Medvešek: “Tezo, da ‘ni treba gledati v preteklost, temveč se ozreti v prihodnost’, je lansiral Milan Kučan!”

Milan Kučan (Foto: STA)

Predstavljajte si, da opazujete pogovor psihoterapevta z zakonskim parom, ki preživlja krizno obdobje. Terapevt ju vpraša, kaj se je zgodilo v preteklosti, da sta se začela prepirati in da se je njun odnos dramatično poslabšal. In mož ogorčeno pogleda terapevta ter mu zabrusi: “Pusti najino preteklost na miru, tu sva zato, da se ozreva v prihodnost. Ne želiva se vračati nazaj.” Ali lahko ta zakonski par na tak način reši svoje težave? Vsem je jasno, da ne. Vsem je tudi jasno, da morata razčistiti preteklost, ugotoviti, kdo je sprožil družinsko vojno, spoznati kje sta naredila napake, jih obžalovati in se iz njih naučiti, da se bosta bolje razumela v sedanjosti in prihodnosti.

Še en bolj banalen primer. Na cesti nekdo oropa človeka. Vi to vidite in tudi spoznate roparja. Policija vas povabi, da bi na sodišču nastopili kot priča. Ko pride do obravnave, vas sodnica vpraša, če lahko podrobno opišete dogodek. Z vašim pričanjem namreč lahko osumljenec postane obsojenec in dobi zasluženo kazen. Vi pa odgovorite: “Ah, pustite preteklost na miru! Sodnica, kako bomo zgradili lepšo prihodnost, če vi na tej obravnavi stalno odpirate gnojne bule preteklosti?” Morda je sedaj bolj jasno, zakaj se vedno več Slovencev vrača v polpreteklo zgodovino Slovenije. Zato, ker ni razčiščena. Ker so nam več desetletij zamolčali resnico. In dokler zadeva ni razčiščena, tako kot denimo v zgornjem primeru z zakonskim parom, potem se je nemogoče ozreti v prihodnost. Tudi ko v gorah zaidemo s poti, se moramo vrniti nazaj, da lahko najdemo pravo pot.

Ne samo, da so komunisti pomendrali resnico. Ljudem so tako oprali možgane, da so začeli častiti tiste, ki so jim lagali in izvajali nasilje nad njimi. Najhujši komunistični zločinci so prejemali priznanja, živeli razkošno življenje, dobili so svoje kipe, po njih so poimenovali ulice, ceste in trge. Po anketi iz leta 2007 je kar 81 odstotkov Slovencev ocenilo, da je Tito pozitivna zgodovinska osebnost. Kar je naravnost grozljivo.

Foto: STA

Ali ni to svinjarija, da so kriminalci uradno predstavljeni kot narodni heroji (diktator Tito je denimo prejel kar trikrat priznanje za narodnega heroja Jugoslavije), in da v Sloveniji krvav komunistični režim oblast še danes ni obsodila? Kako bi se vi počutili, če bi vam nekdo umoril vse otroke in bi namesto zaporne kazni prejel razna odlikovanja, vas pa bi obravnavali kot drugorazredno državljanko oz. državljana? Podobno se počutijo sorodniki, svojci, potomci na tisoče nedolžnih ubitih ali oropanih Slovencev med in po drugi svetovni vojni. Tem ljudem je bilo celo prepovedano žalovati za svojimi umrlimi, kaj šele, da bi komu razlagali o komunističnih zločinih. Zato vsak, ki danes spregovori o svoji družinski boleči preteklosti, pomaga ne samo k lastni duhovni osvoboditvi, ampak tudi k osvoboditvi našega naroda.

Kdor še vedno noče razumeti, da nas samo resnica lahko osvobodi in da samo na ta način lahko gradimo lepšo sedanjost in prihodnost, potem – ali ima finančne oz. materialne koristi od tega, da resnica ne bi prišla na dan, ali je žrtev kvazi novodobne duhovnosti, ki poudarja t. i. “pozitivno” mišljenje, ali pa ima tako oprane možgane, da še vedno misli, da je bil komunistični režim nekaj dobrega ter verjame njihovim lažem o “NOB” in podobno.

