Več kot spopad civilizacij

France Cukjati

Leta 1993 je harvardski profesor Samuel P. Huntington takole napovedal spopad civilizacij: “Doslej /…/ so bili spopadi v zahodnem svetu predvsem spori med vladarji, monarhi, ki so želeli razširiti svoje države, okrepiti svojo vojaško in gospodarsko moč, zlasti pa si povečati ozemlje, ki so mu vladali. Doslej smo poznali predvsem vojne med državami, zdaj pa bo težišče mednarodnih odnosov na relaciji Zahodne in Nezahodne civilizacije. Zagospodovali bodo spopadi med civilizacijami. Ločnica med civilizacijami bo postala bojna črta prihodnosti. Spopad med civilizacijami predstavlja zadnjo fazo v evoluciji sporov v sodobnem svetu.”

Po 11. septembru 2001, po genocidnem preganjanju kristjanov na Bližnjem vzhodu in po vse večji aktivnosti radikalnega islama tudi na evropskih tleh postajamo vse bolj pozorni na  to teorijo o grozečem spopadu civilizacij. Pri tem pa pozabljamo, da v Evropi že sto let poteka svetovnonazorski spopad, za katerega se zdi, da se vse bolj zaostruje, in ga najdemo tudi v ozadju zadnjih evropskih volitev in povolilnih peripetij.

Spopad za evropske vrednote
V ospredju je spopad med krščansko-demokratično tradicijo in ateistično-komunistično agendo. Med zavestjo, da obstajajo absolutna načela človeškega ravnanja, in prepričanjem, da si lahko človek svobodno kreira moralna načela vse do ignoriranja ustave. Med spoštovanjem človeškega življenja in leporečno uzurpacijo pravice do ubijanja. Med spoštovanjem naravnih zakonitosti spolnosti in samovoljnim poigravanjem s spolno identiteto človeka. Med spoštovanjem resnice in nonšalantno uporabo očitne laži. Skratka, med spoštovanjem večno veljavnih načel, kot so “ne laži, ne kradi, ne ubijaj”, in samovoljnim ravnanjem po pred-civilizacijskem “zakonu močnejšega” oziroma po načelu “biti kakor Bog”.

Foto: epa

Gre za spopad, v katero smer spodbujati in usmerjati javnost, ter katera pravila ravnanja naj v družbi veljajo.

Nauk komunistične revolucije
Že Leninova revolucija pred stotimi leti je najprej ljudstvu odvzela svobodo in lastnino, nato pa so vse sile usmerili v razgradnjo vere, družine, zakonske zvestobe in spoštovanja človeškega življenja. “Podiranje pravnih norm je naše pravo,” je Lenin nekoč zapisal. In po dvajsetih letih v Rusiji ni bilo težko najti žensk, ki so imele po petnajst in več splavov, ter moških, ki so bili že po desetkrat poročeni. Ob vseh teh uspehih je znani revolucionarni ideolog Willi Münzenberg veselo vzkliknil: “Zahod bomo tako pokvarili, da bo zaudarjalo!”

Foto: Nova24TV

Zdi se, da Zahod in predvsem Slovenija res že zaudarjata. Osnovna moralna načela so izgubila absolutno veljavo. Spoštovanje človeškega življenja se je pri vprašanju abortusa in evtanazije že v celoti razblinilo. Zasebna pobuda je ovirana z vsemi možnimi sredstvi, predvsem na področju šolstva in zdravstva. Odnos države do krščanstva je vse bolj sovražen, tudi za ceno kršenja ustavnih pravic. Spolnost postaja razčlovečena in oropana ljubezni ter poezije. Naravna danost moškega in ženskega spola, ki šele skupaj tvorita celega človeka, pa z blodnjavo ideologijo o prosti izbiri spola postaja radikalno razvrednotena. Če bomo oropani še svobode govora, pa bomo res postali “nova družba”, o kateri sanja novodobna levica.

