Od prvega tukaj stanuje moj rod …

Lucija Šikovec Ušaj (foto: osebni arhiv).

Marjan Šarec je šele nekaj dni predsednik vlade, pa vendar nam je že jasno, da ne bo dobro. Predsednik vlade, ki nima razčiščenih osnovnih pojmov, bo lahek plen domačih izdajalcev, tako kot tudi tujih nasprotnikov. Za stisk roke s pomembnežem je nepomemben človek pripravljen prodati mrtvo mamo, če ima dve, še toliko lažje. Njegovi nastopi, ki jih nekateri liberalni intelektualci označujejo kot svetlo luč, zavedejo samo ljudi, navajene, da besede brez teže zvenijo dosti lepše kot tiste s težo. Saj veste, prazen sod doni najlepše.

Česa Šarec in njegov minister Gregor, tokrat z imenom Miro, ne vesta?
Tega, da državo najprej opredeljuje suverena oblast nad ozemljem, vodami, kopnim in podzemljem in seveda tudi zračnim prostorom nad njo. Meja na kopnem se med državami označi povsem enako, kot se označuje meja med dvema parcelama. Časi, ko smo odvetniki, geodeti in sodniki bolj ali manj v strahu prisostvovali postavljanju mejnikov, so skoraj že preteklost. Ko mlajšim kolegom razlagam, kako smo postavljali mejne kamne, vidim v njihovih očeh blago nejevero, mogoče tudi že kanček usmiljenja, češ, kdaj si pa ti živela, pri bolj vedoželjnih pa tudi zanimanje. Dogodek postavitve mejnih kamnov je bil napet, bitka za meter več ali meter manj je bila včasih nam, ki smo stali ob strani, nerazumna in nerazumljiva. Ko sam zamejuješ parcelo, katere lastnik si, je perspektiva tistega metra v levo ali v desno seveda povsem drugačna. Priznam, en sam mejni spor sem imela za svojo zemljo in nikjer več ni bilo ne duha ne sluha o tistem, “dajte no, saj gre le za meter”.

Oglejte si še: 7 sekretarjev SKOJ-a

Ko smo torej včasih postavljali mejne kamne, se je najprej razbila steklenica in koščki stekla so bili položeni v jamo, v katero se je nato zabil betonski mejnik. Tako so se lastniki zaščitili oziroma so zaščitili dokaze, za primer, da jim je kdo mejni kamen prestavil. In to je bil razlog, da je bilo na terenu vedno tudi nekaj praznih steklenic, kramp, sekira, lopata, skratka dovolj orodja, da je bil postopek ob vroči krvi slovenskega človeka stresen. Na koncu je vsak odvetnik ostal s svojo bolj ali manj zadovoljno stranko, ki je prinesla, ali pa tudi ne, narezek. Sodnik in geometer sta kot nepristranska ta del postavitve meje zapustila, da jima ni mogel nihče očitati pristranskosti. Ne enkrat sem bežala skupaj z izvedencem pred pobesnelim lastnikom, ki je zamahoval ali z nožem ali s sekiro ipd. Vendar časi so se spremenili, mejo sedaj določajo geometri z GPS, postavijo začasne mejnike, kje je kdo kosil, do kam je obdeloval, se ponavadi razčiščuje na sodišču. Nasilnih dejanj je vse manj, čeprav se še vedno zgodijo. Smrt geodeta pred nekaj leti je opomin, da Slovenec svojo zemljo ščiti. Tudi s silo. In to je opomin, ki bi ga morala naša vlada razumeti, ko se kot sramežljiva devica ne more odločiti, ali bi “tehnične ovire” zvišala ali odstranila, ali je Šiško razlog za skrb ali klovn, ali so zelo obiskani tečaji rokovanja z orožjem kaprica in moda ali kažejo na nezaupanje državljanov do vladajočih. Kajti, država, to je predvsem ozemlje in prebivalstvo. In ko prebivalstvo začuti, da izgublja ozemlje, se oblasti ne piše dobro.

Porazi leve politike so strašanski
V zadnjem času se izguba ozemlja Sloveniji dogaja redno. Ko brezsramno praznujejo priključitev Primorske Sloveniji tisti, ki so zapravili velik del slovenskega ozemlja ali ga preprosto zamenjali za Slovence in Hrvate, da so jih lahko pobili in zazidali v rudniške jaške, ob zastavah in simbolih države, pod katero je bilo umorjenih največ slovenskih ljudi, intelektualcev, meščanstva, te ravnanje oblasti v tej državi le še stežka preseneti. Kako delamo s svojo državo, je ne nazadnje očitno s popolnim polom pri arbitražnem sodišču. Še danes se sprašujem, koliko časa so mediji nameravali prodajati meglo o velikem slovenskem uspehu? Tisto, kar nam je obljubljal Pahor, da je pogoj, ki ga je dosegel na tisti že pozabljeni fantastičen dan, je bil navaden ništrc. Arbitražno sodišče naj bi bilo primorano določiti stik Slovenije z mednarodnimi vodami. Dobili smo tisto, kar smo imeli, kar imajo Madžarska, Avstrija in vsaka država, kar nalaga mednarodno pomorsko pravo, to je, da mora vsaka država pustiti tujim državam neškodljiv prehod preko teritorialnega morja. V sporazumu, s katerim sta Slovenija in Hrvaška prenesli odločanje o mejnih vprašanjih na arbitražno sodišče, je bilo izrecno zapisano, da bosta natančno mejo na kopnem določali državi skupaj. Kot tista dva kmeta na začetku. Vendar zaradi znane sramote, ki si jo je nakopala Slovenija, hote ali nehote, se je v iskanju rešitve ta zapletala še bistveno bolj. Pričela je brez soglasja s Hrvaško postavljati mejne kamne, sprejela je Zakon o evidentiranju državne meje z Republiko Hrvaško, ki je stopil v veljavo med prazničnimi dnevi, natančno 30. decembra 2017, ko med nakupovanjem, petardami in voščili tega ni nihče niti opazil.

Predsednik RS Borut Pahor (Foto: STA)

Koliko ozemlja bomo ohranili pred invazijo tujih plemen?
Zakon, ki je vnesel veliko slabe volje med ljudi ob meji, nekateri prebivalci so se odpovedali svojim domovom in se preselili v Republiko Slovenijo, Slovenija pa je mirno prepustila drugi državi domačije Slovencev, ne glede na to, da jih ta druga država ni niti želela evidentirati kot svoje ozemlje. Skratka, zakon, ki je jasno pokazal, da Slovenija na mednarodni šahovnici v najboljšem primeru uspe iztržiti t. i. pat, v večini primerov pa dobi šah mat, še preden dobro sede za pogajalsko mizo. Zato so sklicevanje in slavospevi neki službi Evropske komisije, ki je dejala, da ima Slovenija prav in da je odločbo potrebno spoštovati, pravzaprav smešni. Ja, žal je tako, da je odločbe potrebno spoštovati. Tudi tisto o financiranju zasebnih šol v RS, da se Janezu Janši ne sme odvzeti mandata …, ne samo tistih, ki bi nam ustrezale. Še bolj smešno pa je vztrajanje pri spoštovanju odločbe, ki je Slovenijo prikrajšala za del kopenskega ozemlja in za “fantastičen junction”, o katerem je govoril Pahor. Te dni spremljamo, kako je “kraljica javnomnenjskih anket” omenjeno poročilo zamolčala, kako je pravzaprav najnižje ocenjena med vsemi evropskimi komisarji, kar je, roko na srce, verjetno, glede na množico le-teh, težko doseči, in nobena javnomnenjska agencija ne bo povedala, po čigavem nalogu je gospo, na katero se sploh redko spomni povprečen Slovenec, praviloma uvrščala na drugo mesto za evergreen Borutom Pahorjem.

Pa smo prišli do bistva. Koliko ozemlja bomo ohranili pred invazijo tujerodnih plemen v Slovenijo? Kaj nam bodo mediji prodajali in zakaj ne bomo verjeli tistemu, kar naše oči vidijo na cestah mest, po gozdovih ob meji, po poteh ponoči? Do kdaj bomo ljudje, o katerih je govoril Charles Bukowski, ljudje s časopisnimi možgani, televizijskimi dušami in visokošolskimi idejami, in ne čisto preprosto zdravorazumski, taki, da se ne bomo vprašali, komu nas prodajate, vlada? Do kdaj bo predsednik vlade brez kančka sramu prepovedoval svojemu sekretarju za državno varnost misliti in izražati mnenje? Do kdaj bo ta drugi to požiral in mislil, da dela za neke višje cilje?