O tem problemu zelo zanimivo razmišlja Gregor Medvešek v knjigi Mit o NOB: “Tezo, da ‘ni treba gledati v preteklost, temveč se ozreti v prihodnost’, je lansiral Milan Kučan in jo za njim ponavlja postkomunistična levica, idejna naslednica rdečih revolucionarjev iz 2. svetovne vojne. Cilj tega poziva je, da bi se preprečilo prevrednotenje dogodkov v zvezi z 2. svetovno vojno na Slovenskem in ohranil v javnosti tak pogled na to dogajanje, kot so ga v večdesetletni indoktrinaciji ljudem vcepili komunisti. Prevladujoča javna podoba partizanov kot ‘dobrih fantov’ in domobrancev kot negativcev namreč koristi levici na Slovenskem, škodi pa desnici. Zaradi take javne podobe enih in drugih dobivajo leve stranke več glasov kot bi jih sicer in povsem normalno je, da se z vsemi močmi borijo, da bi obstoječi pogled na našo polpreteklo zgodovino ostal prevladujoč.”

In kdaj bomo najbolj jasno vedeli, da smo dokončno razčistili s preteklostjo in smo pripravljeni na lepšo prihodnost? Ko Slovenci nikoli ne bodo več izvolili  komunistov oz. levičarskih strank, ki ideološko izhajajo iz bivšega režima. Do takrat pa bo potrebno resnico še pogosto objavljati.

Damjan Likar

 • FORT WORTH

  Ce bi Kucanu bila preteklost v interesu bi jo gledali…

 • Aton

  In naslednji trenutek o domobrancih in fašistih. Ideologija sovraštva in laži.

 • sprehajalec

  Preteklost je tako genocidna in krvava, da bi postavila pod vprašaj vso legitimiteto preteklega režima. če ga že nihče v Sloveniji ni upal sodno preganjati.

 • Franjo Trojner

  Ja, razumen Kučana, da raje gleda naprej, kot nazaj, kot bivšega šefa komunistične partije ga skrbi, da bi zanj kaj zelo obremenilnega pricurjalo na dan izpred leta 1991. Nenazadnje tudi na svoje delovanje proti TO in osamosvojitvi v času osamosvajanja ne more biti ponosen.
  Res pa je tudi, da je njegovo razumevanje demokracije izredno podhranjeno, še posebej, če mu ob bok postavimo velikega borca proti komunizmu g. Vaclava Havla avtorja resolucije sveta EU, ki izenačuje in obsoja vse tri totalitarizme fašizem, komunizem in nacizem in ravno tej resoluciji Kučan javno nasprotuje in jo zato politična levica ne sprejme, potrdi v parlamentu.
  Sedaj sami vidite očitno razliko v dojemanju demokracije in pravne države med DEMOKRATOM in borcem proti komunizmu g. Vaclavam Havlom in bivšim partijskim šefom tovarišem Kučanom. No, res je, saj se ju primerjati niti ne da, mar ne?

 • Franc Šink

  Ah to ni zame. To je nekaj za sadiste okuženih z virusom komunizma.

 • šmentanamuha

  Kučan se je kot Soroseva lovka priključil na NWO elito. No, vsaj on misli tako. Z elitnim državnim priznanjem tej stari krastači Sorosu, je sklenil zavezništvo z njim in upa, da ga bo elitni klub sprejel v svoje vrste. Kot lakaj svetovne elite s pomočjo levih strank, ki jih obvladuje, pridno izvršuje raznarodovanje Slovencev in razkroj države. In za to bo dobil slej ali prej izstavljen račun, tudi zgodovinski.

 • milanček

  a ta pritlikava komunajzarska seronja ni šel na morje, upam, da utone na morju in gre čim hitreje k svojemu idolu titeku v pekel!

 • Olga2345

  Najprej procesirati in kaznovati revolucionarje, skupaj z UDBOMAFIJO, katere predstavnik je veleizdajalec Kučan, nato bomo lahko gledali v prihodnost!

