Tajno društvo BD-AB

Lucija Šikovec Ušaj (foto: osebni arhiv).

Da smo vsi enaki, so nas učili komunisti ali socialisti ali še kasneje socialisti s človeškim obrazom. Ne da smo enakopravni. Enakopravni nismo bili, enaki pa tudi ne. Pa smo hitro razumeli, dojeli in si zapomnili. Sama sem si to zelo dobro zapomnila, ko sem sedela v šolski klopi s hčerko takratne vplivne političarke. Ni bila ona kriva, da se razumemo. Ni bila ona, ki je zahtevala, da je tista, ki klepeta, vedno in izključno “Šikovec”. To so imeli učitelji vgrajeno in tudi vse moje poskuse obrazložitve, da vendarle ne morem sama s seboj klepetati, so zatrli s preštevilnimi ukori in tistim znanim, “da naj mama pride v šolo”. Tako je bila vsak teden tam. Pri razredničarki, ki je uvrščena med stalne sodelavce Udbe. Na koncu je bilo mamo že bolj strah teh prihodov v šolo kot mene.

V gimnazijo zato moja mama ni več šla nikoli. Razredničarko je spoznala potem, ko sem opravila maturo in ko me je pripeljala na letališče, od koder smo odšli na maturantski izlet. Ja, to so bili časi, ko si moral najprej opraviti maturo in šele potem je prišel na vrsto izlet. Sicer pa je, bolj ali manj vdana v usodo, podpisovala ukore in opomine, vedoč, da “bolje ne bo nikoli”. Ko so v zadnjem letniku prenehali ocenjevati vedenje oz. uvedli opisno oceno, sem ji pojasnila, da obstaja primerno in neprimerno vedenje. Verjetno še danes ne ve, da je obstajala tudi ocena »vzorno« in da tistih, ki smo imeli zapisano “primerno”, ni bilo niti za prste ene roke.

Oglejte si še: Moralno dno

Ko se je v Jugoslaviji elita zabavala na Brionih ali po lovskih kočah, s streljanjem nastavljene divjadi ali pa kar vsega povprek, sem po nekakšnem slučaju bila kot najstnica eno poletje gostja Rotary kluba kot Rotary Gioventù. Z drugimi potomci rotarijancev iz Evrope. Vikende smo preživeli s člani iz različnih krajev, ki so nam razkazovali lepote mest in nas enkrat celo peljali na degustacijo vin v vinsko klet v Orviettu. Hlad vinske kleti na vrhuncu poletne vročine v Umbriji, čudovito vino, najstniški hormoni … Iz kleti smo odšli šele, ko so nam zagotovili, da nas peljejo v naslednjo, še boljšo …

Slovenia no good, Slovenia communist country
Malo me je zaneslo, da boste razumeli, zakaj sem se takrat kot najstnica pravzaprav počutila neugodno. Pred vsako večerjo je namreč predsednik kluba iz tistega kraja poudaril, da še posebej pozdravljajo prva dva gosta (brata in mene), ki sta prišla iz komunistične države. Ko sva vstala in se poklonila zbranim za omizjem, sem se počutila, kot da jih neizmerno zanima, ali imam rep in kosmata ušesa. In takrat me je bilo sram. Sram, da prihajam iz države, o kateri si vsaj člani Rotary kluba niso mislili, da je svobodna, demokratična, napredna … Takrat se je začela tista razlaga, ja, iz Jugoslavije, vendar iz Slovenije, saj veste, mi mejimo na Italijo in Avstrijo … In rodila se je želja, da me ne bi nikoli bilo sram povedati, od kod sem. In dočakala sem! Dočakala sem, ko so me klicali med vojno za Slovenijo in me spraševali, ali potrebujem nastanitev, pomoč. In naj pridem z družino … Hvala, ne, ostali bomo in zmagali bomo. In takrat sem bila ponosna. Ponosna, da sem iz Slovenije, da sem iz severnega dela Jugoslavije, saj veste, tistega, ki meji na Italijo in Avstrijo, in da ne bom zbežala, čeprav sem imela majhnega otroka. In bila sem ponosna, ko smo predsedovali EU, in bila sem ponosna, ker je Melania postala prva dama ZDA.

