[Pisma – od zmage do zmage] Zakaj Kučana ni bilo na oni ladji

Vinko Vasle

V čast dneva državnosti je Levica spisala odličen pamflet o tem, kaj so nam storili osamosvojitelji. Če bi leta 1991 imeli Luko Mesca in njegove, zagotovo danes ne bi imeli gnilega kapitalizma in banke bi še vedno bile naš bankomat za uresničevanje vizije ekosocializma. In če bi leta 1991 imeli Karla Erjavca za obrambnega ministra in jokico načelnico generalštaba Alenko Ermenc, bi osamosvojitvena vojna trajala dve minuti, potem bi pa Milošević – tako kot Hitler po Mariboru – vkorakal v Ljubljano, glavno mesto srbske province.

Ta del se je na nek način z Zoranom Jankovićem sicer uresničil, kar je samo delna zmaga projugoslovanskih oziroma prosrbskih sil. Milan Kučan se je v tistem času dal zamrzniti kot šef Udbe in partije, kar se danes kaže kot njegova pomanjkljivost, ker je tako ohrabril domobrance in desničarje, da so se lotili projekta osamosvojitve.

V devetdesetih letih smo premalo delali na petokolonaših, poleg tega pa se je tudi Udba malo pospravila v ilegalo, pomembni partijci so začeli obiskovati verske obrede, Milan Kučan pa se je javno razglasil za protestanta in bo v tej vlogi načeloval osvoboditvi Prekmurja izpod Orbana. Ali nekaj podobnega. Katoliško cerkev je stari, prefrigani Kučan spet pospravil tja, kamor sodi – na obrobje. Za lepši vtis so Serpentinšku organizirali izlet v Vatikan, kamor je odšel takoj po osrednji proslavi dneva državnosti, kjer so v prvi vrsti sedeli vsi naši, ki jim to ni bila intimna opcija. Prav po vsebini te prve vrste bi lahko cinično z besedami Jožeta Pučnika rekel: “Slovenije ni več, zdaj gre za socializem.” Če na tej proslavi Borut Pahor ne bi imel navdahnjenega državotvornega govora – s čimer je vse pokvaril –, bi proslava izzvenela kot nekaj rahlo prisiljenega, ker prava proslava je tista z rdečo zvezdo in Svetlano Makarović, imenovano tudi “jebo vam pas mater”. Ustrezno tem trendom pojugoslovenjenja Slovenije tudi za takšen državni praznik po deželi visijo slovenske zastave tam, kjer jih človek pač pričakuje: na hišah desničarjev, domobrancev in fašistov. Slednji so namreč nova grupacija Slovencev, ki zahtevajo trdo roko za uresničitev svobode govora in grozljivo nastopajo proti nasprotnikom “sovražnega govora”. Te bo treba izkoreniniti, ker drugače iz ekosocializma ne bo nič. Ajde Levica, delat.

Prav grozljivo je na primer, da si nekateri upajo govoriti, da bo treba spet iz Kopra poslati kakšno ladjo, na katero bomo naložili tiste, ki so se leta 1991 pozabili odpeljati skupaj z jugo armado. Statistično kaže, da bi jih bilo za dve ladji. Zadnjič se mi je zaradi tega morasto sanjalo, da stojim na obrežju slovenskega morja, od mene pa se oddaljuje ladja, s katere z jugo zastavo z rdečo zvezdo maha Milan Kučan v pozdrav, zadaj pa kot glasbena kulisa pojejo Kombinatke ono Bandiero rosso. In je vse skupaj nekako spominjalo na prizor iz filma Titanik. A so bile le sanje. Kučana na tej ladji ni bilo.

Slovenija sicer vse bolj postaja Titanik, ampak to je nujno, če hočemo uresničitev levičarskih sanj o deželi proletariata, socializma, ekologije in Milana Kučana. Kdor je pozorno spremljal vse zgodbe s kakor slovensko vojsko, mu mora biti jasno, da je to del našega načrta, kako odpraviti vse zverinskosti osamosvojitvene države Slovenije. Včasih smo imeli tako imenovano elito oblasti, zdaj imamo kapitaliste, ampak ti v primerjavi s prvimi nimajo nobene druge vizije razen profita, ki bi ga bilo treba zakonsko prepovedati. Elita oblasti je v prejšnji državi imela samo neke manjše privilegije, ki si jih je izborila tudi v Kočevskem Rogu, v Hudi jami, na Teharjah in podobnih lokacijah. Torej s trdim, krvavim delom. Drugače smo bili pa vsi isti, vsi neenakopravni. Edina razlika je v tem, da takrat ni bilo LGBT, če bi pa bili, bi v kakšnem srbskem zaporu gnili do smrti. Komunisti pač tega niso prenašali, danes pa so v bojnih vrstah parad ponosa. Se pač prilagajajo in sta Janković in Kučan simbolično največja pedra.

Narod je imel v tistih neosamosvojenih časih vse, razen tistega, česar je kronično primanjkovalo. Samo je imela pa partija odlične zabavne zamisli: par-nepar, ker ni bilo bencina, čez mejo si lahko šel svobodno, če si plačal depozit, kave ni bilo, ker je itak zdravju škodljiva, pralne praške se je pa dobilo, če si imel dobre zveze.

In po vsem tem Kučana v Srbiji ovadijo za genocid in razglašajo za morilca srbskih JA fantov. Eni menijo, da je prišlo do pomote, ker on Srbom ni naredil nič, Slovenci bi pa imeli kaj za povedati na kakšnem sodišču. Pa so tiho, ker še kar verjamejo v kakšne jame in globeli …

Dober dan, demokracija.

Vinko Vasle