Pomen dejstev v času Sončevega obrata

Odgovorni urednik Jože Biščak.

Politifact je spletna stran za preverjanje dejstev. Izjav politikov, če smo natančnejši. Nanjo se globalni medijski mainstream sklicuje, ko je treba potrditi teze, da so ameriški desničarji notorični lažnivci. Njihove izjave so večinoma označene kot lažnive, prednjači Donald Trump, na drugi strani so Bernie Sanders, Hillary Clinton in Barack Obama označeni kot največji resnicoljubi. Kakopak, Politifact samega sebe ocenjuje kot neodvisnega pregledovalnika dejstev. Ne samo, da so uredniki dobili Pulitzerjevo nagrado, portal je tudi partner Facebooka v boju proti lažnim novicam.

Pustimo ob strani “malenkost”, da je Politifact projekt časopisa Tampa Bay Times, ki je leta 2016 podprl predsedniško kampanjo Hillary Clinton, saj ne bi bilo s tem nič narobe, če bi pri pregledovanju dejstev v resnici “laboratorijsko secirali izjave”. A tega ne počnejo, uporabljajo dvojna merila. Eden najbolj znanih primerov sta identični izjavi republikanca Rona Paula (2012) in demokrata Jima Webba (2015), češ da ZDA do leta 1913 niso poznale dohodnine.

Toda Politifact je Paulovo izjavo označil kot polresnično, demokratovo pa kot večinoma resnično. Še večjo sramoto zaradi pristranskosti si je urednica Angie Drobnic Holan nakopala, ko je med predsedniško kampanjo Obamovo izjavo, da bodo po njegovi zdravstveni reformi vsi, ki bodo želeli obdržati zavarovanje na star način, to lahko storili, označila za resnično. Čeprav so se resni analitiki držali za glavo, kako lahko Holanova napoved nečesa v prihodnosti oceni kot resnično dejstvo, je Politifact za tisto leto dobil Pulitzerjevo nagrado. Tragikomično je, da se je Obamova izjava kasneje izkazala za lažnivo. Politifact se je moral posuti s pepelom, Forbsov urednik politike Avil Roy je zapisal, da je ekipa Politifacta sestavljena iz navadnih novinarjev, ki komaj razumejo teme, o katerih pišejo. Podobno so ugotavljali tudi drugi analitiki, češ da Politifact ne uporablja samo dvojnih standardov, ampak pri republikancih preverja daljše in težje preverljive trditve, pri demokratih pa krajše in lahko preverljive izjave. Če karikiram. Pri levičarjih preverjajo izjave v smislu 2 + 2 = 4. Potem poiščejo matematika, po možnosti s priznanjem Fields Medal ali imetnika Abelove nagrade, ki vzklikne: “Eureka!” in uredništvu Politfacta sporoči, da je izjava resnična.

Manipulacije Anuške Delić Zavrl
Po vzoru Politifacta so nastali številni (predvsem levičarski) portali za preverjanje dejstev, nazadnje Oštro, ki sebe predstavlja kot jadranski center za preiskovalno novinarstvo. Kako to poteka? V začetku junija so preverjali izjavo ekonomista Anžeta Burgerja, da ima minimalna plača veliko negativnih posledic, med drugim večjo brezposelnost, kar vodi v več kriminala med mladimi. Pri tem se je skliceval na raziskavi ameriškega Nacionalnega urada za ekonomske raziskave (2018 in 2019). Oštro je njegove trditve preverjal tako, da je za mnenje vprašal Bogomirja Kovača, levo usmerjenega ekonomista, ki je dejal, da je Burgerjeva teza “stara in večinoma napačna”. Zato jo je Oštro označil kot “sivo cono”, se pravi nekako za polresnično. Zanimivo je, da se je Kovač, ki je izjavil, da je Burgarjeva teza zastarela, skliceval na starejši raziskavi (1993 in 2017) kot Burger, poleg tega je bila resničnost Burgerjeve izjave preverjena tako, da so za mnenje vprašali ideološko nasprotnega ekonomista. To pa ni preverjanje dejstev, ampak pro et contra.

Foto: Facebook

Oštro je seciral tudi zapis Branka Grimsa o globalnem segrevanju. Poslanec je menil, da je “vpliv človeka v primerjavi s Soncem /…/ smešno majhen” in da je na Kredarici tik pred začetkom poletja še več kot tri metre snega. Zapis je bil označen za “manipulacijo” tudi zato, ker je bilo 2. junija na Kredarici po podatkih Arsa samo 285 centimetrov snega. Moti dvoje. Prvič, Grims ni zanikal človekovega vpliva, in drugič, pričakovali bi, da bi “forenzični” Oštro pogledal, kdaj je Grims zapis objavil. Res ga je 2. junija, ampak že ob 00.12, tako ni mogel vedeti, koliko snega bo čez dan pobralo. Dejstvo je, da je bilo 31. maja na Kredarici po podatkih Arsa 320 centimetrov snega in da je večina medijev to objavila dan pozneje. To pomeni, da je bil Grimsov zapis v noči na 2. junij točen.

