[Pisma – od zmage do zmage] Za domovino s Kučanom nazaj!

Vinko Vasle

Ultra desna desnica ob podpori domobrancev zadnje dneve napada naše javno, to je državno šolstvo. Pri tem uporablja številne manipulacije – na primer podatek, da je v Sloveniji 448 državnih osnovnih šol in samo 6 zasebnih. In da gre v resnici samo za 300.000 evrov, medtem ko so nekateri pokradli, utajili, prigoljufali milijone in milijone. Mislim, da je na te pritlehne laži in manipulacije v imenu partije in cekaja najbolje odgovoril Marko Koprivc, ko je zgroženo povedal, da so zasebne šole v resnici v interesu cerkve in njene indoktrinacije naše bodočnosti, to je mladih. Kraje, utaje, korupcije v milijonih so proti temu zločinu v resnici pravi pritlikavec.

Seveda so se takoj pojavili kontra očitki, da očitno pa nikogar ne moti vzgoja za komunizem, vzgoja za LGBT in vzgoja za eko socializem. Nesramno primerjati razširjanje droge med mlade v obliki religije s komunizmom bi moralo biti kaznivo. Historično gledano, nam je komunizem dal SFRJ, Tita in osvoboditev. Po nenormalni zastranitvi, to je odmiku od omenjenega po osamosvojitvi, se hvala bogu in vsem svetnikom (Kučanu, Serpentinšku, Židanu, Bratuškovi, Erjavcu, Mescu in drugim) – stvari počasi postavljajo nazaj na pravo mesto. Bitka proti zasebnim osnovnim šolam je eden od nujnih ukrepov za vzgojno-izobraževalni sistem, ki bo mlade popeljal na pravo pot in da bodo razumeli, kako zločinski so kapitalistični sistem, zasebno zdravstvo, zasebna iniciativa in seveda zasebne osnovne šole. Zato se mi je kar milo storilo, ko so se desničarji in domobranci pritožili partiji in cekaju, da se ustavna odločba o financiranju zasebnih šol ne spoštuje, in so dobili ustrezen odgovor enega od največjih sinov marksizma in leninizma Jerneja Pikala, ki je minister za šolstvo. Povedal jim je, da se bo ustavna odločba stoodstotno spoštovala in če so bile zasebne šole prej financirane 85-odstotno, bodo zdaj 65.odstotno. Če se butlni ne bi pritoževali, bi imeli več, zdaj bodo dobili manj, sam se pa zavzemam za to, da se jim vse pobere in se jih ukine.

Posebej me veseli, da desničarjev in domobrancev pri branjenju zasebnih šol niso podprle nekatere pomembne institucije. Recimo varuh človekovih pravic, to je prejšnja, ki je zdaj pomemben ud kmetijskega ministrstva Vlasta Nussdorfer, ki zdaj vodi svet za ženske na podeželju. Sedanji varuh tudi še molči, kar je verjetno bolj zdravo, kot da bi kaj neumestnega rekel. Tudi varuh enakosti Miha Lobnik se ni spozabil in je, na kratko rečeno, povedal, da je vse v redu, kar je itak lajt motiv vseh naših varuhov – recimo varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev javne hiše, ki le-te varuje pred vsebinami, ki spominjajo na to, da se je nekdo šolal v nekih zasebnih ustanovah ali pa je bil deležen neuspešnega šolanja vrednot doma. Recimo Jože Možina. Zanj se ve, da je hodil k verouku in da obiskuje cerkvene obrede.  To sicer počenjata tudi Miro Cerar in Serpentinšek, ampak zagotovo zato, da od znotraj razgrajujeta sovražnika. Serpentinškova prava cerkev in religija je ZZB, kar je zaželeno, Cerar pa tudi veruje – sam vase.

Moj primer dokazuje, da celo represivne državne šole v posameznih primerih niso učinkovite. Leta 1956 je bil osnovnošolski sistem sicer odličen in pod budnim očesom partije in udbe. Nekateri smo kljub temu na pol ilegalno hodili k verouku in šole so po zahtevi partije morale imeti evidence tistih, ki to počenjajo. In so nas preštevali kot heimatdienst Slovence na Koroškem. Z bratom sva bila v prvem razredu tista, ki sva poleg še ene reve na vprašanje, kdo hodi k verouku, ponosno dvignila roki in je po njih padlo z ravnilom. Konec leta je bilo vedenje tri, mama pa je bila na prvem roditeljskem sestanku resno opozorjena, da se na njunih sinovih značajsko že kaže neustrezna verska vzgoja. Recimo, da posebej jaz vse vem o kralju Aleksandru in kraljevini Jugoslaviji, pa neke čudne zgodbe o osvobodilnem boju (oma, hvala ti), ne zanima pa me tovariš Tito. Brat jo je bolje odnesel, ker njega je vedno bolj zanimal šport, jaz sem se pa raje ukvarjal s filozofskimi vprašanji, zakaj na primer pri nas doma živimo v revščini v 200 let stari hiši, sosedova pa ima novo hišo in si za malico od doma prinese sendvič s salamo in sirom, midva z bratom pa kos črnega in jabolko. Zdaj sumim, da je to bilo povezano s tem, ker sosedova ni hodila k verouku, ata ni bil mobiliziranec v nemško vojsko, ampak je bil občinski funkcionar partije. Kasneje ni bilo štipendij in drugih blagodati prave vzgoje. In prav je tako.

