“Korl” – ne bom se ti zahvaljeval, ker nisem naiven

Obraz, ki zaradi politične higiene ne bi smel več nastopati v slovenski politiki. (Foto: epa)

Svoj bančni račun kontroliram vsako jutro. Vse je seveda elektronsko, kar popolnoma obvladam, a sem hkrati pripadnik tiste stare garde, ki v elektroniko pač ne zaupa v popolnosti.  Dva ali trije kliki vsako jutro ob kavi in nadzor nad bančnim računom imam.

Tudi danes (kolumna je bila na www.vinkogorenak.net objavljena 28.12.2018, op.) ni bilo nič drugače. Čeprav je bila jutranja kava sredi dopoldneva, se svoji stari navadi nisem izneveril. Danes ni zadnji delovni dan v mesecu, ko naj bi bila nakazana pokojnina, zato povečanega zneska na svojem računu nisem pričakoval, a sem ga seveda takoj opazil. Pokojnina je bila torej nakazana danes, kar je menda navada že vsa leta.

Veliko naivnih upokojencev še vedno zaupa Karlu Erjavcu, to nenazadnje kaže tudi res precej oskubljen, a še vedno zavidanja vreden volilni rezultat na zadnjih volitvah v DZ. DESUS Karla Erjavca je dobil skoraj 44.000 glasov. Če bi bil tudi sam med naivnimi volivci Karla Erjavca, bi danes na veliko razglašal, da je predčasno nakazilo pokojnine pač zasluga Karla Erjavca. Toda poglejmo še druge številke.

Upokojencev je menda nekaj nad 600.000, če ob tem upoštevamo dejstvo, da je vseh polnoletnih volilnih upravičencev nekaj nad  1.700.000, potem je jasno, da predstavljajo upokojenci res veliko volilno telo. Preračunajmo hipotetično še naslednjo situacijo. Volilna udeležba v Sloveniji je tam okoli polovice, to pomeni, da gre na volitve okoli 900.000 volivcev, letos še manj. Če bi vsi zaupali Karlu Erjavcu, bi njegova stranka imela v DZ okoli 65 poslancev. Toda to se nikoli ni zgodilo. Še sreča torej, da uspe Karlu Erjavcu naplahtati le okoli 44.000 upokojencev od nekaj nad 600.000 upokojencev, seveda ob predpostavki, da naj bi DESUS volili zlasti upokojenci.

dr. Vinko Gorenak (Foto: STA)

Toda v to manjšino upokojencev sodi tudi moj znanec iz sosednje občine. Vedel sem, da je bil do pred nekaj leti član SDS, ki jih pripadam tudi sam. Zelo aktiven, korekten in pošten je bil. Leta 2014 pa sem zasledil, da kandidira na listi DESUS-a. Začudeno sem ga vprašal, kaj se je zgodilo, zakaj je zapustil vrste SDS, ali gre za kakšne razprtije ali kaj? Ne, ne nič ni bilo narobe v SDS, saj veš, postal sem upokojenec in zato sem prešel v DESUS!? No, moj znanec očitno sodi med tistih 44.000 naivnih upokojencev, ki še vedno nasedajo Karlu Erjavcu.

Tudi za današnje predčasno nakazilo pokojnine, se vsaj nenaivni upokojenci, pač ne bomo zahvaljevali Karlu Erjavcu.

dr. Vinko Gorenak

 • BlackOpsSystem

  Pohlepn kisht.

  • Zgornji

   TOČNO TO !!! ! !!! AAAMEEENNN !!! ! !!!

  • SIMON ROZIC

   Antipatičen karierno bolni idiot! Lažnivi klovn!

 • janez

  Mene pa zanima,zakaj je pod nekaterimi članki komentiranje zaprto.

  • čopkovseved

   Ker so levi komentatorji agresivni v besedah in dejanjih! Ampak prav bi bilo, da se jih blokira oz ignorira, ko začno s sovražno retoriko, ker nenazadnje je to desni portal in prav je, da delimo desna mnenja.

