Krkovič heroj, Maček pa …

Ivan Štuhec

Ivan Štuhec (Foto: Primož Lavre)

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je nedavno na društvu Slovenskih katoliških izobražencev med drugim dejal, da na krajih partizanske mitologije ne more maševati, dokler ne bo razkrita vsa resnica, sicer pa s tem, da bi maševal na grobovih partizanov, nima težav. Nekateri mediji so to izjavo, iztrgano iz konteksta, posredovali na način, da bi se lahko razumela tako, kot je to po volji aktualnemu vodstvu borcev in njihovi nekdanji tajni organizaciji Udbi, češ da nadškof ni pripravljen maševati za partizanske borce, ki so bili večinoma kristjani.

Okrog 27. aprila smo te mitologije vsako leto znova in znova deležni v zvrhani meri. Letošnje vzdušje pa presega vse meje dobrega okusa. Pred prazniki je bilo najprej v središču pozornosti zaslišanje brigadirja Krkoviča v zadevi sestrelitve agresorskega helikopterja JLA, za tem neslavna odpoved njegovega gostovanja na Šubičevi gimnaziji v Ljubljani. Med prazniki pa smo doživeli sramoto nad sramotami, začinjeno z neverjetno predrznostjo Zveze borcev, ki je odkrila spomenik v Bazi 20, v Kočevskem rogu, Ivanu Mačku Matiji, enemu največjih krvnikov in primitivcev slovenskega naroda, v neposredni bližini množičnih grobišč slovenskih domoljubov, likvidiranih brez sodbe.

Pravi in krivi heroji
Kriminalizacija, diskreditacija in za tem medijska, miselna ali celo potencialna fizična likvidacija osamosvojiteljev se uresničuje premo sorazmerno z obvladovanjem oblasti in moči v državi. Za demokratično javnost bi moral biti to alarm rdeče stopnje pred ideološkim cunamijem, ki grozi skupnosti, ki to dovoljuje in tolerira. Narodna zavest in samozavest sta odvisni od zgodovine in ne od prihodnosti ali od športnih dosežkov sicer odličnih posameznikov. Kontinuitetna in diskontinuitetna razlaga zgodovine se je na plečih Toneta Krkoviča znašla na usodni prelomnici. Za generalom Maistrom je Krkovič drugi čisti heroj dvajsetega stoletja slovenske zgodovine. Samo po njunih pogumnih dejanjih je slovenski narod pridobil, in ne izgubil. Čas druge svetovne vojne in revolucije nima heroja, katerega junaštvo bi imelo za posledico pozitivni izid za širšo skupnost. Maister je pridobil in zavaroval del slovenskega ozemlja pred germanskim vplivom, Krkovič pa je s svojim tveganjem zaustavil in onemogočil jugoslovansko armado, da bi nam preprečila začeto osamosvojitev. Seveda ne sam. A bil je prvi, ki je videl in deloval v pravi smeri. Pri tem je tvegal svoje življenje. Vojaška in strateška ocena obeh je bila pravilna in njun pogum se da meriti v dobrobiti celotne narodne skupnosti.

Popolnoma drugače je s “heroji” komunistične  mitologije. Tudi če so to subjektivno bili, se je objektivno njihovo herojstvo razblinilo v terorju in diktaturi Titovega komunizma, o katerem si nekdanji šolski minister Lukšič še vedno drzne trditi, da je to bil socializem s človeškim obrazom. Briljantni odgovor Boštjana M. Turka, da so ti obrazi vidni v Hudi jami, je enega od šefov ideološke kontinuitete v Sloveniji pribil na stol molka vsaj za hip. Ni pa imel toliko ponosa, da bi se opravičil, kaj šele obžaloval svoje sprevračanje zgodovinskih dejstev.

Legitimnost in legalnost slovenske vojske
Za nastanek slovenske vojske je bil pomemben zakon o obrambi in zaščiti, ki se je v Slovenski skupščini sprejemal marca 1991, torej v času, ko je bil po demokratičnih volitvah vrhovni poveljnik predsednik predsedstva RS v osebi Milana Kučana. Ob tem se je dogajal notranji slovenski politični spopad med dvema popolnoma različnima varnostnima konceptoma. Opozicija (stranke komunistične kontinuitete skupaj z Zelenimi Slovenije) je zagovarjala demitalizirano Slovenijo. Republiški sekretar Janez Janša pa je zagovarjal “vzpostavljanje slovenskih oboroženih sil, skratka, slovensko vojsko, ki se bo v primeru konflikta sposobna in pripravljena upreti JLA” (Pesek, Osamosvojitev Slovenije 2007, 444).

Demos je zahteval “izključno pristojnost Slovenije pri obrambi slovenskega ozemlja” in da slovenska skupščina sprejme amandmaje k Ustavi RS, s katerimi se doseže, da državljani Slovenije služijo vojaški rok v Sloveniji, da zanje poskrbi Teritorialna obramba, če tega ne stori JLA, in da JLA slovenske vojake iz drugih republik prerazporedi v Slovenijo. Dalje je “Demos trdno vztrajal pri zahtevi po suvereni državi slovenskega naroda. To pomeni, da bo po volitvah uveljavil ponovno določanje vseh elementov državnosti v Sloveniji, vključno z obrambno politiko …

Naš program v zvezi z vojsko in zahteve nameravamo uveljaviti nenasilno, s političnimi sredstvi. Torej z organizirano politično voljo in pritiskom na sedanjo oblast, dokler smo opozicija, ter z državnimi instrumenti, ko bomo po volitvah uveljavili slovensko suverenost.” (Janša, Premiki 1992, 39), je bil odločen in jasen Demos.

26. junija 1991 ob 11.10 je po telefaksu predsednik predsedstva Milan Kučan dobil dva sklepa nočne seje Zveznega izvršnega sveta iz Beograda, ki sta pomenila vojno napoved Sloveniji. Dejanska agresija pa se je začela 27. junija ob 1.15, ko je lahka protiletalska oklepna baterija prestopila mejo med Hrvaško in Slovenijo pri Metliki. Generalštab JA je dobil zeleno luč za agresijo na Slovenijo, ki jo je podpisal Ante Markovič s tihim soglasjem zahodnih držav.

Dne 27. 6. 1991 je koordinacijska skupina najvišjih političnih predstavnikov v Sloveniji v svojih sklepih ugotovila, da je Slovenija v vojnem stanju: poseg JA pomeni nasilno intervencijo in poizkus trajne okupacije Slovenije. Poveljnik TO Janez Slapar je tako izdal ukaz za “odločno bojno delovanje, s težiščem na udejstvovanju po oklepnih enotah in drugih sredstvih tehnike …” (Janša, Premiki 1992, 161–167).

Zgodovinar dr. Damijan Guštin tako natančno ugotovi, da je “Oboroženi spopad potekal zato, da se z vojaško silo brani izvršeni akt osamosvojitve. Pomenil je torej boj za obrambo državnosti Republike Slovenije, njene osamosvojitve, ne pa za osamosvojitev samo. Skladno s svojimi akti je Slovenija bojevala obrambno vojno” (Guštin, Slovenska osamosvojitev 1991, 202).

Kdaj bo konec mitologije?
Vse, kar so delali osamosvojitelji, je imelo predhodno izraženo ljudsko voljo in pravno podlago. Vse, kar so delali komunistični revolucionarji, ni imelo ne prvega ne drugega. Rezultat prvih je samostojna država, prvič v zgodovini slovenskega naroda. Rezultat drugih pa prehod izpod ene v drugo okupacijsko silo, ko je ena bolj kot druga vladala s strahom in terorjem. Biti heroj v takšnem kontekstu je nekaj popolnoma drugega kakor v primeru Krkoviča, ki je v tistem trenutku, ko se je odločil, da začne delovati proti jugoslovanski armadi, imel proti sebi eno od najbolj oboroženih in ideološko impregniranih vojaških sil v Evropi. Da ne govorimo o njeni mreži tajnih agentov, ki bi Krkoviču v nekih drugih mednarodnih in domačih okoliščinah nemudoma poslali kroglo v glavo.

To, da se takratni poveljnik oboroženih sil Milan Kučan ne oglasi in obrani Krkoviča pred šikanami in omalovaževanjem njegove nesporne osamosvojitvene vloge, seveda pove vse o vlogi takratnega predsednika države. Peterle je kot takratni predsednik vlade to storil na svojem Facebooku, kar pa je ostalo komaj opaženo, ker režimski mediji pač ščitijo mačkovce namesto osamosvojitelje.

Ko bodo v Sloveniji vsi spomeniki revolucionarnih nasilnežev pristali v muzeju “Na temni strani meseca” – kot trajnem opominu prihodnjim rodovom, kakšne posledice ima za narodovo telo revolucionarno nasilje komunističnega porekla sredi okupacije narodovega ozemlja s strani tujcev -, takrat bo konec mitologije. Bojim se, da če bo šlo tako naprej, da nadškof Zore še dolgo ne bo mogel maševati na grobovih partizanov, ki bi si to tudi zaslužili, če bi ne bili zlorabljeni.

dr. Ivan Štuhec

 • Janez

  Ja, ja !!
  hvala gospodu Štuhecu za lep zapis !

  Mi bodo znanci povedali,
  kje v Ljubljani so potekale “slavna” p i j a n č e v a n j a !!
  KP zločinca I. Mačka in njegovih “kompanjonov” !!!
  Upam, da mu ne bodo – še kje v Ljubljani postavili ? Kak spomenik!!
  Pa –
  vam sporočim !!

  Spomnim se ga tudi iz časa, ko sem kot mlad planininec v 1960. letih !!
  hodil skozi Kamniško bistrici in t.i. “Gamsov skret” hodil na bivak pod Skuto !!
  Tam je imel
  KP I. Maček – posebno – lovsko kočo !!
  Ne vem zakaj. Morda je nadziral ? M o r i š č a v Kamniški bistrici.
  Nekoč mi je prišel
  s par oboroženimi spremljevalci v lovskih oblekah – nasproti !
  Godrnjajoče in namrgodeno !!
  me je vprašal : zakaj hodim po nemarkiranih poteh ?
  Odgovoril sem, da sem – alpinist !!
  Ker sem imel cepin in vrvi – mi je verjel !!

  Pogruntajmo !!
  … način, da se njega in njemu poodobne uvrsti ? Na uradni seznam slo KP zločincev. L.r.Janez Komenda

 • APMMB

  Ali kdo medbralci lahko navede vsaj eno zmago slovenskih partizanov. Za objektivnost naj navedem, kaj pod zmago pojmujem:zmaga v biti je tedaj, ko poraćženec pobegne, zmagovalcu pa vsaj za nekaj časaostane v oblasti ozemlje.

  • Anton

   Da bi partizani kaj zmagali ne vem, so pa komunisti premagali partizane tako da jih imajo še danes v oblasti.

   • Anthon

    Bejž no. Kako si pa lahko postal partizan brez KP kontrole? Pravljice……

   • avtohtoni neandartalec

    Kaj pa, če so se komunisti združili z domobranci ter skupaj premagali in pobili partizane?

  • Viktorh

   “Ali kdo medbralci lahko navede vsaj eno zmago slovenskih partizanov”.

   No, teh zmag ni bilo, nobene.

   Na koncu vojne pa je “zmagala” KPS, njeni komunisti – revolucionarji, ki so si po krvavi revoluciji uzurpirali oblast. Zavezniki so nas osvobodili okupatorja, komunisti pa so samovoljno določili enopartijski – komunistični sistem in nadaljevali z morijo nad lastnim narodom.
   Vse so zaplenili – pokradli, uničili, potem pa veselo vladali, vladali in nam še vladajo.

   • Opazovalec

    dragi moj. Ne veš preveč. So bile zmage :)

  • janez.pokoncni

   Dosti jih je, vendar so se vse zgodile po letu 1945. Tudi v današnjih časih bijejo bitke in še vedno zmagujejo, pri čemer izpolnjujejo vse pogoje, pod katerimi ti pojmuješ zmago.
   Novodobni partizani vsako leto prisilijo polovico rojene populacije v beg in si kot “zmagovalci” prisvojijo prostor, ki ostane za tistimi, ki pobegnejo iz greznice.

   • berendy

    Za tlačane so si pokorili še vse naslednje generacije. Naši zanamci bodo garali leta in desetletja, da bodo prišli na zeleno vejo, tisti “pravi” pa bodo uživali sadove svojega “dela” v davčnih oazah.

    • janez.pokoncni

     S pojmom davčna oaza vse preveč opletate. Zakaj pa bi bili v davčnih oazah?;)
     Predstavljaj si, da ti iz neba pade 20 MIO evrov. Recimo, da kovček z njimi ta trenutek najdeš v svoji bajti. Zakaj pa bi ta denar “odpeljal” na Ciper ali Panamo??
     Da posluješ preko davčne oaze moraš POSLOVATI. Lopovi ne poslujejo, lopovi kradejo! Eno je kraja, drugo je pranje denarja. Razlika je ogromna.

  • francelj3

   Nekaj jih je bilo, vendar vse proti domobrancem in Jugoslovanski vojski v domovini. Proti okupatorjem nobene. Je tudi ni moglo biti, ker se rdeči zločinci pod Brozovim poveljstvom sploh niso borili proti okupatorjem. Malo berite Bermanov dosje Aleksandra Bajta.

  • tarantela

   Mislim, da je bilo belokranjsko osvobojeno ozemlje.

   • centurion

    Misli, da to ni bilo osvobojeno.
    Nikoli okupirano.

  • centurion
  • ferdoperdec

   Mislim, da je največji uspeh Dražgoška bitka….hehehe še danes se rudeči cvetovi vsako leto slinijo tam naokoli in nakladajo kako so se borili in premagali sovraga!!!!

 • Anton

  Hvala g. Ivan Štuhec še veliko takih člankov!

 • Anton

  http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/smo-pred-vstopom-v-eu-za-enak-denar-dobili-vec/391994

  komunajzerski mediji zopet sejejo rožice, češ kako smo napredovali kot družba. Zavajanju s pomočjo statističnih kazalcev, kazalnikov ni videti konca. kdor pozna statistiko ve kako se stvari streže.

 • rubec

  Krkovič heroj, Maček pa …že nekaj časa mačji briket.

 • totex39

  Za mlade rodove bo potrebno spremeniti komunistično zgodovino in jih v šolah učiti dejansko tako kot je bilo.

  • fmg9

   Komentiram tvoj in tudi zgornji Borutov komentar.
   V bistvu ne gre toliko za komentar, kot prošnja za nasvet. Kakršnakoli misel bo prišla prav, najbolj pa ste k temu vabjeni starši, ki imate otroke v šoli (ali pa ste s tem že imeli probleme).
   Bistvo:
   Hčerka bo v šoli zagotovo drugo leto prišla pod pranje možganov in potvarjanju zgodovine, saj je večina učiteljic levo (NOB) usmerjenih. Zdej, zame je to tako, kot bi mi nož zarival v srce. Pa tega ne mislim dopustiti.

   Kar zadeva psihološki faktor je to praqv tako hud problem. Otroka je potrebno vzgajati, da zaupa učitelju, vendar to v Sloveniji NI mogoče (kako naj otrok zaupa komunistični moškinji?).

   Kakšne izkušnje na to temo? Anyone?

   PS: Če (ko) mi pride hčerka domov s kakšno nalogo kjer bo treba pohvaliti NOB, OF, komuniste, karkoli levega, bom popi**il.
   Kaj naj v takem primeru storim z učiteljico?

   • tarantela

    Malce daljše bo: Kako napisati tako nalogo?
    Pokojni Milčinski, Ježkov oče, je pisal o skavtih. Skavt Peter govori resnico. Ko je bil vprašan je rekel, da je slišal gospo učiteljico, da je bilo tako in tako, ampak on, skavt Peter ne ve, če je bilo to res, ker ga tam ni bilo.

   • Slovenka

    Pusti učiteljico pri miru. Škoda časa. Tarantela je lepo pojasnil, kako je ukrepal Skavt Peter: Ne vem, ni me bilo zraven. Kaj še hočeš boljšega?

