Nismo tukaj, da vas zaščitimo – Kako bomo levim fašistom razložili, kaj je svoboda govora

Mitja Iršič.

V deželi, kjer so moskovski podtaknjenci po drugi svetovni vojni na oblast prišli s pokoli in osvobajanjem premoženja uspešnih v imenu proletariata, je koncept svobode govora enako tuj kot na Kubi, Venezueli ali Severni Koreji. Represija svobodne izmenjave idej je temeljni kamen vsake diktature, brez katere so despoti v nenehni nevarnosti, da bi ljudje slej ko prej spoznali načine, kako se da živeti tudi bolje. V časih, ko so se pogovarjali v vaških krčmah, na njivah in v hlevih, je misel tekla bolj počasi – zato je trajalo tako dolgo, preden so ljudje razumeli vso dekadentnost Marije Antoniete in Ludvika Zadnjega. Danes v času socialnih omrežij se lahko misel o svobodi razširi kot požar. To so presenečeno ugotovili arabski samodrzci, vsaj tisti, ki niso bili pod varnim zavetjem matere Rusije.

Pred leti je v televizijskem soočenju na nacionalki sodeloval praoče VemKdoJeZmagal™ brigade, nekdanji predsednik predsedstva SR Janez Stanovnik. Nič kaj dobro mu ni šlo v debati, tako da je med maničnim vihanjem sivih brk postajal vse bolj nervozen in nestrpen. Na koncu mu je prekipelo in je novinarju zabrusil: “VI STE TUKAJ, DA ME ZAŠČITITE!” Pravijo, da smo ljudje v jezi najbolj iskreni. Takrat privrejo na dan primarna čustva in tudi primarne misli, brez socialnega filtra. V tistem trenutku smo videli, kako si svobodo govora predstavlja Janez Stanovnik. V smislu Smoletovega legendarnega stavka: “Novinar je družbeno-politični delavec, ki je zavestno privržen idejam marksizma in leninizma.” Jasno je bilo, da se je tovarišu Stanovniku zahotelo starih dobrih časov, ko je družbeno politični delavec kaj hitro pristal v kakšni zakajeni zasliševalnici obkrožen s tremi bradatimi oficirji različnih srbohrvaških dialektov, če ga je minilo veselje do zavestne privrženosti. Tisti časi so bili za vodilno garnituro izredno udobni. Vse je bilo urejeno na institucionalizirani ravni. Vsak je vedel, kaj ga čaka v primeru neposlušnosti in prevelikega poguma.

Po osamosvojitvi in predvsem po vstopu v mednarodne organizacije ni več bilo tako preprosto. Za represijo svobode govora se je bilo treba potruditi. Trenutna oblast svojo kontinuiteto vleče prav iz izvirnega boljševiškega greha zato ni čudno, da njene institucije in podsistemi stremijo k subverzivnemu zatiranju svobodne misli. Na eni strani preko ekonomskih instrumentov, s tem ko so gospodarski subjekti zbrani okoli nacional-interesne ideje levih vlad pokupili skoraj vse glavne medije, na drugi strani pa tako, da v njihovem imenu teror zganjajo nevladne organizacije, civilne iniciative, plačani virtualni bojevniki in celo organi pregona.

Mirovni inštitut je anarholevičarska organizacija, uperjena proti svobodi govora
Vlada je že lani legitimizirala zatiranje svobode govora, ko so predstavniki SMC in SD v državni zbor na razpravo o sovražnem govoru povabili Mirovni Inštitut – predstavnike anarholevičarske organizacije aktivistov, kot očitne strokovnjake na tem področju. Ti so znani po lastni milici uperjeni proti svobodnemu govoru (svet za odziv na sovražni govor) in aplikaciji @eMOREProject_eu, orodju za medmrežne ovaduhe, kjer lahko ti anonimno iz udobja domačega fotelja prijavljajo “sovražni govor” ideološko oporečnih. Davkoplačevalci smo do zdaj tudi za njihove režimsko podprte love na čarovnice donirali 3.5 milijona evrov (skupaj s povezanimi sateliti skoraj 9 milijonov). Da lahko s sredstvi lovijo tiste, ki se ne strinjajo z doktrino kulturnega marksizma – skritega pakta med vahabitskim islamom zahodnimi skrajnimi levičarji, s katerim želijo javno uničit vsakega posameznika, ki želi kritizirati islam. Ko takšna skrajna skupina prestopi prag Državnega zbora, postanejo oblastniki zavestni kolaboranti temnih sil cenzure in rablji svobodnega govora.

Ker nikoli nisem skrival svoje identitete, me je izpostavljenost pripeljala celo do diskriminacije na delovnem mestu, ker sem bil medijsko ideološko oporečen. A o tem kdaj drugič. Bolj zanimivi so bili internetni pripetljaji z na videz globalno komponento, ki po temeljiti presoji vendarle izhaja iz domačih represivnih logov.

Vsebine se zaradi cenzure se vse bolj krčijo – tudi na Cerarjevem Twitter profilu
Novembra leta 2015 so skrivnostno izginili oglasi na mojem blogu. Prav tako se nisem mogel več vpisat v svoj AdSense račun. Naslednji dan sem dobil obvestilo Googlove ekipe, da je moj AdSense suspendiran, denar iz virtualne denarnice pa “vrnjen oglaševalcem”. Ko sem se pozanimal pri administratorjih, mi je bilo sporočeno, da je bil moj blog prijavljen kot “writing content which incites the haters against group of peoples or individuals” (pisanje vsebin, ki vzpodbujajo sovražnost proti skupini ljudi ali posameznikom). Po šestih mesecih, ko sem lahko prvič zaprosil za ukinitev suspenza, sem bil zopet zavrnjen, razlog pa je tokrat bil “unspecified reasons” (nedoločeni razlogi). Vajo sem nato ponovil še trikrat in vsakič bil zavrnjen z isto argumentacijo. Nikoli nisem zvedel in najbrž nikoli ne bom, ali je bilo Adidasu res mar, da je prodal kakšno trenerko potem, ko je uporabnik kliknil na njihov oglas med branjem mojega sestavka o skrajnih tendencah evropskih muslimanov.

Drugi zanimiv pojav sem letos začel opažati na Twitterju. Vsakič, ko sem predsednika vlade naslovil neposredno z @mirocerar (v njegovem imenu sicer nespretno in včasih nenamerno komično tvita njegova ekipa), tvit čez noč izgine. Nobenih obvestil ne prejmem, da sem s tvitom kršil kakšne splošne pogoje poslovanja. Le ponikne, kot da ga nikoli ni bilo oz. kot da bi ga nekdo ročno izbrisal. Ko sem v tvit napisal le “Miro Cerar”, se to ni nikoli zgodilo. Ravno te dni testiram, ali se podobne stvari dogajajo tudi pri drugih neposrednih omembah prominentnih levičarskih aktivistov, ki se gredo visoko politiko.

Nekaj se dogaja in očitno je, da ne na globalni ravni. Fantom v San Franciscu in Mountain Viewu je malo mar za besede blogerja napisane v eksotičnem južnoslovanskem jeziku. Odgovore je bržkone smiselno iskati doma. Socialna omrežja so infestirana z zanimivo kombinacijo plačanih ovaduhov (tipičnih naslednikov bivših poročevalcev SVD) in uporabnih idiotov.  Skupaj v sinergiji prežijo nad ljudmi, ki so si drznili povedati kaj politično nekorektnega. Se spomnite projekta #ZLOvenija, ki je na videz nastal iz socialno omrežnega etra, nato pa se je izkazalo, da so za njim prominentni levičarski blogerji in publicisti?

Troli masovno prijavljajo njim neljube vsebine in vzpostavljajo levi fašizem
Očitno je, da tudi v Sloveniji obstajajo skupine t. i. troll farms, virtualne kmetije, kjer se vzreja robotske ali človeške trole, ki so nekako infiltrirali sistem prijavljanja pritožb na članke, tvite, bloge in zapise na Facebooku. Tako lahko vsak trenutek s tleskom prstov posredno zbrišejo skoraj vsako objavo, ki jim ni po godu. Morda tako, da zberejo dovolj veliko število aktivistov, ki bdijo nad vsebino, ali še bolj verjetno po avtomatizmu, kjer medmrežni roboti po algoritmih ključnih besed in besednih kombinacij ciljajo na določen tekst, potem pa server ponudnika zasujejo s pritožbami. Sam postopek izvedbe bi bil zanimiva raziskovalna tema za kakšnega informatika, dejstvo pa je, da se cenzura dogaja in da je tudi mene prikrajšala za monetiziranje mojih pisanj. To pa je že kar precej strašljivo. Takšne akcije so kot nekakšna vaja za resnično velike projekte tipa ljudske vstaje 2012, hkrati pa nadaljujejo delo, ki ga je v slovensko družbo zakoreninila SDV. Le da so zdaj – vsaj zaenkrat – likvidacije le medijske. Vsekakor nismo Rusija ali Kitajska, a represija svobode govora je zmeraj postopna.

Si želite ruske diktature?
Rus, ki bi s časovnim strojem pripotoval iz leta 1999, sploh ne bi več prepoznal svoje domovine leta 2017. Če je še v devetdesetih lahko narisal jelcinovo karikaturo, ki pijana projektilno bruha v naročje nemškega predsednika, medtem ko se oklepa steklenice vodke, bi s podobno umetnino o Putinu leta 2017 hitro pristal v kakšni zaporniški delovni koloniji za čiščenje jedrskih odpadkov na Uralu.

V času vladavine Borisa Jelcina so bili mediji pretežno neodvisni od vladnih diktatov, medmrežje pa skoraj povsem svobodno. Tudi zaradi tega, ker varnostne službe še niso doumele potenciala za kontrolo nad državljani, ki ga je ponujalo. Vse se je spremenilo, ko je na oblast prišel KGBjevec, ki je leto za letom, malo po malo skoraj neopazno radiral medijsko pluralnost v državi. Ne da bi to kdo sploh opazil je začel program vladnega nadzora nad mediji in internetom na infrastrukturni ravni projektov kakršne so izvajali Sovjeti v najbolj represivnih časih železne zavese. Od protestov proti Putinu leta 2012, še bolj pa od aneksiranja Krima leta 2014, ko se je začela dejanska tiha diktatura, pa je internet skoraj popolnoma pod nadzorom vladnih agencij. Nadzor nad državljani ameriške obveščevalne agencije NSA, katerega je razkril (najbrž ruski agent in lažni žvižgač) Snowden je pravi tempelj človekovih pravic in svoboščin v primerjavi s tem kar počnejo Rusi. Zapirajo se blogi, brišejo objave na socialnih omrežjih, ljudi, ki pišejo kritično proti režimu, se zapira. Leta 2015 je bilo več kot 200 zapornikov obsojenih zaradi internetnega ekstremizma, pri čemer je uradna doktrina Kremlja, da se vsaka pisna kritika oblasti ali ortodoksne cerkve sankcionira kot ekstremizem. 22 letni Ruslan Sokolovski je bil obsojen na 3 leta, ker je igral Pokemon GO v ortodoksni cerkvi v Ekaterinburgu. 57 letni Rafis Kašapov je bil prav tako obsojen na 3 leta zapora, ker je na socialnih omrežjih podvomil v legalnost aneksiranja Krima. 39 letni Andrej Bubejev je bil obsojen na dve leti, ko je s prijatelji delil satirično sliko zobne paste v barvah ruske trobojnice, pod katero je bilo zapisano: “Iztisnite Rusijo iz sebe”. Zakonodaja od lani nalaga, da morajo ponudniki telekomunikacijskih storitev vse podatke o komunikaciji svojih uporabnikov shranjevati vsaj tri leta in jih v primeru vladne poizvedbe takoj predati v pregled. Le 17 let je Rusija rabila, da se je v postopnih korakih iz medijsko pogojno svobodne družbe spremenila v Severno Korejo.

