fbpx

Panika v slovenski visoki politiki

Foto: Aleksander Rant.

Zgodilo se je. Mrtvo truplo, ki le še razpada, se je ohladilo do te mere, da je vlada Marjana Šarca dokončno razpadla. A razpadla je drugače kot v preteklosti, kjer so bile vse aktivnosti do potankosti načrtovane. Leta 2012 sta Državljanska lista in DeSUS načrtno in plansko zrušili drugo vlado Janeza Janše, tudi vlada Alenke Bratušek, je po obisku strica iz Murgel razpadla kontrolirano. Prav tako vlada Mira Cerarja, ko so strici ugotovili, da bodo, če čakajo do konca mandata SMC težko spravili nazaj v Državni zbor. Tokrat pa je bilo drugače. Marjan Šarec je prišel na tiskovno konferenco in obelodanil svoj odhod iz politike. Nenačrtovano, impulzivno, otročje. O tem, da bo odstopil ni obvestil niti koalicijskih partnerjev niti stricev.

Panika, ki je zavladala je bila popolna. Kamere so ujele celo prvega strica iz ozadja Milana Kučana, kako se je ves zmeden sprehajal po Ljubljani. Najprej je dejal, da ne ve kaj se dogaja, saj baje ni bil doma. Na vprašanje kje je bil, pa je odgovoril da doma. Če niti Kučan ni poznal načrtov Marjana Šarca je velika verjetnost, da je bil predčasni razpad vlade nenačrtovan. To se je videlo tudi na obrazih koalicijskih partnerjev, ko so dajali izjave v Državnem zboru. Židan je bil popolnoma besen. Skupaj je le s težavo spravil nekaj smiselnih stavkov, za vse težave je okrivil Šarca in LMŠ, na koncu ko mu je zmanjkalo argumentov pa se je zatekel v natolcevanje o antifašizmu in podobnih neumnostih.

Tudi Alenka Bratušek ni bila nič boljša. Na obrazu se ji je videlo, da je zaskrbljena, ker bo težko znova prišla v Parlament. Izgubila bo službo, še več, službo bo izgubila tudi njena prijateljica Angelika, ki je le dobra dva tedna ministrica za kohezijo in nova slovenska državljanka. Tudi Bratuškova je za vse napake, kljub neštetim lastnim aferam, okrivila Marjana Šarca in LMŠ. Najbolj zmedena pa je bila nova predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec, ki se ji sploh ni sanjalo kaj naj naredi ali pove. Poudarjala je le, da bo več vedela naslednji dan, ko se bo sestalo vodstvo stranke.

Najbolj zbrana sta delovala voditelja desnih strank, Janez Janša iz SDS in Matej Tonin iz NSi. Janša je povedal, da so daleč najboljša rešitev predčasne volitve in da je oblikovanje stabilne vlade v trenutni sestavi nemogoče. Prav enako je povedal Tonin, ki sicer ne izključuje možnosti za prehodno vlado, a se mu zdijo predčasne volitve najboljša rešitev. Prav tako je Janša naslovil strahove nekaterih, da bi bile lahko nove volitve protiustavne zaradi odločbe ustavnega sodišča, ki je volilne okraje razglasilo za protiustavne. A rok, ki ga je določilo Ustavno sodišče, poteče šele avgusta, do takrat pa predpisi, ki urejajo volitve veljajo. Torej, nobenega strahu ni, da bi bile volitve nelegalne ali nelegitimne, v kolikor bi do njih prišlo aprila letos.

SD in Levica
Tudi ljudje imajo dovolj statusa quo. Vse ankete, pa naj bodo iz še tako rdečih medijev, dokazujejo, da si ljudje bolj kot novo parlamentarno mineštro, želijo novih volitev. Želijo si izbrati človeka, ki bo sposoben sestaviti stabilno in razvojno vlado. Po osmih letih kaosa in levičarskih vlad si želijo reda, predvidljivosti in razvoja. Tudi anti-Janša retorika tokrat ne bo več prijela, saj se niti tiste stranke, ki so zaradi izključevanja prišle v Državni zbor, ne upajo več na glas ponoviti, da z Janšo ne gredo v koalicijo. Izjema so seveda Socialni demokrati, ki se z vsako potezo bolj spravljajo na politično margino in Levica, ki bo s še bolj radikalno levičarsko politiko poskušala postati najmočnejša stranka na levi strani političnega prostora.

Največja panika pa vlada med strici iz ozadja, saj je Šarec tudi njim pokazal sredinca. Roki so že začeli teči in običajno so kandidata gradili že nekaj mesecev pred volitvami. Tako Jankoviča, Cerarja kot Šarca. Tako malo časa za izdelavo novega obraza in za krajo volitev, še nikoli do sedaj niso imeli. Igorja Šoltesa živ bog ne bo več volil, saj je že nazadnje prevaral volivce in na drugih evropskih volitvah popolnoma pogorel. Aleksander Čeferin pa bi bil neumen, da bi se odrekel vrhunsko plačani funkciji na čelu UEFA. Strici so končno v krču in morda bodo tokratne volitve prve, ko bo ljudstvo lahko res izbralo pravega kandidata.

Aleksander Rant