fbpx

Finale italijanskega superpokala v Savdski Arabiji

Marco Gombacci je italijanski politični analitik in novinar. (Foto: Demokracija)

Nogometna zveza italijanske serije A se je odločila, da se bo finale italijanskega superpokala med prvakom tekmovanja Juventusom in finalistom pokala A. C. Milanom odigral v Džedi v Savdski Arabiji. Že sama po sebi je to odločitev, ki da misliti: zakaj se mora spopad med dvema italijanskima ekipama za italijanski pokal odigrati v tuji državi? Seveda, moč marketinga v športu in čar italijanskega nogometa sta zelo močna, zato taka odločitev posledično pomeni precejšnjo finančno injekcijo za nogometni sistem Italije.

Vendar pa je uradno obvestilo nogometne zveze, v katerem so podali informacije o nakupu vstopnic za tekmo, sprožilo polemiko, saj je bilo v njem navedeno, da so posamezne vstopnice na voljo samo moškim. Ženskam je namreč namenjen le “družinski” sektor.

Oglejte si še: Radikalci z oznako “S”

Italijanska nogometna zveza je torej organizirala finale, enega najpomembnejših za italijanske nogometne klube, ki je za ženske brez moškega spremstva prepovedan. To je pravi pravcati škandal za državo, kot je Italija, ki se je vedno zavzemala za spoštovanje človekovih pravic in pravic žensk na splošno.

Osrednji mediji še vedno tajijo, da so ženske v Savdski Arabiji zelo zatirane
Odločitev je seveda sprožila ogromno reakcij, tudi političnih, z desne in leve so deževale kritike nanjo. Podpredsednik vlade in predsednik Severne lige Matteo Salvini je odločitev definiral kot “pravo umazanijo”, voditeljica desne stranke Bratje Italije Giorgia Meloni in nekdanja predsednica poslanske zbornice Laura Boldrini pa sta nogometno zvezo obtožili, da je njihov izbor klofuta za pravice žensk.

Foto: epa

Zdi se, da se je sedaj Italija končno zavedela nespoštovanja človekovih pravic v Savdski Arabiji, čeprav je zahodni tisk še pred nekaj meseci prav Savdsko Arabijo hvalil in povzdigoval, ko je dovolila ženskam, da lahko vozijo avtomobile. Pri tem so seveda pozabili, da tam ženska avtomobila nikoli ne bi mogla kupiti, ker pač ne sme imeti bančnega računa. Zahodni tisk in nekateri konservativci so savdskega prestolonaslednika princa Mohammada bin Salmana al Sauda definirali celo kot “reformatorja”, pri čemer so zamolčali vse, kar ženske v Savdski Arabiji morajo ali česar ne smejo početi, na primer:

    • preden se poročijo, jim mora to dovoliti skrbnik, imenovan wali;
    • v primeru poroke s tujcem morajo ženske pridobiti odobritev ministra za notranje zadeve;
    • pred kakršnokoli operacijo ali posegom morajo ženske pridobiti dovoljenje moškega sorodnika;
    • poleg naglavne rute morajo biti vedno oblečene v abaje, dolge plašče čez obleko;
    • same se ne smejo oddaljevati od doma in pri rabi potnega lita ali osebne izkaznice potrebujejo še dovoljenje moškega skrbnika.

Gradijo džamije po Evropi, ki so “tempirane bombe”
Ne smemo pozabiti tudi na pravice manjšin. Če tam zalotijo kristjana pri molitvi, ga lahko aretirajo in izženejo iz države. Homoseksualnost je nezakonita in homoseksualcem ni priznana nikakršna pravica.

Savdska Arabija je tudi ena od držav, ki je z reko naftnih dolarjev zgradila številne mošeje po salafitski in vahabitski matrici v Evropi, kjer se sedaj pridiga ekstremistični islam, ki je radikaliziral kar nekaj atentatorjev terorističnih napadov v Evropi v zadnjih letih.

Savdska Arabija je tudi tista država, ki je kot del svoje zunanje politike financirala skupine upornikov proti Asadu, upornikov, ki so se potem združili z drugimi džihadističnimi vojaki in s tem okrepili sunitski ekstremizem v Siriji.

Savdska Arabija je država, v katere konzulatu v Turčiji je bil umorjen in razkosan novinar Washington Posta Džamal Kašogi.

Savdska Arabija je tudi država, obtožena, da je rekrutirala otroke-vojake iz Sudana, da bi se borili v Jemnu, kjer smo priče eni najhujših sodobnih humanitarnih kriz, na katero je Zahod popolnoma pozabil. Na tone bomb, prodanih z Zahoda, več kot štiri leta masakrira ženske in otroke v Jemnu, tisk pa o tem molči.

Savdska Arabija je država, ki jo je italijanska nogometna zveza izbrala za finalno tekmo italijanskega superpokala. Kako lepo bi bilo, ko bi obe moštvi, Juventus in Milan, v znak protesta na zelenico poslali svoji ženski ekipi!

Marco Gombacci