Medle analize medlega Šarčevega vladanja

Miro Petek

Medijska inventura prvega leta vladanja Marjana Šarca je bila zelo medla. Bežno so omenjali zamenjave štirih ministrov, kar je sicer četrtina kabineta, mediji niso mogli mimo dejstva, da je ta vlada v prvem letu vladanja predlagala najmanj zakonov v zgodovini dosedanjih slovenskih vlad in da je parlament zaradi nedela vlade imel seje le po dva dni, kar se prav tako še ni primerilo, odkar imamo svojo državo. Največkrat pa so podčrtali visoko javnomnenjsko podporo tej vladi in Šarca risali kot najbolj priljubljenega politika. Ob robu so še nekaj malega dodali, da je ta vlada veliko delila, sistemskih in najtežjih zakonskih orehov pa se še ni lotila. Bežni, površni in precej puhli medijski prispevki torej, ki jih seveda ne moremo imeti za kakšne resne analize dela vladajoče koalicije.

V času druge Janševe vlade sem bil generalni direktor direktorata za medije in takrat je partijski bilten Dnevnik mojemu imenovanju in imenovanju Jožeta Dežmana za direktorja Arhiva Republike Slovenije posvetil celo časopisno stran. Ob padcu enoletne vlade je Delo (27. februarja 2013) pisalo, da je šlo za leto dni kadrovskega cunamija, ker je bilo zamenjanih 58 direktorjev direktoratov, 14 generalnih sekretarjev, 39 direktorjev javnih služb, zavodov, agencij … Klara Škrinjar in Ali Žerdin sta pripravila poimenski seznam z grafiko.

Oglejte si še: Vsa novinarska impotenca!

Kadrovski cunami in debelitev zaposlenih v javnem sektorju
Tokrat pa bomo zaman iskali kakšne analize s podatki, primerjavami in grafikami, kaj se je dogajalo v kadrovskem bazenu v prvem letu Šarčeve vlade, ki je seveda le preslikava in nadaljevanje prejšnje, Cerarjeve vlade. Imenovanje Damirja Črnčeca je bila spretna vaba, da so se mediji in politika nekaj mesecev ukvarjali z njim, zgražanje je bilo zaigrano in le navidezno, vmes pa se je menjavalo, kadrovalo in predvsem na veliko zaposlovalo. Le redke menjave ali zaposlitve pa so našle pot v medije in ustvarjal se je vtis, kot da menjav sploh ni. Pa je bil cunami. Ob tem pa se je debelil še javni sektor. Pri štetju števila zaposlenih v javnem sektorju je namenoma ustvarjena takšna računica, da je mogoče prikrivati in manipulirati, predvsem pa s strani vlade poljubno nižati številko o zaposlitvah (število zaposlenih glede opravljenih ur; število zaposlenih, ki prejemajo plačo; število zaposlenih, ki so prejemali kakršnokoli  izplačilo …), dejstvo pa je, da gre število novih zaposlitev v tisoče.

Skupno je po nekaterih izračunih v javnem sektorju več kot 181 tisoč, po drugih nekaj manj kot 188 tisoč zaposlenih. V času te vlade že skoraj sedem odstotkov več namenjamo za bruto plače, vse to na Cerarjevo podlago, ki je v času svojega klavrnega vladanja povečala število javnih uslužbencev za 2,3 odstotka, maso plač v javnem sektorju pa kar za 14,1 odstotka. Država ob nadaljevanju takih socialističnih manir, ko se več troši kot ustvarja, ne more preživeti. Kajti ob vseh napovedanih večjih obdavčitvah ne more preživeti realni sektor, ki financira to razuzdano kadrovsko razkošje v javnem sektorju. Zasebno pobudo, ki je gonilo razvoja, pa Šarčeva vlada duši ali uničuje.

Novinarji bežijo iz levih medijev v leve stranke
V zadnjih letih je prišlo tudi do množičnih prestopov novinarjev med piarovce. Čreda zvestih medijskih partijskih propagandistov je našla nove službe v vladnih sobanah,  javnih zavodih, skladih, državnih in paradržavnih podjetjih. Ta eksodus iz novinarstva v PR ima najmanj dva razloga: novinarji bežijo iz medijev, ker mnogi mediji propadajo, in drugič, v politično motiviranem in korumpiranem novinarstvu, kjer so novinarji nastopali v funkciji točno določene politike, ne pa javnosti, so novinarji opravili svoje delo in prišel je čas za poplačilo.

