fbpx

Koga se moramo bati? Globoke države ali Janeza Janše?

Lucija Šikovec Ušaj (foto: osebni arhiv).

Prepričana sem, da ste tudi vi že naleteli na besedno zvezo, da je Janša revanšist. Če se ne motim, sem jo prvič slišala že takrat, ko sploh nisem dobro vedela, kdo Janez Janša sploh je, pa mi je že prišlo na uho, da se bo maščeval, ker ni bil izvoljen za predsednika ZSMS. Bilo je takrat, ko je rušil državo in tretjo najmočnejšo vojsko v Evropi in so ga dali raje zapreti, kot da bi motil mamo partijo pri vzgoji njenih “omladincev”. Potem, ko je prišel iz zapora, pa smo sami pričakovali, da bo odreagiral revanšistično in pospravil z vsemi onimi, ki so ga strpali za zapahe vojaškega pripora na Metelkovi. In pozneje na Dob. Izvršitev kazni zapora na Dobu je bila v izključni domeni slovenskih oblasti in ne zveznih, da ne bi kdo pomislil, da je bila Slovenija to dolžna izvršiti. Še zdaj, ko prisegamo na ustavo in pravno državo, predsednik vlade ne dopusti izvršitve odločbe in deportacije brivca na Hrvaško, predsednik države pa pomilosti bogatega Bahtiarja ali Drnovšek Kovačiča. No, Janeza Janše tedaj ni pomilostil nihče.

Razočaranje nas, ki bi se “maščevali”, je bilo kar občutno. Janezu Janši pa je šlo bolj za državo, za osamosvojitev od Jugoslavije. Njegov boj je bil večji, bojno polje je bilo širše. Ali je mislil, da se bo stanje v Sloveniji normaliziralo, ko se bomo osamosvojili, ali pa je tudi njega presenetila trdoživost ”udbokomijevskega” plevela?

Potem je prišla Depala vas in mi smo ponovno stali pred parlamentom. Ker smo vedeli, da se dogaja krivica človeku, ki je postavil svoje življenje na kocko za naše sanje o samostojni državi. Vedeli smo, da v primeru izgubljene vojne za osamosvojitev ne bi ostal živ ne on, ne marsikdo poleg njega. Kučan si je očitno izgovoril imuniteto pri Miloševiću. Janša, Peterle, Bavčar pa zelo verjetno ne.

Janša je nevaren globoki državi – zato ga poskušajo uničiti
Pa se je Janša maščeval za krivico, ki se mu je zgodila? Ne? Ja? Sama ne vem, da bi se prav posebej komu maščeval, verjetno je v kakšnem prijatelju prepoznal sovražnika in se mu je izognil. In ta je potem seveda širil naokrog govorice o maščevalnem Janezu Janši. In zdaj vedno rdeči in vedno moralni govorijo, da je Nove Slovenije strah Janeza Janše in njegovega maščevanja. Zakaj že bi se jim moral Janša maščevati?

Slaba vest je seveda hujša od Janez Janša, ne da miru, ne podnevi in ne ponoči. Začasno jo lahko umiriš, če najdeš somišljenika, se z njim povežeš in drug drugemu nudita uteho v prikazovanju hipotetičnega maščevanja, za katerega slutita, da bi moralo priti, saj bi vsak “časten človek” prej ali slej imel dovolj. In tako predsednik stranke SDS velja za maščevalnega, ker so ga prosto po Masleši “sfukali”. In “jasno je”, da se bo maščeval, saj je bil ponovno brez dokazov obsojen in poslan med najhujše kriminalce. In on svoje umazanije ne bo čistil tako, da bi umazal one druge, čiste in moralne. Tako je dejala predsednica NSi. Kako daleč je lahko nekdo od krščanstva, pa četudi predseduje stranki, ki ima v svojem nazivu besedo “krščanska”?

Pa vendar drži. Janez Janša je nevaren. Prav imajo tisti, ki to govorijo. Drugače si je težko razložiti, da se mu je zgodilo več kot 200 sodnih postopkov. Ampak njegova nevarnost je še večja.

Spravili so se tudi na Bajuka
Poglejmo, prva vlada, ki jo je vodil Janez Janša v času 2004 do 2008, je imela ministra za finance iz vrst Nove Slovenije, dr. Andreja Bajuka. Časnik Dnevnik je poročal, da naj bi vrhovno državno tožilstvo prejelo ovadbo zoper neznanega storilca, iz katere je razvidno, da je to lahko samo minister Andrej Bajuk. Ovadbo naj bi dobili le dve uri po tem, ko so s tožilstva, ki ga je vodila Barbara Brezigar, poslali dopis, v katerem zanikajo, da bi bila ovadba sploh vložena. Na internetu lahko najdemo tudi zapis o neki drugi ovadbi, ki naj bi jo zoper nekoga vložila Mercata in v kateri so nekomu očitali, da je nekdanjega finančnega ministra, danes že pokojnega Andreja Bajuka, naklepno napeljal k zlorabi uradnega položaja.

