fbpx

Nesprejemljivo početje Tanje Fajon

Tanja Fajon (Foto: STA)

S Tanjo Fajon, aktualno evropsko poslanko z liste SD, se “poznam” že dolgo vrsto let. Najprej sem jo spremljal kot novinarko nacionalne televizije, ki je seveda povsem “neodvisno in objektivno” poročala iz Bruslja. No, takrat ona mene še ni poznala. Osebno pa sva se prvič srečala leta 2012, ko sem bil notranji minister in me je prosila za sprejem in pogovor. Resnici na ljubo je bila edina evroposlanka, ki je to sploh storila. Brez težav sem jo sprejel in pogovarjala sva se o ilegalnih migracijah, ki leta 2012 pač niso bile problem. Še na nekaj letih v Bruselj in nazaj sva se srečevala in spregovorila nekaj besed.

Da ima Tanja Fajon ekstremna leva politična stališča, je jasno vsem, seveda tudi meni. Ne odzivam se na njih, toda naslednji tvit, ki ga je objavila pred dnevi, je zahteval mojo reakcijo (slovničnih napak ne popravljam).

 

Kakšen prezir in vzvišenost vejeta iz tega sporočila? Samo zato, ker pripada neki drugi politični opciji, ga je sprejela z zadržki?! In njej je obljubil, da ne bo “madžarski, ampak EU komisar”, kot da to ne bi izhajalo iz položaja vsakega komisarja. Nisem si mogel kaj, da ji ne bi odgovoril.

Odgovorila je z vprašanjem, kaj je spet naredila narobe. Torej mojega sporočila ni razumela. Zato sem ji pojasnil takole:

No, pa je šlo, njen odgovor je bil naslednji:

No ja, pred kakšnim mesecem je v Ljubljani prišlo do fizičnega napada, mirno lahko rečemo vandalizma, nad prostori LGTB-skupnosti. Tanja Fajon je to seveda takoj in odločno obsodila. Včeraj pa so mediji poročali o tem, da je neki Maročan, ki je bil že na prestajanju zaporne kazni v Sloveniji, v Ljubljani v nekaj dneh izvršil dve posilstvi. Tanja Fajon pa nič. Nekaj časa sem čakal, nato pa jo spomnil takole:

Po skoraj enem dnevu mi je odgovorila takole:

 

Moj odgovor pa je bil naslednji:

Kaj je in kaj ni moteče?
Pošteno povedano, v času svojih treh poslanskih mandatov sem v DZ srečal mnogo poslancev. Z mnogimi se v političnih stališčih nisem strinjal, a to zame ni pomenilo, da se z njimi ne bi vljudno pozdravil tako v DZ kot na ulici. To zahteva osnovna človeška olika. Tudi danes bi z veliko večino lahko šel na kavo in pokramljal. Jasna, pa če tudi zelo ostra politična stališča, ki jih posameznik zagovarja, zame niso bila in nikoli ne bodo problem. To pač sodi v parlamentarno demokracijo. Če me je kaj motilo in me moti še danes, je to dvoličnost. V življenju pač moramo iste stvari meriti z istim metrom. Umor je umor, pa če ga stori levo ali desno politično usmerjen posameznik. Žalitev je žalitev ne glede na to, s katere politične strani prihaja. Tudi tatvina je tatvina ne glede na to, ali jo je storil levo ali desno politično usmerjen posameznik.

To, kar počne Tanja Fajon, ki na hitro in ostro obsodi fizično razdejanje v prostorih LGTB-skupnosti, ko pa Maročan sredi Ljubljane posili dve Slovenki, pa molči, je zame nesprejemljivo in nedopustno početje.

Dr. Vinko Gorenak