Kaj pa vmes? Žal, nisem bila ponosna, ko so migranti prehajali našo državo, kot da je nedržava, brez meja, brez spoštovanja, ko je TV kazala posnetke “Slovenia no good, Slovenia communist country”, nisem ponosna, ko praznujejo z zastavami, na katerih je rdeča zvezda, simbol množičnih pokolov po vsem svetu, nisem ponosna, ko izgubljamo svoj jezik in svoje ozemlje in se udinjamo tujim interesom … Zato, ker nisem ponosna na ta ravnanja moje države, sem se odločila, da kandidiram. In na to sem ponosna.

Komu se gre za stvar in komu za proračunski denar?
Zato tudi ne razumem poslancev, ki so tajno podpisali podporo za kandidaturo stranki Bojana Dobovška in stranki Alenke Bratušek. Da njuni (ne)stranki lahko kandidirata na volitvah. Ne, ker tega ne bi smeli storiti, temveč, ker jih je tega dejanja sram. In da narediš nekaj, česar se sramuješ, nikakor ne more biti dobra popotnica stranki. In da si predsednik stranke, ki se sramuješ povedati, kdo te je podprl izmed poslancev, ne moreš biti niti dober predsednik stranke niti poslanec v naslednjem sklicu parlamenta. Enostavno si tega ne zaslužiš. Ker ljudje se ne sramujemo, če kaj naredimo prav in dobro. Nasprotno! Sramujemo se, če delamo narobe, če delamo v nasprotju celo z lastno vestjo. In taki dve stranki sta letos poleg ostalih eksotov tudi v tekmi za parlament. Marjan Šarec, pred njim Janković in Cerar, so podrli mejo med odkritostjo, poštenjem in goljufijo. Dobovšek in Bratuškova samo nadaljujeta. Da bi ostala v parlamentu ali vsaj pobrala tistih nekaj manj kot 8 tisoč evrov mesečno iz proračuna.

Foto: STA

Saj veste, tam pa denar ne raste kot gobe po dežju, tja gre iz vašega in mojega žepa. Za večje in manjše svinjarije.

Lucija Ušaj Šikovec

 • Branko

  Bivša partijka Lucija itak.

  • komar

   Hohohohohoho

  • komar

   Branko, izgubljen v času in prostoru….

  • pajot

   Zakaj je ne maraš,če trdiš da je partijka? Saj poznaš tisti pregovor,ki pravi. komunist se ne spreobrne,četudi se v jamo zvrne?

  • Olga_10

   BiVŠA, je pretekli čas, mar ne? Sedanji ne boste prišli k pameti nikoli, tudi s pasjimi geni ne!

 • Hun

  rezimska pisunka Lućka

  • Jožefa Benko

   ki misli s svojo glavo z razliko od tebe

   • Hun

    ti pa mislis na mojo glavco

    • komar

     Na tisto, s katero razmišljaš?

     • karpelec

      Take nima. Če razmišlja, preveč boli.

     • Hun

      a dj ga lomt.. ti pa si bistr

  • komar

   Kućanova, ne? Hohohohohohohoho

  • Borut Stari

   Bo režimska. Ko na volitvah junija zmaga SDS in Janez Janša. Idiotski provokatorji z enoceličnimi možgani boste izginili v temo svojega bednega življenja. Brez prijateljev, zagrenjeni intelektualni reveži, ki ne veste in tudi nikoli ne boste, zakaj sploh živite.Ste pač bolezenske bakterije iz gnile združbe za medsebojno občudovanje.

   • Hun

    nism ti jst kriv da si nesposobn pa se ti je zena skurbala

    • Borut Stari

     Jst pa sm kriv tega, da ti je matkurba

     • Hun

      se mi je zdel da si zadrgnen zahorc…mat kurba fotr knap sin pa narkoman

     • Borut Stari

      No vidiš, zdaj si se opisal.

