Matej 23, 27−28

Odgovorni urednik Jože Biščak.

Kdor nima ravno spomina zlate ribice, se bo spomnil, kako je lani jeseni premier Marjan Šarec učil vodilne državnih podjetij, kje lahko in kje ne smejo oglaševati. Skoraj sočasno je takratni minister za kulturo Dejan Prešiček napovedal, da bodo “v duhu časa” spremenili medijsko zakonodajo, tako da bo vladajoča koalicija lahko oglobila medije. Politika sta se seveda zaklinjala, da mislita na “preprečevanje širjenja sovražnosti in nestrpnosti”, ampak saj veste, kaj to v Sloveniji pomeni: da nimaš enakega mnenja kot levica, ne tuliš v isti rog kot medijski mainstream in ne deliš svetovnega (multikulturnega) nazora aktualne vlade.

Novinarski ceh seveda ni skočil pokonci, ni protestiral proti poskusom političnega dirigiranja medijem, intelektualci niso obvestili mednarodne javnosti o vpletanju v uredniške politike četrte veje oblasti, čeprav sta imela Šarčevo in Prešičkovo izvajanje (po definiciji) o medijih vse znake ukrepov, ki so značilni za diktatorske režime. Celo več. Največje cehovsko združenje novinarjev je salutiralo premierjevim navodilom državnim podjetjem, kulturnemu ministrstvu pa je očitalo, da je pri napovedanih spremembah premalo ambiciozno. Premalo ambiciozno? “Brez zelo konciznega razmisleka, kakšni mediji in kakšno novinarstvo so v interesu slovenskih državljanov in v katero smer lahko država s svojo politiko usmerja razvoj, so vsi lepotni popravki zakona brez smisla,” so zapisali v Društvu novinarjev Slovenije (DNS). Ja, prav ste prebrali. V DNS so se zavzeli, naj država določi, kateri mediji sploh lahko izhajajo, saj “se slovenski medijski trg že leta oblikuje po svoje in mimo javnega interesa”.

V svobodnih in demokratičnih družbah bi morali zvoniti vsi mogoči alarmi, a niso. Tudi zato je današnja provokativna naslovnica Demokracije, ki vas je mogoče šokirala, več kot upravičena in ima več zveze z dejanskimi razmerami kot naslovnica Mladine, na kateri je madžarski premier Viktor Orbán upodobljen kot nacistični firer, ob njem pa Janez Janša, predsednik največje opozicijske stranke. Urednik Mladine Grega Repovž je za portal Politico upravičil Mladinino naslovnico, češ da Orbán “govori kot fašist, deluje kot fašist, uporablja antisemitsko retoriko”.

Naslovnica Demokracije

Drage bralke in dragi bralci, malo pomislite. Izjava Mladininega urednika je prišla, potem ko je uradna Budimpešta zaradi naslovnice protestirala pri uredništvu in slovenskem zunanjem ministrstvu, ker velika večina Madžarov Orbána pač ne vidi kot nacista ali fašista. Ta protest je bil označen kot “izraz predstave o popolnem oblastnem nadzoru, discipliniranju in obvladovanju medijev”. Resnica je, da ta “incident” ne bo imel absolutno nikakršnega vpliva na slovenske medije, še manj jih bo discipliniral ali cenzuriral. Ta diplomatska nota ne more biti nikakršen pritisk na medije ali uredniško politiko, je samo reakcija na kontroverzno upodobitev demokratično izvoljenega predsednika vlade sosednje države. Podobno je z domnevnim prisluškovanjem novinarjem POP TV in poskusom vplivanja, da se določen prispevek umakne. Ampak če sta zaradi tega ogrožena nacionalna varnost in svoboda medijev, potem se Slovenije Bog usmili.

