fbpx

[Pisma – od zmage do zmage] Zelenaši

Vinko Vasle

Historično gledano so komunisti, tudi Židanovi, vedno bili zeleni in ekologi. To je znano že od Mitje Ribičiča dalje ter njegovih ekoloških razlogov pomora v Podutiku, in povojnih pobojev, ko so se v skladu z ekološko zavestjo komunisti odločili, da je treba masovne umore dobro prikriti in sanirati od javnosti. V resnici so bili tudi ti poboji ekologija – očiščenje Slovenije vseh državnih sovražnikov.

Socializem in komunizem sta torej vedno bila ekološka. Ekološko odstranjevanje nasprotnikov se je nadaljevalo z ekologijo industrializacije in elektrifikacije, v sodobnosti pa z TEŠ6, še prej s svincem v Mežici, v Zasavju, v celjski kotlini, na Jesenicah in Velenju.

Temu se je reklo napredek socialistične ekonomije, ki sicer ni uspel, ideja je bila pa dobra. Ko sem bil še na napačni strani in sem varstvo okolja razumel sprijeno, ne pa socialistično, smo se nekega dne odločili, da se bomo proti komunizmu in socializmu s človeškim obrazom borili na ekološki osnovi. Z manjšo skupino smo se vtihotapili in vključili v Zvezo društev za varstvo okolja, ki jo je vodila Jelka Kraigher, hčerka Borisa Kraigherja, ki pa ni najbolje razumela, da skušamo preko nje načenjati režim.

Lubenični revolucionarji
Ko so z socialistični zvezi to spoznali, so za nadpredsednika poslali Janeza Stanovnika, da bo naredil red, zraven pa se je prišlepal še Dušan Plut, za katerega takrat nismo vedeli, da je lubenica. Od nas se je hitro distanciral, ker smo bili proti temu, da ga ta zveza kandidira za člana predsedstva socialistične Slovenije, ker smo bili mnenja, da okoljevarstvenik ne more biti del režima. Plut je takrat znorel, Stanovnik pa se je tudi predal, ko smo mimo njegove zahteve, da se ne sme demonstrirati proti jedrski centrali, to vseeno podprli. Spomnim se, da so potem na eno od sej poslali nekega zmešanca, ki ima komunistično stranko, da je delal nered, a ga je Ben Seušek (soprog Zlate prinašalke) odnesel iz dvorane, tip je pa kričal: Naj živi Tito, naj živi partija. Mimogrede, Tito je bil takrat že mrtev. Potem je ZVOS partija ukinila.

Foto: STA

Dušana Pluta nisem zaman omenil, ker je najprej kot član slovenskega predsedstva Milana Kučana bil tiho, ko se je razoroževala teritorialna obramba, zdaj so ga pa spet aktivirali, ko je partija ozelenela. Pred dnevi je izrekel zgodovinske lubenične besede, da kar zadeva okolje in podnebno krizo ne potrebujemo več revolucije, ampak evolucijo. Ne vem, ali je s tem mislil na evolucijo Židanovih komunistov iz rdeče v zeleno, vsekakor pa je izpadel čudak, pravijo domobranci in fašisti. Ker pa se je na temo podnebne krize oglasil tudi intelektualni prvokategornik socialnih eko-komunistov Matjaž Nemec, vem, da je vrag vzel šalo in da bom o zrak še drago plačali. Itak so dali onemu Simonu Zajcu 184 milijonov za začetek, ker so volitve blizu.

Majhen korak za človeštvo in gasilske veselice
Komunisti so v resnici ravnali tako kot mi – okupirali so zeleno in to v Velenju, kjer se je pod taktirko Vaneta Gošnika in njegovih v osemdesetih odvijal boj za čisti zrak v Šaleški dolini zaradi žveplovega dioksida komunizma, ki je uničil vse gozdove v okolici. Komunisti Velenja so kasneje sodelovali tudi pri izgradnji TEŠ6, da se ve, da se zgodovina ponavlja. S tem, da se je tokrat komunistom tudi finančno obrestovala. In ko se dogaja ta zelena evolucija, Serpentinšek ne ve prav dobro, kaj se dogaja. Razen, ko gre za nacionalno varnost, zato je sklical svet za nacionalno varnost brez opozicije in dokazal, da drži vajeti naše diktature v svojih rokah. Znano je namreč, da ima vsak boljši režim zunanje in notranje sovražnike.

Marjan Šarec (Foto: STA)

Marjan Šarec (Foto: STA)

Ker so Serpentinška v zvezi z napovedjo vojne Madžarski, Italiji, Avstriji in Hrvaški fašisti zasmehovali, se je odločil za akcijo proti notranjemu – proti opozicijskim medijem, svobodi govora, domobrancem, fašistom, klerotalibanom, kapitalistom in vsem, ki ustvarjajo nered. Posebej pa proti vardi, ki je zelo nevarna, saj za zastraševanje uporablja plastične šnelfajerce, kar je spet ekološko nesprejemljivo. Poleg tega je od nekdaj znano, da imajo do represije pravico samo komunisti, ki so to počenjali od 1941 do 1945, od 1945 do 1991, zdaj pa spet. Vaške straže bodo tako postale kaznive, pa če muslimani okupirajo pol Slovenije.

Fašisti sicer podtikajo, da Serpentinšku ne kaže najbolje. AS, če bi naš fant izpod kamniških planin padel, bo to majhen korak za človeštvo in velik za gasilske veselice.

Vinko Vasle