 • Antonius

  Ajde, razumem, da so partijskega povzpetnika spustili čez rdeči pravniški faks. Bolj težko mi gre v glavo, kako je danes največji izdajalec zlezel čez osemletko. O zgodovini se vendar ne moreš naučiti ničesar, če jo ves čas raziskovalno ne gledaš nazaj.
  Danes je komunistično revolucionarna revolucija, njihova nam zapuščena morilska preteklost in slovenskemu narodu krvava zgodovina. Zakaj so nam veleizdajalec in njegovi politični dediči sredi Ljubljane nasrali spravni spomenik od njihovih pospravljenim, če nam dopovedujejo, da naj se zgodovino učimo ne s pogledom nazaj, ampak naprej.
  Če ne bi gledali nazaj, nihče niti vedel ne bi, koliko je za svoj žep v Elanu veleizdajalec nakradel.
  Če ne bi raziskovalno gledali zgodovino nazaj, ne bi nikdar izvedeli, da je bil morilski maršal Tito kar trikratni heroj zato, ker je od podrejenih priznanje za herojstvo zahteval. Saj vendar vemo, kako to gre. **Sredi ti meni ono, pa ču ti ja ovako vratiti**.
  Če bi po Kučanovo gledali samo naprej, bi nam gladko ušlo iz spomina, da so med II. vojno njegovi, slovenske sosede in domačine ovajali okupatorju.

 • antimur

  Še marsikatero bedarijo je izrekel ta slovenki jezdec apokalipse. Kadar imajo zombiji kakšno svojo seanso, je vedno v prvi vrsti, govnač ultra komunajzerski in antislovenski, pa ja ne misli, da se njihova titoistična norenja dogajajo v prihodnosti, ali pač, premaknjen je že toliko, v nasprotnem ne bi okupiral svojega naroda in ga nadomeščal s čefurji kot je Janković in vsa ostala pritepenska golazen.

  • rrrrr

   ,,Kadar imajo zombiji kakšno svojo seanso, je vedno v prvi vrsti, govnač
   ultra komunajzerski in antislovenski, pa ja ne misli, da se njihova
   titoistična norenja dogajajo v prihodnosti….”
   Zadeto s kirurško natančnostjo, dragi Antimur… Mokre sanje vsakega komunistične spake so doseči posmrtno čaščenje v Brozovih razsežnostih. Tudi Kučanove so take.

   A še preden se bo na nekrofilskih rajanjih poneumljene slovenske raje in njihovih inteligentnih temnordečih krvosesov v spomin na Broza pridružil še spomin na Kučana, se bo zgodilo :
   sedeč v vozičku, z mrtvaškimi pegami na obrazu, umetno obarvanimi lasmi, brez zadnje desne tace ter v visoki starosti bo moral onemoglo gledati, kako se mu imperij rdečega zla sesuva pred lastnimi izdajalskimi očmi in Slovenija postaja država . Država, skupnost in domovina SLOVENCEV.
   O Bog, ohrani nam Milana čimdlje, preden ga frcneš v pekel!

 • macon

  To je tipična želja kriminalca, naj se ne obravnava njegovega kriminala, ki je vedno v preteklosti oziroma, če ga dobijo z roko v marmeladi, bo tudi to čez pet minut že davna preteklost.

 • soc

  Da smo si na jasnem – te ključne ideje (pustimo preteklost, kosti… in glejmo v prihodnost) ni direktno lansirala partija, bi bilo preveč transparetnno, temveč njen “neodvisni in neobremenjeni” podmladek ZSMS, kasneje LDS , še kasneje vse od Zares do Šarca. In cilj ni bil idealistična ohranitev lepih spominov na klavske očete in dede, temveč preprečitev posegov v lastniške odnose vzpostavljene po 1945.

  Si predstavljate, da bi Kocjančič prisilno vračal nakradene slike, ki jih je njegov oče “dobil v čuvanje” od Narodne galerije? Ali da bi se morali Vidmarji vrniti v “Vidmarjevo vilo” in zapustiti tisto (pred drugo vojno) najbolj zaželeno in trikrat večjo vogalno vilo v Rožni dolini? Da bi morali otroci in vnuki vrniti, kar so preko konkretnih trupel nakradli starši in dedje?

