Nostalgični slovenski bedaki

dr. Vinko Gorenak (Foto: STA)

Prazniki so za nami. Med prazniki običajno izobesimo zastavo, državno in evropsko. Pri meni doma obe visita ob vsakem državnem prazniku. Čas med 27. aprilom in 1. majem je tako kratek, da zastavi pustim viseti kar čez oba praznika, pa še tisti čas vmes, čeprav bi se lahko našel kak pameten policist ali inšpektor in bi zahteval, da v vmesnem času umaknem obe zastavi, ker se pač zastave izobešajo v času praznikov.  Še naprej bom počel isto, ker se mi pač ne da vstati dan pred praznikom ob 23.59 in izobesiti zastavi, niti se mi ne da vstati ob 23.59 na dan praznika, da bi zastavi umaknil. Nelogičnost zakona pač, ki jo rešujem na pragmatičen način.

Niti na misel mi ne pride, da bi kadarkoli ali kjerkoli nosil zastavo nekdanje skupne države Jugoslavije, kaj šele zastavo nekdanje partije. Toda ljudje se razlikujemo. V času praznikov smo lahko zasledili novico, da je skupina naših državljanov v Trstu na znamenitem trgu Ponte rosso (Rdeči trg) nosila zastavo nekdanje Jugoslavije in se z njo skupinsko slikala. Pazite, v Trstu na trgu Ponte rosso, ki simbolizira vse ponižanje naših državljanov v času nekdanje skupne države. Tam je veliko naših ljudi namreč množično kupovalo najslabše blago po visokih cenah, ki pa so bile za naše razmere celo nizke. Ponte rosso je torej na nek način simbol ponižanja naših ljudi, ali drugače povedano, Ponte rosso je dokaz vse bede nekdanje Jugoslavije. In skupina nostalgičnih bedakov prav na tem mestu uprizori to, kar se ne bi smelo nikoli zgoditi.

Drug tak primer se je zgodil nekje na Velebitu na Hrvaškem. Tudi tam je skupina naših nostalgičnih bedakov rajala in slavila z zastavo nekdanje Jugoslavije. Pa ne dolgo, hrvaške oblasti so naredile svoje. Zanje pač ni razumljivo, da bi nekdo rajal in slavil z zastavo nekdanje skupne države, zaradi katere je krvavel njihov narod ob osamosvajanju Hrvaške in še nekaj let po tem.

Zastava SFRJ na Velebitu. (printscreen: Antena Zadar)

Ob vsem tem se človek vpraša, zakaj to počnemo le mi, Slovenci, državljani Slovenije. Niti v eni državi nekdanje skupne države se kaj takega ne dogaja. Njihova domovinska zavest je na veliko višjem nivoju. Kot primer za tako trditev naj navedem naslednji dogodek, ki se mi je pripetil pred slabimi šestimi leti. Obiskala sta me bratova dobra znanca in prijatelja iz Hrvaške. On dela v mavčarni Bolnice Split, ona pa je kuharica v isti bolnišnici. Kot se spodobi, da neseš s seboj na obisk kakšno darilo (no, pri nas je to običajno kava in kakšna buteljka vina), se nekaj podobnega očitno spodobi tudi pri njih. Toda presenečenje ob njunem obisku je bilo vsaj zame popolno. Takoj po prihodu je on vzel iz darilne vrečke Gavrilovićevo pašteto in mesni narezek v konzervi, cedevito, prošek in še kaj. Ponosno je dejal: “To so proizvodi moje domovine.” Neverjetno domoljubno, spoštovanja vredno in ponosno na svojo državo.

Tudi v Evropi ni nič drugače. Pojdite v Nemčijo in po Berlinu paradirajte z zastavo Hitlerjeve Nemčije. Ne verjamem, da boste to počeli sto metrov. Zato ponavljam vprašanje, zakaj to počnemo bolj ali manj le Slovenci in državljani Slovenije? Sam vidim nekaj razlogov za tako početje.

Prvi razlog je že v zakonu. Zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije določa, kakšen je naš grb, kakšna je naša zastava, in določa Prešernovo Zdravljico kot himno Republike Slovenije. Zakon prepoveduje in sankcionira tudi kakršnokoli preurejanje ali predrugačenje zastave in grba. Toda zakon ne prepoveduje uporabe in nošenja simbolov nekdanje Jugoslavije. Žal. Pa bi moral.

