Krvava dediščina Karla Marxa

Bernard Brščič (Foto: osebni arhiv)

Petega maja je minilo 200 let od rojstva Karla Marxa. Obletnica je minila v slavnostnem ozračju, ob priseganju levičarjev na ohranjanje in uresničevanje njegove dediščine. Evropski imprimatur je z udeležbo na proslavi v Marxovem rojstnem mestu Trier podelil Jean-Claude Juncker. Temu ljubitelju tolstih moških zadnjic je očitno malo mar za spoštovanje spomina na 100 milijonov žrtev, ki jih je Marx s svojo ideologijo komunizma povzročil. Je pa njegova gesta povedna o tem, da je marksizem živ. A ne v Moskvi, Varšavi ali Pragi, ampak v Bruslju, Berlinu in Parizu. Kulturni marksizem frankfurtske šole je danes ideološka podstat globalističnih elit.

Leta 1989 se je zdelo, da je Marx mrtev in da marksizem sodi na smetišče zgodovinsko ovrženih ideologij. Zlom socialističnih gospodarstev in milijoni žrtev totalitarnih režimov bi morali biti zadosten dokaz, da je marksizem produkt bolnega uma, ki ne deluje in ne more delovati. Sebe in svojega sotrudnika Friedricha Engelsa je Marx označil za prva znanstvena socialista, Charles Fourier, Henri de Saint-Simon ali Robert Owen pa so bili posmehljivo označeni za socialiste utopiste. A z distance dveh stoletij marksizem težko označim drugače kot ideološki hokus pokus, ki ne izpolnjuje temeljnih kriterijev znanstvenosti. Marksizem slabo pojasnjuje naravo kapitalističnega načina produkcije, njegova napovedna moč je nična. Marxa posledično ne gre obravnavati kot znanstvenika, ampak utopista, nevarnega fantasta, čigar ideje imajo za družbo pogubne posledice.

Oglejte si še: Islam ne sodi v Evropo!

Podjetnik ni izkoriščevalec, temveč družbeni dobrotnik
Marxovi prispevki k sodobni ekonomski teoriji so pičli, politično ekonomijo je s svojo obskurno delovno teorijo vrednosti in njemu lastno rešitvijo t.i. transformacijskega problema zapeljal v slepo ulico. Zakoni kapitalistične produkcije, kot so zakon padajoče profitne stopnje in zakona koncentracije in centralizacije kapitala, ne držijo. Njihova veljavnost bi povzročila monopolizacijo proizvodnje v enem samem podjetju. Tudi znameniti osnovni Marxov teorem o pozitivni stopnji eksploatacije kot potrebnem pogoju za pozitivno profitno stopnjo je trivialen, njegova pojasnjevalna moč pa nična. Eno večjih zablod Marxove politične ekonomije kapitalizma gre iskati v zgrešeni socialni ontologiji. Marx temeljni problem kapitalizma vidi v monopolizaciji kapitala s strani kapitalistov, ki jim omogoča odvzemanje presežne vrednosti in s tem izkoriščanje delavskega razreda. Ne vidi, da so delavci zaradi prihrankov hkrati tudi kapitalisti. Hkrati Marx prezre bistveno lastnost kapitalista, ta pa ni v monopolizaciji kapitala, ampak v podjetništvu. Če bi bil Marx pronicljiv analitik kapitalizma, bi moral oblikovati teorijo podjetnika. Ta je tisti, ki zadovoljuje potrebe potrošnikov, plačuje plače zaposlenim in z davki vzdržuje državo. Prej kot vlogo izkoriščevalca bi mu morali priznati vlogo družbenega dobrotnika.

Sovjetski komunistični diktator Stalin, odgovoren za 60 milijonov mrtvih, pod sliko svojega vzornika Karla Marxa. (Foto: Twitter)

Komunizem je protinaraven sistem, zato ne more obstati
Če Marxu v pregledih zgodovine ekonomske misli pripada mesto teoretskega kuriozuma, ki ne seže prek opombe pod črto, tudi vrednotenje njega kot filozofa ne more biti boljše. Z Marxovo filozofijo zgodovine si ne moremo veliko pomagati ne pri razlagi razvoja družbenih formacij, še manj pri oblikovanju napovedi. Razvoj produkcijski sil, produkcijskih odnosov in družbene superstrukture ni pripeljal do konca zgodovine z vzpostavitvijo komunizma. Komunizem ni bil zadnja faza družbenega razvoja, ampak prehoden, partikularen odklon. Če bi Marx doživel rdeči oktober 1917, bi bil začuden. Revolucijo je napovedoval za Veliko Britanijo, Francijo ali nemško cesarstvo, države z najvišjo stopnjo razvoja produkcijskih sil. A revolucija se je zgodila v carski Rusiji, državi, ki je bila komaj na poti iz fevdalne v buržoazno fazo razvoja. Čeravno je sredi 20. stoletja kazalo, da bo komunizem postal globalna sila, se to ni zgodilo. Sesul se je sam vase. Zlom komunizma se ni zgodil zato, ker Sovjetska zveza in njeni posnemovalci ne bi bili dovolj ortodoksni. Nasprotno, komunistični režimi so se zlomili prav zaradi svoje marksistične nravi. Enako se bo prej ali slej zgodilo še Severni Koreji, Kubi in Venezueli. Komunizem je pač protinaraven sistem, ki ob neangelski naravi človeka ne deluje in ne more delovati. Domislek Winstona Churchilla je bil kar pravšnji, ko je ugotavljal, da bi komunizem deloval na dveh krajih, v nebesih, kjer ga ne potrebujejo, in v peklu, kjer ga že imajo.

Sprašujem se, kako kljub zgodovinski zavrnitvi misli Karla Marxa pojasniti njeno trdoživost. Čemu komunisti ponavljajo eno in isto stvar in vedno znova pričakujejo drugačne rezultate? Sam odgovora ne najdem ne v znanosti in ne v filozofiji. Najdem ga v religiji. Marx nagovarja verska čustva levičarjev, vzpostavlja všečno pripoved o izkoriščanju in vizijo o vzpostavitvi božjega kraljestva brez Boga na zemlji. Ob usmrčenem Bogu pa je za to imanentizacijo eshatona dovoljeno vse, od gulagov in Katynskega gozda do Hude jame ali kamboških polj smrti.

Bernard Brščič

 

 • Roman

  Dobra razlaga za marsikoga!

 • Peter

  Jaz osebno imam raje Karla Maya.

  Baje je bil zaprt, ko je pisal svoje knjige, pa je naredil manj škode svetu ker je pisal o vinetuju, old surehandu in nšo-či kot ta razvajen pamž, ki je pisal neke blodne bedarije. Očitno so spet zaprli napačnega, vot els iz nju, no.

  • Frank Novak

   Ko sem bil otrok sem mislil da je oce komunizma tudi pisal kavbojske zgodbe, no.
   Mislil sem da sta Karl Marx in Karl May ena in ista oseba, no.
   Nikoli pa si nisem domisljal da sta moja stricka, Edo in Ivan, bila ena in ista oseba, no.

   • Peter

    Saj nisi ti kriv, no.

    • Frank Novak

     Seveda no, mislim rec seveda ne, no.

   • Peter

    Sam osebno s tvojim stričekom nimam problemov, nasprotno, zelo mi pridejo prav njegove teorije, ki jih levi komentatorčki ne štakajo in ostanejo brez besed, ko jih začnem uporabljati.
    Mi je pa všeč vic iz tistih časov:
    Pride Edi na kmetijo nekje Bogu za hrbtom in vidi, da kmetu crkuje krava.
    Oblance ji dajte jest, reče.
    Oblance? Ja, oblance, je trden v svojem stališču Edi.
    Kmet da kravi oblance in ta čez dva dni crkne.
    Čez nekaj časa se Edi spomni in vpraša svoje priliznjence, če vedo, kaj je bilo s tisto kravo.
    Crknila je, mu rečejo.
    Škoda, jaz sem imel pa še toliko idej…reče Edi.

    Ja, tak je bil tvoj striček, poln idej, narod pa…no.

    • Frank Novak

     Ko je bil pred smrtjo, mislim da je tudi on dojel da komunizem nikoli ne bo deloval. Po samomoru sina je doumel da je tudi vera v komunizem prazna. Ko sem mu povedal da bi sel v ZDA mi je celo kupil avio karto… nic ni bil proti.

     • tohuvabohu

      Nehaj no, tvoj brihtni stric sploh ni nikoli mislil, da komunizem deluje. Šlo je samo za oblast in za vse, kar sledi iz tega.

     • Frank Novak

      Oboje.. oblast in halucinacije…

   • Anton

    Pred šestimi urami je bila na floridi ura 6pm tale prispevek je Brščič dal na net 10 čez polnoč. Očitno ti je uspel časovni preskok!
    You are BUSTED!!!!!!!!!

  • Jan Kovalski

   Old Shatterhand

   • Nšo-či

    V mislih je imel naslov trilogije in ne lik Karla Maya :).

   • macon

    Old Surehand je bil en drug lik, ki je imel posebni dve knjigi, pojavljal se je pa še v večih. Ti si greenhorn, takoj brat zamujeno. :)

 • Peter

  Ali je na marxu življenje?
  Razvajen smrkovec polne riti razpravlja o pravicah delovnih ljudi?
  Vas spominja na našega Edija, no?

  • Frank Novak

   Moj stricek Edo se je rodil reven. Oce je bil solski sluga na Poljanski gimnaziji, mama pa gospodinj, no.

   • Peter

    DR E.K.
    doktor edvard kardelj?
    Nečak si? Saj nisi ti kriv, no.