     • Hun

      jebga stari sm te prokuzijo

     • Borut Stari

      Seveda. Uživaj v svoji iluziji.

  • Soave

   Pravi režimski mali komentatorček

   • Hun

    ti si pa z dneva v dan pogumnejsa jehovska upokojenka

    • Soave

     Hvala.
     Veš, nekaj si prav grdo očital Antoniusu. Jaz pa se sprašujem, če tvoja pozabljivost ni namerna. Zato, da človeka razjeziš ? Nisem Jehova priča.

  • pesjanar

   Zdaj pa mi ni več jasno ali si sin hijene ali vsrane rdeče prasice,enako velja še za druge tvoje brate,saj veš katere,jaz stavim na prasico…..

   • Hun

    pesjanr bi o prasicah

  • šmentanamuha

   …je rekel upokojeni Udbovec Hun.

   • Hun

    veri fani

 • Joško

  Levaki, so vas gospodarji že nagnali, da na tešče zjutraj trosite zablode???

  • karpelec

   Poslali so jih piškotke služit, ker so že čisto obupani.

 • Miro Jereb

  Kakšni zblojeni komentarji ki nimajo veze s člankom samim. Ti ljudje imajo glavo samo zaradi las. Članek je košček iz mozaika tistega časa in skoraj v celoti bi ga lahko napisal jaz. Tako naprej ga. Lucija.

 • Jožef

  Kaj bi lahko še dodali k locijinem pisnju – nič. Slovenci smo tako “vescheisert”, da nam ni več pomoči.
  Reši se, kdor se lahko in dokler so meje v Avstrijo in Italijo še odprte iz slovenske strani.

 • althar

  Lep in pošten komentar.

  Kar pa se tiče idiotske zakonodaje, ki daje izvenparlamentarnim strankam naš (torej davkoplačevalski) denar, če le na volitvah zberejo vsaj 1%, ima ta svojo slabo in dobro stran.
  Slaba stran je, da imamo na volilnem lističu 25(!) strank, od katerih jih vsaj 15 niti ne računa na vstop v parlament in so njih šefi prišli le po svojih (se pravi naših) 8-30k mesečno.
  Dobra stran pa je, da so to večinoma leve strančice, ki bodo levakom pobrale in vrgle stran vsaj 15% volilnih glasov.

 • dob

  Lucija, moj globok poklon!

 • sloustava

  Kako levosucne debile boli resnica! To je dokaz, da se bojite postenja, pravice, resnice, boljsega jutri. In ja, to bomo izvolili na volitvah! Janso in vso desno sredinsko opcijo. Zdaj gre za Slovenijo in nas rod, nase zanamce! Brez muslicev ekstremistov, a z Muslimani, ki spostujejo naso kulturo, nas jezik. Sobivanje normalnih je normalno sobivanje. Simpl!

 • Prle

  Ah, Lučka je spet napisala prosti spis, verjetno kar med obravnavo, tako na hitro in z levo roko.

  • andros

   Se strinjam.Točno to kar si napisal drži. Če niso v igri veljiki denarji jo boli p….za svojo stranko.Ona kasira, v vseh primerih.

 • pajot

  Star sem bil sedem ali osem let. V šoli so nas učili,da so komunisti najbolj poštena bitja na svetu…kaj na svetu,v vesolju,kajpak. Takrat smo živeli kot najemniki v stari hiši na robu Ljubljane. V isti hiši je živel še nek mlad,30 leten udbovec z ženo in otroki. Pa je naneslo,da sta se sprla z mojo materjo ,ne spomnim se več vzroka. Ko je spor dosegel višek,jo je pljunil v obraz. Mojo mamo. Ker sem bil priča temu dogodku,me je to zelo prizadelo,kajti komunisti ne pljuvajo ljudi. Šel sem in v pesek pod njegovim oknom napisal: komunisti ne pljuvajo ljudi.(stanoval je namreč v pritličju). Ni trajalo dolgo,ko je morala moja mama na zagovor na ljubljansko Udbo. Očitali so ji,da ima sina,starega osem let,ki je protinarodni element. Šest mesecev se je vsaj enkrat na teden hodila zagovarjat na Slavijo. Imeli smo srečo,da nas niso po vsem tem deportirali v kakšno kazensko taborišče ali pobili. Zaradi udbovskega pljunka v obraz. Smrt komunizmu-svoboda poštenemu narodu.

