Pika Nogavička noče odrasti

Letošnje poletje marsikoga jezi. Človek ne ve, ali bi si obul sandale, kot se spodobi za ta čas, ali navlekel pulover in si priznal, da ga sredi poletja zjutraj zebe. Nekatere jezi Hrvaška, ker ne spoštuje arbitražnega sporazuma, druge še to, da so prilezli do samega finala svetovnega nogometnega prvenstva. Jeza  je bila tako močna, da je komentator televizijskega prenosa tekme med Anglijo in Hrvaško očitno pojedel limono in odvajalo hkrati. Jaz sem se potem pomirila in si rekla, da se (pod)povprečen komentator pač ne more odzivati drugače, še zlasti če ga je jezilo dejstvo, da ob  predragih Stožicah nimamo niti take reprezentance, da bi se sploh uvrstila na svetovno nogometno prvenstvo. Potem pa iz poletnega dolgočasja povolilnih vrtčevskih zapriseg – jaz se pa ne grem igrat s tabo, vznikne tema poletja: “A jaz ga imam v hiši, ga preživljam, pa ne bom smel gledati v ocene svojega mulca, a? Butasta država, ki si sredi poletja izmisli tak predpis!” No, to pa je tudi mene izstrelilo iz zasluženih literarnih počitnic naravnost pred tipkovnico, da si še jaz privoščim malo bentenja.

No, presenečeni boste. Kot zaprisežena desničarka in  huda nasprotnica permisivne vzgoje se tokrat ne bom postavila na stran preveč skrbnih staršev. Nasprotno. Mislim, da niti niso preveč skrbni, morda le malo preveč posesivni, vsekakor pa svoj občutek moči črpajo iz  odvisnosti šibkejšega, tega, ki se ne more še sam preživljati, preprosto zato, ker še hodi v šolo in ne na šiht. Ker če bi hodil na šiht, kar bi lahko od svojega petnajstega leta dalje, bi mu starši največ, kar bi lahko, zaukazali, da spoštuje hišni red, dokler stanuje pri njih in participira za stroške. Pa četudi ne bi bil osemnajst let star.

Svojega “otroka”, ki je morda v marcu letos napolnil osemnajst let, želijo starši še naprej nadzirati, čeprav jim bo to nekaj mesecev kasneje malce teže. Verjetno jih bo profesor na fakulteti, kamor bodo prišli gledat študentove ocene, poslal naravnost ven iz svoje pisarne, če pa bodo prišli v službo spraševat delodajalca o delu in rezultatih svojega zaposlenega “otroka”, jih še mimo vratarja ne bodo spustili in jih bodo raje napotili k zdravniku. Smešno, pa samo par mesecev prej so še gledali v ocene “otroka”, potem pa taka sprememba … Kaj  je vzrok? Je tistih nekaj mesecev časa zadoščalo, da je postal  polnoletni “otrok” res odgovoren? Ali je zgolj sprememba statusa preprečila staršem, da bi se nehali pasti na ranljivosti šibkejšega odvisnega in tako polnili svojo nedoraslost??

Vse skupaj me spominja na islamistični suženjski položaj žensk, ki so last svojih mož in ti praktično lahko naredijo z njimi, kar hočejo. Jih zamotajo v črne vreče, jim ne pustijo voziti avtomobila, prepovedo govoriti z drugim moškim. Ko pa ti gospodarji življenj pribežijo v Evropo, svoje ženske strahopetno pustijo v državi, ki so se je ustrašili, nato pa posilijo prvo Evropejko, ki jim pride pred oči. Sprašujem se, kaj bi naredila svojemu soprogu, ki bi zahteval nadzor nad mojimi osebnimi stvarmi v času, ko sem zaradi pogostega obolevanja najinih otrok v vrtcu pustila službo in ostala doma in me je moral preživljati: zagotovo bi vložila tožbo za ločitev.