   • Grog

    Daj jamrat , administrator bi to vse resil. Problem je , ker so tudi desni komentarji agresivni v besedah ;p

 • Grog

  Hm odprite komentarje al pa ne ;p

  Drgac pa Irsic lepo joka zaradi izgube desnice na volitvah ;)

 • čopkovseved

  Desus obvlada bolj kot drugi, teden pred volitvami pelje upokojence na brezplačne izlete, jih napoji in nasiti, ti ljudje pa izkažejo zahvalo za lepo preživet dan z glasom na volitvah. Ta dan aktivisti Desusa poskrbijo tudi za prevoze do volišč. Vsako leto ista zgodba rdečih pokvarjencev, ko je bilo pa tako lepo , pa še zastonj. To , da si izleta zaradi nizke pokojnine ne morejo privoščiti sami, pa ljudje, ki so osamljeni, ne pomislijo, žaal. Gre za zlorabo naivnih ljudi! In to se dogaja po celi Sloveniji, še prej pa ti naivneži plaačaajo članarino.

  • Zgornji

   AMENNN !!! ! !!! PREVEČ NAIVNI SMO POSTALI KOT NAROD !!! ! !!! AMPAK, KAKO TO ZDAJ REŠITI ? SE BOJIM, DA DRUGAČE NE KOT Z KRIZO …

 • VERZIFIKATOR

  Karel Pokojnik – Upokojenec Vinko

  DAROVANJSKA

  Po božiču ta pač ne miruje,
  vedeti je dal in vsem raztrobil,
  da za nas se bo še ugonobil,
  pobožično on nas obdaruje.

  Prej dobil od njega boš darove
  kakor od skopuha Dedka Mraza,
  ni zaman proslula stara fraza,
  da izzival bo ta fant bogove.

  Fant, pa saj dodobra je prileten,
  več, kot jih ima, na zunaj kaže,
  kakor vse, tako še videz laže,
  pa verjemi, če si kaj dovzeten.

  Po božiču dá ti pokojnino,
  ki pritiče ti po novem letu,
  bo pokazal zopet vsemu svetu,
  da je tip, ki pride v zgodovino.

  Ti jo še poviša za tri kralje,
  saj priznan je namreč darovalec,
  tudi če je zgolj izvrševalec,
  kaže s tem, da vidi vedno dalje.

  Ko denar tvoj lastni ti daruje,
  tri dni prej, ko Karli te izplača,
  vedi, da se to zelo mu splača,
  s tvojim blagom ko te podkupuje.

  Enkrat vlogo bi prav rad obrnil,
  ko v pokoju Karli se bo svetil,
  tale trik bom s penzijo zanetil,
  vzel njegovo, svojo mu bom vrnil.

  Enkrat bom obrnil ploščo znano,
  mu tedaj izplačam pokojnino,
  svojo namreč, oh, kako bo fino,
  faco videti vso poklapano.

  • Grog

   Zaksj ne izdas pesmic ????? Kle na forumih jih skor nobeden ne bere ;)

   • Silos

    Res je

   • SIMON ROZIC

    Bebci in idioti res ne! …ker jih , žal ne razumejo!

 • Anton

  standard upokojencev je iz generacije v generacijo slabši temu botruje že zgolj en kazalnik in sicer, povprečna neto pokojnina v Sloveniji v letu 2017 dosea 58 odstotkov povprečne plače.
  Slovenci tako po podatkih OECD glede na plačo v delovni dobi prejemamo v povprečju dobrih šest odstotnih točk nižje pokojnine od povprečja v OECD in skoraj 14 odstotnih točk nižje pokojnine od povprečja EU28. Glede na plačo je pokojnina skoraj enkrat nižja kot pri Turkih, ki imajo na lestvici OECD najboljše razmerje.