    Raje se posveti hčerki in ji daj pravo vzgojo. Zakaj hčerki ne pojasniš, da je laž nesmrtna duša komunizma? Kar se tiče NOB-jevskih naukov: skozi eno uho noter, skozi drugo pa ven. Kot razgledan človek boš pač poskrbel, da bo hčerka brala dobre knjige, našel boš čas za pogovor, poskrbi, da bo pismena, da bo znala kaj postoriti v hiši, da bo imela rada naravo, zgodovino, kulturo, soljudi, takim celo naša OŠ ne more nič.

    • fmg9

     Hvala (+).

     Drugi odstavek: yeah, podpisano

     Prvi odstavek pa tak:
     Ma kaj pa vem… Učiteljico & ravnateljico bom imel vseeno raje na očeh… (Zoki fan club.)

     • Slovenka

      S prvim stavkom sem hotela reči, da se z učiteljico ne prepiraj, zakaj bi svojo hčer po nepotrebnem spravljal v težave. Seveda je pa prav, da spremljaš dogajanje.

      Osnovne šole so zoprne, zaradi ideologije in zaradi zavisti. Danes je to že malo bolje, ker otroci bolj znanih ali uglednejših staršev niso več tako izpostavljeni, če pa je bil v socializmu tvoj oče znana oseba, je bil pa hudič. Z bratom sva imela smolo, da sva se šolala v pravi partijski celici, nobeden od naju nima lepih spominov na osnovno šolo. Srednja šola je bila svež veter, ki je pihal vsa štiri leta. Takrat se mi je povrnila vera v šolo.

     • fmg9

      Razumem. Hvala za tvoj nasvet.

 • Peter

  Tako je in bo, dokler bodo vsi “osrednji” mediji v levih rokah.

  • Borut Stari

   Ne samo osrednji ampak še širše, Mediji so pač mediji takšni kot so. Berejo in gledajo jih predvsem starejši. Bolj pomembno je kaj se pri zgodovini uči v šolah. Poglejte si program poučevanja zgodovine in vam bo jasno kam pes taco moli. Še vedno ima prednost “okupacija” lastnega ljudstva. Nihče ne omenja, da smo se le osamosvojili, osvobodili oa se še zdaleč nismo. Državo danes obvladujejo prav tisti, ki so kolaborirali z okupacijsko JA in tisti načrtno integrirani imigranti katerim Slovenija nikoli ni bila in ne bo domovina. Določajo zavednim domovini privrženih Slovencem to bedno in bebavo kvaliteto življenja.

  • avtohtoni neandartalec

   Trenutno so vsi osrednji mediji menda na Dobu, skupaj s Šrotom, čeprav je res nekam čudno vse potihnilo, tiho je kot, da ga sploh ne bi bilo nič v zaporu.

 • Opazovalec

  “domoljubov”

 • domovina mili dom
 • moat

  Krkovič heroj? Ne vem, no. Premalo poznam njegovo vodenje in koliko ima dejansko zaslug za osamosvojitev Slovenije. Nedvomno pa so heroji tisti, ki so se dejansko borili v osamosvojitveni vojni, nekateri pa so zanjo dali tudi svoje življenje.

  • Peter

   Seveda, govoriti o ljudeh, ki so se med nami kot o herojih, je nekoliko cudno, nenavadno. Medtem ko mirno sprejemamo zgodbice izpred 70 let, ki so nam prinesele tooooliko herojev, ne da bi se vprasali o njihovi dejanski vlogi, no.

   • tinta

    Oh, Peter no. Vem, težko je razumeti, ampak …. potrudi se ;)

  • centurion

   Ti si tudi model.
   Preberi svoj prvi stavek in vprašanje umesti v zadnjega…

   Aja, mrtev ni…

   Maček,Kardelj,Kidrič,Titek,Stanovnik in ostali banditi so bili za “herojstva”
   nagrajeni z nazivom heroj brez tega, da bi v vojni padli.
   Sicer bi težko padli tejle NOB skrivači. Pri bežanju se spotaknili….

   • tinta

    in padli v jamo za krompir, kjer so se vse medvojno obdobje skrivali, po vojni pa prišli ven iz skrivališča in postali veliki borci za “Svobodo slovenskega naroda”.
    No, veliko med temi zdaj je takih, ki zažirako penzijsko blagajno pa za penzijo nikoli niso bili zaslužni, ampak “roka roko umije”.

 • avtohtoni neandartalec

  Še malo, pa bomo tam. Kjer ni muh.
  Razmislimo še enkrat o vlogi Krkoviča, ki je pomagal organizirati paravojaške enote separatistov, ki naj bi nas zavarovale pred morebitnim KONTRArevolucionarnim nasiljem. Popolmona jasno je bilo, da teritorialci ne bi mogli zavarovati ničesar, ker preprosto ne obstajajo zaščitna sredstva pred težko artiljerijo in bombnimi napadi iz zraka, vojaška doktrina je glede tega povsem jasna, če se masovnega uničenja ne da zaustaviti na njegovem izhodišču, je takšno boljno polje že izgubljeno in je vredno usmeriti vse napore za zavarovanje civilnega prebivalstva, povračilne akcije pridejo v poštev šele, ko nastopi zatišje.
  Poglejmo si še hipotetični primer kaj bi se zgodilo, če v sestreljenem helikopterju, ki ga itak ni zadelKrkovič osebno, ne bi sedel Slovenec, ki je poleg tega tudi dezertiral in izdal do nedavna edino legalno skupno vojaško silo, JNA bi verjetno odgovorila s povračilnim napadom, ki bi lahko zravnal z zemljo celo Ljubljansko četrt. Rešilo nas je torej domače poreklo pilota, ne Krkovičevo domnevno junaštvo in njegova osebna interpretacija pomena osamosvojitve.
  Poglejmo na situacijo še iz zornega kota vseslovenske oborožene akcije, zakaj je samo Krkovič napadel, kakšna vojaškla strategija je to, medtem ko smo se uporniki dolgočasili med stražarjenjem domače vaške skupnosti, je naš Rambo, po poreklu iz sosednje Hrvaške, (ki je očitno zlorabila zvezno oblast za agresijo na nekdanjo okupirano kolonijo), začel invazijo proti neprimerno močnejšemu nasprotniku, če že, bi morali takrat vsi v napad, pa do take nevihte pri nas ni nikoli prišlo.
  Prelivanje krvi zagotovo ni nistveni sestavni element vsaklega narodnega preporoda, pomen in vrednota Slovenske osamosvojitve je prav brzdanje naših nepremišljenih samomorislkih nagonov, ki izvirajo iz izjemno bogate zgodovine introvertiranega mazohističnega nasilja, nad samim sabo, nikoli se še ni ta fenotipski sindrom prišel do izraza tako kot v tistih svinčenih dneh. Medtem, ko je večina državljanov sanjala sporazumne kompromise, se je del organizirane obrambne strukture ukvarjal s teorijami zarote in spletkaril proti narodu, izbranim za prvo žrtev,pri čemer so pozabili, da so njihovi načrti zgolj del scenarija, ki jih je pred njimi že izdelala komunistična zveza, zato vseslovenska iniciativa ni bila uspešna, ker je bil upor v kali zatrt oziroma niso bile okoliščine in cilji nikoli jasno določeni, za proste spise iz 57.številke nove revije, ni bilo vredno ubiti niti garjavega psa, kaj šele začeti totalno vojno,katere posledica bi bila lahko edino izbris celotnega naroda, kar je bil verjetno tudi cilj Hrvatov, ki bi v tem primeru snedli naše ostanke, narod pa bi se razdelil na plovici. Totalna vojna verjetno ni zanimala niti Srbov, za katere je bila Slovenija že izgubljena in nenazadnje celo Kučanovega klana, menda je jasno, da bi se združili s Hrvaškimi komunisti in bi se skupaj branili pred invazijo preostanka Jugoslavije, namesto Hrvaške in Slovenije, pa bi po tem scenariju, nastala neka skupna Zahodno balkanska državna forma. Me res zanima, če bi bil Krkovič tudi potem še največji “slovenski” heroj, mogoče Hrvaški, Slovenski zagotovo nikakor,ker nas ne bi bilo več.
  Z državnimi akti je podobno kot z našimi zakoni, sprejeti jih je lahko, a kaj, ko jih potem aparat sam zlorablja za še hujšo korupcijo in teror nad civilnim prebivalstvom, zato je prava revolucija mogoča edina z najširšim možnim konsenzom vseh državljanov, sinergija je tista, ki lepi ljudi skupaj, ne prelita krvi nedolžnih. Kaj mislim s konsenzom, poglejte si samo par množnosti, ki sem jih zgolj nakazl v tem komentarju, niti ena od teh polemik se ni nikoli prej pojavila v javnem medijskem prostoru, enako kot lahko šele danes, 1, maja 2016 slišimo od naših veliki hmoralnih teologov ime agresoraj, ki je hotel tepihovati Slovenijo in je bil tudi prvi odgovoren za orožje, ki naj bi ga pobrali naši teritorialni obrambi, niso pa se dotikali naših paravojaških celic, če ne prav predsednika Jugoslovanske federacije. Tudi Mešiću in Markoviću bod nekoč postavljali spomenike, če jih že niso.

  In to je samo laična dedukcija znanih dejstev,predstavljajte si kaj bi naredili z ubogim revežem Krkovičem akademski profesionalci, če bi kdo resno pregledal sovražno vojaško propagando, ki se širi po šolah in med našo mladino, bi ga ja raztrgali na kose, veliko uslugo so mu naredili, ko so mu onemogočili, da bi zlorabljal zasluge in privilegije, priborjene z osamosvojitvenimi priztadevanji. Pa tudi, od kdaj je Krkovič neka vojaška ikona, za koga je sploh heroj, večina ga pozna eidno iz črne kronike.

  • tinta

   Joj, kako si dolg.
   A si vso noč tole kvačkal ? Ne ljubi se mi brati teh kopipejsov.

   • ferdoperdec

    Za to klobasanje je dobil iz Murgl vsaj 10 evrčkov na račun….hahaha

    • avtohtoni neandartalec

     V življenju še nisem dobil za niti en svoj komentar niti prebite pare, problemov s fašisti sem imel pa verjetno več kot vsi vi veliki uporniki in borci za demokracijo skupaj. Pojma nimaš, samo to ti lahko še rečem, ne veš, in tudi ne moreš vedeti, le kdo bi ti pri nas lahko te stvari povedal, če pa tega ni v medijih, nas nekega lepega dne preprosto več ni in pridejo drugi.
     Ni to vse skupaj vredno niti 1 evro, čutim pa za razliko od osamosvojitvenih naporov, danes vsaj neko moralno zadoščenje, ko se lahko vsaj svobodno izražam.

     • berendy

      Danes pa to svobodno izražanje na veliko zlorabljaš. Tisto o prebitih parah je pa tako in tako pravljica, kajne ?

     • avtohtoni neandartalec

      Vprašanje, kdo koga zlorablja oziroma izsiljuje, o prebiti pari pa si lahko popolnoma prepričan, da je nimam, med drugim so mi fašisti prepovedali tudi delo.

   • centurion

    Jojjjj…. spet se je odvezal…..

 • Sredinec

  Ko smo se ravno veselili, da je konec ene, pa prihaja druga … mitologija

  • komar marko

   Pa saj ti še vedno nisi dojel in živiš v pravljičnem svetu v stilu MIRKO pazi metak! Saj ste tudi ustanovili PIF po alogu kominterne za boj proti Francozom in Angležem in za prvi maj z roko v roki paradirali s sovragom. danes pa PRAVLJICE o janku in Metki! Pa banke prazne vsaj za 30 milijard!

   • Sredinec

    Povsem napačna generacija, markec. Z ničemer naštetim nimam nobene veze, niti nimam nobenega odnosa do teh tem… gušite nas in naša življenja, starci .. s svojimi prastarimi vojnami med dobrimi in zli … bebasto .. kot kup otrok v peskovniku, ki se igrajo vojne … le zato da jih zamotijo … da ne bi sranja delali izven peskovnika… tudi politikom ustreza, da se ovčice bavijo z intelektualno nenapornimi, a nepomembnimi zadevami, kjer so odgovori preprosti – črnobeli … najraje s preteklostjo in mitologijo, ker je tam najlažje ribariti v kalnem …

    • komar marko

     Zakaj pa otrok postavljate spomenike nad tistimi, kateri so v jamah? In ti to zagovarjaš!

     • Sredinec

      .. neartikulirana poved … le kdo bi te razumel? …

    • komar marko

     Zakaj pa za vsako ceno hočete migrante in tam protestirate s katanami in zakrinkani z redeče črnimi zastavami?

     • Sredinec

      v vsaki družbi so ljudje, ki so bolj humanitarno čuteči od drugih, in pri vsakih protestih so eni protestniki bolj agresivni od drugih … to so vse normalne lastnosti normalne družbe … večina pa je vedno na sredini … in nimamo veze s pretepači .. s tem imajo težave le tisti skrajneži, ki se nas trudijo stlačiti v le dva predalčka …

 • Janez

  KP I. Maček ima celo !! Pesem o sebi !!
  Ne verjamete ?
  Zavrtite si “Bele vrane” Maček v žaklju ! Najdete na You Tube.
  V 1960 smo vsi vedeli, da je ta zelo pogumna pesem !!
  Uporniška pesem – proti KP zločinskemu I. Mačku in KP stalin partizanom,.
  Ki so bili v 1960 . letih na oblasti “petelinili”.
  Z ” KP zločincem I. Mačkom v žaklju” oz. V ozadju svoje KP zdaj že KP tito – oblasti !!l.r. Janez Komenda

 • ferdoperdec

  Najbolj originalni med vsemi so pa “majski partizani”! To so modeli, ki so maja 45 prilezli iz skrivališč si uredili borčevske penzijone in se še danes tolčejo po prsih, kako so oni pregnali sovraga in osvobodili državo. Krkovič je za takšne modele tatamata, on je bil res “ekšnmen”. Če bi čakali, da nas rudeči organizirajo in osvobodijo bi bili še danes v Jugi! Spomnimo se samo na špricparklca kako je predal skoraj vso orožje TO-ja jugovojski in zato nikoli odgovarjal!!!! Gospod Tone je bil pravi čas na pravem mestu in se ni bal sovraga!

  • avtohtoni neandartalec

   Kdo so potem prisilno mobilizirani pripadniki nacistične vojske in fašističnih odredov ljudskih milic, ki so se po kapitulaciji Italije pridružili partizanom v hostah?
   Marsikdo se ni bal sovraga, sploh če je imel v žepu dvojno državljanstvo.

  • tinta

   Tone je pa z dušo in srcem Slovenec in to je to.
   Na morebitne posledice, kot se dogajajo danes prav gotovo, da takrat ni pomišljal in dajal trezne in modre komande.
   Bravo g. Tone Krkovič !

   • avtohtoni neandartalec

    Če smo bolj točni, Krkovič je za polovico Slovencev, tistih, ki so po rodu iz domovine njegovih prednikov, potomci Srbov bi si morali poiskati pa kakšno drugo balkansko džermani. Edini problem je bil, da bi šli skoraj natančno na dve polovici, za milijon podalpskih ciganov se pa ne splača delati in vzdrževati državo.

    • tinta

     dejanja štejejo. še nisi tega dojel ?

     • avtohtoni neandartalec

      AMpak, če bi nas preživela samo polovica, koga sploh briga kdo bi zmagal, pomembo bi bilo edino kdo je začel bratomorni holokavst.

     • komar marko

      Holokavst so začeli prvi RUSI kateri so imeli tudi taborišča. K njim se je SOVRAG hodil šolati in gledati kako stvari potekajo. Nato sta sklenila pakt in si razdelila POLJSKO in tako dalje. Si to hotel PREBRATI! Nato so ustanovili PIV po vseh državah!

     • avtohtoni neandartalec

      Verjetno si mislil Angleže, ki so prvi preizkusili koncentracijska taborišča, v svojih Afriških kolonijah, pa tudi to ni niti približno začetek te zgodbe, ki sega vsaj do nastankov Sparte in se je razvijal s srednjeveško inkvizicijo, končno sodobno formo pa je dobil z Mussolinijevo fašistično vojaško policijsko džamaherijo. Dobri so bili edino v izsuševanju močvirij, novo rodovitno zemljo so potem delili fašističnim soldatom, z agrarno reformo.

     • komar marko

      Veš kaj, ostaniva tam nekje po 30 letu. Bo šlo? Da pa ne bo pomote. Najboljzločinski sistem je pobil največ ljudi v najkrajšem času!

