[Pisma – od zmage do zmage] Pampers plenice, Sova in Jerca

Vinko Vasle

Ko  je oni dan en uniformiranec na Tromostovju zakričal “Ich bin apachenfuhrer”, se mi je zdelo, da so nekaj pomešali, ampak, ko je vojna, je res vseeno. Turisti, ki so se nedolžni znašli na tisti poustvarjalni vojni lokaciji, so rekli, da v deželo rdečekožcev ne pridejo več. Enemu sem pojasnjeval, da gre v resnici za debelokožca – nobena korupcija, nobena farmacevtka ga ne vrže iz tira oziroma na Dob. Če bi Hitler danes zakričal “Naredite mi to mesto nemško”, bi se v kamen, ker ga obvladujejo – poleg klana Janković –, spremenile še albanska, črnogorska in srbska mafija. Slovenci pa hodijo v službe.

Tisti hip je SS grupenfirer na Tromostovju zgrabil nič hudega slutečo opazovalko, jo vrgel po tleh in s pištolo kričal, da jo bodo pokončali. Ne vem, kaj je nato bilo, ker teh grozot in krutosti nisem hotel gledati. Baje pa so potem na sceno pridivjali pravi sadisti z rdečo zvezdo v nekih zlikanih in iz kemične čistilnice prinesenih uniformah fundusa Drame. Masaker je bil, masaker. Glavni je bil Domen Valič, ki je pri polni zavesti rekel, da gre za zgodovinska dejstva, čeprav domobranci trdijo, da ga je Franc Sever – Franta super nategnil, ker gre za vojnega zločinca in ne za heroja Menine planine.

O Menini, ki so jo naši odkrili leta 2019 in je zasenčila Dražgoše, domobranci nesramno trdijo, da je po tisti slavni bitki na tej gori bilo polno pampers plenic, kar pa zagotovo ne ustreza dejstvom, ker je za skromnost NOB značilno, da niso imeli časa opravljati potrebe niti za grmom. Torej! Franta in njegovi seveda 12 tisoč glavi množici gestapovcev, ali kaj so že bili, ni mogel reči, da naj nehajo malo streljati, da se gredo posrat za bližnji grm. Ker to res ne bi bilo herojsko in v tem primeru onega filma ne bi bilo. Kakorkoli, resnica je vsaj to, da je bilo po Franti sodeč na Menini res eno veliko sranje, ki je prišlo v zgodovino in na filmska platna. Zgodovino tretjega rajha bo treba na novo pisati – naj se ve, zakaj se je Adolf Hitler ustrelil v bunkerju.

Franc Sever – Franta

Franta ima pravico sanjariti
Tako so se s tem filmom o slovenski Sutjeski uresničile Titove besede, da mora vsak pošten režiser posneti en partizanski film. Naši so nekoč hoteli posneti ono sveto dražgoško bitko bežanja, pa so vse pokradli. Toliko o narodnoosvobodilni zavesti in morali. Končno pa, Franta ima – preden ga vzame hudič – pravico sanjariti, da so bili tisti trije švabi, ki so streljali v breg Menine, v resnici gromozanska divizijska tolpa morilcev. Psihološko gledano se je zato po vojni maščeval s tistimi spiski tisočev, ki jih je poslal na oni svet. In če kdo nesramno trdi, da je na naših pravosodnih instancah kadrovska katastrofa, naj se spomni Frantovih časov, ko so tam bili mesarji, mizarji in cestni delavci. Res pa je, da je po fašistih in domobrancih to primerljivo s študijem na pravni fakulteti.

Toda, epopeja Menine planine se ponavlja tudi danes, kot farsa bi rekli naši fašisti – smrt fašizmu, svoboda narodu! Poglejmo v ono Sovo, ko je nek njen kontraobveščevalni agent na dan privlekel Natašo, ljubico predsednika vlade, ki ga igra Serpentinšek. Kako je bilo v resnici, bi več vedela povedati Suzana Perman, ki se je zakamuflirala na POP TV in ima neposredne zveze z Damirjem Črnčecem. Vsaka dobra TV ima svojega agenta, največ bivših je še vedno v javni hiši, ampak, ker je KOS propadel, eden je šel pa v penzijo, niso več kdo ve kako aktivni. Od tod izhaja tudi profesionalna drža medijev in novinarjev, da je treba nadzorovati opozicijo, kar je sicer v opreki s profesionalnimi novinarskimi standardi, ampak ne pri nas.

Prof. dr. Matej Accetto

Naloga medijev, da prikrivajo oblastne rabote
To seveda s seboj prinaša tudi posledice, da na primer paradno Delo režima prostopadno propada, ker ga nehvaležna svojat noče množično kupovati in so zdaj tam nekje na 15 tisoč izvodov. Ne, oni so raje razgrabili 150 tisoč glavo naklado Slivnikovega Dela, da so potem uživali ob resničnih kriminalnih zgodbah. Naloga medijev pa ni, da razkrivajo oblastne rabote, ampak, da jih prikrivajo. Ne glede na posledice naklade. Drugače se ne da vladati.

S tega vidika je prezentno, da tudi v propadajočem Delu na primer branijo ustavnega sodnika Mateja Accetta, ki se je nekaj lagal in ga je razkrinkal drug ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič, kjer pa ne gre za nič drugega, kot za nesramno akademsko provokacijo harvardskega kadra. Pri tem naj dodam, da je naš Harvard seveda Bavconova pravna fakulteta.

Ne, nisem spregledal Jerce Korče, ki se tudi rada laže, pravi opozicija. Ampak, nobena opozicija pri nas nima pravice kritizirati laži koalicije. Nima.

Vinko Vasle