Pa da se vrnem k Bukowskemu: je res potrebno večkrat umreti, da zares zaživiš?

Lucija Šikovec Ušaj

 

 • Aton

  Mi volimo, kar volimo. Toda prihajajo migranti in postali bodo novi volilci. Torej se nam obetajo boljši časi. Drugače ne gre!

 • večni srb

  Ljudje smo rojeni v tuj svet.
  Mislim, ko se rodimo, je že vse nekogaršnja last, celo porodniška postelja, na kateri je ležala mati med rojevanjem pripada nekomu. Socializem nam je prinesel porodnišnice, da ženskam ni več treba rojevati v domačih skromnih razmerah, obkrožene z ne najbolj izobraženimi in prisebnimi družinskimi člani, zaupanja vrednimi tujimi osebami ali celo kar same. Rojevanje v bolnici ženskam ne zagotavlja samo neke minimalne pogoje temveč jih predvsem varuje pred porodnimi posledicami na zdravje, če gre slučajno kaj narobe, jim tam najlažje in takoj pomagajo.
  Posledica je zelo čudna pravna klavzula, v kateri piše, da smo se vsi slovenci rodili kot cigani, čeprav so starši seveda imeli nek dom in se matere v porodnišnici nahajajo zgolj začasno, smo spravno formalno vsi doma v lokalni bolnici. Poglejte svoj rojstni list, če mi kdo spet ne verjame, kaj tam piše, rojen v bolnici, jasno, zraven pa še naslov stalnega prebivališča, kjer smo dejansko spočeti oziroma smo zrastli v človeško bitje.
  Najprej je treba odpraviti debilen zakon o kraju rojstva, ki je seveda lahko samo stalno prebivališče matere, v času poroda. Porod je medicinski poseg, saj se ne selimo v bolnico, če smo bolni in se gremo tja samo pozdravit. Tako bi vsi slovenci končno dobili svoj dom, torej prostor pod soncem, ki nam je pripadel z rojstvom oziroma ga dedujemo po Zakonu o nasledstvu, to pa preprosto zato, ker nihče ne nese ničesar s seboj v smrt.

  • večni srb

   Kaj piše v Rojstnem listu hrvatov ob meji s Slovenijo, kje je bil njihov dom, kamor so se rodili na ta svet?

   • Steiermark

    Tepec, piše kraj rojstva in njegova narodnost – kar pa tebi ne gre dol……..

    • večni srb

     V rojstnem listu pišejo vsi tvoji podatki, ki so pomembni za državo, ki brez matičnih evidenc ne more vedeti koliko državljanov ima narod in slediti njihovi osebni lastnini, ki se prenaša iz roda v rod predvsem z dedovanjem.

  • Steiermark

   Ja, pri vas v srbiji je bilo pravgotovo tako, saj nikoli niste niti vedeli kaj je bolnišnica ali porodnišnica, ker niti elektrike in vodovodov niste imeli, dokler vam jih mi Slovenci nismo izgradili, pod prisilo druga pedofila in množičnega morilca……. Se spominjam 80. let, ko sem prvič in zadnjič bila v “Beeeograduuu” in smo se vozili čez bosno in po srbiji – revščina in svinjarija, ker pač srbski narod vedno rabi sužnje, da za njih kaj naredijo, ker oni sami niso “dolžni” poskrbeti zase! Ne flancaj več o Sloeniji, kako je bili in kako ni bilo, ker pojma nimaš, to ti lahko povem jaz in če si pismen , vzami v roke eno knjigo, ki je ni napisal srbjanski komunajzl ampak pravi zgodovinar, pa boš kaj hitro spoznal, kako se je živelo v Sloveniji, kakšnega napredka smo bili deležni, seveda takrat, ko smo bili še del Avstrije (prišepnila še ti bom, eno “zanimivost”, tudi moja stara mati, po očetu, je bila “babica” ali porodničarka, za usposobljenost je opravila 3 leta šole v Grazu in ni bila edina, ker je vsaka vas imela vsaj eno takšno poroddničarco, ki je asistirala porode in tako je bilo povsod po Evropi, razen pri vas na balkanu, ki ste se pa verjetno rojevali kar sami, brez pomoči kogarkoli in v štalah. Moji predniki, ki so bili v času Avstrije, rojeni v Mariboru, so vedno se hvaležno in pohvalno izražali o Avstrijcih, katerih ddel so bili in so nazadnje pristali v umazani oz. vsrani balkansko srbski lukni, ki se je imenovala jugoslavija, ki nas je v kratkem ponesla nazaj, za sto let….. Tako je to, ko se z garjavim pesom družiš, postaneš tudi sam garjav!

   • večni srb

    Kot malo punčko so te sprehajali po srbiji, pa do danes ne moreš pozabiti Beograda, morda od tod izvirajo tvoje šovinistične frustracije. A so te prodajali? Barabe pokvarjene!
    Kar se slovenskih hlapcev tiče, kaj točno je bilo pri nas zgrajeno med Avstroogarsko in pod kraljevino Italijo, razen delavski gulagi, od koder so okupatorji odnašali naravne surovine, vojaške utrdbe in žandarske postojanke ter palače tujih plemičev, medtem ko so se slovenci rojevali po grmovju in spali v štali, skupaj z živino, od katere so bili manj vredni.
    Elektriko smo v Sloveniji dobili šele pred 50 leti, takrat se je tudi začela prava industrializacija dežele, v katero je vlagalo kar 22 milijonov jugoslovanov, ki so trgovali z zahodom in neuvrščenimi. Brez Jugoslavije, smo bili od nekdaj to kar smo danes, popolnoma odvisni od nemških gospodarjev, zatrti s strani hrvaških barbarov in odvisni od tujih industrijskih surovin. Ja vidiš kje živiš, Slovenije ni več, zdaj gre za slehernega slovenca.

    • pesjanar

     Pred pedeset leti da smo slovenci dobili elektriko tudi ostalo nakladanje je takšno da me je sram brati ljudje kaj vas je zapustil ves razum,vem da za srbe ni nič novega če so butasti ampak da takšne blesarije objavljaš to pa je višek,raje zadrži to zase popij malo našega šnopsa poplakni grlo “zmekanim”potem pa v prvi grm na “spavanje”..

    • Steiermark

     Izgleda da te matra, paranoja. Saj ti ni nihče rekel, da je greh, če si srb, je pa sramota in ti kot tupi srbin, pač sanjaš , še vedno, o veliki srbiji! Srbin, pozabi! Ne obremenjuj preveč svojih turško hlapčevskih možgančkov, ki ne premorejo niti 70 IQ, ker bi bilo lahko fatalno , zate, lahko ti raznese prazno glavo…..in potem bi nastala ambientalna katastrofa….

 • Piki

  Ta sestavek je isto sračje gnezdo kot ta greznica. Kaotičen in brez vsakega smisla.

  • RATATA

   Pikec, to ni mišljeno da bi čitali komijevski bebci kot si ti, brstični ohrovt. Poslušaj rajši internacionalo in pleši ob drogu.

   • črnogled

    Nisem prepričan,da se ima smisel ubadat s tem”brstičnim ohrovtom”.Če ni razumel sestavka,dvomim,da bo razumel tvoje besede.

    • RATATA

     Ne bodi no tako črnogled, Črnogled hehe
     Jaz sem enkrat iskal nekaj po svojih možganih in ko sem gledal vanje, so prisotni videli samo to, da gledam z belimi. Zanje sem bil belogled in so mislili, da sem hin rihtal.

 • RATATA

  V zvezi z državno mejo RS:

  TUL natančno pove, da je državna meja RS z Italijo, Avstrijo in Madžarsko državna meja omenjenih držav s SFRJ v delu, kjer te države mejijo na RS, ter “meja med republiko Slovenijo in Republiko Hrvatsko v okviru dosedanje SFRJ”.

  V okviru dosedanje SFRJ je tu poudarjeno z razlogom. Tukajšnji strokovnjaki namreč v zboru berejo, kar ni zapisano – pa bi moralo biti, če bi sestavljalci TUL tako hoteli. “Strokovnjaki” berejo, kot da je zapisano “dosedanja meja med jugoslovanskima republikama RS in RH”. Pa tako niso in očitno niso hoteli zapisati pisci TUL. To pa zato, ker so dobro vedeli za vsaj nekaj relevantnih dejstev internacionalnega pravnega značaja.

