Vključitev osnov ekonomije v učni načrt je nuja proti širjenju lažnih levičarskih idej

Zala Tomašič (Foto: Demokracija)

Še vedno se spomnim svojega prvega predavanja iz ekonomije prvo leto na kolidžu. Profesor je prišel v razred in po nekaj uvodnih minutah na tablo narisal graf ponudbe in povpraševanja. Takoj smo začeli s prostim trgom in v 4 letih študija ekonomije smo planirano ekonomijo omenili le nekajkrat, pa še takrat le kot primer stvari, ki ne deluje optimalno. Na večini izpitov nismo potrebovali zapletenih formul in dolgih enačb. Skoraj vse je izhajalo iz preprostega grafa ponudbe in povpraševanja ter nekaj drugih enačb (matematičnih, niti ne izključno ekonomskih, kot so odvodi) za izračun konkurenčnih cen produktov na trgu in optimalne količine izdelkov. Ko sem videla primere nekaterih testov z Ekonomske fakultete v Ljubljani, mi je takoj postalo jasno, da je moja diploma iz ekonomije v Sloveniji praktično neuporabna, saj sem ugotovila, da sem dejansko študirala drug predmet, kot pa ga učijo v Ljubljani.

Pred tem mi ni bilo jasno, zakaj se osnov ekonomije ne učimo že v srednji ali osnovni šoli. Vsi se z njimi soočamo vsak dan ne glede na svoj poklic ali stopnjo izobrazbe. Vsi plačujemo davke in večina držav po svetu ima osnove ekonomije, kakor tudi nekaj politologije v obveznem šolskem programu. Toda ne Slovenija. V osnovni šoli se pri državljanski vzgoji in etiki zelo na splošno dotaknemo nekaterih pojmov, kot so država, demokracija, predsednik vlade in države, vendar imajo učenci ta predmet za “lahkega”, ne jemljejo ga resno, sam predmet pa te niti ne nauči osnovnih stvari o davkih ali političnem sistemu v Sloveniji. Prav zaradi te ignorance, neznanja, nepoznavanja in nerazumevanja osnov ekonomije in slovenskega političnega sistema so škodljive ali nesposobne stranke/ljudje (včasih celo oboje) izvoljene/izvoljeni v parlament.

Vlada Marjana Šarca širi sovraštvo proti prostemu trgu
V interesu veliko slovenskih politikov je, da njihovi volivci ostanejo neizobraženi glede ekonomije. Pravzaprav tudi sami ne razumejo ekonomije, saj drugače ne bi nikoli niti predlagali absurdnih zakonov, kot je vključitev kapitalskih dobičkov v dohodnino, ali se po nepotrebnem zadolževali (kljub napovedim nove finančne krize!). Ampak česar ljudje ne vedo ali ne razumejo, tega ne kritizirajo, niti ne razmišljajo o nerealnih obljubah nekaterih politikov, ki bodo dolgoročno Sloveniji škodovale. In tako se zgodi, da imamo za predsednika vlade Marjana Šarca, ki je pravzaprav lutka komunistične, popolnoma iracionalne stranke Levica. Skupaj širijo sovraštvo proti prostemu trgu in kapitalizmu, ki ga sami pravzaprav ne razumejo. Ironično, brez kapitalizma in kapitala, ki ga ustvarja zasebni in ne javni sektor, vodenje države in uresničevanje idej strank (tudi levih) sploh ne bi bilo mogoče.

Foto: STA

Vključitev osnov ekonomije proti širjenju lažnih levičarskih idej
Socialistični politiki širijo napačne ideje o prostem trgu, kapitalskih dobičkih in kapitalizmu. Resnica je, da kapitalizem in prosti trg škodujeta le lenuhom, vsem drugim pa koristita. Podjetja so primorana tekmovati med sabo, kar prinese konkurenčne in nižje cene, delavci so motivirani, poleg tega pa prosti trg tudi spodbuja inovacije. Ne glede na levičarske laži konkurenčen prosti trg dolgoročno niti ne prinaša kapitalskih dobičkov kapitalistom, saj dolgoročno gledano prosti trg izravna ceno produktov s stroški proizvodnje, kar pomeni, da kapitalisti ne zaslužijo nič. Osebno torej niti ne razumem, zakaj kapitalski dobički predstavljajo tako zlo v Sloveniji, saj so poleg zadolževanja davki na kapitalske dobičke edino, kar polni državno blagajno. Prav tako si ljudje za svoje delo zaslužijo plačilo in če so tako uspešni, da zaslužijo milijarde, si nihče drug, vključno z državo, ne more lastiti tega denarja.

Vključitev osnov ekonomije v učni načrt bi vsekakor izboljšala situacijo v Sloveniji in zagotovila vsaj osnovno razumevanje delovanja države. Prav tako bi preprečila širjenje lažnih idej levih strank. Vendar pa se to ne bo zgodilo, dokler ne dobimo desne vlade, ki v nasprotju z levimi ne bo zavajala državljanov z lažnimi farsami in širila strahu pred prostim trgom.

Zala Tomašič

Komentarji so onemogočeni.