Drugi razlog je povsem praktične narave. Starejši ljudje bodo vedno trdili, da je bilo v mladosti lepo. Kako da ne, seveda je bilo za vse generacije, tudi za našo, lepše, ko smo bili stari 20 let, kot je danes, ko smo stari 60 let in več. Vse drugo je čista naivnost in nekritičnost posameznikov.

Tretji razlog je po moje v tem, da smo samostojno državo Slovenijo dobili nekako prepoceni in proti volji velike večine levih političnih veljakov. Ne drži namreč današnja krilatica, kako smo bili v času nastajanja države Slovenije enotni in kako danes nismo. Čista laž. Plebiscitarno odločen za samostojno državo je bil naš narod. Politiki pa nikoli in nikdar ne. Številni materialni dokazi namreč obstajajo o tem, kako si velika večina takratnih levih politikov samostojne države sploh ni želela. In prav ti ali njihovi nasledniki nam v Sloveniji vladajo že ves čas po nastanku samostojne Slovenije z izjemo petih let dveh desnih vlad Janeza Janše in seveda Demosove vlade, ki je proti njihovi volji izpeljala osamosvojitev Slovenije.

Dr. Vinko Gorenak

 • Mitja Mazini

  Samo toti Vinko je res pameten. Samo še Janez je pametnejši.

  • Darth Vader

   pravijo, da komunisti s svojim sužnji delajo lepše, kot islamisti…..ampak tvoje življenje in verovanje očitno ni dovolj, da bi sedel z glavnimi za isto mizo:)

 • ROMAN Naprudnik

  ni kaj dodati.

 • Janez Bedenik

  mazini,tableta popuščajo?

 • Drago

  Ko začnejo bivši partijski sekretarji jamrati o zločinih komunizma. Neprecenljivo. Čakam samo še kakšen Vinkov zapis o LGBT.

  • soc

   FDV-Mladina aktivist, saj vem, da nam nevednim in nerazgledanim ne boš zaupal, preko katerih nickov si se hrabro boril s sovražniki revolucije in svetovnega proletariata, preden se zadnji mesec pojavljaš na delovni nalogi kot “Drago”. Nekoliko višja izobrazba in bolj razumniška tvorba stavkov kot pri degeneriranem bebčku tuneku z njegovo stotnijo nickov, a kaj ti pomaga, ko s svojimi iz vseh murgel-medijev pobranimi puhlicami in zagnanim rdečim aktivizmom neizbežno pristaneš v greznici velike večine forumašev; potem pa spet znova? Mora biti kar mučno. Nostalgični slovenski bedak, pač, po naslovu članka.

   Končno, ne razumem, zakaj vaši šefi še niso ustavili vašega delovanja na sovražnih tleh; odkar so preko Odlazka prevezli večino še neodvisnih medijev na čelu z Reporterjem, je share of voice Murgel že krepko preko 95%. Se ti ne zdi smešno, da je treba aktivistično dan za dnem minirati še tistih ubogih 5%, ki jih zvesti partijski valpti vseh ravni ne morete obvladovati? Sporoči nadrejenemu.

   Adijo do naslednjega nicka, pa naj ti tam doli v greznici dobro smrdi.

   • Drago

    Ja boščki ubogi, no, kako ste ogroženi. A gazda Orban ne daje zadosti denarja za vaše “medije Resnice”? Kdo vas čuva, da vas ne ukradejo? Sicer pa, kaj ni res v mojem zapisu. A Vinko morebiti ni bil partijski sekretar, nakar je leta 1990 čudežno “spregledal” in se preselil s partijskega sestanka v prvo vrsto v cerkvi ? A morebiti ni gej ? S tem sicer ni nič narobe, samo ne vem kaj potem dela v stranki pravih slovenskih hetero dedcev in žena. Za razliko o tebe in tebi podobnih nimam šefa, pišem, ker ni lepšega na svetu, kot je poblazneli janševik s peno na ustih Verjamem, da je zate težko predstavljivo, da nekdo ni podložen Vodji ampak počasi se boš na to moral navaditi. Razveseli me še s kakšnim “poglobljenim” zapisom, prosim…

    • macon

     Napisal si klasično levo vnaprejšnje zviška zaničevanje opozicije ne da bi bil sposoben komentirati vsebino. Takoj ad hominem in potem začudenje nad odzivi (čustveni odziv), ampak ti seveda veš, kako nizko smo v primerjavi s tabo. Samo sovraštvo in zaničevanje vas je, vi ste vendar ne liniji z levo oblastjo in to je bojda super. Mi smo pa bojda potem ovce.