Image may contain: 1 person, smiling, closeup

Nekdanja novinarka in vladna piarovka Nika Benedik. (Foto: Fb)

Le kako bi se sicer Nika Benedik, nekdanja novinarka Radia Slovenija in nekdanja žena Grege Repovža, znašla v kabinetu Marjana Šarca, če ne bi vso svojo, sicer skromno novinarsko kariero, pljuvala po SDS in Janezu Janši? Najbolj iskani so tisti, ki vedo, kako se streže poslu na obeh straneh, to je, kako se lagati v novinarstvu in manipulirati v piarju.

Ob takšni medijski sceni, zlaganih in prirejenih javnomnenjskih raziskavah torej ni čudno, da ni relevantnih ocen prvega leta dela te vlade, da se marginalizirajo problemi z migracijami, v medije pa le težko prodre spoznanje, da se razrašča gradbena in druga mafija, da je tej vladi več do volkov in medvedov kot pa do ljudi na podeželju, ki se zaradi katastrofalne politike levih vlad hitro prazni. Na drugi strani pa novinarji dominantnih medijev demonizirajo opozicijo in so iz enega tvita sposobni ustvariti osrednji problem te države ter po intenzivnosti obravnave poved v 280 znakih približati definiciji nacionalne katastrofe. Res bedno.

Miro Petek

 • Dada

  Miro, Miro. Zdaj imaš več časa, ko nisi več zaposlen v SDS kot PIAR. Škoda tvojega časa, za tako pisanje, no saj tudi prej ni bilo koristi, ampak, zdaj bi se pa lahko začel s čim pametnim ukvarjati. Tako splošno, neutemeljeno pljuvanje po vladi in Šarcu, po receptu Janše, je že oguljeno do obisti. Zato, vzemi se v roke, in počni kaj konkretnega. Pojdi po gobe.

  • Luiggi

   Ce si baba,nisi vredna najmanjsega kurca,kapish?

   • Dada

    Če so dec, pa nisi, nisi vreden pol pizde tople vode. Naj se ti veselo smejejo, ha,ha,ha.

  • JANEZ GUS

   Kdo je pa tebe prosil za komentar.Taki so zaželjeni na mladini.Cipa.

   • Dada

    Kdo si pa ti , en bedak stari. Kdo pa bo tebe vprašal, za karkoli. Tisto SDS izkaznico imaš, gobec, pa sapa te je. Hropci se lahko skrijete, niste za nikamor, le v SDS, da članarino plačate.

  • Andrej

   Škoda tvojega časa za trud, da bi razumel nekaj, česar razumeti ne moreš. Škoda.

   Zato, vzemi se v roke, in počni kaj konkretnega. Pojdi po gobe.

   • Dada

    A tako se papige, ponavljači, ki nimate svojih misli, zaradi opranih glav, oglašate.

    • Andrej

     Ni to. Namignil sem, da je včasih dobro pred lastni prag pogledati.

  • IZBIRA

   Radio Da Da.

 • Janez Korenjak

  Miro Petek je legenda med novinarji. Tokrat pa se je le malo zmotil. Zaposlenih v javni upravi je malo več kot 240.000. Vir: SURS, aplikacija SiSTAT. Dodajam ekransko sliko: https://postimg.cc/fSC7k9jN

  • SIMON ROZIC

   No, vidiš, saj se jih še preštet ne da, ker se vsak dan skotijo novi!

 • VERZIFIKATOR

  Darjan Bazenšek

  SKOČI, ŠARO

  Skoči, Šaro, vsi so ga bodrili,
  skoči, da boš večji od soseda,
  da ne bo zavladala nam zmeda,
  kužku pot s tem družno so gladili.

  Skoči, šaro, skoči le še više,
  dvakrat da presegel boš višino,
  prvi v ciljno boš prišel ravnino,
  tam kjer zmagovalec krepko piše.

  Skoči, Šaro, skoči, priden kuža,
  saj veš, kamor seže ti obzorje,
  reči moraš, da je modro morje,
  tudi če bo le dvoriščna luža.

