Quasimodo bo udaril nazaj

Foto: Twitter

Tragedija, ki se je zgodila prejšnji teden, v kateri je v požaru zgorel del katedrale Notre-Dame v Parizu, je pretresla vso zdravorazumsko javnost v Evropi. Katoličane, pravoslavce, protestante, ateiste … Vse, ne glede na to, kateri denominaciji pripadajo in ali so verniki, sta združila bolečina in sočutje do te evropske kulturne dediščine.

Notre-Dame ni samo verski objekt, je simbol Evrope in naše judovsko-krščanske civilizacije. Jaz nisem katoličan, a kot pravoslaven kristjan ta objekt čutim kot svojega ter s spoštovanjem in ponižnostjo vstopam vanj. Kakor tudi v veliko drugih katoliških cerkva. Saj smo na koncu koncev eno, vsi smo krščeni!

Očitno pa niso tako čutili vsi “Evropejci”. Na socialnih omrežjih smo bili priča veselju določenega dela evropske populacije, veselju, ker je gorela Naša gospa. Prav posebej se je to opazilo pri objavah na Facebooku, kjer so imele objave na tisoče srčkov in nasmehov ljudi z muslimanskimi imeni v svojih profilih.

Razlike so ogromne – kako do sožitja?
Notre-Dame je verjetno zagorela po nesreči, vendar je v zadnjem letu v Franciji gorelo nekaj deset verskih hramov, pa ne zaradi nesrečnega naključja, temveč zato, ker so požare sprožili islamski teroristi. Morda sem preveč radikalen, morda sem celo ekstremističen norec, vendar bi rad takole vprašal vsakega liberalnega Evropejca posebej: Kako nameravaš sobivati s temi ljudmi? Razlike med nami so ogromne, spoštovani prijatelji, in jaz v nasprotju z vami to vem, ker to gledam in čutim vsak dan samo zato, ker živim v mestu, kjer muslimanov ni 2 odstotka, temveč več kot 20 odstotkov.

Foto: epa

V nasprotju z našim krščanstvom, ki potrebuje dodatno ideologijo, da se politično artikulira, islam ideologije sploh ne potrebuje. Islam ni religija, po vseh parametrih je islam ekspanzionistična ideologija. Ali če sem natančnejši, islam ima več značilnosti ideologije kot religije. Krščanstvo svoj namen vidi v postavljanju smernic o načinu življenja individualca, da bi ga duhovno nadgradil. Islam pa želi nadzorovati ves sistem; prerok Mohamed ne skriva tega, da želi v ljudeh uničiti vso individualnost. Prizadeva si za kalifat, ki bo vladal vsemu svetu in ne posameznikom, ki slavijo Boga.

Danes del javnosti v naših državah sprejem migrantov dojema kot najvišjo vrednoto Evropejcev. In niti ne opazijo, da je njihov prihod samo še ena oblika džihada. In to ni njihov prvi poskus, tako je bilo tudi v preteklosti, ko se je kalifat prvič začel širiti proti Evropi in je prišel celo do Dunaja. Zgodba o Notre-Dame (ne glede na to, da gre za nesrečo, je ta zelo simbolna) me spominja na zgodbo o Filadelfiji. Na svojem osvajalskem pohodu so Otomani zažgali bizantinsko mesto Filadelfijo (ki je bilo v današnji Turčiji), judovsko-krščanska civilizacija pa je mesto prenesla čez ocean, kjer še danes obstaja s tem imenom in je eno največjih mest v ZDA.