Mračne zlobne sile na Kitajskem
Kitajska je bila takšna že od nekdaj. Maoisti so na oblast prišli s krvjo in represijo ter jo na podoben način tudi ohranjali. Ko sem leta 2015 prestopil mejo med Hong Kongom in Ljudsko Republiko Kitajsko je najprej prenehal delovati Facebook. Nato Twitter. Sledila sta mu Google in Wikipedia. Pametni telefon me je zasul s sporočili o napakah pri povezavi, čeprav je na meji kupljena SIM kartica delovala brez težav in lovila izvrsten 4G signal. Prisiljen sem bil uporabljati njihov vladno nadzirani iskalnik Weibo, ki mi je ob iskalnem nizu »pokol na Tiananmenskem trgu« vrnil cel kup povezav do avtobusnih družb, ki so ponujala turistični ogled Pekinga. Takrat sem lahko še uporabljal WhatsApp, ki pa se je skrivnostno upočasnil vsakič, ko sem napisal kakšno sumljivo ključno besedo (opazil sem, da so imele največji učinek besede, kot so »korupcija«, »Tibet«, »Dalai-lama« ali »Tajvan«.) No, prejšnji teden so se avtokratski komunistični metuzalemi v Pekingu odločili, da bodo prepovedali tudi WhatsApp, kot še zadnje okno v svobodni svet. Zdaj se tam lahko za podobno komunikacijo uporablja le lokalni WeChat, katerega serverji so praktično pod neprestanim vladnim nadzorom. Pri WhatsApp jih ni zmotilo dejstvo, da so se ljudje svobodno pogovarjali, ampak predvsem to, da pogovorov niso mogli dovolj uspešno nadzirati. Če ne bi imel znancev na Kitajskem, ne bi nikoli vedel, da visoki člani politbiroja ugrabljajo mlada nedolžna dekleta iz vasi in jih uporabljajo za svoje spolne perverzije. Nikoli ne bi vedel o vrtcih, kjer učitelji spolno zlorabljajo otroke, pa se jim nič ne zgodi, ker so povezani s partijo. Veliki kitajski informacijski zid je tako mogočen, da iz njega pride manj kot iz Severne Koreje. Zelo težko je opisati občutke, ko je človek podvržen takšnemu nasilnemu vdoru v zasebno sfero. Kot nekakšna mračna zlobna sila, ki bdi nad človekom ob vsakem poskusu komunikacije s soljudmi. Najbrž podoben občutek, kot so ga čutili tisti Slovenci, ki so bili priče povojnim pokolom, pa jih je bilo tako strah, da si še leta 2014 niso upali nič povedati, ko so začele ekipe pogrebnih služb iz rovov nositi prve kosti. Ta strah pred neprestanim nadzorom Velikega brata se zaleze v kosti in postane bit funkcioniranja v okolju.

Obstaja pa še en drug svet …
Ni popoln, čeprav sam sebe označuje za deželo svobodnih in pogumnih. A je v norišnici človeškega obstoja še najboljši približek vsaj delni normalnosti. Svet, po katerem smo hlepeli leta 1991, danes se ga pa se mu na čelu z glavnim proruskim jezdecem levičarske konjenice Karlom Erjavcem vedno bolj oddaljujemo. Govorim seveda o Združenih državah Amerike.

Tam je živel in ustvarjal Fred Phelps. Fred je bil versko blazni ameriški pastor. Verjel je, da bo ob končni biblični kataklizmi Jezus prišel nazaj na zemljo in vso prebivalstvo planeta pahnil v večni peklenski ogenj, z izjemo članov njegove  cerkve, kateri so pripadali le on in ožji člani njegove družine (v starih baptističnih tekstih je bila takšna interpretacija posebnih božjih izbrancev kar pogosta). Vse do njegove smrti so vestno hodili na pogrebe vojakov, ki so padli v Iraku z napisi »Thank god for dead soldiers« (hvala bogu za mrtve vojake) in pogrebe homoseksualcev, ki so umrli za posledicami AIDSa z »2 gay rights: AIDS&Hell« (dve pravici za geje: AIDS in pekel) ter zdaj že slavnim »God hates fags« (bog sovraži pedre). Godhatesfags.com je tudi naslov njihove uradne domače strani, ki po smrti očeta Freda še zmeraj deluje, kot tudi cerkev sama. Kot je povedal sin, kateremu je uspelo uiti iz družinskega kulta, je bil Fred je zasvojen s sovraštvom do soljudi. Vahabitsko dojemanje krščanske teologije pa mu je služilo kot orodje za potešitev sle po sovraštvu. Hkrati pa je bil odvetnik, ki je pred pridigarsko kariero vodil uspešno odvetniško družbo. Zato je za vse provokatorske proteste svoje cerkve, vestno in v skladu z vsemi zakoni zvezne države Teksas zaprosil pri lokalnih oblasteh in organih pregona. Ker je v ZDA vsem dovoljeno povedati, kaj si mislijo, mu je zmeraj bilo ugodeno. Zato mu nihče ni mogel nič, ko se je pojavil pred pokopališčem z majico, na kateri je pisalo »When soldiers die, God laughs« (ko vojaki umirajo, se bog smeji), medtem ko so svojci na drugi strani ceste pokopavali v vojni ubitega sina ali hčero.

Fred Phelps je simbol svobode govora v ZDA. Simbol svetosti pravice posameznika, da sme povedati, kar si želi, ne glede na to, kaj si družba o tem misli. S tem, ko se zaščiti norce tipa Phelps, se hkrati pod isti varni dežnik pospravi še 300 milijonov drugih. Tako nikoli ne pride do stanja, ko bi država avtoritarno preko svojih birokratov določala, kaj sme kdo povedati in česa ne sme. Ni naključje, da je svoboda govora (in tiska) omenjena v prvem od amandmajev k ustavi. Čez lužo je to tako temeljna vrednota, kot pravica do življenja. Z njo se začno the Bill of Rights (listina temeljnih pravic), ker si brez nje preostalih pravic sploh ne moremo predstavljati. Naša vrsta se imenuje homo sapiens, kar v latinščini pomeni razmišljujoči človek. Prvi izmed humanoidov, ki se je zavedal samega sebe na neki skrivnostni, višji, neživalski ravni, katere temelj je racionalnost. V ZDA so prepričani, da je ta racionalnost zagotovljena le tako, da lahko vsak pove točno kar si želi, ne da bi ga pri tem kolektiv omejeval. Razmišljujoči človek lahko izkoristi svoj potencial, ko lahko svobodno izrazi svoje želje in poglede na svet. Hkrati je svoboda govora temelj delujoče države. Država lahko dobro deluje le, če imajo njeni državljani pravico, da kritizirajo svoje oblastnike. Če jih ne morejo, so postavljeni temelji za diktaturo. V ZDA so si lahko takšen ustavni eksperiment privoščili, ker so začeli na novo. Vedeli so, da niso želeli reprize britanske monarhije. Poznali so vrednote francoske revolucije. Vedeli so, da želijo živeti svobodno. V prvem amandmaju so tako poleg svobode govora in tiska določili še svobodo verske izbire in dosegli sveto trojico svobodnega človeka. Ljudje sami lahko izbirajo, kaj bodo govorili in v kaj bodo verjeli. Ne vlada in ne teokrati ne bodo izbirali njihovem imenu. Te pravice so zagotovljene in zgodovinsko zacementirane v ustroj države. Kongres tudi danes, četrt tisočletja kasneje, temeljne listine ne more povoziti z dodatnimi določili k ustavi.

Miselni preskok bi nam uspel, če bi izvedli lustracijo
Podoben miselni preskok bi lahko uspel tudi nam leta 1991, če bi dosledno izvedli lustracijo. Pripravljeni smo bili začeti na novo. Siti nadzora. Siti samoupravljanja. Siti drugih, ki bi nam govorili, kaj je prav in kaj ne. Pa tega zgodovinskega trenutka nismo znali izkoristiti. S šefom centralnega komiteja zveze komunistov, predsednikom predsedstva SFRJ, rdečimi direktorji in sodelavci SDV v visoki politiki pač ni bilo možnosti, da bi ponotranjili vrednote svobode izražanja. V času Cerarjeve vlade so para-državni aktivisti postali bolj agresivni in drzni. Še pred petimi leti bi se mi zdelo nepojmljivo, da bi kdo brisal objave ali me prijavljal nekakšnim milicam proti sovražnemu govoru, ki delujejo po metodah javne diskretizacije kot enote Sturmabteilung leta 1939. Nekaj pomembnega se dogaja. Danes smo kot Rusija leta 2004, ko so se začeli prvi odkriti pogromi nad neubogljivimi novinarji in kazenske ovadbe za zapise na internetu. Čas katerega umorjena ruska novinarka Ana Politkovskaja opisuje v knjigi Ruski dnevnik kot postopno pogrezanje v tiranijo. Še je čas, da se odločimo, kaj si želimo. Evroatlantsko svobodo ali neo-sovjetsko represijo. Rusija in Kitajska sta svarilo, kaj se zgodi, ko ljudem ni dovolj mar, medtem ko se okrog njih dogajajo spremembe.

Salman Rushdie pravi, da nihče nima pravice nikoli biti užaljen. A bi si jo kljub temu radi nekateri jemali. Muslimani, LGBT-jevci, socialisti, regresivno levičarski sovražniki lastne civilizacije … vsi so prepričani, da jim ta pravica pripada. Pa jim ne. Leto 2018 bo čas, ko bomo morali Stanovnikom tega sveta povedati, da NISMO tukaj, da jih zaščitimo, ampak da razpakiramo in kritično ocenimo vse kretenizme njihovih slabih idej.

Ko pa boste to počeli, pa vas rotim, da se ne skrivate za nadimki in psevdonimi. Izpostavite se. Ne glede na to, ali kritizirate preživeto socialistično samoupravljanje v sodobni podobi, diskutirate o islamu kot nosilcu kaosa in destrukcije, izražate pomisleke nad vedno bolj militantnimi LGTB aktivisti, ki se niso ustavili le pri svojih pravicah in bi danes radi večino prisilili, da živi tako, kot si to želijo oni, ali izpostavljate nepotistično zaposlitev Špele Kučan … Nikoli vas naj ne bo strah se izpostaviti. Več nas bo, težje nas bodo ustavili. Morda boste zaradi tega izgubili del dohodka, poslovno stranko ali prijatelje. A če se ne boste izpostavili, boste čez čas morda izgubili veliko več. Državo, kulturo in narod.

Mitja Iršič

 • Janko Gedlička

  Gospod Iršič, takih kot ste vi je vse premalo. V ljudi sejete korajžo in pokončnost. Verjamete v napredek svobodoljubja. Saj bo šlo v tej smeri naprej. Kaj takega ni mogoče nikoli dokončno pohoditi, vedno znova vzvalovi in širi veter družbenih sprememb na bolje.

  • ahnenpass

   Kar izpostavite se, potem vas ne bo kontrolirala samo policija ampak tudi vsi sosedje in ostali krajani, med katerimi je zagotovo tudi veliko norcev.
   Komentiramo pa zastonj, jasno.

  • dob

   Krištof Kolumb je bil pomemben, ko ni bilo drugih Kolumbov :)

 • AlojzZ

  “Leto 2018 bo čas, ko bomo morali Stanovnikom tega sveta povedati, da NISMO tukaj, da jih zaščitimo, ampak da razpakiramo in kritično ocenimo vse kretenizme njihovih slabih idej.”

