[Pisma – od zmage do zmage] Ko modri vlak odpelje – Serpentinška

Javna hiša RTV, ki ji domobranci in fašisti očitajo tisti elektro prispevek, je v resnici eden redkih branikov bratstva in enotnosti, Tita, Jugoslavije in Modrega vlaka. Ne, ni napaka – oni modri vlak pišejo z veliko začetnico. Ker vse, kar je povezano s Titom, je veliko. Velika je bila zmaga nad naci fašizmom 1945, ko so Prekmurje osvobodili Stalinovi Sovjeti, ostalo pa osovraženi zavezniki. Celo poraženi fašisti so našim pomagali pomoriti domobrance. To je seveda logično, ker v sili hudič še okupatorja na pomoč pokliče, kar ni isto, kot ko so to storili oni, ki so po vaških stražah delali domobransko vojsko.

Pomembno je, da je naša komunistična vojska takrat znala sodelovati tudi z naciji, da so imeli mir. Bilo bi veliko bolje, če nas zavezniške sile ne bi osvobajale, ker se danes to zlorablja za zgodovinske študije o tem, kako je bilo v resnici. V tem smislu ne razumem, čemu se ne prepove knjiga dr. Jožeta Možine “Slovenski razkol”, ki gre – Kučanu in ZZB bodi potoženo – še v ponatis. Toliko resnic si slovenski narod utrujen od narodnih sprav res ne zasluži.

Ko je vladala le ena resnica Tita, udbe, partije in jugo armade, smo se vsi bolje počutili. Nismo bili zmedeni, nismo se spraševali, kako je bilo. A pomembno pri tem je, da se je prebudil slavni partizanski zgodovinar, znani aktivist s ceste proti Rovtam Jože Pirjevec, ki je povedal, da gre za domobransko knjigo. Malo ga je polomil, ker je dodal, da pa le ni nepomembna. Nezaslišano pa je, da se Možinova knjiga razprodaja, Pirjevčeve pa se žalosto stiskajo v kakšni garaži. To bi moralo biti kaznivo.

Cenzurirali Boruta Pahorja?
Sem pa zadnjič bil vesel, ko je po nekaj premora na javni hiši nastopila mati slovenske sprave Spomenka Hribar, ki je vsa utrujena in upognjena od teže časa spet pozvala k narodni spravi. Javna hiša si zaradi vsega tega seveda zasluži višji elektro prispevek, saj dela za naš blagor in Serpentinšek to ve. Tako so zadnjič upravičeno cenzurirali navedek predsednika države Boruta Pahorja, da Serpentinškova vlada ni sposobna nobenih reform. Čez pol ure, ko je zapel rdeči telefon, se je naslov glasil, da je Pahor Serpentinšku pripravljen pomagati z reformami. In, ko smo že pri njem, fašisti in domobranci zastavljajo vprašanje, ali je Serpentinšek diktator. Nikakor ne, je pa zabavni substitut – Tito-Kamnik, Serpentinšek-Kamnik, Tito-udba, Serpentinšek-Sova, Tito – ljubice, Serpentinšek-Nataška, Tito-cenzura, Serpentinšek-sovražni govor desnih medijev…

Edino tega ne vemo, kje je Serpentinšek Silvestroval, nam je pa javna hiša zato pompozno predstavila silvestrovanje tovariša Tita  1972 v Ljubljani. In ena zelo pomembnih novice na njihovem portal se glasi “Po nekdanji Jugoslaviji s Titovim Modrim vlakom.” Posebej so poudarili, da se bo vlak ustavljal tudi v Sloveniji, fašisti in domobranci pa so vprašali, če tudi pri Hudi jami in v Kočevskem Rogu. Kar je oslarija, ker tam ni železniške proge. Toliko o logiki fašistov in domobrancev.

Ko osamosvojitvena vojna ni pomembna za zgodovino naroda
Prav ti pomembni zgodovinski dogodki, ki nam jih nostalgično obuja javna hiša RTV SLO, so v vrstah narodnih izdajalcev in sovražnikov sprožili vprašanje, kako je pa z drugimi arhivi in so verjetno imeli v mislih kaj v zvezi z Janezom Janšo, Demosom in podobnim avanturam neodgovornih desničarjev. Osebno vem, da posnetkov  z Roške,  ki jih je delal Janez Pirš, ni , kar je v redu, ker so magnetoskopske trakove presneli z drugimi pomembnejšimi dogodki, kot je na primer zadnji kongres slovenske partije v času, ko so v Romuniji likvidirali zakonca Ceausescu. In po naši stari komunistični – če nečesa ni, se ni zgodilo.

Žal je v javni hiši še vedno preveč propagandnega materiala iz tako imenovane desetdnevne vojne in osamosvojitve, ker tam naši niso imeli glavne vloge in če naši nimajo glavne vloge, potem to ni pomembno za zgodovino naroda. A vsaj to je javni hiši treba priznati, da je pri omenjanju tistih dogodkov zelo selektivna in pazljiva. In da vsaj to posebej poudari, da je bil Milan Kučan tisti, ki nas je vseskozi osvobajal. In smo zdaj tam, kjer smo. V komunizmu. Tako je končno v lanskem letu tudi Marcel Štefančič prenehal z blefiranjem in je postal polnokrvni komunist.

