Ne rdečih zvezd, znanja potrebujemo!

Mojca Škrinjar.

Ladja se je zibala nekje med Elbo in italijansko obalo, polna turistov, med njimi slovenskih učiteljev, ko se  je, najbrž po treh  sproščenih  dneh druženja in spominov na lepote narave in kulturnih spomenikov, misel usmerila proti domovini in na krovu se je razlegla ponarodela pesem Slovenija, od kod lepote tvoje. Nam,  Slovencem,  so se orosile oči, tujci pa so prisluhnili blagemu valčku in ubranim glasovom slovenskih učiteljic in učiteljev. Uf, kako sem bila ponosna, da sem bila del te skupine! Bili smo veseli, da smo spoznali marsikaj novega, preživeli tako lep čas skupaj, in srečni, da imamo lepo domovino, v katero se vračamo.

Toda to je bilo v devetdesetih letih. Od takrat se je v Sloveniji marsikaj spremenilo. Ljudje odhajajo in se vedno manj vračajo. Med letoma 2004 in 2008 se je iz Slovenije izselilo vsega skupaj okroglih 11 tisoč ljudi. V vsakem posamičnem letu od 2013 do 2016 pa vsako leto po 8 tisoč ljudi! Po podatkih so to večinoma mladi ljudje, povprečno 30-ih let, tudi z družinami, z majhnimi otroki. Povrh vsega gre za dobro izobražene ljudi. Odhajajo vrhunsko izobraženi mladi, ki so si našli v tujini soliden kruh, z njimi odhajajo  njihovi otroci ali pa se jim bodo rodili tam. Četudi ne bodo deležni subvencioniranih malic, bodo živeli bolje, saj v razvitih evropskih ali svetovnih ekonomijah tudi najnižja plača zadošča za osnovne dobrine. Ko bodo otroci postali najstniki, se družine zagotovo ne bodo več vrnile v Slovenijo.

Univerze s fakultetami bi morale diplomantom pomagati pri iskanju zaposlitve
V Sloveniji ne poskrbimo za to, da bi vrhunsko izobraženi mladi dobili službe in ostali v Sloveniji. Evropska unija je sedaj poskrbela za spodbudo za zaposlitev mladih z jamstvenim skladom za prve zaposlitve mladih. Preprosto povedano, gre za spodbude delodajalcem, ki zaposlijo mladega iskalca prve zaposlitve. Toda to je le en del potencialno uspešne zgodbe, ki pa deluje le v svobodnih ekonomijah, v ekonomijah z nadpovprečnimi davčnimi obremenitvami pa ne bo tako uspešna. Predragega izdelka, obremenjenega z visokimi davščinami, ki ga bo ponujal  delodajalec, pač ne bodo hoteli ljudje kupovati. Tako tudi mladega zaposlenega delodajalec ne bo mogel obdržati, potem ko bodo sredstva sheme porabljena. Drugi del te zgodbe tiči tudi v zavodu za zaposlovanje, ki šele po treh mesecih, ko se mladi brezposelni javi kot kandidat za zaposlitev, prične z aktivnim iskanjem dela zanj.

Človek se vpraša, kako usposobljen je zavod za zaposlovanje, da bi našel ustrezno delovno mesto za vrhunsko izobraženega mladega. Odgovor se zdi na dlani. Nikakor. V resnici bi morali svoj del zgodbe odigrati univerzitetni karierni centri. Se zdi bogokletno, če bi univerze s svojimi fakultetami bile tudi nekoliko odgovorne za to, da bodo njihovi diplomanti našli ustrezne zaposlitve? Bi ne bilo logično, da fakulteta, ko razpiše število študijskih mest, temeljito razišče možnosti za zaposlitev svojih bodočih diplomantov? Ali v času študija poskrbi, da njihovi študenti vsaj v višjih letniki aktivno sodelujejo v povezavah z realnim sektorjem in z uporabniki tovrstnih znanj? Ali pa je pravo merilo za število študentskih mest zgolj zagotovitev mest univerzitetnim predavateljem? Se ne zdi logično, da bi, denimo, študenti za učiteljske poklice čim več sodelovali pri  pravem pouku v šolah ter tako pridobili izkušnje in bi tiste vaje s strokovnim izpitom po diplomi odpadle? Se ne zdi logično, da bi, denimo, študente arhitekture in krajinske arhitekture aktivno vključili v prave projekte, kjer bo študentovo ime vpisano k soustvarjalcem in bi  tako študent dobil reference in zlasti pogum in upanje, da je na dobri poti do nekega dela, zaposlitve ali odprtja lastnega uspešnega podjetja? Se ne zdi edino pametno, da bi se tu vključile tudi lokalne skupnosti in sofinancirale take študente?

