Kultura, dekleta ljubljanska, hčerka neznanja

Mojca Škrinjar.

“Ni blizu, ni blizu, do bele Turčije, kjer v Donavo Sava se bistra izlije, valovi šumeči te, Urška, žele, le urno, le urno obrni pete!« zapoje Prešeren v trinajsti in plesalca v štirinajsti kitici  požene v valove in tragično zaključi: »Vrtinec so vid’li čolnarji dereč, al’ Uršike videl nobeden ni več.” Urška, simbol lepote, danes pooseblja Ljubljano, kjer se lepo meša z žalostnim, narcisoidnim jedrom, ki jo vleče k dnu v slepi veri, da je na poti k boljšemu. Grozljivi privid prostora, kjer se Sava izlije v Donavo in se imenuje Turčija, kot bumerang udari nazaj in izbriše križe na kapah Miklavžev, ki razveseljuje  otroke. Prah podirajočega Plečnikovega stadiona moti le še zavedne, vsi ostali opazijo le še neznosen dren po cestah in cenijo zgolj stisnjeno množico ob kuhančkih na lepo zglajenih granitnih kockah  pred Magistratom.

Te dni smo bili priča poskusu prodaje enega izmed ljubljanskih biserov, hostla Celica. Na Metelkovi stoji, v zloglasnem okolju alter scene, kjer pravijo, da se menda kupi lahko tudi droga – ne vem, morda res, vem pa, da je razen Celice in nekaj domiselno alternativno urejenih stavb, ki so nastale na ruševinah nekdanje vojašnice, tam pravo podganje gnezdo. Pogled na okolico Celice je res žalosten. Še bolj žalosten je pogled iz Celice. Zaslužila bi si lepšega.

Vojaški zapor, ki je med osamosvojitveno vojno ohromel, kakor vse druge mestne vojašnice z jugoarmijo,  ki se je napotila uničiti Slovenijo, je nudil pred tem  zapor domoljubom in osamosvojiteljem. V njem so bili  ob znanem procesu JBTZ zaprti Janez Janša, David Tasić in Ivan Borštner, ki jih je vojaško sodišče obsodilo na zaporne kazni, ker naj bi izdali vojaško skrivnost.

Ljubljanski župan in njegovi arhitekti ne premorejo niti kančka domišljije
Po osamosvojitvi so s precejšnjimi boji umetniki dosegli, da se je stavba prenovila in postala izjemna arhitekturna stvaritev, v njej pa poleg hotela in restavracije potekajo različni umetniški dogodki, kar daje priložnost mladim umetnikom. Sprašujem se, kakšen izobraževalni sistem smo imeli v Jugoslaviji, da je rodil  take »izobražence«, ki sploh ne znajo ceniti ustvarjalnosti mladih, niti kulturne dediščine, in brez znanja in empatije rinejo s tankom v cvetlični vrt.

Ljubljanski župan in njegovi arhitekti ne premorejo niti kančka domišljije o tem, kaj vse nudi prostor s Rožičevo Celico na čelu, ki bi lahko postal evropska atrakcija. Očitno pa sta tudi odpor do Plečnika in verjetno tudi nevoščljivost kriva, da mesto takoj ne odkupi Plečnikovega stadiona in mu da nove vsebine, degeneriran načrt s stolpnicami okrog njega pa takoj vrže v koš. Svetovno znani in priznani arhitekt Plečnik, in sicer manj znani, a uveljavljeni Jani Rožič, avtor Celice in slovenski Hundertwasser, sta v očeh slabo izobraženih očitno zgolj motnji v sistemu, katerih stvaritve je treba zapakirati v en sam velik Mercator, oprostite, Agrokor.

V Metalki se že pripravlja teren za Šarčevo stranko novih obrazov
Posebne vrste umetnost, ki so jo učili zgolj v Jugoslaviji, tam, kjer se začne bela Turčija, pa je domišljijski spis o tisoč in eni zvijači, kako ne prodati NLB. V Ljubljani, pravijo, da se v Metalki praznijo prostori za nove obraze, novi Zares na čelu z Marjanom Šarcem. Prav prijeten in pameten gospod pa kot Urška podaja roko pošasti, ki ga vleče v globino, kjer so nerazpoznavno končali vsi novi obrazi naše politike, zvarjene v lovskih kočah in zakotnih gostilnah. Ne vem, ali se zaveda, da bo težko kos temi iz NLB, saj ni rasel v vzgojno spodbudnem komunističnem družinskem okolju. Ko bo tam pri beli Turčiji goltal mulj s tal, bo prepozno, pošast se bo zagrizla tudi v otroke in družino. Morda to kje ne drži? Takrat niti deloholičnost, vino in tablete z Metelkove ne bodo pomagali.

