O sodniškem “ringelšpilu”

Novinarka Demokracije Petra Janša

Kot kaže, se je stranka NSi odločila, da sodeluje na ‘ringelšpilu’, ki ga poganjajo Ciril Ribičič, Aleš Zalar, Dino Bauk in Janez Pogorelec. Omenjeni tovariši so namreč člani ustavne komisije, ki so s pomočjo glasovanja v DZ dobili možnost, da lahko začnejo s postopkom za spremembo ustave v delu, kjer ta ureja pristojnost imenovanja sodnikov – ta se zdaj prenaša z DZ na predsednika republike.

Prav tako si omenjeni tovariši želijo spremeniti sestavo sodnega sveta ali, kot je na omrežju X zapisal poslanec SDS Zvone Černač, “ko so vsi poslanci NSi omogočili neučinkoviti sodniški kasti, da si bo sama potrjevala dosmrtne mandate. Za zaprtimi vrati in s protokolarnim podpisom predsednikom republike RS“. Uporabnik omrežja X (freewiseguy) mu je odgovoril: “Simbolna hvaležnost sodnikov že 32 let politično izrazito pristranskim predsednikom republike se bo nedvomno izkazovala skozi njihove odločitve, kadar bodo sodili politično opredeljenim osebam, tudi kadar bo šlo za povsem navadne pravde. To je politična ugrabitev sodstva. Nadzor nad vsebino sodnih odločitev je formalen in neformalen: slednjega uporablja sodni svet za politično in siceršnjo pokoritev sodnikov. Zato so ob tej ustavni spremembi povsem tiho.” Ja, zato so sodniki tiho.

Ker gre pri tem za polzenje državne moči in oblasti na polje, ki je izven demokratičnega nadzora. Pri tožilcih jim je to že praktično uspelo. In strinjam se še z zapisom ‘freewiseguya’, da “Ustave RS sploh ne bi smeli spreminjati brez pretežnega soglasja obeh političnih polov“.

Ustavna sprememba ne naslavlja bistvenih vprašanj
Profesor dr. Matej Avbelj je za Radio Ognjišče komentiral zadevo, da prenos imenovanja sodnikov ne bo smiseln, če do sprememb ne pride na sistemski ravni: “Ali bo sodnike imenoval državni zbor ali bo to predsednica republike, vse to bo zadeve spremenilo zgolj vnaprej, v ničemer pa ne naslavlja tistega temeljnega vprašanja, to je, ali je slovensko sodstvo zares učinkovito, ali deluje pošteno, ali deluje v razumnem roku, ali so njegove sodbe dobro obrazložene. Vseh teh vprašanj predlagana sprememba ne naslavlja.”

Petra Janša