“Oblast ima ljudstvo”, ampak ne pri nas

Nekdanji notranji minister Vinko Gorenak (Foto: STA)

V drugem odstavku 3. člena naše ustave piše: “V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno.” 

V demokratičnih državah se izvajanje oblasti deli med zakonodajno (parlament), izvršilno (vlada) in sodno (sodni sistem) vejo oblasti. Vse tri veje oblasti so neke vrste garant delovanja države. Ena od druge so neodvisne in samostojne, ena drugo pa tudi do določene mere nadzirajo. Parlamenti držav sprejemajo zakone, vlade jih izvršujejo, sodišča pa so garant enakosti za vse državljane in zagotavljajo pravičnost za vse državljane, ne glede na to, kdo je na oblasti in kdo je v opoziciji. Ste se vprašali, ali ta demokratični sistem v popolnosti deluje tudi v Sloveniji? Sam sem se o tem začel spraševati že pred mnogimi leti in tako ali drugače sem že takrat prišel do spoznanja, da ta sistem uravnoteženja izvajanja oblasti v Sloveniji preprosto ne deluje.

Kar se tiče zakonodajne veje oblasti (parlament), so stvari postavljene na glavo. Proporcionalni volilni sistem omogoča množico političnih strank v parlamentu in popolno nepreglednost, še posebej pa neodgovornost. Velike politične stranke ne določajo politike države, to počno tiste, ki komajda pridejo v parlament. Sistem ob popolni podpori medijev, ki so ostali taki, kot so bili v prejšnjem režimu, venomer omogoča rojevanje novih in novih političnih strank, ki se prodajajo za nove obraze, v resnici pa so eni in isti posamezniki.

Izvršilna veja oblasti (vlada) je tista, ki z redkimi časovnimi izjemami (Demos, Bajukova in obe Janševi vladi) nikoli ni vladala v polnem evropskem pomenu te besede. Časovno to pomeni, da smo imeli neodvisne vlade sedem od 27 let samostojne Slovenije. Če je prva Demosova vlada vzpostavila samostojno Slovenijo, je Bajukova vlada trasirala pot v EU in Nato, nato je prva Janševa vlada pomembno in odločilno zagnala gospodarski razvoj Slovenije, drugo Janševo vlado pa so tako ali tako nasilno z demonstracijami odstranili. V vsem preostalem času so bile na oblasti tiste politične sile, ki imajo zatohel vonj po starem enopartijskem režimu. Iz ozadja pa jih upravljajo tisti, ki so bili na oblasti v enopartijskem režimu s pomočjo politične policije, ki je še danes hudo aktivna.

Sodna veja oblasti (sodni sistem) pa je tisti najbolj kritičen del. Če smo dobili pluralno sestavo parlamenta, če smo dobili teoretično in delno praktično možnost menjave oblasti, pa ostaja dejstvo, da je sodni sistem ostal popolnoma tak, kot je bil v času socializma. Spremenilo se ni prav nič razen zakonodaje, ki pa jo sodniki izvajajo tako, kot so jo izvajali v času socializma. Za večino sodnikov in tožilcev je leto 2018 popolnoma enako tistemu času pred 1990. Sodstvo je bilo takrat v službi obrambe enopartijskega sistema. Vse, kar ni bilo v sozvočju s tem, je bilo prepovedano in preganjano, sojeno in umorjeno ali poslano v zapor. In kaj je drugače danes – leta 2018? Nič, z izjemo umorov. Sodni in tožilski sistem sta še vedno v funkciji zaščite leve politične opcije, ki nikoli ni zapustila njihovih vrst. Vse bolj očitno postaja, da vse, kar je levega, dobiva domovinsko pravico zaščite sodne veje oblasti, in obratno, vse, kar je desnega, sodstvo pošilja v zapor. Poglejmo nekaj v nebo vpijočih primerov:

· Sodstvo nekdanje jugoslovanske vojske nikoli ni razglasilo za Sloveniji sovražno vojsko in njene žrtve nikoli ni razglasilo za žrtve.

· Leta 2014 sta bila dva častnika nekdanje jugoslovanske soldateske, ki sta vodila krvavi in uničujoči pohod jugoslovanske soladestke iz Varaždina do Gornje Radgone, oproščena vsakršne krivde.

· Sodstvo je izreklo 11 let zapora hrvaškemu državljanu, ki je z atentatom grozil Borutu Pahorju. Hkrati je primer grožnje s smrtjo Janezu Janši, ki ga je napovedal policist, zastaral.

