Ekvilibrij

Jože Biščak (Foto: osebni arhiv)

Kaj je prozium? To je izmišljeno zdravilo iz filma Ekvilibrij (Equilibrium), ki je postal kultna klasika, ki bi si jo moral ogledati vsakdo. Dogajanje je postavljeno v daljno prihodnost, ko se je končala vojna in bi človeštvo skoraj izumrlo. Ker je oblast v mestu (državi) Libria prepričana, da vse zlo izhaja iz čustev, morajo vsi prebivalci večkrat na dan vzeti prozium, ki zavira čustva: jezo, sovraštvo, ljubezen, žalost, veselje. Hkrati so prepovedali vse oblike umetnosti (glasbo, knjige) oziroma vse, kar bi lahko povzročilo, da bi se ljudje vdali čustvom. In kakršnokoli čustvovanje je zločin, ki se kaznuje s smrtjo. Posledica tega je apatičnost oziroma popolna enakost med ljudmi: vsi mislijo enako, vsi delajo enako, vsi se obnašajo enako.

Pozoren bralec je že opazil, da je življenje v Librii ideal sodobnega levičarstva. Ker pa zadeva še ni toliko daleč, da bi ljudi lahko prisilili, da bi jemali prozium, levičarji kljub vsemu menijo, da jim (že) pripada ta privilegij, da je njihovo mnenje edino zveličavno in pravilno, da je njihovo prepričanje tisto, ki mu morajo slediti prav vsi. In če tega ne dosežejo, če je odpor njihovega ideološkega nasprotnika premočan, pokličejo na pomoč oblast, da kaznuje tiste, ki se z njimi ne strinjajo.

Oglejte si še: Otroci revolucije

Levičarji imajo dolgo prakso diskreditacij
Tipičen primer je začetek kazenskega postopka proti Tadeju Strehovcu, tajniku Slovenske škofovske konference, zaradi delovanja v Zavodu za družino in kulturo življenja. Strehovec meni, da imajo nerojeni otroci pravico do življenja, kar je v nasprotju z levičarskimi lobiji, ki zagovarjajo pravico do splava. In ker medijski pogrom zoper Strehovca ni bil uspešen, se abortivni posamezniki in nevladne organizacije niso odločili za civilno tožbo, ker so bili pač prizadeti, da so se znašli na seznamu “morilcev”, ampak so izsilili, da je tožilstvo zaradi domnevno sovražnega govora prevzelo pregon po uradni dolžnosti. Obtožba bo na sodišču slej ko prej padla; če ne na prvi stopnji, na ustavnem sodišču zagotovo. Skrb vzbujajoče je, da država prevzema pregon nečesa, česar ne bi smela – svobode govora. Najbrž se tega tožilci tudi zavedajo, zato je po vsej verjetnosti namen postopka en sam: zastraševanje drugače mislečih oziroma utišanje vseh, ki razmišljajo drugače od levice. Ne gre samo za katoličane, ki nasprotujejo splavu, v preteklih tednih so vsaj še trije primeri, pri katerih so se oglasili tudi politiki in s pozicije moči (oblasti) s kazenskim pregonom zažugali politično nekorektnim: Jožetu Možini in Jožetu Dežmanu, Luciji Ušaj in reviji Demokracija. Drugačno mnenje o polpretekli zgodovini ali ilegalnih migracijah, kot ga imajo privilegirani zgodovinarji ali nevladne organizacije, ni samo nezaželeno, ampak gredo njihova prizadevanja v smer, da se taki mišljenjski odkloni, še posebej če so javno izraženi, prepovedo in sankcionirajo.

Tadej Strehovec (Foto: STA)

Najbrž se spomnite, da je ob največjem migrantskem valu leta 2015 na spletu vzniknila stran ZLOvenija. Na njej so levičarski aktivisti z imeni in s priimki na križ pribijali in sramotili slovenske domoljube, ki so svarili pred hordami, ki so vdirale v Evropo. Zmerjali so jih s ksenofobi, fašisti in nacisti, takratna oblast ni niti trenila z očesom, da bi zavarovala drugače misleče, ampak je kričanje empatičnih dušebrižnikov še spodbujala. Ko pa je portal 24kul objavil članek z naslovom “Seznam članov abortivnega lobija, ki nasprotuje pravici do življenja nerojenih punčk in fantkov”, se je vsul plaz očitkov o spodbujanju sovraštva, nasilja in nestrpnosti, Strehovec pa je bil prepoznan kot človek, ki bi vodil inkvizicijo, če bi živel v srednjem veku. A s tem niso dokazali nič drugega kot to, da srednjega veka sploh ne poznajo.

