fbpx

[Pisma – od zmage do zmage] Brilijantni valček norosti

Kolumnist Vinko Vasle (Foto: Demokracija)

Marsikdo bi lahko pomislil, da je Serpentinšek v instituciji, ker so njegove izjave po odstopu malo čudaške. Sam se s tem ne strinjam! Vedeti je treba, da je takšen odstop pomembno, premišljeno dejanje, Serpentinšek pa za to ni imel časa in je kar odstopil. Tega mu ne gre očitati, ker je to, da ne razmišlja, njegov standard in je to dokazoval še, ko je bil šef vlade in ker niti v zakonu o vladi ne piše, da mora predsednik vlade razmišljati. Je pa grozovito, kaj se je zgodilo potem, ko je Serpentinšek odstopil.

Najprej so ga napadli njegovi najožji zavezniki, razen Damirja Črnčeca, ki še ni prišel k sebi. Vem, da so samo govorice, da so Milana Kučana zaradi tega oživljali, lahko pa bi bilo res, kaj se pa zamudi.

Vsaj rahlo prizadet je bil, ker je v kamero izjavil, da ne ve, kje je bil in kam gre z biciklom in ker je v stiski zadnjič razbil avto. Udarec za Serpentinška je bil močan, saj so nekateri njegovi šli iz koalicije sovraštva na drugo stran.

A Serpentinšek je vse v naprej predvidel. On je kot dober šahist, ki pozna nekaj potez nasprotnika v naprej. Vedel je da bo po razpadu njegove koalicije nastala nova stara koalicija. Ko se to ni zgodilo, je Serpentinšek predvidel, da bodo predčasne volitve. Ko se to ni zgodilo, je rekel, da je še pred odstopom vedel, da ne bo predčasnih volitev in da je že, ko je sestavil koalicijo in vlado vedel, da ga bodo izdali. Zato bi lahko rekli, da je Serpentinšek politik z vizijo – ve, kaj se bo zgodilo in ko se zgodi, je presenečen. A poti nazaj ni, ker je bila velika izdaja, zato je zdaj vojna in tako je nastal obrambno napadalni načrt vojne proti koaliciji Janeza Janše.

Mediji imajo v revolucijah svojo moč
Generalno to pomeni, da bodo stare sile revolucije šle nazaj v gozdove. Zato je organizacijski odbor revolucije na škofijo naslovil prošnjo, da jim dovolijo uporabo gozdov na Pokljuki, a ker je nadškof znan po tem, da ima fazni zamik pri opredeljevanju in zavzemanju stališč, še zdaj čakajo na dovoljenje. Seveda so v priprave revolucije vključili tudi medijsko srenjo, razen onih, ki jih je vodja poslancev Serpentinškove stranke Brane Golubović poimenoval nenormalne. Temu je služil tudi zadnji sklic odbora za kulturo, ki je dokazal samo eno: posebej je treba z zakonom prepovedati Anžeta Logarja, ki je našim predrzno vrnil naše izmišljotine (kar je v politiki legalno) z argumenti, številkami, navedbami in ob tem očitno užival.

Branko Golubovič (Foto: posnetek zaslona/ Tarča na RTV SLO)

Zato je demokratično, da se takšnim prepove javno nastopati. Prihodnji “kanon futer” revolucije Serpentinškov Robert Pavšič si tudi zasluži zaušnico in poslednji opomin pred izključitvijo. Pred kamerami je propagiral proslulo Demokracijo in jo celo kazal in se hvalil, da jo kupuje in bere. Večjo izdajalsko svinjarijo si je težko zamisliti, saj se je po njegovem nastopu prodaja omenjene revije podvojila. In ne drži, da je človek zaradi Demokracije lahko prizadet, kot je natolceval. Ko je Jelko Kacin z Delom – časopis s težo – po glavi Iva Hvalico, je ta še danes prizadet, saj naokrog razlaga, da mu je Janša prisluškoval. Res pa je, da tudi Pavšič včasih čudno izgleda, kar bi lahko bila posledica posedovanja Demokracije. Izjava, da ceni urednika Demokracije, pa je izdaja par excellence, če se ve, da Jožeta Biščaka zaradi revije večkrat zaslišuje policija. Če se dokaže, da Pavšič gleda tudi Novo24TV, pa ne bo nobenega dvoma več, da je bil pri Serpentinšku peta kolona.

Mediji imajo v revolucijah svojo moč. To je vedel že Slobodan Milošević in to seveda vedo tudi naši iz partije in udbe. Zato seveda ni pomembno, kakšna je kilaža voditeljice Odmevov Tanje Starič, pomembna je govorica njenega obraza, ki pravi trenutek izda gnus, odobravanje, ljubezen, strinjanje, ogorčenje. Ljudem torej ni treba razmišljati, kako naj se opredelijo. Velika pridobitev v revolucionarnih časih je tudi Tanja Gobec, ki je tako zelo navijaško enostranska, da jo bomo morali posebej nagraditi.

Vinko Vasle