  V času 1990 – 2018+ so si na natanko teh osnovah rdeči aristokrati (vodilne revolucionarne družine iz tim. NOB in časov “socialistične izgradnje”) de facto razdelili “družbeno” premoženje. Vrtanje v te zadeve (Pezdir, parlamentarna komisija) zaradi tega nima vstopa do njihovih medijev. In ti obvladujejo leta Gospodovega 2018 še vedno 92% share of voice. Vrtanje po preteklosti je nekaj, kar bodo preprečili z vsemi sredstvi – če ne drugače z likvidacijami preko srbske mafije, ki je njihov naravni zaveznik.

  Otroci in potomci poštenih partizanov, ki itak niso pokradli ničesar, so pač tu le kimavci potomcev komandirjev in komandantov. Ja, čez dedka pa res ne bodo pljuvali…

  • Soave

   + + + + + + + Ja, si predstavljamo, kar si napisal v drugem odstavku !! Tako bi moralo biti !

 • УДБА

  Zopet na naslovnici Milan Kučan. Dežurni krivec na politične neuspehe Janeza Janše. :)

  PS: Janšisti pomislite, mogoče za vse ni kriv Kučan, ampak Janša sam. :)

  • antimur

   Predvsem kreteni kot si ti, ki podpirate takšne antislovence kot je Kučan, Zemljarič, Kocijančič in podobno jugokomunajzersko drhal. Pa nehaj s cirilico srati po slovenskem portalu!!!!

   • УДБА

    Zopet ta “ta desni” primitivizem. :)

    PS: Začnite se lepo obnašati, če ne …….. :)

    • mali49

     Butl!

    • branči

     …boš spizdu s portala? če lahko kaj k temu pripomorem, te še popljuvam, ker drugega ne zaslužiš!

    • Fosa Stefan

     desni primitivizem

     Občutno dražje vinjete v Sloveniji v primerjavi z Avstrijo kažejo, koliko je levim vladam mar za malega človeka

     Razlike med levo in desno vlado
     so velike, saj leve za razliko od desnih trošijo in skubijo državljanke
     in državljane. To zelo nazorno potrjujejo cene vinjet, ki so se najbolj
     občutno podražile ravno v času levih, “solidarnih” vlad, in to kar s 55
     evrov v času Janševe vlade na 110 evrov v času vlade Bratuškove. Cena je
     v primerjavi s sosednjo Avstrijo nerazumno visoka, glede na to, da
     imajo v Avstriji trikrat več avtocest, pa je tam vseeno občutno nižja.

     Številke
     govorijo same zase. V Sloveniji, kjer imamo preko 600 kilometrov
     avtocest in hitrih cest, je potrebno za tedensko vinjeto odšteti 15
     evrov, za mesečno 30 evrov, za letno pa kar 110 evrov. Za lažjo
     primerjavo: v Avstriji, kjer imajo vozniki na voljo 2.178 kilometrov
     avtocestnega omrežja, je potrebno za desetdnevno vinjeto odšteti 8,90
     evra, za dvomesečno 25,90 evra in za letno 86,40 evra.

     seveda avstrijci nimajo ivana zidarja, pa tudi nimajo kučana

  • macon

   Dežurni krivec za družbene neuspehe Slovenije je udbomafija in njen kriminal, kučan pa je njen glasnogovorec in ksiht na posterju.

  • milanček

   kateri primitivni stvor je tebe skotil na ta svet?

  • Mojca pokraculja

   Izdajalec, raznorodovalec, zakrknjen komunist mora biti na prvi strani. Si fouš, kaj?

  • šmentanamuha

   Tudi na vsaki drugi številki mladine je Janša, zakaj le?

   • FRANC3

    Repovžu, uredniku Mladine, se blede, ko mu omeniš JJ. Če bi se JJ pokazal pred njim, bi umrl od groze. Vsi levičarji bolehajo za janšofobijo.

  • Beno

   Na sebe pa ne pomisliš ! Za vse je kriva УДБА .