  Ja, tudi jaz upam, da je še čas za citirano. Ampak vedno bolj dvomim.

  • ahnenpass

   Saj še ni mrtev.

 • tarantela
 • ahnenpass

  Avtorja članka bi vprašal, koliko ljudi pozna v svoji vaški skupnosti/kraju, ki pišejo toliko javnih vsebin kot on?
  Vsi, polovica, mogoče je samo on tak. Čestitam, uspeli ste se uvrstiti na seznam ciljnih oseb posebnega interesa. Na kakšnih seznamih vse smo potem šele ostali komentatorji, si raje sploh ne upam pomisliti. Vem pa, da smo mi totalno skorumpirana dežela, ki kot članica EU in ena od naslednic nekdanje SFRJ, enakopravno polni tudi vse Evropske in tuje baze podatkov, čeprav Slovenski viri in informacije niso niti slučajno kredibilne. Tujina pač ne zna slovensko, njih zanimajo samo uradni dokumenti in šifre, urad za pritožbe se verjetno nahaja tam nekje na obrobju Bruslja, v neki kleti, kjer je crknila žarnica.

  • Darth Vader

   če se ti bojiš brkonja z uniformo alpa brkonjice z lasuljo je to tvoj problem……pa unih k so te vzgojili v strahopetca….

   • ahnenpass

    Ja, pravega si našel, jaz se pa res bojim, ves se že tresem. Že deset let neprestano se bojim, prej nisem smel imeti interneta, sem pisal kar navaden časopis. Boš ti povedal kako se bojiš potem, ko ti bodo opravili par hišnih preiskav in zarubili računalnike.
    Lahko enkrat pokažem, boste videli kakšni kekeci ste proti nam in v kakšni svobodi smo živeli prva leta po osamosvojitvi.

    • Darth Vader

     Troha? :D

     • ahnenpass

      Troha je bil javni uslužbenec,ne njihova žrtev, to je postal šele kasneje,ko je bila Slovenska pomlad že zdavnaj zatrta. Zate je pa še vedno gospod, mimogrede.

     • Darth Vader

      kaj je kdo zame in kako gledam na nekoga je moja stvar pacjent :) gospod je v mojem življenju samo en……in sicer oni gospod tam zgoraj……vsi ostali, ki si želijo biti “gospodje” so zame ljudje brez lastne identitete in izrazitim manjvrednostnim kompleksom, ki se navzven projicira kot izredno večvrednostni kompleks…..skratka psihološko plehko, kot 0.1mm debela valjana pločevina…

 • ahnenpass

  Mislim, da vprašanje objektivnosti ni vredno postavljati Stanovniku, ker se bo ta izgovarjal na razne organizacije in društva, ki stojijo za partizansko ideologijo. Obratno bi pa verjetno šlo, če bi se javnost zavedla vseh mogočih paradoksov in teoretičnih anomalij, bi vsi pritiskali na zadnje živeče borce, da pred smrtjo pojasnijo dogodke in svoje trditve, ki jih kompulzivno slavijo že 75 let. Pri nas je večina ljudi zelo preprostih, ne potujejo daleč, nimajo nobenih pravih prijateljev in tudi redko razvijejo osebni interes za določene teme, kaj šele za humanistiko in zgodovino na splošno. Zakaj bi, če pa jih ni nihče učil razmišljati, filozofija ni za vsakogar. Ker je res komplicirano, znanje ni samoumevno in ga tudi ni mogoče strniti v stavke, niti zgolj v izkušnje, besede same po sebi še nič ne povedo, če ni vsaka posebej analizirana in umeščena v ustrezni komplet raznih teorij, ki nek stavek pravilno osmislijo ter točno uvrstijo v znano strukturo časa. Na tej točki, sta se dejansko ločili znanost in filozofija, slednja je enostavno preveč špekulativna in logično omejena, da bi se lahko zanašali zgolj na radovednost.
  Začnimo raje v domačem kraju, nekako je treba vključiti ljudi v demokratične procese in družbeno dialektiko, iz katere se lahko razvije neka ontologija, ko se bo večina zavedla, da v resnici ne vedo ničesar, jih bodo mogoče bolj začele zanimati tudi človekove pravice, etika in politika.

  A sploh obstaja kakšna knjiga, kjer bi Stanovnik natančno opisal kaj je delal vsa štiri leta v partizanih, kjer bi opisal praktično vsak dan posebej in razložil tedanji tok svojih misli? Dvomim, drugače povedano, celo Stanovnik je samo še eno pravljično bitje, njegova zgodba pa zgolj okultna mistika in legenda, o ostalih partizanih vemo še bistveno manj. Slovenska Wikipedija je ena najslabših in najbolj skromnih na svetu, mimogrede, pa še Google običajno najprej ponudi hrvaško ali srbsko različico, kot da umetna nespamet ne bi znala ugotoviti niti tega, da je računalnik priklopljen na Slovensko omrežje in je verjetno bolj logično, da me najprej zanima vsebina v domačem jeziku.

 • ahnenpass

  Mogoče še tole, avtor verjetno ve, da je internet razvila ameriška vojska in sicer oddelek za marsovce, kot imenujejo Darpa. To pa zato, ker niso pod nadzorom nobenih drugih agencij,za Darpa ne obstajajo niti etične omejitve, dejansko delajo še hujše norosti kot nekoč njihovi evgenični predniki. Nekaj stvari je pa tudi dobrih in uporabnih za splošno javnost, skrbeti bi nas morali projekti, za katere globalna javnost sploh še ni niti slišala. Evgenikom dol visi za etiko in človeško bistvo, oni se zgovarjajo na znanstveni model, po katerem je znanost pač vse kar se da preizkusiti in izmeriti, ne glede na posledice. Načelno to celo drži vendar se moramo zavedati, da živimo v čedalje bolj kompleksnem svetu, v katerem nas lahko ubije čedalje več popolnoma nenaravnih in nepričakovanih stvari. Vsega pa je toliko, da enostavno ni mogoče preizkusiti vse mogoče hudobije in norosti, ker bo teh vedno več kot pametnih in moralno nespornih, univerzalnih vprašanj problemov človeštva, ki so tudi najbolj dolgočasni, sploh pa neuporabni za pobijanje žive sile ter druge vojaške cilje.

  Internet je zasnovan narobe. To je problem zato, ker je njegova infrastruktura čedalje bolj robustna in obsežna, kmalu bo kompleks tehnologij tako ogromen, da bo postal sam sebi namen, kar pomeni, da se ga ne bomo mogli več znebiti. Če bomo ugasnili duševno bolni internet, se lahko ustavi cela civilizacija,potem se bomo v trenutku vrnili nazaj v srednji vek oziroma v kameno dobo, ker ni več lahko razpoložljivih virov, zombijev pa danes povsod naravnost mrgoli.
  Mreža je zgrajena tako, da ves čas sledi nekemu logičnemu zaporedju in vsak dogodek posebej natančno beleži, kar je pomembno za korekcijo napak in druge tehnične specifike. Posledica je identifikacija naprav in uporabnikov, celo vsak čip posebej ima svojo lastno serijsko številko in ga je mogoče neposredno nadzorovati. Zakaj to rabimo, Googlu ni treba vedeti kdo sprašuje in kam pošilja odgovor,razen kadar je identiteta uporabnika ključna za razne praktične postopke, kot na primer v vojski, bankah in javni upravi. Drugače povedano, identiteta uporabnika bi lahko bila tudi absolutno diskretna, pa internet zato ne bi deloval popolnoma nič slabše, kvečjemu bistveno hitreje, pa še neprimerno več ljudi bi sodelovalo in objavljalo razne vsebine.

  Povejmo naravnost, internet je orožje, vključeno v koncept totalne vojne. Čim prej rabimo alternativni civilni in globalni internet, brez vsakih omejitev in cenzure, sicer človeštvo tone v brezno brez povratka.

 • luckyss

  “Salman Rushdie pravi, da nihče nima pravice nikoli biti užaljen. A bi si jo kljub temu radi nekateri jemali. Muslimani, LGBT-jevci, socialisti, regresivno levičarski sovražniki lastne civilizacije …”

  Največ užaljenosti je prav v člankih na teh straneh….Kolaboranti ste užaljeni, ker so vas zaradi sodelovanja s Hitlerjem metali v jame..In užaljeni ste tudi zaradi tega ker ste prebedasti, da še kdaj zlezli iz lajajoče opozicije…Krivica…Kalimero ;))

  • lukamiha

   Saj nimaš pojma, ozkogled in opranoglav!

   • luckyss

    Ti pa očitno nimaš argumentov….

    • lukamiha

     Težko je zaslepljencu dokazovati njegove neumnosti, ki jih kraca po spletu!

     • luckyss

      Beri zgoraj…

     • lukamiha

      Razum, razum ti primanjkuje, ga enostavno res potrebuješ, ker ne razbereš enostavnih stavkov , ki jim ni potrebno dodati prav nič za razumevanje tvojih bedarij in celo podtikanj !!

      Očitno si tudi en hudo zgodovinsko zaplankan človek, ki se je ujel v mreže socialističnega šolstva, za katerega se zgodovina končala tik pred njegovim padcem, kot da novi dokazi niso pravi dokazi, pa čeprav so očividno pravi !

     • luckyss

      Beri še malo bolj zgoraj..

 • Zima prihaja

  Censorship in Slovenia after World
  War II: From the Communist Index
  Librorum Prohibitorum
  to Abolition of the “Verbal Offence”

  Institute of Contemporary History, Ljubljana

  The author presents the most common means of censorship in Slovenia under
  communism. Immediately after 1945, the new regime composed a list of prohibited
  works that were removed from libraries and bookstores. The introduction of “social
  management” in cultural institutions in the mid-1950s changed the censorship
  procedure: the (editorial) boards gained a censorship role and performed preliminary
  (or preventive) censorship. Retroactive censorship was especially applied to imported
  books that were held separately in the “D-Reserves”.
  Keywords: literature and censorship / Slovene literature / communism / cultural politics /
  index librorum prohibitorum
  UDK 821.163.6 (497.12)«1945/1990«:351.751.5
  221
  Primerjalna književnost (Ljubljana) 31. Special Issue (2008)
  Although the subject of censorship under the communist regime
  in Slovenia could be analysed in a wider context, this paper mainly focuses
  on the censorship of literary works, to which censorship was most com-
  monly applied in the period discussed. However, there were also cases of
  the political regime intervening in other areas of the arts, such as film, the-
  atre, and fine arts. The regime had the final word on which books would
  be available in Slovenia – not only through censorship, which removed in-
  dividual works, but also by controlling the book market itself. This was to
  ensure that only those printed and publicly available works that complied
  with its criteria, or had been previously purged of harmful ideological and
  political views, were marketed.

 • VERRZIFIKATOR

  Jurij Orvelšek

  SOVRAŽNIK IN PRIJATELJ

  Družbeno je zdaj na moč nevarno,
  lažnih je prijateljev premnogo,
  vsi prefinjeno igrajo vlogo,
  z njimi ti ravnati je preudarno.

  Govorijo ti na moč prijazno,
  toda v vsakem se sovražnik skriva,
  se v zavest prihuljeno ti vriva,
  družbeno je stanje res porazno.

  Ker ne veš, kdo je prijatelj pravi,
  Vélikemu bratu se potoži,
  vanj zaupaj, tisto pa, kar kroži,
  kot sovražno isti hip prijavi.

  Raje vsake reši se novice,
  ki le malo zdi se ti sovražna,
  budnost je na prvem mestu, važna,
  pravi ti ministrstvo resnice.