Župan Janković namesto projektov za mlade postavlja jambore z rdečo zvezdo
Vzemimo pot spominov okrog Ljubljane, kjer  domišljija in  predanost ljubljanskega  župana seže samo do kupa železja z rdečimi zvezdami. No, ne bi sicer želela žaliti umetnikov, ki so zasnovali te izdelke, zame ti drogovi z rdečimi zvezdami ne predstavljajo prav nobene dodane umetniške vrednosti (za koga morda pač – okusi so različni), so pa dejanska žalitev vseh pomorjenih v totalitarističnem sistemu, v katerem smo živeli pred osamosvojitvijo in ki se očitno z velikimi koraki želi vrniti. Kaj če bi župan namesto tega raje financiral projekte, v katerih bi dobili reference študenti krajinske arhitekture in študenti likovnih umetnosti ter bi uredili okolico te poti v estetskem, trajnostnem in uporabnem smislu. Toda njegov slavni projekt “kul službe” za mlade seže do dokaj pičlega števila uradniških mest.

Vir: Twitter

Karierni centri na univerzah bi morali odigrati pri zaposlovanju mladih diplomantov bistveno večjo vlogo. Fakultete bi moralo skrbeti, kje in kdaj bodo njihovi diplomanti dobili službe ali priložnosti za delo. Pa ne na način drugega tira, kjer je v ceno, kot se zdi, vkalkulirano še mnogo več kot dejanski stroški izdelave drugega tira, vsekakor pa ne priložnosti za mlade.

Zaradi kupa železja ne bomo živeli nič bolje
Tako so se včeraj na poti ob nekdanji žici okoli Ljubljane zbrali ljudje brez pravih modernih ciljev, če odštejemo tiste, ki skrbijo za zdravo športno dejavnost – te pa najdemo tako ali tako vsak dan tam. Ni mi čisto jasno, kaj so učiteljice in učitelji rekli svojim učencem in dijakom, ko so jih napotili na pohod: “Pojdite, boste podprli totalitaristične simbole, le s socialističnim totalitarizmom se kam pride.” Ali morda: “Če boste šli po tej poti, boste nekoč dobili službo.” Ali pa jim niso rekli nič, slepo sledeč Komunistični partiji Slovenije in Jugoslavije (Globoki državi). Kajti pot, okrašena s simboli, za katere sta Ustavno sodišče Republike Slovenije in Evropska resolucija o totalitarizmih jasno povedala, da sodijo v totalitaristične sisteme, v katerih ljudje ne smejo imeti svobodne volje, pač ni pot svobode.

Svoboda je pogoj za to, da se razvijajo podjetnost, odgovornost, priložnosti za mlade, ljudi na vrhuncu svoje kariere, in skrb za starejše in ranljive. Ne cela gora davkov, predpisov in subvencij, ki se financirajo iz okleščenih plač delavcev in predragih izdelkov. In zaradi kupa železja z rdečimi zvezdami mladi ne bodo nič manj odhajali iz domovine in vsi skupaj ne bomo živeli nič bolje. Slovenija potrebuje znanje, podjetnost in ustvarjalnost, ne pa  totalitarističnih izpadov in kopanja bančnih lukenj.

Mojca Škrinjar

 • Krtača 20

  Še ena domobranska čopka.

  • Olga_10

   Pa en komunistični idiot!

 • Vera

  Vsega tega, da mladi odhajajo v tujino je kriva vsa levica in nihče drug !

  • Zgornji

   AMENNN !!! ! !!! POKVARJEN DEL NARODA JE PREVLADAL NA VLADAJOČEM POLOŽAJU, IN ZAČEL DELATI SAMO ŠE ŠKODO !!! ! !!!

 • Janez

  Mojca birokratka, ki v življenju še nikoli ni nič pametnega delala rada drugim soli pamet.

  • Peter

   Se je navadila od tapravih. Talevih, no.

  • Peter

   Meni je ne soli, meni so te stvari jasne, tebi pa je tudi ne. Ker je nimaš, pameti namreč, no.

