Ljubljana, ne tako lepo mesto, ki so jo oskrunili socialistični arhitekti in Zoran Mostograditelj

Bernard Brščič (Foto: osebni arhiv)

V nedeljo sem se, uživajoč pomladansko sonce, sprehodil po Plečnikovi promenadi do gradu Tivoli in nedavno obnovljene Švicarije. Ta je bila zaradi desetletja dolge zanemarjenosti sramota in je kljub odmaknjenosti iz centralne osi nekdanjega Lattermanovega drevoreda kazila tivolsko veduto. Prenova je Švicariji povrnila sijaj. Navdušen sem bil nad občutkom za stavbno pohištvo in kamnoseške detajle. Morda ne velika arhitektura, a lepa stavba, ki bo poleg Cekinovega in tivolskega gradu spet dika parka.

Soočenje z lepim me je spodbudilo k razmisleku o Ljubljani kot menda najlepšem mestu na svetu. Že veduta Ljubljane s tivolskega gradu me je streznila. Seveda v primerjavi s kakšnimi mesti južne Srbije, kot je Niš, ali Sarajevom je Ljubljana lepo mesto, a že pogled čez mejo na zahod do Trsta ali Vicenze te sooči z realnostjo. Ljubljani manjka arhitekturnih presežkov in zlasti urbanistične skladnosti. Ljubljana ni najlepše mesto na svetu. Je lepa?

[/color-box]

Stara Ljubljana z renesančnimi in baročnimi stavbami je. Mestni trg z Robbovim vodnjakom in pogledom na Šenklavž in frančiškansko cerkev navduši. Sprehod do Starega trga in nazaj po Gallusovem nabrežju ali Bregu je zaradi koherentnosti in odsotnosti plomb pomirjujoč, čeravno umanjkajo arhitekturni presežki. Drugi sklop lepega predstavljajo stavbe, nastale v obdobju 1880−1914, ko je Ljubljana dobila več lepih historicističnih stavb. Naj izpostavim Deželno gledališče in Deželni dvorec Jana Hraskega pa Filipov dvorec in Kresijo Leopolda Thayerja, blagovnico Centromerkur Friedricha Sigismundta, hotel Union Josipa Vancaša in pa vrsto lepih stavb Maksa Fabianija. Mladika, Bambergova in Krisperjeva hiša, Hribarjeva palača so mestu še danes v ponos. Morda še bolj pomemben je njegov prispevek k mestotvorju. Po njegovem mestnem načrtu je nastajalo današnje mestno središče med Masarykovo, Njegoševo, Roško, Karlovško, Aškerčevo in Prešernovo ter vzdolž parka Tivoli. Zadnja desetletja črno-žolte monarhije so bila tudi zaradi ljubljanskega potresa 1895 najboljše, kar se je zgodilo ljubljanski arhitekturi in urbanizmu.

Ljubljano je vulgarizirala socialistična arhitektura
Kljub odlikam Fabianija pa je mojster Plečnik tisti, ki je Ljubljano postavil v antologije svetovne arhitekture. Brez Plečnika bi Ljubljana ostala sicer všečno, a v bistvu provincialno mesto. Žale, Tromostovje, Pokrita tržnica, cerkev sv. Mihaela, stavba Vzajemne zavarovalnice, zapornica na Ljubljanici in zlasti stavba NUK so tiste mestne določljivke, ki presegajo gabarite ljubljanske in slovenske majhnosti. Ljubljana se sicer Plečniku navkljub ne more primerjati z Dunajem ali s Prago, a brez njega ostaja arhitekturna opomba pod črto. Ob Plečnikovi veličini prispevki njegovih sodobnikov, kot sta npr. Ivan Vurnik in Vladimir Šubic, zbledijo, a tudi po njihovi zaslugi je Ljubljana danes to, kar je.

