[Pisma – od zmage do zmage] Svoboda je svoboda tistega, ki misli po naše!

Vinko Vasle

Iz stranke Levica je RTV zadnjič prejela nedvoumno sporočilo: Branko Grims nima kaj početi na zaslonih javne TV, še posebej, ker so ga kot podnebnega skeptika povabili v oddajo Odkrito. Drugi udeleženci Levice niso motili, recimo znana podnebna strokovnjakinja na ravni one Grete – Jerca Korče. Z zanimanjem sem prisluhnil tudi Aljažu Kovačiču, prav tako iz Serpentinškove stranke, ki je ob razpravah o zasebnem šolstvu s poslansko avtoriteto demokrata dejal, da bi on zasebne šole prepovedal.

Dobili smo tudi neko jadransko novinarsko preiskovalno navezo Oštro, ki jo pri nas vodi znamenita preiskovalka Anuška Delić, zraven pa je tudi še znamenitejša Nataša Pirc Musar. Ukvarjajo se s fejki v medijih in so v zadnjem času razkrinkali, da je toča prekrila le predmestje nekega mehiškega mesta in ne vse Mehike, da Marija Terezija vojaških sporov ni reševala s tanki, da ni mogoče trditi, da s kavo hujšamo le do 15. ure itn. To, da imamo uradnega cenzorja vsebin na družbenih omrežij na FDV, je pa itak znano.

Vse to in še kaj so predpriprave na uvedbo zaostrene medijske zakonodaje, ki jo bom podprl, kar argumentiram z naslednjo resničnostjo. Ko je v državnem zboru pred leti potekala javna predstavitev mnenj o novem zakonu o RTV in medijskem zakonu, me je pred veliko dvorano ustavil Miran Potrč in me vprašal, ali bom razpravljal in zakona rušil. Rekel sem, da ja, in je odkimaval z glavo ter dejal: premisli, kaj boš storil. Ni pomagalo, takratno ministrico Majdo Širca sem sesul v prah in pepel, zakon o RTV je padel na referendumu, medijski zakon pa je morala umakniti. Mene pa so na RTV opozarjali, da imam pogoje za upokojitev. Kmalu zatem pa je izbruhnila “afera pedofilija”, v kateri je življenjsko nastradal takratni član stranke SD Andrej Magajna, ki je zakonu lastne koalicije javno nasprotoval. Da je bilo to udbovsko inštalirano, je seveda jasno.

Tako od daleč in približno se mi sicer zdi, da spremembe zakona o medijih niso demokratične in da so v žargonu naših rečeno malo fašistične, a z njimi ne mislim negativno polemizirati, ker ima zdaj Sova na primer možnost, da vstopi v naša stanovanja, ko nas ni doma. Na računalnik mi sicer lahko pedofilijo ali še kaj bolj sprijenega inštalirajo od daleč, malo kokaina – kake pol kile – pa mi lahko dostavijo kar v hišo. Pri naši pravni državi bi do smrti sedel na Dobu.

Za ta medijski zakon se res ne splača tvegati kaj tako zelo resnega, še posebej, ker so spremembe delali zelo ugledni strokovnjaki. Recimo neka Saša Gnezda. Zagotovo je tožilka Katarina Bergant dodala kakšno pomembno o kazenskopravnih vidikih opozicijskega, desnega novinarstva. Odličen medijski strokovnjak je tudi predavatelj s pravne fakultete Klemen Podobnik, ki na PF predava transportno in mednarodno gospodarsko pravo. Kdo je Vuk Ćosić, ne vem, se pa na novinarstvo ne spozna, a je to pomembno, da je lahko nevtralen. Andraž Tori je v tej skupini tvegal svojo verodostojnost. Edini, ki se na globoko teoretični ravni spozna na medije, je Marko Milosavljević, odličen strokovnjak pa je tudi zdaj novi ustavni sodnik Rok Čeferin, ki je že v nekaj javnih razpravah povedal, da je pravzaprav vse, kar ni na oblastni liniji, sovražni govor. To je tipična bavconovščina.

