Pisma – od zmage do zmage (21): Čudoviti dan rdečih kartonov

Vinko Vasle (Foto: osebni arhiv)

Milan Kučan: “Danes smo izgubili volitve, jutri je nov dan in hočemo biti zmagovalci.” Zato naj začnem tale povolilni zapis z mislijo Sorosovega maziljenca in migranta v Budimpešti, sicer pa obsedenca z Janezom Janšo, ki je nekaj ur po veliki zmagi SDS in Janše zapisal, da zdaj je pa čas, da Janša odstopi. In se zelo čudim, da ga Janša ne uboga. A naš politični prostor je zaradi neuspele dekomunizacije precej sprevržen. Logično je namreč, da odstopajo zmagovalci, ne pa poraženci, kot je to storil oni iz SLS, ki si ga nikdar nisem mogel zapomniti, ker je imel karizmo toplega piva in mrzlega golaža.

Seveda človek za še en, tokrat dokončen, poraz naslednice Slovenske kmečke zveze ni sam kriv. Hiranje in smrt SLS sta se začeli familijarno z bratoma Podobnik, ki sta po pričevanju dobro obveščenih v SLS bila peronospora, kasnejši predsedniki, ki so se menjavali kot spodoben mož spodnjice, pa so v SLS prinesli še bolezen norih krav. Eden od teh je bil Franc Zagožen, ki je zaslužen za to, da še zdaj nimamo večinskega volilnega sistema, zadnji in ne poslednji pa je Radovan Žerjav, ki je zabil nož Janši v hrbet in potem pobegnil v ilegalo. O Francu Bogoviču se ne splača parlamentirati, ker je bil levičar na začasnem delu v SLS. In zdaj je, kar je.

Serpentinšek je na volilni dan nastopil kot veliki diktator, ki je v resnici zmagal, dobil pa je dvakrat manj glasov kot prvouvrščeni. Svojo politično nespodobnost je pokazal tudi med govorom Janše, ki ga je protestno zapustil in potem novinarjem izjavil, da tega blebetanja že ne bo poslušal. To je rekel Serpentinšek, ki v predvolilni kampanji ni izrekel niti enega pametnega stavka, je pa izrekel številne “aksiome serpentinšek”, zaradi katerih sicer ne bo šel v zgodovino, ampak še prej v pozabo. Njegov najvidnejši aksiom pravi, da se “čakalnih vrst znebiš tako, da prešteješ upravičene in neupravičene čakalne vrste”. Ali pa: “Ministri morajo sodelovati med seboj tako, da sodelujejo.” In še: “Sestanki so dobrodošli, če kaj prinesejo.” V glavnem − Cimirotič je amater.

Levica Luke Mesca je tudi zmagovalka volitev, pri čemer cenim Meščevo priznanje, da “gre za stranko preteklosti”, kar se mu je zareklo, a od srca. In bo božansko videti, kako bodo drugi z levice mimo Janše sestavljali koalicijo z mesečniki, ki so v 21. stoletje padli iz leta 1945 in ki vstop v koalicijo pogojujejo z referendumom o izstopu iz Nata. Po svoje pa sem tudi žalosten, ker so te volitve terjale veliko žrtev. Seveda moram na prvem mestu sadistično omeniti Janija Möderndorferja, ki je padel na listi SMC, pri čemer se čudim, da še vedno ni prosil Janše, ali lahko prestopi v njegovo stranko. A kaj zdaj s tem človekom? Nekdo je že zlobno pripomnil, da si je v kliničnem centru rezerviral dve kahli. No, jaz mu ju ne bi zaupal.

Seveda se v parlament niso prebili nekateri eksoti tipa Bojan Dobovšek, ki zdaj naokrog razlaga, da slovensko ljudstvo ni proti korupciji. Saj on tudi ni bil, je pa rad o tem govoril abstraktno. Janko Veber bo težko preživel ta poraz, ker to je človek, ki je psihiatrično prepričan v svoj genius, Andrej Čuš pa še vedno ni razglasil tudi svoje zmage.