     Po tem kar si zapisal si pač navaden omejen in zabit bednik, konformist in pokvarjenec.

     To ni nalepka, to si ti.

     • Drago

      Blablabla. A Vinko ni bil partijski sekretar? To je dejstvo, ne ad hominem, kot je tvoj čustveni izpad. Ste pa janševiki eni čudni tiči, neprenehoma žalite vse, ki niso podložni vašemu Vodji, ko pa dobite kakšno porcijo nazaj, ste pa nenadoma največje žrtve na svetu. Res ste ubogi !

     • macon

      Seveda je ad hominem, ker nima zveze s tem, kar je v kolumni zapisal.

      Janševik te je naredil, budala. Res si božček.

     • Drago

      Glej, gnusijo se mi bivši partijski sekretarji, ki čutijo neznansko potrebo, da moralizirajo o zločinskosti totalitarnega sistema, katerega del so bili in to celo v organih pregona. Če bi to počel kakšen Pučnik ali slovenski emigrant iz Argentine, ne bi nič rekel. Zaničujem pa hinavce, kot je Gorenak. Tole pa je bilo ad hominem, da boš zadovoljen. Pa srečno pri lizanju riti tvojim gospodarjem.!

     • Andrej Jevšenak

      Zate
      je očitno pretežko, da bi (kadarkoli) spregledal. Boš pač ostal na »lizanju
      riti (murgelske seveda).

     • Drago

      Nisem bivši partijec, da bi čutil potrebo po “spregledanju”, kakor vodje vaše stranke. Moja stališča so bila leta 1991 podobna kot leta 1987 in jih nisem menjal zaradi osebnih koristi, kar za vaše idole ne morem reči. Murgle si pa vtakni nekam…

     • Andrej Jevšenak

      Da nisi menjal stališča se na daleč vidi. Res. Tvoje malikovanje Drnovška jasno kaže, da si zagovornik »ne tič ne miš« politike (beri kako spreminjati, da ne bi nič spremenili). Očitaš tistim, ki so nekdanjo Partijo spregledali in se njej in njenim številnim derivatom (vključno z Drnovškom) vztrajno upirajo, sam pa (objektivno) držiš »štango« Murglam, pa če to zanikaš ali ne. Najprej »pošlihtaj« zmedo v svoji glavi, potem pa očitaj drugim, da so (vendarle) spregledali. Morda te bo na koncu le srečala pamet.

     • karlina

      To se pravi, da nisi nikoli ZELEL SAMOSTOJNE SLOVENIJE !!!!!!

     • macon

      Bravo, zapisal si celo par smiselnih stavkov, končal pa kot bebček.

    • karlina

     Za razliko o tebe in tebi podobnih nimam šefa, pišem, ker ni lepšega na svetu, kot je poblazneli janševik s peno na ustih Verjamem, da je zate težko predstavljivo, da nekdo ni podložen Vodji . No, takšno VULGARNO PISANJE , POVE VSE O TEBI IN TEBI PODOBNIM !!!!!

    • pupa

     163 comments • 16 votes

     Dragec komaj si se pojavil s tem nickom in imaš 10% somišljenikov , če boš še malo vstrajal boš morda dosegel 5 %. Le čemu morajo nekateri stalno spreminjati nicke ali se pojavljajo istočasno z večimi in si lahko z enega nicka na drugega večajo število somišljenikov. Nekateri so celo taki prefriganci, da se strinjajo sami s sabo.

     Mora biti pa res hudo, da moraš vsake toliko spreminjati osebnost, ker te večina blokira.

   • karlina

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • slosin

   ti kar beri Gorenjaka, mogoče boš pa kdaj spregledal… seveda, če nisi vzel preveliko dozo rdečega klistirja….

   • Drago

    Spregledal? Nisem Gorenak, da bi zbolel za Esmeraldinim sindromom – čudežno nenadno “spregledanje” v kombinaciji s kronično amnezijo.

 • Matija Mataja

  Moja zastava je 100% in z vsem srcem slovenska s Triglavom….
  Vendar g. Vinko s podobnimi kolumnami boste te, ki jih nazivate z bedaki, še bolj utrjevali in jih vzpodbujali k ravno tej nostalgiji in delate bivšo zastavo še bolj zanimivo…in s tem tja “pritegnili” še več ljudi …
  ..in ta teza velja za celotno vašo tv hišo.

  • Andrej Jevšenak

   Resnica boli, je pač tako. Namesto »šimfanja« se bo potrebno pogledat v ogledalu.