    • Frank Novak

     Tudi v sorodstvu z Mackom.
     Oba sta na veliko morila, vendar je bil Edo bolj izobrazen. Celo violino je igral ter obrajtal klasicno glasbo.
     Tole je Edo poslusal najrajse, no:
     https://youtu.be/u61XvPYyaE0?t=262

 • Goran Hvala

  sam neki.. tolk pametni vsi glede marxa pa komunizma. ….res me zanima kdo je vsaj prebral knjigo da zdej fantazira…to je tak kot si je folk mal po svoje biblijo razlagal pa carovnice kuru pa nevem kaj se in tak kot musliji ki v imenu boga danes mecejo v luft vse zivo…neki bolniki ki zlorabijo nekaj napisanega se vedno najde….se večji bedaki so pa tisti ki jim nasedajo..

 • Jan Kovalski

  Od Marxov so mi bili najbolj všeč bratje Marx.
  https://www.youtube.com/watch?v=pbUrsot6oeY

  • VERRZIFIKATOR

   BRATJE MARKS IN ISKRA

   Na seno je iskra preskočila,
   vnelo se je, silno zagorelo,
   ogenj res imel je kratko delo,
   glavna so poročala občila.

   Glavna vse povzdignila v višino,
   dasiravno hitro je zgorelo,
   škode ni, nikogar ni bolelo,
   ogenj ni razlezel se v širino.

   »Kje bila senena je kopica?«
   hotel vedeti je nepristranski
   človek, vstopil skozi vhod je stranski,
   in zakaj to glavna je novica.

   Pa pove mu eden od gledalcev,
   ki je videl iskro preskočiti:
   »Ah, saj slame se ne da gasiti,
   treba je bilo opazovalcev.«

   Je gorelo namreč v gledališču,
   kjer ljudje so dnevne drame siti,
   treba jim zato je obljubiti
   novih iger, smeha na igrišču.

   So zato privlekli iz vodvila
   bratov Marx komedijo proslulo,
   se seno na sceno je podsulo,
   publika naj to bi nagradila.

   Da požar je sad kapitalistov
   bratje Marx bi radi razložili,
   ko na videz slamo so gasili,
   smeh zvabili na račun marksistov.

   V preobleki vudvil-kapitala
   Chico, Harpo, Groucho, Gummo, Zeppo,
   norca brili so na sceni slepo,
   da bi publika na to plesala.

   In medtem domači spet so tati
   na skrivaj blagajne izprazníli,
   kot so z brati se dogovorili,
   češ saj vsi smo Karla Marxa brati.

 • VERRZIFIKATOR

  Janez Klavdij Jungič

  ROJSTNI DAN

  Jungfer, skratka nek deviški starček,
  se odpravil je na praznovanje,
  težko, opotekajoče stanje
  ga privedlo spet je pred kozarček.

  Saj ni važno, kaj se tam praznuje,
  da bo le izšlo se kot totalka,
  da škropila stalno bo kapalka,
  čašica po mizi da potuje.

  Udeležba je zagotovljena,
  jungfer tja prišel bo ves nedolžen
  in odšel bo videti pomolžen,
  dobro bo zadeva preskrbljena.

  Rojstni dan slavi se na debelo,
  jungfer šele tamkaj zbrane vpraša,
  kdo z obletnico da se ponaša,
  bratje Marx, mu povedo veselo.

  In potem za brate čašo dvigne,
  vsakemu od Marxov fant nazdravi,
  v jungferjevi namreč je naravi,
  da nazdravi, preden krepko rigne.

  Se potem za komika razglaša,
  pa le cunja je povsem izžeta,
  imitira danes nam teleta,
  opica ga jutri oponaša.

 • večni srb

  Marxa ni nihče jemal resno kot filozofa, njegov znanstveni potencial ga je naredil za večno legendo eokonomske teorije, brez katere ne more doštudirati noben strokovnjak na zahodu. Še takšne kolumne o kapitalizmu se ne da spraviti skupaj brez teorije kapitala, ker preprosto ne bi vedeli kje moramo začeti zgodbo.
  Ljudje imamo rit. Najbolj udobno je, če se vsedemo na rit, za kar rabimo neko dvignjeno podlago,ki ji pravimo stol. Ne rabimo se sekirat za stol, dovolj je, če najdemo večjo skalo, z ravno površino na vrhu. To zmore vsaka žival, le da se te vsedejo nagonsko, ne iščejo primernega predmeta,ker ne razumejo kaj pomeni sedeti, niti kje imajo rit, žival teh konceptov ne poveže sama od sebe.
  Najlažje ljudje sedimo na stolu, ki pa ne zraste kar sam od sebe v naravi, ki ne obstaja zaradi naše riti, temveč ga mora nekdo izdelati. Za začetek, mora poiskati v naravi neke materiale, vendar ne samo za izdelavo stola. Najprej si mora lesarski mojster izdelati orodje, s katerim se slučajno ukvarja vaški kovač. Ta je rabil pa za svojo železarno najprej pomoč gradbinca, da mu je sezidal delavnico in talilno peč. Medtem ko so ti čudaki rovarili po šavju in ugibali kateri materiali so najbolj uporabni, so kmetje sadili pridelke in klali živino, da so imeli tisti mojstri in učenjaki kaj za jesti, ker se niso mogli ukvarjati z vsemi specializiranimi področji naenkrat. Cela vas pa se je zavedala, da bodo imeli od zidanih hiš, orodja in še posebej od stolov velike in dolgoročne koristi, zato so vsi sodelovali v razvojnem procesu.
  Marx se na tem mestu sprašuje kdo je bil najbolj pameten in priden, če obstaja nekdo, brez katerega se cel proces sploh ne bi mogel začeti in bi ljudje enostavno sedeli na golih tleh, s prekrižanimi nogami, isto kot domorodci v džunglah, kamor še ni stopila človeška noga. Znanstvenik je izdelal natančen model cele vasi in poskušal oceniti kaj so vaščani počeli čez dan, katera opravila so se izkazala za koristna in kako so bili naposled nagrajeni za svojo marljivost in prizadevanje, za skupni boljši jutri. Kje začeti, to je zelo pomembno, bi vas sploh obstajala, če ljudje ne bi zrasli skupaj z nekim socialnim občutkom in potrebo,da živimo v organizirani skupnosti. Nekdo je bil pač glava družine in je znal manipulirati vse člane, da so vztrajali skupaj in se nekako prebijali skozi dan. To je intelektualno delo,ki ni nujno nastalo iz nekih altruističnih vzgibov temveč je bolj verjetno izhajalo iz naravne pravice človeka, da uveljavi svojo voljo nad šibkejšimi in slabše prilagojenimi.
  Ko je vas enkrat postavljena, lahko s pomočjo Marxove metodologije zelo natančno ocenimo moralni karakter take skupnosti, skozi analizo vseh delovnih procesov in ekonomskih dejavnikov na tistem prostoru. Model nam pokaže popolnoma drugačno sliko kot jo predlaga splošna morala, skozi študijo se zavemo, da ljudje nismo enaki in sistem ni pravičen niti na tako elementarni ravni, vendar so te družbene vloge nujne za obstoj vsake civilizirane skupnosti.

  Največja vrlina Marxa je bila torej, da je razbil mite o naravni vlogi človeka, rojenega v določeni plemenski kasti. Študija kapitalističnih vrednot nam pomaga ločiti resnične vrednosti od moralnih in ideoloških,civiliziranega človeka postavi pred ogledalo in ga sprašuje, kdo je, kaj je, čemu živi in kaj pravzaprav dela s svojim življenskim časom. Takšna miselnost pomeni velik odklon od ikvizicijske logike, da se ljudje pač ne rodimo naključno temveč nam Bog izbere starše, katerih usodo si delimo oziroma jo nadaljujemo celo življenje. Delo ne obstaja, ljudje so po taki logiki zgolj mehanske naprave, ki pomagajo poganjati kozmično nebesno uro, tudi svobodna volja ne obstaja temveč je vse podvrženo božjemu načrtu z nami in Zemljo, ki je tudi središče znanega vesolja, opisanega v Bibliji.
  Človeška civilizacija je dejansko nastala kot en tak spontan proces, ki si ga ni nihče izmislil, Marx je bil pač prvi na svetu, ki se je resno vprašal kaj se pravzaprav sploh dogaja, kdo mo mi in kaj se pravzaprav gremo, to je vse kar je pri temu geniju pomembno, pa zagotovo tudi nič manj kot to. Seveda je njegova teorija zamajala vse stolčke tega sveta in postavila pod vprašaj sleherno moralno avtoriteto.

  • dob

   “Ljudje imamo rit.”
   Jako dobro! (odg.: služimo narodu!)
   Za dobro debato je nujno, da imajo vse strani skupno referenčno točko. To je pa nekaj, kar je pritrjeno v Vesolje in se ne zmakne, ne glede na to, kako kdo pritiska, da bi se premaknilo; tam je, in na to se lahko zaneseš.

   Zame je to GRAVITACIJA na Zemlji! Materin izum. Kar se mene tiče – je Gravitacija najpomembnejši izum, kar jih je kdaj bilo in pomeni dosti, dosti več kot pa samo to, kar naši možgani najprej pomislijo, ko izrečejo besedo: gravitacija!
   Gravitacija in Telo sta povezana na način, kot ga bomo v prihodnosti šele razumeli, ker zdaj ga ne.

   To je podobno, kot “Ljudje imamo rit”.
   Od tu začnemo. Če seveda upoštevamo enaka ali celo ista izhodišča, potem se lahko pogovarjamo in tudi sporazumemo. Če ne – se ne.

   In pa, seveda, Namen!
   Namen je potreben, ker brez njega ni smeri v katero bi razmišljali. Ne glede na to, kar si mislimo in v kar smo prepričani, je ŽELJA tista, ki je ustvarjalna, ki je ustvarila Življenje in pazi nanj, ga vodi, kot vodi tudi Vesolje.
   Želja je odgovorna za začetek Življenja in Želja ga ohranja.
   Želja JE Mati Vsega!