Nič pa ne pomaga nekdanjemu šolskemu ministru dr. Jerneju Pikalu, da ne bi v Večeru stresal nesmislov in trdil, da zakon o osnovni šoli določa minimum programa v zasebni šoli v ravno pravšnji meri, kajti skupnih predmetov s programom javne šole je ravno petinosemdeset odstotkov (85 %), in temu sledi ravno pravšnje petinosemdesetodstotno (85 %) financiranje. Njegova predpostavka ne zdrži niti, če bi sešteval število predmetov v javni šoli in ga primerjal z zasebno šolo. Šolski predmet ni merjen v kilogramih, kot moka ali krompir, saj tudi ne moremo primerjati po obsegu in teži npr. matematike in likovne vzgoje, zgodovine in geografije. Vsak šolski predmet je svoja disciplina in ima svoj nabor ciljev, število teh pa ne določa težavnosti ali zahtevnosti predmeta. To je menda jasno vsakemu osnovnošolcu. Predmet temelji na miselnem konceptu, ki je ob idealno primerni predstavitvi šolajočemu bliže ali dlje, odvisno od socialne in genetske determiniranosti šolajočega in njegovih zanimanj.

Kdo je zdaj tukaj nor?
Da bi ravno petinosemdesetodstotno financiranje pokrivalo ravno pravšnje število osnovnošolskih predmetov v zasebni osnovni šoli, stoodstotno pa je ravno prav za javno šolo, če sledimo Pikalovi logiki, torej ne vzdrži že zaradi razloga, da je bilo takšno razmerje določeno v devetdesetih letih, ko so bili v javni šoli predpisani trije obvezni izbirni predmeti za vsakega učenca. V naslednjem  obdobju, od leta 2007 dalje, pa sta bila predpisana le dva, poleg njiju pa še obvezni drugi jezik, ki pa se je izvajal le v poskusnih javnih šolah, da bi se postopoma uveljavil na vseh šolah. Kar pa je ravno socialni demokrat Igor Lukšič (SD) zadržal in je drugi socialni demokrat Pikalo dokončno eliminiral. V tem času se je seveda javna šola financirala stoodstotno, čeprav je v Pikalovem kvanitativnem sistemu manjkal en predmet. Najbrž bi vsakogar, ki bi trdil, da bi morala tedaj javna šola dobiti zgolj, denimo, dvaindevetdeset odstotkov predvidene vsote, proglasili najmanj za nerazgledanega. Kdo je zdaj tukaj nor?

Da pa ne bi sodniki Ustavnega sodišča RS goltali mulja temne Donave, bodo lepo pritrdili zahtevi, da se mora javnoveljavni program tako v javni kot zasebni osnovni šoli financirati enako, sicer se lahko pod nosom obrišejo za nadaljnje kariere, nobena burka, oprostite (na srečo še nismo v beli Turčiji), toga pa jih ne bo ubranila pred posmehom evropskega sodišča.

Ta teden bi bil tako precej črn, če ne bilo danes belega snega, predvsem pa dobrih ljudi. V Ciriusu Kamnik, zavodu za gibalno ovirano mladino, je bil praznik ob njegovi sedemdesetletnici. Kot je vedno znala biti, je bila tudi ta prireditev na vrhunski ravni. In nikjer na svetu ne boste našli toliko sreče in veselja nad življenjem, ki sije iz oči deklice, plešoče na invalidskem vozičku. Pogled v njene oči očisti vse duše. Samo stopiti je treba do nje.

Mojca Škrinjar

 

 • sam si prevedi

  Lep članek iz Independenta
  ISLAMIC extremists, including followers of the alleged terrorist leader Osama bin Laden, are in Bosnia and pose a security threat to western leaders descending on Sarajevo tomorrow, according to western diplomats.
  As more than 30 heads of government, including Prime Minister Tony Blair and US President Bill Clinton, arrive for tomorrow’s Balkan stability summit, Nato forces and Bosnian police are taking extraordinary precautions to guard against attacks by Islamic extremists and Serb nationalists.

  More than 4,000 troops from the Nato-led peacekeeping force, SFor, and 5,000 Bosnian police have flooded into the city and surrounding areas in recent days to guard against attacks. By this morning, all roads into the city will be sealed by police and Nato troops and civilian vehicles will be banned from main routes and the summit site, the Olympic stadium.