Svoj lonček je seveda pristavil tudi tedanji predsednik KPK in pojasnil: “Tudi komisija za preprečevanje korupcije je pri prenosu lastništva Splošne plovbe z države na Sod, ki je bil eden ključnih korakov pri njeni privatizaciji, zaznala razloge za sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic posameznih članov vlade. A na policiji so nam pojasnili, da se sumi, povezani s Splošno plovbo, niso potrdili.” KPK je začela uresničevati svoje naloge, saj je bila brez dvoma ustanovljena izključno za to, da dokazuje, kako je Janez Janša nevaren, morebiti celo kužen, kot bo videti v nadaljevanju.

Dr. Andrej Bajuk (Foto: STA)

O kazenskih postopkih zoper Andreja Bajuka potem ne najdemo ničesar več, saj je umrl prezgodaj, da bi se sodni mlini lahko zavrteli. K njegovemu zdravju razne ovadbe brez dvoma niso pripomogle. Ker je šlo za ministra v Janševi vladi, lahko rečemo, da je Janša nevaren predsednik vlade. Njegovi ministri so namreč prej ali slej prišli do kazenskih postopkov, ki so trajali več let, tudi osem ali več, dokler niso bili oproščeni ali je tožilstvo obtožnice in obtožne predloge umaknilo. Mislite torej, da pretiravam, ko pravim, da je Janez Janša nevaren?

Napadalci na Rupla so bili nagrajeni v NLB
Poglejmo ministra za zunanje zadeve dr. Dimitrija Rupla. Kaj najdemo danes na internetu o času njegovega ministrovanja? Takrat še Kosova Komisija za preprečevanje korupcije je vložila ovadbo, ker naj bi minister prekoračil svoja pooblastila in dovolil, da je njegovo ženo s toaletnim papirjem domov odpeljal voznik s službenim vozilom. In ker je umazanemu vse umazano, je Kos vložil ovadbo tudi zoper vodstvo policije, ker je o zadevi zapisalo le poročilo, saj ni zaznalo suma storitve kaznivega dejanja. Sic! Draga Kosa pa še danes mastno plačujemo, da ne najde nič spornega v NLB, d. d.

Pa to ni bilo vse, kar je doletelo ministra za zunanje zadeve, ne! Ravnanje ministrstva za zunanje zadeve je tedaj pod drobnogled vzela informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki je maja 2008 zaradi nezakonite obdelave osebnih podatkov takratnemu zunanjemu ministru Dimitriju Ruplu in generalnemu sekretarju na ministrstvu Igorju Jukiču kot odgovornima osebama v sostorilstvu izrekla globo. Vsak od njiju je moral poravnati 1.660 evrov kazni!

Red mora biti, in vendar metla ne pometa povsod enako. To danes vidimo najbolj na primerih Ljubljanske banke. Ta zaposluje poleg prej omenjenega predsednika KPK gospoda Draga Kosa še novinarja, člana KPK pod vodstvom “velikega brata Klemenčiča”, pa noben od njiju afere pranja denarja za iranske teroriste ni odkril, niti ni znano, da bi na podlagi njunih raziskav stekel kakšen kazenski postopek v zvezi s kar “na lepe oči” odobrenimi krediti. Kar se tiče Dimitrija Rupla, nimam v spominu, da bi bil spoznan za krivega kakšnega od očitanih kaznivih dejanj, mu pa verjetno ob vedenju, kaj se je zgodilo Janezu Janši, le ni bilo lahko pri srcu.

Vsi vodilni ljudje desnice so bili soočeni s kazenskimi postopki
Krivična bi bila, če bi pozabila na dr. Lovra Šturma. Njega sem na hodnikih sodišča celo srečevala. Obtožen je bil zlorabe položaja, saj naj bi kot minister za pravosodje zagotovil svojemu državnemu sekretarju notarsko mesto. Ljubljansko okrajno sodišče ga je sicer po določenem času oprostilo, vendar je dosledno tožilstvo, ki je sicer pri Jankoviću padlo na celi črti, ugotovilo, da Lovro pa “nečesa, kar Janković ima, le nima”, in se je pritožilo. No, oprostilno sodbo je potrdilo Višje sodišče v Mariboru. Šturm je bil sicer oproščen, medijskemu stroju pa je brez dvoma pri ljudeh uspelo zacementirati občutek, da je “Janšev minister” kriv kot hudič. Koliko ljudi sploh ve, da je bil Šturm oproščen, v primerjavi s tistimi, ki vedo, da je bil obtožen, je seveda težko vedeti, z gotovostjo pa si upam trditi, da tisti, ki sploh kaj vedo, vedo, da je bil “kriv”.