Foto: STA

In potem 1945, konec razmišljanja o Ljubljani in lepem. O, ne da se v zadnjih sedmih desetletjih ne bi gradilo. Gradilo se je, najbrž več kot kadar koli v preteklosti. A ob odsotnosti občutka za lepo. Arhitekturni zgodovinarji sicer hvalijo modernistične prispevke Edvarda Ravnikarja, a zame je ureditev Trga republike primer arhitekturne brutalnosti, brez občutka za detajl, sorazmernost in človeka. Tako razčlovečen in brutalen, kot je bil komunistični režim, takšna je Ravnikarjeva arhitektura. Sprehod po Trgu republike mi zbuja nelagodje in občutke, kot bi se sprehajal po Tirani ali Pjongjangu, zato se ne čudim, da je prenovi navkljub postal mrtev del mesta. Tudi Ravnikarjevi sodobniki ne zdržijo primerjave s svojimi predhodniki. Primerjajmo samo stolpnico Metalke Eda Mihevca z Nebotičnikom Vladimirja Šubica, ki ga s svojimi gabariti nagovarja. Nisem še opazil turista, ki bi občudoval Mihevčevo pločevinasto konzervo, Nebotičnik pa je in bo stalnica na razglednicah Ljubljane.

Žalost Zorana Mostograditelja
No, tudi po osamosvojitvi se stvari niso izboljšale. Po Petru I. Osvoboditelju, Aleksandru II. Zedinitelju smo dobili Zorana I. Mostograditelja. Ob množici novih mostov ena sama žalost. Morda z izjemo lepo uspele prestavitve litoželeznega Mrtvaškega mostu kot mostu Hradeckega na novo lokacijo med Prule in Krakovo. A kaj ko je ta spomenik stavbnega inženirstva nastal že leta 1848. Obžalujem, da se ob zgraditvi Mesarskega mostu ni uresničil Plečnikov načrt in dopolnil Plečnikove tržnice.

Če po osamosvojitvi v Ljubljani nismo dobili omembe vrednih javnih stavb, pa se je izboljšala skrb za stavbno dediščino. Primera obnovljene Švicarije in zlasti izjemno uspele obnove neoklasicistične stavbe Narodne galerije Františka Škabrouta to dokazujeta. Verjetno se bomo morali sprijazniti z dejstvom, da so najlepše stavbe že bile zgrajene in da se lahko posvetimo zgolj negovanju stavbnega sklada. Ali pa čakamo, da se rodi novi Plečnik.

Bernard Brščič

 

 • Jan Kovalski
 • opazovalec

  Kljub odlikam Fabianija pa je mojster Plečnik tisti, ki je Ljubljano postavil v antologije svetovne arhitekture.

  In kakšen je odgovor turista na vprašanje vodiča pred NUK, Plečnikovo diko Ljubljane, kaj je v tej stabi. Večina jih glede na turoben in “težek” izgled fasade odgovori: ZAPOR

  Plečnik je delal pomembne stvari predvsem na Dunaju in v Pragi, v Ljubljani pa….

  še sreča, da se njegova ideja mesarskega mosta ni realizirala, bi povsem uničil veduto Ljubljanice s pogledom na Tromostovje.

  • Mojca pokraculja

   Hahaha vsako stvar obrniti v negativno ali obratno pa res ni nobena umetnost.
   NUK je skropucalo, mesarski most bi bil a je na srečo ostal nerealiziran. Plecnik je skropucala naredil v Ljubljani, drugod pa bisere.
   Pa se pozabavajmo z Jankovićem
   najbolj postenim in sposobnim zupanom.Zgradil moderno avtobusno in železniško postajo, povezal vse dostope do UKC ( podvoz Zmaj) z večpasovnimi avenijami, uvedel tramvaj, zasadil parke, povečal zelene površine…skratka Ljubljana cveti.
   Cmerar in SD so ustvarili zavidanja vredno blaginjo za ljudi. Pokojnine normalne, place odlicne, na minimalcu skoraj nikogar, davki nizki, ni da ni. Vsi so srecni in zadovoljni.

   Komentatorji mi je zmanjkalo idej za samohvalo, prosim nadaljujte.

   • dob

    Že vidim Cerarja in Jankovića kako tole dobesedno prepisujeta v program svoje nove stranke.

 • VERRZIFIKATOR

  Zorjan Mostnik

  ŽUPANOV MOST

  Mesto je, posebej ni veliko
  in mostov le srednje je število,
  zadnji čas več novih se zgradilo,
  večkrat šlo samo je za repliko.

  Več ime ima jih po županih,
  po čevljarjih in pa po svetnikih,
  skratka prepoznavnih mestnih likih,
  troje še posebej vsem je znanih.