     • avtohtoni neandartalec

      Eee… burbonska kuga mogoče?

     • komar marko

      v obliki Marksa Engelsa in Stalina…………….. in tako dalje do današnjega dne.

     • tinta

      tudi to ne bi bilo pomembno, ker danes vsi preveč lažejo in poštenjaka skoraj ne najdeš več.

     • komar marko

      Da ne bo pomote. IMAM se za poštenjaka in tudi sem, pa demokrat tudi in delal sem demokracijo. Nič ukradel zato nič nimam, delam v povprečju po več kot 12 ur na dan!

     • avtohtoni neandartalec

      Nisi edini.

  • rubec

   ************

  • komar marko

   Ne vem zakaj smo morali pobirati majske hrošče. Politkomisar je v nedeljo zjutraj dva spustil, mi pa frontalno v napad. No do dvanajste ure smo mu oba REVČKA vrnili v obliki paštete.

   • avtohtoni neandartalec

    Temuu bi lahko rekli majsko horščevski kanibalizem.

 • Lord H.

  Orwell je v 1984 zapisal: “Kdor obvladuje preteklost, obvladuje prihodnost. In kdor obvladuje sedanjost, obvladuje preteklost.” (‘He who controls the past controls the future. He who controls the present controls the past.)

  Zdaj veste vse potrebno o vladavini commijev v Sloveniji.

  • avtohtoni neandartalec

   Verjetno bi morali tudi v Sloveniji prepovedati potovanja v času in alternativne domenzije, ker taka razmišljanja silijo ljudi, da si znajo predstavljati alternative.

  • komar marko

   Dokazano obvladujejo TUDI bodočnost. Samo poglej pred vsakimi parlamentarnimi volitvami so imeli novo PARODIJE. Da ne pišem kaj še o kakem Kramberhgarju, kako prav je imel!

   • Lord H.

    Naj zamenjam stavka, da bo bolj jasno: “Kdor obvladuje sedanjost, obvladuje preteklost. In kdor obvladuje preteklost, obvladuje prihodnost.”

    • komar marko

     No sedaj ti dam pa petko, pa mami naj pride na zagovor seveda če je mlajša od 30.

     • tinta

      Eh, ti pa res nič ne napraviš zastonj.

     • tarantela

      O, tinta, kako si luštkana!

     • tinta

      kaj piješ ?

     • tarantela

      Trenutno kafetek.

     • tinta

      jaz sem zraven še piškotek ;)

     • tarantela

      V obliki srčka.

     • komar marko

      Torej PUNČKA! V obliki srčka. Joj kako zanimivo! Ali pa je tudi užitno?

     • tarantela

      To je pa najbrž skrivnost, ki je ne bova izvedela, vsekakor pa je polepšal-a deževen dan!

     • komar marko

      Kaj pa misliš zakaj tukaj visim!

     • tarantela

      Iz istega razloga, kot jaz, najbrž.

     • totex39

      To temo sta tarantela in tinta spremenili v sočno komentiranje hahaha.

     • komar marko

      A si ti punčka ali fantek? Tolk da vem!

     • komar marko

      Saj to bi pa potem naredil vse BREZPLAČNO. Mimogrede, vprašaj tajkunčke zakaj imajo zlate sekrete in na čigav račun?

     • tarantela

      Kaj pa tisti, ki si je kupil falkona z zlatimi pipami na WC-ju? Pa tako so ga častili!

     • tinta

      in z zlato “ketnco” za vodo potegnt.

     • avtohtoni neandartalec

      Preden so zaprli Šrota, je imel v lasti dobrih 80% vseh Slovenskih medijev.

     • komar marko

      No če Jano, Lejdi in podobna TROBILA sodiš za medije! Jaz jih tudi pogledati ne morem. pa veš zakaj! Zato ker je notri samo ELITA ki jo ližejo spredaj in zadaj. Med njimi pa otroci lopovov! BRUH!

     • avtohtoni neandartalec

      Delo, Dnevnik, Slovenske novice, Mladina…

     • komar marko

      Isto pakovanje!

     • tarantela

      Kaj pa TOF?

     • komar marko

      Vsak dvor ima svojega norćka. Nekako že 30 let ne pogledam tega časopisa.

     • tarantela

      Tudi jaz ne, sem pa pogledala tako mimogrede, če se je kaj spremenilo. Iste klamfe, že desetletja.

 • centurion

  Kaj je o komunističnih “podvigih” vedela in kaj je napisala
  v pismih bralcev v Tribuni Pepca Kardelj leta 1990.
  Je zato morala narediti “samomor”? Rabelj je verjetno bil
  njen brat HEROJ IVAN MATIJA MAČEK.
  Preberite pismo na strani 3 Tribuna 1990

  http://dbulat.blogspot.si/2015/05/kronologija-smrti-pepce-kardelj-roj.html

  Prijetno branje.

  · NARODNA POMIRITEV ZDAJ
  (podpisana Pepca Kardelj-Maček, nekaj dni pred smrtjo leta 1990)
  Izjava predsedstva o »narodni pomiritvi« kaže, da predsedstvo še vedno ni dojelo, kakšno je razpoloženje prebivalcev Slovenije do tega vprašanja.
  Predsedstvo še vedno ne vidi, da bije komunizmu na slovenskih tleh zadnja ura.
  Komunisti bodo morali kot posamezniki in kot stranka ne samo moralno ampak tudi pred sodiščem odgovarjati za storjene zločine.
  O krivdi Republike Slovenije pa je v zvezi z zločini težko govoriti, saj so bili vsi vzvodi oblasti od leta 1945 do danes v rokah komunistov.
  Poboj domobrancev in njihovih spremstev (nedolžnih otrok in njihovih mater) kot tudi številnih zavednih Slovencev, ki sploh niso bili aktivno udeleženi v vojni, pa je bil izvršen v imenu neke ideje – komunizma. Ne gre tudi pozabiti, da so se tovariši komunisti trudili klati na najbolj nečloveški način, če se sploh lahko tako izrazimo. Ti »tovariši« so danes nosilci visokih državnih odlikovanj in v večini člani ZKS – Stranke demokratične prenove!
  Predsedstvo bi zato moralo dati pobudo za preiskavo, objaviti imena žrtev in ugotoviti, kje so žrtve pokopane. Treba bo tudi začeti razmišljati o izplačilu odškodnin svojcem.
  Če smo za pregon vojnih zločincev, moramo biti načelni. Vojni zločini ne zastarajo, ne beli in ne rdeči.
  Krivce je treba imenovati in obsoditi zaradi tistih, ki so živi, ki so delali v varnostno-obveščevalni službi, pa niso klali, tistih partizanov, ki se danes čutijo ogoljufane in tistih izseljencev v Argentini, ki so vsaj toliko Slovenci kot mi, pa si kljub temu, da niso nič krivi, ne upajo v domovino. Zaradi živih in poštenih ljudi, torej!
  Pepca Maček
  Tacen

  • Peter

   Ko bo to tema Tarce, takrat bo drugace.

  • elh

   To pismo bi morali objaviti v obliki jumbo plakata in ga obešati po Sloveniji toliko časa, da bo vsem postalo jasno kakšno moralno, idejno osnovo imajo pretežno vse koalicijske stranke plus ZL. To je njihova osnova zato, ker še vedno delajo na istih osnovah in z istimi simboli in praznujejo še iste praznike.

   • centurion

    Zato ga pa moramo deliti, saj 95% ljudi, od katerih bi mnogi reagirali,
    sploh ne ve, da pismo obstaja!
    In umor Pepce, ne samomor!

   • totex39

    Tako je, to zgodovino je treba razčistit ++++++++++++++++++++++++++++++++++

   • avtohtoni neandartalec

    Preštej komentarje, močole se strinja s kolumno moralnega teologa največ 10%, pa je na domačem terenu, ostali smo vsi kritični, kar je nenazadnje dobro za avtorja.

   • Vera

    Če je to pismo res pristno , potem se z vami zelo strinjam . Upam , da pride čas , da bo vsaj eden zločinec, ki je pobijal nedolžne ljudi kaznovan . Bo vsaj opomin drugim , ki so počenjali zlovešča dejanja po vojni .

  • indijanka

   Hvala za tole. Nisem poznala. Zajokala sem. Ubogi ljudje, ki so jih prisilili molče opazovati.

  • janez.pokoncni

   Se spomnim!

   Ampak Pepco je bilo zastonj strah. “Kamot” bi lahko umrla naravne smrti. Nobeden od zločincev ni bil niti obdolžen, kaj šele obsojen.

  • Lord H.

   Njen lastni brat jo je dal pospraviti, saj je bilo po tem pismo jasno, da bi bila Pepca kooperativna priča na morebitnih sodnih procesih proti commie genocidnim morilcem – tudi proti svojemu psihopatskemu bratu.

 • avtohtoni neandartalec

  Saj spomenik Maču ni edini, po naših gorah imamo postavljenih tudi več verskih spomenikov nekdanjemu ustaškemu zločincu škofu Stepincu, ki je soodgovoren za smrt več kot milijon naši skupnih prednikov in bratov,planinci počivajo pred temi lažnimi maliki in si verjetno mislijo, le kdo je bil ta velik stric, da je za našo zgodovino tako pomemben, kakšen heroj in velik človekoljub je bil, da smo tako visoko vlačili tiste smeti, iz katerih so izdelana obeležja.

  • avtohtoni neandartalec

   Zakaj ste pa pod tem komentarjem tiho, Stepinac je bil največji Hrvaški škof v zgodovini, ob enem je ena najbolj spornih osebnosti NOB, če res ni bil tako slab, zakaj ga nihče potem ne pohvali,v tem primeru je ja svetel simbolj sožitja med Hrvaškim in našim narodom, nekaj, na kar bi moral biti ponosen celotni zahodni balkan.

   • komar marko

    Kaj ti rad drugje čistiš, doma pa pomataš pod preprogo. Le kaj je bilo v Jesenovcu po 45 letu in kaj na Golem otoku in kaj v Kočevju, kjer so včeraj ODKRILI SPOMENIKE?

    • avtohtoni neandartalec

     Bi ti bil zelo hvaležen za kakšen sočen link, verjetno še marsikdo.

     • komar marko

      O Golem otoku, lah ti pošljem slike od neka časa nazaj ali pa začnem pisanje tako iz prve roke, od aretacije, zaplembe, selitve imovine na pravoverne naslove in tako naprej?

     • avtohtoni neandartalec

      Eh, jaz sem mislil, da veš kaj aktualnega, iz prve roke, za Goli otok ti lahko jaz povem nekaj novih starih vicev, to sploh ni bil noben zapor ampak je najprej služil kot politični kamp, za plačane režimske disidente, ki so že v vsakdanjem življenju pokazali velik talent in interes za obveščevalne ter druge družbene dejavnosti.

     • tarantela

      A maš vse koleščke?

     • fmg9

      Ne, nima. Je že večkrat sam priznal. Na forumu se kao “zdravi”… (Akoravno se precej strokovnjakov s tem ne strinja, ker mu vedno bolj škodi.)

     • avtohtoni neandartalec

      fmg9, saj sva se o tem že pogovarjala, ne smete se razburat, sploh pa ne pit alkohola takoj po zajtrku.

     • fmg9

      Saj si rekel, da imaš urejeno dodatno zdravstveno zavarovanje. Kdo ti je uredil, da prideš na vrsto takoj (in to preko koncesije)?
      Tako, da ne o tem, da nisem sentimentalen do tebe.

     • indijanka

      Veš, Avtohtoni. Nisi Zavetnik demokratičnih načel. Ljudi niti ne usmerjaš k miru. Samo provociraš. S podatki, ki jih preprosto obarvaš v tebi lastno informacijo. Škoda, ker poseduješ toliko, pa zapravljaš svoj talent. Nekoč ti je Njegova Svetost zapisala, da si hudoben. Sigurno nisi bitje Svetlobe, ne izžarevaš miru.

     • tarantela

      Bitje Svetlobe je Lucifer.

     • Nova24TV Mod 2

      [Latinsko iz lux, lucis – luč, ferre – nositi; torej nosilec luči.]

     • tarantela

      Hvala za dopolnitev!

     • 1234

      Ja, to je bilo v časih, ko je bil najljubši bogov prjatu! Po tem je pa padu v nemuilost!
      Je tak?
      By Petrovc

     • indijanka

      Ogenj ni Svetloba Tarantela.

     • avtohtoni neandartalec

      Prebewri si zgodovino, Goli otok je bil na začetku politični kamp, podobno kot pri nas Lepena.

     • komar marko

      No ko je bil sprejet so ga čakali v vrsti. Po njemu so padale batine in predno je prišel do konca se je samo še plazil. Nekako 14 dni je rabil da si je opomogel. Pri tem je dobival samo kruh in vodo. Nato s eje prićelo zasliševanje, bil je nekaj dni brez spanca na robu zloma.

     • avtohtoni neandartalec

      Kaj si pa mislil, da si dobil med služenjem vojaškega roka, glasbeno željo mogoče?

     • komar marko

      Ne blejej norosti. Jaz sem v tej vojski bil, mariskaj lahko zapišem.

     • avtohtoni neandartalec

      Mogoče samo en primer, da bom vedel v katerem rodu si služil, če sai bil lovec ali bolj med nabiralkami.

     • centurion

      Neandertalče, na poglej malo pornografije….
      pa uživaj v kadrih, pazi na ekran ko ti bo prihajalo…
      https://www.youtube.com/watch?v=C5u52H_YENY

     • centurion

      marko, ti pomagam, tole mu priloži o Jasenovcu po 1945.
      Tip res živi še v jami…

      http://kamenjar.com/blanka-matkovic-jovicic-zeli-ozbiljne-povjesnicare-s-dokumentima-o-jasenovcu-evo-vam-ih/

 • dob

  Značilnost mitologij je v tem, da deluje po principu ohranjanja “resničnosti” mita. Recimo, to da je Zemlja ploščata. Vsaka mitologija ima svojo inkvizicijo, ki skrbi za ohranjanje resničnosti mita in dokazovanje, da je bilo tako, kot mit razlaga.
  Spreminjanje mita o tem, da je Zemlja ploščata, bi bilo potvarjanje zgodovine in je zato kaznivo. Če bi kdo v to podvomil, bi nenadoma prišlo do splošne panike, do kaosa, nihče ne bi vedel kdo pije in kdo plača. Ne kdo vodi državo.
  Česar si pa nihče ne želi.
  Če si pa kdo želi spremembe, je pa gotovo abnormalen in je zato takšno razmišljanje o spremembi ali pa vztrajno vrtanje v to smer, da bi podvomili v resnico, da je Zemlja denimo okrogla, kaznivo po zakonu.
  Komunizem se ne razlikuje bistveno od Korana. Kenede?

  • avtohtoni neandartalec

   Dejstvo, kdor je drugačen od vseh ostalih, je verjetno ta nor, ne vsi ostali.

   (lahko ste samo z nami ali pa ste naši sovražniki press)

   • dob

    Planet pravi: moja masa je tako velika, da je vedno v večini.
    In vi ste v telesu – jaz!

    Toda tako, kot nimate stika z mano, ga nimate s sabo. Ne poznate zavesti Telesa, ki izhaja iz materije, iz mene, zato pa sem vam dal telo, da bi to zavest spoznavali. Zelo kmalu brez nje ne boste mogli, zato bom jaz poskrbel še preden se (me) boste uničili v svojem maščevalnem besu.

    Ne slišite mene, ker ne slišite sebe. Ne slišite mene v vas, in to ste vi!
    V vas predstavljam vse tisto, zaradi česar je življenje mogoče. Včasih ga meni in sebi delate nemogočega. Zanikate mojo Željo!

    Tudi vi ste jaz! Nespametno in nenaravno je je živeti tukaj z mano, me ne upoštevati in misliti pri tem, da ste vi normalni, jaz pa ne.

    Jaz sem normalen in sem v večini. Vedno bom v večini, dokler se ne iztrebite. Tega ne bom dovolil ne zaradi vas ne zaradi sebe.

    Vaša demokracija me ne zanima. Tako bo kot jaz pravim, da bo in nič drugače. Če vam moja pravila niso všeč, pojdite pa na druge planete.
    Pojdite na tiste gole planete brez življenja, pa ga tam na novo ustvarite. Potem pa tam živite, če morete. Če znate. Vi, ki ste gospodarji “tujega” življenja in Življenja nasploh!

