fbpx

Lublana je bolana!

dr. Janez Remškar (Foto: STA)

Lublana je „bolana“. Tako so peli Pankrti leta 1978. Protestirali so proti tedanjem stanju v Ljubljani! To je bil protest proti komunističnemu režimu, ki je dušil mlade z tezo, da „zahodnjaška – kapitalistična glasba“, kvarno vpliva na razvoj socialistične mladine! Tako je bilo tedaj in Ljubljana, ne samo Ljubljana, cela Slovenija in Jugoslavija je bila v objemu komunizma v marsikaterem pogledu „bolana“!

Del Ljubljane, ne velik, je bolan še danes! To dokazujejo izjave „ljubljanskih kolesarjev“, ki kar povprek predstavnike sedanje vlade in njihove podpornike oziroma ljudi, ki ne mislijo enako kot oni, oblagajo z izrazi „fašisti“, pri čemer očitno niti ne vedo kaj to pomeni! Sliši se o diktaturi, smrt janšizmu, ob tem pa demonstranti, vsaj do sedaj, brez bojazni kršijo prepoved zbiranja.

Neodvisna, tiha podpornica protestantov, RTV hiša med „kolesarji, ne more najti nekoga, ki bi znal jasno, z argumenti, opredeliti, kaj si predstavljajo pod zmerljivkami fašist in diktator in kaj naj bi ti naredili danes in tu, da si zaslužijo take zmerljivke. Brez dvoma se demonstranti igrajo tudi z svojim zdravjem in zdravjem drugih! Opozarjam, da o COVID 19 vemo zaenkrat premalo in priporočam, da se nehajo igrati! Sicer pa sem prepričan, da bodo prav ti isti ljudje v prvih vrstah s svojimi zahtevami do „diktatorjev in fašistov“, če in ko bodo, zaradi ponovnega izbruha COVID 19, potrebne ponovne restrikcije v gospodarstvu in denarna pomoč za čakajoče na delo!

Zadnji komentar enega med govorci protestnikov g. Borisa A. Novaka 10.7.2020, ob zamaskiranih rumenih jopičih, nasprotnikih vlade, da gre za izvirni francoski pok humorja in ironije, kaže na to, da se nekateri levi protestniki boje pokazati svoj obraz. Zakaj? Zavedajo se, da Slovenke in Slovenci počasi spoznavajo, da levičarski protestniki protestirajo proti sredinski vladi, ki deluje dobro. Vedo tudi, da je edini pravi razlog za proteste, da vlada skuša prekiniti dolgoletno tradicijo levičarskih vlad in posega v privilegije posameznih „umetnikov“, družboslovcev, ki so se razmnožili in ne morejo dobiti denarja na trgu in so odvisni od proračuna!

Kaj je pri nas narobe je, ne da bi hotela, potrdila neznana protestnica z izjavo, da je pri nas itak vse vse narobe! Od zdravstva, do korupcije. Res je, veliko je narobe, ampak protestniki, kdo je bil na oblasti zadnjih 10 let in večino od 30.let? Vlada proti kateri protestirate vodi državo šele od 13. 3.2020! Drug protestnik je izjavil, da je iz protesta v protest mlajši in boljše volje. Očitno ga protesti izpolnjujejo in očitno ga delo ni! Prav zanimivo bi bilo vedeti koliko je med protestniki inženirjev matematike, računalništva, elektrotehnike, strojništva, farmacije, biotehnologije in zdravnikov.

Dajmo se prešteti in pokažite kdo ste ljubljanski protestniki, ki se z delom vlade ne strinjate in nas boste z kolesarjenjem popeljali v „Švico“! Spoštovani protestniki z g Borisom A . Novakom in Jašo Jenulom na čelu! Za vas je nevzdržno le to, da niste na oblasti in pri koritu z denarjem. To je bistveni razlog vašega protestiranja in od tod zmerjanje z diktaturo in transparenti „smrt janšizmu“. Ali se še spominjate gesla „smrt fašizmu“ oziroma ali še veste kaj je to pomenilo za marsikatero Slovenko in Slovenca, ki se ni strinjal z idejo revolucije in tudi slučajno ni bil fašist?! Se pa ni strinjal z nameni revolucionarjev!