  – Vedeli so, da so južnoslovansko državo, nazadnje imenovano SFRJ, sestavile slovenske dežele, že združene pod oblastjo vlade v Ljubljani, in Kraljevina Srbija.

  – Vedeli so, da je to internacionalni pravni temelj osamosvojitve. (ostale YU republike so se morale ODCEPITI!!! Ker niso bili subjekti “ujedinjenja”!

  – Vedeli so, da so slovenske dežele v času združevanja s Srbijo imele svoje natančno določene državne meje. V tistem delu, kjer so v trenutku osamosvojitve mejile na preostanek SFRJ, te državne meje slovenskih dežel (z Ogrsko) nikoli niso bile spremenjene. Nasprotno, sporazum v Trianonu je natančno zapisal, da meja med “Prekmurjem” (to sta slovenska dela župnije Zala in Železne županije) poteka po reki Dravi (nikoli ni bilo znotraj “Prekmurja” nobene meje na reki Muri!), z osamosvojitvijo pa so državne meje slovenskih dežel vse od morja pa do Drave znova same po sebi povrnile svoj meddržavni značaj – sedaj ne več med slovenskimi deželami in Ogrsko, marveč med Republiko Slovenijo in preostankom SFRJ.

  – Niso pa vedeli sestavljalci TUL (spisali so TUL seveda pred razglasitvijo osamosvojitve!!!!), da bo Zagreb prekršil dogovor o hkratni razglasitvi osamosvojitve. Iz svojih separatnih razlogov je sogovornike prevaral in osamosvojitve ni razglasil. (Do tega je potem prišlo šele oktobra 1991). Ker pisci TUL niso pričakovali gnusne prevare (in celo napada na osamosvojeno državo – JLA je napadala z ozemlja SFRJ, katerega del so bile vse preostale republike in pokrajini!), niso upoštevali internacionalnega pravnega stanja, ki je nastalo z razglasitvijo osamosvojitve Slovenije brez osamosvojitve Hrvatske: Niso mogli upoštevati, da je državna meja osamosvojene Slovenije njena državna meja s preostankom SFRJ. Z nekim jugoslovanskim upravnim ozemljem pač država ne more imet državne meje. Ker Zagreb ni razglasil osamosvojitve hkrati, tudi besedilo TUL v delu, ko omenja Hrvatsko, ne velja. Besedilo TUL se pač nanaša na “preostanek SFRJ”. Z njim ima torej osamosvojena Republika Slovenija državno mejo (seveda “v okviru dosedanje SFRJ”!!!, kar pomeni “glede na vse relevantne okoliščine”).

  Ni nobenega dvoma: Gre za državne meje slovenskih dežel s Kraljevino Ogrsko, ki so do dneva osamosvojitve ostale nespremenjene, in za tisti del meje na reki Dravi, ki je določen po Trianonskem sporazumu. Stranke v postopku določanja poteka državne meje so torej Republika Slovenija in preostanek SFRJ (“preostanek” je aktiven v sklopu pravnih aktivnosti v zvezi z “nasledstvom”!). Skladno s tem sta to tudi stranki v postopku, ki ga opredeljuje Sporazum o arbitraži – ne bilo pa bi odveč, ker očitno gre za stoletno državno mejo nekdanje Kraljevine Ogrske – sedaj Republike Madžarske – konzultirati v postopku tudi to državo. Zlasti, ker območje Reke v Trianonu ni dokončno razrešeno.

  Sporazum o arbitraži, ki je odličen internacionalni pravni dokument, torej ostaja. Vse, kar so zagrebški in ljubljanski mešetarji kracali v svoje Memorandume in zato tudi sama Final Award pa sodi na SMETIŠČE – smetišče kar tako, in na smetišče ZGODOVINE. Izdelovalci pa v arest (ali v ustrezen zavod!).

  izvolite še kaj : http://www.domovinasospomini.eu/blog/

 • RATATA

  Če ve kdo za druzga, pove naj od kod!
  Ajde zgodovinarji repe, nećak, damjanović-štih, pieraci … povejte!! Banditi!!! Pokvarjenci!!!!

  • marta

   Te ne slišijo – še spijo. :)

   • RATATA

    Jaz imam že prvi odmor.
    Zbudili se ne bodo nikoli, ker se ne smejo, saj so tako globoko zabredli v svojem zanikovanju, potvarjanju in preobračanju resničnih dejstev. Kar naj spijo spanec sovražnika Slovenije in Slovencev.

 • Boy

  Tako je Lučka. Ko bi se vsaj rdeči vladniki držali tiste Titove: “Tujega nočemo, svojega ne damo!” A so še za to preusrani, mevže mevžaste. S tujim je zabavno tolči po kopruvah. Svojega naj ven potegnejo, če imajo kaj v hlačah.

  • RATATA

   Sporazum o arbitraži je bil dober, le upošteval se ni in v memorandum “naši” niso priložili relevantnega.
   Izvrševanje SA je temeljilo na laži, da smo sme oboji osamosvojili hkrati, kar ni res, saj se je hrvatska šele 08.10., kar pomeni, da sploh ni stranka v postopku, saj je bila do tedaj sestavni del preostanka sfrj.
   Glej spodaj več.

   • dež

    Ob dejstvu, da smo “pušnili” na celi črti, ni bil dober, ampak nasprotno, navadna katastrofa. Četudi bi bila razsodba AS Sloveniji v prid, jo Hrvati ne bi spoštovali.
    Hrvate bi morali stisniti z vetom na članstvo EU pred določitvijo meje, vse ostalo je zgolj utopija. In Pahor bi moral biti v arestu zaradi te arbitraže, čeprav je res, da so mu kreteni, ki so na referendumu glasovali za, dali alibi zanjo.

    • RATATA

     Veš, le “naši” so krivci, da je arbitražni tribunal lahko odločal le o mejama med socialističnima republikama, saj so priložili sekret papir v tisti memorandum, namesto le in samo tistega, kar bi morali je korantno po principih in pravilih internacionalnega prava.
     Celo avstrijski predsednik je jasno in glasno ponudili brskanje po arhivih na Dunaju, kjer je vse prav lepo shranjeno.
     Se ve, da so bili domenjeni oni oddol, z “našimi” od tu, da bodo omogočili upravni enoti ustanovljeni za časa sfrj poimenovani SR Hrvatska, katere konstitutivna naroda sta hrvatski in Srbski, da postane končno subjekt internacionalnega prava – država, kar prej ni bila.
     Moti predvsem gnusobnost poteka vsega kar se dogaja v zvezi s “stvaranjem” hrvatske države. Tisto, kar ni uspelo ob ustanavljanju tiste marionetne eNDeHa pod pokroviteljstvom fašistične Italije in nacistične Nemčije, bo uspelo sedaj, na tako zelo grd način z inscenirano vojno, genocidom in nategom nas ob pomoči “naših” pokvarjencev.
     Arbitražni tribunal je lahko odločal le o tistem, kar mu je bilo dano na mizo v obeh memorandumih. Hrvatska itak ni imela in nima nič, zato na mizo tudi ni mogla dati popolnoma nič, dočim pa mi imamo popolnoma vse, ampak kaj, ko na mizo nismo nič od tega položili!
     Zaključek je bil, da je tribunal določil neko mejo, čeprav je imel nalogo določiti potek meje med dvema državama (med osamosvojeno Republiko Slovenijo – razglasitev dne 26.06.1991 in Nezavisno hrvatsko državo, ki je “raskinula veze sa sfrj dne 08.10.1991).
     In meja med je po rekah Dravi, Sotli, Kolpi in Rečini, saj ob upoštevanja principov in pravil internacionalnega prava ozemlje Republike Slovenije zajema ozemlja Slovenskih Dežel, ki so se ujedinile 01.12.1918 s Kraljevino Srbijo. To, da sta tedaj bili hrvatska in Slavonija statusno le parceli celovite Kraljevine Ogrske in se zato ujedinit nista mogli, zaradi česar ju je Kraljevina Srbija lahko le okupirala pa nismo mi prav nič krivi.