 • Olga_10

  Problem šolstva je, da ne samo, da producira funkcionalno nepismene šolarje, ampak teh tudi NE vzgaja, ne vceplja jim ljubezni do domovine in nobenih moralnih vrednot! Seveda je šola “ateistična” (komunistična)! Bog ne daj, da bi katera od deset božjih zapovedi stopila skozi duri! Celo žegen prostorov je prepovedan….To podpira tudi bralec beril v cerkvi in Kućanov maziljenec Šarec!???
  Učitelji se velikokrat zgovarjajo na povampirjene starše….Zakaj so “povampirjeni”? Se učitelji kdaj iskreno vprašajo o tem ali pa je ozigosanje starsev le izgovor, da bi starše odgnali od šole in imeli prostor za teorijo spola…in skrili nasilje med otroci, ki ga niso sposobni obvladati?
  Kaj sporočajo učitelji s svojim ravnanjem pred nedavnim? Divjajo po Sloveniji, se borijo za visje place, ki so že tako med visjimi v drzavi, protestirajo in ploskajo Jeričevi, ki vpije: včeraj smo prosili, danes zahtevamo, jutri bomo vzeli….
  Tačas so otroci doma, v varstvu starih starsev, ki j ta druzba izkljucuje in siromasi, mogoce v varstvu starsev, ki morajo vzeti letni dopust, če imajo srečo, da lahko, morda pa so otroci na ulici….
  Kaj sporočajo ucitelji starsem in mladim?

  • DJURO SUMAR

   Tebi se zelo pozna to šolanje, saj si funkcionalno popolnoma nepismena, lahko bi dejal tu zavedena in butasta kot noč.

 • Peter

  Zdaj pa učitelji prepevajo Od vardara pa do triglava, no….

  • DJURO SUMAR

   Lepa pesem, katero so na našem socialističnem Jadranu radi prepevali tudi Švabi, ko so bili pri nas na dopustu. Kje so tisti lepi časi?

 • Alojz Veselič

  Pa saj to je največja poanta da mlade slovence naženejo čim več iz domovine da bodo Jankoviči in njemu podobni ustvarili novo državo SrboSlovenijo to je takorekoč že vteku malo pa bodo pomagali še ahmedi in drugi brivci??!!

 • domovina mili dom

  Če ni v glavi, je v rdeči zvijezdi. Če ni v glavah, je v nogah. Zakaj? Če se ne moreš spomniti, se vračaš na začetek ideje. Torej je to pot spominov okrog Lublane.

 • DJURO SUMAR

  Potrebujemo rdeče zvezde in v prihodnosti jih bomo potrebovali še mnogo bolj, saj se bo moral proletariat družno upreti zasužnjenju, kakršnega izvajajo današnji kapitalisti. PROLETARCI VSEH DEŽEL ZDRUŽITE SE je Marxovo geslo, ki še kako drži posebno s poudarkom VSEH DEŽEL.
  Pamfleta Mojce Škrinjar mi sploh ni potrebno prebrati, saj na pamet vem, kakšne nebuloze ustvarja. Dovolj je že naslov njenega članka.

  • pesjanar

   Đubre Sumar marš nazaj v naročje tvojega fena Šešlja in ne smradi več Slovenije teslno Srbsko četniško.

 • Peter

  Tudi meni ni treba brati komentarja našega JURIJA, ker mi je jasno, kakšne bedarije piše, no.

 • Hun

  Mojcica potrebujemo magistre in doktorje zaposlene po ministrstvih…z odlicno placo glede na izobrazbo…cim vec naj vs bo z znanjem…ko se bo raji zaposleni v realnem sektirju strgal boste vsi bezal v Arđentino ne glede na politicno pripadnost

  • KAPIBARA

   ..z odlicno placo glede na izobrazbo..
   Delam z njimi pa vidim, da jo imajo pamet-izobrazbo, večina SAMO na papirju..
   Žal pa to upliva na plačo.. :-(

 • Caetano

  Ne rabimo rdečih zvezd in ne rabimo zelenega polmeseca!

  • noričan

   ne rabimo rumenih zvezd in tete, ki ji manjka znanja. in osnovne poštenosti, da o pismenosti ne govorimo

 • Zgornji

  NEEE, BEJBA, ŽAL SAMO ZNANJE ŠE NEBO DOVOLJ ZA REŠITEV !!! ! !!! ŽAAAL NE .

 • žogica

  Mojca Škrinjar, dolga leta zaposlena, kot državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje……Pod rdečo zvezdo je celo življenje delala v šolstvu, verjetno je zelo trpela in to je ugotovila šele danes. Sigurno ji je Janša obljubil ministrski stolček, da tako zavzeto pljuva po rdeči zvezdi…., kaj pa kljukasti križ, Mojca Škrinjar !

  • večni srb

   Ni tako enostavno.
   Svastika je izrojen simbol, pomeni črno sonce, ki v naravi ne osbatja in je v celoti psihološka domena stavrnega.
   Rdeča zvezda je svetlo sonce, forma izvorne svetlobe simbolično zapolni temo svastike, vendar je njena substanca nedoločljiva.