Lahko pa gremo še malo veseljačit! Alenka Bratušek si je zaman omislila predvolilne kreacije tipa Ivanka Trump – ni bila izvoljena. Karlu Erjavcu se koalicija sovraštva z Jankovićem ni splačala; še več, stala ga je izvolitve v državni zbor. Zanj sta se bila pripravljena žrtvovati Saša Dončić, ki ni bil izvoljen, in njegov sin Luka, ki bo ta madež dolgo pral v kemični čistilnici. Normalni ljudje se vendarle morajo zavedati, kaj pomeni, če se objemaš z Jankovićem – hitro pristaneš na ravni farmacevtke. Seveda je gnusno, da je bil izvoljen Marko Bandelli, a vsake volitve prinesejo tudi takšne perverzije. Koga pa tudi odnesejo. Cerarjeva stranka je tako rekoč devastirana, kot da je čeznjo zdrvel orkan trinajste stopnje, čeprav uradno obstaja ena stopnja manj. To sicer povzroča tudi neugodno burko, ker se Jasna Murgel vrača v sodniške vrste in bo lahko sodila “v imenu Cerarja in SMC”. Po drugi strani pa je odpadel Dragan Matić, kar pomeni, da v parlamentu le ne bo zastopnika JLA in SFRJ.  Tudi mali velenjski Tito Jan Škoberne ni ušel pravični roki volivcev in bo lahko v rodnem mestu dobil službo vzdrževalca Titovega nenaravnega spomenika. Andreja Katič pa bo tam lahko sadila rožice in se nostalgično spominjala, kako je uničila Slovensko vojsko.

Pa NSi? Matej Tonin bi z levico, če bi ostal nedolžen, kar pa ne gre. Levica je še vsakogar razdevičila dostojnosti in dostojanstva.

Vinko Vasle

 • Peter

  Marko Debelli…no.

 • karpelec

  Vsi našteti odpadniki pašejo tja, kot rita pita na sk…

 • resnicaboli

  Da se nebo zgodilo kot je Orban izjavil vržeš jih skozi vrata ven pa prilezejo skozi okno nazaj.

  • antimur

   Lahko poiskusijo, toda nazaj bodo odleteli kot zombiji.

 • Joško

  Odlično povedano, samo levakov se nič ne prime. O ni trosijo ene in iste laži in prevare že od l. 1945 naprej. Upam, da stoletnice ne bodo dočakali.

 • PIA PlA

  V parlamentu tudi ni predstavnika zapečene arogance Kamala Izidor Shaker.
  Pomeni to prelomen trenutek za oboževalce in zaščitnike ilegalnih migrantov?

 • VERRZIFIKATOR

  Lev Blokar

  KARLI IN LEKARNAR

  Karliju nespečnost ni pustila,
  da dosanjal zmago bi osebno,
  se odločil je zato v zasebno
  da lekarno šel bo po zdravila.

  V bloku je lekarna zapuščenem,
  njen je vhod na levi čisto strani,
  razni so napoji skupaj zbrani,
  žavbe, maže, ves hudir obenem.

  Apotekar Janko mu ponudi
  v bloku tam na levi vso podporo,
  bo pa moral Karli za pokoro
  žrtvovati marsikaj pač tudi.

  Zvarek, ki pripravi mu ga Janko,
  stvar, ki jo premore farmacija,
  je za Karlija zdaj utopija,
  kot da glavo sam bi vtaknil v zanko.

  Karli naš je o svobodi sanjal,
  ko nespečnosti se bo otresel,
  pa ga Janko z zanko je spodnesel
  in do konca dni ga bo preganjal.

  Karliju nespečnost ne dopušča,
  da še kdaj imel bi mokre sanje,
  saj je dolgoročno pahnjen v stanje,
  ko je vsaka noč prepolna trušča.

  Sanjal je naš Karli bil o slavi,
  zdaj krivil bo levi blok in Janka,
  farmacijo, ki da mu umanjka,
  ko dobil pošteno je po glavi.

  • SIMON ROZIC

   Zdaj Karlek naj grgra le slano vodo iz zaliva,
   in naj ob tem močan ga smrtonosen srh obliva,
   naj svojo rit proda Lovrovu, opankarju ali Šarcu,
   utopil se bo v močno zastrupljenem kozarcu!….