Evropa lahko preživi samo, če udari nazaj
Tako bo tudi z Našo gospo. Vsa Evropa se je združila in zbrala denar za obnovo svetega kraja. Vendar se je treba veliko naučiti iz te nesreče. Kajti Notre-Dame bo lahko po temeljiti obnovi znova taka, kot je bila. Nikoli pa ne bo vrnjenih na desetine pogorelih cerkva na Kosovu, ki niso zgorele zaradi nesrečnega naključja, ampak so jih zažgali ljudje z imenom in priimkom. Nikoli ne bomo povrnili na stotine cerkva na ozemlju današnje Turčije, kjer je nekoč v polni slavi vladalo Bizantinsko cesarstvo. Tam lahko človek, kjerkoli začne kopati, naleti na temelje katedrale ali sinagoge, pa vendar od tega danes ni ostalo skoraj ničesar, razen morda kakšnega drobnega dela. Iz prestolnice vzhodnega krščanstva je danes Carigrad postal prestolnica islama, pravoslavni patriarh pa živi pod nenehno politično represijo.

Če ne bomo ustavili procesov, ki jih gledamo vsak dan, bo enako usodo doživel tudi Pariz. Oni očitno ne sočustvujejo z našimi nesrečami, še več, oni se veselijo zaradi njih. Naši liberalci pa jih sprejemajo v našo družbo, čeprav se nikoli ne integrirajo vanjo. Pomislite malo.

Quasimodo bo udaril nazaj. Evropa bo udarila nazaj. Ker lahko samo na ta način preživi. Samo pogosteje moramo pogledati v preteklost, da bi spoznali, katerih napak ne smemo ponavljati. Naša mesta ne smejo doživeti niti usode Carigrada niti usode Filadelfije!

Ljupčo Zlatev

 • xtc

  Seveda bo udarila nazaj,ampak takat bo zlo hudo in ujetnikov ne bo mrtvi pa sebodo merili v sto miljonih.

  • karlina

   Srčno upam ,res srčno upam, da jih doleti BOZJA KAZEN, ta vedno pride, ko najmanj pričakuješ, slej , ko prej in vedno pride !!!!!

 • Mihilus

  “judeo-krščanske” civilizacije, kakšen debilizem. Kratka poizvedba na google books hitro razkrije, da se ta beseda v pisanih besedilih prvič začne uporabljati šele 30 let nazaj in preide v široko rabo šele 10 let nazaj. Skovanka ni nič drugega kot židovski poskus entryzma v zasluge za zahodno civilizacijo. To je krščanska civilizacija!!!!

  Pa še to: židje so se veselili gorenja naše zgodovine skupaj s svojimi semitskimi brati muslimani.

  • Lustrator

   Krščanska misel, etos, svetovni nazor izhaja iz judovske oziroma jo nadgrajuje – enega ni brez drugega. O “bratstvu” med židi in muslimani pa se prepričaj ob prvem obisku v sveti deželi. Ali pravzaprav kjerkoli boš srečal muslimana. Tvoje vsegliharstvo na katerega se mi ni zdelo smiselno odgovarjati že pri popolnoma deplasiranih “kritikah” Trumpa, očitno ne pozna omejitev, ko želiš v svojem srčnem sovraštvu do Judov postaviti enačaj z muslimanskimi divjaki.
   Zavedaj se – če ne bi bilo Izraela in njihovih ameriških zaveznikov, bi imeli agresivni musliji že zdavnaj svoj kalifat v Evropi – misliš, da bi jim to preprečili Turki, morda Grki ali Srbi preko katerih so se otomani v prejšnjem tisočletju že suvereno sprehodili? Brez močnega (in hkrati edinega) stražarja zahodnih vrednot na bližnjem vzhodu, bi bilo tudi pri nas že zdavnaj konec igre.

   • Mihilus

    Dej malo si poglej kdo je glavni uvoznik musličev v Evropo in ameriko preden govoriš takšne neumnosti. Židovske organizacije podprte z židovskim dnarjem. Soros je dejansko samo vrh ledene gore.

    Novic kot je tale je na internetu koker češ. Direktno iz konjevih ust.
    https://jewishbusinessnews.com/2015/09/06/israeli-ngo-heads-to-europe-to-assist-migrants/

    Pri muslimanskem osvajanju Španije so ključno vlogo odigrali ravno židje. Od tam izhaja izraz peta kolona in židje so bili peta kolon.