V drugem letniku gimnazije mi je moj oče dejal, naj si sama napišem opravičila, kadar jih rabim. Kar zmrznila sem – kaj bo pa razrednik rekel?? Ti mene lepo podpiši, mi je odvrnil oče, saj poznaš moj podpis, če bo pa kaj narobe, mu bom že jaz povedal, da sva dogovorjena, saj je tvoje življenje in tvoja odgovornost hoditi v šolo in jo čim bolje zaključiti, ne moja, je pribil. Kljub temu mi je pred vsakoletnem roditeljskem sestankom v septembru, kamor so morali starši priti in se razredniku podpisati na papir, da je lahko primerjal podpise s kasnejšimi opravičili, rekel, no pokaži mi, kako se podpišeš, da se bom jaz podobno podpisal pri razredniku … Moj oče je bil res zakon. In to v pravem pomenu. Razlikoval je odgovornost in red.  Hišni red pri nas je veleval, da smo morali biti otroci doma do desete ure zvečer, ob enajstih pa je morala biti popolna tišina. In v nekaj mesecih, ko sva z možem kot mladoporočenca (polnoletna!) stanovala še pri nas doma, je hora legalis veljala za oba! Bila je pač očetova hiša in on je določal hišni red, kar  mi je bilo takrat in danes jasno.

Država je te dni razburila z nekim pravilnikom, kamor je napisala, da starši nimajo vpogleda v ocene svojega polnoletnega otroka. Čas kislih kumaric, ki ga prekinjajo otročje izjave nedoraslih polnoletnih politikov, ki svoje odgovornosti, ki so jim jo zaupali volivci, ne znajo izkazati, rekoč, da se  z zmagovalcem volitev nočejo pogovarjati niti o programih, je popestrila debata o vpogledu v ocene in kritikah države, ki si je prav zdaj izmislila ta pravilnik.  Zadrgnjenost je udarila ven med desničarji in levičarji, eni so na plan prinesli pravico vpogleda v ocene s pogojem preživljanja, drugi so se zjokali, kako politiki napadajo družino. No, oboje se mi zdi hinavsko in neumno. Neumno zato, ker si tega država ni izmislila zdaj, pravica do vpogleda v osebne podatke, kar šolska ocena nedvomno je, je jasno zapisana v že več kot desetletja star zakon o varovanju osebnih podatkov (najmanj ravnatelji bi to morali vedeti že od leta 2007), hinavsko pa zato, ker nihče, ki trezno razmisli, ne more zanikati, da kot starši ne boste veliko naredili, če začnete gledati v ocene svojega dijaka po osemnajstem letu. Kajti, dragi starši, če niste svojih otrok vzgojili k odgovornosti (dobro, lahko izberete tudi drugačne načine, kakršnega je izbral moj oče) in jim stali za hrbtom ter jim pomagali, spodbujali in nadzirali, nalagali, zahtevali in zaupali do njihovega petnajstega leta, jih po tem času tudi ne boste z nobenim nadzorom usmerili na boljšo pot. Seveda ta sistem ne zajame prav vseh izjem, denimo posebnih potreb, toda to sta druga zgodba in drug pristop.

Se še spomnite, kako ste otroka vpisali na srednjo šolo? Na prijavnici je stal podpis ravnatelja, ki je s tem potrdil pravilnost podatkov, ter vaš in otrokov podpis. S podpisom na prijavnici ste s svojim otrokom sklenili nekakšno pogodbo in se zavezali, da ga boste v času šolanja preživljali, vaš otrok pa se je zavezal, da bo redno opravljal šolske obveznosti. V tem duhu bi morali tudi nadaljevati, duhu zaveze in odgovornosti. Ustava in zakon vas zavezujeta k preživljanju otroka po obveznem izobraževanju, le če se otrok redno šola. Spomnite svojega otroka na to vselej, ko je to potrebno. V šolo pa pojdite pogledat ocene in se pogovorite z učitelji zato, da vam bodo bolj kvalificirano kot vaš otrok povedali, kje potrebuje pomoč, za kaj je nadarjen, zakaj ima težave v šoli. In mu skupaj z učiteljem pomagajte, da bo razumel snov, stojte ob njem, ko bo mukoma pisal vaje in skušal razumeti, ure in ure, če bo to v vaši moči, in hkrati zahtevajte izpolnitev pogodbe med vama. Tako mu boste pomagali, vse drugo je (tako menim) napihovanje ega in čustvena nedoraslost staršev. Pika Nogavička se je odločila, da noče odrasti. Toda že v tistem trenutku je bila že bolj odrasla kot gostja Aničine mame, ki je grdo opravljala svojo služkinjo in na ta pritlehen način dvigovala sebi ceno, ampak res samo sama pri sebi.

