Nova vlada – protirazvojna interesna združba

Evropska poslanka Romana Tomc.

Ta teden bomo spremljali predstavitve bodočih ministrov in ministric. Prav gotovo bi vsak od njih, četudi je že zamenjal nekaj ministrskih mest ali bil celo predsednik ali predsednica vlade, raje odšel na kavo, kot pred poslance. Ampak tisto uro ali dve bodo že zdržali. To je majhna žrtev za to, da bo Slovenija dobila skrajno levo in izrazito nerazvojno vlado, v kateri se bo šest koalicijskih strank prerekalo o tem, kako si bodo razdelili stolčke in državni proračun.

Bojazen, da kandidati ne bi dobili ministrskega položaja, če se ne bodo dobro odrezali, tako kot se je zgodilo kandidatki za infrastrukturno ministrico, ko se je potegovala za komisarsko mesto v Bruslju, je povsem odveč. Noben še tako zgrešen odgovor ali celo popolno nepoznavanje področja ne bo razlog, da bi koalicijski kolegi kandidata prepoznali kot neprimernega. Da bo izgledalo bolj zares, lahko med poslanci šesterčka pričakujemo nekaj zaigranega negodovanja, vendar bodo na koncu, po temeljitem razmisleku, prav gotovo pretehtali višji cilji. Tudi mediji, ki so že pred volitvami začeli graditi in navijati za Antijanša koalicijo, bodo do kandidatov prijazni in vanje ne bodo silili z neprijetnimi vprašanji.

Zaslišanje ministrskih kandidatov je v danih razmerah večja farsa kot kadarkoli doslej. Vendar, če drugega ne, bo vsaj zanimivo slišati, kako dobro so se naučili besedila iz koalicijske pogodbe in kako spretni bodo pri izgovorih, ko jih bodo poslanci povprašali o prelomljenih obljubah, ki so jih dali volivcem.

Pogajanja glede koalicijske pogodbe so bila predstava za javnost
Farsa je tudi koalicijska pogodba. Občudovanja vredno je sprenevedanje, s katerim šefi strank stopajo pred kamere in razlagajo, da je koalicijska pogodba dober kompromis, v katerem so iztržili vse, kar je bilo za njih pomembno. V tem pogledu celo amaterski igralci v svojih nastopih prekašajo svojega bodočega šefa.

V resnici je popolnoma nepomembno, kaj je zapisano v koalicijski pogodbi, saj večina ukrepov nikoli ne bo uresničenih. Se bodo pa uresničili kakšni drugi, ki jih raje niso zapisali, da ne bi bilo nepotrebnega vznemirjenja. Vsebina koalicijske pogodbe je nekonsistentno nametana mešanica različnih interesov, brez resne vizije o razvoju države. V nekaterih delih je tako natančna, da navaja celo število turistov, ki bodo letovali pri nas, v drugem delu popolnoma splošna in nedorečena. To lepo pokaže, kje je koalicija popolnoma razdeljena. Žal so to prav tista področja, ki so izjemno pomembna. Recimo prihodnost pokojninskega sistema. Seveda v dokumentu ni mogoče prezreti zadružniških dodatkov in obsežnega repertoarja idej iz nabora venezuelske ekonomije.

Vendar je bil podpis koalicijske pogodbe in navidezno usklajevanja programov nujno dejanje v tragikomediji, imenovani sestavljanje vlade. Ker tako zahtevajo pravila. Dobro zrežirana igra, ki je ljudem dajala občutek napetosti in na koncu olajšanja. S podporo medijev skušajo ljudem natveziti, da se je levica pravzaprav žrtvovala, ko je prispevala svoje glasove za nastanek vlade. Izključno v dobro Slovenije seveda.

Škoda za dolgoročni razvoj Slovenije in standard ljudi bo ogromna
Škoda, ki bo nastala zaradi vlade skrajne levice državi in ljudem, bo izjemno visoka. To mnenje delijo celo akademiki, politiki in bivši ministri, ki po svoji politični pripadnosti sodijo v levosredinski prostor. Mnogi od njih se držijo za glavo. Vsaj ducat takšnih mnenj sem slišala zadnje dni. Zaradi novih bremen in poslabšanja podjetniškega okolja poslušam tudi ogorčenje podjetnikov. Vsi po vrsti sprašujejo, če “tile” mislijo resno.

