Koalicija narodne enotnosti ali ponovne volitve?

Aleksander Rant, urednik in voditelj. (Foto: Nova24TV)

V prihodnjih dneh, ko bo Državna volilna komisija objavila uradne izide in ko bo predsednik republike Borut Pahor podelil mandat za sestavo vlade relativnemu zmagovalcu volitev (SDS), bomo videli, kakšna prihodnost nas čaka. Kljub nenehnemu demoniziranju Janše s strani levičarskih medijev je dejstvo, da lahko stabilno vlado sestavita le on in Slovenska demokratska stranka. V državni zbor sta se prebili le dve desnosredinski stranki, SDS in NSi, kar ne zadošča za desnosredinsko koalicijo. Tudi če se tema dvema pridruži Slovenska nacionalna stranka, mandatov ni dovolj za samostojno vladanje.

Skrajno totalitaristične Levice nobeden ne bo jemal v koalicijo, če želi biti vsaj do neke mere kredibilen, zato tudi leva vlada ni mogoča. LMŠ, SMC, SD, DeSUS in Stranka Alenke Bratušek skupaj prav tako ne dosežejo parlamentarne večine. Največji problem te koalicije bi bili dosedanji koalicijski partnerji, ki so bili na koncu popolnoma skregani. Takšni ljudje ne morejo voditi nove vlade, sploh ne z minimalno prednostjo, ki jo ima nesojeni mandatar Marjan Šarec. Ostaneta torej le dve možnosti: vlada narodne enotnosti ali predčasne volitve.

Pri tem, ali ima Slovenija čas znova oditi na volitve, pa bo odločala relativna zmagovalka. Dejstvo je, da je treba po fiasku koalicije SMC, SD in DeSUS takoj urediti nekaj ključnih resorjev. Nujno je treba reformirati pokojninski sistem, saj je nevzdržen. Zdravstvo je treba očistiti korupcije in skrajšati čakalne vrste. Nemudoma je treba okrepiti vojsko in policijo ter zavarovati južno in zahodno mejo Republike Slovenije. Treba pa je tudi sprejeti ugodnejšo davčno zakonodajo, da bodo mladi ostajali doma in da bodo tuja podjetja investirala v Sloveniji.

Šarec mandatar? Bomo videli …
Če bi se strankam, ki bi tvorile koalicijo narodne enotnosti, uspelo poenotiti vsaj o teh ključnih izzivih, bi bilo prihodnjemu mandatarju lažje razmisliti o sestavi široke koalicije. V takšni vladi bi lahko sodelovale stranke SDS, LMŠ, SMC in NSi. Čeprav na stranki SMC visi neuspeh prejšnjega mandata, pa se ji je uspelo znebiti precejšnjega dela radikalno levih poslancev. Brglezova struja se je zmanjšala, medtem ko je Cerarjeva ostala močna. Prav tako je v stranki Marjana Šarca veliko poslancev, ki so v preteklosti že dobro sodelovali z desnico in s sredino. Bolj kot poslanci LMŠ bo problematičen Šarec. Bo zadovoljen z drugim mestom ali pa bo raje odklonil sodelovanje za dobro Slovenije, ker je zaljubljen v lastno legendo o Šarcu mandatarju? Bomo videli.

Marjan Šarec (Foto: STA)

Zadnja možnost, ki bi sicer pomenila nadaljevanje nestabilnosti in brezvladja, a bi lahko rešila marsikaj, pa so nove predčasne volitve. Te bi razmerja v državnem zboru postavile na novo. Šarec bi izgubil še več, prav tako bi znal izgubljati SD, najbrž pa bi iz parlamenta izpadel DeSUS. Ob zdajšnjih raziskavah je jasno, da bi z novimi volitvami največ pridobila prav Slovenska demokratska stranka, saj se spet večji del desnega volilnega telesa ni aktiviral. Popolna aktivacija je potekala v Ljubljani, kjer je zmagala radikalna totalitaristična stranka Levica.