V nedeljo bom navijala za Hrvate. Zato, ker so naši sosedi. Bi tudi za Italijane, Avstrijce in Madžare, če bi se soočili z Angleži. In, žal mi je, ker je naša vlada že tako hitro vložila tožbo proti Hrvaški in si s tem zapravila manevrski prostor za dogovarjanje. Prepričana sem, da bi z dogovarjanjem lahko iztržili ne le uresničevanja arbitražnega sporazuma, temveč dobili še več. Ja, pa navijala bom za Hrvate, ker res dobro igrajo in vedo, kaj delajo na igrišču. Kup razlogov, da me danes skritizirate desničarji in levičarji. Privoščite si. Se bomo vsaj malo ogreli za pravo poletje.

Mojca Škrinjar

 • Tweety Bird

  Škrinjarca bodi raje tiho ker nikoli nič pametnega ne poveš. To se vidi po število komentarjev.

  • xtc

   Tunnek zjoči se danes do bi Crkentinček košarico od NSi.

   • Soave

    Hi. . . .hi. . . . .Crkentinček.?

  • Soave

   Število bo še naraslo. Lep dan je, pa ljudje ne visijo za računalnikom tako, kot ti in jaz .

 • Bandit123

  Mojca, do kdaj ti je oče držal roko na “njej”. Če otroke prav vzgajaš ti bodo tudi po osemnajstem letu kaj povedali, če ne pa nič. Nobene pravice nimaš do zalezovanja, ker tudi pred zakonom odgovarjajo zase.
  Kar se tiče dogovarjanja s Hrvati, ga lahko odpišeš. Imamo kar imamo, ostalo so sanje. Lahko pa kupiš parcelo na hrvaškem, če ti je to v tolažbo.

  • Soave

   Saj je napisala, da se strinja s tem, da nimamo starši vpogleda kaj počne v šoli , po 18 tem letu.

   Njene besede si zelo na glavo obrnil.

 • xtc

  Definitivno se s škrinjarico tule NE strinjam.
  Če že potem je treba sprejeti zakon,da so starši odgovorni in dolžni vzdrževati le do njegovega napolnjenega 18 tega leta in niti sekunde dlje od tega datuma so popolnoma samostojni v vsem tudi v preživljanju.

  • Zgornji

   nO, Problem je potem, da bi moralo to veljati za bejbe do 18 leta, za bejbote pa do 23 leta !!! ! !!!

 • Soave

  Jojmene ? Prvo o zame manj občutljivi temi – žogobrcu. Za Hrvate ne navijam in tudi ne bom. Naj si ga vtaknejo v r.. !! S Piranskim zalivom vred ! Požrešne piranhe so !
  A dobro igrajo ? Ja, seveda ! Saj imajo dobre pogoje. Pa veliko počitniških destinacij za EU, a ne ?
  O študiju mularije . . . . . . se pa tudi ne strinjam.Če mulca preživljam , imam pravico vedeti kaj počne. Razen, če si študij plačuje sam.Tu pa ni debate.

 • tasilo

  (X) Verjetno jih bo profesor na fakulteti, /…/, poslal naravnost ven iz svoje PISARNE.

  Univerzitetni profesorji nimajo PISARN, ampak KABINETE, ti trola.

  LP. Hanibal Lector

 • tasilo

  (X) … in se pogovorite z učitelji zato, da
  vam bodo bolj kvalificirano kot vaš otrok povedali, /…/, ČEMU ima težave v šoli

  Ah ja … ko si kvaziintelektualci domišljajo, kako oh-in-sploh rafinirano elegantno pretanjeno da se izražajo, v resnici pa ne poznajo pomena slovenskih besed.