  Bodi karseda povsod previden,
  zlasti ko gre za zadevo spletno,
  spremlja budno tam oko te spretno,
  kot sovražnik si na daleč viden.

 • Janez Novak

  Tako imenovana begunska kriza (bolje rečeno, načrtovana globalistična migrantska invazija na Evropo) je odplaknila svobodo govora. Namesto svobode govora imamo t.i. politično korektnost, sovražni govor, cenzuro in celo represijo nad drugače mislečimi. Ob tem so drugače misleči, ki želijo varno in v miru živeti v svoji domovini, nemudoma deležni vsakovrstnih sramotilnih etiket s strani globalističnih fašistov kot: populist, ksenofob, rasist, nacist, fašist… Edini resnični fašisti v sodobnem času so globalisti, ki izvajajo na las podobne socialno-inženirske eksperimente s celimi državami in narodi, kakršne so izvajali nacifašisti (in komunisti) z vojnami in nasiljem na Bližnjem vzhodu in drugod ter vsiljenimi migracijami v Evropi.
  Kdo bi si lahko še pred kakim desetletjem predstavljal, da bo v EU, ki naj bi bila nekaka regija miru, prosperitete in demokracije, nastopil popolnoma drug čas, v katerem je ogroženo vse, kar Evropa predstavlja: mir, gospodarska učinkovitost, demokracija, varnost državljanov. Nenadoma vse to ni več pomembno. Absolutna prioriteta so migranti, ki v milijonih vdirajo v Evropo, politika pa se dela, da to ne predstavlja nikakršnega problema. Ljudi obremenjujejo s krivdo za zločine, ki jih izvajajo prav globalistični zahodni politiki, ki zavestno sesuvajo države Bližnjega vzhoda in vedno bolj tudi podsaharske Afrike, vse z namenom ustvarjanja migrantov, ki jih potem globalistični kvazihumanitarci tihotapijo v Evropo. Cilj globalistov je odprava evropskih narodov in vzpostavitev anacionalnih Združenih držav Evrope. Avtohtonim Evropejcem so globalisti namenili usodo ameriških Indijancev, to je kulturocid, etnocid in genocid.
  Evropejci pa kot ovce nemo korakajo za svoji vodilnimi ovni v prepad in izumrtje.

  • luckyss

   Vse kar si napisal je na žalost resnica…..Kje bomo dobili stranko, ki bo zastopala “migrantsko kvoto”, ki bo enaka ničli ?!

   • Soave

    Ja, ti jo boš ustanovil vendar !! Dej že nekaj od sebe !

 • Jakob Kovač

  A so desni fašisti tudi?

  • Slovenec 33

   Ne desnih fašistov ni. Desničarji so patrioti in ne fašisti
   Levičarji so pa idioti in fašisti, ki zatirajo in ropajo patriote in je po celem svetu enako.
   Je pa res, da topoumni produkti usmerjenega izobraževanja pod vodstvom fdvizma tega nikoli niso doumeli ne doumejo in nikoli ne bodo doumeli.

  • Mojca pokraculja

   Najprej si razčisti kaj sploh je fašizem. Potem ga glede na vsebino, pojem, poskušaj umestiti v sedanjo politično realnost. Če si to sposoben narediti boš ugotovil kaj je paradoksalno. Fašizem je eklatantno na levi, je novodobni komunizem.

   • luckyss

    Malo ste se “izgubile” portalne ovce….
    Najprej je treba poznati vsaj kakšno delo Marxa in Engelsa…Mein Kampf od Dolfija in “Drugo knjigo” istega avtorja lahko preskočite ker je na nivoju njegovih poskusov, da bi postal slikar…..
    Potem je treba malce poznati tudi zgodovino in se vprašati…zakaj hudiča in od kod so se pojavili levičarji, ko je gospoda tako lepo skrbela za delavce, da so skoraj vsak dan jedli…;))
    Podobno nas danes “sprehajajo” “levičarji”, ki nam obljubljajo dohodke 10 % večje kot je meja revščine….”Desničarji ” (ja tudi vas moram dati v navednice) pa itak niste drugo, kot podaljšana roka cerkve, ki se ji tudi gre le za profit…
    Smo v slepi ulici….ampak, ko bodo reveži uvideli, da ste “levi in desni” ista banda…bodo spet letele glave in se odpirale jame…
    In naj si sposodim tisto vašo foro …”TIK TAK, TIK TAK…..le vprašanje časa je….

    • učko

     Ja, res je, sam “desničarsko gospodo” je zdaj nadomestila “levičarska gospoda”, ki pa se niti približno ne obnaša kot gospoda, pač pa kot skrajni zločinci in mafijci, izkoriščajo pa delovno rajo še bolj kot tista prva gospoda !

     • luckyss

      Oprosti izrazu… isti kurac od politikov, večina tudi iz istega legla..

    • lukamiha

     Primer opranoglavega pišmeuharja in vsegliharja! Značilen primerek produkta škodljivega komunizma!

     • luckyss

      Se opravičujem, ker se moram ponoviti, da je tvoj komentar še eden izmed mnogih, ki nima odgovora na dejstva…

   • Jakob Kovač

    Meni se pa zdi da je tudi na desni ,vsaj obnašate se tako,saj je pri nas desnica iz samih bivših komunistov ki so zasukali kape in zagovarjajjo koloborante in kler!

    • Mojca pokraculja

     Dobro da si napisal da se ti zdi. Še marsikaj se ti zdi, tko da ni pomoči zate. Lahko noč !

     • Jakob Kovač

      Pa med vojno ste prisegli fašistom,ko je dučeja vzel vrag ste prisegli nacistom ,ki jih je tudi vzel vrag,torej v 21 stoletju ni več fašistov in nacistov,ampak so bivši komunisti na levi in desni strani,tako da ti malo premisli o svojih fašistih kdor ne misli kot SDS je fašist-bolani ste!

     • tohuvabohu

      Torej priznaš, da med komunisti in fašisti ni bistvene razlike?

 • goldhorn

  Popolnoma enaka cenzura se dogaja na portalu MMC.

 • lukamiha

  Avtor je res kvaliteta, takega ni na Delu ali Dnevniku ali Večeru, čestitam! Pronicljivo in resnično ter zanimivo je vse zapisano!

 • učko

  Kaj boš ti novinar razlagal “levim fašistom”, če je pa oni svoj cilj ostvarjajo s tem kar počnejo, ostali se jih pa ne znajo obraniti. Razlož’ ti “ostalim” kako “levim fašistom” preprečit privilegije, ki so si jih nagrebli, skupaj z odločanjem okoli svobode govora !

 • Ana Job

  ⚠ ⚠️ ⚠️ ⚠️ ⚠️ ⚠️
  “Kako bomo levičarjem razložili svobodo govora?”

  Levica se v resnici ni nikdar zavzemala za svobodo govora, levica je vedno želela svobodo govora ljudem omejiti in popolnoma zatreti svobodno razmišljanje naprednih posameznikov. Zakaj? Zato ker levica nima pojma kaj sploh so človekove pravice, čeprav imajo polna usta tega, ker levica vedno uporablja prisilo, da nekaj svojega uveljavi in ker ne loči med negativnim in pozitivnim. Levica je moralno pohabljena!

  Osnovna človekova pravica, preprosto povedano, je že samo dejstvo, da človek obstaja, kar pa so levičarski divjaki v Sloveniji pozabili. Oni sami so odrejali pravico, kateri otrok bo vržen v jamo in kateri ne!!! In Še danes bi nas zmetali žive v jame, samo, če bi nas lahko! Zato pa nam jemljejo pravico do svobode govora!!!

  • luckyss

   Svoboda govora ni mišljena kot širjenje laži in nestrpnosti…
   No, pa saj s svojimi večnimi “jamami “to dokazujete…čudno, da se ne spomnite kurjenja čarovnic…
   Dajte se končno sprijaznit, da Hitlerja ni več !! Bog pa tudi le obljublja in nikoli nima denarja..npr. za streho ali fasado cerkve..;))

   • Ana Job

    Hit*lerja ni več, vi potomci likvidatorjev pa še vedno zasedate ključne pozicije v državi in častite svoje totalitarne simbole, ki so jih druge države že davno izkoreninile! Z nasilnim obnašanjem na desnih portalih kažete, da bi nas še enkrat v jame pometali, samo, če bi nas lahko, to je jasno vsakomur, ki to bere.

    • lukamiha

     Saj ta človek ne razume bistva, to je pač posledica totalne opranoglavosti!

     • luckyss

      No naštej tiste tri parlamentarce SDS, ki niso bivši komunisti…pa ne štej zraven tistega, ki se igra s tanki iz lego kock..in ga še mama oblači, pa ne ve da je treba za stanovanje plačat najemnino, itd.;))

     • lukamiha

      Res si revež, niti tega ne moreš razumeti, da so bili eni zavedeni kot najstniki v tistem enoumnem izobraževanju in so to k sreči kmalu spoznali ter nato še daleč pred osamosvojitvijo tudi osamosvojitveno delovali in bili celo zaprti po ukazu iz Murgel zaradi tega! Človek se ne more načudit tvojim bedarijam in enačenju nekomunistov-bivših komunistov s pravimi komunisti, ki nas vodijo v propad.Se mi pa vedno bolj dozdeva , da si toliko pokvarjenin in tole tvoje bedačenje nekdo plačuje, sicer je pa v veljavi tista možnost, da si res toliko enoumno opranoglav!

     • luckyss

      Ja, seveda…cepec je pešačil par sto km v čast Josipa Broza in mu vsak dan pošiljal zaljubljena pisma,?!
      Meni kot levičarju v istih letih ni niti slučajno padlo na misel kaj tako izrecno butastega…
      Psihopata razume le psihopat…Nekateri ga očitno tudi danes…odkar je Dolfi mrknil..

     • lukamiha

      Očitna opranoglavost ti ne dovoli skočiti iz tvojih omejenih okvirjev! Da nekoga obtožuješ za neka taborniška dejanja v najstniških letih je sramota za razum! Sploh pa če veš, da je to dejanje bilo z osamosvojitveno dejavnostjo in kasnejšo bistveno vlogo v osamosvajanju ter celo zaporih pred in po osamosvojitvijo s strani večnih komunistov na mah izbrisano! Res ti želim, da se ti nekoč odpre obzorjr in uvidiš svojo revnost duha in resnice! In kaj imajo Dolfiji z Janšo??? Mogoče je tebi Dolfi prirastel v mozgu in te mori iz dneva v dan?????

     • luckyss

      Kaj imajo Dolfiji z Janšo ?!!
      NIČ !!!!

      Razen seveda tega, da sta si izbrala najbolj butaste ovce…torej iste;))
      Torej Hitler kot nacist je pasel iste cerkvene ovce kot jih sedaj skrajni komunist….
      Ta bi bila še za Butale prehuda ;))
      Vendar je to dejstvo…torej nova možnost za Guinnessovo knjigo butastih rekordov…

     • lukamiha

      Ovca si ti, ker ne veš niti tega, da je bil Hitler socialist, da je nekdo skrajni komunist z desnice, ta je pa najbolj bosa, sploh veš , kaj klobasaš?? Pravi butalec! Noro je s takim bedakom sploh debatirati!

     • traktor

      A ni bil Dolfe levičar, kot ti?

     • tohuvabohu

      A ti kreten razumeš, kaj je lustracija? Ne gre za nekdanje niti za sedanje komuniste, ampak za tiste, ki so v službi tiranskega režima kratili človekove pravice in še danes zasedajo položaje. Rdečkarji zamegljujete, kjer le morete, samo da ne pride na dan vaša zločinska preteklost.