  Z enega nekoč so v kletko dane
  spuščali v globino goljufivce,
  peke goljufive kot kradljivce,
  tudi te so zgodbe nam poznane.

  Z drugega nekoč je v vodo skočil
  sam župan, takrat že star, nekdanji,
  upamo lahko, da še sedanji
  se zasluženo bo sam namočil.

 • von Rhein

  Razne “ploščadi”,ena sama socialistična, po vzoru nekdanjega vzhodnega Berlina,neprebavljiva navlaka.

 • noričan

  lepo, da se na državne jasli prisesan pedrajsek Brščič spozna tudi na arhitekturo, saj njegovo znanje ekonomije očitno ni prav veliko : namesto za lastno iniciativo ali gospodarstvo se je odločil za elektrogospodarstvo, za Eles, kamor ga je povabil Vitoslav Tuerk, tretjerazredni brat drugorazrednega in črnograditelj. gliha vkup štriha in dva nesposobneža na kupu sta že surovina za gnojenje

 • Jana učak

  Ja zdaj pa se arhitektura! Taki “članki” so pa res bebasti!!! Samo en poseg iz časa županovanja Rupsija!? No, ga ni!!!

  • Soave

   Malo matematike. . . . . pa bo takoj jasno.

   Jože Strgar, 1990
   Dimitrij Rupel, 1995
   Viktorija Potočnik, 1997
   Danica Simšič, 2002
   Zoran Janković, 2006

   • črnaovca

    Največji pečat je pustil Strgar, ki je bil na silvestrovo tako pijan da ob polnoči nti novo leto ni zmogel voščiti

    • Soave

     In zato gre tebi še danes slabo ??
     Je pa večja verjetnost, da si se ga nalezel ti . . . ..

    • Steiermark

     bolje tako, kot pa tisto “voščenje” pavijankovića, z nagravžnim in lažnivim, protislovenskim ksihtom….ki ti medtem, ko ti “vošči in gleda v oči, nje de de” že tišči svoje kremplje v tvoj žep oz. jih steguje po tvojem denarju v denarnici….

   • Jana učak

    Torej od 1990 do 2006, po matematiki, NIC!!!

    • Peter

     Sejjeresdkradeampakjevelikzalublanonaredu, de?

    • Soave

     Se vidi, ja, da pojma nimamo kako težak je bil ta začetek.
     Saj prvo vlado , pa obrambnega ministra so hitro skenslali. . . . . . . župan takrat ni bil toliko važen.
     Torej si kar vse zmetala v en koš ?
     Pet let nekaterih župnov ( ki tudi niso imeli večine med svetniki ), pa 12 let Kralja na Betajnovi. . . . . . . . samo to sem hotela povdarit.

     • Jana učak

      Eno samo nakladanje! imam občutek, da Ljubljane sploh ne poznaš! Škoda!!!!

     • Soave

      Pomota! Poln kufer je imam, odkar jo vodi J. !

 • Soave

  + + + + + + + +
  ” Verjetno se bomo morali sprijazniti z dejstvom, da so najlepše stavbe že
  bile zgrajene in da se lahko posvetimo zgolj negovanju stavbnega
  sklada. Ali pa čakamo, da se rodi novi Plečnik.”
  Pa počakajmo ! Hm. . . . . pa imamo dovolj časa ?

 • črnaovca

  Ljubljana je lepo mesto seveda pa vsakdo lahko vidi tudi vse slabo, vsake oči imajo svojega malarja

  • učko

   Najboljš, da si natakneš “čefurske špegle”, pa boš Čefurjano vidu u rošcah !

   • Novakec1

    Pet točk za novo ime Lublane bulane.

 • Soave

  Še pripis. Sem tole pripela že spodaj, pa bom še tu. Pa izračunajmo , koliko časa je kdo kraljeval. Da ne bomo prehitro sodili. . . .
  Naš šerif vse daleč prekaša. Pa smo – SO – res butlji ljubljanski ( priseljenci ).

  Jože Strgar, 1990
  Dimitrij Rupel, 1995
  Viktorija Potočnik, 1997
  Danica Simšič, 2002
  Zoran Janković, 2006

  • SabinaSmole

   Zdaj pa je Zoki že res dolgo župan… kaj pa je sploh nardil v 12 letih?? DŽAMIJO.