A mnogi si ne pustimo vzeti svobode govora. Pa tudi ne spoštovanja družine in človeškega življenja ter drugih večnih moralnih načel. Kljub zavesti, da breme upora ostaja na naših ramenih.

Celo sovraštvo je pričakovano
Zaradi tega bomo snovalcem “nove družbe” vedno trn v peti. Že Sveto pismo stare zaveze se je pred več kot 2000 leti ukvarjalo s problemom tovrstnega sovraštva. V Knjigi modrosti “brezbožni grešniki” zavračajo vsakršne moralne norme in sami določajo, kaj je prav in kaj napačno, pri tem pa jih zelo moti prisotnost tistih, ki spoštujejo “božjo postavo” kot univerzalno pravilo človekovega ravnanja. Ob tem takole modrujejo:

“Zalezujmo pravičnega, ker nam je v napoto, ker nasprotuje našim delom, ker nam očita grehe zoper postavo … Postal je živa graja našega mišljenja … Za izprijence nas ima … S sramotenjem in mučenjem ga preizkusimo … na sramotno smrt ga obsodimo …” (Modr 2,12-20) Če si kakšen režim tudi na moralnem področju prizadeva uveljaviti svojo totalno oblast in si zagotoviti pravico, da laže, krade in ubija, kakor mu to ustreza, potem ga seveda motijo vsi tisti, ki opozarjajo, da so načela “ne laži, ne kradi, ne ubijaj …” večna, absolutna in za vse veljavna.

Po poti samodestrukcije
Ob vsem tem pa ne smemo prezreti še enega dejstva, ki ga v času dopustniškega branja lahko najdemo tudi  v romanu Nobelove nagrajenke Pearl S. Buck “Moja svetova moje življenje”, v katerem pravi: “Ko se je Mandžujcem leta 1644 vpad v vojaškem pogledu posrečil /…/, se Kitajci niso upirali. /…/ Resnični boj je sledil pozneje /…/. Tehnika tega zmagovitega boja je obstajala v tem, da so /…/ Kitajci pripravili zavojevalce do tega, da so se, kakor hitro so bili odložili orožje, preselili v palače in se predali udobnemu življenju. Čim bolj so novi gospodarji jedli in pili, tem zadovoljnejši so bili Kitajci, še bolj pa jim je bilo všeč, ko so videli, da so se tujci začeli predajati igri na srečo in opiju ter obdajati s številnimi ženami.”

Še ena stara modrost o vzroku notranjega razkroja velikih projektov človeške družbe. Tako kot komunizem tudi njegovi sodobni mutanti nosijo v sebi kal samodestrukcije, ki jo veselo podarjajo vsem svojim sledilcem. Ne le Slovenija, celotna Evropa je svetovnonazorsko razdeljena, a brez velikega razmišljanja lahko zaslutimo, kateri del stopa po poti notranjega razkroja, in kateri ima vitalno moč dolgoročnega preživetja.

Tako kot radikalna novodobna levica tudi radikalni islam dolgoročno nima možnosti preživetja. Bodočnost Evrope bodo zaznamovala velika duhovna gibanja, kot je krščanstvo, in postopoma morda tudi posodobljen zmerni islam, če bo sposoben najti način mirnega in spoštljivega sobivanja.

France Cukjati, dr. med.

 

 • janko

  Resnično, akademsko!
  To je to!
  Uboga para smo ljudje po svojem umu in znanju. Saj pravim, Pismo Boga človeku za vse čase in za vse ljudi – je EDINA prava pot. Neprecenljive vrednosti so tam…. “Prej bosta prešla zemlja in nebo, kakor ena sama črka postave”.
  Naj si drznem še tole. In še veliko več kot kažipot nam je na voljo.. Vedno lahko poiščemo pomoč iz Nebes. “Po molitvi boste vedeli, kaj vam je storiti” (Medžugorje). Že v Pismu Stare zaveze se obljublja, da “… pravični ne bo nikoli padel…”. Nič kolikokrat sem doživel neverjetni razplet svojih težav na priprošnjo, da me je dostikrat postalo dobesedno strah. To so realne stvari!

