Ekvilibrij

Jože Biščak (Foto: osebni arhiv)

Kaj je prozium? To je izmišljeno zdravilo iz filma Ekvilibrij (Equilibrium), ki je postal kultna klasika, ki bi si jo moral ogledati vsakdo. Dogajanje je postavljeno v daljno prihodnost, ko se je končala vojna in bi človeštvo skoraj izumrlo. Ker je oblast v mestu (državi) Libria prepričana, da vse zlo izhaja iz čustev, morajo vsi prebivalci večkrat na dan vzeti prozium, ki zavira čustva: jezo, sovraštvo, ljubezen, žalost, veselje. Hkrati so prepovedali vse oblike umetnosti (glasbo, knjige) oziroma vse, kar bi lahko povzročilo, da bi se ljudje vdali čustvom. In kakršnokoli čustvovanje je zločin, ki se kaznuje s smrtjo. Posledica tega je apatičnost oziroma popolna enakost med ljudmi: vsi mislijo enako, vsi delajo enako, vsi se obnašajo enako.

Pozoren bralec je že opazil, da je življenje v Librii ideal sodobnega levičarstva. Ker pa zadeva še ni toliko daleč, da bi ljudi lahko prisilili, da bi jemali prozium, levičarji kljub vsemu menijo, da jim (že) pripada ta privilegij, da je njihovo mnenje edino zveličavno in pravilno, da je njihovo prepričanje tisto, ki mu morajo slediti prav vsi. In če tega ne dosežejo, če je odpor njihovega ideološkega nasprotnika premočan, pokličejo na pomoč oblast, da kaznuje tiste, ki se z njimi ne strinjajo.

Oglejte si še: Otroci revolucije

Levičarji imajo dolgo prakso diskreditacij
Tipičen primer je začetek kazenskega postopka proti Tadeju Strehovcu, tajniku Slovenske škofovske konference, zaradi delovanja v Zavodu za družino in kulturo življenja. Strehovec meni, da imajo nerojeni otroci pravico do življenja, kar je v nasprotju z levičarskimi lobiji, ki zagovarjajo pravico do splava. In ker medijski pogrom zoper Strehovca ni bil uspešen, se abortivni posamezniki in nevladne organizacije niso odločili za civilno tožbo, ker so bili pač prizadeti, da so se znašli na seznamu “morilcev”, ampak so izsilili, da je tožilstvo zaradi domnevno sovražnega govora prevzelo pregon po uradni dolžnosti. Obtožba bo na sodišču slej ko prej padla; če ne na prvi stopnji, na ustavnem sodišču zagotovo. Skrb vzbujajoče je, da država prevzema pregon nečesa, česar ne bi smela – svobode govora. Najbrž se tega tožilci tudi zavedajo, zato je po vsej verjetnosti namen postopka en sam: zastraševanje drugače mislečih oziroma utišanje vseh, ki razmišljajo drugače od levice. Ne gre samo za katoličane, ki nasprotujejo splavu, v preteklih tednih so vsaj še trije primeri, pri katerih so se oglasili tudi politiki in s pozicije moči (oblasti) s kazenskim pregonom zažugali politično nekorektnim: Jožetu Možini in Jožetu Dežmanu, Luciji Ušaj in reviji Demokracija. Drugačno mnenje o polpretekli zgodovini ali ilegalnih migracijah, kot ga imajo privilegirani zgodovinarji ali nevladne organizacije, ni samo nezaželeno, ampak gredo njihova prizadevanja v smer, da se taki mišljenjski odkloni, še posebej če so javno izraženi, prepovedo in sankcionirajo.

Tadej Strehovec (Foto: STA)

Najbrž se spomnite, da je ob največjem migrantskem valu leta 2015 na spletu vzniknila stran ZLOvenija. Na njej so levičarski aktivisti z imeni in s priimki na križ pribijali in sramotili slovenske domoljube, ki so svarili pred hordami, ki so vdirale v Evropo. Zmerjali so jih s ksenofobi, fašisti in nacisti, takratna oblast ni niti trenila z očesom, da bi zavarovala drugače misleče, ampak je kričanje empatičnih dušebrižnikov še spodbujala. Ko pa je portal 24kul objavil članek z naslovom “Seznam članov abortivnega lobija, ki nasprotuje pravici do življenja nerojenih punčk in fantkov”, se je vsul plaz očitkov o spodbujanju sovraštva, nasilja in nestrpnosti, Strehovec pa je bil prepoznan kot človek, ki bi vodil inkvizicijo, če bi živel v srednjem veku. A s tem niso dokazali nič drugega kot to, da srednjega veka sploh ne poznajo.

Ključno vlogo je odigralo krščanstvo, ki je ženski podelilo dostojanstvo
Srednji vek je bil daleč od tega, da bi bil temačen. Po razpadu Zahodnega rimskega cesarstva je sicer sledilo obdobje zastoja, ki je bilo bolj posledica podedovane grške in rimske kulture, ki sta razpadli zaradi korupcije, razuzdanosti in degeneriranosti, kot pa domnevno mračnjaškega zgodnjega srednjega veka. Zato se je na sedanjem območju Evrope število prebivalcev močno zmanjšalo, grozilo je izumrtje. A ne zaradi epidemij ali množičnega pomanjkanja hrane, temveč preprostega dejstva, da je prebivalstvo še vedno sprejemalo prakse, kot sta splav in detomor. Ključno vlogo je odigralo krščanstvo, ki je ženski podelilo dostojanstvo, kar je v nasprotju s splošnim prepričanjem o malodane njeni suženjski vlogi v srednjem veku. Od takrat naprej se je začel veličasten razvoj, ki so ga v 20. stoletju pod krinko liberalizma, humanizma in demokracije z zastrupljanjem biološkega izvora spet začele ogrožati korupcija, razuzdanost in degeneriranost. Bomo tudi tokrat preživeli?

Jože Biščak