   • Soave

    Barje, Ljubljanico, Kongresni trg . . . . pa še kaj v Centru , nam je zabetoniral !!
    Nasračkal lokale in lokalčke, od katerih dobro služi.

    • Poštenje velja

     Z srbjansko diasporo in zlovenskimi udbasi.

   • Občasni Komentator

    Če ti v vseh letih županovanja ZJ vidiš samo mošejo potem si slepa. Podatki o številu turističnih obiskov v LJ vas dejansko in očitno ne zanimajo. Mesto je polno tujih turistov, ki jim je očitno to, kar je ZJ naredil. Končno je široka izbira lokalov, imaš celo restavracije, ki delajo po 22. uri, imaš enkratno odprto kuhno in tržnico, ki bivajo v sožitju z drugimi lokali. Mogoče res motijo ciganski trobentači in tisti opankar, vendar tudi oni so del neke celostne ponudbe, ker je vseha živega okrog. Bernard se sicer malo laže, ker je to nedeljo hodil po Golovcu z gospo mamo, tako, naj ne naklada o Tivoliju in ne vem čem. Osebno sem ga namreč srečal. Ne podpiram in ne volim sploh na lokalnih volitvah, ampak bi rad objektivno oceno LJ, kar pa to napisano vsekakor ni.

 • učko

  Zoki Čefurković je s svojimi Pederkovići iz Ljubljane naredu Čefurjano !

  • freedomfighter

   Povej kaj pa zupan odloca o migracijah da je lahko on kriv da je veliko cefurjev v ljubljani…me zanima sedaj tvoj odgovor

   • mapu

    Sploh ne gre za priseljence, gre samo zato da se težko prilagodijo našim navadam in običajem.

 • SabinaSmole

  Ljubljana je res lepo mesto, sploh pomladi. Ampak tam pri bavarskem dvoru so pa res grde stavbe. Fuj! Naj to porušijo že enkrat.

 • freedomfighter

  Prvic da se delno strinjam z bernardom vendar pa me je razocaral ker namesto da bi se sravil na vse zupane se spet speavlja na edinega v svobodni sloveniji ki je karkoli naredil za ljubljano…naj napise clanek o njegovih predhodnikih…ajja ne more ker nima o cem pisati…glede socialisticne arhitekture se sicer strinjam ampak kaj pa je za pricakovati ce smo ziveli 50 let v socializmu in velik del ima se vedno glavo ujeto tam zacetek sedemdesetih in to tisti ki zagovarjajo komunizem in tisti ki so goreci nasprotniki oboji so pa mentalno zaostali saj zivimo v 21 st. In nihce vec se ne ukvarja s tem razen opranci

  • Jan Kovalski

   “… na edinega v svobodni sloveniji ki je karkoli naredil za ljubljano …”
   ==================

   Naredil kakšnih 15 opuščenih velikih gradbenih jam, nedokončanih projektov, koruptivno prodajal zemljišča, ki niso bila v lasti občine, na koruptiven način spreminjal zemljišča v gradbena, zadolžil LJ na najvišjo raven, …
   Smešno tudi, ko se nekomu pripisuje, da je nekaj naredil s tujim denarjem, kot bi to naredil s svojim.

   • freedomfighter

    Ja a si ze slisal zakaj kaksnega zupana ki osebno financira obcino

    • Jan Kovalski

     Sem vedel, če se boš oglasil, da boš popolnoma zgrešil bistvo in itak sploh ne razumel ničesar!
     Poudarek sem podal v tem, da ni težko graditi predrage projekte s tujim denarjem in zadolžiti mesto na skrajne zakonsko dopustne zgornje meje, ker ti pač nihče ne gleda pod prste, ker si del mafijozne globoke države. In, da to njegovi pristaši opravičujejo z “je naredil za Ljubljano”, kot bi to bila njegova osebna zasluga, ki bi jo sam financiral. Torej, bistvo je na tem, da ni težko izvajati predrage projekte, če imaš denarja kolikor hoče, tujega seveda, in se ne meniš za racionalno porabo, ki bi edina koristila državljanom. Ti se, kot njegov fen, seveda nisi spotaknil ob moje navedbe, ki so pomebne: “Naredil kakšnih 15 opuščenih velikih gradbenih jam, nedokončanih projektov, koruptivno prodajal zemljišča, ki niso bila v lasti občine, na koruptiven način spreminjal zemljišča v gradbena, zadolžil LJ na najvišjo raven, ..”
     ampak si to seveda spregledal