  The skies above Sarajevo were alive last night with Nato helicopters, including US Army Kiowa scouts and Apache gunships, while American, French, Italian, and German troops stood on every street corner.

  Donald Trump’s slurred speech raises eyebrows
  Meghan Markle comments about Donald Trump resurface
  Stop everything and watch this incredible video of a British Airways A380 pilot landing at Johannesburg
  by Taboola
  Nato spokesmen have played down the potential danger, but other officers and western diplomats point out that the summit is to be held on the first anniversary of the terrorist truck bombings of the US embassies in Kenya and Tanzania which killed a dozen Americans and hundreds of local civilians.

  The alleged mastermind of those attacks, Mr bin Laden, has reportedly vowed to celebrate the anniversary with another attack on American interests. And, according to Western diplomats and Nato officers, his supporters continue to live in Bosnia under the protection of Bosnian Muslim government officials.

  A few thousand mujahedin, foreign Islamic fundamentalists, came here to fight beside their Muslim brethren during Bosnia’s 1992-95 war. While many were killed, or left the country at the end of the war, a few hundred remained, were given Bosnian citizenship, and the protection of the government in areas ruled by the Muslim nationalist Party of Democratic Action, led by Alija Izetbegovic, now a member of the joint presidency.

  Mr Izetbegovic has steadfastly refused to bow to US government pressured to get rid of the remaining mujahedin. Despite the fact that Bosnia’s Muslims are perhaps the least religious and most Western-oriented in the Islamic world, Mr Izetbegovic and his party have maintained close ties with Iran and Arab states. Since the end of the war, there have been several bombings and attacks on Bosnian Croat police and Catholic churches that have been linked to the mujahedin and Bosnian Muslim extremists, but no arrests.

  Shortly after the end of the war, Bosnian Croat militiamen killed five mujahedin who ran a checkpoint in central Bosnia. One of those killed was wanted in connection with the 1995 truck bombing of New York’s World Trade Center. The most notorious crime attributed to mujahedin in Bosnia was their attempt to kill the Pope on his visit to Sarajevo in March 1997. Only hours before the Popemobile was scheduled to pass over a bridge on the way into the city, a citizen alerted police to a massive bomb placed under the roadway. Again, there were no arrests.

  Western diplomats put some of the blame for the mujahedin’s continued presence in Bosnia on Nato itself, in particular the American division, in whose sector most of the mujahedin operate.

 • Sadako

  Meni je žal samo Slobodana Praljaka, ki se je s svojo vojsko zoperstavil Al Kaidi.

 • Angel of warriors

  Gospa Mojca, vaši komentarji me že lep čas spravljajo v depresijo. Božič prihaja, lučke so, Danijela bo spet pela, de?

  Zakaj bi nam vaši, črnogledi komentarji povzročali prebavne motnje?! Mogoče bi se poskusili sprostiti na kakšni meditaciji in dihali v ritmu, če se že med rjuhami ne morete!

  P. S.
  Upam, da vašega moža ne hranite več s čokolinom, ker preveč sladkorja škoduje potenci!

  • if

   Ne berite komentarjev te gospe, upoštevajte Jankovićevo načelo “LJ najlepše mesto na svet”.

   • Angel of warriors

    Briga mene Janković in Ljubljana je zame grdo mesto, prenatrpano in kičasto. Novinarka pa piše suhoparno in je med najmanj priljubljenimi novinarji na Nova.

    • if

     Briga vas avtorica, zato jo komentirate.

     • Angel of warriors

      Briga mene Janković in sohoparna, komolčarska avtorica ki bi šla preko trupel, da pride na ministrsko mesto!

 • Janez

  V SRBIJI
  IMAJO – DRUŠTVA ” ŽRTVE TITO KOMUNIZMA”
  IN
  TOŽIJO “TITO KOMUNISTE” V OZ. NA EU – SOODIŠČIH.
  Pri nas se z nekimi
  “kardelj” dr Pikali in Lukšiči – ukvarjamo. SRBIJA NAS PREHITEVA. Zello. L.r. Janez K. KOMENDA
  P.S.
  TOŽBE NA EU
  ŽRTVE ” TITO KOMUNIZMA” TOŽIJO ?
  ” TITO KKOMUNISTE”
  http://www.blic.rs/vesti/tema-dana/potomci-zrtava-komunista-spremaju-tuzbe-za-strazbur/jcx25t1

  • Steiermark

   In edino pravilno je tako, ne pa kot pri nas, kjer še vedno častijo in slavijo naječje morilce vseh časov, kot je tito, kardelj itd. Srbi, izgleda, da se zavedajo, da brez “preteklosti” ni mogoča “bodočnost” – to se pravi, da je potrebno obsoditi bivši zločinski sistem in uvesti novo kulturo in poučevati o pravi zgodovini ne pa o nekih partizanskih titovih pravljicah in herojih – ki bi v resnični zgodovini lahko “nastopali” le kot hudobni volk pri Rdeči kapici….