   ..in prav je tako!

 • VERRZIFIKATOR

  Motorist Marjan

  VSE MINE

  Motorista tokrat vam predstavim,
  slavne je dirkače imitiral,
  zmagovalce bi prav rad kopiral,
  kratko rimo naj o njem sestavim.

  V breg se je zaganjal, navigiral,
  videl se na vrhu, videl slaven,
  pa potem, nekako ni bil zraven,
  po strmini je preveč zaviral.

  So potiskali ga spredaj, zadaj,
  ga hvalili vsi na vse pretege,
  motorist opazil ni natege,
  ko so vpili: »Fant, samo ne padaj!«

  Klance mu zvoziti je nevarne
  zdelo se kot šala je otročja,
  se iz navijačev ni naročja
  znal izviti, iz omame kvarne.

  Dirkal fant je besno po strmini,
  vpil, kako nekoga bo izključil,
  a se žal med dirko ni naučil,
  da škodljivi so izpušni plini.

  Moral bo spoznati, vse da mine,
  imitacija da ne zadošča,
  da preveč se plinov v prazno sprošča,
  zvozil motorist ni serpentine.

 • Franc Šink

  Erjavec izpadel? in tako “izkušen” diplomat ?Kdo bo revežu sedaj sprehajal psa? Ooo Morana.

 • antimur

  Zelo dober in resničen komentar. Čeprav sem bil zelo razočaran, da so v parlament prišli norci, pokvarjenci in nesposobneži kot je Cerar, Serpetinšek, Mesec, Tomićka, Kordiš, Brglez, Sluga in ostala levofašistična navlaka, je bil balzam za na to rano, da niso prišli v parlament enako pokvarjeni in protislovensko nastrojeni kot so Bratušca, Erjavec, Škoberne, Shaker, Möderndorfer in podobna kučanistična svojat.

  • mona lisa

   Točno.

  • SIMON ROZIC

   Še ena volilna redukcija, pa bo, dragi Slovenci! Takrat pa le mislite!

 • pajot

  Kar se tiče lunatika in hčera JNA oficirjev je vse jasno. Komunistom je zmanjkalo idej,nakradli so kar jim je bilo na razpolago,zdaj pa bi se vrnili v leto 45. Spet bi vse nacionalizirali,uvedli zloglasni člen 133 in mimogrede pobili vse svoje nasprotnike. Wellcome Venezuela!

  • SIMON ROZIC

   Pamet v roke, fantje in dekleta! Preprečimo to sranje
   paradajzarsko in jim pokažimo, kje je nihovo mesto!
   V naši Sloveniji nikoli več!

 • if

  Bravo VV!
  ________________________

  Obsedenci z Janezom Janšo?

  En obsedenec poziva JJ “zdaj je pa čas, da Janša odstopi”.
  Tega obsednca JJ ne upošteva, ker so k demokratičnim sposobnostiim JJ volitve dodale tudi demokratično licenco!

  Drugi tip obsedenca poziva prot JJ “le vkup, le vkup o levi blok”.
  Ta obsedenec je padel “s parlamenta”. Upam, da ni doživel hujšega pretresa možgan. V tem primeru bodo težave, ker so v UKC dolge čakalne vrste.

  Tretji tip obsednca je pozival proti JJ “Vse bom naredil, da JJ ne bo dobil teh volitev.”
  Obsedenec je še pred pozivanjem proti JJ koruptivno dobil farmacevtko, vendar ni dobil volilne kampanje proti JJ, zato uzurpatorsko napada farmacijo po LJ.

  Četri tip obsednca “Aus Murglestadt” se nazorsko odziva na “Sieg Heil!”, ki je bil gensko zakodiran v kominternovsko tvorbo že aprila 1941 (6. april; 27. april). Na osnovi dikatata Kominterne iz julija 1940 “sprejemajte naciste prijateljsko” je nazor “Aus Murglestadt” tudi aprila 1941 paktiral s Stalinovim Hitlerjem. .
  Murglestadtkopf je bil poražena na volitvah 2018. Zdaj proti JJ bije bitko Jelenovega žleba! Zmaga ni zagotovljena. Če bo, bo kratkega daha.