     • freedomfighter

      Nisem spregledal ampak gradbene jame so bile ze pred zoranom in se slabse na mestih teh luken so bile kasne podrtije…se avtobus ni vozil povsot preden je postal zupan pa mi zdaj povej zakaj prejsni zupani niso zrihtali niti osnove javnega prevoza…vcasih so se po copovi vozili avtomobili sedaj je cel center zaprt…zakaj kritiziras le tega zupana o zupanih pred njim ki si pa res zasluzijo hudo kritiko pa nic…pa ta dolg ljubljane o katerem tako rad govoris je v slo povprecju zakaj potem vsem zupanom ne ocitas dela s tujim denarjem…slabo delo ne izbrise dobrega in obratno in jaz nimam nic proti temu ce kdo govori da je zoki mafiozo ker je res ampak kot ljubljancan sem pa navdusen nad tem kako se je v 10 letih razvila ljubljana tako kot je vecina ljubljancanov in ze veckrat sem rekel da imajo najvec slabega o ljubljani povedati tisti ki ne zivijo v njej…in zapomni si kljub vsej svinjariji ki jo dela zoki so za ljubljancane pomembni otipljivi rezultati…se en primer ljubljansko kopalisce ob ljubljanici vcasih ti je ratalo slabo ko si se sprehodil ob ljubljanici sedaj se tako z veseljem sprostim ob bregu…ubistvu je spisek pozitivnih stvari narejenih v ljubljani tako dolg da bi lahko napisal knjigo ampak nekateri ste tako zaslepljeni od sovraztva da sploh ne morete realno gledati stvari

  • mapu

   Za Slovence ni naredil ničesar, razen da jih preko DUBT-a precej oškodoval, je pa zelo nategnil Ljubljančane!

   • freedomfighter

    Povej mi kako pa ne nategnil ljubljancane…da je uredil avtobuse po celi lj in okolici, da je razsiril kanalizacijski sistem, da je uredil trge in parke, da je uredil obmocje ob ljubljanici, da je ljubljana postala eno od mest z najvisjim odstotkom recikliranih odpadkov, da je obnovil kopalisce ilirija, da se je odprlo vec novih hotelov, da se je zaprl center za promet nakbrz se ne spomnis da so vcasih avtomobili vozili se po copovi, kulturni dogodki v lj so prakticno vsak dan, koncno je nekdo zrihtal parkirisca po lj res da so draga ampak ne poznam velemesta na svetu ki bi imel zastonj parkiranje, ljubljanica je bila vcasih taka da ti je slabo ratalo sedaj se bo dalo pa kopati v njej…evo to so ene od malenkosti ki smo jih opazili ljubljancani pa mi povej ce se lazem…lahko ti nastevam tudi dalje

    • mapu

     Samo poglej kakšna je avtobusna postaja, kakšna je železniška postaja, to je slika
     župana. Pred njegovim prihodom je Ljubljana imela suficit, za časa tega župana pa je vsak Ljubljančan zadolžen za 1300,00 EUR.
     Največja napaka pa so njegove finančne rabote, ki jih Slovenci zavračamo.
     Že ko je bil v Mercatorju so mu rekli g.10%.
     Poštenost ni njegova vrlina in mislim, da imamo dovolj takega župana, upam, da bomo v jeseni imeli pošteno županjo ali župana.
     To kar pa naštevaš, kaj je bilo narejenega si upam trditi, da bi bilo to lahko narejeno za pol denarja, kot pa se ga je porabilo.