 • črnaovca

  Spopad civilizacij je prvi korak k propadu kulture in narodov ter vzpov diktatur in divjaštva

 • RATATA

  Posodobljenega zmernega islama ni. Sobivati z muslimani je možno samo v diktaturi strahovlade.

 • pajot

  Bije se zadnja bitka med Božjo in satanovo vojsko. Znamenje zveri pa sta rdeča zvezda in polmesec.

 • Van Der Waals

  anarhija! reki so boljš slab red kot ne red!!

 • dob

  Krivde si niso izmislili komunisti, izmislila si jo je Cerkev.

  Komunisti so pa uporabili (izrabili, zlorabili….) ta “čolnič”, ki jim ga je nastavila Cerkev. Preprosto – nadaljevali so ga!

  Krivda in Odgovornost sta kot olje in voda. Ne mešata se, in ne moreta obstajati eno zraven drugega. Ali je eno (potem ni drugo) ali pa je drugo (potem tisto prvo ne obstaja!).

  Če Krivda obstaja kot inštitut kaznovanja človeka (in človeštva) potem je to tako zato, ker nekomu koristi. Oblasti koristi!

  Slovenija se že 75 let na vso moč trudi, da bi dobila emulzijo med stvarmi, ki ne gredo skupaj! Rada bi zamešala diktaturo in demokracijo, revolucionarno pravo in tisto drugo pravo… in da razlike ne bi bilo videti.

  Kot da je to mogoče.

  045_KAKO V NAS DELUJE KRIVDA
  https://obstajajoljudje1.blogspot.com/2017/03/krivda-in-kako-deluje.html

  • Nata

   Mislim, da Krivda obstaja od samega začetka. Je nekaj povsem normalnega v značaju človeka. Besedica – oprosti – velja že od nekdaj !
   Jo pa različno razumemo, razlagamo, prilagajamo. . . .

   • dob

    Oprosti (ko čutiš to besedo…) pomeni sprejeti odgovornost, biti odgovoren.
    Ne pomeni Krivde. Odgovornost izključuje Krivdo!

    Odgovornost je v službi Življenja (ker se uči!), medtem ko je Krivda v službi Smrti (ker ohranja stanje Krivde z namenom maščevanja).
    Krivda in Odgovornost se izključujeta, ker ne moreta obstajati eno zraven drugega. Sploh pa ne hkrati, ker to ni mogoče.

    Zato režim, ki nas vodi, ohranja Krivdo (domobranci, fašisti, rasisti…..) in ohranja diktaturo na tem strahu, ki izvira iz Krivde.
    Po vojni se pratizani niso razdelili na tiste, ki so izvajali revolucijo, in na one druge (kot je denimo bil moj oče in mnogi drugi), ki so se bojevali poroti okupatorju in ne za komunizem!
    IN ker s eniso izjasnili, so vsi parzizani zdaj osrani!

    MI pa, ker se tudi nismo izjasnili kot Slovenci in državljani, smo enako zdaj osrani kot državljani.
    Zato slovenstvo umira. ke rnimamo kaj braniti… ko pa smo sami sebi gnusni in se sovražimo. Zato pa doviolimo diktaturi, da nas melje. Raznaroduje. Uničuje. Izpodriva. Izganja. Poneumlja.
    Zaradi te Krivde!

    Če EU zdaj spušča migrante v to civilizacijo, je to NEODGOVORNO, in je možno samo zaradi Krivde!
    Kot sem rekel: Krivda je v službi Smrti in ne Življenja!
    Življenje se zanese na Odgovornost, ne na Krivdo.

    • Nata

     Jaz na krivdo in odgovornost gledam vsako posebej.

     Ker pa se ne počutim prav nič krivo , tudi nimam namena komu ” odgovarjati ” !
     Ja, dobro si napisal – ” jaz naj se njemu opravičujem ” ??
     Ampak, on to pričakuje. On pozna več resnic in nikoli ne vemo, na katero nas bo poizkušal ujeti !!

