Na pragu velikih obletnic

Slovesnost v Dražgošal 2014 (foto: STA)

Vsakoletna ceremonija v Dražgošah ni le primitivno obnavljanje nekega mita, ki temelji na laži, oziroma na pristranskem in izkrivljenem pojmovanju zgodovinskih dejstev. Je tudi poskus obnavljanja narodovega razkola, saj večina vendarle pozna in se zaveda zgodovinskih dejstev.

Pa vendar imajo Dražgoše tudi marsikaj koristnega. Vedno znova ponudijo priložnost, da se oživijo verodostojne izpovedi vaščanov in se razgali “velika neumnost partizanskega vodstva”, kot je to “epopejo” nekoč označil celo Tito. Dražgoše so žal res simbol NOB, model partizanske taktike, ki je bila očitno v tem, da se sprovocira okupatorja, nato pa pobegne in z varne razdalje opazuje, kaj okupator počne z vaščani. Dražgoše so tudi priložnost, da vsa Slovenija vidi, kdo prihaja navdušeno ploskat čudnim modrostim slavnostnega govornika.

Proslava v Dražgošah bi bila deležna avtentičnosti le, če bi bila posvečen žalni komemoraciji pobitih vaščanov in partizanov, ki so svoja življenja izgubili po neumnosti partizanskega vodstva. A tega ni pričakovati. Vse te ceremonije so namreč dokončno ujete v svoj virtualni svet, daleč od resnice zgodovinskih dejstev. So le priročen medijski dogodek, ki nekaterim morda še vedno veliko pomeni, večina pa se nasmehne in zamahne z roko, ne da bi se ji ljubilo komentirati.

Vsiljevanje laži in izkrivljanja dejstev
Problem torej niso Dražgoše in podobni dogodki NOB. Problem je metodologija stalnega vsiljevanja izkrivljene podobe zgodovinskih dejstev. Pa ne samo tistih izpred sedem desetletij, ampak tudi tistih izpred treh desetletij, ki predstavljajo vrednotno središče samostojne slovenske države. Gre za revolucionarno metodo, ki je tudi 30 let po padcu komunizma v Sloveniji še vedno prisotna. Plebiscita o samostojni in neodvisni državi se je pred 30 leti udeležilo 88,5% volivcev, od katerih jih je 95% glasovalo ZA. Takratna Demosova ekipa je nato storila vse, da je uresničila to enotno željo slovenskega naroda. Vsi, ki so se aktivno podali na pot osamosvajanja Slovenije, so dobesedno tvegali svoje glave.

Foto: STA

A že trideset let se skuša njihovo delo minimalizirati, negirati ali celo kriminalizirati. Ob tem pa seveda poteka stalno vsiljevanje laži in izkrivljenih podob zgodovinskih dejstev. Pred časom je bil aktualen načrt, kako staro Teritorialno obrambo, ustanovljeno leta 1968 v okviru Jugoslovanske vojske, pojmovati kot predhodnico sodobne Slovenske vojske. Seveda je bilo tudi pri mnogih pripadnikih stare TO čutiti slovenski duh, saj kljub ukazu o razorožitvi kar nekaj občinskih štabov TO ni sledilo temu izdajalskemu ukazu. Po vzpostavitvi Slovenske vojske so tudi mnogi pripadniki stare TO takoj prestopili v Slovensko vojsko. A teorija o kontinuiteti, ki bi pomenila izkrivljenje tega zgodovinskih dejstev, tokrat ni uspela tudi zahvaljujoč odločnosti predsednika države.

Slaven odhod iz Beograda
Sedaj pa smo očitno na pragu novega poskusa prirejanja zgodovinskih dejstev. Že pred novim letom je režimska novinarka RTV napovedala poigravanje z naslednjo vzročno zvezo: Odhod slovenske delegacije s 14. Kongresa jugoslovanskih komunistov – Plebiscitarna odločitev za “samostojno in neodvisno državo” – izvolitev Milana Kučana za prvega predsednika samostojne Slovenije. Preprosta asociacija bi namigovala, da so osamosvojitev začeli slovenski komunisti, ki so se “uprli” Beogradu, in jo nato z nacionalno podporo končali z izvolitvijo Kučana. Vse ostalo je po njihovem nepomembno: razorožitev TO, nasprotovanje komunistov ustanovitvi slovenske vojske in njeni oborožitvi, napad JLA na komaj rojeno državo, odločno vodena obramba samostojne države, itd.