    Kako si upate uničevati nekaj, kar niste ustvarili? In pri tem govoriti, da ste normalni, le zato ker ste večina? Niste večina! Jaz sem večina. Vedno bom jaz večina, dokler boste tu!
    Bodite srečni, da je tako.

    • Vera

     +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    • avtohtoni neandartalec

     Tako je govoril Dob (Also sprach Dob). Pika.

     • indijanka

      Pa si razumel?

     • avtohtoni neandartalec

      Seveda, tako razmišlja čustveno inteligentno in razumno bitje, ko razvije holistični pogled na življenjski prostor.

     • indijanka

      Pol pa spoštuj nevidne meje tega portala. Oba veva, da obstajajo. Vzdržujejo dostojanstvo ljudi

     • dob

      Glej, avtohtoni, naj kolegi tukaj rečejo o tebi kar hočejo, dobro ali slabo, toda ti me vedno spodbudiš k debati in zaradi tega si zame pomemben.

     • indijanka

      Drži tudi to. Zato bi lahko prestavil svoje osebne meje s prestopom provokacije v filozofijo, ki odkriva neskončno število odgovorov na posamezno vprašanje. Nekaj so teze in nekaj tvoji zapisi v obliki vprašanj.

     • dob

      indijanka, na tvojo pripombo, “nekaj so teze in nekaj tvoji zapisi v obliki vprašanj” bi lahko odgovoril, da sem oboje.
      Nikdar si nisem želel delati kariere, ne v filozofiji in filozofskih vprašanjih, ne denimo v literaturi, kjer si človek pač postavi meje svobode zelo na široko. Oboje namreč obvezuje!
      Meni pa to ni bilo potrebno in še vedno mi ni. Imel sem (imam) svoj poklic in tega znam opravljati, da se s tem preživljam. Vse drugo pa je čista svoboda, ki se ji ne bom odrekel, ker je prelepa. Svoboda misli in razumevanja delovanja našega Stvarstva. To je največ svobode, kar sem je do zdaj videl, doživel, poskusil.
      Odpira vrata.
      Biti v službi nekoga – in ne nazadnje je delati kariero prav to! – je pa povezano z dvomi, popravki, bojem za obstanek, za priznanje, da delaš prav, z vritlezenjem… To pač z Bogom in Stvarstvom nima dosti povezave, vsaj po moje ne.
      Sem se že prav odločil.

     • indijanka

      No, tu sva se našla. Tudi sama uživam v obeh svetovih, zato bom nekoč Indijanka, ko zapustim svoj poklic. Poznaš to: Vse življenje sem te gledal s svojimi pesmimi. One so bile, ki so me vodile od praga do praga, in z njim sem tipal okrog sebe, iščoč in prijemajoč svoj svet. Pesmi moje so bile, ki so me naučile vse, kar sem se kdaj naučil; pokazale so mi skrite steze, prikazale so mojim očem mnoge zvezde na nebu mojega srca. Vodile so me slednji božji dan k tajnostim dežele slasti in bolesti, in slednjič, h katere palače durim so me privedle na večer, na koncu mojega potovanja? (Tagore)

     • dob

      Nisem poznal. Hvala za tole!!!

     • indijanka

      Preberi si Gitandžali. Včasih si temu razmišljanju izjemno blizu. Veš, to si želim tudi za Avtohtonega. Da ga iskanje samega sebe posesa in borbo preprosto preusmeri na prave tirnice. Predolgo se prestopa na isti točki brez da bi se kaj naučil.

     • dob

      Ma, kaj vem…. včasih me ljudje spravijo v jok. Jih imam rad, ker čutim njihovo željo. Verjamem da je to vzrok.
      Pač, imam jih rad, pa ne morem ocenjevati zakaj… mi ni mar, samo da so.
      Saj razumeš, ne?

    • tarantela

     Mater, si naložu! A ne bi Ti tole bolj proti večeru, ko sem že pri sebi?

     • indijanka

      Ne, lep zapis iskanja identitete v tej državi je. Mogoče celo lep zapis za Avtohtonega Neandrtalca in njegovo delovanje na Portalu.

     • dob

      Hehehe, sem hudoben, ne?!

  • tarantela

   Vsaka stran ima svoje vernike s plašnicami.

 • Boris

  zalostno, da je slovenska RKC ostala v letu 1945, ko pa bi morala biti svetilnik in moralna avtoriteta za 21. stoletje. ko berem stuhceve spise, uporablja iste besedne zveze in izpeljanke kot ostali desnicarski politiki, kar je skrb vzbujajoce, vsako odstopanje od trde klerikalne linije pa je takoj obsojeno kot izdaja. res zalostno.

  • komar marko

   Le po čemu to sodiš- In kaj bi morala RKC narediti da bi bila za tebe sprejemljiva. Muslimane vabite na kolenih, pa delajo masakre, pa še vedno organizirate proteste zakrinkani in s katanami? Slučaj? Rabite glasove, kulturo ki nma jo je dala RKC pa pljivate. zakaj pa se ne borite za muslimanske ženske. Ste kar tiho pri nas pa organiziirate razne feministične tabore

   • avtohtoni neandartalec

    Za začetek, bi lahko pri nas razveljavili zakone iz časov fevdalizma.

    • komar marko

     Sem mislil, ad si bolj resen in razgledan. Žal! Preveč si opran in ti ni pomoči. Škoda da te moderator sploh spusti na portal!

     • Nova24TV Mod 2

      Opozorilo: Izogibajte se žaljenju in zaničevanju sokomentatorjev.

     • avtohtoni neandartalec

      Katoliški cerkvi se je kapital vračal z denacionalizacijo na podlagi neustavnih in nezakonitih zakonov iz časov fevdalizma, poglej si malo zgodovino osamosvojitvene razprave vsaj v internetnih arhivih.

     • Viktorh

      …katere – čigave ustave pa???

     • avtohtoni neandartalec
     • Viktorh

      Kdo od naju je zmeden?

      Ti si napisal: ” na podlagi neustavnih in nezakonitih zakonov iz časov fevdalizma”

      Ko pa te vprašam katere ustave, pa praviš : “Prve Slovenske?”
      A to pomeni “iz časov fevdalizma”‘?
      Mimogrede: slovenska. slovenski…ne “S”

     • ferdoperdec

      Čista resnica, avtohtoni bo pa danes samo s smetenjem tu gor zaslužil pol mesečne plače…hehehe

     • indijanka

      Kako to misliš?

     • Viktorh

      ..provizija od vsakega klika…

     • avtohtoni neandartalec

      karkoli bom dobil, ti dam polovico, ampak karkoli, tudi slabo.

   • Peter

    Verjetno bi morali postaviti rdece zvezde na vrh zvonikov, no

    • Viktorh

     ….pa muzicirati internacionalo…

     • tarantela

      A misliš, da bi jo peli tisti, kako se jim že reče, ki kličejo na molitev?

  • Viktorh

   Tako se govori. Potrebno se je prilagoditi.
   Tudi komunisti so izročili oblast ljudstvu in z njim delijo siromaštvo. Končno smo vsi postali enaki.

  • tramal

   Zločinci komunisti so pobili čez dvesto duhovnikov in porušili nekaj čez sto cerkva in sedaj pričakuješ da bo cerkev odobravala to kumonistično svinjarijo.

   • avtohtoni neandartalec

    Moaš pa priznati, da so se opravičili in postavili vse nazaj oziroma restavrirali v prvotno stanje.

    • Janez

     Opravčilo ni dovolj !
     Mora biti tudi – kazen. A ti kar opravičiš tistemu, ki te z mlatenjem po tebi – spravi ? Janez komenda
     P.s. v bolnico.

     • tarantela

      Nastavi še drugo lice, ma Ti pa tud nč na veš!

    • tramal

     Aso vrnili življenja duhovnikom???Čez devedeset porušenih cerkva na dolenjskem niso nobene postavili nazaj.Pusti pa ta lažnjiva oprostila komunistov ko dobro veš kako sprijeni in lažnivi so.

   • karlina

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • Janez

   Ja !
   Res je RKC je kot zakonska zveza Z ženo. Vsako skakanje “čez plot” – je greh. A ne ? L.r. Janez Komenda

   P.s. prav je tako. Skanje čez plot. Neljubezen do žene? Je greh!

   • tarantela

    Ti pa nisi na tekočem! Greš spovedi in si čist in nedolžen kot lilija.

    • Janez

     Aja, aja ?
     To pa ne bo držalo ! Lahko zakonski partner to gleda drugače. Te prevzgoji ?! L.r. Janez Komenda
     P.s. z valjarjem ipd.

     • tarantela

      Zakonski partner nima prav, če ne odpusti! “Odpusti in bo tudi tebi odpuščeno!”

  • baubau

   Odgovor Borisu:Ivan Štuhec ni Slovenska RKC,je pa eden od članov Kristusove Cerkve v Sloveniji tako kot sem na primer jaz. Jaz tudi skupaj z vsemi drugimi resnicoljubnimi in dobromislečimi Slovenci-ne samo pripadniki KC-vem,da je Ivan Štuhec v prispevku zgoraj napisal samo resnična dejstva.

   • tarantela

    Drži, dr.Ivan Štuhec je fant od fare, kot se temu reče! Radio Ognjišče je izgubil na kvaliteti, odkar ga ni več na programu enkrat mesečno v petek zvečer!

  • centurion

   Ti si ostal s temile v hosti 1945…
   https://www.youtube.com/watch?v=C5u52H_YENY

  • garfi

   Boris kidrič

 • avtohtoni neandartalec

  Rimokatoliška cerkev na Slovenskem noče maševati za duše umrlih partizanov, čeprav se nedvomno zavedajo,da je bilo med njimi tudi veliko krščenih katolikov, točno toliko je vedna tudi ta jalova moralna pridiga.

  • tarantela

   Najprej meni povej, kaj komu maša koristi, pokojniku nič, svojci so plačniki maše…

   • avtohtoni neandartalec

    Koristi dušam umrlih, ki si zaslužijo svoj večni mir in spokoj, v spravi z Bogom.

    • Viktorh

     ..in zakaj ne naročijo maše svojci???

     • avtohtoni neandartalec

      Dobro vprašanje, ne morem verjetni, da ni že nihče prej na to pomislil.

    • tarantela

     O vseh teh zadevah ne vemo nič, samo tisto, kar nam govorijo drugi. Indijanci o Manituju, Mislimani o Alahu, budisti sploh nimajo boga Pri nas imamo pa toliko tega, na vsakih nekaj deset let nekaj dodajo, da ne veš več kaj bi si mislil, ko je toliko sladkobnega kiča vmes. Kristus je brez pozlačenih kipov, brez zlatega keliha in vse te šare pritegnil ljudi, mene današnji preroki ne pritegnejo več.

     • vzet tajkunom

      Bravo..

     • Janez

      Tarantela.Da je tam kjer bi naj bil Bog in verovanje pri tebi praznina,se ne čudim.Zanima pa me,kakšne starše si imela,da te niso o tem nič podučili.V vaši “družini” je (po moje )hudo primanjkovalo ljubezni in spoštovanja.Kaj nisi imela koga,da te o tem poduči.

   • Janez

    Koristi živim !
    Tistim, ki imamo dušo, etiko itd. Tisrim, ki so materija? Pa res pomaga le ? L.r. zapis Janez Komenda
    Ps. Prehod v še nižjo stopnjo materije. V hrano za črve.

    • tarantela

     Po moji smrti me lahko tud v marmelado predelajo, sej ne bom čutila.

  • Janez

   Ni treba, da mašuje za njimi !
   Vsak kdor je šel v KP stalin partizane je vedel, da gre v komunistično vojsko ! L.r. Janez Komenda
   V protiversko vojsko. Packrija od KP – JEV.A ne veš tega ? Ne mešaj zadev.

   • avtohtoni neandartalec

    Jaz gledam na partizanske duše kot na zarodke ljudi, vredno bi bilo organizirati javne molitve pred partizanskimi grobnicami, da se ukine duševni abortus. Ne rabijo posebnega dovoljenja.

    • Janez

     Ne vem!
     Nekateri so bili res pravi brezčutni grobijani. Tudi “tesla”.
     Vem samo !
     da so bili nekateri partizani zavedeni in prisiljeni v morjenje ujetnikov, civilov.
     Moj oče se je uprl. Je zagrozil, da raje sam sebe ustreli, prej pa še koga.
     Razorožili so ga.
     A je bil bolničar in je imel zaslombo v KP partizani pomembnežih, ki jim je rešil življenje.
     S tem, da jih je ranjene zvlekel na varno.
     Nad tem KP Mačkom, ki smo ga večkrat srečali -… se je le zgražal.
     Znano je,
     da je zelo grobega komandanta Bračiča – ustrelil – podrejeni paartizan ! V hrbet. JANEZ KOMENDA

    • radames

     Nam je učiteljica v 3. razredu osnovne šole v 50. letih rekla, da človek nima duše.

   • centurion

    Janez, kaj pa tisti, po katere so banditi prišli in jih odpeljali?
    Ali so tudi vedeli?

  • radames

   Manipulator.
   Štuhec:”Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je nedavno na društvu
   Slovenskih katoliških izobražencev med drugim dejal, da na krajih
   partizanske mitologije ne more maševati, dokler ne bo razkrita vsa
   resnica, sicer pa s tem, da bi maševal na grobovih partizanov, nima
   težav.”
   Si dovolj brihten, da boš doumel, kaj je povedal Štuhec?
   Zakaj si podoben komunistom v njihvem prevračanju besed?

 • tramal

  Enkraten članek in popolnoma resničen.Žalostno pa je da še vedno več kot pol slovencev živi v partizansko komunističnih pravljicah in noče po nobeni ceni priznati resnice.

  • avtohtoni neandartalec

   Predstavljaj si, da bi lahko videl celo vesolje naenkrat in iz vseh posameznih zornih kotov, kot ga v istem hipu vidijo vsa mogoča in nemogoča živa bitja, ki poseljujeo univerzum, to je resnica, vse ostalo so samo naše intimne interpretacije ter konstrukti uma.

   • tarantela

    Mogoče ima pa kdo špegle z napačno dioptrijo.

    • avtohtoni neandartalec

     Google translate bo rešil svet, to je dejstvo.
     Ker mašina ne razmišlja nič slabega, tudi ne zna prevajati hudobije. Poskusi, če mi ne verjameš, napiši neko hudo, sočno kletvico ali sovražni govor in ga prevedi čez par jezikov, umetna nespamet avtomatsko zamenja vse neprimerne izraze z ustreznimi ljubeznivimi in jezikovno bolj preciznimi, da ne rečem moralno korektnimi stavki.
     In kaj je to drugo kot rešitev prazgodovinske dogme o Banilonskem stolpu, pomnimo,ko so vsi ljudje na vstu začeli govoriti en sam jezik,so se končno lahko razumeli med sabo, Bogovi so se ustrašili, da bo človek postal njim enak, zato so mu vzeli jezik in ga raztrosili v vetru, na vse strani sveta.
     Danes imamo Google jezik, ki seveda ne more interpretirati tujih misli in občutkov, zato je tudi izvorni greh izginil, mogoče nikoli več ne bomo vedeli kaj točno je kdo mislil s tistim,ampak to itak nikoli ni bilo bistveno, važno je, da se končno lahko pogovarjamo.

     • tarantela

      Ma, sej, če poskusim, da mi prevede kej pametnga, nardi eno skropucalo.

   • dob

    Razstreljenost naše pozornosti ni pripeljala nikamor, zato nam je Bog dal telo. Telo je zbirna točka vesolja in je verna slika VSEGA, kar se je kdaj koli zgodilo v Vesolju. Vsa naša zgodba je zapisana v Materiji (Materi).
    Vse, kar je potrebno spoznavati, je zato shranjeno v nas. Na planet se rodimo zato, da bi brali to knjižnico. Mi jo pa zažigamo, uničujemo, mučimo, ubijamo in se tej aleksandrinski knjižnici, ki je neuničljiva in jo predstavlja naše telo, maščujemo.

    Ko hočemo razumeti Vesolje, se zazremo vase in tedaj vemo.