  Vprašalnica ČEMU vprašuje po NAMENU. Ne verjamem, da ima veliko otrok NAMEN imeti težave v šoli. Pravilno bi bilo torej vprašati “ZAKAJ ima težave”. Vprašalnica ZAKAJ vprašuje po VZROKU — kaj je VZROK, da ima težave. Ali razlikujete med VZROKOM in NAMENOM?

  LP. Hanibal Lector

 • PIA PlA

  Država naj “svojim” polnoletnim dijakom začne plačevati socialno pomoč. Če starš lahko skrbi za svojega polnoletnega dijaka, ne sme pa videti rezultatov njegovega dela, naj te dijake preživlja kar država sama.

  • Novakec1

   Že prakticirajo to na migrantski populaciji.

 • PIA PlA

  Šiht je pogovorni izraz, ki ga učiteljica in samooklicana literatka ne bi smela uporabljati v članku, če bi želela dajati videz intelektualke. Druge take besede, ki v slovenskem knjižnem jeziku niso zaželene, razen v slengu so še: bentenje …

  Ne da se mi, tale prosti spis na nivoju petnajstletnega dijaka sploh komentirati.

 • stajerc5

  Namesto, da hoceti imeti vecji in drazji avto od soseda, posljite raje otroke po koncani OS v uk poklica ali pa v Internat. Primerjajte uspehe poklicnih sol z uspehi vecnih studentov in uspehe solarjev- studentev z klasicnim studijem. Ja, potem pa izracunajte, kaj je bolje: Strog placan Internat ali vecni Student na kaucu!

  Tisti z poklicom bo pa ze tako ali tako zidal prvo bajto!!!

 • tohuvabohu

  “Čas kislih kumaric, ki ga prekinjajo otročje izjave nedoraslih polnoletnih politikov, ki svoje odgovornosti, ki so jim jo zaupali volivci, ne znajo izkazati, …”
  Ups, tole je pa gradivo za Hanibalčka …

 • Nšo-či

  Gospa Mojca Škrinjar ste kot nasprotnica permisivne vzgoje, želeli povedati, da dijaki četrtih letnikov lahko sami podpiišejo ukore in opravičila? Glede na to, da so polnoletni in odgovorni, je spremljanje njihove prisotnosti pri pouku potem takem nesmiselno. Bodo Zakon o varstvu podatkov profesorji odslej spoštovali pri svojem delu? Ste uvedli izobraževanje in nadzor ? Kaj pa odnos do šibkejšega, ste izobrazili profesorje, da ne bodo več razkazovali svoje moči? A matura ni več prelomnica in nek dosežek?. Jo boste prestavili v tretji letnik?

 • Nšo-či

  Gospa Škrinjar ste kot nasprotnica permisivne vzgoje želeli povedati, da dijaki četrtih letnikov lahko sami podpiišejo ukore in opravičila? Glede na to, da so polnoletni in odgovorni, je spremljanje njihove prisotnosti pri pouku potem takem nesmiselno.

 • Zgornji

  MOJCA SE VIDI DA RAZMIŠLJA KOT POVPREČNI NESPAMETNI STARŠI KI NEVEDO , DA KAR SE PRI VZGOJI OTROK ZAMUDI DO 6 LETA, SE ČEZ CELOTNO INKARNACIJO ZELO TEŽKO NAZAJ NADOKNADI !!! ! !!!

  • Nšo-či

   Prav imaš :). Globine, ki so nas rodile, je izjemna knjiga.

 • Franc Šink

  Politiki vedo da je otrok pri 18 letih lahko njihov volivec. samo da ga kljub svoji neizkušenosti dobijo v svoje kremplje.