   Za diktature je značilno, da izvajajo abortus odraslih ljudi in že samo s tem izpričujejo svoj pravi namen.
   Okrog tega se NIKOLI ne bomo strinjali! Jaz in diktatura…. ne gremo skupaj!

   Če ima nekaj ideologija ali religija namen uničiti Življenje, se pravi reševati svet z ubijanjem, izločanjem, pogromi, maščevanjem, selekcijo o tem kdo sme živeti in kdo ne sme….se tam ne bomo srečali NIKOLI.
   Tam ni tiste pol poti, ki bi jo jaz napravil zato, da se z nekom uravnovesim.

   • večni srb

    Končno nekdo, ki razume pravo naravo in skrito vrednost dela, torej sile na poti, ki je omogočila civilizacijo ter osmislila človeka, ki jo je zgradil z golimi rokami. Marx se je najbolj vpiknil prav v to silo, za katero je trdil, da je vsakemu posamezniku neodtujiva, vendar ob enem iluzivno izmuzljiva, saj je sila stalno v gibanju, torej na poti.
    Preden zaidemo v relativne ekonomske odnose in poskušamo kvantizirati posamezne količine, velja najprej opozoriti na dejstvo, da je Marxova teorija samo napol res, saj v naravi vsako telo deluje na drugo telo z nasprotno enako silo. Lep primer sta recimo astronavt, ki v vesolju zamahne s kladivom po polomljenem delu vesoljske postaje, pri čemer se kladivo odbije nazaj v njegovo roko in ga lahko celo potisne v praznino. Drug primer je azijska kmetica, ki mora s srpom odrezati tanke biljke riža, vendar pod vodno gladino, pri čemer jih mora močno zgrabiti cel šop nad gladino, sicer se tanke slamice preprosto ukrivijo, že preden se jih dotakne ostro jekleno rezilo, ki pred seboj odriva tanko plast vode pod pritiskom.
    Zares učinkovita orodja so edino tista, ki izkoriščajo silo prostega pada v linearno ukrivljenem gravitacijske polju, ker anti gravitacije zaenkrat še ne poznamo, na tako maso tudi ne deluje nasprotno enaka gravitacija, posledično vsi objekti obležijo na tleh in se sami od sebe ne poberejo več.

    Kot vsak znanstvenik, je bil tudi Marx pri svojih hipotezah precej površen, če bi razumel Newtonove principe delovanja sile na daljavo, ki prime v istem trenutku, ko se odločimo za neko akcijo, bi tudi komunizem sam od sebe postal točno enkrat bolj uspešen. V demokraciji se seveda zavedamo, da nobena sila ne deluje v trenutku ampak lahko potuje najhitreje s svetlobno hitrostjo, pri čemer je treba vedeti, da nobene mase ne moremo pospešiti do končne hitrosti niti, če bi tej sili pomagal opraviti tako delovno nalogo celotnen univerzum. Še več, več dela kot vložimo v tak podvig, bolj se posledično skrči masa, ki jo pospešujemo, kar je pravzaprav paradoks kapitalizma, na katera je opozoril Marx. S pospeševanjem, postane namreč rit čedalje težja, pri čemer se jih zaradi Lorentzovega krčenja, na neki meji začne obseg manjšati, ne pa napihovati, kot bi sicer logično sklepali. V bran Marksu lahko rečem še, da on teh stvari ni mogel vedeti, ker še niso obstajali tako napredni modeli oziroma natančne študije delovnih procesov. Danes vemo, da je bil komunizem izjemno učinkovit, saj je izkoristil kar 40% razpoložljivih potencialov, kar je samo 10% manj od ideala in vsaj 80% manj od kapitalizma, neodvisnega od realnosti in lahko zato doseže tudi 120% realnega izplena.

    • dob

     Kadar razmišljamo “primerjalno”, in ne v okviru človeških potreb (ki so preprosto povedano potrebe Telesa, kot Zavesti človeštva, ki izhaja iz izkušnje človeštva na Zemlji – in zato Evolucije Čustev in je zato garancija človečnosti) – potem tekmujemo!
     Tekma je pa Hudičeva lestvica!

     Te lestvice ni mogoče zadovoljiti, ker bo vsak od tekmujočih rekel Bogu: daj mi VEČ kot daš njemu.
     Takšen način razumevanja sveta pomeni, da je človek brez merila. Ne ve, kaj pomeni DOVOLJ!
     Dovolj je povezano s Telesom in zadovoljitvijo potreb in občutkom zadovoljstva, ko so tvoje potrebe, želje in zahteve povezane s Telesom, kot tisto zavestjo, ki ve kaj in kdo si – se pravi z resničnim želodcem, ko je ta v stiku z resničnostjo.

     Pri drugih je “želodec” imaginaren in zato ni nikoli sit ali poln. S prežeravanjem in pretiravanjem brez merila se požrešnost še povečuje! Ne pa zmanjšuje. Zakaj?! Ker je želodec imaginaren in ni resničen. Nihče ga ne more zapolniti. Tako nastajajo prazne obljube o “svetli prihodnosti”.

     Sistem je takšen imaginaren želodec. Država ga polni, pa nikdar ne napolni, ker je večno nezadovoljen. Sestavljajo ga tekmovalci, ki nimajo stika z lastnim Telesom! Zato drugačen sploh ne more biti, kot je.

     Še drugače povedano, takšen izmišljen želodec je neprestano podhranjen, večno lačen, in vse bolj požrešen, ker je brez merila in obsojen na primerjanje z drugimi (kar je bistvo tekmovalnosti). Zato je neskončen. Tega želodca ni mogoče napolniti ali ga zadovoljiti.
     Zadovoljen je samo s tem, da izniči tekmece, se pravi uniči “sovražnika”. Takšen človek ima drek v glavi, saj ga ne predstavlja resničnost temveč njegova ideologija. Ta pa samo osmišlja njegovo maščevalnost (Luciferjeva lestvica, ki prenese odnos iz Resničnosti v virtualni svet oz. iz resnice v imaginarnost.
     Zato komunisti samo obljubljajo svetlo Prihodnost, do nje pa ne pridemo.
     Resnici na ljubo, enako počne tudi Cerkev, saj se je komunizem pri njih navzel miselnih vzorcev, ki so potrebni diktaturi misli za uspešno manipuliranje z ljudmi.

     V Nebesih ni nič!
     Vse je v Materialnem (Materinem) svetu oz. prav tu, kjer smo, torej v Manifestaciji.
     Komunistična večno obljubljena “Prihodnost” je isti drek in zabloda kot Nebesa.
     Sistem sam vzdržuje pomanjkanje, kajti noben režim (nobena diktatura) ne funkcionira v izobilju; zato do izobilja sploh ne sme priti! Človek mora samo misliti, da ima izbiro, v resnici pa je ne sme imeti. Potem diktatura lahko funkcionira! Potem šele maščevanje funkcionira in umor postane nekaj vsakdanjega in sprejemljivega.

     Jaz recimo ničesar na prazno ne obljubljam. Samo povem kaj nas čaka, ker vem da bo.
     Tukaj! Ne Tam.
     Tam ni nič. Tisti, ki so zdaj tam (umrli), bodo prišli nazaj sem, ker ne bodo hoteli biti sami nekje, kjer nas ni. Nebesa bodo hotela sem, ker je tu vse, kar je zanimivo v Vesolju. Vsi bodo hoteli biti z nami tu.
     In tudi bodo.
     V mojem Vesolju namreč “hoteti” nekaj pomeni!

 • Darth Vader

  evo brščič…..ker verjamem da si včeraj gledal evrovizijo……eni od 45 tajnih ciljev komunizma se imenujejo…copy/paste: ”

  24. Eliminirajte vse zakone, ki urejajo nečednosti, tako da jih imenujete “cenzura” in kršitev svobode govora in svobode tiska.

  25. Razbijte družbene standarde morale s promocijo pornografije in nečednosti v knjigah, revijah, filmih, radiu in TV.

  26. Promovirajte homoseksualnost, degenerativnost, promiskuiteto kot “normalno, naravno, zdravo”.

  27. Infiltrirajte se v cerkve in
  zamenjajte razsvetljeno religijo z “družbeno” religijo. Diskreditirajte
  biblijo in poudarjajte potrebo po intelektualni zrelosti, ki ne
  potrebuje “verske bergle”.

  28. Eliminirajte molitev ali pa
  kakršnokoli drugo obliko verskega izražanja v šolah na osnovi, da krši
  načelo “ločitve cerkve in države.”

