fbpx

Pisma – od zmage do zmage: Dogodek v mestu Nova Gorica

Vinko Vasle (Foto: osebni arhiv)

Zgoditi oziroma narediti se je morala Nova Gorica, da je vsa elita RTV SLO stopila pred kamere in zavpila: napad na novinarje je napad na demokracijo. To priložnost je končno izrabila tudi odgovorna urednica Manica Janežič, da je v dno svoje izjave in za prijateljico Eugenijo Carl sramežljivo vstavila še ime Jožeta Možine. Je bolelo.

Novo Gorico sem tudi sam takoj obsodil. Potem pa … Začel sem se nekaj spraševati, tu in tam sem koga kaj vprašal tam v Novi Gorici in stvar mi je postala nelogična – je v Novi Gorici res bila napadena demokracija? Je Mojca Dumančič žrtev? Zakaj? Ženska v glavnem poroča o burji, za seboj ima tudi burno življenje na TVS, kamor sodi tudi v alko-omami razbit službeni avto, kar je bil napad na demokracijo varnosti udeležencev v cestnem prometu. Spomnim se je po pristranskem poročanju o aferi Hit. V glavnem pa burja. Res pa je, da smo se z udarnih pozicij znebili Jožeta Možine.

V obrambo novinarske demokracije se je prvi oglasil Miro Cerar, kar bi osebno vzel kot žalitev, ker tip z demokracijo in etiko nima nobene zveze. Oglasil se je predsednik države Borut Pahor, ker se s te pozicije spodobi braniti novinarje pred podivjanimi cestnimi barabami. Novica o dogodku v Novi Gorici je takoj zašla v vse naše in nenaše medije. Televizija Slovenija je prvič po dolgih letih nalogo opravila izvrstno in več kot profesionalno. Dogodek je bil v poročilih na dan dogodka v napovedniku za TV Dnevnik, v TV Dnevniku, v napovedniku za Odmeve, v Odmevih in naslednja dva dneva so vajo ponavljali. Ko je napadena demokracija, je to tudi prav. Pretresljiv je bil pogled na TV kamero sredi ceste, ki je bila žrtev kriminalca, ki je ekipo žalil v italijanskem jeziku, kar je posebej sprevrženo, ker italijansko vsi ne razumemo. Kaj pa je ta čas, ko se je dogajalo, delal snemalec? Kje so posnetki tega kriminalnega dejanja barabe za volanom? Jih ni, je na družbenem omrežju odgovarjala Mojca Dumančič, ker je bila kamera tako razbita, da se ji ni dalo več pomagati.

Ampak. Ampak v rekonstrukciji dogodka na kraju zločina za TV Slovenija je iz umrle kamere padla kronska priča – oni ruski turist, ki reče v kamero: “Umaknite se, ta je nevaren.” Kako, če pa je bil posnetek čisto, ampak čisto uničen! In kaj je z zločincem. Kdo je, čigav je, kakšni so njegovi umazani motivi?

Ko se nad Možino spravi cela druščina psihopatov
Možino in mene je kakšna tri leta po Ljubljani zasledoval psihopat iz Zagorja, nek hišnik iz dijaškega doma na Viču, in nama grozil. Grozil je pravosodnemu ministru dr. Lovru Šturmu in njegovi ženi in vrhovni tožilki Barbari Brezigar. Po uradni dolžnosti preganjan ni bil kaznovan. Se opravičujem, če na primer pretiravam, da je grožnja Možini onega Safeta Alibegića – o tem, kako povoziti Možino na prehodu za pešce – napad na demokracijo. Napad na demokracijo so Pričevalci, ki jih dela Možina. Možina namreč razdvaja ljudi – na tiste, ki so bili pomorjeni, in na one, ki so morili, in celo na tretje, to je dediče morilcev, ki trdijo, da je vse šlo po pravni poti. Kot je v v zadevi Patria rekel veliki vrag komunizma Milan Kučan.

Marko Koprivc je sin partijskega aparatčika. (Foto: Twitter)

Protinapad na Možino in Dežmana je bil tudi v Kopru, kjer se je s transparentom pojavil oni kraški lovec na merjasce Benjamin Purger, ki je Možini grozil s smrtjo. Tudi to ni bil napad na demokracijo. Partija resnic in drugačnih pogledov ne prenaša, kar je v pismu vodstvu RTV zapisal tudi član partije in poslanec SD Marko Koprivc, sin trojnega funkcionarja Jake Koprivca. Ta je bil v osemdesetih direktor in glavni urednik Dela, predsednik Društva novinarjev in šef partijskega agitpropa. V glavnem, eden najvišjih komunističnih cenzorjev. Sin gre po njegovi poti, ker se to deduje. Svoj psihopatski blogerski odtis je pustil še lažnivec Mitja Kunstelj, ki se pa ne bi zaustavil pred prehodom za pešce, ampak bi pritisnil na gas in je pristal na tožilstvu po uradni dolžnosti. Ne prvič. In za konec oni levičarski nasilnež Igor Bricelj, ki je vdrl na sejo programskega sveta s transparentom “smrt janšizmu”, kasneje pa pred RTV počakal Možino in mu grozil.

Saj Igor Kadunc, generalni direktor RTV, Manica Janežič, odgovorna urednica, in varuhinja Ilinka Todorovski Možini niso še ničesar storili. Samo pomagajo njemu in Pričevalcem spodmakniti stolček na demokratičnem obešanju Resnice.

Kako je že rekla Spomenka Hribar? Zaustavite Možino in Dežmana.

Vinko Vasle