Stranke, ki niso zmagale niti v enem okraju, imajo 31 poslancev
Ključna pa je sprememba volilnega sistema, saj zdajšnji volilni sistem omogoča šibak državni zbor. In če mislite, da je to zarotniško pisanje desničarja, se vprašajte, kdaj smo imeli res suvereno oblast. Kdaj je bila koalicija v državnem zboru tako trdna, da se je lahko uprla mafiji in lobistom? Zdajšnji sistem je narejen ravno za to, da lahko neformalna omrežja ohranjajo svoj vpliv na manjše stranke, ki se jih da kupiti. Te potem tvorijo koalicije z zmagovalci volitev. In če zmagovalec začne mimo “stricev” dejansko vladati, na koncu ne more narediti ničesar, ker ga manjše stranke izsiljujejo z odhodom iz koalicije.

Edini način, da bo Slovenija stabilna država, je večinski volilni sistem. Sistem, v katerem bo najmočnejša stranka po ljudski volji lahko dejansko izvajala oblast in ne bo podvržena izsiljevanju manjših strank, ki so dobile v celotni Sloveniji manj glasov kot en kandidat zmagovalne stranke v svojem okraju. Premislite, SDS je zmagala v 75 volilnih okrajih od 88, ima pa 25 poslancev. SNS, SAB, DeSUS, SMC in NSi niso zmagale niti v enem okraju, skupaj pa imajo 31 poslancev, 6 več torej kot stranka, ki je zmagala skoraj povsod. Sistem je nepravičen in ne omogoča močne vlade. Zatorej je za prihodnost Slovenije pomembna predvsem sprememba volilne zakonodaje.

Aleksander Rant

 • AlojzZ

  Ne vem, če samo sprememba volilnega sistema lahko spremeni miselnost: “Kradi! Ropaj!” Bo treba še kaj več.

  • borko

   to gre iz roda v rod,,,to bo najtežje

   • mginko

    rod : iz rdečega v rdečega !

 • Sistem je verjetno tudi nepravičen pri štetju glasovnic ob volitvah, tu zna bit golfanja. Čudim se, da je SMC dobila toliko glasov. Če JJ-u ne uspe, obvezno izvesti ponovne volitve in da se odpadnike strank ala šarene da na smetišče zgodovine.

 • dr Janez Sveti

  Ponovne volitve! Potrebno je spremenit volilni sistem.

  DR Janez SVeti genij

 • totex39

  Res noro kakšen volilni sistem imamo pri nas, da stranka , ki je zmagala ne more sestaviti vlade in to samo zaradi tega, ker so si ga v sebi prid napisali socialisti in od njega niso odstopali.
  Zato pa imamo danes tako nesmiselno “parado” strank, ki so z malo glasovi prišle v parlament.

 • bednick

  Dvoličnost Slovencev je dejstvo.
  Nikakor se ne morem znebit priimka Pucko.
  A je kdo že slišal zanj?

  P.s.:
  dvoličnost, slovenskega naroda grob !

  • tohuvabohu

   Jaz sem slišal za medijsko morilko Tanjo Levičar Pucko. na Dnevniku.

 • lokec

  Saj je volilni sistem res slab vendar je za vse stranke enak.

  • Roman

   Ni dober za državljane!

 • Hun

  ce je dobro za enega je dobro za drugega..ali obratno..pred 4 leti niste nc jamral o spremembi volilnega sistema

  • mginko

   Spet bluziš, ko nič ne veš. Pred štirimi leti so bile volitve od strani rdeče mafije UKRADENE !

 • VERRZIFIKATOR

  Slovenska ljudska

  KONJSKA VPREGA IN VOZ

  Voz težák je, da se ne premakne,
  v led ujet, saj huda je pozeba,
  konjskih silna je moči potreba,
  toda kdo in kje naj vprego stakne?

  Konji tavajo le pobezljano,
  kam se vpreči, to je zdaj vprašanje,
  nepremično je ledeno stanje,
  stanje, ki prav dobro je poznano.

  Šarec konj bi hotel prvi biti,
  pa prešibka mišična je masa,
  židan šimelj ne bi zgubljal časa,
  a mu ne pustijo zraven priti.