Ključno vlogo je odigralo krščanstvo, ki je ženski podelilo dostojanstvo
Srednji vek je bil daleč od tega, da bi bil temačen. Po razpadu Zahodnega rimskega cesarstva je sicer sledilo obdobje zastoja, ki je bilo bolj posledica podedovane grške in rimske kulture, ki sta razpadli zaradi korupcije, razuzdanosti in degeneriranosti, kot pa domnevno mračnjaškega zgodnjega srednjega veka. Zato se je na sedanjem območju Evrope število prebivalcev močno zmanjšalo, grozilo je izumrtje. A ne zaradi epidemij ali množičnega pomanjkanja hrane, temveč preprostega dejstva, da je prebivalstvo še vedno sprejemalo prakse, kot sta splav in detomor. Ključno vlogo je odigralo krščanstvo, ki je ženski podelilo dostojanstvo, kar je v nasprotju s splošnim prepričanjem o malodane njeni suženjski vlogi v srednjem veku. Od takrat naprej se je začel veličasten razvoj, ki so ga v 20. stoletju pod krinko liberalizma, humanizma in demokracije z zastrupljanjem biološkega izvora spet začele ogrožati korupcija, razuzdanost in degeneriranost. Bomo tudi tokrat preživeli?

Jože Biščak

 • VERRZIFIKATOR

  Pepe Levič

  LEVAK IN DESNICA

  Je levak po rojstvu in po duši,
  z levo piše, z levo se pretepa,
  z levo vrata tujcem rad odklepa,
  z levo sproti vse zgrajeno ruši.

  Je levak in tista desetina,
  ki kot on se takšna je rodila,
  vse na svetu rada bi storila,
  da bi vse bilo vsaj kot sredina.

  Vsaj na videz ne na levi čisto,
  ne bi sicer delali z levico,
  bi pa kar odsekali desnico,
  ta jih moti, no, saj to je tisto.

  Venomer desnico bi učila,
  kakšna naj bo, če že mora biti,
  levemu ji zgledu je slediti,
  leva zanjo nujna so merila.

  Z desne vse na levo se prestavi,
  to levakovo je poželenje,
  desna ga jezi že vse življenje,
  več ne ve, kako naj jo ustavi.

  Zaskrbljen je hkrati, saj levica
  zlahka ta pregovor uresniči,
  mož dveh levih rok da vse izniči,
  nujna mu za delo je desnica.

  Se desničar končno vendar vpraša,
  kaj si misli ta levak prismojen,
  da je zanj skrojen ves svet, usojen,
  kdo bedaka tega naj prenaša.

  Ni rešitev sicer takšna trajna,
  je pa nujno, kot se zdi, potrebna,
  da levica malce bo prisebna,
  nauči jo le desnica skrajna.

  • Goran Hvala

   a janseviki kdaj niste bili skrajni? sam vprasam.

 • Maja

  Prepovedat pederastično RKC, če zelite svojim otrokom dobro.

 • mali49

  Marsikaj je človeštvo preživelo, pa bo tudi ta komunističo levičarski pogrom.

  • O’Brien

   Vprašanje je le, koliko bo žrtev.

   • Goran Hvala

    nastradal bodo sam janseviki…sej danes po hosti komunisti preganjajo sam jansevike. …ostalih ne vidim nekih panik delat in tulit kaksen genocid izvajajo nad njimi. in to v 21.stoletju sredi evrope vsem na oceh. la kako tega noben ne opazi..:-)..sej se ze men kot neopredeljenemu prov mal smilite.

 • Olga2345

  Cirkusant iz cirkusa Marjana Cerarja ups Šarca, Židan je napovedal, da “izvajajo eksperiment”!????
  Ne dovolimo so vzeti svobode govora! Komunisticnim divjakom je treba naliti čistega vina in jih nagnati z oblasti, zločince med njimi pa kaznovati!

 • Franc Šink

  Apokalipsa sedaj takoj.

 • Goran Hvala

  pa vsak laik vidi da spet lazete….levicarji zelijo da smo vsi enaki? le kak? oni bi vse multikulti fural…pa 21 spolov itd. . in potem spet cvetka jansevikov kako levicarji zelijo da so vsi isti….predvsem jansevikom je to mokra zelja… vsi bi mogl bit katoliki, vsi sam slovenci, vsi se oblacit tak kot vam pase, otroke stepat kadar in koliko vam pase itd…in pridete na dan z izjavo da levaki zelijo vse isto??!!….:-):-)…komedija na kubik.

 • karpelec

  V Butalah se vari novo zdravilo-delodiš, ki se bo moralo dozirati po kapljicah v pregrete betice tistih, ki so zasvojeni z virusom leniritis(levoritis), ki hudo razjeda glave Butalcev. Epidemija tega je že v akutni fazi, ki že prehaja v kronično in se mora izvajati že včeraj. Upajmo na pozitivni učinek zdravila, da ne bo treba eksperiment ponoviti.

