Leto kršiteljev zakonov in ustave

Urednik informativnega programa Nova24TV Aleksander Rant.

Letošnje leto bo nam, državljanom in davkoplačevalcem, ostalo v spominu po številu politikov, ki so kršili zakone ali izigravali ustavo, pa se jim zato ni zgodilo nič. Vsi sedijo na svojih stolčkih in pričakujejo poletje, ko bodo delali še manj kot običajno.

Zadnja, ki nam bo ostala v spominu, je zagotovo ministrica za delo Ksenija Klampfer. Ko je bila še načelnica Upravne enote Maribor, je s šibko obrazložitvijo prepovedala koncert hrvaškega pevca Thompsona v Mariboru. Pri nas se je po osamosvojitvi kaj takega zgodilo prvič. Tega, da je oblast prepovedovala koncerte, so bili ljudje vajeni v nekdanjem komunističnem režimu. Nihče pa si ni predstavljal, da bo tako tudi v demokraciji. Upali smo vsaj, da bo njena odločitev zdržala zakonsko presojo, a je ni. Upravno sodišče je odločilo, da je ravnala nezakonito. In odziv ministrice? Dejala je, da bi prav enako storila še enkrat. Kljub ugotovljeni nezakonitosti bi znova kršila zakon! Je odstopila kot ministrica? Ne. Premier Marjan Šarec jo je pohvalil za njen “pogum”. Klampferjeva je torej kršila zakon, premier pa jo je za to pohvalil.

Naslednji primer kršitve vseh mogočih norm je zagotovo minister za šolstvo Jernej Pikalo, ki je iz neustavnosti naredil še večjo neustavnost in svojo rešitev poimenoval za pravično. Ustavno sodišče je namreč ugotovilo, da je 85-odstotno financiranje obveznega in razširjenega programa na zasebnih osnovnih šolah v nasprotju z ustavo. Je Pikalo dal zasebnikom več? Ne. Dal jim je manj in imel celo “pogum”, da je temu dejal izvrševanje volje Ustavnega sodišča RS. Podlo in pokvarjeno brez primere. Ob tem je še zaostril pogoje za ustanovitev zasebne osnovne šole in preprečil razvoj raznolikega izobraževalnega sistema. Trda, socialistična, državna šola je edina, ki lahko v Sloveniji obstaja. Minister Pikalo se norčuje iz ustave in ustavnega sodišča. Je zato odletel? Je še minister? Seveda. Premier Šarec ga podpira, torej podpira izigravanje norm najvišjega sodišča v državi.

Slovenija pod Šarčevo taktirko čedalje bolj tone v svojo totalitarno preteklost
Naslednji primer je minister za obrambo Karl Erjavec, ki je dokazano zlorabil Obveščevalno-varnostno službo Ministrstva RS za obrambo. Tej ne bi smel naročiti dejanj, ki so jih kljub njihovi nezakonitosti izvedli pripadniki OVS pod vodstvom direktorja Dejana Matijeviča. Prav tako se je lagal in svoje laži iz dneva v dan popravljal. Za tako hudo kršitev, kot je zloraba obveščevalne službe, si je prislužil tudi interpelacijo, saj se v demokratičnih družbah tudi tajne službe uporabljajo v skladu z zakonom. Je Karl Erjavec padel? Je še minister? Seveda. Premier Šarec ga je odprtih rok podprl in ga podpira še naprej, čeprav ima minister na glavi ovadbo nekdanjega poveljnika poveljstva sil brigadirja Mihe Škrbinca; čeprav ga je ovadil vojaški sindikat; čeprav je preprečil nadaljnji razvoj Slovenske vojske z odpovedjo nakupa vitalne vojaške opreme.

Največji kršilci ustave. (Foto: STA)

Zadnji minister, ki sicer formalno še ni kršil nobenih predpisov, pa je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Ta že vse od nastopa funkcije trdi, da smo varni in da je južna meja Slovenije dobro varovana. A prebivalci obmejnih občin so ogorčeni. Vsak dan se čez njihove kraje vijejo večje kolone nezakonitih migrantov, ki vlamljajo v objekte, puščajo smeti in kamenjajo majhne punčke. Minister Poklukar pa nič, kot da se ne zaveda resnosti situacije. Morda še ni prekršil nobenega zakona, a zakona o varovanju državne meje policija zagotovo ne izvaja dosledno. Na to je opozoril tudi policijski sindikat, ki pa ga je minister odpravil s floskulo, češ da so parapolicija. Že za to izjavo bi moral minister odleteti, pa ni. Šarec ga podpira.