     Dodam pa še tole…., da je razsodba arbitražnega tribunala pravno nična, saj temelji na lažeh in sabotažah ter na veleizdaji(!)
     ::::
     Dokončnost in brezprizivnost Final Award??? KI JE EVIDENTNO NEIZVRŠLJIVA, in kot taka po vseh pravilih in načelih vsakega prava ne obstaja.

     Pa še:

     Iz Zakona o pravdnem postopku:

     476.člen
     Arbitražna odločba se lahko na tožbo stranke izreče za neveljavno.

     Za odločanje o tožbi je pristojno sodišče, določeno v tretjem odstavku 466. člena tega zakona.

     ta pravi:
     Za imenovanje arbitra oziroma predsednika arbitraže je pristojno okrožno sodišče, na območju katerega je sedež arbitraže.
     Stranka, ki ne želi uporabiti pravice iz prvega ali drugega odstavka tega člena, lahko zahteva s tožbo, naj sodišče, ki je pristojno za imenovanje, izreče, da je pogodba o arbitraži nehala veljati.

     477. člen
     Razveljavitev arbitražne odločbe se lahko zahteva:

     1. če sploh ni bila sklenjena pogodba o arbitraži ali če ta pogodba ni bila veljavna (členi 460 do 462);
     2. če je bila glede sestave arbitraže ali glede sprejema odločbe prekršena kakšna določba tega zakona ali pogodbe o arbitraži;
     3. če je pri izdaji arbitražne odločbe sodeloval arbiter, ki bi moral biti po zakonu izločen oziroma ki je bil s sklepom sodišča izločen (468. člen);
     4. če kakšni stranki z nezakonitim postopanjem, zlasti z opustitvijo vročitve, ni bila dana možnost obravnavanja pred arbitražo;
     5. če se je postopka udeleževal kot tožnik ali toženec nekdo, ki ne more biti pravdna stranka, ali če stranke, ki je pravna oseba, ni zastopal tisti, ki jo je po zakonu upravičen zastopati, ali če pravdno nesposobne stranke ni zastopal zakoniti zastopnik ali če zakoniti zastopnik ni imel potrebnega dovoljenja za pravdo ali za posamezna pravdna dejanja ali če pooblaščenec stranke ni imel pooblastila, razen če je bila pravda oziroma če so bila posamezna pravdna dejanja pozneje odobrena;
     6. če arbitražna odločba ni obrazložena v smislu prvega odstavka 473. člena tega zakona ali če izvirnik in prepisi arbitražne odločbe niso podpisani tako, kot je to določeno v drugem odstavku 473. člena tega zakona;
     7. če je arbitraža prekoračila meje svoje naloge;
     8. če je izrek arbitražne odločbe nerazumljiv ali sam s seboj v nasprotju;
     9. če je arbitražna odločba v nasprotju z javnim redom Republike Slovenije;
     10. če je s pravnomočno sodbo ugotovljeno, da je prišlo do arbitražne odločbe zaradi kaznivega dejanja priče ali izvedenca, arbitra, stranke, njenega zakonitega zastopnika ali pooblaščenca ali drugega udeleženca v postopku, ali če se arbitražna odločba opira na ponarejeno listino ali na listino, v kateri je bila potrjena neresnična vsebina.

     478.člen
     Tožba, da se arbitražna odločba izreče za neveljavno, se lahko vloži pri pristojnem sodišču v tridesetih dneh. Če se zahteva razveljavitev iz kakšnega od razlogov, ki so navedeni v 1. do 9. točki 477. člena tega zakona, se šteje ta rok od dneva, ko je bila razsodba vročena stranki, če je stranka za razlog zvedela pozneje, pa od dneva, ko je zanj zvedela. Če se zahteva razveljavitev iz razloga po 10. točki 477. člena tega zakona, pa teče ta rok od dneva, ko je stranka dobila možnost uporabiti pravnomočno sodbo pristojnega sodišča.

     Po enem letu od pravnomočnosti arbitražne odločbe se ne more več zahtevati njena razveljavitev.
     _____________________

     V konkretnem primeru arbitraže:

     Člen 477
     točka 5: Po izrecnem določilu 5. člena Sporazuma o arbitraži RH ne more biti pravdna stranka. Zadeva za posebno kriminalistično preiskavo in kazenski postopek pa je zapis v Memorandumu, da “sta se RS in RH osamosvojili hkrati”! To laž so vpleteni očitno zapisali zato, da bi prikrili, da RH ni stranka v postopku (pravdna stranka).

     točka 7: Tribunal je prekoračil meje svoje naloge! Določal je NOVO MEJO, Sporazum mu pa nalaga “določiti potek meje” (ne “..mejo”!!) – torej potek določene meje. (Državne meje slovenskih dežel, s katerimi je današnja RS vstopila v YU, so znane vsemu vesolju).

     točka 10: Več kot dovolj laži in kršitev ter kriminalnega delovanja udeleženih…

     V zvezi s točkami o rokih za pritožbo in dogajanjem, je v ospredju vprašanje, kaj so imeli vpleteni “za bregom” (v žepih……) ves ta čas?

     Še marsikaj bo treba o zadevi povedati. Za začetek pa povprašati!

     ::: to je od tule: http://www.domovinasospomini.eu/blog/2018/09/

     • dež

      Jaz se s teboj večinoma strinjam, zato sem že večkrat napisal, da bi morala tudi Slovenija odstopiti od arbitražnega sporazuma. In se s Hrvati poizkusiti dogovoriti vsaj za kondominij, kaj več dvomim, da nam lahko uspe.
      Ampak ne morejo se o teh zadevah pogovarjati tisti, ki so celo stvar zavozili, se pravi trenutna (ali bodoča) leva oblast.

     • RATATA

      Sem kupil parcelo, ki ima 932 m2. Ga ni junaka, s katerim bi se dogovarjal o skupni rabi najmanjšega delčka moje zemlje!
      O kondominiju se naj dogovarjajo hrvati z bosno ali s Črno Goro.
      Če pa bodo pri nas na oblasti še nekaj časa veleizdajalski pokomunisti, se bodo pa hrvati dogovarjali o kondominiju z avstijci, z italjani in z madžari
      in
      kondominij bo slovensko ozemlje, saj bi radi hrvati že dolgo mejili na Italijo in na nemško Avstrijo po kopnem!!! Ponujali so že celo neko avtocesto….

     • RATATA

      ti k temu pridam še nekaj v upanju, da prebereš in poskušaš dojeti…:
      “”
      Državne meje Republike Slovenije so mednarodno priznane državne meje dosedanje SFRJ z Republiko Avstrijo, z Republiko Italijo in Republiko Madžarsko v delu, v katerem te države mejijo na Republiko Slovenijo, ter meja med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvatsko v okviru dosedanje SFRJ. (TUL 1991)

      The Opinions of the Badinter Arbitration Committee
      the Presidency of the Socialist Federal Republic of Yugoslavia (SFRY) and by the ‘Assembly of the Serbian People of Bosnia-Herzegovina’.
      In its Opinion No. 1 of 29 November, published on 7 December, the Committee found that ‘the Socialist Federal Republic of Yugoslavia is in the process of breaking up’. Bearing in mind that the Republics of Croatia and Bosnia-Herzegovina, inter alia, have sought international recognition as independent states, the Committee is mindful of the fact that its answer to the question before it will necessarily be given in the context of a fluid and changing situation and must therefore be founded on the principles and rules of public international law.
      The Committee therefore takes the view that once the process in the SFRY leads to the
      creation of one or more independent states, the issue of frontiers, in particular those of the Republics referred to in the question before it, must be resolved in accordance with the following principles:
      First-All external frontiers must be respected in line with the principles stated in the United Nations Charter, in the Declaration on Principles of International Law concerning Friendly Relations and Cooperation among States in accordance with the Charter of the United Nations
      (General Assembly Resolution 2625 (XXV)) and in the Helsinki Final Act, a principle which also underlies Article 11 of the Vienna Convention of 23 August 1978 on the Succession of States in Respect of Treaties.

