fbpx

Pisma podpore in upora (5): Dejan Židan – med Neronom in Kardeljem

Vinko Vasle (Foto: osebni arhiv)

Edvardu Kardelju, Grobnica narodnih herojev, Ljubljana. S ponosom ti sporočam, da tvoja vizija samoupravnega boljševizma še ni čisto mrtva. En njen del in ti v njem sta se reinkarnirala v tovarišu Dejanu Židanu. Ta je dostojen naslednik tvojih velikih misli o agraru in drugih poteh v lepšo prihodnost – požgal je slovensko kmetijstvo kot Neron Rim. Vsak dan pod njim propadeta dve kmetiji, kar je malo šlampasto, ker je to premalo.

Dejan Židan je slovensko kmetijstvo vrnil v kardeljanske čase. Že od sovjetske Rusije in velikega Stalina se ve, da je kmete treba trdo prijeti, ker so nezvesti vsakršni oblasti, če so samozadostni. Če pa niso, so pokorni. Če niso pokorni, so pa lačni in v bankrotu. Dejanu Židanu je to lepo uspelo. Izvedenci vedo povedati, da se tudi pod Kardeljem kmetom ni tako slabo godilo, kot se jim pod Židanom, predsednikom komunistične partije socialdemokratov. Židan se na primer odlično drži naše parole “Zemljo tistemu, ki jo obdeluje”. Recimo avstrijski Magni. V 21. stoletju je tako Židan pripomogel k oživitvi ene najboljših Kardeljevih zamisli o kmetu dvoživki: malo v tovarni, malo na zemlji.

Židan je prašičerejec z Orwellove živalske farme
Te velike Židanove ideje pa niso nastale prek noči. On je bil v resnici na začetku novinar. Urejal je list “Prašičereja”, pri čemer je nujno spomniti na Orwellovo Živalsko farmo, s tem da si Orwell tudi v sanjah ni predstavljal, da se bo ta njegova farma ponovila po padcu berlinskega zidu in po osamosvojitvi Slovenije. To pač govori o tem, da so vizije lahko tudi retrogradne in da komunizem ni mrtev. Zato ima Židan prav, da je komunistična partija SD, ki jo vodi, sveža stranka – osvežujejo preteklost. Ta svežina temelji ne predpostavki, da je prihodnost velika neznanka, o preteklosti pa vemo vse. In čemu potem ne bi uporabili nečesa, kar je že bilo preverjeno.

Foto: STA

Kot agrarni strokovnjak in veterinar je Židan v kardeljanskem kombinatu Panvita na primer strokovno ocenil, da je rejenje prascev predrago in jih je začel uvažati z Madžarske. Domobranci in protidržavne sile pa so prašiče okužili in potem je vse pocrkalo. Židan je tako v enem mesecu uničil večdesetletno prekmursko prašičerejo. Seveda v resnici ni bil nič kriv, imel je samo veliko idej, in tudi po tem je podoben Kardelju. Takrat so naše partijske sile spoznale, da gre za inovativnega človeka, ki bi lahko bil politik. In je postal.

Na politični poti mu je zelo pomagal prijatelj Andrej Horvat, državni sekretar v Pahorjevi vladi, ki pa so ga domobranci in sovražniki ljudstva našli z roko v vreči, kar se za komunista spodobi. Ob strani mu je stal tudi agrarno-gradbeni knezo-škof Prekmurja Stanko Polanič, ki ga kmetje ne bodo spregledali, če pride do kakšnega kmečkega punta.

Komunisti so ena velika srečna družina kapitalistov
V tem smislu je komunistična partija SD agrarna stranka preprostih znamenitosti. Kakršna je na primer Jan Škoberne, ki že leta dolgo hodi po božjih poteh Josipa Broza: trikrat letno obišče Kumrovec, dvakrat Jajce in enkrat Dedinje. V rodnem Velenju pa moli marksizme pred Titovim spomenikom. Pravijo, da je to neozdravljivo. Škoberne je po očetu borec proti kapitalizmu, ki je obogatel s posli sonarodnjakinje, ministrice za obrambo Andreje Katič, ko je ata Škoberne nacionaliziral invalidsko podjetje Esotech. To so – po Židanu – sveži kadri z vizijo. Mednje sodi tudi Matjaž Han, človek, ki se je iz prodajalca v trgovini povzpel v sam vrh komunistične partije SD, antikapitalist, ki je obogatel v kapitalističnem poslu s Pivovarno Laško. Sem sodi Katičeva, nekdanja velenjska občinska uradnica, ki vodi obrambno ministrstvo v skladu z osamosvojitveno vizijo Milana Kučana – razorožitev. Tanja Fajon je zablestela kot novinarka RTV, dopisnica iz Bruslja. Zgledno je poročala, razen, ko je EU predsedoval Janez Janša. Takrat sta s sotrpinko Meto Dragolič štrajkali. Zato je Fajonova potem postala evropska poslanka komunistične partije SD, Dragoličeva pa urednica v javni hiši. Matjaž Nemec je sicer bolj maneken v partiji in parlamentu, kjer kot podpredsednik seje vodi prizadeto. Njegov pogled je zasanjano žalosten, kar je posledica dejstva, da je bil nekaj let njegov očim Danilo Kovačič, afera Hit, dokler ga družina Nemec ni pretepla, da bi se distancirala od njega.

To so pa skoraj vsi, ki so omembe vredni. Razen one Anje Kopač Mrak, ki je starima staršema vzela pravico do vnukov. To so delali tudi po vojni, ko so sovražnikom ljudstva in domobrancem jemali otroke.

Še Židanovo predvolilno geslo: “Teran in potica, to naša je pravica!”

Vinko Vasle