 • xtc

  Seveda jo je lansiral Kučan-saj je treba najprej pospraviti z preteklostjo,to pa pomeni prepoved totalitarnih simbolov in čaščenje in njih odstranjenje,zločince pred sodišča-pobrat privi8legije ,ki izvirajo iz zločinskega sistema,ter še živeče odstraniti iz javne sfere,kot je to na Poljskem in Češkem
  Le z pospravljeno in neponareto zgodovino ima država prihodnost,dokler v Sloveniji z zločinsko komunistično NOB ne bo pospravljeno enako kot je v Nemčiji z Nacionalsocializmom in SS ovci nam lepe prihodnosti ni.

 • lokec

  Pa ta je napovedal bolj optimistično varijanto hitrosti svetlobe kot Albert Einstein. Kučanove misli so hitrejše od svetlobe tako da prehiteva čas. Ko Kučana ne bo več ,se bo tudi času zmanjšal hitrost na največjo teoretično možno to je svetlobno.

 • Anton

  Medvešek: “Tezo, da ‘ni treba gledati v preteklost, temveč se ozreti v prihodnost’, je lansiral Milan Kučan!”

  kaj si ugotovil/izjavil , kar jaz nebi vedel že zdavnaj?

  sarkazem press

 • bednick

  Ta teza ni Kučanova.
  To je bila splošna socialistično- komunistična teza – Kučan se še rodil ni.
  Zanimivo, da v tej tezi ni ne duha in sluha o sedanjosti.
  Koreja pač.

 • piko8

  No tega OGABNEGA možicla bi že lahko nehal popat natem portalu!!
  Nasledjič namesto tega OGABNEGA STVORA pripnite sliko krastače in bo vsem ljubša!!!

 • Gr Enze

  KUČAN PODGANA

 • WatsonForus

  Seveda , ne glejte kaj so v preteklosti pokradli TARDEČI , glejte naprej kako bomo spet napolnili kašče , da bodo TARDEČI lohk spet kradli !

 • garfi

  murgelsko Podgano-kućana sem srečal v trgovini na blagajni
  kamerad ga je stalno nekaj ogovarjal, zavaljeni palček s povsem belimi lasmi mu je odgovarjal s posameznimi besedami tako tiho, da sem komaj prepoznal njegov glas
  očitno ima slabo vest in noče, da ga vsi prepoznajo v bližini
  obrnjen je bil samo proti izhodu in ko sem blagajničarko vprašal če je to on je rekla, da ga ni dobro pogledala-ne vidi dobro
  don murgleone press

 • Hun

  zamanj so utvare, CE bi desnica vladala od ’91, da bi uspeh cutili vsi Slovenci…oziroma nizji sloj

  • garfi

   ja minimalno 25% več vsak mesec
   25 let pa izračunaj koliko ste ukradli Banditi

 • Rotar Jakob

  Kurcan kaze naprej da skrije krvave zlocince ki se jih boji kot svoje zlocinske izdajalske sence!

 • dob

  “Tezo, da ‘ni treba gledati v preteklost, temveč se ozreti v prihodnost’, je lansiral Milan Kučan!”

  Normalno. Če letalo zgrmi dol in se ubije 200 ljudi je pa ja popolnoma nepomembno zakaj pade dol! Menda ja ne bomo zapravljali časa za raziskovanje o vzrokih?! Kupimo raje karto za nov polet v modre višave.

 • slovenski tlačan

  Kdo je na oblasti,bivši komunisti,sedaj se imenujejo kapetalisti.Ne to so kradelisti in pokvarjenci.prej smo delali in smo lahko kaj gradili in si tudi kaj privoščili,sedaj delamo za golo preživetje in uniramo na obroke.Sprašujete se,zakaj ljudje ne grejo na volitve.ZAKAJ,kjer tim pokvarjenim kumunitom nemoreš nič več kaj verjeti.Vse so pokradli in prodali,delavski narod pa spravili na beraško palico-kolena.