  • Prle

   Verjetno je bila tako tečna kot ti.

  • Hun

   je mogla bit gobcna tvoja mat..ni jo hotu udart po jezikavih ustih jo je pa plunu…pravilno

   • macon

    Eh, vi fašisti nikoli ne razočarate. Saj zato pa ste, kdor pač ste.

   • Den456

    Hun, v tvojih komentarjih se kaže vsa kultura vaše komunistično-udbovske zalege. Potomec udbovske uši ne more biti nič drugega, kot udbovska gnida. Svojo balkansko kulturo pljuvanja odnesi preko Kolpe in tam tudi ostani. Pa vse svoje gnidice odpelji s sabo, da ne bodo širile tvojih prepričanj po Sloveniji.

    • Prle

     Kot, da je tvoja kultura, kaj boljša, kvečjemu slabša. Končno se ti na daleč vidi, da si Ivanova ovca.

     • Den456

      Poštovani gospodin Prle!
      (od tu naprej pa v slovenščini)

      Če bi vaši predniki aktivno sodelovali v protifašističnem boju na Primorskem, bi verjetno malo drugače razmišljali. Moj ded je bil od vsega začetka aktiven v TIGR-u. Od leta 1941 do 1945 se je boril v partizanskih enotah, kamor so šele po propadu Italije priromali komunistični politkomisarji. Nekateri teh kasnejših veljakov so vse do 43. veselo na kapi nosili butarico (fascio), potem pa postali najboljši kader takratne KP. Eden od takih osebkov, je leta 1947 v izvensodnem procesu dosegel in izvršil usmrtitev mojega deda. Mislim, da ni potrebno razlagati, da je ta osebek potem bil tudi aktiven član UDBE in veljal za najboljši kater.

      KP je na Primorskem sistematično pobijala TIGRovce, ki niso prestopili v njihove vrste. Še danes se komunisti (SD, LDS, SMC, LMŠ, ZL…) bojijo priznati TIGR, saj bi le to pomenilo, da izgubijo zlagani primat protifašističnega boja na Primorskem in v Sloveniji.

      Da niti ne omenjam , da so bili stalinovi komunisti (kamor je sodila tudi komunistična partija Jugoslavije), prvi zavezniki Hitlerja. To so zgodovinska dejstva.

      Iz napisanega vam je verjetno postalo jasno, zakaj moj odklonilen odnos do vsega, kar vsaj malo smrdi po KPJ.

     • Prle

      V katerem letu pa si ti? 1945?

     • Den456

      Trenutno smo v letu 2018, se mi pa še vedno gravžajo hinavci, ki se obračajo po vetru. Sploh pa taki, ki si želijo obdržati privilegije njihovih prednikov, na podlagi zlagane zgodovine iz leta 1945.

     • Hun

      ne ve se kdo je hujsi al ostareli komunusti al mladi prebarvani komunisti, ki so si sami uredil status herojstva kot npr. glumac Krkovic

   • šmentanamuha

    Pravkar si povedal o sebi več, kot si mislil. Den456 te je dobro opisal – udbovska gnida.

    • Hun

     sektaska muha

   • alborebeka

    Prokleti prašič komunajzarski .!

   • alborebeka

    Pravi slovenci smo nacionalisti ,ker spoštujemo slovence ti si pa kakšen pritepenec ,naredimo slovenijo čisto .!