  Konj z ročaji, mirna ta stvaritev,
  zopet bi v ospredje rad se rinil.
  rjavec konj že skoraj je poginil,
  zrel povsem je za upokojitev.

  Vpregel bi se novi rad konjiček,
  to ni nov konj, se kot tak predstavlja,
  sanjsko vprego žrebec si sestavlja,
  a potegnil komaj bi voziček.

  O kobili da ne govorimo,
  z bratci konji ki tam pohajkuje,
  o zavezništvu samo modruje,
  toda kje naj vprego jim dobimo?

  Konj levak ne zmore sam korakov,
  ker na levo vedno ga zanaša,
  zdaj po njem kot da nihče ne vpraša
  iz skupine vrlih konj, junakov.

  Le kako rešiti se zadrege?
  Bolje bo, da konje napodijo,
  na vse konce naj se razkropijo,
  saj primerne zanje pač ni vprege.

 • Stajerka

  ponovne volitve, pred tem naj US poda stališče glede pritožbe…….potem pa enakopravno medijsko predstavitev VSEH strank!!!

  • AlternativaZaSlovenijo

   Še ta neučinkoviti sistem naj ga spremenijo v večinskega. Bomo dobili enotno desno stranko. Enotna desnica je edina alternativa levičarjem.

 • sprehajalec

  #Kljub nenehnemu demoniziranju Janše s strani levičarskih medijev
  je dejstvo, da lahko stabilno vlado sestavita le on in Slovenska
  demokratska stranka.#

  Levičarju ni bil nikoli problem, če narod ni bil zanj. Leta 1941 je naprimer izključil 70% volilcev volilnega telesa Dravske banovine in ostalih 30% proglasil za Narod.

  Tako, da se obeta, da bo po teh volitvah 10% Narod, ostalih 90% pa kolaboranti pa izdajalci….

 • Krtača 20

  Kako grozen sistem imamo, res. Manjšinska sds ne more vladat večini. Katastrofa.

  • tohuvabohu

   Preseli se v Venezuelo ali Severno Korejo, siromak. Tam je to mogoče.

 • tohuvabohu

  Ljudje božji, ni vprašanje, ali se bo kakšna leva stranka nazadnje odločila za sodelovanje z SDS. Vprašanje je, katera od šestih strank na levici ima kompetence za sodelovanje v demokratični vladi. Jaz je ne vidim. Nove volitve so neizbežne.

 • samotoje

  Odgovor na vprašanje v naslovu kolumne: na prvi pogled, ko vidim, kdo bi rad sestavil “levosredinsko” (karkoli že to pomeni) vlado, je odgovor: nove volitve. Na drugi strani pa je stanje v državi, ki terja močno, odločno vlado in državniško (ne politikantsko!) držo. S kom lahko SDS sploh sestavi takšno koalicijo? Niti enega državnika ni v skupini, ki se gre “združeni nesposobni klovni proti Janši” igro. Treba bo uveljaviti referendumsko voljo ljudi in spremeniti volilni sistem, sicer bodo vsake volitve nov neokomunistični mrtvaški ples za Slovenijo.

  • AlternativaZaSlovenijo

   To je to, bravo. Tako je kot si napisal.

 • Olga2345

  Bomo videli, kam bosta šla “kristjana” Šarec in Tonin… Po poti Kocbeka in Puckota, torej po poti izdaje slovenskega naroda ali po poti demokracije?! Izbira je njuna!

  • Hribouc

   Šarec gre za Kocbekom.

   Tonina dr.Pogorelec še instruira-vendar mislim, da drekaču ne bo ratalo

 • Hribouc

  SLS, NSI, Šarec – iztirjen vlak.
  —————————————————
  URGENT !
  g. UREDNIK ! Spomenkino pisanje in laganje Preds.Pahorju & javnosti ste povsem spregledali?

 • AlternativaZaSlovenijo

  Večinski volilini sistem in ponovne volitve. To je edina pot k rešitvi.

 • domovina mili dom

  Vlada se naj sestavi samo za toliko časa, da se uveljavi izigrani zakon o večinskem volilnem sistemu. Potem pa na volitve.

 • this is a rant from Rant

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!