  • karlina

   Ne strinjam se s tabo, ŠE BOLJ IN VEČ MORAMO SLOVENCI GOVORITI O NAŠI OSAMOSVOJITVENI VOJNI IN KRITIZIRATI TE JUGO BEDAKE, SAJ ZATO PA JE TAKO, KOT JE , PREVEČ SMO PRAVI, DOMOLJUBNI , ZAVEDNI SLOVENCI PRIZANESLJIVI IN TO DOPUŠČAMO, HALOOO.

   • Matija Mataja

    Zarad takih…., se potem pokoljemo med sabo, ko pride moment.
    Vsi smo Slovenci. Vsi imamo napake.

 • All Bot

  Jaz imam Slovensko zastavo obešeno non stop od 1. maja do 14 junija pred hišo. V dnevni mi pa še druga Slovenska zastava visi celo leto. Če mi pride pa kak inšpektor zaradi tega utrujat mu pa na mestu razbijem čeefurski gobec in ga pošljem nazaj v pizdo materino Balkansko.

  • tomnidari

   Bo verjetneje inšpektor kar slovenskega porekla in rdečega pedigreja.

  • karlina

   Točno, ne vem, zakaj bi bilo kaznivo, če imajo PRAVI SLOVENCI obešeno zastavo celo leto, malo gledam, ko se vozim, se mi zdi, da ima vedno več PRAVIH, ZAVEDNIH SLOVENCEV, pred svojo hišo, na posebnem drogu obešeno SLOVENSKO ZASTAVO IN PRAV JE TAKO !!!!! Tudi v Ameriki ima čisto vsaka hiša izobešeno ameriško zastavo, se vidi, kaj ljudem pomeni , da ljubijo svojo drzavo.

 • Joško

  G. Vinko, odlično povedano, samo nekaj bi dodal. Enkrat levak, večno levak.

  • karlina

   TOČNO, oz, bolje povedano-KOMUNIST, kajti naši levičarji niso isto, kot levičarji v EU, so KOMUNISTI ,kajti častijo morilca in rdečo zvezdo, to pa je VELIKA RAZLIKA !!!!!!

 • Povprečen Državljan

  Da vas ni sram.Večino, ki jo predstavljamo povprečni državljani, imenujete ;nostalgični slovenski bedaki;.Kako si lahko to dovolite ????Pričakovati opravičilo od vas, bi bilo seveda utopija.Za razliko od vas, nisem nikoli bil v partiji, niti nisem bil miličnik in nikoli me niso zasačili v parku.Redno izobešam SLO zastavo,praznujem krščanske in državne praznike in ja..Praznujem tudi dan OF in dan mladosti, ko si s prijatelji različnih nazorov nadenemo rdeco rutko in kapico.In vedno, ko zaslišim Vstala Primorska iz spoštovanja vstanem.Dokler nas boste imeli za bedake,ni variante, da boste kdaj pošteno zmagali.Malo vas je ……

  • Povprečen Državljan

   In hvala bogu za Drnovška in SLO vodstvo med osamosvojitveno vojno.Če bi bilo po vašem, bi moralo biti krvi do kolen…..

   • Andrej Jevšenak

    A te je prizadelo? Ja, tako pač je. Hala Bogu za Drnovška???
    Tebi pa res ni pomoči…

    • karlina

     Točno tako !!!!!

   • karlina

    Za Drnovška, Bog mu daj v miru počivati, haloooo, kaj pa je imel Drnovšek zraven pri osamosvojitvi, res me zanima, toliko, kot baraba iz Murgelj, nič več. Drnovšek je bil velik komunist, spreobrnil se je šele, ko je sam hudo zbolel, prej pa je bil isti, kot vsi, katerim osamosvojitev nikoli ni bil intimna opcija, pač pa samo in predvsem vedno jugoslavija. Veš povrprečen drzavljan, sama sem dozivljala slovensko vojno in to zelo, zelo hudo, moz je bil v vojski, sama pa z dvema majhnima otrokoma, eden je bil star komaj mesec dni in z njim sem bezala v zaklonišče, zato ti meni ne govori neumnosti in ne flancaj bedarije !!!!!

  • slosin

   res si povprečen…

  • Jan Kovalski

   “… in ja..Praznujem tudi dan OF in dan mladosti, ko si s prijatelji različnih nazorov nadenemo rdeco rutko in kapico”
   ===================
   Kaj se razburjaš saj sam izdatno dokazuješ da si nostalgični bedak.

   • karlina

    TOČNO TAKO, saj se je sam izdal, da slavi komunističnega MORILCA !!!!!