Zakon je namenjen prav preprečevanju sovražnega govora vobče, verjetno tudi v gostilniških debatah, kar je prav. Minister za kulturo Zoran Poznič namreč zelo dobro ve, kaj se govori za šanki, ker je polovico delovne dobe uradoval prav tam. A to vemo že iz Dobrega vojaka Švejka. Odločitev, da bo o sovražnem govoru odločal inšpektor ter izrekal denarne kazni in prepovedi, je odlična. Govori namreč o tem, da se lahko v preteklost vrneš skozi nove zakone, skozi prepovedi in kaznovanja. Inšpektor bo arbitrarno odločal o tem, kaj je sovražno in kaj ne, če bo pa v dilemi, bo pa vprašal one, ki jim nekateri zlobno pravijo falanga 571, v resnici pa so del centralnega komiteja partije, torej tudi kvalificirani.

In kot je rekel državni sekretar za šolstvo Jernej Štromajer, ki so ga v Ameriki razglasili za fašista: hočemo vzdržen medijski prostor. Pri zakonu me moti samo to, da bo Udba reagirala šele po objavi. Ne vem, zakaj udbovci oz. inšpektorji ne bi bili že v tiskarnah kot nekoč. Ne biti polovičarski.

Smrt fašizmu – svoboda medijem.

Vinko Vasle

 • xtc

  10+++++++++++++++

 • Anton

  Najprej bosta odleteli Demokracija in Nova24tv. Zato rabijo prav zakon….

  • samotoje

   Saj je jasno, da zakon ne bo obveljal, ker bo padel na vseh nivojih izven Slovenije.

 • Franc Šink

  Bolj bodo pritiskali, bolj bodo osovraženi.

 • RATATA

  Socialistična Republika Slovenija je premogla odlične strokovnjake že takoj maja leta petinštirideset. Črpala jih je iz enote španskih borcev, političnih komisarjev in knoja, zato so lahko postali direktorji ukradenih in podružbljenih firm ter tovarn. Njihovi potomci, nasledniki in slavilci komunistične revolucije so še vedno strokovnjaki, ki so uspelu nekdaj ukradeno in podružbeno podržaviti in nato prihvatizirati in postati pravno nesporni lastniki vsega, tudi šolstva, sodstva in medijev. Nesporno!!

 • karlina
  • samotoje

   Balkanski jebiveter, ki se na račun davkoplačevalcev igra “umetnost” in je zase prepričan, da je sol zemlje. Predvsem pa je primitiven, brez manir, prazen bedak. Torej kot izklesan za to, da ekspertno sodeluje pri Pozničevem zakonu.

 • Nata

  + + + + + + Sijajno ! Saj se ob teh imenih samo za glavo primeš !
  In nekatere omenjene tovarišice sedijo v važnih inštitucijah in vodijo vodo na komunistični mlin.Pa še mali info o Cosiću iz – hm. . . …Mladine
  https://www.mladina.si/51525/vuk-cosic/

 • samotoje

  Bog se je ozrl na Slovenijo, pogledal na Gregorčičevo in v parlament in se bridko razjokal.

  • Se strinjam dragi samotoje,
   Slovenija, je prepolna ZLA, ampak zaupati moramo v neizmerno Božje Usmiljenje
   zato Usmiljeni Jezus, goreče te prosimo zaradi tvoje ljubezni,
   po kateri si zedinjen z Očetom in Svetim Duhom.
   O vsemogočnost usmiljenega Boga,
   rešitev za grešnega človeka,
   ti si usmiljenje in morje sočutja,
   pomagaj nam, ki te vdano prosimo !
   Večni Oče, usmiljeno poglej na uboge grešnike in na vse človeštvo,
   ki je v neizmerno usmiljenem Jezusovem Srcu;
   in po njegovem bridkem trpljenju, nam izkaži svoje usmiljenje,
   da bomo slavili vsemogočnost tvojega usmiljenja vekomaj.
   Amen.

   • Franc Šink

    Lepa molitev, samo se na žalost mnogih ne prime.

 • IZBIRA

  Kot vedno duhovito,
  resnično in odlično.