    • luckyss

     V bistvu vam nihče nič noče…celo ta portal vam je kot Hitlerjevim sledilcem dovoljen…v Nemčiji bi že sedeli :))
     V jame pa se sami mečete, vendar pa nikomur ne delujete dovolj resno, da bi vas zagrebel…;))

     • Ana Job

      Če bi bili mi Romunija, bi vaši vodje viseli na špagi ali bili javno ustaljeni.

     • luckyss

      Res je…vsi levaki..ne vem koga bi imeli dandanes v poslanskih klopeh ?!;))

     • lukamiha

      Primitivec, pravi enumno omejen komunajzl!

     • luckyss

      Hvala, torej sem na dobri poti ;))

     • traktor

      Koji kurac ti kdo hoče. Samo zmerjaš in žališ ostale na tem portalu. Ne poveš nič novega, nič konstruktivnega.Stalinov sledilec. Samozapravljalski bednik.

   • lukamiha

    Ti pa resno bolehaš! Namreč, tvoje blebetanje je res nemogoče !

    • luckyss

     Brez argumentov samo kažeš svojo nemoč…

     • Soave

      Kje pa imaš ti – argumente ??

   • sumljivislon

    foto – pes je človeku najboljši prijatelj – POKLONI SE MU.. HALFCIVIL ..bolani..!!

   • slosin

    ne vem, če si opazu, tudi Titeka ni več…

    • luckyss

     Hvala bogu, ker ni več dohajal politike…
     Je pa v svojih časih obvladal tako Ruse kot Američane ;))

     • Zima prihaja

      Mislim glede obvladovanja je glih obratno .Ruski komunizem in ameriški gnar (krediti) so dali vegetativno životarjenje jugovini.

     • tohuvabohu

      Tebe pa obvladuje še zdaj, uboga ovca.

     • Soave

      OMG. . . . . .

   • Bodeča Neža

    LuckyAss bo razgrajal dokler bo moral za kos kruha in masla pobirat žajfo in pisat bedarije po tem portalu.

    Zato zmolimo kako molitev za njegovo zdravo pamet, fant je pač revež in žal ni druge pomoči.

    • luckyss

     Resnica je bila za mnoge ovce žalitev….tudi, ko se je pojavil Luther in hotel omejiti korupcijo v Cerkvi…
     Kje je logika, da si lahko z denarjem odkupiš grehe..ovce idiotske…še sreča da sem ateist…

     • Soave

      Kaj je hotel Luther ??
      O grehih in denarju pa svoje vprašaj !

     • Bodeča Neža

      Kaj zate pomeni beseda ateist, a to da ne priznavaš nečesa kar obstaja? To ni znak, da si nekaj več, ampak da si navaden butelj.

      Noj uporablja isto tehniko…

    • lukamiha

     Res se na vse pretege trudi , pa pri razumnih in poštenih ljudeh nima prav nič uspeha! Deluje pa kot nekdo iz pokvarjenega DSP(Svetine in podobni) ali pa pokvarjencev iz Štrukljevih parazitov!

     • luckyss

      Ja, ja medsebojno tolaženje tudi lahko pomaga, ko vsem skupaj zmanjka argumentov….
      Še sreča, da tu niso možni fizični stiki..bi bilo tukaj leglo kurbarije in pedofilije..;))

   • Zima prihaja

    Tisti marmor ki je na slovenskem parlamentu zdaj je bil namenjen za huter blok v MB.

   • traktor

    Ej, pozabil si omeniti ovce. Tovariš najpametnejši. Vsiljuj svoje tumaste nebuloze, kje drugje. Ponavljaš se. Postal si presran.

  • ahnenpass

   Človekove pravice so tudi nekaj kar vsi ljudje potrebujemo enako. Kdor ne razume teh pravic, mora samo pomisliti kako bi se on počutil na tistem mestu, te stvari so lahko sila preproste in nagonsko razumljive.

   • Ana Job

    Problem nastane, kadar je empatija popolnoma odstotna in ni več človečnosti.

    • dob

     Moj Bog pravi takole:

     VEM
     Nihče ne ve, kaj vaša uboga ramena
     nosijo, kaj morajo nositi in prenašati.
     In vaše solze skriti.
     Toda jaz vem,
     kaj se je med vaše lopatice skrilo,
     zadaj v hrbtu,
     globoko med ramena zadrlo.
     Iz vseh življenj se je tam zbilo
     in vam krila polomilo.
     Up ubilo.
     Dih počilo.
     Grlo zaprlo.
     Toda srce vašega srca še brca,
     to vem po sebi…
     Krila rastejo iz srca,
     tako kot vse drugo.

     MONOPOLY
     Vzamem vodo, travo, rože.
     Sonce, mesec, dan, noč.
     Letne čase.
     In kaj vam ostane?
     Kaj ste naredili razen okopov proti
     lastnemu Srcu?
     To vam ostane!

   • Jovanka Broz

    Zelo lepo si to povedal. :-)

  • dob

   Človeku, ki je prostovoljno suženj, ni mogoče razložiti pojma svobode.

   • Ana Job

    Vem dob, da je to brcanje v temo.

    • dob

     Ni brcanje v temo. Zaradi tega jaz vem, da obstajajo ljudje, ki so ljudje, če ne bi brcali v temo, jaz tega ne bi vedel in bi najbrž mislil, da ljudi sploh ni. Tako pa vem da so!
     Brcajmo v temo, da bodo drugi vedeli, da smo! Pa naj brcajo še oni.
     NI hudič, da ne bomo skupaj zbrcali Temo dol s planeta.

     • BIG MAMA

      Ja, levičarje je treba zbrcat na območje somraka in tam naj ostanejo!

 • Borut Stari

  V smislu Smoletovega stavka: “Novinar je družbeno-politični delavec, ki je zavestno privržen idejam marksizma in leninizma.” še danes poroča glasilo SZDL, Delo. In še širši seznam medijev, ne le režimskih. prav tako. Sovražni govor je danes uporabna spakedraščina, ki je zamenjala Smoletov stavek.

 • Olga_10

  Čestitke za odličen članek! Za svobodo in demokracijo se je treba vsak dan boriti in razgaljati teroriste – levičarje raznih oblik, ki se skrivajo za antifašizmom, čeprav so sami največji fašisti!
  Vsi na volitve! Za Slovenijo gre! Za svobodo govora gre! Za zdrav razum gre!

  • luckyss

   Tako je…vse bivše komuniste na giljotino belogardistične revolucije ;))

  • ahnenpass

   Obstajajo pa tudi sovražniki fašizma, ki sami niso fašisti, zakaj nihče ne piše o teh?

 • RATATA

  Nekdo molči, čeprav ima kaj za povedat. Molči ker ga je strah.
  Ta molk ni “sovražni molk” temveč je molk strahovlade!
  Z omenjanjem sovražnega govora in urejanjem predpisov glede tega nas ustrahujejo tisti,
  ki so po končani komunistični revoluciji poleg opevanja debilnih “zmag” (ki jih seveda ni bilo),
  s SOVRAŽNIM MOLKOM utrjevali nasilno (z ropi, požigi in umori) prevzeli OBLAST.
  Tisti, ki kaj VE, naj SVOBODNO GOVORI.
  Tisti, ki to sliši, naj premisli in DEJSTVA (ne fraze, parole, izmišljije…) preveri.
  Pri vsem tem pa je treba poudariti POŠTENJE, ki ga tisti, ki bi definirali svobodo govora in sovražni govor na tak način, da bi med ljudstvom zavladal MOLK STRAHOVLADE dokazano nimajo!

  • RATATA

   Pa še o demokraciji ….
   Kaj ni demokracija nekakšno stanje, ko se vedno in sproti, uresničuje volja ljudstva? Naj bi se menda!?!? Saj so nam v ustavo napisali
   1. člen
   Slovenija je demokratična republika.
   2. člen
   Slovenija je pravna in socialna država.
   3. člen
   Slovenija je država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na trajni in neodtujljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe. (to – slovenskega naroda – želi ciril ribičič izbrisati že dolgo op.Jaz!)
   V Sloveniji ima oblast ljudstvo.
   Državljanke in državljani jo (OBLAST op.Jaz) izvršujejo ((1.) op. Jaz) neposredno (!!!!! op.Jaz!)
   in (šele pod tč. 2 !!! op.Jaz) z volitvami,
   po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno.

   Pa o pravicah …. in dolžnostih….
   Tisto, kar nekdo svodno govori, pripoveduje, ima vsak LE PRAVICO POSLUŠATI, ni njegova dolžnost poslušati (kot je bila dolžnost poslušati prej v “tistem sistemu”, kjer so imeli le eni pravico govoriti!!!).

   • Severno_Od_Raja

    Lahko se ustavimo pri prvem in drugem členu in ju lahko vsaj simbolično spremenimo..
    1. člen
    Slovenija NI demokratična republika.
    2. člen
    Slovenija je fevdalno – sužnjelasniška tvorba

    • RATATA

     Zdaj lahko z dvo tretjinsko večino naredijo kar čjo.

 • Get Smart

  Članek bi bil dober, do kakšne odlike je seveda oddaljen milijone svetlobnih let,
  če JUGOSLOVANćEK/JUŽNOSLJOVANJćEK Iršić ne bi drkal na svojo pravico do drkanja na in o
  NEOBSTOJEČEM JUŽNOSLOVANSKEM jeziku
  in, kar je seveda zločin nad slovenskim jezikom,
  pripisoval slovenskemu jeziku KOMINTERNISTIČNO JUGOSLOVANSKO identiteto —
  prosto po MILANU KUćANU:

  “Drugič te, da slovenske identitete, naj si še tako domišljamo, da je,
  v Evropi in svetu ni,
  vsaj ne kot nečesa avtonomnega in do kraja razpoznavnega –
  je predvsem identiteta JUGOSLAVIJE ali celo Balkana.”

  Pa onanirčkanja o kao njegovi trade-mark drkanciji o anarho*-levićarjih blablabla.
  JUGOSLAVIJA je tvorba KOMINTERNE.
  Na tem svetu ni kakega JUŽNOSLOVANSKEGA jezika,
  ker tudi JUŽNIHSLOVANOV ni,
  so le v glaviće in v dupe napumpani JUGOSLOVANćETI,
  bastardki rojeni v KOMINTERNISTIČNI tvorbi Jugoslaviji, ki še vedno padajo na KOMINTERNOVSKE AGITPROP finte.

  SLOVENŠČINA je JEZIK SLOVENCEV, je jezik NARODA SLOVENCEV,
  naroda, ki je EVROPI in svetu podaril KULTURO ŽIVLJENJA, SVOBODO.

  Čeprav si nepismen telac, so tvoje onanije spisane v kakor slovenščini,
  ki seveda ni kak tvoj iz riti potegnjen ćefurski dialekt,
  ampak je JEZIK SREDOZEMLJA, je jezik CELOTNE SREDNJE EVROPE,
  je ZIBKA KULTURNE EVROPE.

  Na tem svetu NI kakih SLOVANOV = je KOMINTERNISTIČNA poturancija za
  pranje glavićev ritardom tipa Iršić = vsi zblojeni bastardki tega sveta združite se.

  * an—archos = brez vladarja

  = torej kakor brez PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE,
  torej kakor BREZ PREDSEDNIKA PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji
  Slediš? jugoslovanće glupo?
  Razumete, ljudje?
  Ali je KOMINTERNA brez vladarja, BREZ VODSTVA? ALI je KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE brez vladarja, brez vodstva?

  Ljudje, pamet v glavo!

