fbpx

Peščica služi na račun večine z vladnim žegnom

Matej Zorko (Foto: Demokracija)

Začelo se je dolgo vroče poletje, kot radi rečemo. Junij je bil nadpovprečno vroč, ne samo vremensko, tudi na političnem parketu. Nova vlada je poskrbela, da smo doživeli kolaps s pogonskimi gorivi, kot ga ne pomnimo. Med ljudmi se je širil glas, da je ukaz, da morajo bencinski servisi ustaviti prodajo, prišel z vrha. Kako bi sicer v samo nekaj urah skoraj povsod popolnoma zmanjkalo goriva?

Da si ljudje delajo zaloge pred podražitvijo in da je bil tisti konec tedna velik naval turistov, so navajali. V letih pred korono so bile številke turistov bistveno višje, pa to nikoli ni bil razlog, da bi zmanjkalo goriva. Tudi v krajih, za katere niso slišali niti mnogi Slovenci, kaj šele da bi tja zavili turisti, naj bi bili podzemni rezervoarji prazni. Bolj zanimiva pa je zgodba z odkupom pšenice.

Vlada je sklenila, da bo od slovenskih kmetov odkupila vso pšenico. Kot da trg ne deluje. Po drugi strani pa poslušamo strokovnjake in nekdanje sodelavce sedanjega premierja, da bodo cene električne energije še naprej naraščale, da bo zima, ki je pred nami, najbolj ekstremna, potem pa bi se cene do leta 2025 stabilizirale, seveda pa ne znižale. Zakaj torej vlada ne odkupi tudi vse elektrike slovenskih elektrarn? Zakaj pa tukaj na ceno vplivajo razmere v svetu? Zakaj se elektrika sploh draži, se vprašajmo? Je narasla cena Dravi, Savi in Soči, ki vrtijo turbine? Premog za TEŠ kopljemo doma, gorivo za jedrsko elektrarno pa tudi ne predstavlja večinskega deleža stroškov obratovanja elektrarne. Neka peščica več kot očitno pri teh poslih fino služi na račun vseh nas. Tako kot bo mastno zaslužil nekdo, ki bo izbran na vladnem razpisu, da bo primerjal cene 15 živilskih izdelkov v trgovinah, ki zaradi tega ne bodo nič cenejši.

Glede na videno in slišano v zadnjih dneh pa se ne bomo čudili, niti če bo nekega dne prva predsednica DZ RS nadvse arogantno izjavila nekaj v smislu: Če nimajo kruha, pa naj jedo potico. To pa bi moralo sprožiti alarm in dati povod, da napolnimo slovenske trge in ulice.

Matej Zorko