  Z repkom mahal jim je Šaro vdano,
  vse jemal ukaze dobesedno,
  bevsknil, da sledil jim sam bo vedno,
  skočil v morje, tudi če v neslano.

  In potem neslano dalje lajal,
  skok na glavo da je odrešilen,
  za težave čisto vse zdravilen,
  brez soli je kužek vneto bajal.

  V megli, rekel je, so dobri skoki,
  pred višino strah te v hipu mine,
  srečen si, ker ne poznaš globine
  v megli na poziciji visoki.

  Zdaj, kot kaže, se je nadresiral,
  tam kjer prazen se bazen začenja,
  Šaro se na odskočišče vzpenja
  odrešitve skok bo demonstriral.

  • Dada

   Vse je OK, tudi slaba reklama. Važno, da je starček v opoziciji in da ne bo več zgage delal. Janšizem naj živi, starček Janša pa v penziji…..

 • Andrej

  Medijske inventure ne more biti, ker jim je na Mladini pregorel števec za kadrovski cunami. Že pri Cerarju.

 • IZBIRA

  Po zgledu Vlade RS in predsednika Šarca sem dobil navdih za:
  Zidanje hiše za družino, da bomo meli kje živeti?! Kupil sem že kable za električno napeljavo, naročil sem si kabelsko TV in priključek na internet, potem tudi Jupol in hladilnik, aja pa drva za to zimo. Več denarja nimam. Vpisa parcele v ZK in izkopa temeljev za hišo se pa še nisem lotil. Je to precej trd oreh. Mogoče bi še prej škarpo zgradil okoli hiše, pardon parcele, na črno s pomočjo prijateljev in žlahte v 5. kolenu. Če zaprosim za izredno socialno denarno pomoč se bo že nekok izšlo.
  Brez vladnega navdiha, se takega podjema sigurno nebi lotil. Hvala ti Šarec.

 • Janez Kepic-Kern

  No !
  Tole jaz – čisto resno vprašujem.
  KAMNIK
  je vedno imel tudi “lastne t.i. purgarje”=gospodo.
  A
  so jih povojni ex KP, ZK STALINISTI, TITOISTI in podobni – zatrli.
  Ta
  LMŠ M.Š. je le odrastel v tem okolju.
  Sorodnikov in korenin v Kamniku – on – M. Šarec – nima.
  Zato resno vprašujem – spodnje.

  ALI KDO VE ?

  Ne poznam t.i. stranke LMŠ !
  Le vprašujem.
  TUDI – “LMŠ” – JE VERJETNO – “PRAZEN BAZEN” ?

  Zdi se mi, da LMŠ MARJAN ŠAREC
  – NI PO NAKLJUČJU REKEL TISTEGA – O “PRAZNEM BAZENU”.

  Z VEČINO OSTALIH KOMENTARJEV – TU
  Se “globoko” strinjam.
  Naj v LMŠ sami povedo- “kje jih je – člane” LMŠ M:Š: – “SNEL”?
  Kot se reče.
  Ali jih je “snel”
  – iz občinske uprave Kamnika,
  – SORODNIKI,
  – PRIJATLI OD PRIJATLOV ITD.
  – S ČAKALNIH SEZNAMOV NA LOKALNI BORZI DELA ?
  Nekateri s teh seznamov – bi znali biti – OK
  – iz gasilskih društev (gasilci so OK) in gasilskih veselic (ti so – manj OK)
  – z avtobusnih postajališč t.i. “KAM-BUSA”
  – MORDA CELO – IZZA ŠANKOV LOKALOV. Le domnevam, nič ne trdim.

  Da o možnih – ex simpatijah – niti ne pišem. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • RATATA

  In te medle analize šarčevega vladanja so skrajnost! V osamosvojeni socialistični Republiki Sloveniji imamo le in samo same skrajnosti.

 • Janez Novak

  Nekdanja novinarka in vladna piarovka Nika Benedik. (Foto: Fb)
  ***
  To pa je slika. Človek ne ve, kaj naj si misli. Zgleda, kot da je dama zgoraj brez, čeprav v letih, ko ženski čari že ovenijo. Pogled pa … khm…