 • Soave

  + + + + + + +

  BOMO preživeli !! MORAMO preživeti, da se rod Slovencev nadaljuje.
  Vzponi in padci so pa vedno bili in bodo v življenju.
  Iz lastnih napak se znova in znova kaj novega naučimo.
  Saj smo vrsta, ki se mora v vse lastnoročno prepričati, da verjamemo.
  In, morda je to dobro. Saj drugače ne verjamemo.
  Bomo pa ekvilibrij še dolgo iskali in ga morda, sploh našli ne bomo.
  Ampak preživeli pa bomo.

  • večni srb

   Točka idealnega ravnovesja ni nič skrivnostnega, vsako težišče jo vsebuje, celo človeška zavest.
   Kadar se ti zdi, da je vse v najlepšem redu in si absolutno zadovoljen, je to zanesljivo znamenje, da boš vsak čas znorel. Poglej si film, točno to se zgodi glavnemu junaku, idealno ravnovesje je najmanj stabilno stanje sistema, saj ga lahko zruši že najmanjša malenkost oziroma se sistem že maje, samo zaveda se še ne kam ga bo nagnilo.

   • Soave

    Drži. Zato nas tudi premetava naokoli.
    Točke idealnega ravnovesja pa ni. Samo v filmu in v sanji.

    • večni srb

     Zanimivo, da ravno tega ni, kar se nam zdi najbolj samoumevno.
     Te dni sem poslušal serijo predavanj Richarda Feynmana, o Naravi zakonov fizike, to so bili še klasični profesorji, ki so se do smrti trudili res razumeti kaj so sploh študirali in preučevali celo življenje. S takim profesorjem fizike, ni težko zdelati študij, mogoče ni izobrazil nekih marljivih piflarjev, je pa izdelal atomsko bombo in naučil študente spoštovanja do nedoumljive narave ter neverjetnosti lastnega obstoja. Proučevanje substance je dejansko bolj filozofija kot znanost in Feynman to neprestano poudarja, nič ne vemo, fizik se zanaša na intuicijo, matematik pa na logiko, ampak tudi oboje skupaj ne more natančno napovedati izhod niti enega samega eksperimenta. Vedno govorimo v nekih tolerančnih okvirjih, ker preprosto ne razumemo niti najbolj preprostega obnašanja narave, vedno se lahko vprašamo kaj je pa to in ono, za kar mislimo, da je končni odgovor in naj bi povedalo vse. Pa ni res, nobena beseda ne pomaga, niti se ne da natančno prešteti vsega, ljudje enostavno nismo sposobni razumeti skritega bistva stvarnosti, že zato, ker se teh razsežnosti ne videti ali drugače zaznati s čutili. Verjetno nas narava ni rodila omejene brez razloga, zgleda bistvo našega obstoja ni v njenem popolnem razumevanju temveč je bolj pomembna izkušnja, na katero pa smo pripravljeni praktično že z rojstvom. Prej pa ne, dokler smo del ženskega telesa, pač ne moremo razumeti Boga, ker še nismo ločeni od bitja oziroma organa iz katerega nastanemo.

     Zakaj ni nečesa tako očitnega kot je ravnovesje, ki ga lahko opazujemo povsod, v kakšnem smislu ne obstaja?
     Ne vem še, v tretjem delu je govoril o ohranitvi energije, četrtem delu je predaval simetrijo, zdaj grem pa poslušat še zadnja dva dela, z naslovom Verjetnost in nedoločnost ter razlika med preteklostjo in prihodnostjo, mogoče se mi bo potem kaj posvetilo in bo prišlo do verižne reakcije dobrih idej.

     • Soave

      No, ko boš prišel do kakšnega tudi zame razumljivega zaključka, pa napiši.
      Mene, kot glasbenico fizika zanima samo vpovezavi z zvokom v prostoru. Kaj vse in kako vpliva , da so tako velike razlike. V istem prostoru, pod enakimi pogoji. . . . . Izredno zanimive in važne za nas, ki smo pravzaprav kar obremenjeni s tem.

     • Soave

      Zanimiv znanstvenik. Nisem vsega poslušala.
      Ja, marsikaj bo še ostalo za naslednje . . . . in naslednje življenje.

 • macon

  Film Ekvilibrij ni nič posebnega, Christian Bale je še najbolj zanimiv v njem.

  Krščanstvo ni ženski podelilo nobenega dostojanstva in srednji vek, še bolj pa zgodnji vsaj do leta 1000 je bil velik korak nazaj od antike v vsem. Antika in Rim nista propadla zaradi degeneriranosti in korupcije, temveč zaradi klimatskih sprememb, ki so nad Rim pognale severne barbare ter več hudih epidemij bolezni, ki so v kratkem času pobile tudi po 20% prebivalstva.