  • karlina

   Haloooo, kaj pa je tebi, če si nadenete vi rdečo rutko in kapico, OPROSTI, SI NOSTALGIČNI “slovenski” bedak, kaj pa drugega, slaviti morilca, ki je odgovoren za skoraj milijon ljudi iz cele bivše juge, no to pa je višek.

  • RATATA

   potemtakem si nostalgičen slovenski bedak

 • karpelec

  Ko stopiš mački na rep, zacvili in to v čudnem in tujem jeziku države, ki je več ni. Nastopi v ospredje demenca iz preteklih časov.

 • Vera

  Ne vem kako so lahko ” jugonostalgiki ” tisti , ki so stari manj kot 60 let , saj niso doživljali tiranije,kot mi starejši , da bi se zavedali kaj je pomenila titova diktatura ? Starejši se naj nad svojim navdušenjem nad jugo , malo umirijo,ker je že skrajni čas .

 • Jožefa Benko

  brajdič muko pravi,da nekateri še niso slišali za marksovo dialektiko,ampak le za kardeljeve in josipove nebuloze,blagor tem osebkom ubogim na duhu

 • garfi

  žal to niso bedaki
  ampak zelo nevarni komunajzli, leWiČĆarji, sorosovi plačanci, lgtb perverzneži, islamofili,
  totalitarci itd
  potrebujejo samo izredne razmere ali vojne, ki jih že dolgo netijo

 • karlina

  Ni kaj dodati, kot podpis in tudi to, da se nam baraba iz Murgelj ze vsa leta, od 1991, maščuje in napeljuje svoje podanike k ljubezni in spoštovanju jugoslavije, ne Slovenije, niti slučajno, ker si niso komunisti nikoli in nikdar zeleli samostojnosti. Bog si vedi, kaj vse je ta murgeljska podgana podpisal z JLA, oz. kaj vse so te barabe načrtovale v Beogradu, če se ne bi SLOVENCI IN SLOVENKE , zavzemali in s krvjo priborili samostojno SLOVENIJO, vendar to zal, plačujemo vse od osamosvojitve dalje. Mislim, da mi, ki smo 50+, sigurno ne bomo dočakali boljših časov, nasprotno, drvimo isto, kot je drvela bivša juga-v devalvacijo, saj ne more biti drugače-PUF NA PUF in to samo zaradi komunistične bande, ki nam v ozadju prav veselo krade in se nam smeji-itak, kdo pa jim kaj more, nihče očitno-lazejo in kradejo vsem na očeh , samo zaradi levičarske oblasti, tudi preko trupel, tako ali drugače. Mimogrede, nedavno je spoštovani zgodovinar, dr. Granda, v svoji oddaji na radiu Ognjišče dejal, da naj se ne slepimo, da se ne morejo ponoviti jame in brezna, itak za nas, ki drugače mislimo. S to Serpentinškovo trdo, totalitaristično, radikalno vlado, je vse zelo, zelo mozno. Tukaj je posnetek oddaje, priporočam: https://avdio.ognjisce.si/index_search.php?search=stane+granda

 • hle

  Raje bi se vprašali zakaj smo takrat ne glede na vso mizerijo bili ponosni na svojo domovino in državo in zakaj danes nismo ampak se bojim da bi vam kot bumerang v glavo priletela tudi vaša vloga pri tem

 • dob

  RESOLUCIJA EU O IZENAČENJU DIKTATUR
  Zadnjič, ko sem imel spet eno pot v Bruselj, sem med dvema vlakoma skočil še na sedež ene od inštitucij EU! Lepo sem pozdravil, se predstavil in razložil po kaj sem prišel.

  Moja država, tako sem jim razložil, ni podpisala EU resolucije o izenačitvi treh diktatur: fašizma, komunizma in nacizma! Ker se globoko ne strinjam s tem, sem jih prosil, če bi lahko jaz, kot prebivalec Evrope in član EU, sam podpisal resolucijo, oziroma, če jo lahko podpišejo še drugi, ki so bili z mano.

  Seveda, so rekli, kar z nami stopite! Tam smo v eni pisarni še enkrat enemu človeku lepo razložili namen našega obiska, in nam je takoj pripravil, sprintal papirje v obliki izjave, ki jo podpišejo posamezniki ali skupina.

  Podpisali smo izjavo in ker mi hudič ni dal miru, sem vprašal uradnika: Poslušte, zdej ko sem podpisal izjavo, da podpiram rersolucijo o izenačitvi treh diktatur, fašizma, komunizma in nacizma – a sem zdaj fašist?
  Tako me namreč nazivajo tisti, ki vladajo pri nas doma!