Vinko Vasle

 • karpelec

  Doktor katerih znanosti je Jernej Pikalo, če je to sploh znanost?

  • francelj3

   Verjetno prepisan doktor znanosti, če sklepam po šivilji in podobnih.

 • Luckyss

  Edino normalen v tem zmazku je zadnji stavek…
  Kasneje ni bilo štipendij in drugih blagodati prave vzgoje. In prav je tako..

  In to se vam še vedno krepko pozna pri pisanju “člankov” in računanju posojil, ipd…

 • sloustava

  Evo, Vinko, smo ze trije, ki smo dvignili roko v prvem razredu OS! Hja, danes bi storila isto in enako, ceprav so bile posledice takrat strasno mile, kakrsne bodo posledice danes. Enkrat sem napisala misel, ki jo je izrekla ena od Pricevalk: …dokler bo Palcek ziv! Javno vprasanje vsem nam in njim: zakaj?! Nas odgovor je: Zato, ker smo cankarjevci idioti, bebci in popolnoma indoktrinirani. Njihov odgovor je: zato , butci slovenceljski, ker to lahko pocenjamo. Lahko vam lazemo, krademo, se vam preko presstitucij posmehujemo, vas izzivamo, vi pa na drevo pa igrace sabo. Zato, ker nam to dovolite. Edino ene stvari se pa mi, kucanisti, golobicisti, banksterji in laznivci, presstituti in presstitutke res bojimo: to je kriticna mnozica. Dokler pa vas bomo =bali , kot si zelimo , vi pa drzite, smo mi na Vladi, vi pa opozicija. In se nekaj: vsakic, ali Novakova ali Brscic odpreta usta in kritizirata, mi odpremo sampanjec. Kregajte se, bedniki opozicijski, kregajte se, da se mi lahko opijanjamo s sampanjcem, kupljenim z vasim denarjem, bedni slovenclji!

  • Luckyss

   Saj ta komentar ne bi bil tako bedast, če ne bi pozabil omeniti, da kradejo tudi desni, celo Cerkev se igra s stotinami milijonov..
   Verjetno trenutno res niste vsi pri koritu, zato pa še bolj cvilite

   • sloustava

    A ti ves, da so Zvonovi plod levih tajkunov!? Recimo priimek Pece, pa Jausovec, …niso nikjer zabelezeni v cerkvenih arhivih. JA, Zvonovi so cerkvena pogruntavscina, plenili so jo pa levaki. Iz prve roke podatek, verjemi.

    • Drago

     Jp, Kučan je kriv, ker jim je zrihtal kredite, ki jih niso mogli vračati. Kako podli so lahko komunisti….

   • dob

    Tvoj komentar ne bi bil popoln, če mu ne bi dodali informacije, da si idiot.
    Sam napiši sestavek, ki bo imel rep in glavo, in kar je najpomembnejše – misel! Bomo potem sami ocenili kaj in koliko si vreden.
    Ampak ti tega ne znaš, kajneda? Znaš samo pljuvat, ti usrane bebavo!

    • freedomfighter

     Ja ravno ti bos drugim govoril da znajo samo pljuvati…ce je kdo bebav si to.ti

   • freedomfighter

    V selektivnih mozganih bebckov to ne zgleda tako…zadnjic me je nekdo prepriceval da se ljudje delijo na leve in desne in to po tenkdo je dober in kdo slabclovek…a si predstavljas kako zblojen um lahko prude do take ugotovitve

   • Aresnica

    Bedak -_- prvič so samo dobri in slabi – daj mi naštej nekaj (desnih) ljudi, ki kradejo-sam ne mi metat cerkev v isti koš.(ne mi omenjat Šrota iz SD in Bavčarja LDS.)

    _________
    Lep pozdrav

    P.s.: Dobri so desni – Slabi so skoraj vsi levi, ki nosijo rdečo zvezdo.

  • Nata

   Štirje !! Štejte tudi mene. Nisem dobila z ravnilom po prstih, pač pa posmeh učiteljice . Vedno znova nas je skušala in se norčevala.

 • xtc

  Jep!Vinko,bravo zelo dobro povedano.

 • RATATA

  448 proti 6 je razmerje,
  ki nam pove,
  da so štiristo oseminštiridesetim uspeli,
  le šestim pa jim še ni uspelo spremeniti narodnega značaja skladno s četrto točko programa osvobodilne fronte.
  To morajo še popraviti.

 • resnicaboli

  Pri nas v prvem razredu je učitelj ki je bil tudi ravnatelj šole dejal za domovino z titom naprej pa je eden dejal nazaj. Učitelja je tako rakačilo da je vrgel zvonec ki ga je imel v rokah ob tla in ga razbil Dotični posledic ni čutil je bil ata v udbi.