      Second – The boundaries between Croatia and Serbia, between Bosnia-Herzegovina and Serbia, and possibly other adjacent independent states may not be altered except by agreement freely arrived at.
      Third- Except where otherwise agreed, the former boundaries become frontiers protected by international law. This conclusion follows from the principle of respect for the territorial status quo and, in particular, from the principle ofutipossidetis. Utipossidetis, though initially applied in settling decolonisation issues in America and Africa, is today recognized as a general principle, as stated by the International Court of Justice in its Judgment of 22 December 1986 in the case between Burkina Fase and Hali (Frontier Dispute, (1986) Law Reports 554 at 565): VSE TO – IN V NADALJEVANJU – SE NANAŠA NA NA NOVO NASTALE DRŽAVNE SUBJEKTE. NE PA NA RAZPAD SUBJEKTOV, KI SO SE NEKOČ ZDRUŽILI KOT SUBJEKTI !!!
      Nevertheless the principle is not a special rule which pertains solely to one specific system of international law. It is a general principle, which is logically connected with the phenomenon of the obtaining of independence, wherever it occurs. Its obvious purpose is to prevent the independence and stability of new states being endangered by fratricidal struggles…
      The principle applies all the more readily to the Republic since the second and fourth
      paragraphs of Article 5 of the Constitution of the SFRY stipulated that the Republics’
      territories and boundaries could not be altered without their consent.
      Fourth – According to a well-established principle of international law the alteration of
      existing frontiers MED SLO IN CRO JE EDINA OBSTOJEČA MEJA MEJA REKA KOTORIBA or boundaries by force is not capable of producing any legal effect. This principle is to be found, for instance, in the Declaration on Principles of International Law concerning Friendly Relations and Cooperation among States in accordance with the Charter of the United Nations (General Assembly Resolution 2625 (XXV)) and in the Helsinki Final Act; it was cited by the Hague Conference on 7 September 1991 and is enshrined in the draft Convention of 4 November 1991 drawn up by the Conference on Yugoslavia.
      ________________
      The United Nations Charter extends the right of self-determination to all peoples. (Pellet) – Ja, če ni NACIJE – DRŽAVE….
      __________________
      O ničemer, kar bi zadevalo slovenske državnopravne subjekte in njihov položaj v južnoslovanski državi, doslej še ni bilo odločano ne na mednarodno ne na državnopravno korekten način. Vstopili so v južnoslovansko državo na odgovornost vlade Narodnega sveta v Ljubljani državnopravno legitimno in legalno, potem pa se z njimi nihče več ni posebej ukvarjal. Državnopravno je bila vzpostavljena enovita, centralizirana država in celo “narodnoosvobodilni” učinki NOB niso prinesli ničesar novega. Vsa oblast je bila centralizirana in “republiška državnost” je bila gola forma brez vsebine – nič drugačna od demokratičnosti in avtonomije “demokratičnega centralizma” (tudi znotraj sovjetskega bloka).

      Ker nihče niti obravnaval ni državnosti in suverenitete slovenskih dežel, in tudi ne njihovih državnih meja med seboj in z ostalimi subjekti znotraj južnoslovanske države, kaj šele da bi jih kakorkoli ukinil – likvidiral, je vse to samo po sebi še vedno obstajalo, in je osamosvojitev – (iz)ločitev – od leta 1918 nastale južnoslovanske države dejansko le vrnitev državnopravnega stanja in teritorialnega obsega iz časa pred vstopom v skupno državo.
      ___________________
      V temelju NAPAČNO IZHODIŠČE Badinterjeve komisije: Niso “republike” nastale iz/v južnoslovanske države – v nadaljevanju Jugoslavije – , marveč je Jugoslavija nastala iz “republik”.

      Pri republikah je uporabljen narekovaj, ker je treba pojem jemati z rezervo in kritično. Tisto, iz česar je nastala Jugoslavija, namreč niso bile republike, ker je to upravno-politična, kvazi samoupravna forma komunistične centralistične diktature, znana v tkim. Vzhodnem bloku. Jugoslavija je nastala iz raznorodnih elementov – iz subjektov, ki so imeli lastno državnopravno subjektiviteto – to so bile slovenske dežele Avstrijskega cesarstva in Srbija ter Črna gora, iz subjektov sui generis: s strani Avstrije anektiranega protektorata Bosne in Hercegovine in Dalmacije (znotraj Avstrijskega cesarstva, del formalno še obstoječega Kraljestva Ilirija), ter pokrajin Slavonije, Hrvaške in Vojvodine, sestavnih delov celovite in nedeljive Kraljevine Ogrske, ki jih je okupirala srbska vojska kot del zmagovite Antante.

      Razpad z združevanjem nastale države ( ‘the Socialist Federal Republic of Yugoslavia is in the process of breaking up’ – Badinterjeva komisija) v načelu vzpostavi državnopravno stanje v trenutku združitve.

      Ustava SFRJ je urejala status in pravico do odcepitve entitet, ki niso imele druge lastne subjektivitete, razen tiste, ki se je tako ali drugače vzpostavila znotraj Jugoslavije v času njenega obstoja.

      V primeru razpada Jugoslavije gre torej za dogajanje, ki glede posameznih udeležencev ni enoznačno. V nekem primeru gre za odcepitev subjekta, ki so nastali znotraj Jugoslavije, ko je ta že obstajala, v drugem pa za izstop subjekta, ki (in kakor/kakršen) je suvereno vstopil vanjo.
      _____________________
      ‘the right to self-determination must not involve changes to existing frontiers’.
      The territorial integrity of States, this great principle of peace, indispensable to international

      stability, which as noted by the Committee and the International Court of Justice,3 was invented in Latin America to deal with the problems of decolonialization, and then further applied in Africa has today acquired the character of a universal, and peremptory norm. The people of former colonial countries were wise to apply it; Europeans must not commit the folly of dispensing with it.

      TO POVE, DA NI DOVOLJENO SPREMINJATI DRŽAVNIH !!! MEJA !!!! Meje slovenskih dežel, ki so vstopile v YU, so državne meje…………..sprememba znotraj zvezne države je le upravnega značaja in seveda začasna…….(dokler skupni interesi zveze to terjajo…) – ‘the right to self-determination must not involve changes to existing frontiers’. “Existing frontiers”, ja, nič (razen ustreznega bi/multilateralnega dogovora ne more spremeniti DRŽAVNIH meja. Meje slovenskih dežel so se lahko imenovale kakorkoli, bile so meddržavne meje. Notranje administrativne meje so se lahko z njimi prekrivale ali so odstopale – zaradi njih se državna meja ni spremenila. Tisti subjekti, ki pa ob nastanku Jugoslavije niso imeli državnopravne subjektivitete in so nekakšno subjektiviteto pridobili v času obstoja federacije, in jim je ustava dovoljevala odcepitev na podlagi dogovora, so pa imeli možnost, da se meje njihovih NOVIH držav posebej določijo ali pa “republiške meje” postanejo državne.
      ____________

      Mnenje Baditerjeve arbitražne komisije je nastajalo in nastalo potem, ko je bila Slovenija že de facto samostojna država, ki se je po zmagi nad JLA, vojsko preostale SFRJ, dokončno izločila iz skupne državne tvorbe, v katero so slovenske dežele, kot suvereni subjekti, vstopili leta 1918. Ni se namreč ločila od sosednje jugoslovanske republike Hrvatske, ki je vsaj do uveljavitve sklepov Badinterjeve komisije ostajala znotraj preostanka SFRJ in njena samorazglasitev (ne uveljavitev! secesijska in etnična državljanska vojna se je s tem šele razmahnila!) odcepitve od SFRJ, 8. oktobra 1991, o tem dovolj zgovorno priča.
      “”
      http://www.domovinasospomini.eu/blog/2018/09/25/ena-stara-analiza-osamosvojitvenega-dogajanja/

     • dež

      Edina komisija, ki kaj velja v teh pogajanjih, sliši na ime hrvaški sabor. Vse ostalo so nebuloze. Smo imeli dogovorjen sporazum Drnovšek-Račan (pustimo ob strani, kako je bil komu všeč), pa ga niso ratificirali.
      Imaš občutek, da se kdo kaj sekira ob anektiranju Krima k Rusiji ? Vse je potihnilo, psi lajajo karavana gre dalje.
      Lahko so zgodovinska dejstva in mednarodno pravo 1000x v korist Slovenije, važno je, kaj bo odločil sabor. Smo enostavno premajhni, tisti ki vodijo državo pa politično in diplomatsko prebutasti, da bi lahko parirali Hrvatom.

