fbpx

Kdo bo sploh še spoštoval sodstvo, če sodniki ne spoštujejo Ustavnega sodišča?

Foto: STA

Samo korak do anarhije nam še manjka. Z nedavno samovoljno odločbo okrožnega sodišča o ne-odpravi pripora dr. Milku Noviču, obtožencu za umor dr. Janka Jamnika,  ko je Ustavno sodišče naložilo okrožnemu sodišču odpravo pripora, smo zabredli v nov krog nategovanja ljudstva in izigravanja prava.

Zakorakali smo v polje poljubne samovolje, čeprav nam vlado vodi najbolj etični ustavni pravnik, državo pa ljubiteljski “državnik” raznih poklicev. Varuhinja človekovih pravic pa skrbi za to, da so zapori pobeljeni. Vse to je brez primerjave z demokratičnimi normami. Ko se sodniki rednega sodstva požvižgajo na odločitve ustavnega sodišča, je sodstvo postavljeno na glavo. Blizu je konec države, kajti brez sodstva ni države.

Ne gre za marksizem, gre za zlorabo poklica
Sicer je odmiranje države predvidel že Karl Marx. Vendar tu ne gre za marksizem v praksi, gre za zlorabo poklica, ki bi morala biti sankcionirana z odvzemom sodniške funkcije, saj v primeru Novič zdaj že sedmič, sodnice in sodniki sledijo povsem izmišljeni “ponovitveni nevarnosti”. Vse skupaj sicer že meji na burlesko.

Če že pri kom obstaja ponovitvena nevarnost, in prav ta nevarnost je povsem realna, jo  moramo iskati pri gospe sodnici mag. Špeli Koleta. Gre za ponovitveno nevarnost kršenja človekovih pravic, ki je zdaj s sklepom okrožnega sodišča ponovno dokazana z najvišje sodne instance v državi. Glede na njene, stalno ene in iste ponovitve kršitev človekovih pravic, bi morala biti ista sodnica izločena ne samo iz procesa proti dr. Milku Noviču, ampak iz sodniških vrst.

Sodni svet naj bo aktiven organ
To ni nemogoče in je že sedaj možno izvesti v skladu z 8. členom zakona o sodniški službi. Pozivamo Sodni svet RS, naj ne bo zgolj mrtvouden organ, ampak aktiven tam in tedaj, ko prihaja do kršitve človekovih pravic in zlorabe sodniške funkcije. Sodnico Špelo Koleta je namreč potrebno nujno suspendirati.

Skratka, ponovitvena nevarnost, ki jo sodišče samovoljno pripisuje Milku Noviču, dejansko ne obstaja, obstaja pa realna ponovitvena nevarnost pri sodnici Špeli Koleta. Člani Sodnega sveta, ukrepajte in začnite s samoočiščenjem v svojih vrstah. Ne odlašajte do tedaj ko bo prepozno.

Mnogi sodniki nimajo pravno veljavnega pravosodnega izpita
Ne – spoštovanje človekovih pravic pri sodnicah in sodnikih, ni posebna novost, novo pa je to, kar se danes že ugotavlja. Mnogi med “prestopniki”, nimajo pravno veljavnega Državnega pravosodnega izpita, ampak samo potrdila o tem. Nekateri pa celo slovijo po tem, da nimajo končane fakultete.  Raziskava že poteka in ni več daleč dan, ko se bo pokazalo s kom imamo državljani v sodbah v “imenu ljudstva” sploh opravka. Skratka gre za vprašanje kdo nam sodi: ali kompetentni strokovnjaki ali sodni goljufi, lažnivci, prevaranti, plagiatorji  in šušmarji.

Svetujem predsedniku vlade, ustavnemu pravniku Miru Cerarju,  naj kanček svoje verbalne etike, ki jo premore obilo, uporabi tudi na tem področju. Kajti v greznici slovenskega sodstva, h kateri je tudi sam precej prispeval,  je toliko nesnage, da bodo njeni recidivi terjali pogumno in odločno čiščenje večih generacij Slovencev. Spoštovani člani sodnega sveta. To ne bo enkratna akcija a la “Očistimo Slovenijo”, ampak najhujša in najtežja naloga vseh, tudi civilne družbe,  od osamosvojitve do danes. Bolje pozno kot nikoli in enkrat je treba začeti. Reformi paket zakonskih sprememb sodstva, ki jih je civilna družba  že vložila v DZ, ustvarjajo pogoje in  pravi čas za to. Od medijev, predvsem od Dela in RTVSLO, pa pričakujemo, da organizirajo javna soočenja o tem.

Vili Kovačič