     • dob

      Nata, tukaj pravzaprav nimamo izbire.
      Stvarstvo pravi, da če ne bomo Odgovorni – bomo krivi! Ali je eno ali drugo, oboje pa ne more biti. Lahko je samo eno.

      Potem bo sledilo, kar vedno sledi, ko se ljudje počutijo krive. Namesto da bi bili Odgovorni.
      Če nisi Odgovoren, si kriv.
      Ni več časa za staro igro natikanja Krivde drugemu, ko se izognemo Odgovornosti.

      Zakaj Slovenci volimo popolnoma neodgovorne tepce na oblast?

      Ker smo sami taki, za tem se skrijemo, sebe, svoje napake!
      Te nam je privzgojil komunizem in tako skrivamo svoje pomanjljivosti. Socializem in “humanost” so bla-bla-bla… Grez za infantilnost celotne nacije, ki vi rada bila moderna družba, vzdrževana, infantilna (neodgovorna!), zadolžena do vratu in – ponosna!

      Ko da sem opisal Tita!
      Tega idola razvajencev, neodgovornih lenuhov in siledžij.

      Radi imamo ljudi, ki nam lažejo, da oni niso odgovorni (kot da ni že to dovolj razlog, da bedaka, ki vlada in ni odgovoren… brcneš z oblasti in mu ne pustiš več gor!).
      Njim je vedno nekdo drug kriv!

      Ko zanikaš lastno Odgovornost, se ta prelevi v krivdo, ki jo natkneš nekomu drugemu, ki z oblastjo nima nič!

      Zakaj kučan ne dovoli vladati Odgovornosti v državi?
      Ker se boji, da bi oblast dobili v roke ta Odgovorni in bi se pokazalo, da je mali nesposobnež nesposoben vladati, saj vedno vlada in vedno za svojo nesposobnost poišče krivce drugod.

      Odgovornost ne sme biti niti blizu vladi, če naj državljani vedno volijo levo opcijo, zato si je kučan omislil notranjega “sovražnika”.
      Sicer ga nihče ne bi potreboval. Kje naj potem kučan išče izgovore Pri kom?

      Če bi imeli večinski volilni sistem – potem bi eden vladal ves mandat. Tisti, ki bi dobil največ glasov na volitvah! In ta ne bi mogel valiti krivde na nikogar. Če je vladal dobro, je on zaslužen za uspeh. Če vlada slabo, potem je zaslužen za nesupeh. On je tisti, ki zna ali ne zna vladati. Pika.

      Nobenega dvoma ni! Vladaš – ti si odgovoren. Ne opozicija! Opozicija nadzoruje oblast, da vlada skladno z zakoni in Ustavo!

      Tega pa tisti, ki pri nas vedno vladajo, ki so praviloma neodgovorni za lastne napake in so jim zato vedno drugi krivi… nočejo! Oni hočejo sistem, v katerem lahko mutijo. Tak sistem imamo zdaj.

     • Nata

      Drži. Res ga imamo.

      Pa se vseeno vprašujem koliko masla imajo ljudje na glavi, da ne ” spregledajo “?
      Saj ni težko videti, razumeti. . . . . . .samo, če hočeš !

 • Nata

  + + + + Sijajno ! Človek ima vedno na izbiro. Ali – ali !!
  Iz zgodovine pa se nismo prav nič naučili. Prav vse moramo preizkusiti na svoji koži ?
  Vedno znova in znova, samo zato, ker one , ki vladajo in tiste, ki jim prikimavajo,
  vodi Mamon.

 • xtc

  Malce preveč predrabljanja in več dejstev je treba Sodoma in Gomora nista bili mit in pravljica kako ju je udaril bog,pač pa nauk o tem kako je neka civilizacija razpadla v razvratu in brezpravju.
  Na enak način so propadla tudi Grčija in Rim.
  Zelo se ogibam sodb na osnovi ver ampak dejstvo je ko neka civilizacija začne opuščati osnovne moralne in druge norme propade.
  Islam je dolgoročno enako nevzdržen kot komuniozmi in socializmi,gre za avtodestruktivne verske vzorce,ki civilizacijo na koncu razgradijo in porinejo v anarhijo in predcivilizacijsko dobo.