   Resolucija o totalitarizmih v ničemer ne prepoveduje Rdeče zvezde, načelno govori le o simbolih komunistov, torej o vladavini delavcev in kmetov, katerih sibol so njihovo orodje in pridelki. Če se motim, naj mi nekdo pokaže kje v resoluciji je natančno opisana prepovedana rdeča zvezda, kot se lahko vsakdo prepriča za svastiko,in tudi kljub dejstvu, da je resolucija zgolj simbolično in izolirano dejanje peščice evropskih čudakov,ki nimajo veze z Evropsko zakonodajo in splošno moralo. Očitno.

 • Peter

  Druge poti ni, žogica?
  Ali smrdeča zvezda ali haklkrajc?
  Vmes ni nič?
  Pa sem mislil, da si normalna, no.

 • večni srb

  Ja, nič, hrane je spet zmanjkalo, kaj čemo zdaj, nekaj jih bomo spet pojedli in bo naše slovensko pleme živelo naprej.

 • večni srb

  Če Rdeča zvezda NI simbol boja proti državnem terorju oziroma fašizmu, simbol česa je potem točno?

  Vprašajmo se raje drugače, ali ima boj proti fašizmu svoj simbol, in če, kakšen je ta simbol, zakaj ga nikjer ne vidimo in zanj sploh ne vemo?

  Vprašajmo se še drugače, ali lahko danes obstaja katera koli država na svetu, kjer ni nobenega fašizma?

  In, če vse države sveta zavračajo fašizem, zakaj nobena ne izpostavlja Rdeče zvezde, kot simbol boja proti fašizmu?

  Iz takih epistemoloških osnov, lahko povlečemo nekaj logičnih zaključkov.
  Rdeča zvezda je simbol proletariata, komunističnega terorja, partiozansktva,… nekaj v tem stilu, povezano samo s komunizmom.
  Rdeča zvezda je simbol, ki ni povezan z ničemer,pač nek logotip, ki so si ga izmislili med vojno, da bi imeli vsi enakega.
  Rdeča zvezda je starodavni simbol.
  Tdeča zvezda je načrtovan konstrukt, kot odgovor na nacional socialistično izrojenost.
  Rdeča zvezda je v uporabi povsod, kjer ni fašizma.

  Rdeča zvezda je simbol upora proti fašizmu, ki je fašizem prihodnosti.
  Rdeča zvezda ni nikjer v uporabi, ker ni nikjer fašizma.
  Fašizem in Rdeča zvezda nimata nič skupnega.
  Dokler bo obsatjal fašizem, bo obstaja tudi Rdeča zvezda, ne glede kaj bo takrat simbol fašizma.
  Rdečo zvezdo je treba prepovedat, boj proti državnem fašizmu ne more imeti nobenega simbola, vsak poskus upora mora fašistična država zatreti že v kali.

 • večni srb

  Nekaj ne razumem, če kdo slučajno ve.
  Nataliteta v Slovenij vztrajno pada, ker je življenje nevzdržno in nihče ne privošči isto trpljenje še svojim nerojenim otrokom. To ne pomeni, da nas je vsako leto manj temveč, da nas vsako leto ni več kot bi nas lahko bilo, če se primerjamo z razvitim zahodom, ki se primerja s tretjim svetom in zato seveda daleč zaostajajo za svetovnim povprečjem vseh mogočih natalitet in mortalitet.

  Zdaj pa, število državljanov je vsako leto približno isto.
  Iz Slovenije se vsako leto izseli samo 8.000 slovenskih državljanov.
  V Slovenijo se vsako leto priseli 40.000 hrvatov, bosancev in albancev.
  Torej govorimo o neki nespremenljivki, od katere moramo odšteti 8.000, nato pa prišteti 40.000, da na koncu dobimo nazaj isto število državljanov kot samo jih imeli na začetku enačbe, kako je pa to mogoče, zakaj se pa tistih 32.000 viška nikjer ne pozna?

 • Soave

  ++ + + + + + ” Toda njegov slavni projekt “kul službe” za mlade seže do dokaj pičlega števila uradniških mest.”
  Tole je ta projekt ? Prvo bodo usposobili 11 mentorjev ? Ja, lepo no !!
  http://znanost.sta.si/2242641/v-ljubljani-se-bodo-mladi-potegovali-za-kul-sluzbe

 • Adolf Hitler

  Tvojo pizda zalepjeno prokleta kurbetina rdeča

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!