    Moj Bog pravi: Obkoljene vas imam od zunaj in od znotraj, vmes vas je pa vse manj. Vse bliže sem vam, vi pa ste vse tanjši in tanjši – le kam bi boste še ušli?

    • tarantela

     O,Bog pomagaj! Zdej si pa še Ti začel nakladat!

     • dob

      Nisem šele začel, nadaljujem od prej!

     • tarantela

      Mi je šele pri zadnjem prispevku zapiskal alarm, no saj pišeš čisto v resu, samo malo sem se ustrašila, da bo kaj podobnega kot pri avtohtonemu. Ta ga pa že preveč biksa!

     • dob

      tarantela, ne vem kako bi to opisal… sam sem v teh letih kar precej toleranten in prizanesljiv, pa nisem vedno bil takšen. In zdaj mi je včasih žal, da nisem do nekaterih spoznanj in izkušenj prej prišel. Pač nisem, je že moralo biti tako.
      Zato zdaj preberem tudi tiste stvari, ki jih prej ne bi. Ne bi jih hotel slišati. Zdaj jih hočem. Človeški izrazi mnenja in čustev so čudna reč. V njih je toliko informacij, ko imajo možnost sebe povedati, da so, vsaj zame, neprecenljivo bogastvo. In naj se sliši še tako čudno, tudi sovražni izrazi in namera, imajo v sebi neko sporočilo. Moje izkušnje kažejo, da nikdar ne ostanejo, kjer so, temveč je izražanje podložno evoluciji človeškega čustva. Ko se izrazi, gre naprej, proti svetlobi. Ne ostane v temi.
      Tako pač gledam na izraze kolegov tukaj, ko debatiramo. Jih imam rad že tam, kamor bodo prispeli, ko bodo povedali milijon zamer, in se bodo skregali, tudi z mano, pa kaj potem. Raje to, kot da tiščijo v sebi in zanikajo. Na oni strani izraza tega, kar jih tišči, smo skupaj.

     • radames

      Hihihihi hihihihihi

     • radames

      Ne poznaš doba. Le beri njegova pisanja.

 • ferdoperdec

  Od 140 komentarjev 33 neandertalca….!

  • avtohtoni neandartalec

   Kaj ti to pove?

   • Viktorh

    …akord…

   • tarantela

    da dons nimaš mačka, he-he.

  • Vera

   Saj to ni več normalno , zato bi mu bilo treba onemogočiti komentiranje .

   • tarantela

    Ma, pust človeku vesele, sej ni levi portal.

    • fmg9

     Ma problem je v tem, ker se mu stanje rapidno slabša. Ni dolgo, kar je grozil sokomentatorjem (označil jih je z nacisti in fašisti), da je normalno in nuja, da se jih na licu mesta pobije (da je to celo dolžnost).

     Zdej… Tukaj pa je problem… Podobna motnja (paranoidna shizofrenija) kot primer Breivik. Tako, da se tudi jaz pač ne strinjam, da se mu to omogoča, ker lahko njegovo pisanje hitro preraste v katastrofo…
     (Se spomni kdo, da je Breivik imel več kot 1400 strani samonapisanega t.i. “manifesta”?)

     • avtohtoni neandartalec

      Breivik je 99% materiala skopiral iz Anarhistične kuharice, kar je sam uspel zložiti skupaj, je pa navaden kakec predojdipalnega palčka.
      Vidim, da vas je moje pisanje poživilo in spravilo v dobro voljo, kar si na ta mrakoben in vlažen dan štejem kot osebno zadovoljstvo, ki pa ne bi bilo mogoče brez iskrenih, srčnih avtorjev člankov, ki si zaslužijo osredno mesto med debato, ker se več menite o neandartalcih kot o vsebini, grem ta čas na čik in kavo.
      Namesto hladnega tuša svetujem,da se ta čas potešite z izredno kolumno gospoda Vodeba, kjer sem vam pustil nekaj na sveži in nerabljeni plenički. Ker vas spoštujem in vas imam rad.

     • fmg9

      Ja, sem sicer na hitro preletel, ampak nič novega.
      Predlagam, da Vaše pisanje predstavite svojemu osebnemu zdravniku in mu stvar do potankosti razložite.
      Sem prepričan, da bo zadevo razumel in ustrezno ukrepal (napotnica k specialistu z oznako “NUJNO”).

     • tarantela

      Tisto iz Tvojega prvega odstavka se mu je najbrž zareklo, ko je prišel z obiska pri Svetlani. Kakšne katastrofe pa ja menda ne bo zaradi tega. Sicer kaže na paranoidno shizofrenijo, bolj verjetno pa je, da se malce izživlja, pobira prispevke z Googla, ki so zraven tega še slabo prevedeni.

   • domovina mili dom

    On je indikator kaj komuniste nervira. Normalno, da vsakega moti alarmna lučka v avtu.
    V pomenu tega pa ljudje božji uživajte, ko opazite norenje rdečih komentatorjev. Alarm pomeni, da je pri komunistih problem z hlajenjem.

    • Peter

     Al majo pa tank ze na rezervi, no.

     • domovina mili dom

      Tudi to je možno.

   • totex39

    Vi ste enkrat dali predlog uredniku, da se na prispevek lahko komentira enkrat ali dvakrat in učitno to tudi ne zaleže pri uredniku.
    Kot je bilo že spodaj omenjeno so pod tem prispevkom tudi ” otročji “komentarji !

    • tarantela

     Več je komentarjev, več je odstotkov od reklam.
     Če bi bil na vsak prispevek dovoljena samo dva komentarja, se pejte solit!
     Če nam prepoveste pa še “otročje” komentarje ste pa za … , ne povem kam. Ste res nekateri ubili otroka v sebi? Mar ni prijetno, če se včasih vsaj malo nasmehnete. Poskusite vsaj skrivaj malce potegniti usta na smeh, nič ne stane.
     Meni je tako prijetno pri srcu in duši, če se po ostri debati najde kdo, ki poskrbi za droben hipec dobre volje!

     • totex39

      Sem zato, da se malo “pozabavamo”, ampak ne pod takim resnim prispevkom.

    • Vera

     Pri moderatorju pomaga , če ga opozorimo na osebo , ki je danes napisal cca 40 komentarjev na to temo . Nekaj je očitno zelo narobe s tem človekom , zato mu moderator pušča to veselje , na nas pa je , da ga raje spreglejmo ( ignorirajmo ) . Mogoče bo kaj pomagalo ? Pa lep ne premoker dan želim vsem !

     • karlina

      ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

     • Nova24TV Mod 2

      (Kopiram moj odgovor na to temo drugemu sokomentatorju.)

      Nova24TV Mod 2 fmg9 an hour ago

      Nova24tv je odprt, pluralen medij,
      kjer vsakdo lahko izrazi svoje mnenje (v okviru civilizacijskih norm).

      Čemu bi odganjali tiste, ki mislijo drugače? Enoumnih medijev je pri nas že dovolj.
      To, da nekoga kot bralec/komentator ne morem prenašati – ne njegovih idej ne njegovega smetenja – še ni objektiven razlog, da bi moral biti blokiran.

      Verjetno je najbolj miroljuben in praktičen predlog ta, da uporabnika, čigar komentarjev nočete zaznavati oz. brati ali pa Vas iritirajo, preprosto ignorirate. #ignore
      Funkcija #mute (kot na Twitterju) v Disqusu ŽAL ni na voljo.

      Menim, da monologi ne blokirajo diskusij (morda se motim).
      Diskutirati se dá s sokomentatorji kljub vmesnim nočem-jih-brati komentarjev (jih pač ne preberete). (Morda je to še večji izziv? Vzame pa res več napora.)

      Admin nastopa v vlogi wanna-be objektivnega vrvohodca. Na forumu skuša loviti ravnotežje.
      Občutek sprejetosti komentatorjev (oz. vsaj ne občutek nezaželjenosti in odganjanja) je eden od faktorjev kvalitetne spletne skupnosti, ki jo komentatorji soustvarjate.

      Jaz se trudim po svojih močeh, pa vi?

      Lep večer in prijazen pozdrav,
      admin

      PS: Morda bi to razmišljanje lahko “skrajšano” ujeli s sledečo prispodobo iz Svetega pisma.
      Pristopili so torej tisti,ki so prišli okrog enajste ure,
      in dobili vsak po en denarij. Ko so prišli prvi,
      so mislili, da bodo dobili več,
      vendar so tudi oni dobili vsak po en denarij.
      In ko so to prejeli,
      so godrnjali nad hišnim gospodarjem, češ:
      »Ti zadnji so delali eno uro in si jih izenačil z nami,
      ki smo prenašali težo dneva in vročino.«
      Odgovoril je enemu izmed njih:
      »Prijatelj, ne delam ti krivice. Ali se nisi pogodilz menoj za en denarij? Vzemi, kar je tvojega, in pojdi!
      Hočem pa tudi temu zadnjemu
      dati kakor tebi. Ali ne smem storiti s svojim, kar hočem?
      Ali je tvoje oko hudobno, ker sem jaz dober?«(Mt 20,9–15)

      Še enkrat preberite zadnji stavek.

  • centurion

   Vsak dvor ima svojega norčka.
   Nova24TV ima neandertalca……

  • Peter

   Saj to se 30% ni, no.

  • Veritas

   Klasičen salonski levičar, ki “zna” samo relaitivizirati… nezavedno seveda zraven producira morje polresnic in predvsem manipulacij. Tista njegova o ekonomski logiki tožb rtvslo zoper nova24tv je vrhunec njegovih bistroumnosti.

   Kao z poimenovanjem bi rad dokazal intelektualno inferiornost tukaj komentirajočih. Smeši pa predvsem sebe. Vsakič izpade vedno bolj neumen. Klasična salonsko levičarska tenzija, ko se zaradi osnovnih nerazčiščenih pojmov vedno znova ujame v lastno past neumnosti.

  • garfi

   najbrž ni en sam človečnjak

 • vzet tajkunom

  A je res..Če so otroci lačni, potem so nesposobni njihovi starši, vzgojitelji in
  učitelji, dedki in babice in vsi okrog njih, ki nimajo niti toliko
  zavesti, da bi se obrnili na dobrodelne ustanove in tako poskrbeli, da
  njihovi otroci ne bi bili lačni,« je danes zapisal moralni teolog Ivan
  Štuhec..

 • centurion

  Mimogrede “herojska dela” zaradi katerih so Mački, Kidriči in ostali
  NOB banditi postali “HEROJI”.
  ni za slabe živce…

  http://www.hkv.hr/hrvatski-tjednik/18044-g-culina-tko-je-i-kak-ubijao-hrvate-u-kocevskome-rogu.html

 • Janez

  Pa ?
  Ne pišimo tako slabo o KP Mačku !
  Res je bil napol analfabet in tesar !
  Ampak – se je trudil za izobrazbo !!
  A ne veste?
  Dobil je “štipendijo” od Stalina in šel v Moskvo v šole !
  V fine ruske šple. V NKVD tečaje, šole.
  Predmeti so bili :
  1. Kako v kratkem času ubiti veliko ljudi ?
  2. Kako človeka prisiliš, da spregovori.
  3. Kako manipuliraš z ljudmi.
  4. Kako vohuniš za ljudmi, da tega ne opazijo.
  5. Kako izvedeš ugrabitev človeka in ga likvidiraš i.t.d.

  Skratka : ” fine ” ruske NKVD šole.
  KP Maček tam ni bil sam. Z M. Ribičičem, Krdeljem itd. je bil v Moskvi ! L.r. zapis Janez Komenda

  • Janez

   Ja. A ne?
   Potem je imel pa KP Maček končno tudi formalno izobrazbo. NKVD stalinistično.
   Zelo uporabno. NKVD. t.i. ” t r o j k e ” so evergrin. Še danes, 2016. leta se uporabljajo!l.r. Janez Komenda

  • centurion

   Pod št.3 in 4 je padel rabil bi IQ preko 40.
   Pod št.1,2. in 5 odlično! Bil je močan kot bik in neumen tudi kot bik.

   Skratka TESAR.
   Kasneje minister(!!!) za gospodarstvo.

   • Slovenka

    Ne žali tesarjev. Njihovo delo je spoštovanja vredno. Je pa sramota, da se je k njim prilepila taka nesposobna ničla.

 • macon

  Maister je streljal civiliste in zgrešil smer prodora: namesto proti jugu je prodiral proti severu.

  Krkovič danes ne sme predavati na gimnaziji, Mačku pa so ravnokar postavili kip. Izgleda je Maček večji heroj. Režim določa tukajšnje heroje in zanj je to masovni morilec Maček.

 • dob

  Če bi bil Maček žival, bi bil mešanec med gnujem in nojem.

 • tarantela

  Meni se zdi zares čudno to, da je Maček živel prav lepo s svojo pokojnino še v naši današnji državi in naši osamosvojitelji niso imeli “jajc” da ga obtožijo in obsodijo. To, da se prepiramo okoli Mačka, njegovega spomenika, je popolnoma “brez veze”; ko je bil čas niso ukrepali, zdaj pa naj mi lamentiramo?

  • Viktorh

   A res?

   Kako je bilo z obtožnim predlogom zoper majorja Mitjo?

   A je bila uvedena preiskava, je bila vložena obtožnica?.

   Ni! Obtožni predlog je bil zavrnjen zaradi pomanjkanja dokazov.

   “Zavrgli ovadbo suma genocida in vojnega hudodelstva zoper Mitjo Ribičiča”
   16. december 2013 16. december 2013 18:09
   Ljubljana – Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je zavrglo ovadbo zoper Mitje Ribičiča zaradi suma dveh kaznivih dejanj – genocida in vojnega hudodelstva.
   Ribičič je bil v primerjavi z mačkom prdec. Bil je šef šefova, Kardeljev svak… In kako bi uspela obtožnica zoper najhujšega…?

   • karlina

    Ne bi

  • Janez

   Stvar ni bila tako enostavna !
   KP Maček je imel zaslombo – močno,, v lovskem kolegu KP J. Brozu !
   Ki jee bil enak
   pustimo ob strani Brozove veščine igranja klavirja, plesa, lovljenja ljubic – ali še hujši kot KP Maček !!

   Pepca Kardelj je bila sestrična, ne sestra I. Mačka : tudi močna opora I. Mačku !
   Do par tednov pred njeno smrtjo , ko se je pokesala !? Še nejasna stvar.

   KP Maček je ustanovil Zvezo borcev !
   In Politično šolo CK ZKS – če me spomin ne vara !
   To šolo je imel nek naš ex direktor, partizan. Šola je bila baje enakoovrednotena ?!
   Kot fakultete ??! Nisem siguren. Preveriti bi bilo treba.

   Tam so izvajali – hudo KP indoktrinacijo : spomnim se, da. mi je tisti direktor trdil, da če ne bi bilo razlastitev po vojni- KP ?
   KP – ne bi nič dosegla. Pa da je KP Krdellj “največji Slovenec” in take traparije !!
   Glede KP Mačka, … je bil ta KP, ZK direktor – zaskrbljen.
   Češ, da se Mačku nekaj meša, da gradi grad oz. privat hišo na Rogu itd.
   KP Maček je okrog 1980 zaradi smrti Krdelja in Broza – prilezel na plano !
   Ne le Maček, tudi Avbelj, M Ribičič -sami KP krvniki !

   Skratka: za KP Mačkom&comp je stalo na tisoče njegovih učencev !
   Še zdaj so ” bratovščina” ljudi, potomcev ljudi iz KP Mačkovih “šol” iz sodelovanja pri pomorih. Pri preko 600 nesodnih moriščih itd.
   Grozno, prav grozno ! Kot ena
   “Bratovščina potomcev bratovščine nesodnih KP pomorov in KP indoktrinacije ” ?!

   P.s. zaradi nad 600 morišč je moralo biti v KP nesodno morilsko početje vključenih do 10.000 ljudi !!
   Opravičola niso dovolj !
   Začnimo postopek za končno uradno sprocesuiranje !!
   vsaj glavnih ukazovalcev !!
   v KP nesodnih pomorov tisočev neoboroženih ujetnikov, civilov…, leta 1945 l.r. Janez Komenda?!

  • tramal

   Kaj ne vidiš da so umorili celo pepco kardelj.Misliš da nebi vsakega ki bi lil malo bolj glasen leta 1990 isto umorili.Takrat in verjetno še danes ima udba vse v svojih rokah.Primer kramberger.