Tanja Fajon v Dražgošah s poslancem SD Matjažem Nemcem in Milanom Kučanom. (Foto: Facebook)

V času, ko so se v Sloveniji spontano rojevale avtohtone slovenske politične stranke, so slovenski komunisti, ki so bili do takrat le del Jugoslovanske zveze komunistov, utemeljeno začutili potrebo, da prevzamejo podobo samostojne slovenske stranke. Zato je slovenska javnost pozdravila to gesto. Vendar je bila to le notranja strankarska zadeva, ki sama po sebi ni vodila v slovensko osamosvojitev. Ob tem se ne zavedajo, da bo omenjeno vzročno poigravanje z zgodovinskimi dejstvi spet sprožilo obnavljanje spominov na dejstva, ki so za post-komuniste neprijetna.

Pred nami so pomembne obletnice
Pred nami so pomembne obletnice temeljnih državotvornih dogodkov slovenske državnosti. Gre za prve demokratične volitve (08.04.1990, volilna udeležba 83,5%), plebiscit o samostojni in neodvisni državi (23.12.1990), sprejem Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije ter sprejem Ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine (25.06.1991), napad JLA na Slovenijo (26.06.1991), itd.  Ti dogodki izpred treh desetletjih so bili zaznamovani z veliko (več kot 90%-no) enotnostjo naroda. To so torej temeljni dogodki sedanje slovenske države. Naše skupne države. Kako jih bomo praznovali? Z izkrivljenim pomenom in lažjo? S ponižujočim ignoriranjem tistih, ki so v tistih nevarnih časih pogumno zastavili svoja življenja za slovensko državo? S simboli komunistične revolucije, ki je nekoč tako usodno razklala slovenski narod?

Ne bi bilo prav, da bi kdo z lažjo in izkrivljanjem ponovno razbijal spomin na dogodke, ki nudijo vrednotno središče slovenskega naroda. Zato se upravičeno sprašujemo, ali se je možno o eventualnih razlikah v pojmovanju in vrednotenju posameznega dogodka mirno pogovoriti in razjasniti eventualne dileme ter najti za vse sprejemljivo avtentično razlago dogodka?

France Cukjati

Je, če bodo ljudje iskreno zavezani resnici in če žalostna preteklost s svojo miselnostjo ne bo več prisotna. Revolucija nam je namreč vsiljevala svoje vrednotno središče, ki naroda ni združevalo, ampak usodno razklalo in mu povzročilo veliko trpljenja. Njeno “središče” je služilo predvsem utemeljevanju in ohranjanju totalitarne oblasti, zato je v “post-revolucionarnem razredu” še vedno prisotna nostalgija po tem vrednotnem “središču”.

Na plebiscitu pred tridesetimi leti pa je narod nesporno postavil novo vrednotno središče: “samostojno in neodvisno državo”, vključno s celotnim spektrom človekovih pravic, vse tja do učinkovite zaščite te naše samostojne in neodvisne slovenske države. Vprašanje te zaščite pa spet postaja vse bolj aktualno. Pred nami so torej pomembne priložnosti prebujanja avtentičnega državotvornega razpoloženja.

France Cukjati, dr.med

 • WISKY 1000

  TE MAŠKARE NIMAJO 100……SAJ ŠE NI PUST.

 • xtc

  Doklej ne bo drćžava z ustavo prepovedala zločinskih simbolov in potvorjene zgodovine,morebitnim kršilcem pa naložila dosmrtne kazni nebo nič.

  • Lokomotivführer

   Zločinskih simbolov ni. Simbol še nikogar ni niti grdo pogledal…

   • Ivan Ivanovič

    Simbol ne more gledati, saj ni živo bitje. Človek, ki gleda simbol, pa ve, kaj predstavlja – če ni ravno idiot. Svastika in rdeča zvezda sta simbola za milijone mrtvih, ki so umrli pod roko tistih, ki so prisegali na ta simbola.