    • Steiermark

     Zakaj bi pa Hrvati naj “spoštovali”, če pa imamo mi na vrhu , na oblasti, ki silijo Hrvate, da ne spoštujejo, ker so sami podkupljivi (za svoje vile na hrvaškem so zamenjali našo domovino), so brez jajc in mentalno, če ne tudi fizično, pripadniki lgbt (kar se opazi po njegovih lgbt facah in pripadnosti, k tistim, s posušenimi ali mehkimi – kot je bil pederajzl in množični morilec tito)… Enostavno, narod ki takšne “voli” je butast in izgleda, da imamo v Sloveniji 75 % butlno, kar je razumljivo glede na dejstvo, da imamo od 2 milionov prebivalcev 1 milion ćefurjev, ki so okupirali, s podtaknjenci, našo domovino in samo 1 milion Slovencev, pa še tam je potrebno preverit, “koliko slovenskih ali balkanskih genov imajo” – kultura in način razmišjanja, h kateremu spada “nadmudravanje” je pa vedno vezan na gensko osnovo – takšne izkušnje imamo – če je nekdo v Sloveniji, pola srbin, pola slovenac, bo vedno prevladala njegova srbska geenetika – sve je naše…….i tito, mi ti se kunemo. Nam vladajo vsi drugi, samo Slovenci ne, še naprej imamo titoizem, le da si pri belem dnevu, ne upajo več klati in odvažati ljudi v neznane destinacije, kjer bi jih potem potolkli…Zato imamo tudi to, kar imamo, to se pravi nič in vedno manj, ko so jugosrbi že v 1. gnili jugoslaviji šenkovali naša ozemlja, ki so bila tisočletja v lasti Slovencev oz. naših prednikov, še posebaj pa pod vladavino zločinca tita, ko je pijani kardel določil mejo med Slovenijo in Hrvaško, na reki Dragonji, “misleč”, kot pijandura, da stoji na reki Mirni! Takšne imamo še naprej, ker ko so se oni stegnili, pa sedaj nadaljujejo njihovi otroci, vnuki, kot oni njegov vnuk, ki se je sp prevaro in z glasovi buteljnov zrinil v Brusel in nas tam naprej prodaja…… Fuj, kakšno drhal imamo in to na oblasti, človeku se koža naježi!

     • dež

      Ni kaj dosti za dodati in, na žalost, v glavnem vse drži. Žal.

     • Aton

      In če je prava meja na Mirni – ali imajo prebivalci na severni strani pravico do terana?

 • Simon Novak

  Lucija, tablete vzemi, si jih pozabila

  • von Rhein

   Zaradi sebe verjameš,da je pomoč v tabletah.Lahko si pomagaš z njimi, toda v zmoti si.

   • Simon Novak

    Ne govorim o sebi, govoril sem o Luciji

   • Simon Novak

    Ne, zaradi Lucije, ki piše take bedarije

 • Jožef

  Zelo realstična vsebina.
  Žal ne bo kaj dosti pomagalo pri razsvetlitvi slovenskega uma.
  Jaz blokiram vse tiste komentatorje, ki so nesramni do desnice in njenih protagonistov in vse, ki ne izražajo domoljubja. In kaj reziltat: pretežni del komentarjev ne vidim, ker so blokirani.
  Zato, Lucija pišite in pišite, mogoče se pa bo ljudem vendar le odprlo ?

  • bednick

   Aoooj, uu, a mene vidiš?

  • Simon Novak

   Realistična samo za zahojene đešnjake

 • bednick

  Gospa Lucija, če bi imel kapo, bi jo dal dol!

 • Amerikanc

  Tako bi morali razmišljati vsi Slovenci, a kaj ko jih veliko ne sme oz. so plačani za drugačno, protislovensko razmišljanje.

 • RATATA

  Slovenstva stebri stari leže na tleh.
  Je pa ena razlika med parcelo in ozemljem subjekta internacionalnega prava.
  Zato se hrvatska kot ozemlje celovite kr.Ogrske ni mogla ujedinit s kr.Srbijo kot so se slovenske dežele, ki pa so bile države!

 • Olga2345

  Bravo gospa zLucija Ušaj! Cirkus Marjana Cerarja ups Šarca z Barbiko in lutkarjem iz Murgl nam je v pogubo!
  Ne samo, da “nevladne” organizacije trgujejo z divjaki in jih s pomočjo skorumpirancev v policiji in sodstvu uvažajo v Slovenijo in zlorabljajo azil, pojavilo se je “pomanjkanje” delovne sile na Koroškem in spet šaflajo “visoko izobraženo” delovno silo iz BiH in jo z družinami naseljujejo v Slovenijo!

 • totex39

  Tak razcepljen vpogled naše resnične zgodovine ne prinese našim zanamcem nič dobrega. Ampak v taki situaciji kot smo, je malo verjetnosti, da bi socialistični zgodovinarji svoja mnenja drugače opredelili, ravno nasprotno še bolj pišejo v korist neresnici.

  • Steiermark

   To niso zgodovinarji, to so razni repetovci, pierazziji in ostala drhal, ki je zelo pozorna “kam veje veter”, da si uspe pravočasno obrniti plašč………tako iz najhujših fašistov, nacistov, nastanejo “zavedni in bogaboječi – titota, komunisti in antislovenci”!

 • kokobily

  Mejo zacajhnajo. Količek v zemljo vpiknejo. Pojedina. Končano delo ???

  Kje pa. V Zemljiško knjigo vpisati ! Dokler tega ni, je kot da ni nič narejenega. Ne obstajajo greodeti, količki in tisto steklovje pod njimi. Luft in sanje…

  4 meddržavne meje R.Slovenije. Imamo TUL (temeljno ustavno listino).Je enostranska izjava, ki pravi “do tod,kjer kažem (Slovenec) s prstom, je moje ozemlje”.

  TUL “Državne meje Republike Slovenije so mednarodno priznane državne meje dosedanje SFRJ z Republiko Avstrijo, z Republiko Italijo in Republiko Madžarsko v delu, v katerem te države mejijo na Republiko Slovenijo, ter meja med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvatsko v okviru dosedanje SFRJ.”
  Meja je last dveh – majašev. Oba se strinjata, da je tam, kjer jo določita. NI dovolj ! Zapišeta, podpošeta in v hrambo tretjemu zaupata. MEJA VELJA !! Komaj tedaj !
  Po vrsti.
  Madžarsaka – imamo meddržavno pogodbo o meji ??
  Avstrija – je “na pogojnem”. Garant meje med FNRJ (pozneje SFRJ) in Avstrije je SSSR (danes Ruska federacija). Meddržavna pogodba med R.Slovenijo in Avstrijo MORA biti požegnana s strani “Avsrtiji dodeljenga skrbnika”, sedaj Rusije.. A je to narejeno ? Mi kdo pokaže to listino ??? Ni dovolj sami izjava novonastalega subjekta mednaridnega prava (tukaj R.Slo.) da prevzema neke aspekte nekega drugega mednarodnega subjekta.
  Italija – meja med SFRJ in Italijo zaključena po reglcih (Osim). Kje je sedaj meja med SLO in ITAL ?
  Po satri meji SFRJ in Italije, do ??? Do točke, ki jo je predvidela arbitraža ?? Imamo podpisan sporazum z R.Italijo, da je to tako ??? Če ne, nimamo določene meje na zahodu. Mi samo mislimo, se “kurčimo”, da smo mednarodnopravno urejeni, pa nismo…
  Hrvaška – samo ena pripomba…Hrvaška diplpmacija je vselej uporabljala izraz “nedoločena meja na morju” , kar je najbolj korekten opis stanja. Nobene meje V Piranskem zalivu, še manj pa neki Savudrijski vali.. Od kdaj pa nedoločena meja na morju dobi pomen določene meje v Piranskem zalivu ?? Pokvarjeni Hrvati ‘? ****Pizdek Peterle in pregovorna slovenska samovšečnost in “nadpamet” nad južnjaki. Ta model je z namenom, da jih (Hrvate namreč) pretriga, izposloval DOGOVOR s Hrvati, da naj slovenska policija vrši nadzor v celotnem Piranskem zalivu. Če si za to rabil dogovor, si s tem priznal ta drugi strani suverenost nad delom zaliva. Seveda, da so ponujeno sprejeli, zakoličili po tedaj edini veljavni rezmejitveni doktrini po sredini zaliva in svojem delu dali svoje ime.
  ???? za mil.$ – Ima R.Slovenija urejene zunanje meje ???
  Med imetniki zemlje – Zemljiška knjiga, med državami mednarodne pogodbe…Na sonce z listinami.!!!