  29. Diskreditirajte ameriško Ustavo na
  način, da jo imenujete neprimerna, staromodna, nekompatibilna z
  modernimi potrebami, ovira na poti sodelovanja med narodi na svetovni
  ravni.”

  https://ambasador21.wordpress.com/2018/05/12/preberite-45-tajnih-ciljev-komunizma-v-dokumentu-ameriskega-kongresa-iz-leta-1963/

  • večni srb

   Tudi na te ideje lahko odgovorimo s pomočjo Marxove teorije družbenih odnosov.
   Isto kot za vsako ekonomijo, se moram zavedati kako daleč sploh seže človeški glas in kako razumemo besedne zveze, iz katerih skušamo dojeti smisel, Šele nato se lahko začnemo pogovarjati o logiki in ekonomiji medijev, ki so točno to, torej ojačevalci zvoka človeškega glasu in visoki svečeniki,ki morajo paziti na splošno moralo družbe, odvisne od njihovih benevolentnih sponzorjev, zaradi katerih lahko tako močna sila, ki vpliva na zavest vseh prebivalcev, sploh obstaja.
   Pornografija je pa spet posel zase, v katerega je vključena vrsta delavcev oziroma psolnih sužnjev, ki namesto nekih ustvarjenih dobrin, ponujajo kot tržno blago kar svoje telo in jih dejavnost torej ne stane nič.
   V tem kontekstu, je homoseksualnost samo še ena tržna niša, ki se mogoče zdi še najbolj nedolžna in pretežno neškodljiva, so pa še druge stvari, za aktere je treba najprej nadgraditi in razširiti trge.
   Krščanska cerkev ni del tega sveta, zato jo je potrebno neprestano regulirati ter vedno znova umeščati v realistični civilizacijski prostor. Vendar cerkev pomeni tudi kolektivo delavcev in kmetov, ki so vključeni v številne sfere širše skupnosti, ki živi tisto kar Biblija opisuje in čemur je sploh namenjena, zato je tako populacijo najlažje regulirati skozi reinterpretacijo biblične morale, skladno s sintezo duhovne misli modernega časa, ki se pač neprestano spreminja skupaj s civilizacijskimi presežki.
   Isto lahko rečemo tudi za molitev, ki je postala tako nujno potrebna, da je brezšivno vtkana v vsakdanjo popularno sfero, sicer pa danes rečemo, da bo imel vsak zemljan natančno 15 minut časa Bogu razložiti vse kar ga tare in zanima, kar je na posamezniku sploh posebnega.
   Ameriška Usdtava temelji na deklaraciji neodvisnosti od evropskih kolonij, ki je nastala po ameriški socialistični revoluciji. Ker je tudi ameriška revolucija samo še ena socialistična anomalija, je seveda podvržena stalnemu preverjanju in nadgrajevanju. Sicer pa za ZDA radi rečemo, da oni niso nobena država temveč je Amerika posel.

  • dob
 • večni srb

  Marxizem je bluženje.
  Čisto zares, Marxa se ne da napiflat, lahko se edino pogovarjamo o nekih modelih in pustimo, da vsakdo nabija kar se mu pač zdi v zvezi z zadevo, nato pa poskušamo s teorijo določiti nekatere elemente, ki so enaki za vse ter se jih skušamo držati skozi celotno interpretacijo teme. Da bi vedeli kaj se sploh menimo in na pamet ocenili koliko bi vse tisto sploh stalo, če bi bilo dejansko izvedljivo, pa kaj bi se potem spremenilo.

  Treba se je zavedati, da kapitalizem pred Marxom enostavno ni obstajal. To pa zato, ker ni nihče gledal na človeško civilizacijo kot na nek inteligenten načrt, mislili so, svet je, ljudje so pač taki kot so, nekako je treba preživeti čez dan ter si lajšati vsakodnevne tegobe in težave, ker pa imamo vsi ljudje svobodno voljo in je ljudi veliko, se tudi marsikaj dogaja, kar nihče v resnici ne razume in je treba nekako miriti ter regulirati. Ostalo je opisano v verskih spisih in so razložili že filozofi iz pradavnine, Bog je vse to ustvaril, potem se je pa ujezil in ga je minilo do nas, zdaj pa čaka, da sami od sebe pridemo nazaj k pameti.
  NIhče se ni ukvarjal s podrobnostmi, ker ni bilo znanosti, bolje rečeno, ni bilo masovne produkcije dobrin in nobene logike v družbenih odnosih, ki so se pojavili že v kameni dobi in se do industrijske revolucije niso bistveno spremenili.
  Isto kot lahko rečemo tudi za Voltaira, Darwina in Freuda, se je tudi Marx resno vprašal, če je temu res tako in ali bi bilo mogoče civilizacijske fenomene razložiti itudi drugače. S polno ritjo je lahko srat, Marx je bil slab filozof, pa odličen znanstvenik, edino njemu se lahko zahvalita politika in ekonomija, da so iznašli na tisoče načinov oziroma mehanskih in ideoloških vzvodov, s katerimi je mogoče neposredno vplivati na vse produkcijske procese, družbo in nenazadnje na slehernega posameznika, popolnoma življenjsko odvisnega od vseh stvari, ki jih vsi ljudje potrebujemo enako. Zahvaljujoč Marxu, lahko danes vsakdo pritiska na gumbe.

 • Marx nima nobene krvave dediščine. To kar se je zgodilo v Rusiji je posledica nujne preobrazbe in integracije v moderen svet. Treba je vedeti, da je bila Rusija v 19. stoletju precej pod udarom predvsem zahodnih sil, kar lepo dokazuje krimska vojna, turška vojna, japonska vojna, končalo pa se s 1. svetovno, kjer so zahodni zavezniki vsakič bili proti Rusiji (Anglija, Francija, Japonska, Nemčija, …). To je Rusijo precej izčrpavalo in s kombinacijo nesposobnega vodstva je privedlo do neizbežne revolucije. Ideologija je bila postranskega pomena, šlo se je za preživetje države. Spremembe pa ne moreš zlepa narediti hitro, zato brez nasilja ni šlo. Že zaradi precej slabšega izhodiščnega položaja Rusije seveda nek angleški standard ni bil možen, ampak se je izboljševalo. Kar se je potem dogajalo kasneje, je bil klasični ruski imperializem, nič drugačen kot angleški ali francoski. Podobno je bilo tudi s Kitajsko, treba je bilo najti odgovor na stanje, ki je privedlo do raznih boksarskih revolucij.

  • Anton

   Če je treba ljudi pobivat da se kaj spremeni. Torej še niste nehali?

  • Mojca pokraculja

   Ja ja spet zamenjevanje vzroka in posledice. Ampak tudi tako se ne izide. Doma imamo krasen primer.Revolucijo že napovedujejo in to tisti ki vladajo, če bognedaj zmaga demokracija nad diktaturo.

  • macon

   Ne, to je posledica prve faze kapitalistične produkcije. Zaradi vojne in debilnih vladajočih oslabljeni Rusiji se je zgodil gromozanski kmečki upor, ki je bil naperjen proti spreminjajoči se ekonomiji in so ga vodilni kriminalni bolševiški norci izkoristili za pridobitev neomejene oblasti.

 • črnaovca

  Pa poglejmo kaj se je v preteklosti dogajalo z dediščino velikih mislecev in prerokov. Marxov nauk so zlorabili za diktaturo, Einsteinovo teorijo za izdelavo smrtonosnega orožja, tudi cerkev je v imenu boga prispeval s svojimi križarskimi pohodi, proti reformacijo in inkvizicijo svoj delež. Vsak še tako dobronameren nauk ljudje s svojimi pritlehnimi interesi spridijo. Tudi demokracijo v imenu katere nastopajo stranke in njeni predstavniki predvsem za svoj žep in malo jim je mar za ljudi.

  • Mare Kranjc

   V 200 letih se je izkazalo, da Marxov nauk ne deluje, zato ni bil zlorabljen. Eisensteinova teorija je bila spremenjena v prakso, prav tako pa on ni točno določil za kaj naj bi se uporabljala, zato tudi ni mogla biti zlorabljena. Kar se pa tiče križarskih vojn, boš pa moral še malo pogledati zgodovino, saj so se začele po prošnji papeža Urbana za pomoč proti islamskim zavojevalcem, ki so napadali Konstantinopel in so pred tem že 500 let klali kristjane po vsem Bližnjem vzhodu in dalje. Mogoče ti lahko pomaga ta filmček: https://www.youtube.com/watch?v=I_To-cV94Bo

   • macon

    Eisensteinova teorija je bila zlorabljena v slabih filmih, kjer režiserji nimajo pojma o dinamični montaži. :)

 • elh.

  Posledic Marksizma zahod ni čutil. Posledice nacizma, fašizma pač in so ga poslali na smetišče zgodovine. Bolečim izkušnjam drugih ne verjamejo bruseljski baroni, očitno. Ali pa po rasistično vrednotijo človeka, Slovani, ki jih je marksistična ideologija stala na milijone žrtev zanje niso važni. Če bi v nemških taboriščih pobijali samo Slovane, Žide pa ne, bi morda oprostili tudi Hitlerju. In Kitajci, Korejci, Kambodžani z vsemi svojimi milijonskimi žrtvami pridelani zaradi tamkajšnih marksistov, za Bruseljske barone tipa Junker niso nič. Rasizem, očitno. In potem taki rasizem očitajo tistim, ki ne odobravajo islamske invazije na Evropo.
  Mahanje s svastiko zanje ni sprejemljivo, srp in kladivo in alahakbar pač. Napaka, ki se lahko maščuje.

  • Tone

   Posledice marksizma zahod pričenja čutiti šele sedaj po padcu železne zavese, ko se delavske pravice iz dneva v dan zmanjšujejo, ko je vedno več prekarnih zaposlitev in celo v Nemčiji začenjajo govoriti o revščini. Prej so mislili, da je blagostanje in socialna država posledica uspešnosti kapitalizma, pa je bilo predvsem posledica strahu pred socializmom in kapitalizmom.

   • elh.

    Kakšne delavske pravice? Povsem nebistvena stvar. Vsak dela kar hoče v dogovoru s tistim, ki delo ponuja. Če je ponudbe dela manj kot povpraševanja, je plača nizka. Ima pa pravico vsak sam izumiti delo. To je izbira, delaj kar ti plača nekdo drug ali si pa sam izmisli, kaj boš počel in si sam določal zaslužek. Sindikati in socialna država in ostale izmišlije socializma so za odpad.

    • tohuvabohu

     Splono razširjena zmota je, da je socializem socialen. Je le socialističen, kar pomeni prisilno državno prerazporejanje premoženja. V socialističnem zdravstvu smo imeli participacijo, kar je izrazito nasprotje sociale. Davčno progresijo smo dobili šele po razpadu socializma. Brezplačno zdravstvo in šolstvo je pa itak pravljica, ker nič na svetu ni brezplačno.