  Zasmejal se mi je in odvrnil: Ne, nikakor niste fašist, saj ste vendar s podpisom potrdili, da ne podpirate fašizma! Potemtakem ne morete biti fašist.
  – Kaj pa nacist?
  – Nikakor ne, iz istega razloga.
  – Kaj pa komunist, ali simpatizer komunizma?
  – Hahaha, lepo vas prosim… seveda ne! Podpisali ste izjavo, s katero izjavljate, da so za vas vse tri diktature enako zlo, tako fašizem, nacizem kot komunizem, s tem ste na strani demokratičnih ureditev. Prav nihče ne more trditi, da ste pristaš fašizma, komunizma ali nacizma! To je vendar zdaj jasno!

  – Hvala lepa, in nasvidenje!
  – Hvala tudi vam, in upam, da se še kdaj srečamo.

  Po mojem pojmovanju je namreč vsak, ki ne podpiše resolucije o izenačitvi fašizma, komunizma in nacizma, hkrati vse troje: in fašist, in nacist in komunist!
  Ker če ne podpišeš, da si proti vsem trem, pomeni da si ZA vse tri.

  ****

  V Bruslju sem potem v lobiju sedeža iste inštitucije EU srečal možakarja, ki je iskal pisarno iz katere sem pravkar prišel, kjer nas je skupina podpisala izjavo o strinjanju z resolucijo o izenačitvi fašizma, komunizma in nacizma. Vprašal me je, kje je ta pisarna, jaz pa njega zakaj je tu.

  Povedal mi je, da je Nemec in da se ne strinja s tem, da je Nemčija podpisala resolucijo o izenačitvi treh diktatur, fašizma, komunizma in nacizma. Njega da ni nihče nič vprašal in to se mu ne zdi demokratično, ker ima svoje mnenje o tem. Zato je prišel v Bruselj, da osebno poda izjavo, da se z resolucijo o izenačitvi treh diktatur, fašizma, komunizma in nacizma, ne strinja, kar je njegova pravica. Vprašal sem ga, če je nacist oz. privrženec nacizma, pa je rekel, da z dušo in telesom! Povedal mi je, da Hitler ni bil samo slab človek, temveč da je gradil avtoceste, in to dobre avtoceste in da se ga on raje spominja po dobrih in ne po slabih stvareh, če so se morda zgodile kake napake. Rekel je še, da je vsakemu lahko očitati napake, da nihče ni popoln, ampak da je nesmiselno zdaj gledati v preteklost in iskati dlako v jajcu, glejmo v prihodnost, je izjavil, pustimo zgodovinarjem ocenjevanje, kaj je kdo bil ali ni bil. Prihodnost je polna avtocest, in Hitler je bil v tem smislu vizionar.

  Možakar je bil glih en tak tip kot naši levaki, ki verjamejo, da obstaja “nacizem s človeškim obrazom”! Pardon, komunizem s kurcem od ovce.

  Vendar pa mi je tedaj, resnici na ljubo, vzbudil nekatere pomisleke, ki sem jih moral takoj razčistiti. Zato sem stekel po štengah in nazaj v pisarno, kjer sem vprašal uradnika, če sem s tem, ko sem podpisal resolucijo o izenačitvi treh diktatur, fašizma, komunizma in nacizma, morda izpričal svoje nasprotovanje gradnji avtocest. Kar ni bil ravno moj namen.

  Uradnik se mi je zasmejal in odvrnil, da razume moje pomisleke in mi razložil, naj bom brez skrbi, ker to, da sem proti vsem trem diktaturam, fašizmu, komunizmu, nacizmu, še ne pomeni, da sem sovražnik napredka, avtocest, domači izdajalec in vse drugo, kar mi en neobveščen sodržavljan lahko obesi na nos. Ampak, komunizem nas je osvobodil, sem poskusil še z rešilno slamico… Nakar mi je uradnik odvrnil: Komunizem vas je zasužnjil, ne pa osvobodil. Nacizem in fašizem sta enako kot komunizem trdila, da ljudi osvobajata, a je poglavitna značilnost vseh treh diktatur ta, da ljudi poneumljajo, držijo v nevednosti, jih delajo odvisne, nesamostojne in nesvobodne.
  Pizda, tam še najnižji uradnik ve, kar se pri nas precedniku države niti ne sanja.

 • Oregon

  da, točno tako.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!