Kaos v adventu

Mojca Škrinjar.

Letos  je v prestolnici  bolj minimalistična svetlobna okrasitev, všeč mi je, ampak zakaj se mi zdi, da je malo prazna – morda zato, ker je po mestu manj ljudi kot običajno, najbrž je krivo grdo vreme. Ali pa so ljudje našli tudi druge načine druženja, morda so si kot v Tacnu uredili svoj mini adventni center, morda pa so preprosto besni zaradi vsakodnevnega kaosa na ljubljanskih cestah in komaj čakajo, da zbežijo domov.

Kaos pa je v prestolnici tudi sredi srca države, v parlamentu. Novela, s katero naj bi se odpravilo neustavno stanje nezadostnega financiranja plač učiteljev v zasebnih šolah, je doživela vratolomne obrate s strani upokojencev, nato pa pogrnila na celi črti. Pošteno povedano, težko bi bilo glasovati za katerokoli drugo različico kot za to, ki jo nalaga odločba Ustavnega sodišča, kar pomeni polno financiranje plač učiteljev, pa ne le tistih, ki poučujejo predmete, kot sta matematika in slovenščina, ampak tudi financiranje plač učiteljev v podaljšanem bivanju, učiteljev, ki izvajajo dodatno strokovno pomoč, jutranje varstvo, dopolnilni pouk, dodatni pouk, interesne dejavnosti … Temu zakon o osnovni šoli pravi razširjeni program. Kajti sodba Ustavnega sodišča je nedvoumna, polno se mora financirati javno veljavni program*, ki ga je za zasebne šole potrdil vladni strokovni svet, vsakega za svojo šolo, vendar na enak način, to pa pomeni vse – obvezne predmete, kot so, denimo, matematika, slovenščina, tuji jezik, ter neobvezne dejavnosti, kot so podaljšano bivanje  in druge zgoraj naštete. Ko bi  omenjeni javno veljavni program tega ne vseboval,  tudi dosedanjega  financiranja v 85-odstotni višini ne bi bilo, logično? (* Javno veljavni program pomeni  izobraževanje, ki ti da spričevalo, s katerim lahko dobiš službo ali nadaljuješ šolanje.)

Komu kaj zameriti?
Ko sem se že začela spraševati, kdo je zdaj tukaj nor, da ne razume preproste logike, sem se ugriznila v jezik. Tokrat so nam nabijali mediji, da gre za obvezno šolo in obvezni program, ki pa ne vsebuje razširjenega programa, da je to počasi ljudem zlezlo v podzavest. Večine medijev ravno ne gre obsojati, mnogi namreč nimajo novinarjev, ki bi se kaj prida spoznali na to in preprosto povzemajo puhlice iz parlamentarnih razprav. Zameriti je tistim medijem, katerih novinarji dobro vedo, za kaj gre, pa kar zavestno zavajajo. In ljudem se počasi usede v zavest formula: obvezna šola = obvezni program = 100 %,  in: obvezna šola ni neobvezni (razširjeni) program = 0 %.

Mediji so dolžni poročati strokovno in po resnici ali pa priznati svojo zmoto. Nič od tega nismo videli pri vodilnih medijih. Še manj pri  mnogih poslancih, ki bi sicer morali dobro prebrati zakone ali ustavno odločbo. Stresali so neumnosti izza govornic, poslanskih klopi, pljuvali neumen žolč po televizijskih studiih. Niso neumni? So le dementni ali pokvarjeni?

Kdo ustvarja ta kaos?
Zdi se, da je za vsem tem stroj, ki je vpletel cel parlament in vlado v to zgodbo, dobro premišljena manipulacija, da bi zmedla javnost. In jo tudi je. Kar nekaj časa bo potrebnega, da se to terminološko zmedo razjasni. Ampak ali je res tistih 300.000,00 evrov, kar bi letno stalo proračun, da zagotovi izvajanje ustavne odločbe, tako odločilnih? Vsota, ki je daleč pod tisto, kolikor stane vila, kakršno si je postavil kakšen visok slovenski uradnik Evropske banke. Zagotovo ne. Morda sovraštvo do drugače mislečih? Kako gre to vkup z liberalizmom in promoviranjem drugačnih, denimo, LGBT?  Torej ne gre za pomanjkanje liberalnega čuta. Gre preprosto za namerno ustvarjanje kaosa.

Kajti v kaosu je mogoče vse. Red in transparentnost, jasni in enoznačni izrazi, preprosti zakoni zahtevajo poštenost, preprečujejo ribarjenje v kalnem, sumljivo privatizacijo, bančne rope, korupcijo.