 • Veritas

  Izvrsten komentar, vreden branja v celoti- kopiram iz hkv.hr:

  Cijeli taj sustav nastao je na temeljima fašizma

  Nije
  nastao na temeljima fašizma nego komunizma i marksizma. Vjerujem da
  ovdje nije potrebno spomenuti što je Marx pisao i mislio o Hrvatima.

  Oni
  (partizani, komunisti) jesu antifašisti ali ih to ne amnestira (zapravo
  ih amnestira po nekim zakonima, jer su Saveznici pobijedili i nijedan
  antifašistički/komunistički zločinac još nije osuđen niti će biti osuđen
  za ratne zločine) od zločina i zvjerstava kojeg su počinili u ime
  “bratstva i jedinstva” i sličnih komunističkih, marksističkih,
  internacionalističkih ispraznica.
  Antifašisti su pobili više ljudi od
  fašista i nacional-socijalista zajedno, da bi stvar bila još užasnija,
  počinili su nezamisliva zvjerstva prema vlastitom narodu u komunističkim
  zemljama, ponajviše ideološkim protivnicima, onima koji se nisu slagali
  sa komunističkim totalitarizmom.

  Komunisti svakog tko se
  suprotstavlja njihovim dogmama zovu fašistom. Svaki tijelom (duša se ne
  uklapa u ateistički koncept komunizma) istiniti komunist koji bi malo
  “skrenuo s puta” biva proglašen “reakcionarom” i “fašistom” i nerijetko
  biva likvidiran ili “umre” pod nerazjašnjenim okolnostima.

  Istini
  za volju, čovjeku koji bi se uklapao u okvire nacional-socijalizma bi
  bilo ljepše živjeti u Trećem rajhu nego komunističkom, boljševičkom
  socijalističkom raju zvanom SSSR. Ako komunisti/antifašisti nemaju
  neprijatelja, oni će ga izmisliti i tako je bilo. Svi koji su mislili
  drugačije od Komunističke partije završavali su u Gulazima, Golom otoku
  itd.

  Žrtvama antifašizma/komunizma je vjerojatno lakše bilo
  umrijeti jer su bili ubijeni u ime antifašizma, bratstva i jedinstva,
  “klasne borbe” i svih ostalih ideja koje su antifašisti/komunisti
  obznanili u svojem programu borbe za “bolje sutra”.

  crveni fašizam

  Ne
  postoji drveno željezo. Ne postoji crni i smeđi komunizam kao ni crveni
  fašizam ni crveni nacional-socijalizam. Doduše postoji pokret u Rusiji
  zvan Nacional-boljševizam ali to je za neku drugu temu.

  Ne postoji
  “nacifašizam” kako neki (tragično da se radi o profesorima koji bi
  morali znati razlike između društveno-ekonomskih sustava) znaju izjaviti
  u medijima.

  Fašizam nije jednak nacional-socijalizmu i komunizmu.
  Slično nije isto. Između fašizma i nacional-socijalizma ne može
  postojati znak jednakosti. Antifašizam ne može (iako se zbog neznanja,
  gluposti, pokvarenosti, kognitivne inercije tako smatra) u svojem nazivu
  obuhvaćati nacional-socijalizam jer nacional-socijalizam nije fašizam.

  Ugrubo,
  fašizam (ne samo talijanski) je revolucionaran (koristi revolucionarne
  metode za reformu društva, poput komunizma i nacional-socijalizma),
  anti-liberalan, anti-komunistički, antidemokratski, korporatistički,
  nacionalistički, autoritaran, država iznad svega. Nije pridavao važnost
  rasi.

  Usput budi rečeno, Mussolini je u mladosti bio socijalist, istaknuti vođa talijanske ljevice.

  Nacional-socijalizam
  za razliku od fašizma je pridavao važnost bijeloj rasi s naglaskom na
  nordijski podtip bijele rase (plava kosa, plave oči, Hallstatt nordid), u
  službi njemačke nacional-socijalističke ideologije bio je pangermanski
  orijentiran (društvo Thule), Lebensraum, itd.
  Ekonomskim programom se razlikovao od fašizma, ono socijalistički u nazivu (nacional-SOCIJALIZAM) dovoljno govori samo za sebe.

  Komunizam
  je autoritaran, internacionalan, antinacionalistički,
  antikapitalistički, ateistički, znači pod utjecajem marksističke
  doktrine, pokušava stvoriti novog čovjeka (ne nadčovjeka), za besklasno
  društvo itd.

  Jasno je onda zašto se i dalje sa simpatijama gleda
  na komuniste, “antifašiste” jer u teoriji njihove ideje zvuče prekrasno,
  besklasno društvo, svakome prema potrebi i slično. To što se radi tih
  fiks ideja pobilo 100 milijuna ljudi, nije važno. Glavno da su Lenjin,
  Staljin, Tito, Pol Pot, Che Guevara imali dobre namjere kako bi neki
  (antifašisti i pristrani ljevičari) rekli.

  Tko kritizira antifašiste je vjerojatno fašist.

  Koja
  je svrha ovoga upisa. Upadate u komunističku (antifašističku) retoričku
  zamku. Sve negativno nazivate fašizmom umjesto da zlo nazovete njegovim
  pravim imenom.
  Antifašisti se predstavljaju moralnim vertikalama,
  žele krojiti društvo prema svojim zamislima a u svima njima čući mali
  Marx, Lenjin, Trocki, Staljin, Mao, Tito.

  U tu zamku upadaju i
  hrvatski dragovoljci i branitelji, koji se imaju potrebu opravdavati
  protuhrvatima, jugokomunističkom, četnokomunističkom šljamu iz Hrvatske,
  te se počinju zvati antifašistima što je jadno i bijedno jer nisu bili
  nikakvi fašisti i antifašisti nego hrvatski domoljubi koji su branili
  svoj hrvatski dom od antifašističke crvene zvezde petokrake i
  (anti)fašističke četničke kokarde.
  Sve ostalo je demagogija i davanje vjetra u leđa raznim Antifašističkim ljigama.

  Da parafraziram komunjare, smrt antifašizmu i komunizmu, sloboda hrvatskom narodu.

  U tom sloganu, “Smrt fašizmu, sloboda narodu” se vidi sva psihopatologija antifašističkog/komunističkog pokreta

  Dokle
  god postoji Trg maršala Tita hrvatski narod ne će biti slobodan od
  komunističke prošlosti, sadašnjosti, budućnosti, njezinih nasljednika i
  sljedbenika.

 • Sredinec

  Takorekoč vsak narod ima verjetno kakšno ne do konca razščiščeno temno liso v preteklosti … pa verjetno ne travmirajo, da jim zato ne gre tako dobro, kot bi jim lahko sicer …. preteklost je le orodje v rokah politike … verjamem, da v SLO ni niti 5% ljudi, ki ne bi absolutno obsojali povojnih svinjarij …. pa imamo navkljub temu novice polne prepucavanja o tej temi … verjamem, da v SLO ni niti 5% ljudi, ki bi odobravali početja tajnih služb prejšnjega režima … pa imamo navkljub temu novice polne prepucavanja o tej temi …dejanski problemi družbe so drugje … in nimajo veze s truplom komunizma. ovčjereja press

  • centurion

   Posluš, sredinec, dobr posluš!!!

   V Sloveniji ni NITI 5% tistih, ki bi takratne dogodke in svinjarije, ki so se od takrat
   kosekutivno, kontinuirano zaradi tega in v dobrobit tem svinjarijam dogajale.

   Vidim, da si tudi ti prostitut politike “vsi so enaki”

   Vsi smo enaki, le da so nekateri zelooo bolj enaki.

   Ovca, smrdljiva, ki smeti po forumu s floskulami lahko izvoli
   na edine resnice od 1945 zaprisežene portale.
   Sapienti sat!

   • Sredinec

    A je res tako težko za sabo prebrat? …. Žaljivo. Polpismeno. Drugi stavek celo popolnoma nerazumljiv, brez glagola, popolnoma neartikuliran …. vsak komentar je odveč … Trol press

   • Sredinec

    Nezanimiv sogovornik. Ciao.

    • fmg9

     Nezanimiv provokator. Zeh.

   • Nova24TV Mod 2

    Nagovor “Ovca, smrdljiva” (?!) nima mesta na tem forumu.

    Izogibajte se žaljenju sokomentatorjev! #kulturni dialog

  • Janez

   Žal imaš prav, oz. Opažaš prav !
   A?
   Jaz sem optimist !!
   Letos gre baje vrh Vrh. sodiišča in tožilstva – v…. p e n z i j o !?

   Pa se bo – upajmo !!

   P r e m a k n i l o !?
   Govoričenje Pirjevca v Rogu je brez smisla : češ, da so se Američani in Angleži z Hirošimo in Dresdnom ? Tudi maščevali !!
   To ni res !
   JAPONCI IN NEMCI SO BILI AGRESOR!!
   OBA NAPADA STA BILA IZVEDENA PRED KONCEM VOJNE ZA POSPEEŠITEV KAPITULACIJE !!

   Slo domobranci in protikomunisti pa – niso bili agresor !!
   Pač pa samoobrambna !!formacija, ki se je bila primorana !!
   zateči v zaščito okupatorja zaradi strahotne brutalnosti slo KP VOS in KP stalin partizanov !Janez Komenda

   P.s. slo KP nesodni pomori neoboroženih ujetnikov in civilov – so bili izvedeni po kapitulaciji Nemčije !!

  • Janez

   Popravek !
   Samo opažaš za silo !! Prav pa – nimaš !! Meglen, neaktiven pristop k temi, ki ni prometna nesreča
   Ampak !
   Hud, nameren,
   strahovito hud KP politični zločin zopr č l o v e č n o s t – ki n e !! z a s t a r a !! L.r. Janez Komenda

   P.s. opravičila za take zločine niso dovolj !!
   Uradna, državna, sodna obravnava in obsodba !! Edino !!

  • tramal

   Brez prave zgodovine je pohabljen narod.

  • garfi

   Koliko smo zadolženi in kdo je vzel kredite v našem imenu ?
   Kdo in kdaj bo vrnil kredite ?
   Koliko je bilo pokradeno ?
   Tu boš našel posledice te tvoje temne lise.

   • Sredinec

    Po kakšni logiki uspeš povezat povojne poboje z bančno luknjo, verjetno veste samo člani čredice pravljičarjev. Ker so pravljice tako fino enostavne. Vedno je ena stran hudobna, druga pa dobra, a ne? Kam v tej pravljici padejo krediti Zvonov? In Vegrada? Na katero stran je sodil stari komunist Zidar, ki se je šel kravje kupčije s cerkvijo? A tudi med komunistične? Svet ni črnobel!

    Če še ne razumeš, ti predlagam, da pogooglaš koliko javnega denarja je šlo v sanacijo bank v drugih evropskih državah. (in ZDA). Pogosto na glavo prebivalca nekajkrat več kot pri nas. (poglej npr. samo ljube severne sosede) … Pa so sanirali predvsem privatne banke. Brez komunistov. Ali povojnih pobojev …
    …. Sanirali smo izgube banksterjev, ne pa komunistov! …. mastili so se vsi, kateri so se lahko, ker je odpovedala ekonomska stroka – ne glede na politično prepričanje ….Ovčjereja press

    • garfi

     Slovenija ni Evropska država ampak komunajzarske yugobutale.
     Sodstvo ne deluje, ampak še vedno preganja razredne sovražnike – Slovence.
     Mediji niso državni ampak udbomafijski.
     Banksterji, tajkuni kriminalci ne bi obstajali brez jugokomunajzarjev in
     njihovega krivosodja.
     Noben bankster ni v zaporu so pa zaprli JJ in Krkoviča ZA IZMIŠLJENO
     OBLJUBO.
     Yugobutale press
     In kaj počneš ti ?

     • Sredinec

      jaz se ti samo čudim … čudim …. sicer pa ti priporočam menjavo pravljice za lahko noč…. samo v pravljicah TK pomeni Tič Krkovič in samo v pravljicah imajo bosanska drevesa izraelska imena …
      aja …
      Veš, nočem te razočarat, a tudi pepelka se ni nikoli poročila s kraljevičem … takih zgodb v resničnem življenju ni …

     • garfi

      Nehaj se čuditi, informiraj se in ukrepaj kot mi.
      Pravljice – to je žaljenje.
      Resnice niso pravljice.
      Ker si očitno levak vse obračaš na glavo kot tvoji vzorniki.
      Prenehaj manipulirati z nevednimi, naivnimi….
      In kaj počneš ti ?

  • radames

   Pobitih je bilo preveč ljudi in preveč laži nam komunisti še vedno vsiljujejo. Zato je tako!
   Bi lahko komunisti rekli: “Oprostite nam za nacionalizacijo!”?

 • 1234

  Tovariš Matija Maček, je na starost predrsal oltar cerkve Frančiškanov v Ljubljani, da je kamen obrusil z koleni! Baje je bil vsak teden na spovedi! Tako mi je govorila Ljubljančanka v soseščini, ko ga je videvala!
  Bog je, ki bo sodil, ne mi!
  By Petrovc

  • karlina

   Tega pa ne verjamem

   • radames

    O tem se po forumih že dlje časa pogovarjajo.

  • tramal

   Če bi bilo to res da se je pokesal,bi sigurno povedal vse umore in svinjarijo ki so jo počeli komunisti.

   • fmg9

    Res je gulil klopi v cerkvi pred smrtjo (tako, da zvečer, ko so zapirali, so ga mogli ven vreči).
    Delno bi se strinjal s trditvijo, da če bi se pokesal… Kesanje zahteva tudi popravo škode (v kolikor je to pač mogoče), in v tem primeru bi bilo še najmanj obiširno priznanje (vsaj to).

    Ampak, sodil bo Tisti Zgoraj.

    • tramal

     Da, sodil bo bog,čeprav komunisti in ateisti tega ne verjamejo

  • Janez

   Da voskreseet Bog !! Voskrese voistinu. Voskrese !!
   Voščilo !
   za rusko Voskresenije ! Veliko noč. Vstajenjsko !!? Si rekel, da si bil 10 let v Rusiji ?!

   Glede KP I. Mačka sem slišal tole – v dneh ko ga je Matilda ?
   Lovila : moj si, moj si ! Greva plesat – na zadnji ples !! Zločinca od KP I. Mačka !!

   Baje je s pištolo v roki letal okoli hiše, ki je v nej bival !!

   Tako so tedaj govorile ljubljančanke, ki so ga poznale !!
   Kako je bilo točno ?
   Pa ne vem !?

   Tole, da bi drajsal klopi v kaki cerkvi?
   Pa ne vem. Ne zdi se mi ? Njemu, KP Mačku podobno ? Ne vem ?! L..r. zapis Janez Komenda

 • karlina

  Med prazniki pa smo doživeli sramoto nad sramotami, začinjeno z neverjetno predrznostjo Zveze borcev, ki je odkrila spomenik v Bazi 20, v Kočevskem rogu, Ivanu Mačku Matiji, enemu največjih krvnikov in primitivcev slovenskega naroda, v neposredni bližini množičnih grobišč slovenskih domoljubov, likvidiranih brez sodbe.
  Ko bodo v Sloveniji vsi spomeniki revolucionarnih nasilnežev pristali v muzeju “Na temni strani meseca” – kot trajnem opominu prihodnjim rodovom, kakšne posledice ima za narodovo telo revolucionarno nasilje komunističnega porekla sredi okupacije narodovega ozemlja s strani tujcev -, takrat bo konec mitologije. Bojim se, da če bo šlo tako naprej, da nadškof Zore še dolgo ne bo mogel maševati na grobovih partizanov, ki bi si to tudi zaslužili, če bi ne bili zlorabljeni.
  Točno

 • Janez

  Nekdo je napisal v teh komentarjih,da ne ve za nobeno “zmago” partizanov.Jaz vem,da so enkrat pa res zmagali.Tisti dan,ko so Nemci bežali (ne vem pred kom)po dolini in še “grede” požgali gorsko vasico Solčavo,ki ni bila nikomur napoti.S seboj so proti Železni Kapli gnali živino in domačine,ki se niso uspeli poskriti po gozdovih.za njimi so gorele kmetije in bajtnarske hiše.Če bi takrat vsaj en”partizan” spustil v zrak kakšen strel,bi Solčava ne bila požgana.Vrli partizani pa so se ta čas “nažirali” pri kmetu Havdeju,kateremu so ukradli junca in ga spekli in požrli,kolikor so ga mogli ostalo so pa zavrgli in niso dovolili domačim,da bi to meso porabili za svojo družino.Kar vprašajte BOGOTA GORJANA,ki je bil zraven,če lažem.To je bila edina “zmaga”slavnih partizanov pri nas,da so ubili in požrli junca,za drugo zmago jaz ne vem,resnično ne.In ta heroj (BOGO GORJAN) še danes vleče lepo penzijo za takšne zmage.Kmetje,ki so jih “futrali”pa niso bili upravičeni do kakšnega “beliča”.Poleg GORJANA sem poznal še nekaj “MODELOV”,ki,ko so bili še živi niso upali spati,če v spalnici ni gorela luč.Verjamem da se še kakšen tak “partizan”danes najde.