 • Olga_10

  Kako bo Janković cenil Plečnika? Njemu je bližji Karađić z đamijo….
  Šarec spada v isto kategorijo…. Oba sta za Slovenijo pogubna!

  • Steiermark

   Oba izhajata iz diametralno drugačnih kultur, ki jih v Evropi ne poznamo, zato jima tudi ni za zameriti, pač pa jima , obema, preprečiti delanje škode naši kulturi in kulturni dediščini…..

 • if

  Gospa Mojca, stanje RS, ki ga opisujete skozi svoje komentarje, je zaskrbljujoča realnost.
  Mnogi tega ne vidijo, zato jim plovba na slovnekme Titaniku fatamorgansko ponuja lep razgled. Udarec ob trdo realnost ni daleč! Plovba ima potencial propada države in naroda!

 • tohuvabohu

  Kako bi neki prave pel levičnjek?

  • Milan Muhič

   Oh, kako da ne! Saj zanimivo povzame po levičarskemu POP tv, Glavanov Samo na Twitu, ko komentira POP, kjer so le ti bistro izumili, kaj storiti ob gostoti in kolon prometa na naših cestah. POP-ov veleum tako modro svetuje, “podražite prevoze vozil!” In, Samo odgovarja, “če je pešcev preveč na pločniku, porezat jim noge, če je vernih narodnjakov in intelegence preveč, zmetati jih v rov SV. Barbare!” Za kar verjemi Samo, ne bi nihče ne odgovarjal, kaj še, da bi se za tako zločinsko roboto kdo sploh opravičil

 • Soave

  + + + + + + + +
  Dobro ste se vprašali, ga. Mojca

  ” Sprašujem se, kakšen izobraževalni sistem smo imeli v Jugoslaviji, da je
  rodil take »izobražence«, ki sploh ne znajo ceniti ustvarjalnosti
  mladih, niti kulturne dediščine, in brez znanja in empatije rinejo s
  tankom v cvetlični vrt.”
  Imelo smo komunizem, z diktatorjem na vrhu !!

  • Steiermark

   Verjetno spadaš v generacije, ki se niso več “izobraževale” pod zločinsko jugosrbijo….sicer bi vedel-a, da je bilo v jugovino prepovedano ali vsaj nezaželjeno govoriti o narodni pripadnosti, posebaj Slovencem, ker si takoj veljal za nacionalista in rasista! Tako se je razširilo “baščaršijsko” prbivalstvo, ki se je večinoma izjasnjevalo za “jugoslovane – pomeni srbe”! Zasmehovana je bila slovenska kultura in pripadnost narodu…….in tako te “mlajše” generacije, pa tudi tiste ki so prišle v Slovenijo, “da zarade a ne da rade”, še vedno navijajo za opankarske gospodarje v Sloveeniji in za izpodrinjenost slovenske kulture iz slovenskega prostora ter nadomeščanje le te, z balkansko….

   • Soave

    O, sem, sem v tisti generaciji, takoj po vojni.
    Sem samo navedla njen odstavek, ki mi je bil všeč in samo na kratko odgovorila.
    Zelo mi je žal za mlade generacije. . . . . pa vendar se sprašujem. Kaj pa starši, stari starši ? Mi, doma smo se in se še veliko pogovarjamo. Fantom je bilo kar dobro znano, kako in kaj.
    Tudi z vnukoma se pogovarjamo – zaenkrat še previdno, saj sta še v tistih otroških, odkritih letih.
    Počasi, pa ziher . . . .

    • Steiermark

     Pohvale vredna in redkost v Sloveniji!

 • RATATA

  Plečnika ne more častiti ne južnjak in ne poveličevalec komunizma.
  Skoraj poltisočletno bivanje pod turki in mešanje z njimi je vcepilo v njihov gen in navado navado sovraštvo do zahodnega,
  komunizem in socialistična misel pa sovraži vse tisto, kar je nam lepo, toda to je za njih gosposko, sovražno in za uničit, dokler si tega s prevaro ne prilastijo.