  • RATATA

   Priložnost je bila takrat, ko so se prilagale listine v memorandum k sporazumu o arbitraži! Naši niso prav ničesar priložili, pa imamo vse!! To je veleizdajstvo!!
   Meje z ITA, AUT in HUN so določene. Meje s hrvatsko pa so meje slovenskih dežel proti Kraljevini Ogrski in potekajo po Dravi, Sotli, Kolpi in Rečini.
   To je bila meja “v okviru sfrj”!! ne piše meja med socialističnima republikama!!!!

   • večni srb

    Obstajale so vojaške meje med posameznimi garnizijami, čeprav velja poudariti,da Slovenija svoje garnizije JNA sploh ni imela ampak smo spadali pod Zagrebško upravo.

    • RATATA

     Vem, saj so mi tam dolih v ustaškem Jastrebarskem eno leto jebali mater, ko sem jih preklinjal s kurboprasico, da se me je prijel točno ta vzdevek celo med oficirji.
     Je pa ena stvar pomembnejša:
     ko se je jna umaknila iz Slovenije, se je tudi iz Istre! Seveda, saj je Istra sestavni del slovenske dežele Primorske.

     • večni srb

      Nisem prepričan, da se je hrvaški del JNA sploh kam premaknil, celo meje so na nek način zasedli in s tem izpolnili ukaze predsednikov Markoviča in Mešiča. Meje, za katere se pogaja Pahor, so vojaška območja posameznih kasarn, ne republiške pravne entitete.

     • RATATA

      Saj veš, da gre za Srbe meja po liniji Virovitica, Karlovac, Ogulin, Karlobag.
      Tako je bilo ugotovljeno na terenu in to tudi prikazano na uradnih zemljevidih AO glede veroizpovedi “žitelja”.

     • večni srb

      Mene zanima samo postopanje hrvaške JNA b krajih ob meji s Slovenijo, so se po vojni s Slovenijo sploh kam premaknili ali ne?
      Če ne, potem smo že od začetka pod vojaško okupacijo, ni čudno, da se Pahorju in ostalim mladičem zdi samoumevno, če za njih nikoli ni bilo drugače.

    • RATATA
 • dob

  Sem gledal Vodeba po televiziji na VV Faktorju! Tudi on je zapadel tej splošni histeriji, ki ne loči več Revolucije od pravnega reda. Misli, da je to eno in isto. Da krivce in kriminalce lahko določi kar javno mnenje pod vplivom Revolucionajev in revolucionarnega bavconskega sodnega sistema, ker je narodu tako pač všeč in ker potrebuje pozitivno mitologijo. Če jo potrebuje – pa naj jo ima! Tako nekako Vodeb.

  Tisti, ki ni pustil ločiti Revolucije od NOB, je dobro vedel kaj dela.

  Tako so udeleženi v debati na VV Faktorju razpravljali o državi v državi, ki jo vodi režim, ki slavi diktaturo! Razpravljalci so, vsaj kot jih jaz vidim, vedno sveto prepričani, da debatirajo v demokraciji. Noben ne podvomi, da smo še daleč od demokracije.

  Delijo nasvete SDS in Janši, ne delijo jih kučanu. Janši jih smejo, kučanu jih ne smejo. Je to demokracija?

  Recimo nasvet kučanu: skini nam se s kurca, ti pezde jugoslovenarsko! Diktator in raznarodovalec Slovenije!

  Veleizdajalec je razorožil slovensko TO pred napadom JLA, ki je bila Partijska vojska – kučan pa njen poveljnik za Slovenijo.

  Je to tako težko izreči na javni oddaji?!

  Dragi moji, brez pravnega reda, ki je urejen, zato ker spoštuje pravne norme Zahodnega sveta (pravo Zahodnega sveta zato, ker ima pravno tradicijo v demokraciji) – NI PRAVNE DRŽAVE in tudi ne demokracije. Brez tega je ne more biti!

  O pravu in pravici se ne odloča prek ljudskih anket in v televizijskih oddajah. O pravu odloča pravni sistem, ko je ta normalen in vreden spoštovanja.

  Naš ni.

  Če ne bomo vzpostavili normalnega pravnega sistema, da odloča za nas kaj je prav in kaj narobe, bomo končali v vojni.

  • večni srb

   Vodeb se sprašuje povsem pametne stvari, recimo kdo je bil martin Krpan, je bil mogoče navaden kriminalec in švercer, ki je švercal sol ter masovni morilec, ko je turkom odrobil glavo ali zgolj junak, ki se jim je uprl?
   Zagotovo je bil plačanec, ker je za umor dobil bogato denarno nagrado.

   Kakšna vojna je sploh mogoča, edina država, ki se ji lahko vojaško upremo, je v neposredni soseščini Hrvaška.
   Prej bi rekel, da nam grozi državljanska vojna, med potomci hrvatov in katoliki na eni strani, na drugi pa potomci srbov in ateistov, po uradnih statistikah smo ravno na pol.

  • Aton

   Saj je to vse res, toda dejstvo je, da ukvarjanje s povojno zgodovino ne prinese volilne zmage tudi če so ostale stvari pripravljene odlično. Tako moji sosedi s svojo sumljivo zgodovino prejšnje generacije, ki bi zlahka končala v Kočevskem Rogu in jih je rešila samo revščina, danes prisegajo na zmago revolucije in njeno geslo – še premal smo jih! Slaba vest ali…?

 • dob

  Slovenija je imela možnost biti resna država, pa jo je zapravila. V bistvu je to le še en pokazatelj, da ne ob nastanku ne kasneje, in prav zagotovo ne zdaj nismo sposobni imeti svoje države, ter jo voditi tako, kot je treba. Polomija na vsej črti.

  Zdaj pa se moramo (pa sploh še nismo končali!) ukvarjati s tem kretenskim sporom zaradi nekaj bebavih kulturnikov in pisateljev filozofov, ki niso znali izpuliti oblasti iz rok kučanu, niso poskrbeli, da ima Slovenija jasno dogovorjeno državno mejo (pa kdo pameten dela tako neumnost, da ne definira meja, ko ustvarja novo državo???), da veš kje jo imaš in jo znaš braniti. Kako boš pa branil mejo, če sploh ne veš kje je?!

  Neurejeno državo prepoznaš po neurejenem katastru. V Sloveniji je sploh vse neurejeno, ne le kataster: pravo, finance, zdravstvo, šolstvo… Moj zastavnik iz Niša bi reku: momci, ovo je kastrofa!
  Skratka. Slovenija se je lotila delati državo brez prave želje imeti jo. Na poroko brez kurca!

  To ni hrvaški problem, to je slovenski problem.
  (če hočeš imeti mir na meji, napadi svojo državo, ne tuje!)

  • večni srb

   V Sloveniji, je bila napadena Hrvaška. Končno lahko razumemo kaj je Kučan mislil s tem oksimoronizmom.

 • dob

  Hrtvati so nas z arbitražnim sporazumom pofukali, dobili so še tisto, česar prej niso imeli. Mi smo izgubili dele ozemlja, Hrvati niso ničesar izgubili, oni so samo dobili.
  Pa še prosit jih je treba!

  Zdaj smo mi v poziciji, in to zaradi naših komunistov, da prepričujemo Hrvate, naj vendar spoštujejo sporazum. In to sporazum, v katerem so nam še tisto, kar je bilo naše in ni sporno! Pobrali so nam vse, kar se je pobrati dalo! In arbitraža jim je to dala, nam pa vzela. Mi pa zadovoljni za popizdit!

  Na koncu bodo Hrvati rekli (po mnogih mukah in naših očitkih, kako mi spoštujemo mednarodno pravo, oni pa ne…), no, naj vam bo…. sprejmemo sporazum, po katerem smo vas pofukali po dolgem in počez, ampak glih zato, ker nas milo prosite…. da veste – mi vam uslugo delamo!!! Samo naj vam bo to jasno…!

  Potem bodo pa slo-komunisti slavili zmago. Rekli bodo: uspeli smo nagovoriti Hrvate, da spoštujejo sporazum! Kaj ni to velika mednarodna zmaga?!?

  Pofukali so nas, mi pa smo jih prisilili k priznanju, da so nas pofukali, še prosili smo jih – in so se vdali!
  Dosegli smo priznanje pred celim svetom, mamo hlače do kolen in ves svet to vidi: Hrvati so nam ga vtaknili. Bravo mi! Mater, a smo jih zjebal!