     • freedomfighter

      Se strinjam glede g. 10 %, zadolzenost ljubljancana je pa nekaj cez 600 e in ne 1300 kot pises…me pa nekaj zanima ce s je dali vse to zgraditi za pol manj zakaj potem prejsni zupani niso tega zrihtali ubistvu kaj sploh so naredili prejsni zupaniv samostojni sloveniji…glede zelezniske postaje se pa strinjam da bi emoniko ze mogli zgraditi ampak je prisla kriza in je splavalo po vodi

     • mapu

      A si ti ne zdi, da se je JZ izpel in bi lahko že odšel in bi nekdo drug, z novo energijo naredil še kaj več in boljšega za Ljubljano. Jaz osebno pogrešam neko poduhovljeno (v smislu umetnosti in kulture) Ljubljano.
      Samo poglej v soboto in nedeljo kakšna je Ljubljana(mesto duhov)

     • freedomfighter

      Da se strinjam on nima ljubljani kaj vec dati glede umetnosti in kulture je pa tako cankarjev dom in gledalisce sta vsak vikend povna, vsak vikend imamo sedaj odprto kuhinjo, vsak mesec poteka kaksen festival v ljubljani, decembra imas koncerte na vec lokacijah, ljubljanski maraton je narastel iz 5000 na 50000 obiskovalcev…da se postoriti se in se ampak za enkrat se mi ne zdi tako slabo kot to nekateri prikazujejo

  • Soave

   Malo seštej,. . . . . . koliko let so vladali oni drugi in , koliko let vlada on. Da o sestavi svetnikov sploh ne govorimo.Zato je tudi sprejel to funkcijo, da lahko z blagoslovom svojih, krade.
   Da smo o slilnih računih, ki jih plačujejo ljubljančani ,raje tiho.
   Včeraj smo na Gradu, v kapeli sv. Jurija, zavetnika Ljubljane imeli mašo. Prejšnja leta je bila na ploščadi, ker se vedno nabere veliko vernikov in, seveda turistov. Toda šerif se je letos spomnil, da bo tudi to zaračunal. . . . ..800 Eur. . . . . . . . Zato smo se stlačili v kapelo. . . .

 • Franjo Trojner

  Upam, da ta novica, ki sem jo prebral v
  Reporterju ni resnična! Ker, če je nepreklicno izstopam iz članstva ZVVS.

  Reporter poroča /Pri Zvezi veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) pod vodstvom generala Ladislava Lipiča, katere vrh sodi pod okrilje in ideologijo Milana Kučana, se pripravljajo na skrunitev simbola Slovenske vojske.
  Za namen obeleževanja »50- obletnice ustanovitve Teritorialne obrambe« so za državni denar dali izdelati na tisoče priponk, ki so nekakšna zmes simbola Slovenske vojske demokratične Slovenije in simbola komunistične rdeče zvezde.
  Gre za pljunek na vse teritorialce in policiste, ki so se z orožjem v roki zoperstavili neprimerljivo bolje oboroženi jugoslovanski armadi.
  Ta priponka je žalitev in nož v hrbet vseh nas domoljubov, ki smo se leta 1991 nesebično odzvali klicu domovine in se z orožjem v roki uprli agresorski vojski JLA katere vojaki so na šlemih, tankih, kamionih in zastavi imeli rdečo zvezdo. Takrat se niso vsi državljani odzvali klicu domovine, ki je bila napadena, kot kača dolga kolona vozil se je skozi Kungoto pri Mariboru in naprej proti mejnemu prehodu Jurij valila v Avstrijo, v avtih pa za boj sposobni možje, ki so bežali na varno v Avstrijo. Ti možje so domovino pustili na cedilu! Častni džavljani so se agresiji uprli tudi goloroki in za svobodno, samostojno, demokratično državo Slovenijo, dali najdragocenejše kar so imeli , svoje živlenje!
  V Mariboru so vojaki JLA z zvezdo na čeladi zahrbtno iz vojašnice streljali na policijsko vozilo na patrulji in ubili mladega policista Roberta Hvalca starega komaj 22 let, v mariboru so tanki z zvezdo pomedrali civilista Josefa Šimčika, v Radgoni Alojza Gaubeja in Janeza Svetino , v Štrihovcu 4 voznike civilnih kamionov, na Brniku dva novinarja iz Avstrije g. Nikolasa Vogla in Norberta Wernerja! V vojnih spopadih so vojaki JLA z zvezdo na šlemih ubili:
  TO
  1. Dejan Bizjak
  2. Stanislav Požar
  3. Vincenc Repnik
  4. Sebastijan Miran
  5. Jernej Molan
  6. Miroslav Moljk
  7. Edvard Peperko
  8. Peter Petrič
  9. Vinko Repnik
  10. Franc Vršič
  11. Anton Žakel