Kaos in hrup besedičenja zameglita lastno samopodobo tistih, ki so ta kaos ustvarili že z revolucijo med drugo svetovno vojno v Sloveniji. Le kaos in direndaj duši omogočita, da se še malo skriva pred težo lastnih grehov in zločinov, katerih žrtve ležijo skoraj na vsakem katastrskem območju v Sloveniji. Sprava, ki jo igramo v Sloveniji, je povsem prazna. V bistvu ne gre za spravo med nasprotujočimi stranmi, gre za spravo, ki bi jo moral opraviti vsak, ki ima na vesti zločin, sam s sabo. Da bi lahko zadihal in neobremenjeno živel. Tako pa moramo grehe zločincev nositi zdaj mi, sinovi in hčere matere Slovenije, ki težko nosi breme, nekajkrat večje od nje same. Zato nikoli ne bo bolje, kljub spomenikom spravi, kljub besedam, kljub gospodarskim uspehom. Zato se promovira kot prihodnji mandatar človek, ki si v srcu niti trohice ne želi to postati, sicer ne bi bil vsak njegov nastop tako zelo prazen, brez žara, brez veselja. Ker je čutiti, da ve, da je zgolj del igre, ki jo igrajo stari zločinci v želji, da njihovih zločinov nihče ne bo opazil. Na koncu jih bodo morali opaziti sami, toda ali je potrebno, da se mučijo do smrti in smo mi mučeni z njimi?

Mislim, da bi v adventnem času morali vsi moliti zanje, da se srečajo s svojimi deli in se pokesajo ter si odpustijo. S tem molimo tudi zase in svoje otroke in srečno prihodnost. In ne. Ni vse v denarju. Je harmonija, je spokojnost, je čistost duše, je olajšanje. Lep in poln adventni čas do božiča želim vsem!

Mojca Škrinjar

 • Kosobrin

  Tole kroži že nekaj časa med Slovenci na elektronski pošti:

  “Komik, ki govori zelo resno.

  Toni GAŠPERIČ:
  ” Nehajmo tarnati »!
  Odmislimo že enkrat naše politike, ne namenimo jim toliko pozornosti, ne glejmo toliko teh soočenj…,
  – zasujmo že enkrat vse jame s takšnimi in drugačnimi kostmi,

  – poglejmo skozi okno, ko gredo otroci iz vrtca na dopoldanski sprehod in se posvetimo njim !
  To je naša prihodnost.
  Kar smo pokopali, je že pokopano, pred našimi vnuki pa je življenje, ki je vse kaj drugega kot prepiranje in kazanje s prstom, kdo je za kaj kriv.

  Spomnimo se lepih stvari, ker jih je bilo veliko, tako v Jugoslaviji, kot tudi zdaj….Zakaj bi pljuvali po vsem, kar je bilo v preteklosti ? Tudi to je bilo in je del nas…

  Mene ne bo nihče prepričal, da sem za časa Tita slabo živel, pa naj se še tako trudijo. Ni me strah in sram povedati, da sem lepo živel, pa ne le jaz, moja generacija je dobro živela, čeprav pravijo, da na ameriških pufih. Na čigavih pa zdaj živimo ?

  Jugoslavija je bila manj zadolžena, kot je Slovenija.

  A niso nas mogli uničiti Turki, niso nas mogli ne Italijani, ne Nemci in tudi ne komunisti, čeprav bi to nekateri radi dokazali;

  – na kolena so nas spravili »nekateri osamosvojitveni heroji » in veliki zagovorniki demokracije in človekovih pravic, in to zaradi pohlepa in požrešnosti.

  Slovenija ima čudovite ljudi, samo na površje vedno splavajo karieristi in egoisti, ki vidijo samo sebe…..”

 • Vi tisti, ki so kradli (ali pa še vedno kradejo) bodo verjamite prišel dan, ko bodo to molitev začeli glasno izgovarjati in prositi za pomilostitev: “Zdrava, Marija, milosti polna, Gospod je s teboj, blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je sad tvojega telesa, Jezus. Sveta Marija, Mati božja, prosi za nas grešnike zdaj in ob naši smrtni uri. Amen”.

 • Mojca tudi vam lep december.

 • Slovenec 33

  Vsem, ki v srcu slabo ne mislijo želim lepe praznike in veliko sreče.

