fbpx

Naredimo konec zavajanju ljudi!

Dr. Janez Remškar (Foto: STA)

Odkar pomnim, nas uradni, nacionalni mediji zavajajo! V svetu je medijska scena, kakršna koli že je, praviloma uravnotežena! Zakaj? Ker je ekonomska moč družbe uravnotežena, ker je nastajala skozi čas na osnovi sposobnosti posameznikov in skupin in bila v smislu politike razporejena tako ne levo kot na desno. Pri nas ni tako!

Večinsko so mediji, v mislih imam izključno dnevnoinformativni program, premaknjeni močno v levo! Ves povojni čas so Slovenski poročevalec, Delo, celo Pavliho, da RTV SLO ne omenjam, obvladovali in nadzorovali komunisti! To se je nadaljevalo tudi po osamosvojitvi. V procesu privatizacije so bili na osnovi zakona o privatizaciji, sprejetega v času vlade dr. Drnovška, v prednosti nasledniki komunistov, ki so tako prišli do ekonomske moči in s tem do obvladovanja medijev! Od tod tudi dolgo obdobje predsedovanja programskemu svetu g. dr. Kocjančiča, nato g. Baškoviča, ki sta bila visoka funkcionarja v času bivšega totalitarnega sistema! Tudi sestava programskega sveta ni nikoli omogočala vsaj uravnoteženja informativnega programa!

Sedaj, ko se je to zgodilo prvič, so novinarji informativnega programa zgroženi. Zgroženi in “prizadeti” do te mere, da svoje kolege, ki ne mislijo enako kot oni, zmerjajo z psi! G. Štefančič, katerega oddaja Studio City je bila med najbolj neuravnoteženimi, si je dovolil opazko, da je njih, levih, “jebeno več”! Ob tem noben novinar iz skupine protestnikov ni imel nobenih pripomb v smislu sovražnega govora! Še več! Tudi izjave kandidata za predsednika vlade dr. Goloba o fašistih, ki naj bi bili na vladi in kasneje, pred drugim krogom predsedniških volitev, da oni, Svoboda, ne bodo dovolili, da bi mračne sile prevzele to mesto, so bile skrajno nedemokratične! In spet iz ust, izpod peresa “demokratičnih, profesionalnih” novinarjev nobenega zgražanja. Zgražanja pa je iz strani teh “poštenih” novinarjev na pretek ob vsakem twitu g. Janeza Janše! Vsaka poštena, nepristranska Slovenka ali Slovenec lahko to vidi. Seveda, če to želi in če v ozadju nima svojih ekonomskih interesov, povezanih z Gibanjem Svobode!

Ali lahko še sedaj govorijo o potvarjanju zgodovine?
Kar se tiče svobode, smo jo že imeli, obilo, po letu 1945: Šala! Treba je le prebrati nekaj knjig z objavljenimi dokumenti (da ne bo očitkov o potvarjanju zgodovine). Pobiti in umorjeni od komunistov po vojni so bili v resnici najbolj svobodni. Kako svobodni so bili drugi, recimo, kako nadzorovani so bili v svetu poznani pisatelji, kot so Boris Pahor, Edvard Kocbek in Drago Jančar je prav tako nujno prebrati! Ali lahko bivši komunisti in njihovi nasledniki še tudi sedaj govore o potvarjanju zgodovine?

Verjamem, da bodo še kar naprej vztrajali pri svoji resnici ne glede na zgodovinska dejstva. Še raje pa nas bodo opozarjali, da je treba gledati naprej, da mlade zanima le prihodnost. Ali res? Ali ne poznajo besed vsakega profesorja zgodovine iz srednje šole, da nas zgodovina opozarja in uči? Ne, tega za svoje potrebe obvladovanja oblasti in predvsem ekonomije ne poznajo.

Spoštovane Slovenke in Slovenci! Ali bomo še kar naprej vztrajali in mirno gledali agresivnost “ala g. Marcel Štefančič and company”? Prepričan sem, da je tudi z naše strani potreben drugačen pristop, ki ga moramo začeti z resno zahtevo in aktivnostjo za ukinitev obveznega prispevka za RTV SLO!

V Ljubljani, 5. 12. 2022, prim. Janez Remškar, dr. med