Veliko nevarnejša za svobodo medijev in svobodo izražanja nasploh sta bila Šarčev poziv državnim podjetjem in zaostrovanje medijske zakonodaje, s katero bi Šarčeva vlada kaznovala in pokorila neposlušne medije. Oboje je bilo neposredno uperjeno proti Demokraciji, kar smo že občutili. Je to res normalno in nekaj običajnega? Je to svoboda? Je to svoboda medijev? Je to demokratično? Je to v duhu evropskih vrednot, o katerih ima ta vlada veliko povedati samo takrat, ko je treba koga napasti, ko ji pa kdo nastavi ogledalo, se zateče k diktatorski retoriki in ukrepom?

Svoboda govora je ali je ni. Svoboda medijev je ali je ni. Ni nekaj vmes. Ne more biti nekaj, kar je samo odziv tuje države, da njihov premier ni fašist, napad na svobodo govora in medijev, po drugi strani pa domače spreminjanje regulacij za lažji pregon drugače mislečih to ni. Ne more biti svoboda medijev le takrat, ko govori levica, ko pa to počne kdo iz nasprotnega ideološkega pola, svobode govora ni več. To je hipokrizija non plus ultra, to nima prav nikakršne zveze v svobodo, o kateri levičarji tako radi govorijo. To, da so vladajoči poslanci zaradi diplomatske note zahtevali celo razpravo na skupni seji odborov za kulturo in zunanje zadeve, je pa sploh onkraj vsakega razuma.

 Jože Biščak

 • Anton

  Lewaki izgubili kompas, oblasti pa ne….

 • matjazr7

  Bodimo pošteni, si je Demokracija vzela kar nekaj rezerve (da jih ne bi slučajno umaknili iz prodaje, kar bi bilo v sedaj ko smo v “demokraciji” kar hitro mogoče) ali pa imajo res zanič karikaturista. Na Mladinini naslovnici si takoj prepoznal vse udeležence, osebki na tej so pa navadni zmazek in so v bistvu neprepoznavni. Saj niti za Serpentinška ne moreš biti 100%, da je res on, za ostale pa niti pod razno ne vem kdo so.

  • rabbit

   Repovš je tisti z LGBT znakom.

  • Andrej

   Nikar se ne boj. Kmalu boš videl, da se pravi sami prepoznajo.

  • šmentanamuha

   Jaz sem Šarca takoj prepoznala.

 • rabbit

  Naslovnica je super jaz bi jo še malo bolj začinila. Kar tako naprej na vsako naslovnico Mladine vi kontra pa bomo videli, če jim bo všeč.

  • totex39

   Tako je, ne se jeziti, ampak za vsako njihovo propagando udariti dvojno nazaj.

   • rabbit

    To jaz že vseskozi govorim, pa se jih bolj počasi prijemlje. Z levičarji se ne dela v rokavicah. Najbolj jih prizadene, če pristanejo na naslovnici in to recimo kakšno premoženje imajo, ljudem pa pridigajo kako je treba skromno po socialistično živet. To bi morala desnica vsak dan objavljati kakšno premoženje imajo to, Slovenca tudi najbolj razkuri. Posebno avtomobili višjega razreda saj veš pleh pa Slovenc.

  • Aton

   Res je odlična. Toda šele potem, ko sem Orbana prelepil z Repovžem.

 • Ryuk

  Zdaj bodo hinavci priplavali na površje.

 • Andrej

  Bolj pravega naslova ne bi moglo biti: Matej 23,27-28
  27 Gorje vam, pismouki in farizeji, hinavci, ker ste podobni pobeljenim grobovom, ki se na zunaj zdijo lepi, znotraj pa so polni mrtvaških kosti in vsakršne nečistosti. 28 Tako se tudi vi na zunaj kažete ljudem pravične, znotraj pa ste polni hinavščine in nepostavnosti.

  • šmentanamuha

   Hvala.

 • Aton

  Zakaj Mladina ne objavi take naslovnice z Netenyahujem v glavni vlogi?

 • šmentanamuha

  Šarca bi morali upodobiti z Adolfovimi brki in pripisom: “Naredite mi to deželo zopet komunistično.” Tudi Adolf je bojda stal pred ogledalom in vadil svojo vlogo, kako bo nagovoril ljudstvo.

 • xtc

  10++++++++++++++