 • Aton

  Pismo zmage 22 in ne 21

 • Aton

  Več je Serpentinškov, boljša je socialistična skupščina izpred petdesetih let. Nič ni slučajno.

  • mona lisa

   Serpentinšek Kučanov sluga.

 • terminalar

  hehe,
  odlično VV!!

 • Vera

  Škoda, da ni bilo več ” rdečih kartonov ” za vse dosedanje v vladi Cerarja .

 • Anton

  en bolj “objektivnih” prispevkov novinarja Crnkoviča

  Kaj pomeni “relativni” zmagovalec?

  IZBOR UREDNIŠTVA

  Tudi jaz nisem navdušen nad zmago SDS, ampak pravila igre je treba spoštovati. Janez Janša naj sestavi vlado. Če jo more. Ima pravico. Situacija je sicer zapletena, ampak sam sem še vedno prepričan, da jo bo sestavil za malico. Kaj pa nam preostane drugega? Kaj so volitve in demokracija drugega kot pravila igre? Ali naj se zdaj zgledujemo po Viliju Kovačiču, ki noče in noče priznati referendumskega poraza? Ali naj tako kot Josip Broz leta 1928 rečemo, da ne priznavamo tega buržoaznega sodišča, ker se čutimo odgovorne samo svoji partiji?

  Za eno stotinko in en koš
  Skratka, strinjam se s predsednikom Pahorjem, ki nima pomislekov glede tega, da je Janez Janša zmagovalec teh volitev in da mu zato pripada pravica, da prvi poskusi sestaviti vlado.

  Kakorkoli obrnemo, Janša je zmagovalec volitev. Trditi, da je “relativni” zmagovalec, je hinavsko in navijaško izkrivljanje dejstev s strani poražencev in njegovih antipatizerjev. Med katere se prištevam tudi sam. Ampak!

  Kaj naj bi to sploh pomenilo, “relativni” zmagovalec? Da ni zmagal dovolj prepričljivo? Da ni “zelo” zmagal? Da je samo “malo” zmagal? Da je matematični izračun, da je SDS letos dobila 40.000 glasov manj, pa vendar 4 odstotke več kot pred štirimi leti, demokratično nevzdržen?

  Kaj pravzaprav hočete povedati? Da si SDS ni priborila absolutne, dvotretjinske, ustavne večine v državnem zboru? Že, ampak zakaj ste tako obsedeni s to absolutno večino? Z absolutno premočjo? Ali vas moč tako fascinira? Po mojem ne. Kakšen halo bi šele zganjali, dragi moji, če bi Janša zmagal tako prepričljivo kot Orban!

  In ali mar rečemo, da sta smučar ali šprinter “relativna” zmagovalca, če sta bila hitrejša od drugouvrščenega samo za stotinko? Ali za košarkarsko reprezentanco, da je “relativna” zmagovalka, če zmaga samo za en koš?

  Neprimerno
  Pahor tudi pravi: “Janez Janša je nedvomno močna politična osebnost, vendar demokratične institucije v Sloveniji niso tako krhke, da bi zaradi njega morali zagnati preplah.”

  Saj res. Za politike z avtokratskimi in avtoritarnimi tendencami v diplomatskem žargonu uporabljamo ta understatement, da so “močne osebnosti”.

  Za predsednika bi bilo neprimerno, če bi rekel, da Janša vodi politiko sovraštva in uporablja protibegunsko, nacionalistično retoriko. Za predsednika bi bilo neprimerno, če bi z zmagovalcem volitev polemiziral o njegovem dosedanjem – preden je na lepem spet postal državotvoren mucek – konfliktnem in žaljivem komuniciranju s presstitutkami, prostitutkami, levimi fašisti, komunajzerji, trenirkarji, opankarji, piškotkarji, buzeranti in ljubitelji garažnih bulmastifov.

  Niti ne bi bilo primerno, če bi predsednik dokazoval ali celo samo insinuiral, da je SDS zmagala na dopingu madžarskih političnih in medijskih intervencij in subvencij, pa tudi po zaslugi senzacionalističnega, ku-klux-klanovskega agitpropa medijev, ki jih ima sama v lasti.