 • Artur

  NWO diktatorska komunistična agenda v polnem zamahu pri nas komunistična falanga v prid temu drma sto na uro Slovenclji pa upajo na boljše čase ne, da bi dvignili svoje strahopetne pohlevne riti , “Good guy ” Janša v tem NWO teatru razmišlja o novem pravljičnem Noriškem kraljestvu ostali njegovi pa kakor kdo http://www.novi-svjetski-poredak.com/2017/12/12/stravicne-brojke-koje-su-zaprepasile/
  The Goal Of the NEW WORLD ODER
  One World Leader
  One World Government
  One World Currency
  One World religion ( worship Lucifer)

 • Get Smart

  Torej, vprašanje ni, kaj bi karkoli razlagali MURGL SRBO RVACKIM skratka JUGOKOMUNISTIČNIM, JUGOSLOLJOVANSKIM KOMUNISTOM = FAŠISTOM,
  saj te kreature prekleto dobro vedo, da ROPAJO ljudi, da morijo ljudi, da parazitirajo na ljudeh,
  vprašanje je,
  kako naj ljudje ritardiranim bastardkom tipa Iršić dopovemo,
  da je njegovo JUGOSLOVANSTVO fejk tvorba KOMINTERNE,
  da je za SERBUSA tekovina revolucije rojen bastardek, ki NOČE sprejeti dejstev,
  ki ne priznava RESNICE, ampak se kao bori proti neobstoječemu brezvladju (anarhos) in kao proti levićijevstvu, torej še enemu izdelku KOMINTERNISTIČNE POZORIŠNE PREDSTAVE-
  Torej, kako ritardu, ki se kao bori proti KOMINTERNI,
  pojasniti, da je kupil KOMINTERNISTIČNI AGITPROP s POTURJENIMI
  šnelkursađijskimi UDBAŠKIMI kaoŠTOSEVIMA nje, ki so namenjeni “zavaravanju protivnika”
  (“… njih ćemo povezati uza se pozorišnim predstavama i ostalo propagandom …”
  (Moses Moša Pijade,
  srbijanski i jugoslavenski političar židovskog podrijetla, desna roka svojega tovariša JOSEPHA BROZA TITA, ki mu MURGLSKA JUGOSLAVIJA in vsi JUGOSLJOVANćETI v Stožicah PRISEGAJO VEČNO ZVESTOBO).

  • luckyss

   Kaj si nick zamenjal zaradi novih tablet ali pa ima nekdo “sostanovalca” ?!
   ;)))

 • Franc Vidrih

  Vsa čast Mitji Iršiču, za tako odličen članek. On bi moral pisati učbenike za vse slovenske šole, da bi bili učenci in dijaki, pravilno poučeni o samostojni Sloveniji.

  • luckyss

   Se strinjam…članek je sicer v osnovi dober…
   Vendar ne vem kako bo na teh straneh jadral med “pravicami” istospolnih in ostalimi, ter med Darwinizmom in kreacionizmom…
   Lahko je napisati všečen članek ovcam, ki imajo sicer omejeno zmožnost razumevanja prebranega,
   težje pa bo razložiti zakaj jih ima za norca …UUUHaaahaha…

   • 5-RA

    Bi kaj argumentiral ali misliš samo lajati?

    • luckyss

     Pravkar sem ugotovil za razliko od vas, da vas ima avtor članka za ovce…
     Celo norčuje se iz vašega “presvetlega”…med vrsticami seveda…
     Ali ste res tako butasti ali kaj ?! Mater vam ovčjo…ni čudno, da nikamor ne prilezemo..

  • ahnenpass

   Meni se pa zdi, da se tudi bogatega in razvajenega Iršiča da brati edino, če so njegovi teksti opremljeni s komentarji.

   Main kampf je recimo napisan na sto straneh, vendar lahko kupiš edino štirikrat debelejšo knjigo, ker je skoraj vsak odstavek opremljen s kritičnim komentarjem, sicer se tistega dreka ne da razumeti pravilno.

 • Zima prihaja

  Sjede Srbin, Hrvat i Bosanac. Srbin i Hrvat se žale oko Europske Unije, a Bosanac će na to:
  Pa što, ni Amerika nije u Europskoj Uniji, pa što joj fali?

  • bednick

   1. za dvopičjem piši z malo.
   2. Ameriki veliko fali.

   • Zima prihaja

    Vidiš zdaj kaki cajti so prišli ?

   • tohuvabohu

    Štosu se lahko smeje samo tisti, ki ga razume.

  • tonite falco

   PRAVLJIČAR IN ŠE BEDAK PO VRHU.

 • odzunaj

  Čestitam, g. Iršič !
  Kratko in jasno povedano, kako narod izgublja svojo identiteto in državo, kako državljan izgublja temeljne pravice in svoboščine, kako človek izgublja samega sebe !
  Dvignimo svoj glas , izrazimo svoj pogled in zahtevajmo pravico do svobode razmišljanja in izražanja, podprimo sposobne in poštene in tako ustvarjajmo spremembe v dobro vseh nas, danes in jutri !!!

  • ahnenpass

   Pazi, da se novodobni fašisti še vate ne bodo začeli vtikati, potem boš imel stanovanje polno mikrofonov, kamer in skenerjev možganskih valov,ti bo pokalo v plastiki vsakič, ko boš pomislil na kaj spornega za fašista.

 • bednick

  Je reku eden:
  svobodo govora boste imeli, če vam bomo mi to pustili.

  • Zima prihaja

   Prvo vprašanje kdo to mi?

   • bednick

    Mi, ki smo na oblast.
    Ampak poanta ni v mi.
    Vprašanje je, a je to sploh svoboda govora, takrat ko ti oblast to pusti.

    p.s.:
    vem, da ne razumeš.

    • Zima prihaja

     Ne ga lomit.

 • Mitja Kunstelj

  tole mi je vse znano, samo svinjarija prihaja iz “desne” strani. Adsense so mi isto čez noč ukinili, po intervencijah Janeza Stuška, da širim sovražne vsebine. Iz virtualne denarnice je šlo nazaj oglaševalcem 1.700 e. Sick ste eni in drugi. Vsi v službi nekoga, ki mu dolgujete usluge! V službi resnice se sliši kot slaba šala.

  • Bozz

   Hegelijska dialektika. Obe strani so kontrolirane od enih in istih na vrhu.

   • ahnenpass

    Nasploh se pri nas študira predvsem nemške filozofe, ki so rodili najbolj izrojeno ideologijo moderne dobe.

    (črno sonce press)

 • Artur

  En poučen motivacijski video za strahopetne, cagave Slovenčke .
  https://www.youtube.com/watch?v=DV30XtzBM24

 • sprehajalec

  Bravo g. Iršič. Lepo povedano. Da se pa pojavlja brisanje objav, jaz vidim vzrok v delovanju ultralevičarskih terencev, ki pač pošljejo prijavo Zuckenberggu oziroma prijavijo sporno vsebino. Ali je res sporna, pa ni variante, da bi kdo preverjal. Se briše pa je. Zahodnjaki so praktični, če kdo prijavi kot sporno, potem zagotovo nekaj je na tem. Briši pa je. Zadeve so veliko bolj preproste, kot se zdi.

  Da se tega poslužujejo levičarji, je meni tudi logično. Kot smo že pravilno ugotovili, je levičarstvo mladostna distrofija mladega človeka iz razvitih držav. Ker so mlajši, so bolj vešči družbenih omrežij in tehnologije. Čisto simpl.

  Da bi jih bolelo nazaj, bi pač moral po vrsti prijavljati sporne vsebine na Amnesty, pa Mirovnem inštitutu, pa portalih nevladnih služb na FB pa kjer že pač objavljajo. Zuckenbergg bi brisal, ne bi nič gledal…

  • ahnenpass

   Brišejo se tudi komentarji na portalu, sploh pod blogi, zgleda hočejo avtorji dostaviti sporočilo, ne pa začeti nek dialog z bralci in prečistiti lastno razmišljanje skozi proces debate.
   Brišejo itak, saj prav, ampak pod blogi je tukaj skoraj nemogoče komentirati, mogoče se avtorji bojijo, da jim bomo bedni in anonimni komentatorji ukradli show, kar je seveda otročje.

   • sprehajalec

    ne govori, da se tukaj brišejo, vsak drugi je tvoj…

    • ahnenpass

     Vsak drugi pobrisan komentar pa mogoče res.

     • sprehajalec

      Vseskozi štepaš komentarje?

   • Olga_10

    Vaše povelčevanje, da bi avtorju tega članka lahko “ukradli show” s svojim komentarji, veliko pove o vas….v negativnem smislu…
    Pa tudi laži o brisanju komentarjev…saj je vsak drugi vaš… Čisto levičarsko… Če ne gre, laži, diskreditacije,manipulacije…

    • ahnenpass

     Se zavedaš, da si napisala kar pet krat več komentarjev kot jaz?
     Saj ne gre za to, če nekdo zmeče veliko zanimivih stvari skupaj, je več dela s tem, da se besedilo razbije na posamezne elemente, ki se jih da kritizirati. Ampak to nima veze z avtorjem, omogoča samo poglobljeno analizo vsebine, zato so za vsakega resnega avtorja, kritični komentarji pod kolumnami vedno dobrodošli.

 • dob

  Mitja, tole sem z užitkom prebral!

  • RATATA

   Me neki matra …
   A sploh še kje obstajajoLjudje?

   • dob

    Moj Bog pravi:
    razlika med številoma ena in dva je večja kot med deset tisoč in en milijon.

    • RATATA

     Moj Bog pa na žalost ni matematik,
     zato verjame tvojemu, ki mu popolnoma zaupa.
     Moj Bog rad tiho opazuje cvet,
     raje kot da bi ga analiziral in vsega razcufal.
     Cvet je lepši cel,
     takšen, kot je zrasel v cvetličnem lončku, v gredici ali na travniku,
     kot pa analiziran na prafaktorje zmetan po tleh.

     • dob

      Cvet je cvet samo kadar je cvet.
      Človek je človek samo kadar je človek.

 • Corneliu

  Fašizem ni ne levi niti ni desni, sicer pa je ta beseda
  dandanes že čisto brez pomenska. Vsak, ki je malo bolj opredeljen v levo ali
  desno je avtomatsko označen za fašista.

  • Bozz

   (Moderni) fašizem izvira iz Marksizma, kakor tudi Nacizem in Komunizem. Obstajal je pa seveda že tisočletja prej v takšnih in drugačnih oblikah in deželah in imperijih. Je samo še eno ime za zatiranje in tiranijo.

 • Bozz

  Iz te baptistične cerkve je izstopila tudi Megan Phelps, vnukinja Freda Phelpsa, sedaj ateistka. Najprej poslušaj njo kaj je povedala o svojem dedku na poganski radijski oddaji Joe Rogan. Sploh ni bil takšen kot ga opisuje sovražna, krščanstvu nenaklonjena propaganda. Se je pa striktno držal Svetega pisma in brez dlake na jeziku povedal resnico, kot so to počeli preroki v Stari zavezi. To pa še zdaleč ne pomeni, da je bilo njegovo razumevanje krščanstva Vahabitsko.

  WBC samo stoji na vogalih ulic s svojimi znaki in opominja ljudi, da prihaja Božja sodba. S sabo nimajo nobenih nožev, nobenih AK-47, nobenih sabelj, nobenega eksploziva, itd. So popolnoma nenevarni. Njihov meč je Božja beseda, meč Duha, kot pravi Sveto pismo. Ta pa zareže v duha ljudi in vas pikne v vest, tega pa ljudje ne marate in zato jih tako močno sovražite.