  • Janez

   To je napisal moj soimenjak !! Ne jaz Janez Komenda

   Če si domačin iz Solčave ?
   Bi imel le eno “tehnično ” pripombo !!

   Na Pavličevo sedlo nad Solčavo je kar zelo strma cesta – navzgor !! Tek v hud klanec ? Je težak !!
   Z vrha Pavličevega sedla dol v Avstrijo – bi se pa že dalo teči !! To pa.

   Sem bil precejkrat tam. V Solčavi.
   Razlog?
   Ena meni zelo ljuba uh ok – savinjčanka – pač !! Ta pregovor je savinjsko-zadrečki !

   “Lepota vsajga gvira – če jo manira – cira”
   prevedeno: lepota vsakogar traja, je dobra, le in le dokler jo opira, viša – tudi ? Lepa manira !!

   P.s. ostalo pa je “tak čedn narjet ” da je ok ! L.r. Janez Komenda

   • Lokomotivführer

    Tebe, ker si tam proti severu “ordiniral”, bo verjetno zanimalo F. Strle: “Veliki finale na Koroškem”. To so partizanski zapisi konca dogajanj naKoroškem, od koder se vidi udarna (ne)moč teh enot. 4. maja 1945 je Šercerjeva napadla Dravograd, zaradi odlične obrambe Nemcev so napad po hudih žrvah opustili in šli napast Kotlje, z enakim neuspehom. Tomšičeva je napadla Črno (če ne že kar 6. maja) in niso uspeli zasesti kraja, ki ga je branilo 170 Nemcev. Vse osvoboditve teh krajev so se zgodile okrog 9. maja, tako da kaka velika ognjena moč…

  • helena943

   Upam da vsi partizanski morilci vsaj intimno trpijo in so trpeli-mnogi so ze mrtvi, srtarost pac. Vendar ne verjamem, ker imajo srce iz kamna, oprane mozgane in niso sposobni dojeti, da so stvari, ki se jih ne dela.

 • moat

  Ko takole prebiram poste se mi vsiljuje misel, da se konec koncev niti ne splača diskutirati. Resnično, saj smo tako eni kot drugi prepričani v svoj prav in ne popuščamo. Je pa razlika v diskusijah. Desni komentatorji ste nestrpni bolj kot levi in bolj kot tisti, ki se nimajo ne za leve, ne desne. In ste tudi bolj žaljivi. Če ne verjamete pa napravite analizo! Ali je zločin, da nekateri mislimo drugače? NI! Nestrpna retorika pa samo pokaže iz kakšnega testa ste, žal. Pa še nekaj. Zelo hitro in lahkotno sodite drugim, čeprav niso bili nikoli procesuirani in jih označujete za zločince. Saj mogoče tudi so, vendar niso bili nikoli obsojeni. Pač tako je. Še vedno obsojam povojne poboje obeh strani, partizanov in domobrancev. Oboji so po zgodovinskih virih klali. Klali in izživljali so tudi vsi zavezniki po vojni, ne samo pri nas. Bila je vojna in vojna je pustila hude posledice prav zaradi grozot. Zdaj pa je ni več in bi mogle biti naše sile usmerjene drugam, v sedanjost – tukaj in zdaj – in prihodnost, saj imamo veliko problemov, ki bi jih morali rešiti, pa jih ne in tega ni storila nobena vlada do zdaj. Pa bi morala.

  • Sredinec

   Agree

   • garfi

    Slovensko domobranstvo je bilo odgovor na komunistično nasilje nad Slovenskimi ljudmi. Zaradi spletkarskih komunistov je prišlo do bojev, ki so terjali več žrtev kot pa okupatorjeva zasedba. Če ne bi bilo komunistov in njihove krvižejne ”VOS” delujoče v partizanskih enotah, ki je v prvi vrsti morila zavedne Slovenske ljudi in tiste, ki komunizmu niso bili naklonjeni, oz. so bili proti komunizmu, potem prav gotovo ne bi obstajalo Slovensko domobranstvo. Za ustanovitev Slovenskega domobranstva ne bi bilo razloga. Komunisti so pobijali tudi cele družine in požigali cele vasi v imenu “osvoboditve”, oz. komunistične revolucije.

    • radames

     Sredinec pojma nima, kaj je komunistična revolucija in kako se izvaja. No, lahko da natančno ve, kakšna je komunistična revolucija, ampak se trudi, da bi jo zanikal. Tako, kakor jo zanikujejo najvišji komunisti. To delajo iz pragmatičnih razlogov, saj le preveč ljudi ve, da komunistična revolucija pomeni pobijanje in morjenje ljudi. Odstraniti vsakogar, ki revoluciji nasprotuje.

     • garfi

      Bolje kot jih zmerjati, je odgovor z argumenti in
      kljub vsemu potrebno.
      Neodgovorjene manipulacije so paša za naivne in mlade.

  • karlina

   Še vedno obsojam povojne poboje obeh strani, partizanov in domobrancev. Tudi jaz, zelo, vendar s to razliko, da domobranci niso izvajali povojnih pobojev, ker so jih partizani vse pomorili.

  • tramal

   Desni vedno vse argumentirami in damo dokaze,levi pa samo pravite kako so pobijali desni pa nikjer kakšnega.Opisani je tisoče primerov kako so klali in ubijali komunalpartizani.Ti pa ko vse veš mi pa prosim opiši pet primerov da so to delali domobranci.Prosim z imeni in priimki.

  • Janez

   Ja ?
   Strrejali -“Klali” ampak – najprej KP stalin komunisti !!
   p.s. to ni cenkanje na placu o življenjih – pišeš !

   in zlasti KP VOS in tudi KP stalin parizanske enote tudi ! Prej se informiraj. Potem piši. Lr. Janez Komenda

   • radames

    Prav vsak od levih nikakor noče slišati, da so komunisti začeli PRVI pobijati. In da so vaške straže in kasneje domobranci nastali ravno zaradi komunističnega pobijanja.
    Komunisti za izgovor rečejo, da so pobiti “izdajali”. V resnici pa so PRVI začeli izdajati komunisti. Recimo, ko so na dopisnicah poslali kakim 600-tim oficirjem pozive za vstop v partizane. Italijanska cenzura je seveda prebrala naslove in oficirje polovila in jih poslala v internacijo.
    JAZ BOM BRANIL RESNICO!

  • garfi

   Kdo je začel državljansko vojno in zakaj ?

   Slovensko domobranstvo je bilo odgovor na komunistično nasilje nad Slovenskimi ljudmi. Zaradi spletkarskih komunistov je prišlo do bojev, ki so terjali več žrtev kot pa okupatorjeva zasedba. Če ne bi bilo komunistov in njihove krvižejne ”VOS” delujoče v partizanskih enotah, ki je v prvi vrsti morila zavedne Slovenske ljudi in tiste, ki komunizmu niso bili naklonjeni, oz. so bili proti komunizmu, potem prav gotovo ne bi obstajalo Slovensko domobranstvo. Za ustanovitev Slovenskega domobranstva ne bi bilo razloga. Komunisti so pobijali tudi cele družine in požigali cele vasi v imenu “osvoboditve”, oz. komunistične revolucije.
   http://www.tu-je.si/8-novice/97-zpdnz

  • garfi

   Ne poznaš zgodovine in jamraš o prihodnosti.

  • Viktorh

   “Desni komentatorji ste nestrpni bolj kot levi in bolj kot tisti, ki se nimajo ne za leve, ne desne. In ste tudi bolj žaljivi.”

   Ne razumem te, zakaj hočeš biti tu, zakaj se oglašaš, če misliš, “da se konec koncev niti ne splača diskutirati”.
   Opazil sem te pred dnevi, ne razumem pa te, kaj hočeš?
   Pojasni že.

   • Lokomotivführer

    Saj se ga ne prime, prav včeraj sem mu pisal enako razlago, a je brez volje poiskati nekaj virov. Še vedno laufa na šolsko znanje…

    • Janez

     Glej gor na vrh zavihka ! Tam sem napisal nekaj zate. L.p Janez Komenda

  • radames

   Za naše razmere “misliti drugače” pomeni na eni strani (v glavnem na komunistični) laž, na drugi strani resnico. In resnico bomo branili kot levi. NE DAMO RESNICE! In braniti resnico – ni nestrpnost in ni sovražni govor!

  • dare326

   Precej poenostavljaš. Žal je veliko ljudi trpelo pod tiranijo. Najprej prepoznaj pravljice o uporu, ki jih širijo komunisti, prepoznaj kaj in zakaj so nastali domobranci in kaj so počeli in potem diskutiraj.

  • helena943

   Ni bilo zaradi vojne, bilo je zaradi ravolucije. Ali ste prebrali pisanje Karline? Vase misljenje je res drugacno,ampak spreletava me srh ob misli. da odobravate med ojne in povojne poboje Slovencev. Ce bi bili res vsi enaki, bi se po vojni razpisale demokraticne volitve. Tako pa so komunisti raje pobili politicne nasprotnike. Se danes nismo vsi enaki, eni se identificiramo z zrtvami, drugi podpirate zlocince in ste zelo strpni.

 • karlina

  KOMUNISTICNA

  ZVERINSTVA

  Dolenjska in Notranjska še vedno molčita. Ti dve

  slovenski pokrajini sta bili v zadnjih 50-ih letih

  strahotno prebičani. Komunisti so v kosti Dolenjcev

  in Noiranjcev nalili svinčen strah. Vsi ostali predeli

  Slovenije so začeli počasi govoriti o komunističnih

  zverstvih. Ni čudno, saj so z njimi neprimerno manj

  grobo ravnali kot pa z Dolenjsko in Notranjsko.

  Suha krajina, ta slovenska golgota, še vedno ječi

  pod okovi. Leto partizanskega »osvobojevanja

  ozemelj«, krvavo leto 1942. Ambrus in Ajdovec, kdaj

  bosta spregovorila? Gubčeva in Tomšičeva – strašne

  morije Slovencev!

  Pa vendarle. Začelo se je! Ker je moja domovina

  Dolenjska, okolica Šentruperta, naj začnem.

  Spominjam se – kot bi bilo včeraj – kako je tistega

  23. niarca 1943 prišel partizanski klavec Milan

  Tominc, ki živi sedaj v Ajdovščini, terpobil mojega

  soimenjaka Vilka Mavsarja, 12 letnega fantiča –

  golorokega. Sedem njegovih, mamo in očeta in pet

  bratov, so Tominčevi kompanjoni, »partizani in os

  voboditelji«, 26. decembra 1942 na Dobu pometali

  žive v ogenj.

  Bilo je v prvi polovici junija 1945. Osvoboditev.

  ILOVA GORA. IZ Ljubljane so pripeljali 8 kamionov

  Ijudi. Za zakol. Bili so večinoma civilisti. Moj

  znanec, ki je takrat tam moral stražiti, pravi, da je bilo

  med pobitimi okrog 10 nemških višjih oficirjev.

  Opisal je značilne vrvice, ki so jih nosili nekateri

  nemški štabni oficirji in adjutanti.

  Vsi pripeljani so bili grozno pretepeni, vsi v

  krvavihpotplutbah.

  Ubijanje sta vodila narodna heroja BOJAN

  POLAK – STJENKA in JOŽE OŽBOLT. Ob

  zaključku »akcije« je vodstvo vsem, ki so bili

  udeleženi v poboju, zagrozilo s smrtjo: »če boš kaj

  izčvekal, te bomo prišli ubit domov na dvorišče«.

  Pred dnevi je prav taisti narodni heroj Polak-Stjenka

  govoril po televiziji o spravi oziroma (po komunis

  tično) »pomiritvi«. To »umiritev« si B. Polak sode

  po takratnih njegovih besedah zamišlja na svoj, par

  tijski način…

  Prve dni maja 1945 so bile nepretrgane kolone no

  in dan na cesti Zagreb – Novo mesto – Ljubljana.

  Umikali so se pred komunisti in njihovimi kompan

  joni Sovjeti. Poleg nemških enol so bili v umikajoči

  koloni šc ustaši, četniki in civilisli, žene in otroCi.

  9. maja so partizani to kolono zaustavili, takrat je

  ob teh bojih pogorela vas Malo Mraševo pred Kos

  tanjevico ob Krki.

  Partizani so zajeli vcčje število umikajočih,

  predvsem Hrvate. Vse ujetnike so zbrali v Kostan

  jevici. Čez nekaj dni, bilo je dopoldan, so jih razvrstili

  v kolono na cesto proti Brežicam. Okoli 2 km iz

  Kostanjevice je kolona zavila levo v KRAKOVSKI

  GOZD. Okoli 600 m od ceste, v gozdu, se je nato

  pojavil dim, nakar se je ves dan slišalo streljanje.

  Po stedovih, ki so jih kasneje odkrili lastniki par

  cel, se je videlo, da se je tam dogajalo nekaj groznega.

  Žrtve so bile zvezane z žico in obešene na drevesa.

  Pod njimi pa so ves dan kurili. Nato so vse pobili in

  zakopali v dve jami premera 2×8 metrov. Ker je

  ozemlje močvirno, so izkopali le plitve jame in trupla

  pokrili s tanko plastjo zemlje. Okrog so ostali ostanki

  pogoriš ter oblek, opreme, žice, osebnih dokumen

  tov, gumbov. Očividci so sklepali, da je v vsaki jami

  80dolOOtrupel.

  Lastniki teh parcel so bili tako prizadeti, potem ko

  so odkrili grobove, da še deset let niso hodili tja – v

  svoj gozd. Še manj so si upali koga vprašati, kaj se je

  tam dogajalo. Bila so huda leta komunističnih

  ustrahovanj.

  Po nekaj letih so se gomile posedle. Lani (1989)

  pa je neznano, kdo je na te množične grobove dal

  navoziti zemljo, tako da je ozemlje spet ravno.

  Grobovi so bili takoj po poboju visoki 1 meter, na

  srečo pa je bil gozd močno zaraščen. Vse leto so nato

  lisice razkopavale te gomile in vlačile ostanke po

  gozdu.

  Lastniki parcel v Dobrovi so trije (Jurkovič, Jurga,

  Strahinič) iz vasi Brod v Pobočju.

  16. marca letos sem bil ob REPIČNIKOVEM

  BREZNU na južnem pobočju Mokrca, kilometer

  severno nad vasjo Krvava Peč. V globini je vse polno

  okostnjakov – delo Šercerjeve brigade, konkretno

  Dakijeve narodnoosvobodilne partizanske vojske.

  Domačin pove, da je imel takrat partizan na robu

  brezna mizo, za katero je dajal »obsodbe«. Žrtve so

  morale stati na deblu, ki je bilo vrženo čez odprtino

  brezna. Ko je partizan »odsodil«, so jih osvoboditelji

  slovenskega naroda pahnili v črno globino brezna.

  Še isti dan sem bil ob KRIMSKIJAMI visoko nad

  Borovniško dolino. V njo je ista Šercerjeva spomladi

  in poleti 1942 metala goloroke in povsem nedolžne

  moške in ženske, ki so jih pobirali po vaseh proti

  Bloški planoti. Tam je moril legendami FRIC

  NOVAK.

  Nekdo je pred kratkim že na gozdni cesti zabil na

  drevo dva kažipota »Krimska Jama.« Ob Krimski

  jami so svojci prav tako pred kratkim pribili na

  bližnjo bukev močan lesen križ. Iz povsem pohojene

  okolice pa se vidi, da je Krimska jama postala

  romarski kraj. jama je globoka »le« 20 do 30 metrov,

  v njej pa so še danes (16. marca 1990) vidne človeške

  kosti partizanskih žrtev.

