fbpx

Ali boste zaprosili za azil na Hrvaškem, ali pa boste ostali v Sloveniji – modernem koncentracijskem taborišču?

Lucija Šikovec Ušaj (foto: osebni arhiv).

Ne bom se izgovarjala, bila sem obveščena in imela sem že izkušnje, pa vendar te življenje včasih pripelje do odločitev, ki so zanikanje obojega, tako izkušenj kot obveščenosti. Ta vikend sem se mudila na koncu Slovenije, ob meji s Hrvaško. In ker je tam mejni prehod, za katerega verjetno 90 % Slovencev še ni niti slišalo, in na hrvaški strani manjše mestece ali večja vas, vsekakor kraj, ki ga praktično vsega vidiš z mejnega prehoda, predvsem pa je le nekaj deset metrov od meje banka, je bil izziv, da plačam položnice, ki se mi nabirajo že od septembra, le prevelik. Denarnica, šop položnic in vozniško dovoljenje. Mož je ostal v koloni, ki se je vila na slovenski strani, presenečen, da toliko ljudi sploh pozna ta prehod, in seveda obogaten s spoznanjem, da opozorila tokrat očitno niso bila pretirana. Odločitev je bila hitra: čez mejo se bom napotila peš.

Osebne izkaznice nimam, potni list se mi valja na neki ambasadi v upanju na vizo, vozniško dovoljenje pa velja za identifikacijski dokument. Rahlo začuden in bolj kot ne obupan pogled slovenskega policista, ko sem mu pomahala z vozniškim dovoljenjem in šopom položnic proti banki, ki je 20 metrov oddaljena, mi je dal misliti, da je bila odločitev, da poskusim srečo sama in peš, pravilna. Zavzdihnil je in razumevajoče prepisal osebne podatke z vozniškega dovoljenja rekoč, da bi morala pravzaprav biti osebna izkaznica, ampak … Če bo slučajno bral, še enkrat hvala in želja, da ga zdrav razum, ki mu ga je namenila narava, ne zapusti nikoli.

Naslednja ovira bi moral biti hrvaški policist, vendar ni bil. Pogledal je moje vozniško dovoljenje, se nasmehnil in vprašal: »A vas je Slovenec spustil? Če vas je on, je zame v redu!« Tako sem bila že čez dobro minuto v banki, kjer se je dolgočasila uslužbenka in jo je šop položnic več kot razveselil. Beseda je dala besedo, zgrozila se je nad postopkom Slovenije, ki pregleduje odhajajoče potnike iz Slovenije, vstopajočih v Slovenijo pa ne. Da ne razume tega, da očitno hočemo samo škodovati Hrvaški, saj ne pregledujemo oseb, ki vstopajo, temveč samo te, ki hočejo k njim, kar bi pravzaprav morali opravljati njihovi policisti. Globoko sem se strinjala z njo. Ob menjavi evrov v kune pa me je tudi ona zaprosila za osebno izkaznico. Ko sem ji dala vozniško dovoljenje rekoč, da osebne sploh nimam, se je začela smejati in me vprašala, če nameravam zaprositi za azil, v kolikor se ne bom mogla vrniti v Slovenijo. Ugotovili sva, da bi mi ga verjetno odobrili, v naslednjem koraku pa še dopustili, da se mi pridruži družina.

Moderni center spremenil državo v moderno koncentracijsko taborišče
Pot nazaj je šla še bistveno hitreje, nobenih pregledov le zamah z roko. V vsem tem času pa se je moj z avtom približal prehodu in je bilo pred njim le še kakšnih deset vozil … Ko sva se vračala, sva pogledovala žično ograjo, ki je naenkrat nisem več gledala skozi oči obrambe države pred nepovabljenimi teroristi, temveč kot oviro, ki jo je Slovenija postavila svojim državljanom, da je ne bi zapuščali. Na avstrijski strani te pregledujejo Avstrijci že kar pol leta in odločajo, ali si vreden zaupanja, da vstopiš v njihovo državo, na slovensko-hrvaški meji pa slovenski policisti odločajo, ali smeš zapustiti državo ali ne, obdaja te žična ograja … Kako je na meji z Madžarsko, ne vem, sklepam pa, da te tudi tja ne spustijo Slovenci. In naenkrat se vprašaš: ali je vlada modernega centra državo spremenila v moderno koncentracijsko taborišče, iz katerega nimaš izhoda oziroma ti ga otežuje, kolikor le more?

Vendar gre moje razmišljanje še dlje. Na slovensko-hrvaškem mejnem prehodu ni niti en policist pregledoval potnikov, ki vstopajo v Slovenijo  ne slovenski, ne hrvaški. Prebrala sem navodila EU, vendar imam tudi zdravo pamet. Če se bojimo migrantov, jaz osebno se jih in si jih ne želim, ali jih torej želimo zadrževati v Sloveniji? Če imaš lopova v hiši, se boš z njim zaprl vanjo in čakal, da se bo udomačil?

Drugi tir za moderne kruhoborce
Ali pa gre za kaj drugega? Mogoče vlada Slovenije že ve za izplen arbitražnega sodišča in od tod mržnja proti Hrvaški, kajti le na tej meji sem se zaenkrat srečala z zadrževanjem potnikov? Koliko smo dejansko izgubili v arbitraži??? In če razmišljam naprej, če izgubimo stik z mednarodnimi vodami, kolikšna je vrednost Luke Koper? Ali sploh še potrebujemo drugi tir, ker težko verjamem, da se tovorni ladijski promet ne bo usmerjal na Reko ali v Trst? Ali se jim zato tako zelo mudi s projektom drugega tira, da se še pravočasno razreže in razdeli kolač med moderne kruhoborce?
In potem na nekem portalu preberem, da bo Hrvaška sprostila prehod meje! Ljube duše, komu lažete? Hrvati niso poostrili nadzora pri izstopu iz Hrvaške niti ga niso Slovenci pri vstopu v Slovenijo! Vse skupaj je navadna farsa, pospremljena s komentarjem: če bomo Slovenci nadzorovali mejo, je ne bodo Avstrijci. Da ne? Kot rečeno, nadzor na majhnem mejnem prehodu, komaj vrisanem na zemljevidu, je potekal izključno iz Slovenije na Hrvaško, kolona se je vila več kilometrov. Bila je sobota ob 9. uri zjutraj, ko so slovenski begunci bežali na Hrvaško, slovenska policija pa jim je to poskušala preprečiti.

Foto: STA

Ko smo pozdravljali vsaj eno odločitev Mira Cerarja, to je, da postavi žično ograjo, seveda nismo vedeli, da je to najprej in predvsem poceni nabiranje simpatij, nato plačilo prijateljem za take ali drugačne usluge in na koncu še ovira Slovencem, da bi prečkali mejo in zapuščali ozemlje Slovenije. Če pa še kakšnega tujca odvrnemo od dopusta na Hrvaškem, toliko bolje. Kot da gre maščevanje, ker smo verjetno v arbitraži izgubili več, kot nam bodo kdajkoli priznali. In potem bo slovenski živelj zadovoljen, ker je itak vedel, da s Hrvati, ki so nam vzeli kranjsko klobaso, teran, istrskega goniča in ki govorijo o tem, da so konji lipicanci iz kraja Lipik na Hrvaškem, ni mogoče imeti drugega kot izključno probleme.

Verjetno je z menoj nekaj hudo narobe, ker osebno nisem imela z njimi prav nikakršnih težav.

Lucija Šikovec Ušaj