    • Hun

     ko bos pisal Slovenec tako kot jaz bos pravi Slovenec…pisat Slovenec z malo zacetnico je svetlobno leto dalec od pravega slovenstva…polpismeno tele

   • alborebeka

    Tebi je treba vzet državljanstvo in pravico glasovanja te deportirat v Severno Korejo ,pa še to zate sem doktor znanosti idiot.!

    • Hun

     doktor zadrgnjenosti…drzavljanstva mi ne mors vzet ker sm drzavljan po krvi..Nacionalisticni smrad

     • alborebeka

      Si pozabil povedat da si izrojen levak,to pa ni državotvorno,vsekakor vzet državljanske pravice vsem izrojenim levičarjem ,sledi deportacija Severna Koreja po izbiri lahko tudi Kuba.!

     • Hun

      a tisti k ste vrgl partijsko knjizco v pec pa ne boste deportiran?

     • alborebeka

      Glej enkrat boš mogoče prišel k pameti in ugotovil ,da škoduješ svojim otokom ,vnukom,kako jim boš razložil da si volil ljudi ,ki nas načrtno kradejo in zadulžujejo naše zanamce a te ne bo sram ,gre se za dobro države in dobro vsakega prebivalca posebej,da ne dam glasa lopovski zločinski levi opciji.In vsaka desna opcija je boljša od bilo kakšne leve zločinske.! Pa še to nisem imel nobene partijske knjižice !.

     • Hun

      politika je interesna dejavnost strank..tako levih kot desnih…
      v politiko se vkljucijo teoreticni nacitanci iz faksa z namenom pridobitve dobro placane drzavne sluzbe…ko politicne stranke z kadrovanjem svojih lojajlnih clanov nafilajo DU in JU je zame to sistemska korupcija in ugrabljanje drzave…
      zadrz pa zase kot zvestega jansista, da je desna politicna opcija zarad nacionalnega populizma postena pri drzavnih poslih

     • alborebeka

      Dam ti prav za tvoje mnenje a vseeno ne v vseh navedbah ,jaz dajem prednost tistim ,ki so bolj odločni in tudi drugim kaj dajo.nemoreš mi očitat za katero stranko bom volil,vsekakor je ena od desnih mogoče LBP(lista Bojana Požarja)je najman umazan z preteklostjo.
      Pa lep pozdrav

 • RATATA

  Politična scena v Sloveniji je eksotična.
  Osamosvojena socialistična respublika Slovenija je eksot.

 • Vlado77

  Vesel sem , da kandidira. SDS ima definitivno najboljše kandidate in poslance. Vse ostalo lahko damo v en fičo. Pa ne da bi se strinjal s tistimi v fičku. Nekateri imajo vsaj nekaj v možganih. In jih spoštujem. Pri nas imamo eno veliko težavo vse tiste ,ki so drugačnega mnenja – bog ne daj , da imajo drugačno mnenje glede NOB in Juge – se avtomatsko sovraži in pljuva. Demokracija pa je spoštovanje mnenj. Tudi drugačnih. Naša politika od osamosvojitve pa je za JJ ali proti. V glavnem proti – žal. In zakaj? Ker je edini,ki želi spremeniti blodnje in laži o preteklosti. Tisti ,ki imajo še pozicije v skoraj vseh porah te družbe ( sodstvo,zdravstvo,šolstvo,obramba ,gospodarstvo, finance ..) iz prejšnjega komunističnega režima , ga pač sovražijo. Žal jim zelo pomagajo mediji- dominantni. Žalosten sem in mnogi državljani tudi, da to sovraštvo še kar traja. Rezultat pa je nazadovanje v primerjavi s državami ,ki so tudi izšle iz komunističnega režima. Tiste ,ki smo jih gledali z viška-Češka, Slovaška, Estonija, Latvija, Litva, Poljska,Madžarska napredujejo hitreje in nas bodo prehitele- Češka nas je že. Zato potrebujemo 1000 takih kot je Lucija Ušaj

  • Prle

   Tebe bo že Ivan Janez potolažil, ko si tako žalosten, mogoče bo v svojem predvolilnem času talal lizike takšnim kot si ti, da vas bo potolažil. Samo, da ne boste žalostni, revčki.

