fbpx

Leto kršiteljev zakonov in ustave

Urednik televizijskega programa Nova24TV Aleksander Rant.

Letošnje leto bo nam, državljanom in davkoplačevalcem, ostalo v spominu po številu politikov, ki so kršili zakone ali izigravali ustavo, pa se jim zato ni zgodilo nič. Vsi sedijo na svojih stolčkih in pričakujejo poletje, ko bodo delali še manj kot običajno.

Zadnja, ki nam bo ostala v spominu, je zagotovo ministrica za delo Ksenija Klampfer. Ko je bila še načelnica Upravne enote Maribor, je s šibko obrazložitvijo prepovedala koncert hrvaškega pevca Thompsona v Mariboru. Pri nas se je po osamosvojitvi kaj takega zgodilo prvič. Tega, da je oblast prepovedovala koncerte, so bili ljudje vajeni v nekdanjem komunističnem režimu. Nihče pa si ni predstavljal, da bo tako tudi v demokraciji. Upali smo vsaj, da bo njena odločitev zdržala zakonsko presojo, a je ni. Upravno sodišče je odločilo, da je ravnala nezakonito. In odziv ministrice? Dejala je, da bi prav enako storila še enkrat. Kljub ugotovljeni nezakonitosti bi znova kršila zakon! Je odstopila kot ministrica? Ne. Premier Marjan Šarec jo je pohvalil za njen “pogum”. Klampferjeva je torej kršila zakon, premier pa jo je za to pohvalil.

Naslednji primer kršitve vseh mogočih norm je zagotovo minister za šolstvo Jernej Pikalo, ki je iz neustavnosti naredil še večjo neustavnost in svojo rešitev poimenoval za pravično. Ustavno sodišče je namreč ugotovilo, da je 85-odstotno financiranje obveznega in razširjenega programa na zasebnih osnovnih šolah v nasprotju z ustavo. Je Pikalo dal zasebnikom več? Ne. Dal jim je manj in imel celo “pogum”, da je temu dejal izvrševanje volje Ustavnega sodišča RS. Podlo in pokvarjeno brez primere. Ob tem je še zaostril pogoje za ustanovitev zasebne osnovne šole in preprečil razvoj raznolikega izobraževalnega sistema. Trda, socialistična, državna šola je edina, ki lahko v Sloveniji obstaja. Minister Pikalo se norčuje iz ustave in ustavnega sodišča. Je zato odletel? Je še minister? Seveda. Premier Šarec ga podpira, torej podpira izigravanje norm najvišjega sodišča v državi.

Slovenija pod Šarčevo taktirko čedalje bolj tone v svojo totalitarno preteklost
Naslednji primer je minister za obrambo Karl Erjavec, ki je dokazano zlorabil Obveščevalno-varnostno službo Ministrstva RS za obrambo. Tej ne bi smel naročiti dejanj, ki so jih kljub njihovi nezakonitosti izvedli pripadniki OVS pod vodstvom direktorja Dejana Matijeviča. Prav tako se je lagal in svoje laži iz dneva v dan popravljal. Za tako hudo kršitev, kot je zloraba obveščevalne službe, si je prislužil tudi interpelacijo, saj se v demokratičnih družbah tudi tajne službe uporabljajo v skladu z zakonom. Je Karl Erjavec padel? Je še minister? Seveda. Premier Šarec ga je odprtih rok podprl in ga podpira še naprej, čeprav ima minister na glavi ovadbo nekdanjega poveljnika poveljstva sil brigadirja Mihe Škrbinca; čeprav ga je ovadil vojaški sindikat; čeprav je preprečil nadaljnji razvoj Slovenske vojske z odpovedjo nakupa vitalne vojaške opreme.

Največji kršilci ustave. (Foto: STA)

Zadnji minister, ki sicer formalno še ni kršil nobenih predpisov, pa je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Ta že vse od nastopa funkcije trdi, da smo varni in da je južna meja Slovenije dobro varovana. A prebivalci obmejnih občin so ogorčeni. Vsak dan se čez njihove kraje vijejo večje kolone nezakonitih migrantov, ki vlamljajo v objekte, puščajo smeti in kamenjajo majhne punčke. Minister Poklukar pa nič, kot da se ne zaveda resnosti situacije. Morda še ni prekršil nobenega zakona, a zakona o varovanju državne meje policija zagotovo ne izvaja dosledno. Na to je opozoril tudi policijski sindikat, ki pa ga je minister odpravil s floskulo, češ da so parapolicija. Že za to izjavo bi moral minister odleteti, pa ni. Šarec ga podpira.

Ob vsem tem nam razpada zdravstvo, v šole in vrtce se vsiljuje bolna teorija spola, v pripravi pa je tudi nov zakon o medijih, ki bo namesto odpiranja medijskega prostora še bolj spodbujal samocenzuro, vseboval pa bo tudi globe in prepovedi objav. Slovenija tako pod Šarčevo taktirko čedalje bolj tone v svojo totalitarno preteklost, namesto da bi bila vse bolj svobodna. Na čelu države imamo kršitelje zakonov, ki se jim v vsaki normalni državi reče kriminalci, pri nas pa so spoštovanja vredni politiki. Dokler bo tako, bomo le še tonili in nikoli dosegli svojega potenciala.

Aleksander Rant