fbpx

Kučana končno umaknili s seznama Evropske akademije znanosti in umetnosti!

Petra Janša

Minuli teden smo na Twitterju prebrali, da je dr. Boštjan Marko Turk postal član Evropske akademije znanosti in umetnosti. Anonimni avtor tvita je ob tem zapisal: “Ko človek prebere seznam članov iz Slovenije, se upravičeno prime za glavo. Tam najdete tudi odgovornega za 53 političnih umorov v času komunizma, akademika Milana Kučana. Evropa umira.”

Zato so bili odgovorni na omenjeni akademiji pozvani, da razložijo, kako je to mogoče, saj je bil Milan Kučan v času med letoma 1973 do 1990 vodja in generalni sekretar Komunistične partije Slovenije in je objektivno odgovoren za najmanj 53 političnih umorov, ki jih je zagrešila takratna tajna komunistična policija.

Oglejte si še: Kokain sem, heroin tja

Ta dejstva so dokumentirana in jih je raziskal slovenski publicist in raziskovalec Roman Leljak. Prav tako so odgovorni v dopisu lahko prebrali, da je že res, da je bil Kučan leta 1990 izvoljen za predsednika Slovenije, kar pa ga ne opravičuje najbolj odvratne zlorabe moči, ki jo je imel v mračnih letih komunizma. Prav tako so bili odgovorni opozorjeni, da je njihov član tudi Borut Pahor, aktualni predsednik Slovenije, prav tako s komunističnimi koreninami: “Nikoli ni bil znanstvenik ali umetnik, njegov prispevek k splošnemu znanju in umetnosti pa je zanemarljiv. Takšno članstvo resno škoduje ugledu vaše institucije in postavlja številna vprašanja,” še piše v dopisu Evropski akademiji znanosti in umetnosti.

Milan Kučan (Foto: STA)

V odgovoru omenjene akademije pa: “Prosimo, upoštevajte, da Borut Pahor in Milan Kučan nista člana akademije, ampak ‘zaščitnik’ oziroma ‘častni senator’. Kaj to pomeni: V primeru velikega števila članov v določeni državi akademija prosi sedanjega predsednika države, da služi kot zaščitnik te države. Ko nekdanji predsednik države odstopi, po navadi postane ‘častni senator’ akademije. Vloga ‘zaščitnika’ in ‘častnega senatorja’ ni povezana z nobenimi znanstvenimi dosežki, temveč gre samo za zastopanje države.”

Milana Kučana in Boruta Pahorja so po tem umaknili s seznama članov Evropske akademije znanosti in umetnosti.

Petra Janša