  Sram te je lahko, da to enačiš z Vahabizmom, Mitja, sram! Fred Phelps je govoril resnico, vi pa ste že tako močno odpadli od resnice (katoliki je itak nikoli niste imeli), da se tega sploh ne zavedate in resnico sovražite. Kot je rekel en pastor v ZDA, da so odpadli kristjani (kristjani samo po imenu, ne po doktrini in dejanjih) v ZDA postali že tako podobni poganskemu sekularnemu svetu in abnormalni, da ko eden postane normalen kristjan po vzoru Svetega pisma, ga imajo vsi ostali za nenormalnega.

  Megan Phelps on Westboro Baptist protesting military funerals
  https://www.youtube.com/watch?v=QM9Qi3LCUxY

 • Bozz

  “V ZDA so si lahko takšen ustavni eksperiment privoščili, ker so začeli na novo. Vedeli so, da niso želeli reprize britanske monarhije. Poznali so vrednote francoske revolucije. Vedeli so, da želijo živeti svobodno. V prvem amandmaju so tako poleg svobode govora in tiska določili še svobodo verske izbire in dosegli sveto trojico svobodnega človeka.”

  Ne, Mitja, niso svoje državi izgradili na vrednotah franckoske revolucije, ne zavajaj. Na laž te postavi francoski zgodovinar Alexis de Tocqueville, ki je šel v 19. stoletju v ZDA raziskovati zakaj je francoska revolucija propadla, ameriška pa uspela, in on ti jasno pove zakaj. Če bi ZDA bile zgrajene na vrednotah francoske revolucije bi propadle že v svojem štartu, kot je propadla francoska revolucija. Sploh pa se zgodovina ZDA ni začela 1776 ampak 1610, to vsi pozabljate. Ameriška revolucija je bila krščanska ne ateistična in brezbožna kot je bila francoska, ki je zaradi tega propadla.

  Jozue 1
  8 Naj knjiga te postave ne zapusti tvojih ust, temveč jo premišljuj dan in noč, da boš storil povsem, kakor je zapisano v njej. Kajti takrat boš imel prosperiteto na svoji poti, in takrat boš imel dober uspeh.

  “…Kajti takrat boš imel prosperiteto na svoji poti, in takrat boš imel dober uspeh.”

  Mogoče sedaj razumete zakaj so protestantske države bile najbolj prosperitetne države od vseh ostalih (ateističnih, katoliških, poganskih, muslimanskih). Brez protestantske ZDA (in protestantskega dela Evrope) bi Rusija in Kitajska še danes bili neuspešne komunistične revne in z lakoto polne države, Arabski polotok bi večinsko pasel koze, katoliški del Evrope bi bil brez slednjega sloja, še vedno vklenjen v temni srednji vek, in tako dalje.

  Danes pa so na oblasti v ZDA res tisti, ki so po miselnosti identični oz. bližje Jakobincem francoske revolucije, kot pa njihovim krščanskim ustanovnim očetom, z nekaj deisti. Zato ZDA postaja in je postala navadna komunistična greznica polna revščine in bede in nasilja.

  In 1. amandma kar se tiče verske svobode in to, kar danes ti Jakobinci na oblasti v ZDA lažejo in zavajo, ni svoboda veroizpovedi za Judaizem in Islam recimo, ampak je bila mišljena kot svoboda veroizpovedi in vesti kristjanov, ki so v ZDA PRIBEŽALI IZ EVROPE PRED KATOLIŠKO INKVIZICIJO. To pove njihov vrhovni ustavni sodnik Joseph Story, ki je živel v 19. stoletju:

  http://press-pubs.uchicago.edu/founders/documents/amendI_religions69.html

  “The real object of the amendment was, not to countenance, much less to advance Mahometanism, or Judaism, or infidelity [atheism], by prostrating Christianity; but to exclude all rivalry among Christian sects, and to prevent any
  national ecclesiastical establishment, which should give to an hierarchy the exclusive patronage of the national government.It thus cut off the means of religious persecution, (the vice and pest of former ages,) and of the subversion
  of the rights of conscience in matters of religion, which had been trampled upon almost from the days of the Apostles to the present age.”

 • Erik Nebenhaver

  @Mitja Iršič
  Daj, govedo desničarsko, zamenjaj to uvodno fotko. PLIZZZ!!!
  Cenena “usnjena” jakna, preveliki Matrix špegli, vse supaj v senci, zadaj pa patetični stolpnici.
  Je pa res, da te to opiše v nulo.

  • macon

   Ti, Dark Lord, imaš še kako vsebinsko pripombo na kolumno poleg neumestnega česnanja?

   Se mi je zdelo, da ne.

   • ahnenpass

    Če bi imel, bi mu itak zbrisali.

  • Olga_10

   Lopov udbaški, utihni! Tika taka… Vaš “komentar” opiše vsebino vaše glave “v nulo”! Nula!

   • Valter BraniSlav

    Olgisti in Olgistke ZDRUZITE SE!!!

  • xtc

   Glejj beboćlovk je povedalbistvo-tski kot si ti sodite na odpad zgodovine ali psihiatrijo pod elektro šoke vam tako ljube.

  • Kosobrin

   Mene ne moti toliko ta slika, moti me tisto, kar je v njegovem srcu. Neizmerno sovraštvo do drugačnih.

  • Lustrator

   So to vsi “argumenti”, ki si jih uspel naklepati v repliko še enemu vrhunskemu iršičevemu traktatu? Človek kar osupne pred tvojo intelektualno širino – sploh ob pogledu na sliko iz tvojega avatarja…

 • soc

  Briljantno! Zakaj neki o vsem tem naši sistemski mediji ne spregovorijo niti besedice?

  Osebna svoboda posameznika je rdečkarjem ključni trn v peti. Priznavajo le množice, čim bolj poneumljene. 1984. In ko berem “misli” popolnih govn, kot je moj predhodnik, plačanec z umetniškim imenom Erik Nebenhaver, spoznavam, da bomo preživeli bodisi ljudje, bodisi rdeče opice. Nisem optimist.

  • Valter BraniSlav

   Tudi ameriske korporacije ki vodijo ameriske politike imajo najraje neuke mnozice…

 • xtc

  Iršič je zadel bistvo problema iztirjenci,izprijenci in abotneži niso merilo družbene normalnosti.

 • Bozz

  Joe Rogan Experience #974 – Megan Phelps-Roper
  https://www.youtube.com/watch?v=hOnefFVBEb0

 • Valter BraniSlav

  1. Fred Phelphs in njegova Westborough Baptist Churh so iz Kanzasa, ne Teksasa.
  2. Zahvalite se JOSIPU BROZU da nismo imeli Stalin’s communism in Yugoslavia.

  • Bozz

   Zahvalite se Bogu, da je položil Josipu Brozu v misli, in tako napravil stvari, da se je Josip Broz obrnil proti Stalinu in se skregal z njim in nismo imeli Stalinovega komunizma v Jugi.

   Ja, WBC so iz Kanzasa. Eni izmed najbolj pogumnih ljudi na zemlji in s svojim pričevanjem so dosegli ves svet. Ljudje vseh vrst se borijo z orožjem, oni se borijo z mečem Duha, z Božjo besedo, brez materialnega orožja, vedoč da lahko utrpijo nasilje, ko množici ljudi povedo čisto resnico. To je pogum, takega kot so imeli prvi mučeniki in mučeniki skozi vso zgodovino krščanstva, ko so jih recimo peljali na grmado in so še, ko je ogenj gorel pričevali ljudem Božjo besedo do zadnjega diha.

   V primerjavi z njimi je recimo katoliška cerkev ali pa odpadle protestantske cerkve danes kot piknik, kjer vam pihajo na dušo oz. kot je rekel Fred Phelps učijo sladke lažne doktrine, ki povzročijo duhovni diabetes.

   • Valter BraniSlav

    Jaz v sveto pismo ne verjamem, moja zena pa. Ampak za nas so WBC isto kot ISIS.

 • Valter BraniSlav

  Josip Broz in Warren Buffett bi oba morala biti nesmrtna… toliko DOBREGA sta naredila, prvi za delavce, drugi za investitorje.

  • Bozz

   Saj bosta, nesmrtnost bosta večno živela v peklu.

 • Bozz

  Dobra serija v 55. delih o zgodovini Reformacije, če koga zanima:
  https://www.sermonaudio.com/sermoninfo.asp?SID=7240612123

 • Boris_j

  “V deželi, kjer so moskovski podtaknjenci po drugi svetovni vojni na oblast prišli s pokoli in osvobajanjem premoženja uspešnih v imenu proletariata, je koncept svobode govora enako tuj kot na Kubi, Venezueli ali Severni Koreji”

  “Moskovski podtaknjenci” – gospod je očitno preskočil leto 48′ kot trinajsto nadstropje, torej leto ko je Josip Broz poslal jeklenega Stalina v kozji rog. Ampak kaj češ črno-belim bučmanom prinašati barve in nianse zgodovine.

  Dejstvo, da ima nekdo lahko tako strupen medij kot je tale ne glih Nova24tv, je materialni dokaz svobode govora na slovenskem, pa naj čez njo psujejo kolikor hočejo.

  • Lustrator

   “”Moskovski podtaknjenci” – gospod je očitno preskočil leto 48′ kot
   trinajsto nadstropje, torej leto ko je Josip Broz poslal jeklenega
   Stalina v kozji rog. Ampak kaj češ črno-belim bučmanom prinašati barve
   in nianse zgodovine.”

   Heheheh kakšna naivnost… po 70 letih še vedno brezpogojno verjamete Titovemu PR-ju za neinformirane zahodnjake – kreditodajalce. Te ni prav nič sram? Verjameš tudi v NOB in partizansko zmago nad nacizmom? Kaj vse hodi danes na prostosti, grozljivo…

 • Boris_j

  Zanimivo pa je, da nas tale gospod kolumnist v svojem silno zmedenem pisanju svari pred Putinom in Rusijo. Putin je namreč konservativni, veliko bolj desničarski kot levičarski tiran. Današnja Rusija kjer zatirajo pravice manjšin, novinarjev, LGBT-jevcev in še koga, pa je sodobni nacionalistično-konservativni raj, o kakršnem številni evropski desničarji sanjajo že dolgo časa. In na vrhu tega raja zatiranja Putin uživa več kot 75% podporo, tudi po desetletju in pol. Pravi ljudski tiran, ki vlada pol-demokraciji.

  Še slabše je, da gospod kolumnist verjame v nekakšno nedotakljivo evroameriško svobodo kjer je vzniknil najobsežnejši nadzor nad informacijami vseh časov, ki mu bo prej ali slej sledila represija, saj oblastniki ne zbirajo informacij za prazen hec. Tale temnopolti gospod iz Floride pa nosi majico: Let my people vote, ker ne more in ne sme niti voliti: https://www.youtube.com/watch?v=lN92WJnB700 In za to se lahko zahvali izključno “slobodoljubnim” desničarjem na oni strani Atlantika.

 • Kosobrin

  Svoboda govora ne pomeni, da lahko človek izgovori, kar mu pride na um, da žali in opleta s svojim jezikom vsevprek, predvsem proti tistim, ki ne mislijo enako. Že naslov odseva vso bedo tega članka, kajti s tistim “levim fašistom” ste še zelo daleč od svobode govora. To je govor najhujše primitivnosti in žlehtnobe, ki je še zelo daleč od kulture nekega človeka. Bodite svobodni v srcu,spoštovani pisec, da boste lahko pisali svobodno in spodobno za vse ljudi. In svoboda govora ne pomeni, da lahko blatiš potomce politikov, ki niso po tvoji meri, so pa morda bolj uspešni in bolj izobraženi od tistih “vaših”. Žal pa vem, da je to za vas nemogoče.