Ob vsem tem nam razpada zdravstvo, v šole in vrtce se vsiljuje bolna teorija spola, v pripravi pa je tudi nov zakon o medijih, ki bo namesto odpiranja medijskega prostora še bolj spodbujal samocenzuro, vseboval pa bo tudi globe in prepovedi objav. Slovenija tako pod Šarčevo taktirko čedalje bolj tone v svojo totalitarno preteklost, namesto da bi bila vse bolj svobodna. Na čelu države imamo kršitelje zakonov, ki se jim v vsaki normalni državi reče kriminalci, pri nas pa so spoštovanja vredni politiki. Dokler bo tako, bomo le še tonili in nikoli dosegli svojega potenciala.

Aleksander Rant

 • Povprečen Državljan

  Vse zgoraj naštete ;kršitve zakonov in ustave; so konstrukt desnice,s ciljem poceni pridobivanja političnih točk.Ampak teh točk ni od nikoder.

  • traktor

   Točke bodo vidne ob prvi finančni krizi. Takrat bo konec levičarstva v Sloveniji. Konec brezskrbnega pederajsanja in življenja od tujih sadov dela.

  • Nata

   Da ne boš preveč razlagal o konstruktih desnice, še kaj koristnega preberi
   https://podcrto.si/tednik-mladina-primer-medijske-tranzicije-na-slovenskem

   • Povprečen Državljan

    Kot da berem Nora24.Samo nakladanje brez veze.

    • Nata

     Si ti novinar ? Ko ti je vse jasno kako je v redu in prav ?

    • Nata

     Nakladanje ?? Kaj pa v članku ne drži. Napiši. Hvala.

 • karpelec

  Vsi zgoraj našteti kalibri so ljudje z novimi vzrorci razmišljanja, ki jih mi s starimi vzorci niti ne razumemo.

 • Franc Šink

  Šarec ne more več izbirati.Njegov kadrovski bazen je prazen.Sposobni so vsi pri desnem političnem polu.

 • Hamid Begic

  Bla, bla, bla,…. V Sloveniji ni prostora za ustaše, nacizem,… :)

  PS: Rant, boljše ti je, da si žensko ali fanta najdeš…. Tisto, kar ti je bolj všeč…. Da se ti ne bo zmešalo od tega laganja in vračanja v preteklost. :)

 • Slovenec 33

  Kaj vam še ni jasno
  Ustava in zakoni veljajo za drugorazredne.
  Prvorazredni so nad vsem tem, ker so potomci in nasledniki rdečih verskih blaznežev, ki so izvedli genocid nad slovenskimi rodoljubi, ki še vedno leže po več kot 600 moriščih po slovenski zemlji in ki so po koncu vojne s svojo veleizdajo omogočili nadaljevanje okupacije slovenskih dežel in so pepričani, da imajo še vedno pravico žeti sadove teh svojih zločinov.

 • Lea Pralines

  A SEDAJ BO EN DEBILNI MINISTRANT SE PREPUCAVAL PO SPLETU…ŽE V FACO SE MU VIDI DA JE HUD MALINOVEC,PRIME NAJ RAJE METLO V ROKE…TO JE ZA NJEGA…

  • Nata

   Ministranti so debilni ?

   Ima pa vso pravico pisati, saj bolje piše, kot ti.

 • Nata

  + + + + + Vendar pa – po moje – prebivalci obmejnih občin še niso dovolj ogorčeni.
  Potrebno bi bilo nastaviti kamere in veliko snemati. Saj iz tistega , kar sem in tja pokažete, res ne vidimo dosti.
  Kje je potem težava ?
  Čakali in čakali smo, sedaj bodo pa začeli sosedje postavljati ograje ??
  No, saj jaz razumem, da so politiki tako zelo uslužni do Hrvaške. . . . . . .saj na morje zelo radi hodijo. Za Piranski zaliv se niso dosti brigali ?? Je za njihove jahte premajhna luža ??
  Pojdite se vsi skupaj solit.
  Levi, pa tudi desni.