·  Stotine občanov Rogatca je leta 1988 zbiralo po 1.000 nekdanjih DEM za kabelsko televizijo. Šlo je za čisti primer goljufije. Na sodiščih je primer zastaral in vsi so izgubili vse.

· Tisoči delavcev v postopkih stečajev ostanejo brez enega samega centa, stečajni upravitelji pa so bogato nagrajeni. Sodniki celo spregledajo, da so jim odobrili akontacije, in stečajni upravitelji v svoj žep pospravijo stotine tisočev evrov. Tak primer je bil Videm Krško.

Predolg bi bil ta tekst, če bi nadaljeval, verjamem, da ga ne bi prebrali, zato naj nadaljujem z novejšimi primeri:

· Janković verjame, da bo na sodiščih oproščen vse krivde za vse sume kaznivih dejanj, zato ker je bil vedno proti Janezu Janši. Povsem mogoče. Realnost našega sodnega sistema govori njegovi tezi v prid.

· Nekdanji predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, ki nikoli ne bi smel postati predsednik, če bi sodna veja oblasti spoštovala zakon, leta 2014 pred vsemi sodniki v Podčetrtku verbalno napade takrat ustavnega sodnika Jana Zobca, ker je v primeru Janeza Janše napisal ločeno mnenje v primeru Patria. Enako posledično obračuna z njegovo ženo, vrhovno sodnico Barbaro Zobec.

Branko Masleša (Foto: STA)

· Nekdanji predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, ki nikoli ne bi smel postati predsednik, če bi sodna veja oblasti spoštovala zakon, leta 2013, pred vsemi sodniki v Podčetrtku verbalno napade opozicijskega vodjo Janeza Janšo in njemu in njegovim privržencem napove “vojno”.

· Ustavna svoboda političnega udejstvovanja je v Sloveniji po ustavi zagotovljena vsem državljanom. Sodnik, ki je sodil Francu Kanglerju, je bil drugačnega mnenja. Zanj je bila ustava nepomemben akt. V obrazložitvi svoje odločitve, da Franc Kangler ne sme na alternativno prestajanje zaporne kazni, je zapisal, da obstaja nevarnost, da bi se vrnil v politično življenje.

· Tožilec in obtoženec sta v urejenih sodnih sistemih na nasprotnih bregovih. Da bi se srečala, sprehajala po mestu in pomenkovala, je nekaj, zaradi česar sodni proces preprosto pade. Toda ne pri nas. Tožilec Andrej Ferlinc in obtoženec Jure Cekuta sta se pred leti po Mariboru mirno sprehajala in pomenkovala. Le o čem?

·  Sodniki morajo vedno in povsod ravnati tako, da vedno dajejo videz nepristranskosti. Toda ne pri nas. V zadevi Radan (zdravnik, ki naj bi skrajšal življenje več bolnikom) prav danes slišim, kako je sodnik na večerjo povabil nemškega sodnega izvedenca.

Želite, da še naštevam? Lahko v nedogled, toda verjamem, da je argumentov o popolni pristranskosti sodstva dovolj in preveč. V takih razmerah lahko mirne duše ugotovimo, da v Sloveniji nima oblasti ljudstvo, kot piše v ustavi, ampak samovoljno pravosodje, ki deluje v skladu z načeli nekdanjega totalitarnega sistema.

dr. Vinko Gorenak

 • pajot

  če pogledam sliko tegale masleše,me spreleti srh. Tak pogled ima,kot bi bil kakšen kriminalec.

  • lili pili

   Jajo pa je kot bozicek a ne

 • Mare

  Pozabil si barabo Janšo in njegovo oprostitev s strani desnega US. Če si že začel napiši vse ekcese.

  • lojze

   Zakaj zmerjate in zakaj tikate?

   • Mare Kranjc

    Zato, ker je zabiti levičarski izrojenec brez kulture in omike. Komunisti so po vojni pobili večino intelektualcev, pametnih razgledanih oseb, ker so s svojo pametjo ogrožali zabite rdeče bebce! Na njihova mesta so nato nastavili bebce z enomestnim IQ-jem in okvarjenim DNK, ki so se razmnoževali in proizvajali nove bebce z enomestnim IQ-jem in okvarjenim DNK. On je potomec teh spačkov!

    • Jože

     Mare
     to si pa zelo lepo opisal
     Majmune SEBE

    • lili pili

     Vinko je bil dolgo komunist zato drzi kar si napisal o komunistih…

  • macon

   Kaj je že storil “baraba” Janša? Aja, na neznanem kraju ob neznanem času je na neznan komunikacijski način od neznane osebe prejel obljubo materialne koristi za stranko SDS.