     • Tone

      Brez vulgarnega sprevračanja besed, prosim!
      Vsakdo ve, da je šolstvo brezplačno za končnega uporabnika, ne pa tudi za državo ali družbo.

     • tohuvabohu

      Se ti malo norčuješ? Vsakdo ve, da plačujemo ljudje, ki jim sicer rečejo tudi davkoplačevalci. Sicer pa “država ali družba” ne hodi v šolo in k zdravniku, kajne, genialček?

     • Tone

      Jaz sem hodil v šolo (končni uporabnik) in mi ni bilo treba plačevati šolnine. Ata pa je plačeval neprimerno manj davkov kot bi bila polna šolnina. Sicer pa to ni izum socializma, v kapitalizmu se temu reče državna šola.

     • tohuvabohu

      Ja seveda, ker brezplačna šola deluje kar brez denarja , anede?
      V demokracijiah (kapitalizem je itak butast Marxov konstrukt) poznajo tudi privatne šole zjavno veljavnim programom. Marsikje poznajo tudi “brezplačno” privatno zdravstvo. Namesto tebe plačuje (privatna) zavarovalnica. To je t. i. mutualni pristop.

     • Tone

      Kar trmoglavi naprej in jahaj na eni besedi, čeprav nihče ne trdi, da v brezplačni šoli učitelji poučujejo zastonj. Brezplačna rečemo tisti šoli, ki jo, vsaj načelno, lahko obiskujejo vsi, ne glede na socialni status. Lahko pa ji rečemo tudi državna šola, ker jo financira država iz proračuna in jo lahko obiskujejo tudi tisti, ki ne plačujejo davkov.

     • macon

      Ata je plačeval tvojo šolnino s svojo nizko plačo. Socialistične države so ogromen del produkta (veliko višji kot kapitalisti) zapravljale še za vojsko, politično policijo in ovaduhe.

     • elh.

      Nikjer ne pravim, da je socializem socialen.

     • tohuvabohu

      Seveda. Samo poudariti sem hotel.

    • Tone

     Neokapitalistični opranoglavec!
     Sindikati so nastali v kapitalizmu, v socializmu so bili samo pro forma okrasek. Ravno tako je socialna država nastala na zahodu po 2. vojni.
     Ideja komunizma in delavsko gibanje je nastalo ravno zaradi perverzne ideje, da je mezda odvisna od trga dela in nima spodnje meje. Iz istega razloga se zanimanje za Marxa spet povečuje.
     Ko bo po tvoji shemi zemljane srečala pamet, bomo dobili 7 milijard kapitalistov.

     • elh.

      Ti očitno rabiš državo, ki s svojimi biriči iztisne iz državljanov, ki pošteno delajo, čimveč denarja, da se lahko ohranja, propagira samo sebe in vzbuja vtis socialne države s talanjem drobtinic nekaterim izbranim socialno ogroženim in bogato nagrajuje določena področja javne uprave.

      Davki so kraja. Kdor jih bo zmanjšal bo zmanjšal ropanje davkoplačevalcev in državljanov s strani države. Zadnja vlada jih je še povečala in zategnila pasove ljudem še za dve luknji, svoje privilegije pa še povečala.

      Sindikati so pa nič več, kot cokla razvoja, nepotrebni, pritiskajo na vlado, da iztiska iz davkoplačevalcev več in več, medtem ko sami mastno služijo.

     • Tone

      Če so davki kraja, zakaj se ne zavzemaš, da se kraja popolnoma ukine?

     • elh.

      Volim take, ki obljubljajo nižje davke. Država je lahko koristna in lahko poskrbi za nekatere stvari, mora pa biti učinkovita, transparentna, pravna. To pa Slovenija ni. Z denarjem, ki ga iztisnejo iz ljudi delajo zelo potratno, ga mečejo skozi okno tako rekoč, ko ga zmanjka si izmislijo novo finto, kako ga ljudem izpuliti iz rok. Najbrž ti zlahka daješ denar nekomu, da ga meče skozi okno.

     • Tone

      Protestiram samo proti temu, da davkom rečeš kraja. Drugače se pa strinjam s tabo.

     • elh.

      Oprosti, davki so kraja, če so porabljeni netransparentno in kakor se zazdi trenutni vladi.
      Če se jim zljubi najnovejšega BMW-ja ga nabavijo.
      Če rabijo megalomanski projekt kot reklamo za naslednje volitve, ga bodo sprožili, čeprav bo to najdražja možna rešitev za davkoplačevalce…
      To in še veliko več takega se dogaja. Osrednji mediji so tiho.

      Pomaga jim tudi vdova s tremi otroki, ki redno plačuje davke.

     • Tone

      Davki so davki, lahko pa kdo krade iz državne blagajne ali razsipava proračunski denar. Če se ne moremo zmenit, kaj katera slovenska beseda pomeni, se tudi pogovarjati ne moremo.

     • elh.

      /////////////Ko bo po tvoji shemi zemljane srečala pamet, bomo dobili 7 milijard kapitalistov.//////////////////////

      Ni se lahko izmisliti kako zaslužiti brez da si prisesan na državo to je res. Vendar braz muje se še čevelj ne obuje.

      Ni pa treba da se matraš, lahko najdeš tudi slabo plačano delo, ki pa do neke mere pokriva stroške. Ko in če ti je tega dovolj se polotiš česa drugega, začneš razmišljati kako naprej. In to ne na način, da se pripneš na sindikat in izsiljuješ na ulici višjo plačo.

      Dela vsak lahko, če le hoče, država naj pa pazi, da ne mori ljudi z visokimi dajatvami in sama postori vse, kar ima za postorit.

     • Tone

      Tisti, ki tako razmišljate, logično sklepate, da so brezposelni in reveži sami krive za svojo usodo. Nekateri že, večina pa ne – družbo kot celoto namreč poganjajo drugačni zakoni kot na individualni ravni.

     • elh.

      Niso vedno, velikokrat je država, kot v Sloveniji, s svojim šolskim sistemom, mediji ki ljudem perejo možgane z marxističnimi pogruntavščinami, jim pridigajo delavske pravice, jih pozicionirajo v kaste delavec, upokojenec, jih silijo v iskanje dela po utečenih pravilih zavodov za zaposlovanje, počasi, birokratsko, jim zbijajo samozavest, da bi sami prevzeli odgovornost zase, jih iz individualistov spreminjajo v ubogljive člane sindikatov, vernike obveznega pokojninskega sistema, kažejo kapitaliste kot sovražnike delavcev, govore o izkoriščanju človeka po človeku in podobne izmisleke “filozofov” ki to niso bili.
      Z davki in podjetnikom neprijaznim okoljem pa ljudem še nadalje utežujejo prehod iz statusa bresposelneža v podjetnika.

     • Tone

      Nakladaš! Oprane možgane imaš ti, ker samo ponavljaš, kar si nekje slišal ali prebral. Niti enega konkretnega primera ne poznaš, da bi v naših šolah poučevali “marxistične pogruntavščine”, in tudi nič od tega, kar naštevaš. Večina naših šolarjev za Marxa in njegove teorije še slišala ni.

     • elh.

      Ali slučajno v kateri od slovenskih javnih šol negativno ali vsaj nevtralno govore o prejšnjem režimu, Titu, pozitivno o kapitalistih, pozitivno o strankah, ki niso naslednice režimskih, lahko naprimer zagovornik opozicije predava na kakšni gimnaziji, ne da bi ga profesorski zbor zavrnil, lahko učenci slišijo drugačno mnenje o aktualnih dogodkih, migrantih, kaj kritičnega o Kučanu, kaj pišejo, govorijo režimski mediji?
      Revulicionarji v bronu stoje povsod po Ljubljani, nazaj postavljajo zvezde, potem pa ti meni, da imam oprane možgane? Nismo vsi dovzetni na manipulacije s strani države, vodilnih strank in oldboys omrežja, ki vsi skupaj pridigajo, kar ti zagovarjaš. Nekateri mislimo s svojo glavo.

      Stvari so enostavne, denar prinašajo produkti, ki se lahko prodajajo. Do takih produktov se pride z naporom, ki ga potrošnik plača, zadovoljna sta oba, kupec, proizvajalec in včasih se vmes postavi tudi trgovina s svojim delom dela.
      Vsi našteti niso nikakršni hudobni kapitalisti ampak pošteni ljudje, ki delajo, da prežive sebe in družino in državo.

      Sindikati pomagajo državi ljudi, ki delajo še bolj priganjati, delajte hitreje in več, da boste dali nam več, ker mi smo strašno strokovni, intelektualci prve klase, ki čeprav ne delamo toliko, kot vi, zaslužimo več zaradi izobrazbe.

      Država ima tudi svoje ljubljenčke v obliki lojalnih prejšnjemu režimu, kulturniki, borci, revolucionarji, njihovi otroci in vnuki. Tudi za te iztisnejo iz ljudi dodatne denarce.

      Država proizvajalce, take in drugačne opazuje, nadzira in pobira zaščito, ki ji pravi davek. Poštena država nima srca iz ljudi, ki delajo iztisniti toliko, kot iztiskuje Slovenija. Kljub temu ne živimo v državi, ki bi državljanom vsaj nudila tisto kar plačajo. Vojska je v razsulu, policija tudi brez denarja, na mejah pa barbari, vlada živi nad oblaki v falconu na poti iz ene na drugo tekmo balinanja ali kar že najdejo.

      Zdravstvo ne deluje, zakoni kakor za koga, šolstvo manipulira, mediji pravtako. Volitve so na robu legitimnosti saj osrednji in od državljanov plačani mediji precejajo informacije po merilih kontinuitete in usmerjajo ljudi, da glasujejo kontinuiteto.
      Garancija, da ne bo sprememb.