Bodoči predsednik vlade v svojih nastopih ne more iz svoje kože in še vedno rad uporabi kakšno prispodobo ali ljudski rek, ki naj bi zabaval ljudi, predvsem pa prikril pomanjkanje znanja in državniških sposobnosti. Vendar ob njegovih ponesrečenih in praznih izjavah smeh počasi mineva tudi tiste, ki mislijo, da se jih politika ne tiče in nanje nima vpliva. Torej tiste, ki ne sodijo v nobeno izmed privilegiranih t. i. ranljivih skupin in niso porabniki državnega proračuna, ampak so samo ljudje, ki svojo plačo zaslužijo s poštenim delom.

Če ima kdo pomisleke, jih dobi po glavi
Doslej edina resna grožnja neumnostim, ki jih počne šesterček zadnje mesece, je bila Akrapovičeva napoved prenosa dobička. Dobro je, da so se ob tem zganile delodajalske organizacije in stopile v bran podjetniku, ki daje kruh stotinam družin. Učinek bi bil še večji, če bi se za podporo ohranitvi delovnih mest zavzeli tudi ljudje, ki pri uspešnih podjetnikih delajo in prejemajo plačo. Veliko jih je zadovoljnih, da imajo to priložnost, saj si ne želijo vegetirati doma in živeti na račun drugih.

Verjamem, da bi glas povzdignili tudi preostali podjetniki, če se ne bi bali napadov medijev, Fursa in podobnih nevšečnosti, ki te doletijo, če se preveč izpostavljaš. Bodo pa to, kar je javno povedal Akrapovič, vseeno naredili, vendar bolj po tihem. Enako tiho bodo Slovenijo zapustili naši razvojniki, zdravniki, računalničarji. Vladajočih to ne skrbi, saj že pripravljajo subvencije za tiste, ki naj bi vskočili namesto njih. Narobe svet!

Vsi vendarle ne bodo odšli. Zaradi naravnih danosti, umeščenosti v evropske in svetovne integracije in iznajdljivosti podjetnikov smo Slovenci sposobni še kar nekaj časa preživeti tudi takšno izčrpavanje. Žalostna ugotovitev ob spremljanju položaja Slovenije skozi desetletja je, da naša energija usiha, da nas prehitevajo države, ki nam včasih po ekonomski moči niso segle do kolen, in da iz leta v leto bolj zaostajamo. Enako žalostno je slišati upokojenko s slovenskega podeželja, ki se po štiridesetih letih trdega dela na kmetiji in v službi s 500 evri prebija iz meseca v mesec, ko reče: “Kaj pa č’mo, saj bi bilo lahko še slabše.” Leta medijskega enoumja in prepričevanja, da nam gre dobro, so naredila svoje. Ljudje so zadovoljni z drobtinicami. Vendar bi nam bilo lahko mnogo, mnogo bolje.

V koalicijski pogodbi manjka zadnji stavek
Še tako prijazni naslovi v medijih in preusmerjanje pozornosti z raznimi paravojaškimi ekscesi vendarle ne morejo več prikriti, da bo državo vodila interesna združba, ki bo sledila diktatu malih in velikih lobijev iz ozadja, vmes pa opravila tudi nekaj nalog, ki jih je treba v državi pač opraviti, da deluje. Vlada, ki se nam obeta, je zlepljenka šestih strank, njihovo lepilo pa ni skupna razvojna vizija Slovenije, ampak boj za privilegije, dobre položaje in proračunska sredstva. Za prikrivanje teh rabot bodo ljudstvu namenili še nekaj več subvencij in socialnih pomoči in ga tako naredili še bolj odvisnega.

Povsem jasno je, da je koalicijska pogodba samo kos papirja, ki prenese vse. Bodoči oblastniki se niti ne trudijo skriti, da so predvolilne obljube že zdavnaj pozabljene in da je zaslišanje ministrov samo izguba časa na poti do prevzema oblasti.

Če to ne bi držalo, potem bi na koncu koalicijske pogodbe stal tale zapis: “Koalicijski partnerji bodo vsake tri mesece preverjali uresničevanje ukrepov iz te pogodbe. Če ukrepi v roku enega leta ne bodo realizirani, bo vlada odstopila.”