  Faute de mieux
  Ne. Predsednik Pahor ne more reči, da je Janša desničar, ki ga je treba nekako zaustaviti. Janša je zdaj zmagal na volitvah in je prepozno, da bi ga kdorkoli in kakorkoli ustavljal pri poskusu, da sestavi vlado. Zdaj ima demokratično legitimiteto zmagovalca na volitvah. Če bi mu jo v nasprotju s predpisanimi procedurami odvzeli, bi to bil puč.

  Pahorju dam prav tudi glede tega, da “demokratične institucije v Sloveniji niso tako krhke, da bi zaradi (Janševe zmage) morali zagnati preplah”, vendar sem glede pozivanja k razumu in umirjanju žoge skeptičen. V Sloveniji se to dvoje ponavadi ne obnese, ker živimo v permanentnem afektu in mislimo, da je zmagal bavbav. Brez strahu? Še pomnite deset dni nazaj, tovariši? Pred kom in zakaj nas pa potem strašite?

  Odkar pomnim, sem volil faute de mieux. Stranko, ki se mi je zdela najmanj slaba izbira. Zato zdaj mislim, da bo manj slabo, če sestavi vlado zmagovalec, za katerega nisem volil, kot če jo sestavijo poraženci, ki se matematično pretvarjajo, da so zmagovalci – in za katere (z eno izjemo, seveda) tudi nisem volil. V nobenem primeru ne bom zadovoljen. Sicer pa sem na to navajen in ne delam panike zaradi tega. Pa saj smo vsi navajeni, ne?

  sarkazem press

  • SIMON ROZIC

   Crnkovič je še ena uboga, prodana novinarska prestitutka, ki
   mora za svoj obstoj lizati r…i pavijanov !

  • Jani Steiner

   Relativno : en las v župi-preveč, na glavi – premalo.

  • JJ

   Ja karma je k urba a ne? Spomni se volitev ko je zmagal Janković …….

   • Anton

    ne provociraj!, dobro veš da ne moreš primerjat jankovića in spoštovanega, eminentnega Gospoda Janeza JANŠE, prvoomenjeni je imel pri sestavljenju koalicije proste roke, celo metal so se na kolena kot prostitutke, levaki namreč, a kaj ker je zabit kot šterna , dočim Janeza Janše že cca 30 let jebajo na vse viže. prosim , da si pošten in ne provociraš, ker naslednjič ne bom tratil časa za tvoje provokacije.

    sarkazem press

 • Olga2345

  Odlično!

 • Jani Steiner

  Včasih je bilo vprašanje : Zakaj je pljuvanje na tla prepovedano? Odg. za nekaj let aresta : ker je partija na tleh. P.s. pa tudi bavconko je bil (in je) na tleh.

 • Vlado77

  Lepo , da ni nekih nadležnežev tipa Jani M. Vendar bomo imeli še Kordiša Mesca celo Miro-ta. Škoda , da je imela SLS tako trmastega in butastega vodjo. Primc pa ne upošteva kvot, Prstan nima jajc za kaj resnega. Ljudmila pa je naredila največjo škodo stranki s napadom na zaveznika. Žal imajo še enega srditega pljuvača Janeza Pogorelca član izvršnega odbora Nsi . Potem pa je vsega kriv Janša . Teorija Kučana in Cerarja in levice- vse kar je v tej državi narobe je zakrivila JJ. Če vse te navlake ne bi bilo bi desnica zmagala seveda. In imela čisto desno vlado. Za to hvala Ljudmili Novak, Zidanšku in drugim ,ki so desni pa nimajo volje za kaj več.

 • Lustrator

  Vrhunsko.

 • Rotar Jakob

  kurćanovi udbomafijski kartoni letijo že 70 let po krivosodnem diktatu!

 • samotoje

  Zadnji stavek je bolj zadel bistvo, kot je morda sam Vasle nameraval. Tak je Tonin- od pet do glave. Bajuku mora biti v nebesih slabo, ko tole gleda.

 • tramal

  Odlično in resnično.

 • xtc

  Pravilno-BRAVO!