     • Tone

      Moje sožalje, če živiš v tako grozni državi, kjer nič ne deluje. Hvala bogu, vsaj internet deluje, da lahko objavljaš neumnosti. Iz drugih takih držav ljudje bežijo, ti pa kar še vztrajaš.

      Jaz imam srečo, da lahko živim v veliko bolj urejeni in pravični državi. Lahko bi bilo bolje, a je znosno. In se mi jebe, kako je tebi, saj tako ali tako misliš, da je človeška solidarnost komunistični izum.

   • tohuvabohu

    Posledica strahu pred socializmom in kapitalizmom? A si tole dobro razmislil?

    • Tone

     Nerodni prvi stavek sem popravil, hvala za opozorilo.

     • tohuvabohu

      A jaz kaj narobe vidim? Gre za zadnji stavek.

     • Tone

      Imaš prav, to sem spregledal – gre za lapsus.

 • dob
  • Tone

   Mačka Murija je napisal Kajetan Kovič.
   Slovensko leposlovje – cvek.

   • tohuvabohu

    Uglasbil pa Jerko Novak, brat Borisa A. Novaka.

  • tohuvabohu

   Slovenci rečemo “iz soda se ga mora”.

 • Božobožo

  Komunizem je samo odgovor na izkoriščanje delavcev. Glede na to da je kapitalizem pogrnil, saj ne more zagotoviti dostojnega življenja delavcev brez poseganja države ga bo kmalu zamenjal drug sistem.

  • Cucurbita Pepo

   Kapitalizem>komunizem. To je več kot očitno

  • tohuvabohu

   Kapitalizma ni. To je le produkt skisanih možganov propadlega pesnika Karla Marxa.

   • Tone

    Kapitalizem je, ko lahko obogatiš tako, da prestavljaš številke iz enega kupčka v drugega. V digitalni dobi to počno kar algoritmi.

    • tohuvabohu

     A to v komunizmu ni možno po tvojem?

     • Tone

      V komunizmu, kot si ga je predstavljal Marx, ni možno. Vendar je bilo preizkušeno samo v majhnih skupnostih komun in samostanov, vendar je vprašljivo či bi dalj časa funkcioniralo todi v širši družbi (po Marxu samo na vsem svetu). V bližnji prihodnosti gotovo ne.

     • tohuvabohu

      V predstavah je vse možno, vključno s tem, da nekaj ni možno.

     • macon

      Funkcioniralo je, ko so se bili ljudje pripravljeni odreči individualnosti zaradi zunanje nevarnosti- recimo sovražnika, ki jih je ogrožal ali sil narave, ki jim sami niso bili kos.

  • Tone

   napaka

   • tohuvabohu

    Razširjena zmota je, da algoritmi kaj počnejo. To je isto, kot če bi rekel, da kramp koplje jarek.

    • Tone

     Hitreje pišeš kot misliš: Kramp ne dela med tem, ko gre lastnik na malico, algoritem pa lahko. Oboje je orodje, vendar ni primerljivo.

     • tohuvabohu

      Napaka. Tisto, kar dela, ni algoritem, ampak proces v računalniku ali sistemu računalnikov. Algoritem je pa samo “orodje”, oziroma formalizirana metoda. Se vidi, da si umetnik.

     • Tone

      Čisto mogoče, a to ne spremeni moje osnovne misli, je čisto vseeno, kako je “sužnju” ime.

     • tohuvabohu

      Ne gre samo za ime. Razlika je funkcionalne narave. Algoritma ni mogoče kriviti za nič, lahko pa kriviš tistega, ki je sprožil škodljiv proces. Če smem povedati bolj drastično nazorno, za smrt ljudi v nacističnih plinskih celicah ni bil kriv plin, ampak tisti, ki so ljudi pošiljali noter.

     • Tone

      V računalniku je ta distinkcija verjetno pomembna, v smislu moje trditve, s katero se je najina diskusija pričela, pa ne.
      (ker se je nekje zgubila ponavljam: Kapitalizem je, ko lahko obogatiš tako, da prestavljaš številke iz enega kupčka v drugega. V digitalni dobi to počno kar “računalniki”. S tem popravkom je menda jasno, kaj je hotel umetnik povedati.) Se vidi, da si iz tehnične stroke.

     • tohuvabohu

      V resnici sem matematik. Se pa aktivno ukvarjam z več umetnostnimi zvrstmi, najbolj z glasbo.

     • Tone

      No saj glasba je v bistvu matematika. Sam sem kot dijak živel v internatu glasbene šole in sem imel priliko videti, kako ozki znajo biti glasbeniki v mišljenju. Izjema so komponisti in nekateri angažirani rokerji, pa izjeme seveda.

     • tohuvabohu

      Evo, spet si me zatrl.

     • Tone

      Se oproščam, nisem te imel namena zatirati, samo s svojim trmoglavim vztrajanjem pri eni besedi, si me spomnil na moje mladostne prijatelje – v boljših časih sem poznal pol filharmoničnega orkestra. Pa izjeme tudi dopuščam.

     • tohuvabohu

      Streljaš kozle. Če povzamem tvojo logiko:
      – glasbeniki so pogosto ozkega mišljenja
      – glasba je v bistvu matematika
      ergo: matematiki so radi ozkega mišljenja.
      Btw, kdor trdi, da je glasba v bistvu matematika, se izda, da ne pozna ne ene ne druge. To je hudo poenostavljanje.

     • Tone

      Če si do tega zaključka prišel kot matematik, potem tvoj zaključek drži. Vsaj zate.

      Konec debate.

     • tohuvabohu

      A je to kakšna debata? A tem svojim klobasarijam rečeš debata?

  • Peter Leskovar

   Bolj neumno teorijo še nisem slišal

  • Olga_10

   pravi idiot…

   • Tone

    Nevedneži so najbolj prepričani v svoje “znanje”.

 • if

  Komunizem v Avstriji ni mogoč, ker tam:
  kapitlsti ne izkoriščajo delavcev;
  obsevernomejsko slovenstvo služi svoj kruh, ker mu ga v RS odžirajo slovenski starokoomunsti tipa Kuačn in neokomunisti tipa Janković.

  • Olga_10

   Volijo pa Slovenci na Koroškem levičarje…

   • Tone

    Groza, kako morejo!!
    Pa ravno levičarji jih najbolj narodnostno zatirajo.

  • test

   noja, s tem se pa ne morem strinjat. Komunizem mas prav, res ni mogoc, je pa vsekakor se kako prisoten socializem, precej nacionalno orientiran. In ne glede nato, kako je AUT v primerjavi s SLO razvita, je se z znacilno socialicticno kapico na place zmeraj relativno zaostala drzava, se posebaj, ce jo primerjas s CH ali DE. Sem mnenja, da je tudi v povezavi z povprecnnim iq. SLO ga ima 96, AUT 98 CH pa okoli 103. Srbija ga ima recimo 92 in ima BDP 1/3 slovenskega. Slo zaostaja za AUT 1/2 bdp, AUT pa naprej za CH spet 1/2. Torej vzorec je jasen. Bolj kot so ljudje inteligentni, manj sociale – torej centralnega sistema, ki “skrbi” za drzavljane je pozrebno in vec financne prostosti imajo ljudje – torej vec kapitalizma in blagostanja je mogoce. Grobo povedano, bolj kot si zabit, bolj potrebujes pomoc nekoga, da te vodi kot ovco. To pa seveda vedno stane! Ovcarski psi niso poceni, se manj pa pastirji :)))

 • Peter Leskovar

  Kot vedno….Bernard briljira

  • Tone

   Bernard lahko briljira le na Novi24, med strokovnjaki, levimi ali desnimi, je pa najmanj smešen.

 • Slavuj Zuzek

  Komunizem = Islam
  Oba totalitaristična, Oba kršita človekove pravice!

  • Tone

   pes = raca
   Oba imata rep, oba sta zvesta!

   • Slavuj Zuzek

    Negirat pa kljub vsemu NE moreš!

    • Tone

     Sem ŽE negiral.
     Spodnja vrstica je res, zgornja pa neumnost.

     • Slavuj Zuzek

      Tudi prva vrstica drži!
      Preberi si samo spodnji, zadnji odstavek Brščičevega odličnega članka!

     • Tone

      Oprosti, ampak ta odstavek je neumnost, ki jo je Brščič lahko prodal samo na Novi. Ta Brščič ni samo butelj, ampak tudi pokvarjen, ker ve (kar ti mogoče ne veš), da ni nobene zgodovinske zavrnitve misli Karla Marxa, ampak njegova dela še vedno poučujejo in preučujejo na vseh pomembnejših univerzah po svetu od Amerike do Kitajske. Brščič pokvarjeno piše to, kar občinstvo Nove rado sliši.

     • Slavuj Zuzek

      Nobene zgodovinske zavrnitve??? (citiram tebe!) Pač, praktična zavrnitev:
      Nisi prebral (citiram Brščiča):”Čeravno je sredi 20. stoletja kazalo, da bo komunizem postal globalna sila, se to ni zgodilo. Sesul se je sam vase. Zlom komunizma se ni zgodil zato, ker Sovjetska zveza in njeni posnemovalci ne bi bili dovolj ortodoksni. Nasprotno, komunistični režimi so se zlomili prav zaradi svoje marksistične nravi. Enako se bo prej ali slej zgodilo še Severni Koreji, Kubi in Venezueli. Komunizem je pač protinaraven sistem, ki ob neangelski naravi človeka ne deluje in ne more delovati.”