  Med 12 največjimi evropskimi državami imajo uporabnikom najprijaznejši sistem zdravstva na Nizozemskem. Tako je pokazala raziskava EuroHealth Consumer Index 2005, ki jo pripravlja zasebno švedsko podjetje Health Consumer Powerhouse. V raziskavi ocenjujejo pet glavnih področij, ki so pomembna za uporabnike zdravstvenih storitev. Gre za bolnikove pravice in obveščanje, čakalne dobe za običajne posege, izid zdravljenja, prijaznost do uporabnikov zdravstvenih storitev in dostop do zdravil. S tem indeksom švedska družba poskrbi za dopolnilo drugim raziskavam, ki jih denimo pripravljajo pri Svetovni zdravstveni organizaciji ali OECD. V letošnjem indeksu se je 12 držav razporedilo po naslednjem vrstnem redu: Nizozemska, Švica, Nemčija, Belgija, Estonija, Švedska, Francija, Španija, Velika Britanija, Madžarska, Italija in Poljska.

  Prilagam še tole povezavo
  https://mojaleta.si/Clanek/Pet-najbolj-(in-najmanj)-radodarnih-pokojninskih-sistemov-v-Evropi

  toliko o uspešnosti Karla Erjavca in njegovih 1000 evrov

  sarkazem press

  • Mojca pokraculja

   Ne gre za povprecno neto pokojnino. Neto pokojnina sploh ni relevanten pojem, vsaj v nasem pok. sistemu ne. 57,25% pomeni najvišji možni % pokojnine ki je uzakonjen. Ta % velja za moske z 40 let del. dobe. Če je del. doba krajsa, je % še nižji. Drugačen% je za zenske, vendar je zelo pomembno tudi od cesa se odmeri. Od pokojninske osnove. Pri izracunavanju osnove, so spet finte, ki jih v drugih drzavah ne poznajo. Skratka povprecje nikakor ni 57,25 ampak mnogo mnogo nižje. Še to, od pokojnine se odmeri dohodnina?? V kateri drzavah v EU je še tako?

 • karpelec

  Kar veliko rib plava po upokojenskem ribniku, a še več je ribičev, ki bi po njem lovili, a ni ga ribiča, ki bi jih vzgajal, zato je tudi dosti naivnih, ki jih ujamejo.

  • SIMON ROZIC

   Najboljša primerjava z realnim stanjem!

 • Bandit123

  Vinko nisi napisal koliko minimalnih pokojnin je težka tvoja. Morda bi se vseeno zahvalil, da jo dobiš.

 • Borut Stari

  Nova24. Nekaj pri vašem mediju ne funkcionira več. Strah? Navzven velik znotraj votel ali konkretna represija nove oblasti? Fatva z Ilove gore? Doživljate usodo medija “Slovenec”. Zaprli so nam sapo in zaenkrat priprli vrata svobodi govora in mišljenja.Nasvidenje v novi vojni.

 • učko

  Korel in banda znajo manipulirat z upokojenci, tako kot zna Janša s svojimi podporniki, ki pa od Janše nimajo nobenih koristi, za razliko od Janše, ki ima od svojih volivcev velike koristi. No, upokojenci so tud prepričani, da jim je Korel garant, da penzion sploh dobijo, naivneži.

  • SIMON ROZIC

   “Pusti narod, narod je butast!”, je izjavil tovariš Kučan! – in mi se strinjamo?

 • Janez

  Dobro jutro vsem !
  Poglej no poglej, saj ta zavihek je pa odprt – za komentiranje.
  A
  KDO VE KAJ DOBREGA POVEDATI O TEM
  DeSUS Karlu E..
  Sam sebe hvali, vendar
  KAKO SPLOH LAHKO IMA KAKO FUNKCIJO,
  KO
  PA NA VOLITVAH NI DOBIL DOVOLJ GLASOV.
  NA
  NOBENO JAVNO FUNKCIJO – NI BBIL IZVOLJEN. L.r. Janez K. Kern KOMENDA

  • SIMON ROZIC

   …saj je dosti neizvoljenih, ki so “post festum” ponovni izbranci Nove ZK zaveze (vlade)
   Bratovšca, Erjavec, Vilfan…i.t.d.
   Kje ste Slovenci ? Ste v oslovski senci !

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!