  Recimo te:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Antonine_Plague
  https://en.wikipedia.org/wiki/Plague_of_Cyprian
  https://en.wikipedia.org/wiki/Plague_of_Justinian

  Proces je zaključil islam, ki je od kulturno enotnega mediteranskega prostora odrezal severno Afriko in Levant, vendar se je Vzhodni rimski imperij držal še tisočletje in omogočil formiranje zahodnega krščanskega prostora.

  V pogojih materialno revnega srednjega veka niso samo ženske živele suženjsko življenje, temveč večina tlačanskega prebivalstva. Osebno bi, če bi lahko izbiral kdaj in kje v zgodovini bi lahko živel, razen sedanjosti izbral bodisi Evropo 2. polovice 19. stoletja bodisi rimski imperij 2. polovice 1. do konca 1. polovice 2. stoletja po Kristusu (od 50 do 150).

  • večni srb

   Ekvilibrium je odličen film, zelo sem presenečen nad Biščakom, da ga zanima tudi resna znanstvena fantastika. To je dober znak, da ima uredništvo dobrega urednika.

   Ljudje ne razumejo razlike med znanstveno fantastiko in pravljicami, pravzaprav sploh ne razumejo znanstveno fantastiko, ki temelji na resničnih principih narave, kar ne pomeni nič drugega kot, da se lahko tudi v resnici zgodi. Kar pa se v naravi lahko zgodi, se zgodilo tudi bo, saj zato so ene stvari resnica, drugo pa izmišljotine in oslarije.

 • večni srb

  Ampak nerojeni otroci ne obstajajo.

  V ženskem telesu ni nobenih drugih ljudi, saj niso kengurujke. Življenje ni nekaj v nečemu, kot so učili od stare Grčije do konca fevdalizma, religija je zgolj zbirka bolj ali manj hudih, a splošno tragičnih zablod.
  Če ni otroka, kaj potem obstaja, nekako smo se vendar morali roditi na ta svet. Točno tako. Ampak Strehovec je nor, če res misli, da lahko pleše okoli napetih trebuškov nosečnic in jim trola do nezavesti o svojih blodnjah, te punce so poročene in imajo tipe. Ne vse, ene so umetno oplojene z neko spermo pač, saj ni važno, imajo pa zato morda kakšne brate in strice, ki ga lahko zabrišejo iz njihove sobe. Ne se hecat s temi ljudmi, ker imajo radi svoje punce, nosečnost vpliva tudi na moški nagon po zaščiti, tako šlevo kot je Strehovec bi lahko razbili kot kanto.

  Hočem povedati, to so smrtno resne in usodne stvari, ljudje mogoče ne razumejo življenja dovolj natančno, vendar poznajo svojo ljubljeno osebo in nagonsko čutijo, da je ona vir novega življenja, ne otrok v njej, ki še ne obstaja. In mogoče tudi nikoli ne bo, so what, saj zato je treba biti do nosečih punc bolj pozoren in z občutkom, ni pa nujno, če si ne zaslužijo ali iz drugih razlogov ni so sposobne za materinstvo, je bolje, da problem prekinejo na oddelku za splav.

  Človek se spočne v glavi, ne v telesu, saj nismo živali. Zakaj cerkev ne malikuje ljubezni, zakaj ne malikuje noseče ženske, otroci pridejo na vrsto šele na koncu. Ne se bat za otroke, nagon po preživetju vrste je med zadnjimi, ki bo podlegel umetni kultivizaciji zavesti.

 • Get Smart

  Saj ni težko, le oči morate odpreti in pogledati.

  Pomni, kaj ti je bilo položeno v zibko:

  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  = poštenost,
  = pravičnost,
  = resnicoljubnost,
  = prijateljstvo do ljudi,
  = domoljubnost,
  = rodoljubnost,
  = svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI
  podarili svetu.
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Nasprotje kulture življenja je “kultura smrti”.

   Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

   KULTURA SMRTI = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo = pedrstvo = pedofilstvo =
   detomorilstvo = uničevanje = UMOR = ropanje = LAŽ = blatenje ljudi = NORČEVANJE =
   sviranje
   kurtzu = prodajanje magle=
   skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …
   transićizem = feminizem = kretinizem = drkalizem = pasjejebizem = vegizem = SOCIALIZEM =
   KOMUNIZEM = FAŠIZEM = ČETNICIZEM = USTAŠIZEM = MUSLIćKULTIZEM = kozojebizem = vukojebizem
   … =
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
   = globalno pa kaviarŽIDOžido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM …
   (
   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …
   pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
   gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
   i tako dalje do tokija …)
   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.
   .
   Vsi -izmi so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno
   ZASUŽNJEVANJU ljudi.
   .
   .
   Jezus Kristus:
   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«
   .
   »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«