     • Tone

      Oprosti, ampak ti si napisal, naj preberem zadnji odstavek. In moja ocena tega odstavka še vedno drži.
      To kar piše v predzadnjem odstavku pa je odkrivanje tople vode, saj vse to, kar piše, vsi že 20 let vemo.
      Ti seveda misliš, da sem jaz zadrt pristaš komunizma in bi mi rad zamašil usta s svojimi stereotipnimi ugotovitvami. Zadrtih pristašev komunizma pa nikjer več ni. Jaz sem se samo malo pohecal iz tvojega Komunizem = Islam. Komunizem namreč ni propadel, ker je bil totalitarističen in kršil človekove pravice, ampak zato, ker gospodarsko ni mogel več tekmovati s kapitalizmom. Islam pa nič ne kaže, da bo kmalu propadel navkljub totalitarizmu in človekovim pravicam.

     • Slavuj Zuzek

      No, pa sva le prišla do RESNICE! Komunizma (socializma, kakršnega bi si želel imeti) pač nikjer več ni. Sesuli so se vase (Brščič!). In tako je v praksi tudi z Marxovo teorijo. Če bi vsaj kje komunizem/socializem preživel, ostal, da bi mi lahko mahal z njegovimi “pozitivnostmi”, pa mi na človeško srečo, ne moreš!

     • Tone

      Revček, res se mi smiliš. Do kakšne RESNICE sva prišla? A sem jaz sploh kdaj trdil, da je komunizem še živ? V ti vidiš v moje možgane, da si lahko domišljaš, da veš, kakšen socializem bi si jaz “želel imeti”?

      Mene ne zanima RESNICA niti Resnica, še resnica ne. Mene zanimajo samo dejstva, dejstvo pa je, da dela Karla Marxa že sto let poučujejo in preučujejo na vseh pomembnejših univerzah po svetu od Amerike do Kitajske. Ne zato, da bi delali revolucijo, ampak zato, ker ga imajo za resnega filozofa in teoretika politične ekonomije.

      Zato mu v normalnih deželah odkrivajo spomenike, desničar Juncker počasti njegovo 200 letnico, naši provincionalni politikanti pa smešijo sebe in Slovenijo, ko protestirajo.

     • Slavuj Zuzek

      Pojdi čez svoje komentarje in moje odgovore. Niti enkrat te nisem žali. Kar zate ne morem trditi. Totalitarist pač. Imaš pravico do svojega mnenja. Še enkrat na kratko: Realnost je (dejstva so) kruta:
      Tudi en primer komunizma (socializma), ki bi bil “pozitiven” primer, in ki bi obstal, ter bil za zgled – mi ne moreš pokazati! Vsi brez izjeme so bili totalitarni in kršitelji človekovih pravic!! Marx je bil bolj pravljičar, tako nekako, kot naši zgodovinarji (Repe in Pierazzi). Pač moje mnenje.

     • Tone

      Pa pojdi še ti še enkrat čez vse komentarje, pa pokaži, kje sem se pokazal kot totalitarist. A sem jaz to “kruto realnost” kje zanikal, da jo moraš kot papagaj zmagoslavno ponavljati.

      O vrednosti Marxovega dela pa so menda profesorji na kaki angleški ali ameriški univerzi bolj kompetentni soditi kot ti. Revček sem te imenoval zato, ker se v svoji provincialni zaslepljenosti postavljaš nad Nobelove nagrajence.

     • Slavuj Zuzek

      Ja, kdo pa je dobil Nobelovo za Marxa? Google ga ne najde!

     • Tone

      Za Marxa nihče, ga pa spoštujejo tisti, ki so jo dobili za ekonomijo. So ga morali študirati kot študenti in ga predavajo kot profesorji.
      A ti misliš, da si je Marxa zmislu Stalin ali pa Kardelj?

     • Slavuj Zuzek

      Nobenega, ki študira in proučuje karkoli, ne podcenjujem. Vendar je njegova (Marxova) teorija sprevržena v ideologojo/vero, naredila človeštvu toliko škode…
      Peti hvalnico nečemu, kar je propadlo (saj verjetno ravno ta razlog največ proučujejo) in se sesulo, pa res ne morem! Marx je enostavno pravljičar.
      Tudi brata Grim študirajo po univerzah po celem svetu, pa spomenike jima tudi postavljajo….

     • Tone

      Glavno Marxovo delo je Kapital, ki ga je pisal skoraj 20 let in bolj malo govori o komunizmu, pač pa analizira kapitalizem. Pa ne kot ideolog, kar nikoli ni bil, ampak kot filozof in ekonomist. Mnogi današnji filozofi in ekonomisti najdejo v njegovi analizi družbe navdih za svoje delo. To kar je propadlo niso Marxove teorije, ampak Leninove in Stalinove zamisli.

      Tvoje predstave o marksizmu in socializmu
      pa so res pravljice in ideologija/vera, saj nimaš o tem nobenega znanja niti izkušenj, samo ponavljaš to, kar si se napiflal, pa še domišljaš si zraven, da si z veliko žlico pojedel RESNICO. RESNICA zanima smo verske in politične ideologe, ker ni znanje, ampak prepričanje.

      S tem s svoje strani zaključujem debato.

     • Slavuj Zuzek

      Hvala za poduk!

  • majo

   A izkoriščanje delavcev,otrok in žena,nespoštovanje delavskih pravic-torej po vaše Kapitalizem ni totalitarni sistem???Bolano-resnično bolano!

   • Slavuj Zuzek

    Poglej tezo g. IF spodaj o (NE)izkoriščanju avstrijskih delavcev v kapitalizmu….
    Vsekakor pa je vsaka demokracija, tudi najslabša, BOLJŠA od kakršnega koli totalitarizma!!

  • freedomfighter

   Komunizem=islam=vsa versta=blaznost za bedake

 • Zgornji

  INDUSTRIALCI – TI SO NAJVEČJI PROBLEM NA PLANETU V TEH ZADNJIH ČASIH PRED KONCEM SVETA, Z SVOJO POKVARJENO POHLEPNO SEBIČNO MISELNOSTJO !!! ! !!!

  • xtc

   Torej JURIŠ v KAMNENO DOBO pod rdečo zvezdo!!!

   • Zgornji

    Ne hodi v skrajnosti. Namreč, sedaj je Človeštvo šlo v drugo skrajnost , ki se ji pa reče : “pretiravanje z tehnologijo” . Žal.

 • xtc

  No v zadnjem delu je Brščič zadel bistvo kaj je marxizem,komunizem in socializmi-religija.Zelo dobro je nakazal vero fantikov,ki mahajo s svojo sveto knjigo Kapital.
  Marxizem in njegove podstati so v bistvo čista fanatična religija,ki skuše vedno z novimi zvijačami in intrigamo potolči naravne in ekonomskee in matematične zakonitost.Gre za pravi verski fanatizem,ki skuša na vsak način dokazati ,da je komunizem zmožen preživeti-a to ni možno saj je skregan z vsemi naravnimi zakonitostmi,zato sedaj poizkuša z nasilnim spreminjanjem naravnih zakonitosti(kar se mu bo hudo maščevalo),zgolj virtualno realno to ni mogoče je a naravno,vsako nasprotovanje osnovnim naravnim ,ekonomskim,matematičnim in fizikalnim zakonitstim se za nasilnega a naravnega spreminjevalca konča z porazom-NARAVA JE MOČNEJŠA.
  Glede izkoriščevalca kapitalista_vendar so morali kapitalisti začeti iz nič,da so prišli do delovnih sredstev,seveda pa vzdrževanje in nakup teh stane in treba je plasčevati davke.
  Nadalje vsak dober delodajalec sorazmerno dobro plačuje,dobre delavce in jih tudi drugače nagrajuje,ds tem pa poveča tudi trošenje za druge proizvajalce,ki tudi producirajo nekaj drugega in ti zopet plačujejo plače,davke itd.

  • Naš Tito

   “… dobro je nakazal vero fantikov,ki mahajo s svojo sveto knjigo Kapital.”

   Zakaj se sramotiš s svojim neznanjem? Kapital je politična ekonomija, znanstvena analiza delovanja kapitalističnega sistema, kateremu je prav Marks dal ime kapitalizem. Na vseh šolah poučujejo ekonomijo prav iz Marksovega Kapitala.

   V samoupravljanju, ki je prav tako bil kapitalizem, smo se učili ekonomije iz Kapitala, v socializmu prav tako, kakor sedaj v kapitalizmu.

   Pa ne sramoti sam sebe, in ne mešaj ekonomije in družbeno ekonomskega sistema!

   Samoupravljanje je bil DELAVSKI kapitalizem, z delavci kot kapitalisti, ki je tako revoltiral Sveto cerkev, da je Zahod bil zaskrbljen zaradi HUMANOSTI političnega sistema v Jugoslaviji.

   Na Norveškem je katoliški blaznež pobil podmladek delavske stranke, ker je Norveška
   preveč socialna država!

   Ideologija Svete cerkve temelji na prepričanju, da blagostanje OVIRA vero v boga, in prav zato imajo v Sloveniji, ki je bila izbrana za eksperiment Nove svetovne ureditve, delavci plače celo pod minimumom, da o upokojenski revščini sploh ne govorimo. Četrt milijona Slovencev se preživlja s podporo karitasa, pa trdijo, kako je kapitalizem učinkovit. Da, ampak samo v ustvarjanju revežev.

   • freedomfighter

    Kapitalizem deluje socializem ne to je ubistvu edino pomembno…kje je vec revezev je postransko vprasanje saj je kapitalizem edini sistem ki deluje ze tisocletja med tem ko socializem ni niki deloval le za prehod iz poljedelske druzbe na idustrijsko je ucinkovit

 • Jure kavčičeu

  Obtoževanje Marxa za grozodejstva komunističnih režimov.. klasika. Večje neumnosti ni.