    • Lustrator

     Ne enači Soroša z Judi, kaj šele judovstvom kot versko skupnostjo. To je približno tako abotno, kot da bi ljudje imeli Norvežane, Novozelandce, Ruse, Slovence za serijske morilce zato, ker se je pač nekaj posameznikom snelo in naredilo pokol nad prebivalstvom. Soroš in ostali marksisti ne priznavajo koncepta narodnosti niti religije, važna jim je le ideologija preko katere pridejo do zadovoljevanja svojih materialnih in sadističnih potreb.

     Tako kot Soroša in posamezne lobiste judovskega rodu poenostaviš na več deset milijonjsko skupnost, si naredil tudi v priloženem članku, kjer ti jasno piše:
     “As far as he knows, no other Israeli NGO is currently operating in
     Europe to help the migrants. However, Zahavi is in touch with the
     Israeli Foreign Ministry’s European department in an effort to enlist
     the help of Israeli ambassadors to European countries in reaching out to Jewish communities for donations.”

     S tem da če boš šel pogledat s čim se je in se ta organizacija ukvarja, boš ugotovil, da ne gre za nikakršne soroševce, ampak s humanitarnimi akcijami delujejo po vsem svetu in pomagajo vsem ljudem v stiskah, ne le selektivno sovražnikom zahoda.

     O muslimanskem osvajanju Španije, bližnjega vzhoda in Evrope vem kar nekaj, a prvič slišim, da bi imeli pri tem karkoli tudi Judje. Google sicer najde tudi tovrstne teorije in ker si rad ustvarim mnenje na podlagi argumentov iz različnih virov, se ne bom branil, če imaš sam kakšnega kvalitetnega v rokavu.

     • Mihilus

      Pač opažam vzorce. In med največjimi migrantoljubci je delež židov šokantno visok. Ni nujno, da je NGO ravno Izraelski, da je židovski. Bowers, ki je oktobra lani v terorističnem napadu v pittsbourgu umoril 8 židov je kot razlog za napad navedel vlogo HIAS-a pri migracijah v ZDA. Pomenljivo ime ane: Hebrew Immigrant Aid Society.

      Tri tedne nazaj je bil na temu portalu objavljen članek o temu kdo so idejni vodje in kdo so glavni protagonisti migracij v zahodni svet. http://nova24tv.si/kolumna/frankfurtska-sola-kriticna-teorija-in-kulturni-marksizem/

      Pa si poglejmo noter zapisana imena:
      Richard von Coudenhove-Kalergi: kike
      Carl Grünberg: kike
      Felix Weil: kike
      Hermann Weil: kike
      Karl Marx: kike
      Freidrich Engles: goy
      Jacob Schiff: kike
      Sigmund & Moritz Warburg : kikes
      Rothschildi: kikes
      Rockefellerji: goys
      Maksim Litvinov: kike
      Max Horkheimer: kike
      Theodor Adorno: goy
      Pollock: kike
      Fromm: kike
      Herbert Marcuse: kike
      Antonio Gramsci: goy
      Nekam močno zastopstvo židov se ti ne zdi?

      Seveda niso vsi židje isti. Poglej si naprimer Stephena Millerja iz Trumpove administracije. Ampak tudi vsi musliči niso teroristi. Velika jih hoče tu živeti samo lepo življenje. Prav tako tudi vsi pijanci niso slabi vozniki. V veliki večini čisto varno pripeljejo na cilj. Ampak je nek vzorec.

      Jaz nimam nobenega namena kogarkoli karkoli prepričevat. Ljudje včasih iste stvari vidimo različno. V vsakem primeru pa velja, da so z multikulti vedno sami problemi. Tudi z židi. Zato podpiram, da se jih vse premesti v Izrael.

    • karlina

     No, satan Soros je bil zid, ki je izdajal zide NEMCEM, oz. NACISTOM, kaj je potem bil po tvoje, zame izdajalec, ki je še vedno izdajalec, saj je izdal po eni strani EVROPO, ko je dopustil pohod teh muslimanov, oz. plačuje izdajalce iz cele EU, da jih sprejemajo z odprtimi rokami.