Dr. Lovro Šturm (foto: STA)

Minister za kulturo v vladi Janeza Janše dr. Vasko Simoniti, kaj je šele ta zakrivil!!! Rimskokatoliški cerkvi (RKC) je podaril tri nepremičnine na Blejskem otoku! S tem pa je hudo zlorabil svoj uradni položaj in RKC nezakonito zagotovil veliko premoženjsko korist. Ne boste verjeli, ovadbo je vložila Mladina, ja, tista Mladina, ki se financira iz sredstev, namenjenih za zdravstvo. Komu se ima minister zahvaliti, da je tožilstvo ovadbo zavrglo, ne vem, je pa res, da si oddahniti le ni mogel. Na podlagi ovadbe KPK je zahtevo za preiskavo zoper njega vložila tožilka, danes preiskovalna sodnica “neki ma ta naš Zoki”. Kaj groznega pa je storil profesor Filozofske fakultete, da se je z njim ukvarjala KPK? Baje je obstajal utemeljen sum, da je razžalil KPK pod vodstvom sedanjega pravosodnega ministra, ki se je nedavno potegoval za evropskega varuha človekovih pravic, gospoda Klemenčiča. Prof. Simoniti je Komisijo razžalil. Zato je bil vabljen k preiskovalni sodnici. Zaradi verbalnega delikta! Očitno je, da je imel minister težave s kraticami, enkrat da nepremičnine RKC, drugič razžali KPK. Verjetno bi bil še danes minister, če bi ravnal obratno. Razžalil RKC in dal KPK?!

Ovadba je bila pozneje vložena tudi zoper predsednika državnega zbora v času Janševe vlade dr. Franca Cukjatija in prof. moralne teologije dr. Ivana Štuheca. Tudi onadva sta razžalila komisijo pod vodstvom gospoda Klemenčiča, ki ga je zdaj naenkrat začela peči vest in je poskušal krivice popraviti v dobro plačani službi evropskega ombudsmana. Kako bo popravil, kar je vede in hote storil Janezu Janši in državljanom Slovenije, ne vem. Menim, da tega sploh ne more popraviti. Če bo Slovenija v prihodnosti še obstajala, kljub takim ljudem, ga bo brez dvoma zgodovina postavila v kot. Z enako vnemo, kot je preganjal drugače misleče, pa je popustljiv do svoje žene, ki je v času njegovega ministrovanja sklenila z državo velike posle. Ona si je to prislužila, gospa Ruplova pa je z vožnjo povzročila državi ogromno premoženjsko škodo in ji okrnila ugled.

Vendar se zgodbe o kazenskih pregonih še nadaljujejo.

Seznam vseh bi bil predolg
Zoper nekdanjega ministra dr. Žigo Turka je bil postopek po treh obravnavah zaključen z umikom obtožnega akta. To smo izvedeli te dni. Enako se je zgodilo tudi v postopku zoper načelnika Generalštaba Slovenske vojske mag. Dobrana Božiča. Pa še bi se dalo naštevati. Se opravičujem vsem, ki vas je država preganjala zaradi tega, ker ste bili v vladi Janeza Janše ali ste ji bili kakorkoli blizu, pa vas nisem navedla. Predolgo bi bilo.

In tako, vidite, se izkaže, da je Janez Janša zares nevaren človek. Če ste z njim, vas bo država vzela na piko. Res je, da vam ne bodo nič dokazali, kar vedo že vnaprej, vam pa bodo zagrenili marsikatero uro, ko boste, vsaj na začetku, povsem presenečeni gledali v vabilo, ki ste ga prejeli s sodišča. Zato se seveda vsi bojijo Janeza Janše in ne “globoke države”, ki nam diha za ovratnik in nam poskuša nadeti nagobčnike. Za zdaj je država najslabše prihranila za Janeza Janšo, pri njem ni bilo “ne mej in ne pregrad”, druge je samo disciplinirala, ustrahovala …

Končala bom z odstavkom iz knjige Franza Kafke:
“Pred vrati postave stoji vratar. K temu vratarju pride človek s kmetov in prosi, naj mu dovoli v postavo. Vratar pa pravi, da mu zdaj ne more dovoliti vstopa … Če te tako mika, daj, poskusi vendar, vstopi navkljub moji prepovedi. A pomni: Mogočen sem. In jaz sem šele najnižji vratar …”

Ali bo pred vrati postave še vedno stal vratar, ki bo odločal o tem, kdo sme, kdo mora in kdo ne sme v postavo, pa se bomo odločali kmalu.

Lucija Ušaj Šikovec