 • Vojvoda Šarec.

  Piškav gobec Vinkeca.

 • Franc Šink

  Državnih šol je mnogo preveč, zasebnih pa mnogo premalo.

 • frondi

  hov hov hov, milan gre na lov, vinko je gotov

 • Povprečen Državljan

  Kakšna privatna šola je to,če jo v celoti plačuje država????? Ali lahko privatno šolo obiskujejo vsi otroci?? ?Tudi črni,mavrični,komunistični,domobranski, pravoslavni,muslimanski,jehovski,harehare otroci ????

  • macon

   Povprečnež, lepo počasi ti bom razložil. Sicer ne pričakujem, da boš kaj razumel, ker si tele v rdečo cunjo, ampak naj probam.

   Ti si predstavljaš, da sta dve varianti: državno ali privatno, ampak ni tako. Tri variante so: državno, javno in privatno. Javno pomeni, da država plačuje PREDPISANI OBVEZNI program, izvaja ga pa lahko DRŽAVNI ali PRIVATNI koncesionar. Predpisani program seveda ni verouk, ta dodatek naj si vsak plačuje sam.

 • freedomfighter

  No ce je ustavno sodisce razsodilo da je potrebno financirati privatne sole potem naj se jih ceprav je vecina ljudi proti temu…boste videli kaksno sranje bo ko bo drzava financirala islamske sole…ali pa lgbt sole…

  • lili pili

   Ti bedaki iz sds tega ne razumejo, mislijo, da samo oni lahko imajo zasebne sole…

   • freedomfighter

    To je za to ker so ljudje pre glupi in ne vidijo da kar bo dobro za njih na kratki rok bo na dolgi rok spodkopalo ravno to za kar se borijo…muslimanov je vedno vec katolikov pa vedno manj…kaj mislis katerih privatnih sol bov prihodnosti vec? Islamskih ali katoliskih

  • SIMON ROZIC

   …kaj je zate večina? Ti, pa tvoja tastara, pa tista Micka, ki jo honorarno
   kot prekarko nateguješ.?..Albanci, Afganistanci, Sirci in pd. migranti že
   pridno hodijo v javne brezplačne šole, ki jih mi vsi plačujemo, a ne?
   Še molilnice jim dovolimo, da se lahko mečejo na tla ….to Pikala
   ne moti, samo, da ni naš in slučajno krščanske vere!

   • freedomfighter

    Ne dejansko vecina ljudi pravi da naj bo javno in zasebno jasno loceno…meni in moji tastari je povsem vseeno ali imamo javne ali asebne sole ker imamo dovolj denarja za obe tudi ce bi bilo potrebno bse placati…ti ne razumes da sedaj so albanci v javni soli po tem bodo pa v islamski kjer se bodo izobrazevali v jihadizmu placali jih bomo pa mi…isto velja za lgbt sole in podobno…vse to bomo morali placevati mi…ampak ti si pre vec omejen in ne vidis tezave ki jo bo to povzrocilo…v javni soli je povsot ista posvetna izobrazba v zasebnih pa lahko ucijo vse od zoroastreizma do jihadizma

    • SIMON ROZIC

     Pri nas je javno vse, z vso navlako migracij, od
     Romov dalje, razen domačih vernikov, kristjanov;
     ti ne spadajo v “javne”hiše oz. šole!…

     • freedomfighter

      Ja pa se enkrat a ti razumes da v javnih solah imajo vsi enako izobrazbo romi, albanci, bosanci in slovenci…to je edini nacin da vsaj delno integriras migrante…kaj ti bi naredil tako da bi imela vsaka manjsina lastni solski sistem…no to pa je recept za radikalizacijo

     • SIMON ROZIC

      …no, saj te razumem: samo da ni veren in da ni JJ! Potem je pa “in”

     • freedomfighter

      Meni je vseeno a je nekdo veren ali ne…sploh pa ne vem kaj ima jj s tem…se ti prikazuje kot marija zgleda…jaz sem proti temu da moj denar porabljajo za neke verske izobrazevalne centre…

 • Novakec1

  Zgleda da je evolucija v rikverc prešaltala, velika večina raje se vrača k svojemu izvoru opici.

 • lili pili

  Vinkec, pije in bleje, mozgani se mu kisajo od zmage do zmage sds…..

 • Lon Wolf

  Imam predlog za referendum, na katerem bi se slovenski narod lahko odločil med dvema izbirama. Tako imenovano vzhodno (levo) ali zahodno (desno) politično opcijo. In bi se razen ozemeljsko popolnoma ločili eni od drugih. Desna opcija bi lahko potem zaprosila Svobodno deželo Bavarsko, za vstop v gospodarski protektorat.

 • Valter BraniSlav

  Vinko spominjam se kako si lezel v rit mojima strickoma Kardelju in Macku.
  Konkurenco so ti delali Jansa, Gorenjak in Zver.

 • montyamp

  Pikalo dr.šnelkurs Kumrovec