   • karlina

    PODPIS , sicer pa on in njegovi ne poznajo prave zgodovine, ker ne berejo pravih zgodovinskih knjig, oz. niti slučajno ne gledajo -HISTORY.

 • RATATA

  https://berliner-express.com/2019/04/macron-abgebrannte-notre-dame-soll-moschee-werden/?fbclid=IwAR3e4QGO7z74gpSSSp7b0U2bhWDFf-S72d3vspFIyMGBOEXmBjMxCbRJMwU

  PARIS (fna) – Po prenovi katedrale Notre Dame v Parizu zaradi prenove je treba zgradbo hitro obnoviti v skladu z željami predsednika Emmanuela Macrona. Ne kot krščanska stavba, ampak kot nova pariška velika mošeja.

  “Požar te čudovite znamenitosti našega velikega kapitala je znak časa,” je dejal francoski vodja tiskovne agencije fna, “starega je treba porušiti, da bi naredili prostor za nove. Zato naj bi katedrala zasijala v novem sijaju kot središče islamskega sveta v Evropi. ”

  Govoril je z donatorji iz Savdske Arabije, Kuvajta, Združenih arabskih emiratov in Katarja. “Zalivske države želijo podpreti obnovo in preoblikovanje s skupno 450 milijoni evrov,” je dejal predsednik.”Ustvarjamo nov, sodoben in napreden mejnik za naš velik narod.”

  Vendar pa Macron želi zagotoviti, da “staro in novo v novi veliki mošeji v Parizu dobita zadostno veljavnost.” To primerja s Hagijo Sofijo v Istanbulu, ki je bila prva cerkev, po osmanskem osvajanju je postala mošeja “in še enkrat čudovita znamenitost mesta.”

  • janko

   ???
   NAJ BO EVROPA BREZ MUSLIMANOV!
   IN BREZ LEVIČARJEV!

   • freedomfighter

    Ne zna si predstavljati demokracije in pluralnosti ce bi bili vsi desnicarji…zgleda pojma pluralnost ti sploh ne razumes

    • dob

     … je rekel vampir in se znova zavihtel na oblast! Potem je sesal kri naprej, kajti vampirji sesajo kri tudi če obljubljajo, d abodo pili samo limonado.
     “Če je demorkacija… potem mor abiti tudi za nas demokracija!” je izjavil vampir kučan leta 1991.

     In zdaj nam vampirji razlagajo demrokacijo.
     Ko te jebe freedomfighter!

     Zdaj je demokracija samo še kučana. Zdaj je resnica samo đše kučanova, pa čeprav je leta 1991 rekel naj ima vsak svojo resnico!
     Za nas je pa ostala samo pravica do nastavljanje vratu temu vampirju in njegovim poblaznelim minjončkom.

     Spizdi, freedomfighter! Zate je to vsa demokracija, ki jo boš dobil od mene: spizdi čimdlje!

     • freedomfighter

      Daj komunistek bogi ti svoje travme drugemu razlagaj ne meni ker mi je.povsem vseeno zate…tele tvoje totitarne ideje demokracije kjer obstaja le ena politicna opcija si nihce ne zeli…no razen komunisti seveda…enostrankarska demokracija kaj ne…to ti zagovarjas…pa ne vemkaj mi sploh pises ker se s tabo niti nisem pogovarjal…ti nastavljajvrat komur hoces ce ti pase munastavi se rit mene pa pusti.pri.miru komunist zmesani…ti si tako zmesan da sploh ne ves kaj govoris…boris se proti.totalitarizmu s totalitarizmom…pa.jaz od tebe ne da ne bom nic dobil ampak nic nocem …dati mi pa tudi ne.mores nic ker tako nezadovoljen clovek kot si ti sigurno ni nek uspesen premozem drzavljan ampak zafrostriran revcek brez moci in denarja

     • dob

      Spizdi, budalo.

     • freedomfighter

      Pa ti si meni pisal komunist bebasti ne jaz tebi

     • dob

      sem pozabil da si nepismen kreten.

