Cerar, ne z nasiljem. Z varovalno ograjo.

Datum:

Slovenci smo nori na ograje. Težko boste našli hišico, ki ne bi bila okrog in okrog obdana z vsaj meter visoko ograjo. Oziroma ravno toliko, da še lahko špegamo k sosedu, kaj se tam dogaja.

Ta slovenska navada in boj za vsak centimeter zemlje se mi je zdel sprva več kot neumen. Toda kmalu sem ugotovil, da bo tudi pri meni doma ograja nujno potrebna. Predvsem zaradi soseda, ki svoje parcele nima nikoli urejene in plevel z njegove strani raste hitreje na mojo stran, kot ga sam uspem urediti.

Ko se je Orban odločil, da bo zgradil ograjo na meji, so se v nas takoj prebudili občutki iz časa komunizma, ko so postavljali Berlinski zid in streljali lastne ljudi na meji. Čeprav Slovenci obožujemo ograje, je to Orbanovo ograjo medijska propaganda predstavljala kot postavljanje drugega Berlinskega zidu.

Toda eno je postaviti ograjo, da zagotavljaš red in uveljavljaš zakone, ki jih drugi nočejo spoštovati, drugo pa je postavljati ograje, da lastnim ljudem omejuješ svobodo ali še več – jih streljaš na meji.

Drama s t. i. begunci je pokazala, da številni med njimi niso niti malo pripravljeni spoštovati evropskega pravnega reda in norm. Zaradi izjemne množiče t. i. begucev, ki ne želijo spoštovati zakonov, je imel Orban na izbiro samo dve možnosti – ali jih zaustaviti in uveljaviti red z nasiljem ali z ograjo. Izbral je drugo, manj slabo možnost, toda še vseeno neskončno boljšo kot nasilje.

Žal pa smo v vse bolj podobni situaciji tudi mi. In žal imamo predsednika vlade, ki vse skupaj preučuje, preučuje in preučuje. Da o ministrici Vesni sploh ne govorimo.

T. i. begunci pa v velikih valovih prihajajo na naše meje. Rešitev, ki jo ponuja vlada, je več represivnih organov na meji. O drugih ukrepih ne razmišljajo, pa četudi postavljajo ograje ob vsakih malo večjih športnih prireditvah. Da zaščitijo varnost policistov na eni strani in udeležencev na drugi strani. In da policisti tako lažje uveljavljajo pravni red.

Zato, dragi Cerar, vsaj enkrat ne mencaj in ukrepaj. Zaščiti tako policiste kot begunce. Postavi varovalno ograjo. Potem pa pomagaj sočloveku, če je pomoči dejansko potreben.

Uroš Urbanija

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...