 • Boris_j

  Amen Kosobrin. Amen.

  • Kosobrin

   Tako bodi!

 • Aleksander Kralj

  še en dokaz (napisana kolumna namreč), da (so) se socializma, komunizma ali kakorkoli bi že temu rekli, najbolj bojijo politiki in ne narod! Politiki so tisti, ki v tem primeru ne morejo krasti in delati proti narodu…zato ta uvoz političnega sistema iz ZDA, ker se na ta način politiki izognejo odgovornosti, narodu in delu…in na koncu tudi Golemu otoku..vse ostalo je isto – ni razlike med prejšnim sistemom in sedanjim sistemom, kot ta, da sedaj lahko ljudje demonstrirajo in nosijo razne table z napisi ter nekaj zahtevajo – vendar praviloma se ne da nič doseči…le če si seveda na položaju…Zato se politiki tako močno oklepajo demokracije, ker jim nihče nič ne more – pa so lahko levi ali desni…še en izum demokracije, kako razdeliti narod, saj je to edini način, da se z lahkoto vlada! Nasploh pa je pisec tega kolumna en velik paranoik, kot večina SDS-ovcev in desničarjev, ki še vedno razglabljajo in živijo v preteklosti in vidijo neke “notranje in zunanje sovražnike” v Sloveniji in svetu(tako nas je učila bivša JLA), zato vas desničarjev tudi nihče ne bo volil, ker kdo bi pa rad ljudi na obladti, ki živijo v preteklosti in za vsako ceno želijo poravnati “v imenu nekoga drugega” poravnavati račune in deliti narodu maščevalnost ter še bolj razdeliti ljudi med seboj…Demokracija pač…aja…pa še tole – a kdo od vas desničarjev (če smete to sploh vedeti, ker vas veliki vodja diktator Janša lahko postavi na drugi tir…) kje je v službi sin od Janeza Janše??? vprašanje za miljon dolarjev – v pomoč – v Belgiji nekje…hehe

  • Lustrator

   Ojej, si ti prepričan, da si pismen, da takšne pišeš PO tem, ko praviš, da si prebral kolumno?
   Polpismenemu komiju tvojega kova z veseljem častim celo gajbo piva, če uspeš s protiargumenti sesuti eno samo Iršičevo misel. ENO SAMO! Pravzaprav bi rad videl en sam argument s katerem bi kakrokoli zamajal temelje protikomunizma, a to je že preveč, saj več kot očitno nimaš niti najmanjšega pojma ne kaj je to demokracija, niti kaj je komunizem. Ti pa tega ne morem pretirano zameriti, ker pač izhajaš iz te naše zatohle sovjetije in ti kaj drugega kot rdeča propaganda sploh še ni pripihalo v glavo.
   Izvoli, ti dam 1 mesec časa.

   • Aleksander Kralj

    zanimivo…govora je o svobodi govora, sam pa ne znaš tega niti za trohico spoštovati in upoštevati…kar pa za desničarje sploh ne preseneča, saj vam je firer Janša popolnoma opral glavo in ne vidite niti centimeter v prihodnost, ker ste blazno obremenjeni z preteklostjo…zato vam je verjetno tudi jasno, da takšnih nikoli nobeden ne bo volil v vlado ali kamorkoli že…strategija desničarjev je pa itak jasna – najboljša obramba je napad! kako tipično…pa še tole…kako to, da ne odgovoriš kje je zaposlen Janšin sin? ah saj to ni pomembno, kaj ne, važno, da se preteklost izkorišča za obračunavanje in takšni pač ste…in še danes trdimo vsi, ki smo malčkeno starejši in znamo primerjati prejšni in sedanji sistem, da so se komunistov in socializma bali le politiki in ne narod…zakaj, je pa tud jasno…Goli otok…škoda, da še danes ne deluje, ker bi marsikateri politik (ker verjetno po pisanem ti je že jasno, da nisem ne za leve in ne za desne) danes tam lahko kamenje prestavljal in jih štel, ker so naredili (skupaj z gospodarsko elito) toliko škode, da se jo ne da opisati…pa prosim te…ne bodi pokroviteljski s tem, da mi daješ čas, ker tako neprimerno žaljiv, kot si ti, se le s težka najde..me ne rabiš kontaktirati…lep pozdrav in srečno na desnem tiru! ;-)

 • Get Smart

  Članek bi bil dober, do kakšne odlike je seveda oddaljen milijone svetlobnih let,
  če JUGOSLOVANćEK/JUŽNOSLJOVANJćEK Iršić ne bi drkal na svojo pravico do drkanja na in o
  NEOBSTOJEČEM JUŽNOSLOVANSKEM jeziku
  in, kar je seveda zločin nad slovenskim jezikom,
  pripisoval slovenskemu jeziku KOMINTERNISTIČNO JUGOSLOVANSKO identiteto —
  prosto po MILANU KUćANU:

  “Drugič te, da slovenske identitete, naj si še tako domišljamo, da je,
  v Evropi in svetu ni,
  vsaj ne kot nečesa avtonomnega in do kraja razpoznavnega –
  je predvsem identiteta JUGOSLAVIJE ali celo Balkana.”

  Pa onanirčkanja o kao njegovi trade-mark drkanciji o anarho*-levićarjih blablabla.
  JUGOSLAVIJA je tvorba KOMINTERNE.
  Na tem svetu ni kakega JUŽNOSLOVANSKEGA jezika,
  ker tudi JUŽNIHSLOVANOV ni,
  so le v glaviće in v dupe napumpani JUGOSLOVANćETI,
  bastardki rojeni v KOMINTERNISTIČNI tvorbi Jugoslaviji, ki še vedno padajo na KOMINTERNOVSKE AGITPROP finte.

  SLOVENŠČINA je JEZIK SLOVENCEV, je jezik NARODA SLOVENCEV,
  naroda, ki je EVROPI in svetu podaril KULTURO ŽIVLJENJA, SVOBODO.

  Čeprav si nepismen telac, so tvoje onanije spisane v kakor slovenščini,
  ki seveda ni kak tvoj iz riti potegnjen ćefurski dialekt,
  ampak je JEZIK SREDOZEMLJA, je jezik CELOTNE SREDNJE EVROPE,
  je ZIBKA KULTURNE EVROPE.

  Na tem svetu NI kakih SLOVANOV = je KOMINTERNISTIČNA poturancija za
  pranje glavićev ritardom tipa Iršić = vsi zblojeni bastardki tega sveta združite se.

  * an—archos = brez vladarja

  = torej kakor brez PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE,
  torej kakor BREZ PREDSEDNIKA PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji
  Slediš? jugoslovanće glupo?
  Razumete, ljudje?
  Ali je KOMINTERNA brez vladarja, BREZ VODSTVA? ALI je KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE brez vladarja, brez vodstva?

  Ljudje, pamet v glavo!

  • Get Smart

   Celo če vprašate Iršiča, ima MURGL KOMI JUGA liderja, ki je, prosto po Iršiću seveda,
   KAREL VIKTOR.
   Ti to resno, Iršiću bre? A je lahko kdorkoli toliko prfuknjen, da se podpiše pod tak kretenizem?
   Slediš, bebo?
   MURGL JUGOKOMUNJARE vsaj vedo, da govorijo kretenizme in LAŽI, ker je to njihova naloga,
   MORAJO OČUVATI TEKOVINE REVOLUCIJE.
   Kaj pa ti? Moraš očuvati svoje od KOMINTERNE uturjeno ti jugosljovanjćevstvo?
   KAREL VIKTOR je micena LDS (=ZSMS=SSOJ=SKOJ =
   SAVEZ KOMUNISTIČKE OMLADINE JUGOSLAVIJE) kreatura = lutka,
   ki jo je CK KPJ nastopil za predsednika tedaj novo-pumpane DeSUS.
   DeSUS je KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE ustanovila po prostoru celotne Iršiću ljube i drage KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE.

  • Schemva Miro

   Ti se pa najprej nauči Slovenščine,potem pa soli pamet drugim ljudem,če te bo kdo poslušal.

 • Get Smart

  Torej, vprašanje ni, kaj bi karkoli razlagali MURGL SRBO RVACKIM skratka JUGOKOMUNISTIČNIM, JUGOSLOLJOVANSKIM KOMUNISTOM = FAŠISTOM = SOCIALISTOM,
  saj te kreature prekleto dobro vedo, da ROPAJO ljudi, da morijo ljudi, da parazitirajo na ljudeh,
  vprašanje je,
  kako naj ljudje ritardom tipa Iršić dopovemo,
  da je njegovo JUGOSLOVANSTVO fejk tvorba KOMINTERNE,
  da je za SERBUSA tekovina revolucije rojen bastardek, ki NOČE sprejeti dejstev,
  ki ne priznava RESNICE, ampak se kao bori proti neobstoječemu brezvladju (anarhos) in kao proti levićijevstvu, torej še enemu izdelku KOMINTERNISTIČNE POZORIŠNE PREDSTAVE-
  Torej, kako ritardu, ki se kao bori proti KOMINTERNI,
  pojasniti, da je kupil KOMINTERNISTIČNI AGITPROP s POTURJENIMI
  šnelkursađijskimi UDBAŠKIMI kaoŠTOSEVIMA nje, ki so namenjeni “zavaravanju protivnika”
  (“… njih ćemo povezati uza se pozorišnim predstavama i ostalo propagandom …”
  (Moses Moša Pijade,
  srbijanski i jugoslavenski političar židovskog podrijetla, desna roka svojega tovariša JOSEPHA BROZA TITA, ki mu MURGLSKA JUGOSLAVIJA in vsi JUGOSLJOVANćETI v Stožicah PRISEGAJO VEČNO ZVESTOBO).

 • dob

  Vedno bolj sem prepričan, da ko imamo radi sebe, imamo radi otroka v sebi.
  Če nimamo otroka v sebi ali če ne vemo, da ga imamo, ker se tega ne zavedamo, potem ne vemo koga ali kaj bi v sebi imeli radi in kdo je sploh vreden naše ljubezni.
  Potem je ta nekje zunaj nas in ni v nas. Trdim, da potem, in v tem primeru, tudi tistega zunaj nas – notri v nas nima kdo imeti rad! In da ga zato ne razume. Ne more ga razumeti.

  A če nimamo ekvivalenta, ki zna ljubiti v nas, torej nekoga ki sploh zna ljubiti, potem tistega zunaj ne more prepoznati kot »svojega«.
  Nima ga s čim, ker nima pravega orodja za to!

  Tedaj smo obsojeni na iskanje primernih partnerjev za ljubezen, z namenom, da nas bodo ti naučili kako imeti rad.
  Potem jih sčasoma tudi sami obdolžimo, da ne izpolnjujejo vseh naših pričakovanj.

  Prepričan sem tudi, da se v primeru, ko imamo sebe radi in imamo obenem radi nekoga zunaj nas, (tistega, ki mu pravimo “ljubezen moja”) da se takrat lahko drugim približamo zato, ker dovolimo našemu Notranjemu Otroku imeti rad Otroka v njih.

  Tedaj dovolimo temu v nas, ki ne zna drugače dojemati sveta, kot le skozi ljubezen, imeti rad po svoje. To je pomembno.

  • BIG MAMA

   Čudovito doktor dob! Ko izgubimo otroka v sebi, se v resnici začnemo starati. Znamenje starosti niso sivi lasje, ampak izgubljena igrivost v srcu. Sama se izjemno rada hecam, smejim se iz srca, da mi solze tečejo. Včasih pa tudi zajokam, solz nikoli ne dušim v sebi. Čar je v malenkostih in kdor se jih ne zna veseliti je zame ničvreden.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!