fbpx

Kako je Milan Kučan pogledal v oči Borisu Pahorju?     

Miro Petek

Ko sem prebiral knjigo Igorja Omerze Boris Pahor – V žrelu Udbe, me je presenetilo, kako zgodaj je bil Milan Kučan na seznamu partijske vrhuške, ki je dobivala  strogo zaupna udbovska poročila.

Omerza dokumentira, kako je bil z udbovsko analizo 20. in 22. številke Zaliva, ki obsega 110 strani in nosi datum 4. februar 1970,  seznanjen tudi Milan Kučan. In to v druščini Popita, Kardelja, Vipotnika, Dolanca, Ribičiča in še peščice slovenskih partijcev. Ta del Kučanove preteklosti je v Repetovi knjigi o Kučanu seveda povsem izpuščen.

Še ne 30-letni Kučan je imel dostop do udbovskih informacij
Tržaško revijo Zaliv, ki so jo udbovci  spremljali predvsem zaradi Borisa Pahorja, je Udba označila za na pol belogardistično-emigrantski časopis.  Zelo mlad, še ne 30-letni Kučan, je torej že imel dostop do udbovskih dokumentov in vseh udbovskih informacij.

Bil je predestiniran in na koncu tudi izbran, da bo nadaljeval tradicijo Popita, Kardelja, Dolanca…   Le kako se je Kučan počutil, ko je v kasnejših letih ob raznih priložnostih stisnil roko Borisu Pahorju? Se je spomnil, da je bil eden od tistih posvečenih komunistov, ki je prebiral, kaj je Udba, kasneje spoznana kot zločinska organizacija, o Pahorju poročala in si izmišljala? Da pri tem sploh ne omenjamo posebej, da je Udbo vodila partija.

Je pri tem občutil vsaj kanček sramu? Kako mu je ob stisku rok pogledal v oči? Mu je bilo kaj nerodno?

Občutek sramu ob srečanjih s Pahorjem? Nikakor!
Najbrž ne, za občutek sramu ali slabe vesti človek potrebuje vsaj majhno sled  morale ali srčne kulture, kakor koli pač to imenujemo. Kučanu ni bilo nič nerodno, da si je po vsem tem, kar so delali Borisu Pahorju, pred nekaj več kot petimi leti skupaj s svojim Forumom 21 pripisal še pobudo za srečanje med dvema somišljenikoma, Borisom Pahorjem in Stéphanom Hesslom, oba sta preživela taborišče Dora in v svoji literaturi zapustila našim in prihodnjim rodovom izjemna pričevanja na takratne čase.

Bi mu lahko bilo neredno vsaj pred Hesslom, kako je partija in Udba nadzirala in po svoje preganjala Borisa Pahorja, njegovega sotrpina iz taborišča? Hessel ni bil le ugleden diplomat in pisatelj uspešnice Dvignite se!, bil je tudi soavtor Splošne deklaracije Združenih narodov o človekovih pravicah. Udbovsko preganjanje Borisa Pahorja pa grobo sega v domeno kršitve človekovih pravic.

Upokojeni predsednik gostuje v parlamentarnem programu
Seveda pa je zanimiv pospešek k razkrivanju Kučanove vloge dodal še nedeljski intervju Jožeta Možine z Radom Pezdirjem, ki je Kučana še dodatno razgalil. Na RTV Slovenija so zvonili telefoni in popravni izpit je sledil že po nekaj dneh v dolgem pogovoru s Kučanom na parlamentarnem programu. Kaj pravi Zakon o RTV za tako imenovani parlamentarni program?  Drugi odstavek 3. člena je dovolj jasen:

“Javna služba po tem zakonu poleg programov iz prejšnjega odstavka obsega tudi poseben nacionalni televizijski program, namenjen neposrednim prenosom sej Državnega zbora Republike Slovenije in njegovih delovnih teles ter predvajanju posnetkov teh sej, kadar neposredni prenos ni mogoč, in celovitemu informiranju javnosti tudi o vsem drugem parlamentarnem dogajanju, vključno s sejami Državnega sveta Republike Slovenije, mednarodnimi aktivnostmi parlamenta, posveti v organizaciji Državnega zbora Republike Slovenije oziroma njegovih delovnih telesih ali Državnega sveta Republike Slovenije in drugimi aktivnostmi, povezanimi z uresničevanjem ustavnih pristojnosti slovenskega parlamenta.”

Sporočila Kučanovega intervjuja
RTV Slovenija si je tako ponovno privoščila eklatantno kršitev Zakona o RTV, ko je dala upokojenemu predsedniku države programski čas parlamentarnega programa za obračunavanje z nasprotniki in širjenje idej iz preteklosti ter s tem sporočanje slovenski javnosti bridko resnico, da Slovenija ob strukturi ljudi, ki so formalno na oblasti ali vladajo iz ozadja, nima nobene prihodnosti.  Zato mladi tudi bežijo iz države. RTV uvaja nove standarde: do sedaj je bilo v veljavi, da po pogovoru s predsednikom vlade sledi, dan za tem, pogovor s predsedniki opozicijskih strank. Sedaj bo po za Kučana neprijetni oddaji dan ali dva za tem odgovarjal Milan Kučan sam.

Kučan je s tem nastopom pokazal najmanj dvoje: da lahko pride na nacionalno TV kadar si pač zaželi in kadar hoče, in drugič, prinesel je jasno sporočilo, da je na RTV Slovenija potrebno nadaljevati s kadrovskimi čistkami. Prinesel je sporočilo, da je po Igorju Pirkoviču treba nadaljevati s kadrovskim cunamijem z Ljerko Bizilj in Jadranko Rebernik, nobena skrivnost pa ni, da jim gre še najbolj na živce Jože Možina.

Nihče ni več varen. V času, ko na glavnem ljubljanskem trgu slavijo rdečo zvezdo in z njo povezano nasilje in krvavo revolucijo, so pripravljeni na novo odpreti tudi fojbe in rudniške rove, samo da se obdržijo na oblasti in pri koritu.

Miro Petek