fbpx

Očetu koroških dečkov bodo jeseni ponovno sodili za umor njune mamice. Kdaj bodo odgovarjali njuni ugrabitelji?!

Franci Donko (Foto: STA)

Družinska tragedija pozne decembrske noči  leta 2015 bi šla počasi v pozabo. Rane koroških dečkov, ki sta nenadoma ostala brez staršev, bi se počasi zacelile v naročju babice in dedka, v družini, ki jima je še ostala. Vendar se to ni zgodilo. Zato vsak nov dan koroškima dečkoma prinese novo razočaranje in spraševanje: “Babi, zakaj ne prideš po naju …?”

Oče in mama koroških dečkov sta bila usodne noči na koncertu v Rdeči dvorani, kjer sta se sprla in menda tudi pobotala. Ponovno sta se sprla na poti domov. Oče koroških dečkov je najprej njuno mater pretepel, jo nato zadavil in čez nekaj časa mrtvo pripeljal pred tamkajšnji zdravstveni dom.

Po storjenem zločinu se je sam javil policiji, ki ga je priprla, celjsko sodišče pa ga je marca letos obsodilo na 13 let zapora, kaznivo dejanje umora pa prekvalificiralo v uboj. Sodišče je menilo, da je Bajde mamo koroških dečkov ubil, ker ga je razjezila, in ne zaradi ljubosumnosti ali iz nizkotnih nagibov. Po poročanju medijev pa je 22. julija Višje sodišče v Celju takšno sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje na prvo stopnjo istemu sodniku.

Ravnanje socialnih služb in  ministrstva Anje Kopač Mrak podaljšuje in poglablja rane nemočnima otrokoma
CSD Velenje se je po treh mesecih bivanja koroških dečkov v družini babice in dedka odločil za nasilen odvzem otrok iz vrtca in namestitev v neznano rejniško družino. Pravni in strokovni zastopniki babice, dedka in koroških dečkov smo takoj opozorili na hudo strokovno napako in nezakonito ravnanje CSD Velenje in Slovenj Gradec. Pri našem zavzemanju za združitev družine babice in njenih vnukov so nam pritrdila vsa slovenska sodišča, ki so v žalostnem velenjskem primeru enotna: zavzemanje za vrnitev koroških dečkov v njuno edino družino babice in dedka je pravično in plemenito delo, s katerim je potrebno nadaljevati.

CSD Velenje in Slovenj Gradec: namesto da bi se posuli s pepelom, so se obdali z dragimi odvetniki
CSD Velenje pa z nezakonitim odvzemom otrok ni prenehal škodovati vnučkoma. Najeli so odvetnico Simono Marko, ki je storila vse, da bi relativizirala sodbe sodišč, ki so potrdila, da je CSD Velenje hudo kršil človekove pravice babice in koroških dečkov ter nezakonito posegel v njihovo družinsko življenje. Odvetnica Simona Marko je šla celo tako daleč, da je hotela preko sodišča izsiliti prepoved omenjanja koroških dečkov v javnosti, saj naj bi poročanje medijev o tem, da bi ali da bi lahko izvajala stike z očetom, ki je obsojen za kaznivo dejanje umora, po njeno koroška dečka lahko prikrajšalo za družbo vrstnikov. To je navadno zavajanje in seveda ni res. Po popolnem polomu ministrice Anje Kopač Mrak, ki se je s tiskovko osebno vpletla v primer koroških dečkov, in po nestrokovnem vmešavanju Gabi Čačinovič Vogrinčič so verjeli, da bodo zagovornike utišali s sodno prepovedjo. Na srečo sodišče ni nasedlo.

“Zastopniki” koroških dečkov iz CSD Velenje so nestrokovni in delujejo proti interesom otrok
Kot odvetnica CSD Velenje in Slovenj Gradec Simona Marko gotovo ve, da CSD Velenje vseskozi spodbuja za otroka neprimerne stike z očetovimi sorodniki, ki jih dečka po navedbah babice do sedaj sploh nista poznala, po drugi strani pa CSD birokratsko odmerja in strogo nadzoruje stike vnučkov z babico in dedkom, ki sta njuna edina in prava družina, vse sodne instance pa so ugotovile obstoj družinskega življenja med njimi.

Preko skrbnice koroških dečkov Alenke Gabrovec so na CSD Velenje namreč otroka silili v fizične stike z očetom, ki  svojega dejanja ni resnično obžaloval, ampak se je na izrečeno sodbo tudi sam pritožil. Kot tak seveda ni primeren za izvajanje stikov z otrokoma, ki doživljata travmo.

O tem priča tudi izjava skrbnice koroških dečkov Alenke Gabrovec, ki je javno priznala, da CSD Velenje vseskozi omogoča stike koroških dečkov z njunim očetov v zaporu, čeprav je to v popolnem nasprotju s strokovnimi spoznanji in je po moje celo hišniku in čistilki na Fakulteti za socialno delo jasno, da tako zgodaj po umoru njune mame stiki dečkov z očetom le še poglabljajo njuno travmo. V tej fazi bi bilo bilo povsem dovolj, da bi dečkoma povedali, da ju pozdravlja njun ati, ki je v zaporu, ker jima je vzel mamico.

Do kdaj bomo dopuščali levičarsko teptanje človekovih pravic otrok in družin?
Oče otrok ostaja do ponovnega sojenja v priporu. Vprašamo se lahko, kdaj bodo za svoje napake odgovarjali ministrica in njeni podrejeni. Ali si po njihovem mnenju zaradi očetovega dejanja tudi koroška dečka zaslužita zapor? Kajti rejniška družina je za nemočna koroška dečka neke vrste zapor, čeprav imata po zatrjevanju Gabi Čačinovič Vogrinčič tam »nove posteljice«.

Babica, dedek in koroška dečka so ob Jošku Jorasu in pozabljenih Slovencih na levem bregu Dragonje žive priče, kaj se godi malemu človeku pod neumno, hinavsko in zatiralsko Cerarjevo vlado.

Franci Donko