     • karlina

      Hm, mene Kučan spominja na Nicolae Ceaușescu, romunskega diktatorja, vemo kako je končal.

   • dob

    Osnovne šole se zdaj vodijo kot javne, a so v resnici komunistične-zasebne.
    MI jim jih pa plačujemo, češ da so javne, državne! So pa samo Partijske šole za vzgojo poblesavljenega podmladka, s katerim bo Partija samoupravljala! In vladala.
    To ni niti podobno demokraciji. To je diktatura.

    Relgija je že ločena od države, ideologija komunizma-socializma pa še ni in to je treba še storiti. Za zdaj je zlizana z njo. Mnogi celo mislijo, da sta kučan in država eno in isto.

    V resnici je komunizem RELIGIJA.
    Enostavo povedano, če komunistični ateizem trdi, da Boga ni (komunisti pravijo: pokažite nam Boga, pa bomo verjeli vanj!), ker jim ga nihče ne more pokazati – mu lahko verniki v boga odvrnemo: vi nam pokažite komunizem! Pokažite nam komunizem, ki deluje!

    Pokažite nam ga kot sistem (izberite katerokoli državo v sedanjosti in preteklosti, vključno z deželo Mu in Atlantido!), in dokažite, da je kjerkoli in kadarkoli na svetu deloval in bil ekonomsko upravičen, ter zato finančno samostojen sistem, ki ni izjkoriščal ljudi in jih pehal v revščino. Pokažite nam komunizem-socializem, ki ne proizvaja revščine!
    Takega, ki je možen sebe vzdrževati, tako kot obljublja ideologija (po moje pa religija komunizma!), ki bi temeljil na ohranjanju človeškega dostojanstva in ne bi poniževal, iztrebljal, preprečeval svobode izražanja in ustvarjalnosti. Takega mi pokažite, dokažite da obstaja, je obstajal, d abi lahko obstajal, kjerkoli, kadarkoli?! Dokažite z enim samim primerom!

    Ne morete, kaj?! Torej … KOMUNIZEM JE RELIGIJA!
    Religija. Slepilo!
    Vaše pravilo! Ne vidim Boga – ni Boga, ne vidim komunizma – komunizem ne obstaja!

    In religije je treba posledično (vse religije!) strogo ločiti od države. Država temelji na Pravnem redu, ki je civilizacijska pridobitev, ki jo Islam in Komunizem zdaj uničujeta.

    Krščansko religijo smo že ločili od vodenja države. Pravni sistem počiva na drugih principoih, kot verskih. Kazni niso verske, zapisane v vcerski dogmi, temveč v pravnbih dogmah, ki so podkrepljene z zgodovinsko izkušnjo tega, kaj človeško bitje, razumsko in čustveno, smatra za PRAVIČNO!

    Komunizma še nismo ločili od države! Komunizem je zlizan z državo.
    Torej: ločimo komunizem od države (držimo se zakona, da je religija ločena od države), ven s komunizmom iz šol. Kriminal, kot so umor, laž in sistemska laž, poneumljanje ljudi v šolah, špijoniranje lastnega prebivalstva, spodkopavanje zdravstva in obrambe države z razbijanjem vojske, pranje denarja… ne morejo biti samo stvar “svetovnonazorske” opredelitve! Biti tat ni svetovni nazopr. Biti morilec in zagovarjati umore – ni svetovni naztor! Groziti člastnemu ljudtsvu na partizanskih proslavah… ni stvar svetovnega nazora! To je KRIMINALNO dejanje. Seveda je kriminalno tam, kjer Partija nima sodastva v krempljih in kjer režim ne izvaja Revolucije! Kjer režim vodi Revolucijo, tam zasebna lastnina ni zaščitena in posledično so volitve lažne, Pravni red pa – ne obstaja!
    Pravila niso za vse enaka in Pravice ni.

    Zato pa pravim: religijo komunizma je treba ločiti od države!