   • karpelec

    Ti se že lep čas tolažiš z lizikami, le kdo ti jih tala, da ni že ves oblizan.

  • pajot

   Izvrsten komentar.

 • Olga_10

  Bravo Lucija!

 • Olga_10

  Šarec je bil kar grotesken s polizano frizuro, visoko dvignjeno brado in na pručki…še brki, pa bi bil Hitler…!On se prilagaja potrebam…kameleon, katerega osnovna barva je rdeča, murglska…Bratuškova bo reševala upokojence, ki jim je v času svoje vlade samo jemala in nič dajala…Cmero “pozna” vse rešitve…Haha
  Dobovšek pa s svojo moralo poseže po nemorali…..

 • Grenze

  BRAVO GOSPA LUCIJA VSI TILE ZLIZANCI BI RADI NA VSAK NAČIN V POSLANSKE KLOPI KRASTI PRIŠLI TO SA SAMI FALIRANI PLAGIATORSKI UDBAŠI Z MOJŠKRO NA ČELU , KI SPLOH NE ZNA ŠIVATI .

  • caci

   ali “falirani” študentje brez diplomemojškra ima pa magisterij

 • Soave

  + + + + + + + + bravo, ga. Lucija.
  Ponos, spoštovanje se je pri nas izgubilo v hlastanju za denarjem, ki ga rdečkarji imajo.
  Tudi jaz se spominjam onih let, ko smo z veliko težavo in nikakršno podporo oblasti, šli na kakšen glasbeni tečaj v tujino. Tam pa so se nam čudili, kako to, da smo sploh lahko ” ušli diktatorju Titu “.
  Ha. . . . . spodaj pa le preberite ubožne čivke levakarskih provokatorjev. Malo jim je ” uplahnilo ” pri tej temi ?

 • Slovenka

  Ne razumem skrivalnice. Zakaj je potrebno skrivati ime poslanca/poslanke, ki ti je dal podpis?

 • SIMON ROZIC

  Ne bodite ljubosumni, če nekoga pravi čas
  sreča pamet! ….no, moja prva satirična zadeva
  se je glasila takole:

  Oblekel sem si rdeči gvant,
  ker včasih bil sem ministrant…
  da bi prikril, kar sem storil,
  sem vse kar s cunjami prekril…

  Oblekel sem si črn gvant,
  ker včasih bil sem prevarant,
  sem se rdečega igral,
  da sem prerinil se na plan…

  …ko sem direktor tam postal,
  sem glave svojim ovcam pral,
  ker drugega nič nisem znal,
  sem odgovornosti ubežal…

  Me vpraša moja ženkica,
  kaj je “tota” rdeča knjžica?,
  sem rekel draga mucica,
  to je naša ljuba partija…

  …a daj no daj, kaj lažeš mi,
  saj si peklenšček krščen ti,
  nažiraš se za vse svete
  in še za druge praznike !…

  Ne bodi huda, ženkica,
  je knjiž’ca že zamrznjena
  in jutri grem na romanje,
  da operem grehe vse…

  i.t.d.
  Naprej pa tako veste…

  In glej politik sem postal,
  in okoli mene sam kraval,
  vse ovce v mene blejajo,
  ker več denarja hočejo…

 • samotoje

  Ko sem bil mlad, sem nosil tisto znano priponko “Ko bom velik, bom carinik na Kolpi”. Carinik mi sicer ni uspelo postati, sem pa na hrvaški meji ponosno mahal s slovenskim potnim listom. Zdaj na Hrvaško že dolgo ne grem več in v Sloveniji je marsikaj zelo narobe. Ampak vseeno- zadnjih 27 let me kljub jezi, razočaranju, zameram nikoli ni bilo tako sram kot takrat, ko sem moral kazati jugoslovanski potni list in razlagati, da nisem čisto z Balkana, in da je Slovenija nekaj drugega kot Srbija.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!