   Po komunajzarskem pravu je to vredno vsaj smrti z ustrelitvijo, medtem, ko komunajzarji pokradejo milijarde skozi slabe kredite ni vredno niti omembe.

   A si ti dokončal vsaj osnovno šolo, ko si tak otročji bedak?

   • Vlado77

    opomba – Tudi tega ni storil!

 • tomnidari

  Neobstoj pravne države nas tepe že od leta 45. Do kdaj še? Najmanj do takrat, ko se bomo še delili na naše in vaše.

 • xtc

  No sedaj viodim zakaj je bil Gorenak slab partijec,namreč ni poslošal tiustega dela partijskih pridig,da je oblast v rokah ljudstva,ljudstvo pa je v socializmu= PARTIJA, ostali so kot nemuslimani po koranu= kafirji torej brezpravni in ,ki jih je treba pobiti tako ali drugače.

 • Dado

  Vinkec oblast si imel v policiji, sedaj si v SDS, kaj se pritožuješ, Ti diši biti minister, pa si v penziji, verjetno hoče biti odvetnica UŠAJKA, ki tudi pridno piše ZBLOJENE KOLUMNE

  • Jože

   TAKRAT NAS JE DAL PO LJUBLJANI PRETEPAT TOV vINKO.
   OČITNO IMA ZELO SLAB SPOMIN OZIROMA AMNEZIJO AMPAK SELEKCIONRANO
   LP

 • 10mile30

  :-D

 • Slovenec 33

  Ja Vinko, kaj ti res še vedno ni jasno, da je Slovenija je okupirana država, v kateri vladajo okupatorji in veleizdajaci slovenskga naroda, ki imajo za glavni cilj – uničiti vse, kar je slovenskega.
  Vsa nijova dejanja so v tej smeri, vključno z uvozom novih okupatorjev.

  Res bi rad doživel, da bi bi bilo vsaj eno dejanje levakov v dobrobit Slovencev.
  Žal je to tako kot pričakovanje mesije. Ni in ne bo ga, ker ni pred idioti nič varnega..

  Edino s patriotskim delom bo možno to negativno smer razvoja dogodkov preusmeriti v pozitivno, zato ne odnehaj.

  • lili pili

   Patrio si mislil

 • Mitja Mazini

  Glede na avtorjevo neizpobraženost na področju političnih sistemov se ne gre cuditi temu članku.

 • Dado

  Že zdavnaj so sociologi ugotovili, da je DEMOS, samo še za populiste, vlada ljudstva. Vlada ljudstva je bila nazadnje v Grčiji, delom, v začetku v Rimu, potem pa konec. Če imamo volitve, še ne pomeni, da je ljudstvo izbralo….Če misliš Vinko, da je vlada ljudstva, če je SDS na oblasti, si smešen.

  • O’Brien

   Ti si smešen. O zgodovini pa nimaš pojma.

   • Mitja Mazini

    Vinko mpa niti smešen ni.

    • O’Brien

     ???

 • Jožef

  Kar nekaj, če že ne vsi, ste začeli pljuvati po tem članku.
  Ljudje, ste slepi, gluhi ali ubogi na duhu.
  Gospod vam našteje dejstva, a vi brez vseh argumentov s kamni nad g. Gorenaka.
  Od kdaj se v Slovenci med seboj kar tikamo.
  To me spominja na Jugoviče.

  • Dado

   Bedak. A ti osebo poznaš veliko let, se z njim pogovarjaš, tako ali drugače, na koncu pa ga začneš vikati. Najprej na TI, nato na VI. Nekaj je narobe s tabo….Mogoče si samo ubog na duhu, kar bo držalo……Spominjaš me na bebca.

   • O’Brien

    Dober samoopis.

 • O’Brien

  Srhljiv članek, ki so ga napadli levičarski prostaki. Zakaj jih ne zbrišete, da bomo lahko debatirali?

  • Dado

   Da. Mene so so izbrisali na portalu Demokracija. Si ne domišljam nič o demokraciji, zato sem tu….
   A zdaj razumeš kaj je demokracija za SDS…. A ti narišem…. Za SDS je demokracija tisto kar počne iz podmladka SDS v Vardi (za Štajersko). In kaj še počne desnica v EU, npr. v Franciji. poglej članek z naslovom……. “V Franciji so danes aretirali šest oseb, povezanih s skrajno desnico, v povezavi z zaroto proti predsedniku države Emmanuelu Macronu”. Desnica bi kar izbrisala tisto kar ji ne paše O Brien.