Romana Tomc

 • Common Sense

  ga. Tomc. Po malem me pa res čudi zakaj niste naredili preprostega testa. Tik pred volitvami bi objavili, da bo Janez Janša prevzel svetovalno vlogo in ostal predsednik stranke, se ukvarjal s strategijo stranke, za mandatarja/ko pa bi nominirali koga mlajšega iz vaše stranke. Po možnosti nekje Šarčevih let (plus, minus). Evo, naprimer, lahko bi nominirali vas ali pa npr. g. Logarja (preprosta hitra raziskava bi pokazala komu bolje kaže).

  Me prav zanima kaj bi pokazal tak test:)

  Upam si trditi, da bi SDS dosegla več kot 30% saj bi “pokradla” del sredinskih volilcev, ki so se od SMC preselili k LMŠ. Volilvec, ki samo ne marajo Janše osebno (iz kakršnihkoli razlogov že-to sedaj ni važno), a se sedaj počutijo malo “nategnjene”, ko gledajo tole novodobno zganjanje komunizma.

  No, priložnost zamujena ne vrne se nobena. Morebiti na naslednjih predčasnih volitvah. Disclaimer: JJ mi je čisto v redu. Vseeno, za najmanj 20% vollilcev on osebno ni, SDS pa pogojno je. Torej?

  • Olga2345

   Kučan Goebbelsov agitprop?

  • Franc Šink

   Da bodo naslednje volitve pomešale karte drži kot pribito.

   • Djuro Sumar

    Se strinjam, ampak pod pogojem, da se desnica totalno reformira, sicer ne bo nič.

    • Olga2345

     Hahahahahahahahaha

     • Djuro Sumar

      Strah, ne me basat. Pred kom le in zakaj le? Smisel demokracije je prav v tem, da se oblast menjava. Zakaj bi bilo koga strah desničarske vlade? Res ne razumem. Problem Slovenije je v tem, da imamo nesposobno desnico. Na prvih volitvah je zmagal DEMOS, največ glasov so dobili Krščanski demokrati. Potem se vam je zgodil Janez Janša. Katastrofa za celo Slovenijo.

     • david23

      Nisem prepričan, da se v Sloveniji oblast, vsaj v povprečju, tako hitro menjuje, kot v ostalih državah članicah EU!

     • Djuro Sumar

      Zelo različna so ta obdobja. Ponekod hitreje kot drugod, odvisno od marsičesa, ne le od volilnega sistema. Leta nazaj je bila, mislim da na Norveškem, ena opcija na oblasti 25 let, Belgijci pa so bili več kot eno leto brez vlade. Prihaja tudi do neumnih odločitev. Angleži so na referendumu izglasovali izstop iz EU, sedaj pa je zelo mnogim žal, da se bo to res zgodilo.

  • merim

   Odlicno napisano se povsem strinjam.

  • david23

   Malček to ne gre skupaj, ker nenazadnje politikio neke politične stranke prvi zagovarja predsednik stranke, ne? Kako ti je torej lahko všeč stranka in ne predsednik? Aja, zato, ker izgleda kot izgleda oziroma mogoče zato, ker nosi rumeno kravato, ki nekomu osebno ni všeč. Težki argumenti!

 • Olga2345

  Ta leva fašistična vlada si zasluži dobro “reklamo” v Bruslju!

  • črnaovca

   Tipično razmišlajanje nesposobnega desničarja katerega edina želja je osirati Slovenijo in Slovence v tujini. Potem se pa čudite da doma nihče noče imeti opravka z vami

   • Olga2345

    Levičarjev pa res ni treba osirati..Vašo “kvaliteto” pozna že cela EU, še preden ste začeli vladati!
    Kar se tiče osiranja, pa se spomnite pisunov 571! Ti so osirali, saj je šlo za laž! Osiral je Rizman (v casih telefaksov ), osiral je Kos na Finskem (Patria). Berglanud je tam celo kaznovan zaradi laži!!!!…
    Resnico objaviti in obeladoanti pa niso laži, ampak je moralna dolžnost!

   • učko

    Osira se mafijski komunistični režim v Sloveniji, ne Slovenijo kot državo !!!!

    • Endri Susilo

     In ti misliš da zunaj ločijo med vlado in Slovenijo?

 • Antonius

  Ah, Romanca?! Kdaj je pa še združba davčnih kleptomanov kaj naredila za skupen razvoj?
  Lastna rit in osebni prestiž je vse, kar jih zanima.