  Policija
  1. Franc Šušter
  2. Robert Hvalc
  3. Stanko Strašek
  4. Marjan Dobelšek
  5. Željko Ernoič
  6. Bojan Štumberger

  Civilisti
  1.Boris Adam
  2. Josef Šimčik
  3. Janez Svetina
  4. Mohor Bergant
  5. Alojz Gaube
  6. Anton Kotar

  Novinarja iz Avstrije
  1. Nikolas Vogel
  2. Norbert Werner
  SLAVA JIM!
  Svojci žrtev vojne za Slovenijo so zogorčeni, kar so javno povedali tudi s pismom, v katerem so zapisali, da smo v Sloveniji trenutno priča poskusu očrnitve osamosvojitve in junakov osamosvojitve. ”Ključne akterje osamosvojitve se celo sodno preganja. Na drugi strani pa lahko zgroženo opazujemo, kako je bil opuščen pregon generalov JLA, ki so leta 1991 napadli našo državo in storili zločine proti celotnemu prebivalstvu,” so jasni svojci žrtev. Moti jih, da se na državnih proslavah vse pogosteje pojavljajo simboli preteklega režima – rdeče zvezde. Te so namreč simbol tistih, ”zaradi katerih so naši fantje izgubili mlada življenja,” so zapisali svojci.

  Slovenci, vojni veterani vojne za Slovenijo, domoljubi ne smemo več doupustiti žaljenja ubitih v vojni za Slovenijo in njihovih svojcev, ne smemo dopustiti očrnitve osamosvojitve, osamosvojiteljev in naših državnih in vojaških simbolov! Čas je, da se ponosno in odločno postavimo zoper vse tiste, ki z svojimi ostudnimi dejanji namerno skrunijo spomin padle v vojni za Slovenijo in namerno črnijo samo osamosvojitev in osamosvojitelje! Čas je, da vsem izdajalcem osamosvojitve, SAMOSTOJNE, DEMOKRATIČNE SLOVENSKE DRŽAVE PLUNEMO V OBRAZ IN JIH POSTAVIMO PRED SODIŠČE. Čas je, da se v Sloveniji TAKOJ sprejme, v DZ potrdi resulucija komisije sveta EU, ki izenačuje vse tri totalitarizme, fašizem, komunizem in nacizem! Čas je, da v Sloveniji prepovemo vse totalitarne komunistične simbole z rdečo zvezdo na čelu in umaknemo vse spomenike totalitarnih komunističnih veljakov in preimenujemo ulice, trge in javne ustanove, ki še danes nosijo njihova imena!
  Kar je preveč je preveč, s to žaljivo priponko ste prestopili mejo dobrega okusa in povozili vso etiko, moralo, v srca svojcev padlih pa vnesli nemir in žalost. Prizadeli ste čustva domoljubnih pripadnikov TO, kar sam jemljem zelo osebno, zato iz protesta takoj z jutrišnjim dnem nepreklicno izstopam iz članstva ZVVS.

 • Piko Globevnik

  Le čevlje sodi naj Kopitar.

 • neoliberalni kretenoid B

  Brščič je iz rase nadljudi : on ni samo ekonomski strokovnjak, on sodi cela obdobja arhitekture, on je miselni trust. on bi moral biti naslednji predsednik Slovenije, pa da preženemo in zaplinimo še tistih nekaj Judov, ki so ostali in ki so Sorosevi in Kučanovi

  • freedomfighter

   Hahaha dobra ja on je kot stalin doktor vsega

  • Diagnostik

   V čem je problem? Vse kar je napisal drži 100 odstotno.

 • Soave

  Ko je že govora o Ljubljani, pripenjam malo za vedenje o sv. Juriju, zavetniku našega mesta. Na Ljubljanskem Gradu je kapela z njegovim imenom. . . . .In zakaj je v našem grbu zeleni zmaj.

  https://si.aleteia.org/2018/04/23/veste-zakaj-je-v-ljubljanskem-grbu-zelen-zmaj/?utm_campaign=NL_si&utm_source=daily_newsletter&utm_medium=mail&utm_content=NL_si

 • Da vam mal “polepšam” dan oziroma kaj lahko Ljubljana ponudi tujim turistom … https://www.youtube.com/watch?v=7dS0dZIWLDk

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!