   • O’Brien

    A kar 6 zarotnikov so našli? Kaj pa so naredili? Miselni zločin, domnevam.

    Ko pa so levičarji demolirali Hamburg, pa nič. In to naj bi bila demokracija?

    • lili pili

     Hambur so najbolj stokli anglezi in americani 44 in 45 totalno.

     • O’Brien

      Okej, nisi dojel poante. Kaj pa so naredili zarotniki, ki so jih zaprli v Franciji? Koliko mrtvih, ranjenih, kolikšna škoda?

     • lili pili

      Pa saj ne bos ti to placal, poglej kaj so baredili nacisti v kristalni noci…

     • O’Brien

      Ti pa nisi preveč brihten, kajne? Adijo!

 • Simon Novak

  Vinko, uživaj v penziji

 • lili pili

  Nekateri kot leljak so kradli in goljufali kot srake, pa jih je vinko pozabil omenit..

  Me pa res zanima v kateri drzavi vlada ljudstvo, pa je ni, vsi ki so pri oblasti se je trdno drzijo in ne odnehajo poglej jajota od leta 90 je skoz zraven pa upije, da so mu ukradli drzavo, ja njemu res ker je hotel ineti celo drzavo za svoj fevd…

 • črnaovca

  Vinko je bil v bivšem sistemu miličnik in tudi takrat so govorili da ima oblast ljudstvo in mu to vtepali v glavo s pendreki

 • macon

  Lepa zbirka sodnih zlorab. Bravo piscu članka.

 • Vlado77

  Sploh ne vem kaj še lahko premakne ta narod. Za večino je Kučan, Židan ,Mesec ali celo Kordiš pravi mož in ga podprejo čeprav niti ne vedo zakaj. Nekateri volijo po videzu. Totalna apatija bo uničila to državo in celo EU. Velika večina ne bere ne pogleda na različne medije. Večina ljudi v SLO gleda POP TV in še to slučajno. Če gre za politične debate pa obrnejo na kakšne Sulejmane.

 • Get Smart

  Naloga vseh osveščenih ljudi je, če si želite SVOBODE in ČLOVEKU DOSTOJNEGA življenja, da budite še neosveščene. Osvoboditev izpod MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE lahko izvedejo le osveščeni ljudje, seznanjeni z RESNICO o MURGL jugokomunističninih uničevalcih Slovenije {ŠARAC_SD_Levica_DeSUS_SMC_SABratušak}, za katere SVOBODNA Slovenija ni bila, ni in ne bo opcija, kot priznavajo in z zločinskimi deli dnevno dokazujejo. Na svetu sta dejansko samo 2 obliki POLITIKE, torej 2 obliki DRŽAVNOSTI, torej 2 načina DELA za DRŽAVO (politejo):
  I. »kultura SMRTI« – diktatura lumpenproletariata – MURGL JUGOKOMUNISTIČNO sužnjelastništvo, ropanje, umori, kraje, laži, pedrofilija, »starš–1«, »starš–2«, pedofilija … uničevanje kulturne identitete, etnocid narodov … na poti k totalnemu totalitarističnemu režimu, redu razredov: 1. sužnjelastniki 2. watchdogi, 3. SUŽNJI=ljudje.
  II. »kultura ŽIVLJENJA« – demokracija (demos-kratos – prastara SLOVENSKA LJUDO-VLADA: SVOBODA, pravica, RESNICA, pravo, človekoljubje, pošteno delo … družina, oče, mama, otroci … skratka SLOVENSKA kultura življenja, ki smo jo SLOVENCI podarili svetu.
  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«
  »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

 • Get Smart

  90 poslancev v Državnem zboru Republike Slovenije je »zakonodajno telo« (zakonodajalec). DRŽAVNI ZBOR je tisti del državne celote, ki sprejme ZAKON, po katerem državljani živimo. Zakone sprejme VEČINA od 90 poslancev v Državnem zboru. Če je država OKUPIRANA, kot je okupirana Slovenija, potem OKUPATOR v DRŽAVNI ZBOR namesti VEČINO svojih »vojakov revolucije« in ti zločinci sprejemajo zakone, po katerih vas »ropajo po zakonu«. Ne ropa vas država, ne ropajo vas poslanci, ampak VAS ROPAJO POSLANCI MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE: lm-Šarac, SOCIALNI Demokrati, DeSUS, Levica, SABratušak. Ta sekta zločincev še ni delala za človeka in ne bo delala, ker je sekta samoimenovanih in z deli DOKAZANIH »smrtnih sovražnikov ljudi« in njen smisel obstoja je PARAZITIRANJE na človeku, izkoriščanje človeka. OSVOBODITEV je možna na dva načina:
  1. MURGL JUGOKOMUNISTIČNE zločinske KREATURE zbrcaš ven iz državnih uradov in jih namestiš na Dob, na Ig …
  2. Greš na VOLITVE, daš svoj glas ZA LJUDI (obvezno nadzoruješ ŠTETJE, ker štejejo MURGL JUGOKOMI kreature), nakar z VEČINO GLASOV LJUDI v DRŽAVNEM ZBORU sprejmeš ZAKONE, po katerih MURGL JUGOKOMI zločince namestiš na Dob, Ig … ter sprejmeš še ostale zakone v DOBROBIT LJUDI, kot ste lahko že videli v obdobju 2004–2008, ko smo se ljudje delno in začasno OSVOBODILI okupacije zločinske MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE.