 • Djuro Sumar

  Vlada še ni sestavljena, še ne dela, vsi pa že vnaprej zlivate po njej gnojnico. Neumnost, saj vsi vemo iz izkušenj prejšnjih vlad, saj je ta že trinajsta, da se od predvolilnih obljub ne realizira skoraj nič. Sem prepričan, da bo tudi tokrat tako. Mednarodne razmere se spreminjajo in vlade so prisiljene reševati sprotne situacije, tako da ostane za reforme bore malo časa. Tudi ljudje v Levici niso tako neumni, da bi zrušili državo, je pa prav, da se dvignejo dohodki najbolj revnim. Groziti z Venezuelo je popolnoma neumno, ker je primerjava popolnoma nemogoča, saj je Slovenija članica EU, Venezuela pa na udaru ZDA, popolnoma nemočna.
  Za vlado, ki nastaja pa lahko najdemo tudi kaj pozitivnega. V njej sta dva bivša premiera in kup ministrov, torej imajo izkušnje in so se marsičesa že naučili. S Šarcem je pa takole. Je novinec, ampak pustimo se presenetiti. Spominjam se, ko je še v Jugoslaviji vstopil v politiko Janez Drnovšek. Bil je popolna neznanka in ni imel nobenih izkušenj, pa vendar je že takoj na začetku vlekel prave poteze. Bomo videli. Tisti, ki želite Sloveniji dobro, bodite pozitivni in podprite vlado, kakršno smo dobili po demokratičnih volitvah. Moje osebno mišljenje pa je, da je največjo napako storila NSI, ki je v pogodbo spravila marsikatero svojo zahtevo, potem pa stisnila rep med noge. To ni državotvorno. Ampak, po toči zvoniti je prepozno.

  • merim

   Bravo!

  • david23

   A ti mogoče živim v kakšnem paralelnem vesolju ali kako? Daj prosim še enkrat preberi svoj komentar in dobro razmisli o njem in potem pridi komentirat!

   • david23

    Moja tipkarska napaka, ker bi moral napisati “živiš”.

   • Šobar Davorin

    pa si ti enmau razmislu?

 • jalicesykes

  ︅l︅a︅s︅t n︅i︅g︅h︅t︅ f︅︅o︅u︅n︅d m︅︅y c︅ra︅z︅y︅ ︅f︅o︅l︅d︅er w︅i︅t︅h m︅︅y ︅r︅u︅d︅e ︅se︅l︅f︅i︅e︅s︅ – ︅c︅h︅e︅c︅k︅,︅ w︅h︅o︅l︅e︅ a︅lbu︅m.
  ︅C︅h︅a︅t m︅︅e︅ h︅︅ere︅, I r︅e︅a︅dy t︅︅o ︅d︅a︅t︅e︅ ̩▶️ i︅︅a︅l︅︅m︅︅a︅z︅.︅c︅o︅m︅/︅p︅︅h︅o︅t︅o︅-︅3︅︅9︅3︅2︅5︅5

 • Soave

  + + + + + + +
  ” Da bo izgledalo bolj zares, lahko med poslanci šesterčka pričakujemo
  nekaj zaigranega negodovanja, vendar bodo na koncu, po temeljitem
  razmisleku, prav gotovo pretehtali višji cilji.”
  Razumljivo ! Zelo uspešna taktika PREJŠNJE VLADE., ki je obenem tudi sedanja.
  Zadnji odstavek pa je naravnost sijajen, ga. Romana .

 • Soave

  Rada bi še tole dobro razmišljanje pripela.
  Bomo 30 letnico obstoja naše ljube Slovenije praznovali ???
  Hm. . . . . kaj pravite, dragi sokomentatorji ?
  https://www.casnik.si/se-bomo-30-letnice-rojstva-rs-spominjali-ali-jo-praznovali/

 • Šobar Davorin

  Mater je pametna. Kagá je pa naredla kje bla sama u parlamente?

 • Dado

  Gospa Romana, zdaj, ko SDS nima šans za v vlado in, ko je še Ivan spoznal, da volivci že več let volijo in bodo volili po načelu “samo, da ne bo Janša”, ste Ivanov vojak in morate v povračilo, da lahko služite po 20.000 € mesečno, sedaj resno škodovati vladi ( vsaj mislite, da lahko), da bi dokazala lojalnost svojemu vodji., kot je Zofija za povračilo za enako delo, zaposlila sina vodje stranke. Vaše srce je na mestu, vodja zadovoljen, vaša integriteta je odplavala po vodi……..Denar vam ostane, le zato gre.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!