  Bolj uboga okrasitev “najlepšega mesta” pa je po mojem mnenju posledica tega, ker so se provizije povečale in je manj za lučke ostalo in zaradi financiranja gradnje vislamskega centra je potrebno šparati.
  Islamisti in poturice ne marajo svetlobe, ker pride na svstlem njihova podlost bolj do izraza.

  • Kosobrin

   Nekaj lučk je šlo verjetno na Ciper.

 • RATATA

  Jebenti ustavne sodnike, ki ne znajo v sodbi ali odločbi nedvoumno napisat kaj hočejo povedat.
  Jaz sem nedvoumno napisal …:”jebenti!”

  • Soave

   Saj je pri nas prav vse na to vižo !!

   • karpelec

    …ti drži, jaz bom spusto in tako v nedogled premlevajo lajno, da se ja vidi, kaj se počne in kam pes taco moli in potrjujejo plehkost svojega početja.

    • Soave

     ” ti drži, jaz bom spusto” . . . . . . . .res je ! Kratko in jedrnato !

 • Soave

  + + + + + + + + + + Veselo pričaovanje Božiča ga. Mojca

  https://www.youtube.com/watch?v=1blcp9nL5Co

 • dob

  >>…ki ti da spričevalo, s katerim lahko dobiš službo.<<

  Kakšno službo?

 • tarantela

  Ondan je bila na TV Exodus maša in je škof povedal, da so upadli krsti novorojenih otrok v 10 letih za 18% (krščenih je 55% novorojencev od vseh), za prav toliko odstotkov je upadlo sklepanje zakonskih zvez v cerkvah. Pred kratkim je neki duhovnik povedal, da samo še 30% Slovencev verjame v posmrtno življene v nebesih oz. za vstajenje mesa. Duhovniki že dlje časa tožijo, da je v cerkvah vse manj vernikov, tako pri nas, kot v Evropi.

 • tarantela

  Ja, Mojca. Malo poglej po evropskih državah, koliko tam država financira privatne šole!!! Končno pa, če se gremo kapitalizem, zakaj bi podpirali privatno. Bo potem tudi avtomehanik zahteval, da mu država financira del njegovega delavniškega programa; in ostali privatniki?

 • Get Smart

  Sprava je poturjena floskula, ki ste jo ljudje sprejeli, ker sam vam zdi (menite), da je nekaj, kar je na mestu. Lahko je, lahko ni, vsekakor pa obče psevdorazumevanje pojma sprava spada med omenjene “PREMIŠLJENE MANIPULACIJE” in “terminološke zmede” —
  za potrebe zavaravasnja protivnika so uvozili Spomenku Diklić – drugarica kao hribar nje.
  Pomni:
  SPRAVA = ko se en sam s sabo, en z drugim ali z večimi spravi v red,
  da se od tedaj naprej dela, kot je prav.

  Kaj pa je tukaj narobe?
  Je poštenost, delavnost, resnicoljubje, svobodoljubje in kar je še SLOVENSKIH znaćilnosti SLOVENSKE KULTURE ŽIVLJENA kakorkoli narobe?
  Ali morda ni skaldno s slovenskim sedanjim ali prastarim pravom?

  Ne.
  Kaj pa je narobe? Narobe je nasprotje ravnokar naštetega.

  Torej narobe je MURGL SRBO RVACKI KOMINTERNISTIČNO JUGOKOMUNISTIČNI
  ZLOČIN PROTI ČLOVEŠTVU =
  laž ROPANJE uničevanje UMORI pedrofilija PEDOFILIJA pasjejebstvo in kar je še
  znanih MURGL JUGOKOMUNISTIČNIH “odlik”.
  To je narobe, je narobe svet = KOMUNIZEM je narobe svet =
  to je treba popraviti, SPRAVITI v red,
  Torej, če se že želi ČLOVEK spraviti s temi ZLOČINSKIMI kreaturami,
  se mora MURGL JUGOKOMUNJARA opravičiti za vse storjene ZLOČINE proti ČLOVEKU,
  v istem trenutku MORA NEHATI z IZVAJANJEM teh ZLOČINOV, ki jih ne le nadaljuje, ampak dnevno STOPNJUJE, mora vrniti vse, kar si je MURGL JUGOSLAVIJA naropala v Sloveniji,
  mora ODSLUŽITI kazen ZA STORJENE ZLOČINE
  in šele nato se lahko, če želi, ČLOVEK SPRAVI s temi kreaturami, ki zdaj, po vseh opravljenih obveznostih, sledijo pravu, pravem delu, pravičnosti.

  Pamet v glavo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!