  • Get Smart

   DOLG DRŽAVE SLOVENIJE: 2004–2008 = Janez Janša =SDS= EDINIČ ZNIŽAN dolg je 8 milijard €
   —————
   2008–2011=BORAT = SD_DeSUS_Zares_sms_LDS=dolg= 17 milijard €
   2011–2014=Bratušak PS_SD_DeSUS_DL_virant = dolg= 30 milijard €
   2014–2017=SMC_Bratušak_SD_DeSUS_Levica = dolg= +31 milijard €
   2018–2019=SMC_Bratušak_SD_DeSUS_Levica_ŠARAC =dolg=+32 milijard €
   Kaj ste »VZELI NA KREDIT«, da odplačujete DOLG MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE? Nič. Okupator denar porabi za »ohranjanje okupacije«: »… pola sebi, pola ŠARCU daje …« Pol naložijo na svoje (FORUM 21) in kaviaržidoKOMINTERN oazne račune (Amsterdam, Luxemburg … Beograd, Ciper …) in s tem NAROPANIM denarjem »kupujejo« nekoč naša podjetja (mercator, merkur, gorenje … mlečno, mesno predelavo, PIVO, vodo, mineralno vodo … časopise (delo, dnevnik, večer, NEDELJSKI DNEVNIK … revije lejdi, obraze, jane … MLADINE … 99 % radijev, TV-POP-kanalizacije …), vse, TOTALITARIZEM pač: »… sve je ovo naše i nečemo nikome dozvoliti da nam dira to…«. Pol porabijo za vzdrževanje OKUPACIJSKEGA stroja, za: BORATE, ŠARCE_SD_Levica_DeSUS–SMC_SAB, đupljane Jankoviće–Arsenoviće–Kontiće … na tisoče FEJK URADOV, direktorjev, sekretarjev sekretov … torej za WATCHDOGE (»vojake revolucije«, po KUćANU), ki »za drobtinice z gospodarjeve mize« usmrajujejo splet in svet z LAŽNIVIMI iztrebki, blatijo ljudi, blatijo Slovenijo, blatijo Slovenstvo itd. in gradijo svojo sužnjelastniško MURGL KOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

   • Get Smart

    Leta 2004 smo se državljani Slovenije vsaj delno osvobodili MURGL JUGOKOMUNISTIČNE OKUPACIJE: po 4 letih poštenega dela Janeza Janše (SDS, 2004–2008) ZA SLOVENIJO,
    je dolg znašal le še 21 % BDP-ja oz. 8 MILIJARD €,
    – pa nižji davki, pa manj davkov,
    – pa REALNA RAST PLAČ in POKOJNIN, pa nižji stroški,
    – pa za 100 % nižje cene vinjet, brez LDS nalepk za avte,
    – pa za 100 % nižji stroški za vrtec,
    – pa za 100 % nižje notarske tarife,
    – pa za 100 % nižja brezposelnost,
    – pa BREZPLAČEN obrok za otroke, ki ga je SOCIALNI BORAT POHAR ukinil,
    – imeli smo Piranski zaliv, ki ga je SOCIALNI BORAT POHAR podaril Rvackoj …
    Torej je l. 2008 za MURGL KOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO nastopil čas za revolucionarno akcijo: »veliki pok« = »patrija« = »sfukovanje ČLOVEKA« in »teþihovanje SLOVENIJE«:
    »Sloveniju tepihovati« in »Janeza Janšo je potrebno “sfukati”, popolnoma ga je potrebno sfukati!« so rekli in »on dela nje« – ŠARAC Levica SD DeSUS SMC SABratušak … so le PREIMENOVANJA in »novi obrazi« ene in edine MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!