fbpx

Pisma – od zmage do zmage: Programska shema javne hiše

Vinko Vasle (Foto: Osebni arhiv)

Podpisani generalni direktor RTV Igor Kadunc sem sprejel naslednjo avtonomno in uravnoteženo programsko shemo, ki bo veljala do konca leta 2020, če bo denar, če pa ga ne bo, bomo črtali šport, filme, risanke, vreme, Pričevalce, Jožeta Možine in udeležbo koalicije v naših programih. Nujnost, da naša hiša ostane nedotaknjena, bodo avtorsko utemeljevale naslednje novinarke in njihovi izdelki.

Jelena Aščić bo v Tedniku obravnavala naslednje vsebine: delavski razred Slovenije v diktaturi, kapitalizem kot zlo dvajsetega stoletja, izkoriščanje čistilk na sedežu vlade, lačni otroci v Sloveniji, vpliv vlade na slabo prehrano in prebavo, vse več infarktov zaradi Janeza Janše. Vodila bo tudi avgustovsko Omizje na temo: Dopusti z boni in maskami – kam nas to nasilje pelje. Samo predlagala se je tudi za intervju z Alenko Bratušek o vplivu SDS na neplodnost žensk v Sloveniji.

Efgenija Carl bo v sklopu dvajsetih oddaj tradicionalno obravnavala sadje in zelenjavo s posebnim poudarkom na naslednjih temah: prekupčevanje z makedonsko solato, ali kaj dela DeSUS v koaliciji; marelice iz Egipta – uvoz s posredniki, ki so menda, se sliši, pravijo dobro obveščeni blizu ministru Zdravku Počivalšku. Efgenija bo na lastno pobudo na Obali zasledovala člane SDS v zvezi z uporabo mask in razkužil med plavanjem, razkrila bo tudi, da je znani in ugledni član SDS na črno prepleskal stanovanje v Ljubljani, na sledi je tudi poslancu SMC, ki je kar ves teden letoval v Izoli, in se spraševala, od kod mu denar. Pripravila bo dva Utripa o kolesarjenju v Sloveniji in čemu primanjkuje rezervnih delov v časih Janševe diktature. Želi delati tudi intervju z obrambnim ministrom Matejem Toninom o dilemi maslo ali topovi v časih pandemije.

Grožnje s smrtjo niso kaznive
Moja Pašek Šetinc
pravkar montira dokumentarno reportažo o zlorabah aplikacije COVID-19, čeprav je še ni, kar je seveda posebna afera. Pripravlja okroglo omizje o sovražnem govoru tistih, ki napadajo upravičene protestnike »smrt janšizmu«, z Dragom Šketo, generalnim državnim tožilcem pa je že posnela triurni pogovor o neverjetnem pritisku Janeza Janše na neodvisnost tožilstva v zvezi z njegovim vprašanjem, čemu grožnje s smrtjo predsedniku vlade niso kaznive, kot da to ni logično. Na Prešernovem trgu je posnela tudi enourno skrito kamero o napadih harmonikarjev na kulturno identiteto države.

Njena velika želja je tudi, da bi imela intervju z Milanom Kučanom, če se ji bo oglasil iz prestižne obmorske turistične lokacije. Zaradi Janeza Janše in pomanjkanja denarja novinarka žal ne more intervjuja opraviti na terenu. Mojca Pašek Šetinc bo avtorsko v sedemnajstih nadaljevanjih po uro in pol obdelala znamenite Tarče 1, 2 in 3, koscenarist pa bo ugledni ekonomist, politik in biciklist Ivan Gale – Poštenjak. Po vsaki oddaji bo pogovor, v katerem bodo sodelovali: Matjaž Nemec, Marjan Šarec, Marko Bandelli, Ljudmila Novak in Jerca Korče. Pogovor bo uravnotežil Jani Möderndorfer.

Jaša Jenull in Ivan Gale
Tanja Gobec
bo do decembra imela v vsakem TV Dnevniku prispevek Politično. V njem bo do konca novembra gostila naslednje ugledne politike: Ivana Galeta z ženo na temo – ženske v časih žvižgačev; Matjaža Nemca o intelektualnih doneskih in izročilih NOB za današnjo rabo; Tanjo Fajon o nujnosti, da postane predsednica vlade in zakaj; Jašo Jenulla o Ustavi Republike Slovenije in o potrebi razmontiranja parlamenta; Marka Bandellija o intelektualni prednosti Alenke Bratušek pred Janezom Janšo in Marjana Šarca o tretji republiki vladavine nove koalicije Stranke Marjana Šarca. Gobčeva pripravlja tudi omizje z zdravstveno temo – vpliv alkohola na vodenje vlade in koalicije.

Špela Kožar je že posnela cikel oddaj o kulturi v diktaturi s skupnim naslovom Iskanje fašizma na ministrstvu za kulturo. Vsak večer bo  po Odmevih moderirala dvajsetminutne oddaje Vpliv sprememb RTV-zakona na razpad kulture in umor prekarcev v novinarstvu. V prvih trinajstih oddajah bodo sogovorci Franc Trček, Robert Pavšič, Violeta Tomić, Dejan Židan in Maša Kociper. Oddaje bo uravnotežil Miha Kordiš.

Vinko Vasle