Zdaj pa pozor! Manipulacijo Oštro označuje kot nekaj, kjer se sicer uporabljajo znani in točni podatki, a se pojasnjujejo na zavajajoč način, kar pripelje do netočnih in nepravilnih ugotovitev. Razumete? Grims je uporabljal točne podatke, kar priznajo celo na Oštru, češ da je “človekov vpliv na segrevanje ali ohlajanje Zemlje v primerjavi s Soncem res majhen”. Toda ker je poslanec SDS podatke interpretiral na politično nekorekten način, je manipulator. Saj veste, kako gre: meja resnice je tam, kjer nehajo govoriti politično korektni.

Jože Biščak

 • althar

  Sicer mi je malo odveč pisati očitne stvari, ampak koga (razen novinarjev) briga, kakšna mnenja po naročilu udbomafije paca krdelce njihovih hlapcev v neki obskurni mnenjski skupini?

  p.s.
  Danes moram zgleda ponavljati same očitne stvari. Kar se tiče človeškega vpliva na globalno segrevanje (in Grimsa) pa je prišlo na dan tole. Le s čim bodo zdaj socialisti naganjali mulce na ulice, da odiranja ekoteroristov s Co2 kuponi niti ne omenjam?

  • tasilo

   Dragi prijatelj, stvar še zdaleč ni tako nedolžna. Ta “obskurna” (=temačna, mračnjaška?!?) leva mnenjska skupina je kot rakava metastaza povezana z drugimi levimi mnenjskimi skupinami, ki bodo kmalu edine merodajne in pristojne za omejevanje svobode govora, medijsko cenzuro in presojo o tem, da je sovražni govor vse, s čimer se oni ne strinjajo. Zadeva je naravnost goebbelsovsko perfidna in enako grozljiva! Mark maj vordz™.

   • branči

    kanglerja so odnesli radarji, solatarja bodo položnice, komika pa neustavni zakoni! zadeva na papirju ima drugoten pomen, kot izvajanje v praksi! zbiranje zamaškov za prvo obsojenega sovražnega govora, bo povzročilo efekt metuljev kril, v to sem prepričan!

   • althar

    Jaz v bistvu kar podpiram tovrstne posege socialistov v svobodo, ker zaradi svojega čedalje močnejšega občutka (samo)ogroženosti posegajo po čedalje bolj bedastih in nasilnih prepovedih. Samo akutno pretiravanje lahko konec koncev prepriča dovolj “saj je samo malo topleje” povprečnežev počasne pameti, da bodo izskočili iz ponve morilskega socializma v svobodo in osebno odgovornost. (Samo ne tega okol govorit)

  • Janez Korenjak

   … morda bi te moralo zanimati, da to počno za davkoplačalski denar? Naj tale “oštro.si” nastopi na trgu brez pomoči države, pa se bo točno videlo, kako dolgo (ne) bodo vzdržali.

 • tasilo

  (X) Politifact samega sebe ocenjuje kot neodvisnega pregledovalnika dejstev

  Ocenjuje se kot KOGA ali KAJ, 4. sklon, tožilnik, akuzativ. Pri 1. moški sklanjatvi je četrti sklon je enak prvemu, če gre za dejansko ali slovnično neživo stvar — kar pregledovalnik je. Torej:

  (>) Politifact samega sebe ocenjuje kot neodvisen pregledovalnik dejstev

  LP.
  Hanibal Lector

  • tohuvabohu

   He he, na tvojo žalost tole ni čefurstvo.

 • Nata

  + + + + + In tole nas pa lahko resno skrbi. . . . . .
  ” Saj veste, kako gre: meja resnice je tam, kjer nehajo govoriti politično korektni.” !!

 • Ryuk

  James O’Keefe, novinar projekta Veritas, ima na steni obešene vse tiste članke, ki govorijo o njemu in so bili zaradi takšnih ali drugačnih netičnosti umaknjeni. Med njimi se najdejo tudi avtorji pulitzerjevih nagrad. Če si fake news novinar, ti nobena nagrada ne koristi. Si pač fake news novinar.

 • xtc

  Komunisti sociaisti vseh vrst in baž vključno z anarholiberali so največja manipulativno lažniva grezniško društvena tolpa.
  Ko nekdo dokaže ,da lažejo in manipulirajo hitro najdejo novo laž in začno zmerjatz fašisti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!