    • Lokomotivführer

     Ni nujno, da je ravno idiot, lahko je samo malo manj razgledan ali manj sposoben kaj poiskati, ali se kaj naučiti. Nobeden ni pameten prišel na svet, zato se je potrebno malo…G. Svetlana M. pravi, da je rdeča zvezda simbol precej starejši simbol nečesa drugega in kot taka ne more biti sedaj prepovedan. Tu je še Heineken,….
     IN na drugi strani: spomnim se, da je pred več desetletji takratni tednik TT objavil sliko londonskega tovornjaka s svastiko, ker je pač tam neka pralnica imela ta simbol že davno pred Adolfom. Midva, domoljuba, bova hočeš nočeš morala upoštevati še nekaj (pa ne navijam za nobenega od tebe omenjenih simbolov), ampak poglej na link http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:doc-1SRN2TDZ , kjer najdeš leta 1910, pri Mohorjevi družbi v Celovcu izdane “Slovenske legende” (Medved Anton, Koželj Anton), v kateri se vsaka pesnitev konča z znakom svastike pod verzi. Poskušal sem prilepiti pesnitev o Kamenitem ribiču, ki še danes stoji okamenel na Celovškem živilskem trgu, ker je preklel menihov slovenski jezik, pa žal…Preberi si sam, naj te znaki ne motijo….ali pač, je pa vprašanje kdaj kaj izpadeš!

 • Hribouc

  Dragi Uredniki!

  K članku te vrste se nalima fotografija v povezavi s slovensko osamosvojitvijo, zmago nad JNA, borba Teritorialcev in podobno.
  Zakaj kučeve slike iz Lažgoš-pa meni ni jasno – vizualno padejo zadeve v možgane. slike 10x bolj kot teksti- ne ga srat !

 • RATATA

  Na juriš, Vse od zmage do zmage naprej, da Slovenija junaška, sovjetska bodeš ti.

  • traktor

   Sam še te rabimo, ja. A ni dost, da je čefurska? Sem bil mal u lublan, ne slišiš več po slovensk.

   • RATATA

    Ko boš spet u bulan, mene puiš, boš slišu originale!!

 • WISKY 1000

  Mladi rdeči smrkavci z orožem,potomci nekih borcev,ki se jim obeta borčevska penzija.

  • Milan Poljansek

   Zaenkrat borčevska štipendija potem pa borčevska penzija !

 • McBobo

  Kaj zdaj glede orožja; a imamo zakon glede nošenja orožja v javnosti oz. replik orožja ali ga nimamo?

  • WISKY 1000

   Poklukec je rekel,da za kučkotove komunajzarje to ne velja.

  • Ivan Ivanovič

   Brez tožnika ni sodnika. Ko opozicija miži na obe očesi in spi spanje pravičnega, potem je tako kot je: eni smejo, drugi ne. Eni so prvorazredni državljani, drugi so drugorazredni, če niso kar orweljanske ne-osebe.
   Narodu ovc vladajo volkovi.

 • Ivan Ivanovič

  Dražgoše so postale mitski prostor slovenske plenilske elite, ki skuša prek zlorabe NOB legitimirati svoje kriminalne rabote. V bistvu počne isto, kot so počeli komunisti, ki so na hrbtih partizanov, ki so večinsko mislili, da se borijo proti okupatorju, izvedli socialno/komunistično revolucijo. Povojni teror je bil potreben z vidika revolucije, ne NOB.
  Idejni dediči komunističnih revolucionarjev danes počno podobno: zlorabljajo spomin na NOB za svoje politikantske cilje tukaj in zdaj. Gre se jim samo za ideološko zaslepljevanje volivcev, ki jim v svoji naivnosti omogočajo, da so na oblasti, kar jim omogoča, da lahko plenijo državo in državljane, tudi tiste, ki jih volijo.

 • JANEZ GUS

  Rdeča banda sprejema zakon o prepovedI nošenja replik-plastičnIh,vodnih,na elastiko pištolic,njihova babava banda pa se po partizanskih proslavah sprehaja s pravim orožjem.Bebavi škilasti Pokljukar,ubi se ,ker si totalni IDIOT.

 • JANEZ GUS

  Mene pa zanima kateremu tožilskemu rdečuhu-barabi so dodelili zadevo vojnega zločinca FRANTE.Ali jo je že zabasal v spodniji predal in čaka ,da baraba prej crkne.

 • Gren

  TEPČKI RDEČI TO JIH BO ŠE SRAM .