 • FRANC3

  Žalostno je, da se še sedaj obmetujemo z WW II. Vsakemu, ki zna šteti do 10, je popolnoma jasno:
  Slovenci smo se leta 1941 uprli okupatorjeu.
  Fantje so šli v oborožen upor, da osvobodijo domovino.
  KP je izkoristila čas vojne za revolucijo, odstranila vse, ki se niso strinjali z idejo komunizma.
  Za dosego prevlade in uvedbo komunizma je KP uporabila vsa sredstva.
  Partizani so pod poveljstvom KP pobili več civilistov kot sovražnih vojakov.
  Več ljudi je bilo pobitih po WW II kot pa med vojno.
  Pod terorjem partizanov je padlo več Slovencev kot pa od okupatorjev.
  KP ni dovolila večstrankarskega sistema (kljub obljubi Tita Chercilu).
  KP je vodila totalitarno politiko. Kdor ni soglašal z idejo komunizma je bil onemogočen celo likvidiran.
  Službe učiteljev, miličnikov, oficirjev, višjih uradnikov, politikov so bile rezervirane SMO ZA KOMUNISTE.
  Partija je izvedla nacionalizacijo, ki je pomenila nazadovanje slovenskega gospodarstva in padec BDP.
  Naštel sem samo tiste stvari, ki smo jih lahko videli vsi državljani. Kaj vse se je dogajalo v zakulisju (privilegiji vodilnim, tajni uradni list, montirani procesi, ..) pa šele sedaj odkrivamo.
  In nekateri še vedno trdijo, da smo živeli v raju??

 • Get Smart

  Slovenci smo se upirali ITA-FAŠIZMU=ita–SOCIALIZMU že vse od konca I. vojne, ko je KOMINTERNA velik del slovenske zemlje prepisala na novoustanovljeno Kraljevino Italijo (kaviaržidokominternistična tvorba iz leta 1861).

  Slovenci smo se v okviru t. i. kraljeve jugo vojske (v severnem delu Slovenije, ki si jo je pripisal »Deutsches Reich«) uprli okupatorju, ki pa je s premočno vojsko upor takoj zatrl (wehrmach je bila najmočnejša sila v Evropi in je leta 1941 KONTROLIRALA vso Evropo, razen angleškega otoka).
  JUŽNO SLOVENIJO pa so »sile osi« (»RO-BER-TO« = Rim, Berlin, Tokijo) dodelili FAŠISTIČNI Italiji.
  Boj proti FAŠISTIČNEMU okupatorju so tudi leta 1941 NADALJEVALI SLOVENSKI-DOMOLJUBI, združeni v številne DOMOLJUBNE=domobranske organizacije:
  TIGR, antikomunisti…pa srednješolci kot »črni bratje« itd.

  Tačas je seveda MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA paradirala s Hitlerjevimi zastavami in je celo svoje tajnice (ANGELA VODE) lustrirala, ker revica ni hotela sodelovati z ITA–FAŠISTI=SOCIALISTI=KOMUNISTI in NEMŠKIMI=SOCIALISTI=KOMUNISTI (Hitler=NSDAP).

  • Get Smart

   ŠARAC SOCIALNI DEMOKRATI Levica SMC DeSUS LDS ZARES PS… vse to so le stari in »novi obrazi« MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE =

   KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE.

   Slovenija ni bila, ni in ne bo njihova opcija in je ne morejo smisliti.
   MURGL KOMI JUGA = KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE se ni borila proti fašizmu, ampak je FAŠIZEM in je skupa s svojimi ITA in NEM tovariši izvajajla teror nad ljudmi.

   MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA ni ustrelila kakega fašista, še enega ne, pa tudi sodila ni kakemu fašistu, ampak jih je lepo pospremila domov.

   • Get Smart

    –”General Cerutti se je leta 1943 trikrat pogovarjal z boljševiki. Pod Hmeljnikom (9. maja), pri Dolenjem Kamenju (30. maja) in v Straži pri Novem mestu (13. junija)! Po pogovorih v Straži so boljševiki dobili 3 vagone italijanskih uniform, streliva in orožja. Cela Dolenjska pa je njuhala tobak.”
    –”V Stomažu je Guido Cerutti pred množico ljudi padel v objem Kvedru in ga začel objemati in poljubljati. Kvedru in Novljanu je bilo nerodno, kaj si bodo mislili Vipavci, češ kako ste se pa vi borili tam dol na Dolenjskem s temi Italijani, ki vas zdaj objemajo in poljubljajo.”
    –Ivan Maček – Matija v svojih spominih leta 1981: »Ceruttiju in njegovima spremljevalcema smo potem postregli s pijačo, da so si nabrali moči za odhod.«