  • freedomfighter

   Ja kot da bi nietscheja obtozeval za izum nacizma…to lahko govorijo le nerazgledane ovce

 • majo

  Izjava:”Podjetnik ni izkoriščevalec temveč družbeni dobrotnik”je lahko izjava exstremnega populističnega desničarja,ki se je izšolal v naših državnih šolah, postal doktor,ki danes udriha po vsem,kar mu je današnjo kariero omogočilo.Ali se mu je skisal um ali pa s svojo današnjo miselnostjo orodje nekaterih posameznikov,ki z labilnimi ljudmi znajo odlično manipulirati.
  Na veliko je spregledal milijone ljudi po svetu,ki so delovno in do skrajnosti izkoriščeno orodje in sredstvo za bogatenje peščice ljudi.Da o otrocih sploh ne govorimo.Gospod veleum -na takšne ste pa kar pozabili?

 • Naš Tito

  Tole trditev, “Podjetnik ni izkoriščevalec temveč družbeni dobrotnik” so lansirali že ob osamosvojitvi ob rušenju samoupravljanja.

  Podjetnik delavca sploh ne potrebuje, on mu namreč da delo iz čiste krščanske ljubezni,
  ampak ne dostojne plače. Zato tudi slavimo praznik dela, ne pa delavski praznik!

  Nekateri delavci niso dobivali plače tudi nekaj mesecev, nakar je klerofašistični režim močno povišal
  sodne takse. Moj radoveden svak, takrat brezposlen, je poklical ministrstvo, kjer so mu odkritosrčno odgovorili, da so takse povišali, da delavci ne bi mogli tožiti delodajalca za svojo prisluženo plačo!

  S tem je klerofašistični režim zaščitil družbenega dobrotnika, ki ga je ta isti klerofašistični režim proglasil za podjetnika leta.

  Klerofašisti se borijo za bogate, osovraženi komunisti pa za revne in za pravice delavcev.
  ..

  • Franci Kindlhofer

   Seveda podjetnik ni družbeni dobrotnik zato, da bi delil denar med ljudi, ampak zato, ker je podjeten in želi nekaj doseči, bodisi si želi zagotoviti boljše materialno stanje ali pa uresničiti svoje cilje. To je tisti generator, ki poganja gospodarstvo. Pri nas je problem to, da so komunisti leta 1945 uničili vso podjetniško strukturo, ki je nastajala stoletja, Leta 1990 smo stali pred črepinjami 45 letnega komunističnega gospodarjenja. Znano je, da mladi povzpetneži v gospodarstvu nimajo socialnega čuta razvitega tako, kot v starejših stabilnih demokracijah, pa tudi nimajo finančnih rezerv in potrebne produktivnosti, da bi obravnavali zaposlene tako, kot v boljše razvitih kapitalističnih deželah. Eno je jasno: Brez Marxa, Tita in komunizma, bi se živelo boljše, lepše, mirnejše. Seveda, delati bi se pa še vseeno moralo.

 • freedomfighter

  Karl marx velik um 19. St…bernard brscic bedak 21. St

  • Franci Kindlhofer

   Ta veliki um je vedno capljal s svojimi analizami za razvojem kapitalizma, ki je že v svojih začetkih pokazal dovolj inovativnosti in trdoživosti. Za razliko od marksizma, ima kapitalizem veliko prednost, ki mu je omogočala preživetje vseh kriz do sedaj, namreč svobodo duha. V svojem svobodnem razmišljanju najdejo ljudje, tako kapitalisti, kot zaposleni, vedno skupno pot za nadaljni razvoj in eksistenco drug z drugim. Marksizem je ljudi zasužnjil s svojo teorijo in napačnimi obljubami budil nedosegljive upe v ljudeh. Marksizem je bil utelešenje nesvobode in permanentne krize, ki se da rešiti le z z enim samim zdravilom: propad sistema. Problem po sesutju: v glavah ljudi je še dolgo prisoten tako imenovani ZOO sindrom: to pomeni, če bi odprli živalski vrt in vse živali osvobodili, bodo slej ko prej prišle nazaj pogledat, če je še kaj v koritih, saj je bilo življenje, ko so bile krmljene le udobnejše.

   • freedomfighter

    Kapitalizem je sigurno najbolj naraven in delujoc sistem lahko se pa vprasas v kaksnem stanju so ziveli delavci in kmetje v 19. In 20. stoletju da so se ljudje sploh ukvarjali z idejami kot je marksizem…marxizem je bil le eden od odgovorov na zatiranje nizjega sloja od absolutnih vladarjev pa do velikih kapitalistov…sedaj vemo da sistem ne deluje vendar ko je pa ideja nastala je bila pa najbrs zelo vsecna za dolocene skupine ljudi ki so se pocutile pozabljene in zatirane…priblizno tako kot se sedaj ljudje upirajo globalizmu ker imajo obcutek da oblast totalno briga za njih

 • Naš Tito

  Kje ste pa vi živeli, če ne veste, da samoupravljanje ni bil socializem?

  TITO je Čerčilu dal obljubo, da ne bo v Jugoslaviji uvedel socializma, čeprav ga je takoj v začetku
  uvedel, ker je bila prejšnja Jugoslavija tako zaostala, da je najprej bilo potrebno izvesti elektrifikacijo,
  da bi sploh lahko započeli z industrializacijo.

  Prav nesramno je primerjati nerazvito Jugoslavijo z visoko razvito Nemčijo z njeno mogočno industrijo.
  Vse zahodne države so se razvile z ropanjem svojih kolonij, mi pa z delom naših rok!

  Toda takoj, ko je bilo možno, je Tito izpolnil obljubo, UKINIL socializem, v katerem je država lastnik proizvajalnih sredstev, dal tovarne delavcem v upravljanje, in s tem dejanjem delavce spremenil v kapitaliste! TOVARNE DELAVCEM! so bile že davne sanje delavskih voditeljev!

  TITO je imel ogromno zaupanje v ustvarjalne sile naših narodov, kar se je pozneje pokazalo kot upravičeno!

  V samoupravljanju, ki je dejansko bil delavski kapitalizem, z delavci kot lastniki, ki so si ves ustvarjen dohodek delili po svojih merilih izključno med seboj, do katerega noben voluharski delničar sploh ni imel možnosti priti, ker lastniku pripada ves ustvarjen dohodek! To pa so bili le v tovarni zaposleni delavci!

  Uspeh je bil veličasten. Pogledati je potrebno le, kakšne mogočne tovarne v svetovnem merilu smo imeli, da postane jasno, zakaj je celo papež Janez Pavel II. izdal ukaz, da “morajo vsi socialistični mastodonti iti v stečaj”, izvršitev tega ukaza pa njegovi janičarji pokrivajo s trditvijo, da se je gospodarsvo kar samo od sebe zrušilo, ne pa da so ga janičarji namerno uničili.

  Ko je ROP izvedel rop delavcev s certifikati, in to največji v zgodovini, smo Slovenci šli ritensko iz delavskega kapitalizma nazaj v socializem, s privatizacijo pa še nazaj v buržuazni kapitalizem.

  • Franci Kindlhofer

   Jugoslovanski komunistični eksperiment se ima za svoj nastanek v prvi vrsti za zahvaliti izbruhu druge svetovne vojne, ki je jugoslovanskim komunistom podarila idealno možnost, da si je v ilegali dobro izurjena organizacija, saj je bila po vsej Evropi preganjana, s silo prilastila in patentirala kot njeno iznajdbo: upor proti okupatorju. Med in po vojni odstranila svoje nasprotnike, potem pa ustvarila zaprt gospodarski sistem, ki je dovoljeval razne eksperimente, do žalostenga propada.

   • Naš Tito

    Franci, čestitam!
    Takšnih še bolj sprevrženih trditev bi težko našli – celi pri Bernardu!

    Očitno vas še vedno boli, da so vas partizani pod genialnim Titovom vodstvom,
    in to pod vodstvom navadnega šlosarja, do tal potokli! Očitno vaše pokvarjenosti
    še sam Jezušek ni mogel gledati! Pa je zato pomagal partizanom zmagati.

    Kaj si opazil, da med katoliško cerkvijo in muslimanskim ISIL-om v Siriji sploh ni
    nobene razlike?

    Tam so Isilovci celo z družinami vkorakali v Sirijo, vojaško zasedli mesta in pokrajine,
    domačine pa podjarmili in jim vsiljevali islam.

    V Sloveniji pa je takšno stanje že stoletja! Na vsakem gričku stoji katoliška trdnjava
    z župniščem, kjer vatikanski janičar hujska ene Slovence proti drugim. Pri čemer so
    župniki navadni plebejci, škofi in nad pa njihova aristokracija, ki obvladuje celo državo.

    No, naši duhovniki nimajo družine, ker jim je prepovedano, zato pa imajo ljubice,
    nekateri župniki pa kar po celi vasi. Kar je dovoljeno. Kardinal Rode je zatajil kar svojega lastnega sina, priljubljeni naškof Uran pa mral zaradi istega “greha” oditi
    v izgnanstvo.

    Veš, samoupravljanje ni bil nikakršen komunistični eksperiment, namesto da bi tajkun bil lastnik tovarne, so bili lastniki tovarne v le tovarni zaposleni delavci, razlika pa je samo v tem, da so si takrat delavci med seboj razdeljevali dobiček, danes si ga pa prisvajajo samo tajkuni, delavcem pa nič!

    Pozabil pa si omeniti, da je prav Slovenija bila izbrana za eksperiment Nove svetovne ureditve, oziroma Nov svetovni red kot ga imenujejo klerikalci. Izgradnja je zelo učinkovita, četrt milijona Slovencev se preživlja od karitatvne pomoči, pol milijona delavcev pa od minimlne plače. Povprečje pa je kar visoko!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!