    Naj si Partija za svoje potrebe, torej za potrebe svojih vernikov, naredi svoje zasebne šole in naj jih sama financira. Isto naj velja tudi za RTV! Naj imajo svoj kanal, tam naj trobijo kar hočejo, to je njihova stvar, ne mortejo pa biti državna televizija in drugim ukazovati, kdo naj koga financira in koga ne sme.

    Vse, kar potrebujemo je to, da komunizem proglasimo za religijo, kar tudi je!
    Če kdo misli, da ni, naj to dokaže po istih principih, s katerimi komunistični ateizem nam dokazuje, da Bog ne obstaja. In da je zato treba vse zasebne (najbrž je pod tem imenom skrito verske šole) izločiti iz režima financiranja javnih šol. Zato ker pridigajo “krivo” vero?!
    Kajti obvezni (javni) program je – isti komunistični učni program tudi v verskih šolah! In tega država financira!

    Komunizem je religija. Spada pod režim, ki velja za religije in za preventivo pred vpletanjem religij/ideologij v državno vodenje in gospodarstvo. Naveza med gospodarstvom in ideologijo – je pa definicija fašizma!
    To mi imamo, dragi moji, državo komunističnega fašizma! Ki proslavlja Rveolucijo, krajo tujega premođenja in nam grozi na proslavah.

    Vse ostale zakone že imamo. Držimo se jih! Nikjer ni dovoljeno vpletati religije v državne posle in v vodenje države. Ta prepoved je temelj evropske civilizacije, vse drugo je divjaštvo. Če ta temelj poči, in zdaj poka (!), je adijo civilizacija v svojem najboljšem smislu! Konec evolucije in vrnitev v kanibalizem.

    Komunizem in Islam vodita v kanibalizem!

    • karlina

     Se strinjam s tabo, dobro zapisano, kot vedno, res je Dob.

  • šmentanamuha

   Torej lahko zaključimo, da je Makaron dal žegn za požig Notre Dame? Glede na njegove izjave, mislim, da sam stoji za tem.

   • RATATA

    Lahko zaključimo tako!

   • karlina

    Jaz si mislim isto, verjemi.

 • Olga101

  To, kar se dogaja s krščanskimi objekti in kristjani doma in po svetu, je GENICID! Krivci so znani, v Evropi Junker, Macron, Merkla in ostala levičarska svojat (po Trčku)!
  Požar v Parizu se je odvijal pred očmi vsega sveta, saj ga niso mogli skriti! Poskušajo pa skriti vzrok! Požar je bil podtaknjen! V požaru pa so sodelovali Islamisti in neuomarksisti (levičarji vseh vrst), ki niso mogli skriti svojega navdušenja nad barbarstvom!

  • karlina

   GENOCID IZVAJAJO BARABE, KI NIMAJO POTOMCEV !!!!!

 • freedomfighter

  Koncno tudi na novi 24 pravijo da je najbrz slo za nesreco in ne evropski 11.september …zanimivo po navadi pri takih stvareh najprej recejo da je nesreca in se kasneje izkaze da gre za pozig…nova 24 je pa zbrala drugo taktiko…dokler je spomin ziv navijajo za terorizem ko ni vec udarno pa recejo da je najbrz slo res le za nesreco

  • Perkele

   To je napisal le en dostojnejši kolumnist, že jutri bo nekaj primitivnejših v svojih člankih ponavljalo svojo islamistično verzijo.

   • freedomfighter

    Ja saj vem ja…ampak ze to da imajo dostojnejsega kolumnista me preseneca

 • karlina

  Quasimodo bo udaril nazaj. Evropa bo udarila nazaj. Ker lahko samo na ta način preživi. Samo pogosteje moramo pogledati v preteklost, da bi spoznali, katerih napak ne smemo ponavljati. Naša mesta ne smejo doživeti niti usode Carigrada niti usode Filadelfije! PODPIS !!!!!

 • Gašper

  Če avtor spremlja komentarje, me res zanima, kje je dobil gradivo o povezavi bizantinske in ameriške Filadelfije, hvala