Ni enostavno nekaterim v teh časih. Zato se sprašujem, kako hudo mora bit Serpentinšku, ko mora živeti sam s seboj. Že brez njega bi mu ne bilo dobro.

Vinko Vasle

 • Ivan Ivanovič

  Kar dobiš zastonj, ponavadi ni kaj prida vredno.
  Komunisti so nam ob sestopu z oblasti podarili demokracijo, svojo demokracijo, ki to dejansko ni. Podarili so nam komunizem v kvazi-demokratičnem celofanu: demokraturo.
  Problem je v tem, ker tega skozi tridesteletno tranzicijo ni nihče opazil oziroma ni hotel videti. Vsi so se sprenevedali, da imamo demokratično pravno državo, čeprav smo imeli stare partijske aparatčike v sodstvu in povsod drugod, kjer naj bi se izražala pravna država. Sprenevedali so se, da imamo tržno ekonomijo, čeprav imamo dogovorno partijsko plenilsko ekonomijo. Sprenevedali so se, da imamo demokracijo, čeprav smo imeli mafijsko demokraturo stricev iz ozadja.
  Vsako ljudstvo ima takšno oblast, kakršno si zasluži.
  Narodu ovc vladajo volkovi.

  • WISKY 1000

   Spomenčica voli migrante

 • RATATA

  Na, na svete tri kralje pa našihtu garbat ko norc(!!), tu mi pa diklićko kažete v vsej grdoti, upokojeni leta 1992 pri starosti 51 let z 27 leti pokojninske dobe, kar je izglasovala sama .. ! https://www.finance.si/310523

  • radames

   O iskrenosti Hribarjeve pri zavzemanju za spravo sem imel “čast” spoznati v osebnem stiku z njo v začetku 90. let, ko sem se ji zahvalil za njena prizadevanja za spravo. Potem sem ji omenil še svoj pedigre. Naslednje dneve, ko sva se še srečavala, me ni hotela niti pogledati.
   Tako hinavsko spravo naj si nekam vtakne! Ta ženska ni niti malo iskrena, da ne rečem poštena.

   • RATATA

    Jaz je nisem nikdar srečal in si je niti ne želim, o njeni naturi mi vse povedo njene izjave, geste in in njen potulen podganji gobec!

    • radames

     Ker sem delal v nekem mediju, sem takorekoč “službeno” srečaval kar veliko politikov. Še v Jugoslaviji.

     • RATATA

      Ja, v tistem času se je vse zdelo fajn…, neke izjave, pisanje n NR… pol se je pa izkazalo vse za nateg z verbalnim olepševanjem….! Vse splanirano!

   • piko8

    Nema večeg lažova od srbijanke!!

 • radames

  Ja, kar se tiče brisanja magnetoskopskih trakov, ima prste zraven tudi Dolančev sin, ki mu je najbrž bila RTV (TV) prva služba. V “varstvo” je dobil kolut kvadrupleks traka, na katerem je bila posneta neka TV drama, ki še niti v spored ni šla. Tovariš je junaško zbrisal cel kolut drame. Potem je dobil bolj varno službo…

 • črnaovca

  Vinko hrvati so nogirali kolindo

  • kralj matjaž

   In?

  • WISKY 1000

   Pravilno,tudi mi bomo.

 • Milan Onič

  Naj bo malo za šalo, čisto prvi stavek prispevka, poudarjeni tekst, do prve vejice, da nebo pomote, pa je res dober! RTV……! Sicer pa kdaj bodo že volitve, da se ta leva katastrofa zbriše iz oblasti!

 • WISKY 1000

  Modri vlak so obnovili,vozil bo spet komunajzarje na britof.

 • freedomfighter

  Pa ljudje bozji koga briga ta juga…a vam ni jasno da je mnenje o titu povsem nepomembno…edina stvar ki je pri socializmu res pomembna in bi jo morali uciti povsot je da se je socializem unicil sam in ce bi ljudje to razumeli nebi nihce podpiral socializma…vsi te nobi in se ne vem kaj so popolnoma nepomembni…socializem je bankrotiral in to je najpomembnejsa stvar ker nacizem in fasizem je bilo potrebno premagati v vojni socializem je pa tako nedelujoc sistem da se je sesul sam…ljudje bodo vedno nostalgicno opevali revolucije in revolucionarne borbe ker je v revoluciji nekaj romantike tako kot v vojni…se hitlerjev spodleteli puc nosi neko romantiko…jbg tako pac je…sedenje v asarnah pod ukazom berlina ne bo nikoli romanticno…nihce pa ne vidi romantike v ekonomskem bankrotu ki pa na vecino prebivalstva upliva skorajda bolj kot vojaski poraz…desnica bi morala vse svoje moci v anti socialisticni borbi vsmeriti v ekonomske argumente…in ne a je dobro imeti veliko sociale ali ne ampak ali je to sploh mogoce brez da bankrotiras in zgodovina kaze da ni mogoce…tako kot cez 30 let ne bo vec pokojninskega sistema ker ga je nemogoce resit razen ce dvignemo starost a upokojitev na 80 let…piramida se ne bo nikoli vec obrnila ker bi za to potrebovali poboj stotine miljonov ljudi in pa najvecji baby boom v zgodovini in vse to potrebujemo v naslednjih 20 letih drugace je s pokojninami konec…enostavna racunica

 • Tomi Luzovec

  oh ta pedi….