  Poleti 1945 je v Ijubljanski bolnici ostalo 150

  ranjencev (kot vemo, so jih že prej naložili na vlak,

  ki je nato tako tragičnokončal v Brezerjevem breznu

  nad Podutikom). Takrat je Ivan MAČEK Matija

  naročil Dušanu Bravničarju (še živi v Ljubljani), naj

  jih odpelje in likvidira. Ker je Bravničar to odklonil,

  je poteni poboj teh ranjencev iz Ijubljanske bolnice

  izvršil nekje v smeri proti Dolcnjski narodni heroj

  Leopold KRESE-Čoban.

  Pravkar sta kar dva založnika ponatisnila ČRNE

  BUKVE. Že^ sedaj je jasno, da se pišejo nove

  slovenskc Čme bukve, ki bodo neprimerno

  obsežnejše, kot so bile tiste iz leta 1944.

  20. marec 1990

  Vilko Mavsar ml.

  • radames

   Na začetku piše “prebičani Notranjska in Dolenjska”.

   To se je poznalo vse tja do leta 1990. Asfaltiranih cest je bilo malo. Od Cerknice naprej proti Grahovem, je bil makadam skoraj do 80 let. Šentjošt v Polhograjskih Dolomitih (ustanovitev prve vaške straže) je dobil asfaltno cesto šele po letu 1990. Vse ceste, ki vodijo na Šentjošt so bile do takrat makadamske, toda odlično vzdrževane.
   Po drugi strani Primorska, ki se je “zgledno obnašala” med vojno. Asfalt skoraj do vsake njive ali vinograda.
   Kako je trpela Slovenija zaradi komunistov! Še danes trpi.

 • Feriss.H

  Sicer je dobro izpostavljati te teme, a je vse to kot nek pissing in the wind. S sovražnikom moraš delati tako kot on dela s tabo, če ne, bo tvoj sovražnik večni zmagovalec. Po “osvoboditvi” 1990 je bilo treba z Mačkovci narediti popolnoma enako kot je to počel Maček drugim. Nesnago ne premikamo pod tepih, nesnaga gre v smeti, in če se tepiha ne da očistiti gre tudi ta v smeti, pika.

  Saj ste vsi že videli tisto legendarno nalepko – Tistemu ki zamudi priložnost in opici ki zgreši vejo rešitve ni nobene

  • fmg9

   Ok. Nima smisla sedaj razpravljati, kaj bi bilo potrebno narediti po osamosvojitvi, ker je že prepozno. (Si pa želim nekoč razprave med nama (& sokomentatorji seveda), kako bi se dalo preprečiti revolucijo v ’30/’40 v Sloveniji,)

   Zdej so drugi časi. Zdej je treba “bit strpen”, drugače boš imel prec generalnega sekretarja OZN (UN) za vratom…

   Za prvo silo bi bil začasen zapor (Dob) vsaj nek začetek. Potem pa od tam naprej gradimo…

   • Feriss.H

    Domnevam da z ’30/’40 misliš na kaliber municije. Delim tvoje cool mnenje, čeprav včasih ni druge kot ’30/’40. Dobra iniciativa, upam da bodo odreagirali na Novi in nam dali priložnost z primerno izbranim člankom na to temo.

 • garfi

  Še vedno je bolje, če je lustracija pozna, kot pa če se sploh ne zgodi
  Zakaj je Slovenija edina dežela nekdanjega komunističnega bloka, ki nikoli ni izvedla lustracije? Poleg tega je tudi edina članica EU, ki je zavrnila deklaracijo o obsodbi vseh treh zločinskih režimov 20. stoletja, fašizma, komunizma in nacionalnega socializma.
  http://www.portalplus.si/1188/lustracija/

  • Vera

   Tisti človek , ki je lustracijo onemogočil ( prepovedal ) je lani umrl . Zakaj mu ni bilo sojeno za zločin nad Slovenci , ki smo v svoji državi obravnavani kot drugorazredni ?

   • garfi

    Ni bil edini in nimamo sodišč.
    Butalci in ignoranti gredo na pir namesto na volitve.

   • dob

    Točno tako, Bučarja so vsi ujčkali do konca. V resnici nam je prav on državo zapravil. Spisal je ustavo, preprečil lustracijo, potem pa, ko je čez leta gledal sadove lastne neumnosti in kratkovidnosti, je po televiziji kritiziral “sistem” in politiko in navade Slovencev, pa to nismo naredil, pa tega nismo znal, zato pa se nikamor ne premaknemo….. V resnici nas je on ustavljal, da ne bi napredovali!
    Tipično neodgovorna komunistična poza.

 • Iva

  Štuhec: “To, da se takratni poveljnik oboroženih sil Milan Kučan ne oglasi in obrani Krkoviča pred šikanami in omalovaževanjem njegove nesporne osamosvojitvene vloge, seveda pove vse o vlogi takratnega predsednika države.”

  Ne samo o njegovi takratni vlogi, ampak o današnji bistveno večji Kučanovi moči in monopolu kapitalske in družbene “elite” alias klike F21 v vseh družbenih podsistemih!

  Točno je napisal Libertarec:
  Bolgarska oblast je v državi naredila socialistični muzej. Slovenska oblast je iz države naredila socialistični muzej.

  • garfi

   in butalci gredo na pir namesto na volitve

 • Vera

  Glede Pepce Kardelj so nam pa trosili laži, da je naredila samomor, zato , ker so bili kandidati za predsednika pri ” dobrem človeku iz Negove na Velikonočnem zajtrku ” . Je bila ona res drugačna od svojega zločinskega moža ali se je spremenila po njegovi smrti?

  • dare326

   Pepca Kardelj Maček se je ustrašila lustracije in je zato iz sebe spravila tisto pismo. Samomor je bil posledica strahu.

   • helena943

    Ne verjamem. Zaradi žare, ki je izginila in se spet pojavila.

 • radames

  Gospod Štuhec, še ena vaših odličnih kolumen, ki jih je pravi užitek brati.
  Hvala lepa!

 • Janez

  Ja, glej radames !
  Stvar z začetkom partizanščine je bolj enostavna kot se zdi .
  Napamet rečeno. Brez gledanja v vire: vse se je začelo, vsaj kar se slo KP tiče :
  1. Šele po nemškem napadu na SZ . Ustanovili so
  1.1. Enota za napad na Lož. KP vodstvo – . Semič- Daki in Dušan Pirjevec-Ahac,
  1. 2 Radomeljska četa – KP vodstvo – sestave ne poznam napamet: iz Domžal, Trzina, Tacna
  1. 3 Gorenjski oz. Cankarjev bataljon : KP vodstvo J. Gregorčič, S. Žagar.
  Treba je vedeti : AKP stalin partizani so imeli tudi VOSOVCE in TERENCE.!
  2. Vosovci in terenci so najprej ugtovili nasprotnike Stalina in KP stalin partizanov .
  2.1 Z LIKVIDACIJAMI so z VOSOVCI “očistili teren , nato je šele prišla tja enota
  2..1.1 v začetku dec. 1941 je v Poljanski dolini Cankarjev bataljo najprej LIKVIDIRAL CCA 10 DOMAČČINOV
  2.2 In 12. 12 . 1941 je Cankarje bataljo, KP stalin partizanska enota napadla iz zasede
  2.3. napad na bataljon nemških policistov in jih 54 ubili.

  Torej sosledje je bilo vedno tako :
  3. najprej s pomočjo terencav in VOS LIKVIDACIJE protikomunističnih in proti partizanskih ljudi,
  4. Nato šele je prišla partizanska enota – in šele nato !
  5. Je sledil kak napad na Nemce,
  6. V glavnem p so KP VOS , KP stalin partizani : gnjavili in morili domsčine, grozili in ropali hrano !

  Tak je bil način : t.i. strategija in taktika KP STALIN PARTIZANSKEGA DELOVANJA !

  Vedno : najprej treror nad prebivalstvom, nato šele akcije. To je povzročilo VAŠKE STRAŽE !!Janez Komenda
  In ?
  7. STRELJANJA TLCEV – posledično. To je bil t. i. ODPOR OKUPATORJU – V PRAKSI !

  • radames

   Komunisti so s svojimi akcijami hoteli podpirati napadeno SZ, ne pa preganjati okupatorja doma. Zato so se pred napadom na SZ bratili z nacisti. Tako jim je svetovala Kominterna. Danes vse tajijo, ker bi drugače izgubili podporo indoktrinirancev.
   Če pade mit o zlagani “NOB”, pade tudi današnja oblast komunistov. Zato bomo resnicoljubni ljudje vedno proti “NOB”, vedno proti partizanom in vedno proti brozu.

 • Janez

  Še Lokomotivfuhrerju !
  Ja, se spomnim !
  kako je en očetov kolega partizan pravil, kako je bilo pri Dravogradu !
  Obup !
  Množice umikajoče se vojske ipd. Njih pa malo !
  Podati bo treba realen pregled sedanjim slo pokomunistom – vedno manj realnega vejo !!
  1. KPS pred vojno,
  2. KP partizanščina med vojno in takoj po njej, KP nesodni pomori !
  3. KP, ZK v YU, KP direktorji
  4. Novejše in sedanje poKP stanje !
  5. Konec KP, ZK : pregledno bo treba ljudem predstaviti potek. VSE SLABO OD KP ! L.r. Janez Komenda

  P.s. a železnice vam na Koroško ne bojo vrnili ?

 • moat

  Jaki heroj, res, ki je sestrelil neoborožen helikopter poln kruha http://www.mladina.si/174006/najbolj-brano-skrito-povelje/

  • Anthon

   Partizanske pravljice očitno škodijo, mnogi so prenehali realno misliti.

  • Aton

   Tudi partizani so napadli transport hrane in zmagali. Zato ne tako o vojni…
   Heroji so pa tisti v ozadju, ki pošiljajo borce na juriš.

 • pyerro

  Maček je hotel ubiti mojega dedka, a se to za las ni zgodilo. Če ne bi bilo dedka, ne bi bilo mene. Zato lahko postavljanje kipa Mačku razumem kot agresijo na mojo lastno eksistenco v smislu: “za trenutno oblast bi bilo volje, če me ne bi bilo”. Oblast, ki podpira poveličevanje takšnih ljudi, kot je bil Maček, zame ni legitimna, saj posredno ogroža mojo varnost … Takšne kipe lahko postavijo samo še v muzej komunizma, kot so to naredili npr. na Češkem.

 • črnaovca

  To da je Mašek imel krvave roke je res ne glede na vso propagando kajti vrh takrtne Udbe je vedel kaj se dogaja z ujetniki. Da je Krkovič heroj mi nekako ne sede, heroji so vsi ki so si takrat upali postaviti proti JNA predves navadni vojaki, v takratni vojni so žrtve navadni vojaki in policisti oficirjev ni med njimi ker so se spretno držali zadaj. Poveličevanje osvoboditeljev in okladanje z nazivi in kolajnami ter iskanje privilegijev je povsem enako kot je bilo po vojni na strani komunistov. Nihče ne poudari pomena malega človeka ki se je odločil na referendumu in prijel za orožje pa od tega danes nima nič. Žal se mi zdi da bi bilo pri nas veliko bolje če bi cerkev počela to za kar je se pravi skrbela za dušni mir ne pa si šla politiziranje seveda je pa cerkev največji materialni zmagovalec v samostojni Sloveniji

  • tinta

   in ti največja črna zmagovalka.

   • črnaovca

    In to že leta od 91, na to da sem bil zraven sem ponosen

   • tramal

    Ne on je največji črni osel.

 • FRANC3

  Slo je narobe svet:
  Mediji pljuvaj po osamosvojiteljih iz leta 1991, ki so bili pripravljeni dati življenje, če bi položaj tako nanesel. Istočasno pa poveličujejo takratnega poveljnika oboroženih sil M. Kučana, ki je vedel in dopustil razoroževanje TO. V normalni državi bi ga onemogočili in zamenjali, ali pa …..

 • Nomos

  Bravo g. Štuhec:
  v obrazložitev svojega kulturnega boja navaja dela Janše in Peskove, ki jo je ta isti JJ natepaval in še tepel.
  Kot bi Hitler razlagal zgodovino in jo utemeljeval zgolj s članki Goebelsa…

  In naj Krković že enkrat nekje zapiše, kaj točno, kdaj in koliko je naredil. In kdaj je bil v nevarnosti, kdaj so streljali nanj ipd.: ne rabi biti pravljica v maniri SDS, le suha dejstva: sestanki, klici, obiski..oz. kar je pač herojskega počel ali storil. No, bo kej?

 • dob

  En tip mi je šel na živce in sem ga fental, truplo sem vrgel v Barbarin rov med druga. Tam je deponija za te reči, država se je tako odločila in meni je tako prav.

  Nekaj časa je bil mir.

  Potem pa so prišli pome policaji in me nekaj spraševali. Najprej nisem vedel kaj hočejo. So rekli, da je prišla prijava (?), da me je nekdo videl vreči truplo v rov. Ha, ha, ha… V poln koš jabolk sem baje vrgel eno jabolko…

  Ampak njim ni bilo smešno. Jaz pa nisem dobro razumel, kaj hočejo.

  Zato sem jih naravnost vprašal: V čem pa je razlika med trupli? Med »mojim« in tistimi, ki so že tam?

  Nakar so odšli in se vrnili čez tri dni. Tedaj so mi pojasnili, da gre za drug kontekst. Tista druga trupla da so drugega konteksta. Isti rov toda drugi kontekst, tako so rekli!

  Če se je država odločila, da je najdba trupel v Barbarinem rovu drugorazredna zadeva, ker gre za deponijo s preteklimi vsebinami s katerimi ne bomo zgubljali časa (še posebno ne zato, ker so odgovorni morda še živi!), je meni tako prav. Tudi jaz sem še živ.

  Da bi zaradi enega trupla šli raziskovat še vsa druga, se mi zdi malo pretirano. Enako pretirano se mi zdi raziskovati le eno truplo, tazadnje. Jebiga, pred tem je bilo pa eno drugo zadnje, a ne? V čem je razlika? Bo pa zdaj predzadnje, pa kva pol?!

  So me spraševali zakaj sem ga fental. Če sem imel kakšen razlog, upravičen ali manj upravičen… Na živce mi je šel, jebemti, sem jim rekel, kaj to ni zadosti? Lahko bi navedel najmanj tri razloge! Za druga trupla v rovu jih niti toliko ni bilo.

  Pa kaj se bomo šli klasifikacijo? O tem kaj je prvorazredno in kaj drugorazredno? Dajte no mir.

  Gre za zorni kot, za razmišljanje znotraj koncepta. Koitus s psi v garaži je že skoraj normalna stvar.

  Težka deviacija bi bila, recimo, če dildo ni iz reciklirane plastike!

 • Matjaž Gomboc

  Najbolj ironično je pa to, da če ne bi bilo Mačka, tudi Krkoviča danes ne bi poznali. Krkovič se je uril in izuril ter bil deležen privilegijev, ki jih ostala vojska ni poznala ravno v enoti, ki jo je za lastne potrebe ustanovil Matija Maček. Tone mu je lahko samo hvaležen.

 • Iza Demos

  Zaradi resnice: Pismo na strani 3 Tribuna 1990 NI podpisano s “Pepca Kardelj-Maček” kot je napačno citirano v izpostavljenem komentarju. Kdo je napisal to pismo, ki je bilo podpisano s “Pepca Maček Tacen” do danes še ni znano. Na spletni strani na katero nas napoti komentar celo piše, da je bilo podpisano kot “Pepca Maček, Trzin” . Postavlja se mi vprašanje, kaj je bilo res napisano na pismu, ki ga je prejela Tribuna ali Tacen ali Trzin. Vsekakor pa se mi ga. Pepca ni zdela oseba, ki bi pisala v rubriko pisma bralcev v Tribuno.
  Z vsebino anonimnega pisca pa se strinjam s tem, da bi še kaj dodala.

  Tole pa mi je šala stoletja:
  “……Za generalom Maistrom je Krkovič drugi čisti heroj dvajsetega stoletja slovenske zgodovine. Samo po njunih pogumnih dejanjih je slovenski narod pridobil, in ne izgubil……………”

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!