Prav danes, na obletnico poboja v Srebrenici poslušam o največjem povojnem poboju v Evropi! Pri tem so mediji povsem tiho o tem kaj se je dogajalo na področju Slovenije po koncu druge svetovne vojne. Zanimivo bi bilo primerjati številke. Komunistična oblast je vrsto let te pomore zanikala, skrivala, sedaj pa skuša to izničiti z navajanjem, da naj bi bili vsi ti, žrtve, na strani fašistov in nacistov. Za sebe komunisti trdijo, da so bili med vojno na pravi strani!

Ne bom razčlenjeval naprej, ampak tovariše, ki trde , da so bili na strani demokratičnih sil med vojno, raje vprašam, kje pa so bili po vojni? Zaradi sle po oblasti so „pozabili“ na demokratične in pravne norme, izkoristili premoč zmagovalca in brez sodnih procesov pobili veliko ljudi, morda celo več kot Srbi v Srebrenici! Prav ti tovariši še do danes, ker so ves čas v večini v parlamentu, niso sposobni sprejeti Deklaracije parlamenta EU o obsodbi fašizma, nacizma in komunizma.

Kljub vsemu se počasi nabirajo dokumenti, pričevanja, ki medvojni in povojni čas počasi a vztrajno trgajo iz objema ene, komunistične, resnice in tovariši ,na vašo žalost ne gre za potvarjanje zgodovine! Dejstvo je, da je tako v preteklosti in tudi sedaj v ospredju le boj za privilegije in denar. Spomnimo se kaj so bili številni člani Foruma 21 pred letom 1990 in kaj so sedaj? Boj za denar in ekonomsko premoč se je začel že z denacionalizacijo in privatizacijo, takoj po letu 1991! In sedaj se nadaljuje pod krinko ideologije. Prepričan sem, da bodo dokumenti in čas jasno pokazali na naravo revolucije in njene zločine. Poudarim naj , da s tem nimam v mislih sam partizanski boj!

Če se še malo vrnemo v zgodovino so ugotovitve dr. Avblja pravilne! Citiram: „Ostrina spopada v Sloveniji ima svoje korenine v revoluciji in državljanski vojni. V njej je prišlo ne le do katerekoli spremembe družbeno-ekonomskega sistema, temveč do spremembe, ki je temeljila na »umoru, ropu, nasilju, strahu, prevari in laži.« Iz teh elementov je zrasla družba, ki jo živimo še danes. Njena začetna elementarna civilizacijska nepravičnost se je z leti sicer zmanjševala. Že iz povem naravnih razlogov se je družba pluralizirala.

Toda kapital: tisti finančni, kakor oni družbeni, je v največji meri ostal v rokah izvajalcev revolucije in vseh onih, ki so jim bili vsa naslednja leta tako ali drugače lojalni“ (konec citata). In v tem je tudi bistvo protestov: strah pred izgubo privilegijev, služb prisesanih na javna sredstva in s tem podpora levilčarjem. V tem času se odpira iz istih razlogov še ena fronta; konflikt med nasledniki komunistov ter njihovi interesi v delovanju RTV SLO in novo demokratično oblastjo.

Tu ne gre več za ideologijo, temveč le še za denar! Pri tem je sedanje vodstvo RTV SLO z novinarji, izučenimi obrti na FDV v Ljubljani, vse bolj neuravnoteženo in agresivno v korist „kruhoborcev“. V zadnjem času smo imeli priliko videti „uravnoteženost“ RTV SLO na primeru komentarja dr. Pirnata, pisma predsednika vlade, tožilstvu. V elektronski medijih je takoj sledilo nasprotno mnenje enega od piscev naše ustave, dr. Jambreka in dr. Avblja. Šele na to se je prebudila RTV SLO z vabilom za komentar istega pisma, dr. Avblju! Ko so „nekateri“ ugotovili, da to ne bo dobro, se je s svojim pismom takoj oglasil g. Krivic.

Pozor! RTV SLO se kot hudič križa boji na istem mestu, v istem terminu, soočiti dve različni stališči! Zakaj? Ker bi gledalci, poslušalci lahko takoj ocenili težo, verodostojnost argumentov enega in drugega. Ampak RTV SLO tega ne želi! V zadnjih dneh se enako, z komentatorji le iz ene strani, tako na radiu (Marko Crnković) kot na RTV SLO (Sandra Bešić Hrvatin) dogajajo komentarji o predloženih spremembah na področju medijske zakonodaje. Z vso silo so se „neodvisni mediji in novinarji“ zagnali v osnutek zakonov! Zakaj! Dobro vedo, kaj bi se zgodilo z resnično uravnoteženostjo medijev.

prim. Janez Remškar, dr. med.