 • Jan Kovalski

  Ko se v komentar o nekem ukrepu aktualne vlade vmeša še nogomet in se zaključi z “V nedeljo bom navijala za Hrvate. Zato, ker so naši sosedi. Bi tudi za Italijane, Avstrijce in Madžare, če bi se soočili z Angleži.” je jasno, da gre za otročji način komentiranja, verjetno samo zato, da se popolni količino teksta, ker drugače bi vse izpadlo prekratko. Ampak če so že omenjeni sosedi in nogomet:

  Čisto vsi omenjeni sosedi so v bližnji preteklosti pobijali Slovence. Hrvati med 2. sv. vojno celo cca 900, pol manj pa Madžari. Angleži pa so krivi za vračanje domobrancev in posledično za njihov pokol. Spomnite se kako so deprimirani Nizozemci zaradi Srebrenice, Angleži pa se še danes delajo Francoze. Ne vem zakaj bi moral imeti rad sosede samo zato ker so sosedi in celo za njih navijati?

  Berem pred kratkim :”Novinarji so odkrili, da so Hrvati razširili školjčišče v piranskem zalivu. Naši novinarji so preverili in izkazalo se je da je res.”. A ni zanimivo, kot bi nekdo napisal: “Nekdo je opazil, da je v trnovski gozd padel majhen komet”. Širitev školjčišča kot naravni pojav, ki ga opazi nek slučajen mimoidoči in ga novinarji preverijo, medtem ko naša policija o tem nič ne ve!!!
  In potem takoj ISTEGA DNE: “Slovenija odpravila omejitve za zaposlovanje hrvaških delavcev v Sloveniji”.
  Kot bi se nekdo delal norca iz te države. In ta nekdo so naše oblasti, ki bodo na tak način zapravile to državo. Če želiš imeti državo se moraš obnašati tako kot temu pritiče in to zanesljivo ni to, da na vsak pritisk sosedov popustiš in se delaš da te bodo zato imeli radi. Bil sem proti referendumu za arbitražni sporazum, na veliko sem se trudil ljudi prepričati, da naj glasujejo proti (nekaj od tega je še na internetu:
  https://www.bicikel.com/forum/32182/referendum-o-arbitraznem-sporazumu?Page=1 )

  Sosedi se imajo pravico grebsti za to, da bi čim več iztržili, ampak to kako Hrvati to počnejo se ne more šteti za dobrososedske odnose. Ampak zakaj bi popuščali, če pa to počnejo slovenske oblasti neprestano. Namesto, da bi dobro zavarovali mejo, strogo upoštevali “šengen” in se ga dosledno držali pri prehodih meje, jim dali jasno vedeti, da ne bomo dovolili njihovega vstopa v OECD in šengen dokler ne bomo imeli z njimi razčiščene mejne probleme in probleme z nasledstvom, jim stalno popuščamo. In potem pred kratkim Juncker reče: “Brez razrešenih mej, ne bo širitve EU na Balkan”. Kdor je pred 8 leti zagovarjal to tezo so ga imeli za fašista, ki da izsiljuje sosede in spodkopava dobrososedske odnose.

  Slovenci smo s Hrvati toliko časa poglabljali sosedske odnose, da smo danes že skoraj na dnu.

  Poostriti mejni režim s Hrvaško in izvajati dosledno birokratske postopke, zapreti nekatere mejne prehode. Posodobiti vojsko v smeri izraelske ali švicarske, potem se sosedje ne bi tako norčevali iz nas.

  V nedeljo ne bom navijal za Hrvate!

 • Jan Kovalski

  Ta ukrep pa je neumen iz naslednjega razloga:

  Ker je nepotreben, in samo še en v nizu, ki hoče vse ravnanje in življenje državljanov ukalupiti in usmerjati s predpisi. Iz ljudi dela robote in jim pušča vedno manj možnosti pri svojih odločitvah, v tem primeru se vmešava v družinske odnose. Predpisov pa je vedno več, kmalu bo moral imeti vsak človek svoj pravni štab svetovalcev že če bo hotel kupiti paradižnik na tržnici.

 • Jan Kovalski

  Izbrisan en moj komentar (iz neznanega vzroka).

  • Novakec1

   Saj tudi članke odstranjo zaradi hudih komentarjev. Zoki , musliči, Stenica se pogovarjajo o novi vladi v slolandiji, tega ni več za videt.

 • Hun

  Jst sm tud za Hrvate, ker so sosedi in bili vcas del Yuge..
  drgac pa odlicn spis za gimnazijsko piflarko

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!