 • Božobožo

  Zakaj bi bilo mesto lastnik hostla. Koliko slovenskih mest je 100% lastnik hotela. Privatizirati vse bo najbolje.

 • Miccy

  zgolj zanima me, kaj konkretno je SDS, ko je bila na oblasti, naredila
  za Plečnikovo dediščino, Metelkovo mesto, kamor vseeno spada Celica
  ipd?….. …. …. …. …. …. …. …. …. ne kaj dosti.

  • Aton

   Ti to o časih, ko je bil Zoki član SDS?

   • Miccy

    in o časih, ko je SDS vodila vlado ter imela ministra za kulturo

 • neny

  Babica se na smrtni postelji pogovarja z vnukinjo:
  “Stara sem in lahko vsako minuto umrem, zato bi rada, da ti podeduješ mojo farmo, na kateri je vila, par traktorjev, veliko kmečko posestvo, več kot 1000 glav živine in 22.389.630,00 dolarjev….. za vse to sem zelo garala.”

  “Wow!”, reče vnukinja, “Hvala babi, saj sploh nisem vedela, da imaš farmo in vse to bogastvo. Kje pa je?”

  Babica pogleda vnukinjo in reče: “Na Facebooku!”

 • Kosobrin

  Nič nimam proti Gianiju in njegovim zasanjanim pesmicam, katerega koncert tako opevate na tem portalu, toda, ali mi lahko nekdo pove, zakaj Nova 24 ni namenila niti stavka ob smrti Jerneja Šugmana, igralca vseh igralcev v deželi Slovenski??!!! Pravijo, da se taka oseba, s takim talentom, morda rodi na vsakih petdeset let. Pokopan bo z državniškimi častmi. Ali za Novo 24 ni bil prave barve? V kulturi ta pač ni bila in ne sme biti nikoli pomembna! Ste res prvi v službi resnice? Zopet ugotavljam, da ste žal svetlobna leta za resnico in srčnostjo!

 • Get Smart

  Kultura ni kaka floskulica, kot si razlagajo MURGL JUGOKOMUNISTIČKI kosobrinćeti,
  tudi ni drkanje na odru (je pa drkanje na odru seveda lahko in je DEL MURGL JUGOKOMNISTIČNE KULTURE nje),
  ampak z latinizmom “kultura” označujemo vse, kar NI NARAVNO dano,
  pač pa je nekogaršnje delo (“kultivare”).
  Kultura ni ena, pač je “kultur” več. Za obče razumevanje sveta je dovolj razlikovanje med dvema
  osnovnima kulturama, ki krojita svet:

  KOMUNISTIČNA = KOMINTERNISTIČNA = MURGL SRBO RVACKA…JUGOKOMUNISTIČNA
  “KULTURA SMRTI” = laž ROP umor UNIČEVANJE pasjejebstvo PEDOFILIJA pedrofilija …
  in
  njeno nasprotje,
  torej
  SLOVENSKA KULTURA ŽIVLJENJA:
  poštenost,
  pravičnost,
  resnicoljubnost,
  prijateljstvo do ljudi,
  domoljubnost,
  rodoljubnost,
  svobodoljubnost in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik,
  ki smo jih Slovenci podarili svetu.

  • Get Smart

   Od pamtiveka je bilo pomembno in vedno bo,
   katero KULTURO kdo kultivira — kateri kult časti.

   Kateri kult kultivirajo JUGOKOMUNJARE v MURGLAH, u STOŠČAH nje:

   “Druže Tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!”
   “Druže Tito, mi ti se kunemo, pobedit ćemo!”
   “Evviva communismo!”
   “Bandiera rossa la triumfera!”
   in
   Za koga? Za Partiju!
   Za koga? Za Tita?
   Za koga? Za Jugoslaviju?

   • Get Smart

    To pa je MURGL JUGOKOMUNISTIČNA KULTURA SMRTI:

    “… Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo načiniti beskućnike, proletere… Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, MI SMO SMRTNI NEPRIJATELJI svakog blagostanja, reda i mira …”

    (tako se vam spove tovariš MOSES MOŠA PIJADE, srbijanski i jugoslavenski političar židovskog podrijetla, desna roka svojega tovariša JOSEPHA BROZA TITA, ki mu,
    kot lahko vidite, v MURGLAH in u STOŽICAMA prisegajo večno zvestobo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!