  • RATATA

   Dob, veš kaj bo pa naslednja fora(?),
   da se bodo šli nekakšnih bilateralnih dogovarjanj, kar “našim” itak ponujajo hrvatarji
   in naši cMirkoti bodo sprejeli, ker je to itak že zdavnaj dogovorjeno!
   Potrebna je epizoda za rajo, leno in bebavo, ki jo je pobebabil šolski sistem točno usmerjeno!
   In z medsebojnim dogovorom bo potrjena meja, ki jo je določil arbitražni tribunal na osnovi laži in veleizdajstva naše strani in
   … in tako bo hrvatska z “dogovorom” dobila ozemlja slovenskih starodavnih Dežel!!
   Država nastane z razglasitvijo, ozemlje pa dobi z vojno ali pa ….. po dogovoru. Vse se da zmenit.
   Dogovor je pa že zdavnaj tu,
   komunisti se med sabo vse dogovorijo na internacionalni ravni, saj imajo tako himno Internacionalo.
   Tako so se dogovorili tudi v npr. Štrigovi, ko s hrvatski komunistični miličarji s krampi tolkli Slovence, ki so hoteli ostati v Sloveniji in Slovenci in niso hoteli postati hrvati!!! Po stari njihovi navadi, kot vemo iz obdobja njihove eNDeHa, ko je Srb imel tri možnosti: lahko je postal hrvat katolik, lahko je pobegnil preko Zemuna ali pa je bil ubit!

  • večni srb

   Hrvati spet niso nič krivi, izdali so nas slovenci, ki so po rodu hrvati.
   Sicer pa je bil to od nekdaj smisel okupacije, sicer ustaši ne bi rinili k nam, samo to bi morali povedati na mednarodnem sodišču, pa bi nam takoj dali vse kar bi zahtevali. Ampak ga ni junaka, Pahor je na domoljube in socialne bojevnike raje poslal represijo, za naše arbitre pa je določil same potomce hrvatov.

 • RATATA

  Noben del ozemlja, ki je po pogodbi iz Rapalla pripadlo Italiji, nikoli v zgodovini ni pripadal Hrvaški!
  Če izvzamemo beneško upravo, ki je iz Istrski obalnih območij dokončno izginila v 19. stoletju, je vse to ozemlje bilo vso znano, dokumentirano zgodovino pod upravo dežel Krajnske in Primorske z avtonomnim mestom Trst.
  To so bile slovenske dežele znotraj habsburškega imperija.
  Da je bilo tako, dokazuje nenazadnje – če kdo ne verjame dokumentom – dejstvo, da Napoleonu niti na misel ni prišlo, da bi upravo teh ozemelj lociral v Zagreb, marveč je za sedež Ilirskih provinc (oz. Ilirskega kraljestva), ki so obsegale poleg omenjenih dežel in Trsta tudi vso vzhodno obalo Jadrana vključno Dubrovnik in Boko kotorsko, določil Ljubljano.

  Do leta 1945 nič od omenjenega ozemlja ni bilo pod upravo Zagreba, niti mesto Reka, ki je šele z nastankom dvojne monarhije leta 1867 bila izročena Budimpešti, kot madžarsko pristanišče. Šele takrat so bile tudi zgrajene prometne povezave, vključno z železnico, a ne Reke z Zagrebom, marveč z Budimpešto.

  Poslanci, izvoljeni v Dalmaciji, Primorski in Kranjski, so do leta 1918 sedeli skupaj v dunajskem parlamentu, poslanci Hrvaške pa v madžarskem parlamentu v Budimpešti. Z Rapallom je ozemlje Dalmacije razen Zadra pripadlo Jugoslaviji, ne Hrvaški, ki je nastala šele s pomočjo Hitlerja in Mussolinija leta 1941.

  V okoliščinah, ko sosednja država brezobzirno krši vse dogovore in sistematično zganja grabljivo ozemeljsko politiko “gotovog čina” na škodo Slovenije, je takšno neresnično govorjenje visokih slovenskih uradnikov škodljivo dejanje brez primere, ki pa jasno odkriva, kje tičijo vzroki za nastalo situacijo v odnosih z južno sosedo.

  • večni srb

   Hrvati so se pridružili italijanskim fašistom in jim pomagali iztrebiti slovence, za nagrado so dobili svojo katolibansko NDH, niti slučajno nismo bili na isti strani.

   • RATATA

    Ja, to je pa res.
    Kar se vidi tudi po tem, kdo so bili protifašistični borci Primorske za Primorsko, le Slovenci.

    • večni srb

     Ampak v naši wikipediji piše, da smo se slovenci in hrvati živeči v Julijski krajini SKUPAJ upirali italijanskim fašistom, kar enostavno NI RES. Italijani so zasedli in izbrisali Slovenijo, ne hrvaško NDH, ki je nastala v Rimu in v MIlanu, o kakšni logiki so italijani podprli nekoga, ki naj bi ga sovražili isto kot slovence?

  • bednick

   Baje imajo po Zasavju Hrvati tud velike apetite.
   heh

   • RATATA

    Bi kar Posavino produžili v Zasavino. Saj veš, ako ne može drugčije, tek onda pošteno.

    • Stane

     Kdj kritiziras znajdljive Hrvat!
     Kritiziraj zavozene,nesposobne,izdajalske nase politike,ki kar nudijo Hrvatom vse kar hocejo. Kdo pa nebi izkoristil priliko,v svoj prid?

     • RATATA

      Ja! Res.
      Manjka mi pameti, da bi povezal kaj imajo “naši” od tega, ko jim vse nudijo. Verjetno nisem ta na ta svet glede na to, kako se je izoblikoval in kdo, ter kakšni vse prosperirajo.
      Enostavno ne dojemam.

 • Boy

  Soprazum o arbitraži NI bil dober, NI! Tudi sprejet ni bil pravi čas. Če že, bi mirala biti arbitraža pred sprejetjem Hrvaške v EU. Nikoli ni pametno, da dovolimo tujcem, da odločajo o slovenskem narodu in njegovih mejah. Če nismo sposobni sami urediti meje, jo tudi tujci ne bodo namesto nas.

  Nekateri še vedno ne razumete kakšna so dejstva in enkrat pišete, da so bili dokumenti za sporazum oziroma arbitraži napisani dobro, a že v naslednjem sporočilu trdite, da slabo. Iluzorno je pričakovati, da bodo tujci ugodili naši zahtevi, ker imajo hkrati tudi Hrvate svoje zahteve, ki so diametralno nasprotne našim. Vladni komediant se je svojega izražanja naučil prav pri Hrvatih, kajti v arbitraźni dokument so napisali tole: “Če bodo sprejete vse Hrvaške zahteve bomo arbitraźo spoštovali, če ne, pač ne.

  • večni srb

   Red Jugoslavijo, med Jugoslavijo in po Jugoslaviji, slovenski izhod na odprto morje ni bil sporen, Joras je očitno gradil bajto v Sloveniji, isto kot vsi ostali kraji ob meji, nuklearka je v celoti postavljena v Sloveniji, po kakšni logiki imamo danes manj kot prej, po drugi strani pa hoče Juncker legalizirati ustaško okupacijo?

   Poglejmo najprej kaj je Pahor zahteval na arbiražnem sodišču, saj mora biti jasno izraženo v par stavkih, če jaz lahko to napišem, lahko vsakdo.

   • stane

    Pahor ne pozna zgodovine RS. On je samo nemoralen,neeticen pozeruh. Obnasa se kot nebogljeno dete,ki zares nikoli nic ne ve. Najbolj nas je Pahor zadolzil in nic ne ve, zares nic ne ve. Izgubo ozemlja, je povzrocil ravno Pahor in njegova izdajalska ekipa. Zasedba SLO in EU,ker ni znal ali hotel zascititi nas skupni domEU od divjakov je povzrocil Pahor–pudlica, zmesane Merklce.

 • kledoma

  Ce se dobri potuhnjejo, zmagajo slabi! Brez muje se se cevelj ne vbuje,…… in v tem je skrivnost uspesnih domoljubov na domaciji v ozjem in sirsem smislu. Uspesna druzina, drzava, temelji na vrednotah, tujega nocemo svojega ne damo. In kaj je vrednota komunistov? Vse je nase!!!