  • Valter BraniSlav

   Grcijo je podredil razvraten Rim.
   Rim pa je unicilo krscanstvo.

   • Schemva Miro

    Tebe bo pa Matilda,pa delnice ti bo pobrala.

    • Valter BraniSlav

     Imam 4 otroke, 15 bnukov in Delaware trust iz katerega dr bodo napajali vsi potomci dokler bo trajal kapitalizem v ZDA.

 • Valter BraniSlav

  Avtor niti omeni nevarnosti LGBT.
  AH, AVTOR NI FRANCI DANKO, gospoda cukjatija ocitno v sanjah in podzavesti napadajo samo zenske…

 • dob

  Komunizem kot ideja producira lene in razvajene generacije!
  Sledilci komunistične ideologije so verniki komunizma (komunizem je religija, ker je možnost njegovega obstoja v Materialnem svetu nedokazljiva – če je, prosim pokažite mi komunizem, ki zna finančno skrbeti zase in spoštuje človeško dostojanstvo!) in jih nihče ne bo prepričal v nasprotno z uporabo argumentov.

  Zato je njihova uporaba (ergo, debata z njimi) popolnoma brez pomena.
  Napaka je zagovornike diktature sploh pustiti na oblasti.

  Njihovo spreminjanje ustave je približevanje vsebine Ustave vsebini komunističnega Manifesta. Čeprav je Ustava po nastanku listina, oz. dogovor med vsemi državljani o skupnem življenju in o pravilih po katerih smo pripravljeni živeti v isti državi.
  Kje v ustavi piše, da sme režim izganjati Slovence iz njihove države in uvažati tujerodne migrante iz arabskih in afriških dežel, z namenom nadomestiti ta narod?!

  Ustava mora prepdisati pravila, ki se jih moramo vsi držati, da bi v takšni državi življenje bilo mogoč!
  Državi naj vlada Pravni sistem, ne pa Revolucionarno pravo!
  Če ljudje ne ločijo med kriminalom in Revolucijo, potem mislijo, da je državni kriminal nekaj normalnega in ga inštitucije, ki jih ima v krempljih režim, ne preganjajo.

  Pri komunistih je tako, da ne spoštujejo niti tistih zakonov, ki so jih sami napisali! Njihovi zakoni so “liquidi”, tekoči… danes tako, jutri drugače, menjajo smer… sicer je pa vseeno, ker se jih tvorci ne držijo. Samoomejevanja pa razvajeni ljudje in poklicni lenuhi ne poznajo, zato se neki drugi vladi ne bio pokorili, tudi če bi z volitvami prišla na oblast. Sabotirali bi delovanje take države v vseh inštitucijah, ki jih itak že zdaj sabotirajo. Delajo jih neuporabne tako, da služijo režimu, torej kriminalu.

  Njihova oblast, seveda, od njih ne zahteva pokornost Ustavi in zakonom! Zahteva pa to od nas. Potem pa to še imenuje demokracija in enakost pred zakonom.

  Zato so vse te debate o tem, kaj storiti, popolnoma brezpredmetne! Gradualnost je bila izmišljena zato, da te pedofil s kurcem v roki prepriča, da slučajno gre glih zdej scat, in si ga ujel pri tem. Drgač je pa super pošten človek.

  • traktor

   K 1. stavku bi dodal še butaste. Tele generacije, ki jih ustvarja komunizem so resnično nezaposljive. Razen redkih, ti se pa hitro odselijo. Mentalno so v kurcu, fizično pa tudi za nobeno rabo.

 • Janez Pavel Kanc

  Cukjati, si se vprašal po svojem zdravju?

  • Schemva Miro

   Ti se rajši vprašaj po svojem,preden stegneš jezik.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!